Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Υπηρετούμε αξίες και όχι αξιώματα"
  • [02] "Δικαίωμα στην εργασία"
  • [03] Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας
  • [04] Το ...μαστιχονήσι της Σμύρνης
  • [05] Διαδηλώσεις κατά του πολέμου

  • [01] "Υπηρετούμε αξίες και όχι αξιώματα"

    Ο Γιάννης Ραγκούσης, τον οποίο πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, εξελέγη νέος γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη χθες από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος για την ανάδειξη των ανώτατων οργάνων του κόμματος.

    Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής, Γρηγόρης Νιώτης, ψήφισαν 273 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, τα λευκά ήταν 59 και τα άκυρα 12. Ο κ. Ραγκούσης έλαβε 159 ψήφους ενώ ο ανθυποψήφιος του Παντελής Οικονόμου έλαβε 43 ψήφους.

    Στις άλλες ψηφοφορίες για την ανάδειξη των οργάνων:

    Για το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ:

    Μπεγλίτης Πάνος 154, Καρχιμάκης Μιχάλης 144, Μωραίτης Θάνος 144, Κουτσούκος Γιάννης 139, Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα 133, Κατσέλη Λούκα 122, Παναγιωτακόπουλος Γιώργος, 119, Ανδρουλάκης Νίκος 110, Ρόβλιας Ντίνος 105, Ασκούνης Κώστας 103, Ράπτη Συλβάνα 102, Κουκουλόπουλος Πάρης 96, Αντωνίου Τόνια 96, Καρύδης Δημήτρης 96, Γεννηματά Φώφη 71 και Κουρουμπλής Παναγιώτης 43.

    Στις 14 θέσεις του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ εκλέγονται οι: Μπεγλίτης Πάνος, Καρχιμάκης Μιχάλης, Μωραίτης Θάνος, Κουτσούκος Γιάννης, Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, Κατσέλη Λούκα, Παναγιωτακόπουλος Γιώργος, Ανδρουλάκης Νίκος, Ρόβλιας Ντίνος, Ασκούνης Κώστας, Ράπτη Συλβάνα, Αντωνίου Τόνια και κατόπιν κληρώσεως με τον ισοψηφήσαντα Δημήτρη Καρύδη, εκλέγεται ο κ. Πάρης Κουκουλόπουλος.

    Για την Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ) επί 273 ψηφισάντων έλαβαν: Ανωμερίτης Γιώργος 130, Αράπη-Μπελώνη Παναγιώτα 97, Βασιλάκου Λιλίκα 116, Γαζή Παναγιώτα 88, Δανιηλίδης Συμεών-Σίμος 50, Ζερβάκη Μαρία 39, Κυριακοπούλου Μαρία 121, Ντόλιος Γιώργος 113, Παπαγεωργίου Μαρία 103, Σγουρίδης Παναγιώτης 102, Τριαντάφυλλος Κώστας 101, Χαλβατζόγλου Γιώργος 78.

    Εκλέγονται οι: Ανωμερίτης Γιώργος, Κυριακοπούλου Μαρία, Βασιλάκου Λιλίκα, Ντόλιος Γιώργος, Παπαγεωργίου Μαρία, Σγουρίδης Παναγιώτης, Τριαντάφυλλος Κώστας και Γαζή Παναγιώτα.

    Τέλος για τον Συνήγορο του Μέλους και του Φίλου επί συνόλου 273 ψηφισάντων έλαβαν Αρσένη Μαρία 158 και Φελώνης Γρηγόρης 96. Εκλέγεται η κ. Αρσένη.

    Ομιλία Γ.Παπανδρέου

    «Είμαστε στην πρώτη γραμμή στη μάχη της Αλλαγής και μοιραζόμαστε την ίδια ευθύνη απέναντι στο Κίνημα και στη κοινωνία», τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην ομιλία του στην 1η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος.

