Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Παράγουμε έργο για το μέλλον"
  • [02] "Βομβαρδίζετε τη νέα γενιά με ανασφάλεια"
  • [03] "Φοβίζετε τη νεολαία"
  • [04] Νέες συνομιλίες για την ΠΓΔΜ

  • [01] "Παράγουμε έργο για το μέλλον"

    Δεν επιδιώκουμε εφήμερες εντυπώσεις, δεν μας φοβίζει το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος όταν είμαστε σίγουροι ότι παράγουμε μόνιμο κοινωνικό όφελος. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή με θέμα τα δικαιώματα της νεολαίας στη μόρφωση και τον πολιτισμό, την οποία προκάλεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    "Δεν υποτασσόμαστε στο λαϊκισμό όταν οι πολίτες, όπως πάντα, χρειάζονται σχέσεις εμπιστοσύνης, που να δικαιώνονται στο πέρασμα του χρόνου", πρόσθεσε.

    Κάνοντας σαφή αναφορά στο ασφαλιστικό, ο Κ.Καραμανλής τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση παράγουν αποτελέσματα απέναντι στα χρόνια προβλήματα και ανοίγουν νέους δρόμους και ελπιδοφόρες προοπτικές. Με αφορμή, δε, "την αφοριστική και απαισιόδοξη άποψη ότι η νεολαία πορεύεται προς ένα χειρότερο μέλλον" ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι "το μέλλον θα ήταν ζοφερό εάν δεν προχωρούσαμε στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται".

    Ο πρωθυπουργός δεν αποδέχθηκε τον ισχυρισμό ότι μεγαλώνει η ανεργία, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν το κάνει για να ωραιοποιήσει καταστάσεις: "Αντιθέτως, αντιμετωπίζουμε ως τεράστιο λάθος την απόκρυψη των προβλημάτων, την αδράνεια απέναντι στα αδιέξοδα, τη φοβία απέναντι στις λύσεις", είπε.

    Σημείωσε επίσης ότι είναι "ακόμα μεγαλύτερο λάθος η απόπειρα διαστρέβλωσης των πραγμάτων, η απόπειρα αμφισβήτησης των πολιτικών που παράγουν μετρήσιμα αποτελέσματα, η απόπειρα αντίδρασης στις μεταρρυθμίσεις που δίνουν στέρεες λύσεις".

    "Δεν προσθέτουν αυτές οι πρακτικές στο να πάει ο τόπος μπροστά", συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι "το μέλλον απαιτεί ανάληψη ευθύνης από όλους, τολμηρές αποφάσεις, μακριά από δόγματα και αγκυλώσεις".

    Ειδικότερα για την ανεργία και για τα περί αυξήσεώς της, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι "η πραγματικότητα διαψεύδει την ισοπεδωτική κριτική", καθώς, όπως είπε, η ανεργία βρίσκεται στο 8,3%, που είναι το χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό των τελευταίων 15ετών. Σημείωσε δε ότι η ανεργία παραμένει το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα στον τόπο και παραμένει στο στόχαστρο της πολιιτκής της κυβέρνησης της ΝΔ, που θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί με αυξημένους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους τα προγράμματα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού.

    Για την Παιδεία και το "παγκόσμιο ρεκόρ της χώρας μας σε εξαγωγή φοιτητών", όπως ελέχθη, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι εάν η κατάσταση διαιωνιστεί, θα έχει υπεύθυνους με ονοματεπώνυμο όλους αυτούς που πεισματικά αρνούνται, και χωρίς λογική, την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος".

    Εξ άλλου, ο κ. Κ.Καραμανλής ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες κατατίθεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών με έμφαση στην πρόληψη, την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών δομών και την προώθηση νέων ρυθμίσεων για επανένταξη πρώην χρηστών στον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό.

    Συμπλήρωσε, επίσης, ότι σχεδιάζεται η οργανωτική μετεξέλιξη του ΟΚΑΝΑ και η ένταξη μονάδων μεθαδόνης σε δημόσια νοσοκομεία.

