Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Παράγουμε έργο με κοινωνικό όφελος"

  • [01] "Παράγουμε έργο με κοινωνικό όφελος"

    Συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ΠΓΔΜ μετά τις πρόσφατες επαφές που πραγματοποίησε η υπουργός Εξωτερικών.

    Η κ. Μπακογιάννη σε δήλωσή της είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο των επαφών που είχε. Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη, πρόσθεσε, και δεν υπάρχει κάτι καινούργιο. «Είναι γνωστό ότι την Τρίτη θα υπάρξει μια συνάντηση των διαπραγματευτών στη Νέα Υόρκη, όπου θα γίνει συζήτηση στο πλαίσιο και με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών», είπε η κ. Μπακογιάννη.

    Σε ερώτηση για το αν είναι αισιόδοξη για το ενδεχόμενο λύσης πριν από την κρίσιμη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι η κ. Μπακογιάννη απάντησε: «Δεν μπορώ να το ξέρω, δεν είμαι ούτε αισιόδοξη ούτε απαισιόδοξη, αλλά εάν δεν υπάρξει συμπεφωνημένη λύση που να έχει τη βούλα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τότε η θέση της Ελλάδος είναι γνωστή».

    "Παράγουμε έργο με κοινωνικό όφελος"

    Δεν επιδιώκουμε εφήμερες εντυπώσεις,δεν μας φοβίζει το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος όταν είμαστε σίγουροι ότι παράγουμε μόνιμο κοινωνικό όφελος.

    Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή με θέμα τα δικαιώματα της νεολαίας στη μόρφωση και τον πολιτισμό,την οποία προκάλεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    "Δεν υποτασσόμαστε στο λαϊκισμό όταν οι πολίτες, όπως πάντα, χρειάζονται σχέσεις εμπιστοσύνης,που να δικαιώνονται στο πέρασμα του χρόνου", πρόσθεσε.

    Κάνοντας σαφή αναφορά στο ασφαλιστικό,ο Κ.Καραμανλής τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση παράγουν αποτελέσματα απέναντι στα χρόνια προβλήματα και ανοίγουν νέους δρόμους και ελπιδοφόρες προοπτικές. Με αφορμή, δε, "την αφοριστική και απαισιόδοξη άποψη ότι η νεολαία πορεύεται προς ένα χειρότερο μέλλον" ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι "το μέλλον θα ήταν ζοφερό εάν δεν προχωρούσαμε στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται".

    Ο πρωθυπουργός δεν αποδέχθηκε τον ισχυρισμό ότι μεγαλώνει η ανεργία, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν το κάνει για να ωραιοποιήσει καταστάσεις: "Αντιθέτως,αντιμετωπίζουμε ως τεράστιο λάθος την απόκρυψη των προβλημάτων, την αδράνεια απέναντι στα αδιέξοδα,τη φοβία απέναντι στις λύσεις",είπε.

    Σημείωσε επίσης ότι είναι "ακόμα μεγαλύτερο λάθος η απόπειρα διαστρέβλωσης των πραγμάτων, η απόπειρα αμφισβήτησης των πολιτικών που παράγουν μετρήσιμα αποτελέσματα, η απόπειρα αντίδρασης στις μεταρρυθμίσεις που δίνουν στέρεες λύσεις".

    "Δεν προσθέτουν αυτές οι πρακτικές στο να πάει ο τόπος μπροστά",συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι "το μέλλον απαιτεί ανάληψη ευθύνης από όλους, τολμηρές αποφάσεις, μακριά από δόγματα και αγκυλώσεις".

    Ειδικότερα για την ανεργία και για τα περί αυξήσεώς της, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι "η πραγματικότητα διαψεύδει την ισοπεδωτική κριτική",καθώς, όπως είπε, η ανεργία βρίσκεται στο 8,3%,που είναι το χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό των τελευταίων 15ετών. Σημείωσε δε ότι η ανεργία παραμένει το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα στον τόπο και παραμένει στο στόχαστρο της πολιιτκής της κυβέρνησης της ΝΔ, που θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί με αυξημένους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους τα προγράμματα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού.

    Για την Παιδεία και το "παγκόσμιο ρεκόρ της χώρας μας σε εξαγωγή φοιτητών",όπως ελέχθη, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι εάν η κατάσταση διαιωνιστεί, θα έχει υπεύθυνους με ονοματεπώνυμο όλους αυτούς που πεισματικά αρνούνται, και χωρίς λογική,την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος".

    Εξ άλλου,ο κ. Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες κατατίθεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών με έμφαση στην πρόληψη,την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών δομών και την προώθηση νέων ρυθμίσεων για επανένταξη πρώην χρηστών στον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό.

    Συμπλήρωσε, επίσης,ότι σχεδιάζεται η οργανωτική μετεξέλιξη του ΟΚΑΝΑ και η ένταξη μονάδων μεθαδόνης σε δημόσια νοσοκομεία.

    Τέλος,ο κ. Κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι απέναντι στη διαιώνιση των προβλημάτων "επιλέγουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις",επιλέγουμε πολιτικές που προσεγγίζουν στις ανάγκες των νέων,που ανοίγουν νέους δρόμους ευκαιριών και ασφάλειας. Η σύγχρονη πολιτική, επεσήμανε ο κ. Καραμανλής, οφείλει να επιλέγει με γνώμονα το μέλλον,να υπηρετεί στην πράξη τις αξίες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης,να εφαρμόζει πολιτικές με χειροπιαστά αποτελέσματα και πολιτικές που παράγουν όφελος για τους πολλούς, για το σήμερα και το αύριο: "Αυτό είπαμε και αυτό κάνουμε. Οι επιλογές και οι θέσεις μας το αποδεικνύουν", κατέληξε.

    Την ερχόμενη Τετάρτη η ψήφιση του συνόλου του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό

    Αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τετάρτη η ψηφοφορία επί του συνόλου του νομοσχεδίου για τη "Διοικητική και Οργανωτική Μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης". Μετά δε από σχετικό αίτημα του ΠΑΣΟΚ, η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για χθες Παρασκευή, δεν αναβάλλεται λόγω της επίκλησης του άρθρου 104 του κανονισμού της Βουλής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά επειδή δεν υπάρχει πίεση νομοθετικού έργου κι επειδή η κυβέρνηση δεν άσκησε πίεση για άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου.

    Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι το νομοσχέδιο είχε τροποποιηθεί από την κυβέρνηση κατά την τετραήμερη συζήτησή του με αποτέλεσμα να απαιτείται η παρέλευση 24 ωρών για την ψήφισή του στο σύνολο (άρθρο 104).

    Οι Υπουργοί Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος και Απασχόλησης Φ. Πάλη - Πετραλιά υπογράμμισαν ότι ναι μεν υπήρξαν διευκρινίσεις και νομοτεχνικές βελτιώσεις, ωστόσο δεν έγινε δεκτή κάποια τροπολογία που να απαιτεί την εφαρμογή του άρθρου 104.

    Μετά από την αναβολή της ψηφοφορίας επί του συνόλου του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου για την Τετάρτη, η κατάθεση των προτάσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή συζήτησης προκειμένου να τεθεί το νομοσχέδιο σε δημοψήφισμα, αναμένεται να γίνει το απόγευμα της ίδιας ημέρας ή την επομένη.-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 22 March 2008 - 11:30:14 UTC