    Απευθυνόμενος στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, υπογράμμισε ότι «έχουμε όλοι εκλεγεί για να υπηρετήσουμε αξίες και όχι αξιώματα». Χαρακτήρισε θλιβερή και επικίνδυνη για τον τόπο την διακυβέρνηση της ΝΔ και έκανε λόγο για «ασφαλιστική απορύθμιση», ενάντια στην οποία το ΠΑΣΟΚ θα δώσει μάχη μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο, μέχρι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε το τρίπτυχο Ενότητα - Ανανέωση - Αξιοκρατία, προτείνοντας, με βάση αυτό, για τα Όργανα του Κινήματος, «νέα στελέχη πρώτης γραμμής, με ιδέες και δυναμισμό». Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου απηύθυνε κάλεσμα στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, «να χτίσουμε την Ελλάδα των δικαιωμάτων και όχι των προνομίων, την Ελλάδα των αξιών και όχι των εξουσιών».

    [02] "Δικαίωμα στην εργασία"

    «Μια σημαντική διαφορά ανάμεσα σε μας και σε άλλα κόμματα είναι ότι εμείς δεν μιλάμε για "ευκαιρίες", αλλά για δικαιώματα. Ο όρος "ευκαιρίες" σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της νεολαίας κυνηγά τη χίμαιρα -και όποιος τα κατάφερε τα κατάφερε. Εμείς λέμε δικαιώματα: και στο πλαίσιο των συλλογικών δικαιωμάτων να υπάρχει η δυνατότητα προσωπικής ανέλιξης».

    Τα παραπάνω ανέφερε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, που πραγματοποιήθηκε με πρόταση του κόμματός της για τα δικαιώματα της νεολαίας.

    Ξεκινώντας από την προσχολική αγωγή, η κα Παπαρήγα επέκρινε το υπάρχον καθεστώς το οποίο αποτελεί, όπως τόνισε, «προθάλαμο του σχολείου, παραβιάζοντας τις αρχές της παιδαγωγικής για τα όρια της παιδικής ηλικίας», για να συνεχίσει - σε σχέση με τις ανώτερες βαθμίδες της εκπαιδευτικής κλίμακας - υποστηρίζοντας πως «κανείς νέος κάτω των 18 ετών δεν πρέπει να δουλεύει, αλλά να μορφώνεται» και μάλιστα στο πλαίσιο μιας 12ετούς γενικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης, με την επαγγελματική εκπαίδευση να ξεκινά μετά τα 18.

    Ιδιαίτερη μνεία έκανε η κα Παπαρήγα στην καλλιτεχνική παιδεία, η οποία, όπως τόνισε, «πρέπει να γίνει αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, από το νηπιαγωγείο, μέχρι το πανεπιστήμιο».

    «Το σημερινό σύστημα με τα ΕΠΑΣ και τα ΕΠΑΛ, είναι ξεπερασμένο. Πρέπει να καταργηθούν. Υπάρχει βεβαίως στόχος για να υπάρχουν: το φθηνό εργατικό δυναμικό», ανέφερε.

    Και πρόσθεσε: Η πραγματικότητα βεβαίως είναι διαφορετική: Όχι μόνον αρκετοί νέοι εγκαταλείπουν το σχολείο, αλλά πάμπολλοι εργάζονται κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους - το 30% των φοιτητών των ΑΕΙ και το 60% των φοιτητών των ΤΕΙ κατά τις στατιστικές - συχνά με μαύρη εργασία, με συνέπεια την υποβάθμιση των σπουδών. «Πώς θα καταργηθεί το ποσοστό των φοιτητών που δουλεύουν; Εδώ δεν υπάρχουν μέτρα. Πρέπει να στηριχθεί η οικογένεια, με πραγματικά δωρεάν σπουδές. Και αν υπάρχουν εργαζόμενοι φοιτητές, αυτοί να έχουν 6ωρη εργασία με αμοιβή 8ωρου και άδεια εξετάσεων», πρότεινε η κα Παπαρήγα.