    Τέλος, ο κ. Κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι απέναντι στη διαιώνιση των προβλημάτων "επιλέγουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις", επιλέγουμε πολιτικές που προσεγγίζουν στις ανάγκες των νέων, που ανοίγουν νέους δρόμους ευκαιριών και ασφάλειας. Η σύγχρονη πολιτική, επεσήμανε ο κ. Καραμανλής, οφείλει να επιλέγει με γνώμονα το μέλλον, να υπηρετεί στην πράξη τις αξίες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, να εφαρμόζει πολιτικές με χειροπιαστά αποτελέσματα και πολιτικές που παράγουν όφελος για τους πολλούς, για το σήμερα και το αύριο: "Αυτό είπαμε και αυτό κάνουμε. Οι επιλογές και οι θέσεις μας το αποδεικνύουν", κατέληξε.

    Στη δευτεριλογία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στάση της αντιπολίτευσης στο ΑΣφαλιστικό και την κάλεσε να θυμηθεί τη στάση της "να τη συζητήσουμε στο τέλος της τετραετίας: Ο λαϊκισμός έχει κοντά ποδάρια. Η αντιπολίτευση έχασε ακόμα μια ευκαιρία αξιοπιστίας στις λύσεις που χρειάζεται η κοινωνία, διότι εγκλωβίστηκε σε ένα διαγωνισμό λαϊκισμού".

    Διακυβέρνηση, πρόσθεσε, σημαίνει ανάληψη ευθυνών και δύσκολες αποφάσεις για το καλό των πολλών: Τα ωραία λόγια περνούν ενώ τα προβλήματα μένουν, αν κάνεις πως δεν τα βλέπεις.

    Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε: "Μείνετε αφού το διαλέγετε στο τέλμα του χθες. Η κοινωνία σας ξεπέρασε. Εμείς προχωρούμε μπροστά, τολμάμε τις μεταρρυθμίσεις, έχουμε το θάρρος να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα θέματα", σημείωσε ο κ. Καραμανλής χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ.

    Ο πρωθυπουργός που δήλωσε ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό "εγγυώνται ότι συντάξεις θα έχουν και τα παιδιά μας", άσκησε κριτική ειδικότερα στον κ. Αλαβάνο ότι ακολουθεί το δρόμο του λαϊκισμού: Ως πρωθυπουργός έχω χρέος να εφαρμόζω πολιτικές που ενέκριναν οι πολίτες, να παίρνω αποφάσεις ακόμα και όταν γίνομαι δυσάρεστος. Δική μου επιλογή είναι να είμαι χρήσιμος και να παράγω έργο. Εσείς διαλέγετε το δρόμο του λαϊκισμού, να χαϊδεύετε αυτιά, να ακούγεστε ευχάριστα. Αυτή είναι η διαφορά μας. Εσείς λόγια κι εμείς έργα που έχουν αποτελέσματα για τους πολλούς,είπε χαρακτηριστικά.

    Για εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που "γενικά και αόριστα" επιδίδονται σε διακηρύξεις παροχών, δημοσίων δαπανών, διορισμών και προσλήψεων, είπε ότι οφείλουν να καταθέσουν πρόγραμμα προτεραιοτήτων. Να πουν καθαρά τι θέλουν να αυξηθεί και τι να μειωθεί και τι παραπάνω φόρους θα επέβαλαν: Φωνές που συνιστούν διορισμούς παντού είναι ανεύθυνος λαϊκισμός και απόδειξη ότι τίποτα συγκεκριμένο και εποικοδομητικό δεν έχουν να πουν", είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ο Κώστας Καραμανλής προέβη ακόμα στη διαπίστωση ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, "σε αντίθεση με άλλες φορές" κινήθηκε σε ήπιους πολιτικούς τόνους στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού: "Εάν πράγματι τον εννοεί, ως στοιχείο ενίσχυσης της Δημοκρατίας, είναι χρυσή ευκαιρία να επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και του άρθρου 16 υπέρ της ενίσχυσης της δημόσιας παιδείας όσο και του ανοίγματος νέων οριζόντων για τα παιδιά που περιμένουν από μας τόσα πολλά", είπε ο κ. Καραμανλής.

