Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώνεται η συζήτηση για το ασφαλιστικό
  • [02] Συνεργασία Κ.Καραμανλή με Λ.Ζαγορίτη
  • [03] Πρόταση για δημοψήφισμα
  • [04] Φρένο...σε μεθυσμένους οδηγούς

  • [01] Ολοκληρώνεται η συζήτηση για το ασφαλιστικό

    Ολοκληρώνεται το βράδυ στην ολομέλεια της Βουλής η τετραήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας για τη "Διοικητική και Οργανωτική Μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης".

    Το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει τη διεξαγωγή ονομαστικών ψηφοφοριών για κάθε μία από τις τρεις ενότητες των άρθρων του νομοσχεδίου.

    Χθες, κατόπιν αιτήματος βουλευτών του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ, διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου. Επί 289 ψηφισάντων, υπέρ ψήφισαν 152 βουλευτές και κατά 137. Με επιστολή του προς τον κ. Σιούφα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος "αποφάσισε να απόσχει και από οποιαδήποτε άλλη σχετική με το Νομοσχέδιο συζήτηση και ψηφοφορία, διότι αρνείται να νομιμοποιήσει με την παρουσία και τη συμμετοχή της, την προϊούσα παρωδία του Κοινοβουλευτικού Έργου".

    Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ψήφισης του Νομοσχεδίου.

    Στο μεταξύ, συνεχίζουν και σήμερα τις απεργιακές κινητοποιήσεις οι δικηγόροι, οι δάσκαλοι και οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στα ραδιο-τηλεοπτικά μέσα.

    Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στο Μετρό από τις 5.30 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

    Οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενες δίωρες στάσεις εργασίας.Θα γίνει μόνο ένα δρομολόγιο στις 11.38 Πειραιάς - Κιάτο και στις 19.14 Κιάτο - Πειραιάς. Επίσης, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο των τρένων του ΟΣΕ, εκτός από τις αμαξοστοιχίες που ορίζονται ως ''Αμαξοστοιχίες Κοινωνικών Αναγκών''.

    Με συμμετοχή εργατοϋπαλλήλων, αλλά και όλων των επαγγελματικών ομάδων πραγματοποιήθηκε χθες η 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό.

    Συζήτηση στη Βουλή

    Με παρεμβάσεις της υπουργού Απασχόλησης Φ. Πάλλη-Πετραλιά και των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου και του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη συνεχίστηκε την Τρίτη η συζήτηση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό.

    «Η κυβέρνηση έκανε το μεγάλο βήμα, ελπίζουμε να ακολουθήσετε» δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά τοποθετούμενη επί του νομοσχεδίου για τη «Διοικητική και Οργανωτική Μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις».

    Τονίζοντας την αποφασιστικότητα της να αντιμετωπίσει το Ασφαλιστικό, η κ. Πετραλιά είπε ότι η κυβέρνηση δεν βάζει στη ζυγαριά κανένα πολιτικό κόστος, ότι δεν ξεπουλάει τις δεσμεύσεις της για τις οποίες έλαβε ισχυρή λαϊκή εντολή και ότι λύνει το πρόβλημα τώρα, που δεν είναι αργά και μπορούμε να προχωρήσουμε σε ήπιες και αποτελεσματικές αλλαγές, έχοντας το αναγκαίο μεταβατικό διάστημα που χρειάζεται ώστε να μην αιφνιδιαστεί κανείς».

    Σχολιάζοντας το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για "κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της κυβέρνησης με απώτερη επιδίωξη της να σπρώξει τους εργαζόμενους στην ιδιωτική ασφάλιση".

    «Φτάνει πια, πάρτε πίσω το νομοσχέδιο σας φωνάζουν όλοι οι εργαζόμενοι. Πάρτε το πίσω φτάνει πια η τραγωδία φωνάζουν, αλλά εσείς κωφεύετε. Αφήνετε μια χώρα ανοχύρωτη στα σκουπίδια, χωρίς ρεύμα και οχυρώνεστε πίσω από τον αυταρχισμό σας, τις δικαστικές διώξεις και την προσπάθεια ποινικοποίησης των απεργιών» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την «διοικητική και οργανωτική μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης» ζήτησε εκ μέρους του ΚΚΕ, στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Σπύρος Χαλβατζής. Κατά την ομιλία του επί του σχεδίου νόμου, έκανε λόγο για μεγάλη συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για επίθεση που δεν αφορά μόνο τις συντάξεις, αλλά και τις κοινωνικές παροχές και την Υγεία.

    «Νομοσχέδιο - σκουπίδι, που μολύνει τις ελπίδες των ανθρώπων για καλύτερη ζωή», χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος κατά την ομιλία του στη Βουλή, μίλησε ακόμη για «μη εφαρμόσιμο» και «άρπα - κόλα» σχέδιο που πρέπει να αποσυρθεί.