    Μια πολιτική δικαιωμάτων για τη νεολαία, πρωτίστως θα έπρεπε να διασφαλίζει το δικαίωμα στην εργασία - αλλά αυτό προϋποθέτει μια "πολιτική ανατροπή": «Κατβ αρχήν πρέπει να υπάρχει σχέδιο κατανομής του εργατικού δυναμικού. Θέλει σχεδιασμό που δεν υπάρχει και είναι αδύνατον να υπάρξει, γιατί δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός, αλλά "ευκαιρίες"». Επίσης, για να υπάρχει κατανομή του εργατικού δυναμικού, σημαίνει ότι η οικονομία δεν θα καθορίζεται από το κεφάλαιο, τόνισε η κα Παπαρήγα.

    Εμείς, πρόσθεσε, υποστηρίζουμε μια πολιτική που απαιτεί πολιτική ανατροπή. Πολιτική απασχόλησης δεν σημαίνει να βλέπω μικρές αγγελίες στο Διαδίκτυο, ανέφερε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια ανατροπή και να αντιμετωπιστεί η ριζοσπαστικότητα της νεολαίας, αυξάνονται τα κρούσματα αντικομμουνιστικού αυταρχισμού στην Ευρώπη, σημείωσε η κα Παπαρήγα, καταγγέλλοντας ότι πρόσφατα τέθηκε εκτός νόμου η Κομμουνιστική Νεολαία της Τσεχίας, ενώ και η σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου έβαλε θέμα καταδίκης εγκλημάτων των «ολοκληρωτικών καθεστώτων» της Ανατολικής Ευρώπης.

    «Μήπως πάνε να καλύψουν τα σημερινά εγκλήματα; Δεν ξέρω εάν ο κ. Γ.Παπανδρέου έχει την πρωτοβουλία αυτή υπόψη του. Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα που θα το αντιμετωπίσουμε, σε κάθε περίπτωση, όπως το αντικομμουνιστικό μνημόνιο. Συζητήσεις να γίνουν - να συζητήσουμε και για τον ισπανικό εμφύλιο και τον βομβαρδισμό της Δρέσδης και της Λειψίας και τις γερμανικές αποζημιώσεις - αλλά δεν μπορεί να υπάρχουν ψηφίσματα Κοινοβουλίων», ανέφερε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Στη δευτερολογία της η κα Παπαρήγα εξέφρασε τη διαμαρτυρία της για τις κατηγορίες περί «λαϊκισμού» που δέχθηκε από τον πρωθυπουργό ως κόμμα της αντιπολίτευσης.

    «Για μας, κεφάλαιο για τον τόπο μας αποτελούν οι εργαζόμενοι και όχι το κεφάλαιο. Αυτή είναι η διαφορά μας. Δεν μπορείτε να μας εγκαλείτε για λαϊκισμό, όταν υποστηρίζουμε τη σταθερή δουλειά, το 7ωρο και αργότερα το 6ωρο. Δεν είναι λαϊκισμός αυτό. Αυτό είναι το πιστεύω μας», ανέφερε η κα Παπαρήγα.

    «Λαϊκιστής είναι εκείνος που υποστηρίζει λαϊκά αιτήματα χωρίς να τα πιστεύει. Μπορεί να έχετε για μας χίλιες αιτιάσεις, να μας θεωρείτε ό,τι μας θεωρείτε - αλλά δεν είμαστε λαϊκιστές. Αυτό είναι ύβρις για μας. Δεν μπορείτε με ένα ύφος περιφρόνησης και σνομπισμού να μιλάτε για λαϊκισμό. Και δεν μπορεί κάθε φορά να ακούμε ότι «έχουμε νωπή εντολή» και πως «την άλλη μέρα απβ τις εκλογές, δεν μπορεί το κόμμα που μόλις έπιασε το 3% να εγκαλεί την κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική της». Παρακαλώ να πάψουν πλέον αυτά», ζήτησε η ΓΓ του ΚΚΕ.

    Η κα Παπαρήγα εξέφρασε την αντίθεσή της στην εισαγγελική έρευνα σχετικά με τις διακοπές ρεύματος και στο ενδεχόμενο διώξεων ενάντια σε συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, τονίζοντας πως «ο ρόλος της απεργίας είναι να δημιουργήσει πρόβλημα στην εργοδοσία και την κυβέρνηση. Δεν γίνεται για να εκφράσω μια άποψη, αλλά για να παρεμποδίσω, να ανατρέψω. Είναι θέμα συσχετισμού δύναμης».