    Τέλος, ο κ. Κ. Καραμανλής απάντησε για την υπόθεση Ζήμενς, διευκρινίζοντας ότι δεν το έπραξε ποτέ και δεν διανοείται να αμφισβητήσει την προσωπική εντιμότητα του κ. Παπανδρέου. Επανέλαβε ότι από το Δεκέμβριο του 2006 το υπουργείο Δικαιοσύνης στέκεται αρωγός τις έρευνες της γερμανικής και της ελληνικής δικαιοσύνης υπογραμμίζοντας την θέληση της κυβέρνησης "να μην μείνει τίποτα στο σκοτάδι και να εξιχνιαστεί κάθε λεπτομέρεια της υπόθεσης". Πρόσθεσε, ωστόσο,ότι "η σύσταση εξεταστικής επιτροπής τώρα, σε αυτή τη φάση, θα μπορούσε να παρεμβάλει εμπόδιο στην προσπάθεια της δικαιοσύνης".

    Διευκρίνισε, πάντως, ότι "δεν θα μείνει, ιδίως στην υπόθεση αυτή, καμία σκιά. Τα πάντα θα διερευνηθούν στην τελευταία λεπτομέρειά τους διότι είναι θέμα διαφάνειας του δημόσιου βίου. Είναι πάνω από όλα, θέμα τιμής του πολιτικού κόσμου", κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    Την ερχόμενη Τετάρτη η ψήφιση του συνόλου του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό

    Αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τετάρτη η ψηφοφορία επί του συνόλου του νομοσχεδίου για τη "Διοικητική και Οργανωτική Μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης".

    Μετά δε από σχετικό αίτημα του ΠΑΣΟΚ, η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για σήμερα Παρασκευή, δεν αναβάλλεται λόγω της επίκλησης του άρθρου 104 του κανονισμού της Βουλής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά επειδή δεν υπάρχει πίεση νομοθετικού έργου κι επειδή η κυβέρνηση δεν άσκησε πίεση για άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου.

    Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι το νομοσχέδιο είχε τροποποιηθεί από την κυβέρνηση κατά την τετραήμερη συζήτησή του με αποτέλεσμα να απαιτείται η παρέλευση 24 ωρών για την ψήφισή του στο σύνολο (άρθρο 104).

    Οι Υπουργοί Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος και Απασχόλησης Φ. Πάλη - Πετραλιά υπογράμμισαν ότι ναι μεν υπήρξαν διευκρινίσεις και νομοτεχνικές βελτιώσεις, ωστόσο δεν έγινε δεκτή κάποια τροπολογία που να απαιτεί την εφαρμογή του άρθρου 104.

    Μετά από την αναβολή της ψηφοφορίας επί του συνόλου του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου για την Τετάρτη, η κατάθεση των προτάσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή συζήτησης προκειμένου να τεθεί το νομοσχέδιο σε δημοψήφισμα, αναμένεται να γίνει το απόγευμα της ίδιας ημέρας ή την επομένη.-

    [02] "Βομβαρδίζετε τη νέα γενιά με ανασφάλεια"

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλωντας στη σημερινή συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή για τη Νεολαία, χαρακτήρισε άκρως ταξική την πολιτική της ΝΔ για τη Παιδεία και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι "ζει σε άλλο πλανήτη κάνοντας ωραίες περιγραφές για δήθεν τεράστιο έργο της ΝΔ, ωστόσο στην πράξη δεν ισχύει τίποτα".

    Ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι το κόμμα του πρεσβεύει το νέο άλμα για τη νέα γενιά και σημείωσε ότι με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίζει η κυβέρνηση δημιουργείται εργασιακός μεσαίωνας, τον οποίο το κόμμα του θα καταργήσει.