    Όπως είπε, πρόκειται για νομοσχέδιο που επιτίθεται σε όλους, σε κείνους που πλησιάζουν στη σύνταξη, στις εργαζόμενες μητέρες, στους νέους «στο άνθος των εργαζόμενων», που κατεβάζει τις κατακτήσεις, κατεβάζει όλους τους παρονομαστές και ανοίγει το δρόμο προς την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος.

    Ο κ. Καρατζαφέρης στην τοποθέτησή του επί του σχεδίου νόμου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επελαύνει με το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό κατά του φτωχού και του μη προνομιούχου, αμφισβήτησε την ισχύ των τριών «δεν» του πρωθυπουργού και ανέφερε ότι μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις, η κυβέρνηση νομοθετεί εν κρυπτώ αφού δίνεται η δυνατότητα να καθορίζονται τουλάχιστον 50 περιπτώσεις με υπουργικές αποφάσεις, ενώ το νομοσχέδιο βάλλει κατά των μητέρων με τις διατάξεις για την συνταξιοδότηση των γυναικών.

    [02] Συνεργασία Κ.Καραμανλή με Λ.Ζαγορίτη

    Συνάντηση με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Μετά τη συνάντηση οι κ.κ.Καραμανλής και Ζαγορίτης μετέβησαν στη Βουλή για την ψηφοφορία επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και δεν έγιναν δηλώσεις.

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή συνεδρίασε την Τρίτη η Κυβερνητική Επιτροπή και συζήτησε θέματα του υπουργείου Μεταφορών.

    Ο υπουργός Μεταφορών κ. Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι συζητήθηκαν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στον τομέα των μεταφορών και των επικοινωνιών.

    Όπως είπε ο υπουργός, αποφασίστηκε να προχωρήσει η κυβέρνηση στην εξεύρεση στρατηγικού συμμάχου στις ταχυμεταφορές των ΕΛΤΑ και πρόσθεσε ότι επενδυτικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης θα προχωρήσουν σύντομα προς αυτή την κατεύθυνση με στόχο, εντός του 2008,να υπάρξουν αποτελέσματα.

    Επίσης, ανακοίνωσε ότι συζητήθηκε ένα νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης για τα αεροδρόμια, καθώς προωθούνται συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στα περιφερειακά αεροδρόμια.

    "Θέλουμε τα αεροδρόμιά μας να μην είναι μόνον πίστες προσγείωσης και απογείωσης, αλλά και πόλοι τοπικής ανάπτυξης, με δραστηριότητες γύρω από τους αερολιμένες", είπε και πρόσθεσε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η πρόσληψη συμβούλων που θα ασχοληθούν μ' αυτό το ζήτημα.

    Συζητήθηκε ακόμη το θέμα του ΟΣΕ, ο οποίος διαχρονικά αντιμετωπίζει, όπως ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών, μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

    Ο κ.Χατζηδάκης ανέφερε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί νέα διοίκηση στον ΟΣΕ κι η προσπάθεια θα είναι να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα με τρόπο συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο.

    Η προσπάθεια εντοπίζεται, όπως είπε, στην ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ και ταυτόχρονα να θωρακιστεί η τρενοΟΣΕ - η εταιρία, δηλαδή, που κάνει το μεταφορικό έργο -για να μην μετεξελιχθεί σε νέα Ολυμπιακή, καθώς από φέτος είναι ανοιχτή στον ανταγωνισμό.

    Σε ό,τι αφορά την "Ολυμπιακή", το θέμα της οποίας συζητήθηκε επίσης στην Κυβερνητική Επιτροπή, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι "θέλω να τονίσω και γι' αυτούς που επείγονται να δοθεί λύση και γι' αυτούς που ενδεχομένως είναι βολεμένοι με τη σημερινή κατάσταση, ότι θα δοθεί λύση μέχρι το τέλος του 2008. Η λύση που επιδιώκουμε, θέλουμε να είναι νομικά ασφαλής για τον οποιονδήποτε επενδυτή και ταυτόχρονα στο οικονομικό της σκέλος ελκυστική και προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε συστηματικά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τους επενδυτικούς μας συμβούλους".

    Επίσης, στην Κυβερνητική Επιτροπή, τόσο ο υπουργός Μεταφορών όσο και ο υπουργός Οικονομίας ενημέρωσαν για το θέμα του ΟΤΕ.

    "Πιστεύουμε ότι είναι μία καλοδεχούμενη εξέλιξη (σσ. η εξαγορά του ποσοστού της MIG από την Ντόιτσε Τέλεκομ) και αυτό θεωρεί μαζί μας και όλη η αγορά", είπε ο υπουργός Μεταφορών.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα δοθεί και το μάνατζμεντ του ΟΤΕ, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο και να αποφασιστεί κάτι γενικότερα, θα πρέπει να υποβληθούν σχετικά αιτήματα. Και πρόσθεσε ότι "είναι πολύ νωρίς να κουβεντιάζουμε τέτοια θέματα, την ώρα που μόλις χθες έγινε αυτή η, υπό αίρεση, συμφωνία μεταξύ των δύο εταιριών. Ο,τιδήποτε θα εξεταστεί στην ώρα του και αφού υποβληθούν τα αιτήματα, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους. Δεν μπορούμε να μπούμε αυτή την ώρα σε τέτοιους είδους συζητήσεις".