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε, επίσης, την αντίθεσή της στο «έξυπνο σχολείο» και στις ονοματοδοσίες με χρήση ονομάτων ελλήνων ποιητών την ώρα που δεν διδάσκεται ουσιαστικά η ελληνική λογοτεχνία.

    «Τελικά, θα μαθαίνουμε τα παιδιά, ότι ο Ρίτσος έγραψε ένα ποιηματάκι?», ανέφερε χαρακτηριστικά και καταφέρθηκε κατά της διάκρισης ΑΕΙ και ΤΕΙ, θεωρώντας την αναχρονιστική.

    Τέλος, η ΓΓ του ΚΚΕ σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των κ.κ. Παπανδρέου και Αλαβάνου ενάντια στην ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, υπενθύμισε πως «όταν καταψηφίζαμε στους δήμους και τις νομαρχίες την εισαγωγή της μερικής απασχόλησης, μας λέγατε ότι υπάρχουν κι αυτές οι μορφές εργασίας - και μας λέγατε ότι προτιμούμε την πλήρη ανεργία για να πάει ο κόσμος στην εξαθλίωση και να κάνει την επανάσταση. Εμείς τα καταψηφίσαμε αυτά τα μέτρα, αλλά ταυτόχρονα παλεύαμε ώστε να υπάρχει ασφάλιση στους μερικά απασχολούμενους. Όταν υπάρχει ανάγκη εργασίας, φυσικά κάποιος θα δουλέψει τετράωρο: Δεν είναι, όμως, χτύπημα στην ανεργία η μερική απασχόληση, αλλά συγκάλυψη του φαινομένου».

    [03] Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

    Αύριο στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Ολυμπία η τελετή Αφής της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Στην τελετή Αφής θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ με τον επίτιμο πρόεδρο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ καθώς και πλειάδα μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Έλληνες και Κινέζοι αξιωματούχοι της πολιτικής και αθλητικής ηγεσίας και πολλοί άλλοι.

    Από τα χέρια της Μαρίας Ναυπλιώτου, στην οποία ανατέθηκε από την Ολομέλεια της ΕΟΕ για πρώτη φορά το καθήκον της Πρωθιέρειας (όπως και στην Άρτεμη Ιγνατίου, της χορογράφου της τελετής αφού αποχώρησε μετά από 50 χρόνια προσφοράς η Μαρία Χορς), η φλόγα θα παραδοθεί στον ασημένιο Ολυμπιονίκη του Τάε Κβον Ντο, Αλέξανδρο Νικολαϊδη, για να ακολουθήσει η Κινέζα Ολυμπιονίκης της κολύμβησης στην Αθήνα, Λούο Ζούο Γεν (100μ πρόσθιο).

    Θα ακολουθήσει λαμπαδηδρομία 7 ημερών εντός της Ελλάδας η οποία θα ολοκληρωθεί στις 30 Μαρτίου με την άφιξη της Φλόγας στο Παναθηναϊκό στάδιο όπου στις 15.00 θα παραδοθεί στους Κινέζους διοργανωτές των Ολυμπιακών αγώνων του 2008 στο Πεκίνο, από τα χέρια της Πηγής Δεβετζή που είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Αθήνας στο τριπλούν.

    Συνολικά το Ολυμπιακό φως θα διανύσει στην Ελλάδα 1.528 χιλιόμετρα και θα φτάσει στην Αθήνα από συνολικά 605 λαμπαδηδρόμους. Αναλυτικά θα διασχίσει 16 Νομούς της χώρας, 43 Δήμους, 4 Κοινότητες, ενώ θα πραγματοποιηθούν και 29 τελετές αφής βωμών σε συγκεκριμένες πόλεις στη διάρκεια της διαδρομής.

    Οσο για την Μαρία Ναυπλιώτου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την 10η κατά σειρά Πρωθιέρεια στην ιστορία του θεσμού από το 1936 μέχρι σήμερα και την 9η κατά σειρά όσον αφορά την αφή της ιερής φλόγας για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και η οποία διαδέχεται τη Θάλεια Προκοπίου.