    «Με το νομοσχέδιο σας δεν θα υπάρχει δυνατότητα σοβαρής συνταξιοδότησης, αλλά φόβος, ιδιαίτερα στους νέους με μαύρη, ανασφάλιστη, εργασία, χωρίς πληρωμές και υπερωρίες. Βομβαρδίζετε τη νέα γενιά με ανασφάλεια», σημείωσε ο κ Παπανδρέου.

    Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε:

    "Αναξιοκρατία stage, αυτή είναι η πολιτική σας σε ό,τι αφορά τους νέους και πρέπει να σταματήσει. Εμείς έχουμε πρόταση συγκεκριμένη, που ξεκινά από τη γέννα μέχρι την ηλικία των 26 ετών, με τη δημιουργία εφοδίων για 4ετή χρηματοδότηση με πλήρη κοινωνική ασφάλιση από κρατική χορήγηση».

    Επίσης, ο Γ.Α. Παπανδρέου χαρακτήρισε λάθος την άποψη της Αριστεράς για το άρθρο 16, τονίζοντας ότι το βασικό πρόβλημα δεν είναι το δάχτυλο, αλλά ο ήλιος που είναι η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.

    Είναι απόλυτη προτεραιότητα να λύσουμε το θέμα της αυτοτέλειας και της πλήρους αυτοδιαχείρισης των πανεπιστημίων και παράλληλα να αξιολογούνται.

    Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την πρόταση του να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Ζήμενς τονίζοντας χαρακτηριστικά.

    «Η Γερμανοί εμάς τους δύο κατηγορούν, κ. Καραμανλή, ότι πήραμε λεφτά προς όφελος των δύο κομμάτων μας. Δεν πιστεύω ότι πήρατε εσείς κι εγώ. Ελάτε λοιπόν να κάνουμε μια Εξεταστική να τελειώνει το θέμα. Μετά αναρωτιόμαστε γιατί μιλάνε για δικομματισμό και βυθιζόμαστε στα γκάλοπ".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη δευτερολογία του στη Βουλή επέκρινε τον πρωθυπουργό γιατί "δεν τόλμησε" να έρθει στη Βουλή για να μιλήσει και να υποστηρίζει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    "Τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη είχε για τη μεγάλη του μεταρρύθμιση, όπως ο ίδιος υποστηρίζει και τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη για τη δουλειά της υπουργού του. Ο λόγος βέβαια είναι ότι δεν έχει ουσιαστικά επιχειρήματα, μόνο γενικότητες που δεν αντιμετωπίζουν όμως την πραγματικότητα και τα προβλήματα», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Σχολιάζοντας το θέμα των ενοποιήσεων των ταμείων ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι και το κόμμα του είναι υπέρ, όχι όμως με τον τρόπο που τις κάνει η κυβέρνηση, δημιουργώντας χάος,γραφειοκρατία, αφαιρώντας παροχές και χτυπώντας το μεσαίο και το συνταξιούχο.

    «Το μόνο που καταφέρατε είναι η διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων. Θα χρησιμοποιήσετε δηλαδή τη δυνατότητα σας να ελέγχονται από τους κομματικούς ημέτερους τα ασφαλιστικά ταμεία και πολύ πιο εύκολα να ξανακάνετε τα ίδια που κάνατε με τα ομόλογα, για τα οποία δεν μας έχετε ακόμα απαντήσει πότε θα επιστρέψουν τα λεφτά. Δεν θέλετε τη διαφάνεια για αυτούς που ενέχονται στις ευθύνες. Τη δικαιοσύνη τη θέλετε, όπως στη Ζήμενς και στο θέμα των υποκλοπών. Μόνο κουκούλωμα», είπε ο κ.Παπανδρέου.

    Στο σημείο αυτό αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια ποινικοποίησης του δημοκρατικού δικαιώματος της απεργίας και σημείωσε:

    «Δεν τιμούν καθόλου τη δημοκρατία μας οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης και του κ. Γ. Σανιδά στη δικαιοσύνη. Εμείς καταδικάζουμε αυτές τις πρακτικές και αντιλήψεις".