    Ερωτηθείς αν συμφωνεί να μπουν διόδια στο κέντρο της Αθήνας, είπε ότι το υπουργείο Μεταφορών και το ΥΠΕΧΩΔΕ έστειλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντήσεις, σύμφωνα με τις οποίες "είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να απορριφθεί ως σκέψη". Πριν όμως φθάσουμε σ' αυτό, είπε ο κ. Χατζηδάκης, θα χρειαστεί μελέτη αλλά και ενίσχυση και εκσυγχρονισμός του στόλου των μέσων σταθερής τροχιάς.

    Ανέφερε ακόμη ότι οι συγκοινωνιολόγοι υποστηρίζουν ότι σε πόλη, όπως είναι η Αθήνα, στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 150 σταθμοί μέσων σταθερής τροχιάς. Στην Αθήνα, όμως, πρόσθεσε, αυτή την ώρα έχουμε 58 σταθμούς και ως εκ τούτου θα χρειαστεί αρκετή μελέτη και συζήτηση ανάμεσα στα συναρμόδια υπουργεία και πριν απ' όλα ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση των μέσων σταθερής τροχιάς και των μέσων μαζικών μεταφορών.

    Σε άλλη ερώτηση πότε θα ξεκινήσει η νέα απόσυρση στα ΙΧ, ο κ.Χατζηδάκης ανέφερε ότι το ζήτημα αφορά εκτός από τα Υπουργεία Μεταφορών και ΠΕΧΩΔΕ και το Υπουργείο Οικονομίας, σημειώνοντας πως είναι ένα θέμα για το οποίο δεν επίκειται κάτι.

    Και συμπλήρωσε λέγοντας πως "ό,τιδήποτε γίνει θα προηγηθεί συζήτηση με τους συναρμόδιους υπουργούς. Εμείς έχουμε στο Υπουργείο την Επιτροπή για τις πράσινες μεταφορές, η οποία έχει εντολή να ασχοληθεί μεταξύ άλλων και με αυτό το θέμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μόνοι μας αποφασίζουμε ή ότι αύριο το πρωί και χωρίς μελέτη θα καταλήξουμε σε κάποια επιλογή".

    [03] Πρόταση για δημοψήφισμα

    Δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    Τοποθετούμενος επί της πρώτης ενότητας των άρθρων του νομοσχεδίου για τη "Διοικητική και Οργανωτική Μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης", ο κ. Αλαβάνος πρότεινε στα κόμματα της αντιπολίτευσης να ενεργοποιήσουν από κοινού την πρόβλεψη του άρθρου 44 του Συντάγματος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί νομοσχεδίων που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα.

    "Εξαιρετικής σημασίας" χαρακτήρισε την πρόταση Αλαβάνου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής.

    "Αποδεχόμαστε τη συλλογιστική της πρότασης Αλαβάνου", είπε και πρόσθεσε ότι καλούμε τον Συνασπισμό να αποδεχθεί κι εκείνος την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για άμεση συνεύρεση των εκπροσώπων των κομμάτων στη Βουλή προκειμένου να συζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε τις συγκεκριμένες προτάσεις.

    Δήλωση με την οποία συμφωνεί με την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος έκανε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης.

    [04] Φρένο...σε μεθυσμένους οδηγούς

    Τα "μαγικά κλειδιά" ευαίσθητα στο αλκοόλ, ( alcohol interlock devices), σταματούν τους Αυστραλούς οδηγούς που έχουν πιει πέραν του επιτρεπόμενου, να προχωρήσουν. Η εφαρμογή τους στα οχήματα γίνεται κατόπιν εντολής του δικαστή, σε περιπτώσεις που άτομα έχουν συλληφθεί από την αστυνομία να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ.

    Η πολιτεία της Βικτόριας βρίσκεται μπροστά στο μέτρο αυτό σε παγκόσμια κλίμακα, δεδομένου ότι, μέχρι τώρα πάνω από 8.000 τέτοια εξαρτήματα έχουν τοποθετηθεί σε αυτοκίνητα.

    Μερικοί προσπαθούν ανεπιτυχώς να βγάλουν το εξάρτημα αυτό ή να "βιάσουν" τη μηχανή ν' αρχίσει, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

    Η υπόθεση δεν είναι και χωρίς υλικό κόστος. Το εξάρτημα στοιχίζει $135 να εφαρμοστεί, ενοίκιο $135 το μήνα και άλλα τόσα όταν περάσει το διάστημα της ποινής και πρέπει να βγει. Κρίνεται εντούτοις άκρως αποτελεσματικό για το λόγο ότι έχουν αποφευχθεί πολλά και σοβαρά τροχαία από οδηγούς που επιμένουν να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 March 2008 - 11:30:25 UTC