    Ο κ.Παπανδρέου κατέληξε: «Γι αυτό δεν μπορείτε να έχετε συναίνεση. Ονομάζετε τον κόσμο προνομιούχο. Προνομιούχα ρετιρέ είναι η «Αλφα Μπανκ» που της χαρίσατε 1 δις ευρώ για τα χρέη της προς τα ασφαλιστικά ταμεία.Αυτά είναι τα πελατειακά συμφέροντα που υπηρετείτε. Αντί να αμβλύνεται την κοινωνική αδικία επιτείνετε την ανισότητα των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων και βάζετε την μια κοινωνική ομάδα ενάντια στην άλλη».

  • ** Το απόγευμα, υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, με θέμα την εκλογή οργάνων.

    [03] "Φοβίζετε τη νεολαία"

    Σε μια ομιλία διανθισμένη με στίχους του Γιάννη Ρίτσου και του Γιάννη Αγγελάκα, αλλά και με αναφορά στην αυτοκτονία του πολωνού νεαρού μετανάστη Ματιέα Ντομίντ, φυλακισμένου στον Κορυδαλλό για κατοχή μικροποσότητας χασίς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος έπλεξε το εγκώμιο της νέας γενιάς που αφυπνίζεται - όπως τόνισε - ύστερα από δεκαετίες, έχοντας συναίσθηση της δύναμής της και αντιστεκόμενη στην εμπορευματοποίηση των πάντων και την έκπτωση των δικαιωμάτων της. Μια έκπτωση που γίνεται, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με την ανοχή, αν όχι και την σύμπραξη της κυβέρνησης.

    «Ρωτήστε κε Στυλιανίδη τους φοιτητές σας που δουλεύουν παρτ -τάιμ - τι θα γίνει αν έχουν ένα ατύχημα, ένα πρόβλημα, τι θα κάνουν χωρίς ένα βιβλάριο υγείας; Πώς εφαρμόζετε ένα νόμο που τον κληρονομήσατε, για την ενοικίαση των εργαζομένων και που μας γυρίζει στην προ του Λίνκολν εποχή; Πώς γίνεται τράπεζες με αυξήσεις στα κέρδη τους από 70% έως 140%, να ενοικιάζουν εργαζομένους με τον βασικό μισθό, χωρίς επιδόματα; Νέες κοπέλες έκαναν σωματείο στα καταστήματα "Notos Galleris" με αποτέλεσμα να απολυθούν και η γνωστή γαλακτοκομική επιχείρηση "Όλυμπος" απέλυσε σε όλα της τα υποκαταστήματα όσους επιχείρησαν να ιδρύσουν σωματείο - ενώ θα έπρεπε να υπάρχει νόμος που να βάζει φυλακή τον εργοδότη που απαγορεύει στο νέο να ασκήσει το συνταγματικό του δικαίωμα να συνδικαλίζεται», τόνισε.

    Στην αρχή της ομιλίας του στη συζήτηση στη Βουλή, ο Αλέκος Αλαβάνος απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό, λέγοντας:

    «Κε πρωθυπουργέ, τις προηγούμενες ημέρες κατά τη συζήτηση του Ασφαλιστικού, ερχόσασταν εδώ τακτικότατα, ψηφίζατε, αλλά δεν ανοίγατε το στόμα. Χαίρομαι που αναρρώσατε και που δεν είχατε πρόβλημα να μιλήσετε. Ο λόγος σας είχε ενδιαφέρον, αλλά δεν είπατε τίποτα για το Ασφαλιστικό».

    «Απορεί κανείς, τι γίνεται με τη Νέα Δημοκρατία: Από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη θεωρεί ότι το νέο Ασφαλιστικό γίνεται χάριν της νεολαίας και σήμερα που γίνεται συζήτηση για τη νεολαία, δεν θεωρείτε καν σημαντικό να το αναφέρετε;», συμπλήρωσε.

    Ο κ. Αλαβάνος χαιρέτισε παριστάμενους νεολαίους συνδικαλιστές του ιδιωτικού τομέα στα θεωρεία της Βουλής, τους οποίους ο ίδιος είχε προσκαλέσει να παρακολουθήσουν τη συζήτηση και συνέχισε:

    «Πιστεύετε ότι η νέα γενιά είναι συντηρητική, φυτά. Πιστεύετε ότι όποιος σηκώσει το κεφάλι και αμφισβητήσει, με το να φύγει από το σχολείο, με το να σπρωχτεί στις ουσίες και στην παραβατικότητα, "θα βρει τη θέση που του αξίζε". Κάνατε πολύ μεγάλο λάθος. Η νέα γενιά σήμερα, δεν είναι η ίδια με την προ τεσσάρων ετών. Συνέβαλαν πολλά: Η μαθητική νεολαία, το άρθρο 16 κε Παπανδρέου. Είμαστε στην άλλη όχθη συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ. Θέλουμε κοινές δράσεις, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε τις λογικές της εμπορευματοποίησης και των αμερικάνικων μοντέλων».

    «Η μέρα που θα ψηφίζεται η αναθεώρηση του Συντάγματος, θα είναι μια ημέρα νίκης και πανηγυριού, για μια νεολαία που έχει την αίσθηση της συλλογικότητας. Μια νέα γενιά που είναι παρούσα στους αγώνες της αμφισβήτησης, που έσπασε τη σύγκλιση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Είμαστε χαρούμενοι που υπάρχει μια τέτοια γενιά και που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμβάλει με κάθε τρόπο σβ αυτήν. Με το που δεν διστάζουμε να δώσουμε και ηγετικές θέσεις μέσα στο χώρο μας σβ αυτή τη γενιά, που εσείς τρομοκρατείτε, φιμώνετε, φοβίζετε», ανέφερε ο Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τη δευτερολογία του πρωθυπουργού "γεμάτη ανακρίβειες" σε σχέση με το Ασφαλιστικό και παράλληλα τόνισε ότι η εισφοροδιαφυγή αποτελεί επιλογή των κυβερνήσεων.

    «Το ΙΚΑ προβλέπεται να έχει 13 ελεγκτικά κέντρα, αλλά έχει 4 που υπολειτουργούν. Πρόκειται για σκόπιμη απόφαση και όχι αμέλεια. Ο επικεφαλής ελεγκτικών μηχανισμών του ΙΚΑ μας είπε ότι εκκρεμούν στα συρτάρια του 80000 υποθέσεις ανασφάλιστης εργασίας, από οικοδομές που επειδή θέλουν άδεια του ΙΚΑ για να συνδεθούν με τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ,είναι οι πιο εύκολες να εισπραχθούν - αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα», ανέφερε ο κος Αλαβάνος.

    «Είναι επιλογή να μην χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή. Προσβάλλετε πάρα πολύ τους νέους. Σβ αυτόν τον χώρο που θα έπρεπε να είναι ιερός, στο χώρο της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, έχετε εκατοντάδες και χιλιάδες εργαζόμενους, δήθεν καταρτιζόμενους με τα προγράμματα stage, που είναι ανασφάλιστοι», συμπλήρωσε.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε σε ένα ζήτημα που είχε θέσει στην πρωτολογία του - την απομάκρυνση της διευθύντριας του 132ου δημοτικού σχολείου στην Γκράβα της Αθήνας Στέλλας Πρωτονοτάριου, ύστερα από την απόφασή της να χρησιμοποιήσει αντί του «πάτερ ημών» στην πρωινή προσευχή, ένα ποίημα-προσευχή του Γιάννη Ρίτσου, χωρίς συγκεκριμένο θρησκευτικό περιεχόμενο.

    «Το 70% των μαθητών του σχολείου δεν είναι χριστιανοί. Αν είχαμε έλληνες μαθητές σε μια μουσουλμανική χώρα, τι θα θέλατε; Να προσεύχονται τα παιδιά στον Μωάμεθ και να πηγαίνουν τα κορίτσια με φερετζέ; Χρειάζεται να έχουμε ένα στοιχειώδη σεβασμό. Δεν είπα να μην προσεύχονται. Ας προσεύχονται όμως σε κάτι, το οποίο, σε κοινωνίες που διασπώνται, που έχουν μίσος και ρατσισμό, μπορούν όλους αυτούς να τους ενώνουν σε κάποιες κοινές αξίες», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Σήμερα κάνατε επιλογή αντιπολίτευσης. Απαντώντας στις κριτικές του ΣΥΡΙΖΑ μιλήσατε για λαϊκισμό, ενώ μιλήσατε για πολιτισμό στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ. Το συναισθάνεστε τώρα. Μπαίνουμε σε μια άλλη φάση. Αυτή η νεανική δύναμη για την οποία μιλάμε,δεν θα είναι πια στο περιθώριο. Και διεκδικεί να παίξει το ρόλο της εναλλακτικής λύσης», ανέφερε ο κ. Αλαβάνος.

    [04] Νέες συνομιλίες για την ΠΓΔΜ

    "Ηταν μια χρήσιμη και ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων, κατατέθηκαν διάφορες σκέψεις και ιδέες. Θα τις μελετήσουμε και θα υπάρξουν σχετικές οδηγίες προς τους διαπραγματευτές μας οι οποίοι θα συναντηθούν την προσεχή Τρίτη 25 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη".

    Με τα λόγια αυτά περιέγραψε προς τους εκπροσώπους του Τύπου η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη τον χαρακτήρα της συνάντησης που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι.

    Η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι "στη συνάντηση αυτή, η οποία φιλοξενήθηκε από τις ΗΠΑ, η Ελλάδα προσήλθε καταθέτοντας την ειλικρινή βούλησή της για εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης, με ξεκάθαρες θέσεις, ισχυρά επιχειρήματα και αποφασιστική στάση".

    Η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης δεν υπογράφηκε καμία συμφωνία και κανένα μνημόνιο.

    Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη απάντησε ως εξής:

    "Δεν γνωρίζω αν θα επιτευχθεί συμφωνία στη Νέα Υόρκη. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η Ελλάδα έχει τη βούληση πραγματικά να εργαστεί για να υπάρξει μια εποικοδομητική συμφωνία".

    Ερωτηθείσα εξ άλλου ποιες είναι οι "κόκκινες γραμμές" για την Ελλάδα, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι "η θέση μας είναι ξεκάθαρη: επιθυμούμε ένα όνομα που θα σηματοδοτεί τη διαφορά ανάμεσα στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας και στην περιοχή που σήμερα καλύπτεται από την ΠΓΔΜ. Εκτιμώ ότι αυτό είναι δίκαιο και ξεκάθαρο και σημαντικό για τη σταθερότητα στην περιοχή".

    Αναφορικά με το αν διαπίστωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης "περισσότερη βούληση" για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι "και οι δύο χώρες συνειδητοποιούν πως πρόκειται για σημαντικό ζήτημα και εξαιρετικής σημασίας για τους λαούς μας και εκτιμώ ότι υπάρχει βούληση".

    Ερωτηθείσα τέλος αν υφίσταται θέμα υποκατάστασης της, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, διαδικασίας επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε τα εξής:

    "Θέλω για άλλη μία φορά να ξεκαθαρίσω ότι η διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς δεν αντικαθίσταται, ούτε υποκαθίσταται. Αυτή είναι η μοναδική πραγματική διαδικασία στην προσπάθεια που κάνουμε κι οι δύο χώρες να βρούμε κοινά αποδεκτή λύση. Οι συναντήσεις οι οποίες γίνονται με πρωτοβουλία των ΗΠΑ είναι συναντήσεις υποβοηθητικές αυτής της διαδικασίας".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 March 2008 - 15:30:24 UTC