    Οι Πρωθιέρειες της τελετής αφής των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων από το 1936 μέχρι σήμερα:

    - Κούλα Πράτσικα (1936)

    - Μαρία Αγγελοπούλου (1948)

    - Ξανθίππη Πηχεών-Θεολογίτη (1952)

    - Αλέκα Μαζαράκη-Κατσέλη (1956, 1960, 1964)

    - Μαρία Μοσχολιού (1968, 1972, 1976, 1980)

    - Κατερίνα Διδασκάλου (1984, 1988)

    - Μαρία Παμπούκη (1992, 1996)

    - Θάλεια Προκοπίου (2000, 2004)

    Το πρόγραμμα της λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους

    Κατά την 1η ημέρα της λαμπαδηδρομίας μετά την τελετή αφής στις 24 Μαρτίου στη Αρχαία Ολυμπία, η Φλόγα θα περάσει από Πύργο, Ήλιδα, Πάτρα και Μεσολόγγι όπου και θα διανυκτερεύσει. Την επόμενη ημέρα (25/3) θα περάσει κατά σειρά από Αγρίνιο, Αμφιλοχία, Μενίδι, Αρτα και θα φθάσει στα Ιωάννινα (διανυκτέρευση).

    Την 3η ημέρα (26/3) μετά το Μέτσοβο, τα Γρεβενά, την Κοζάνη και τη διανυκτέρευση στη Βέροια, θα συνεχίσει την πορεία της στη Μακεδονία και στις 27 Μαρτίου (4η ημέρα) και θα περάσει κατά σειρά από Νάουσα, Σκύδρα, Έδεσσα, Γιαννιτσά, Αρχαία Πέλλα και Θεσσαλονίκη (διανυκτέρευση).

    Κατά την 5η ημέρα της λαμπαδηδρομίας (28/3) η Φλόγα θα φθάσει στη Λαμία αφού θα έχει περάσει από το Δίων, τη Λάρισα και το Βόλο, ενώ την 6η και προτελευταία ημέρα (29/3) θα διανυκτερεύσει στην Ακρόπολη περνώντας από το Αμφιάρειο, το Μαραθώνα και την Ραφήνα.

    Από εκεί θα πάρει το σύντομο πλέον δρόμο της για το Παναθηναϊκό Στάδιο (30/3, 7η ημέρα)όπου στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί, με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, θα παραδοθεί στην Οργανωτική Επιτροπή του Πεκίνου 2008 για να συνεχίσει το ταξίδι της προς την Κίνα και στις 8 Αυγούστου να ανάψει το Βωμό στο Ολυμπιακό Στάδιο, γνωστό και ως «Φωλιά του Πουλιού».

    Να σημειωθεί ότι η Φλόγα που θα φθάσει στην Αθήνα την 29η Μαρτίου, θα διανυκτερεύσει στην Ακρόπολη. Η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών είναι αυτή που θα την μεταφέρει στον Ιερό Βράχο και η ομάδα υδατοσφαίρισης των γυναικών θα είναι αυτή που θα κάνει την αφή στο βωμό. Από την Ακρόπολη θα κατέβει η Φλόγα στα χέρια του διεθνή μπασκετμπολίστα Δημήτρη Διαμαντίδη και εν συνεχεία θα προχωρήσει προς το Παναθηναϊκό στάδιο. Προτελευταίος λαμπαδηδρόμος θα είναι ο Γιάννης Δρυμωνάκος που θα παραδώσει την Φλόγα στην τελευταία λαμπαδηδρόμο στο Στάδιο, την Πηγή Δεβετζή.

    --Οι πρώτοι και οι τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι σε Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες--

    Μετά από 5 συνεχείς εκπροσωπήσεις από αθλητές του κλασικού αθλητισμού στη θέση του 1ου λαμπαδηδρόμου σε ισάριθμες τελετές Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, το σερί του στίβου «έσπασε» με την επιλογή από την ΕΟΕ του πρωταθλητή του Τάε Κβον Ντο Αλέξανδρου Νικολαϊδη.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι ο στίβος διατηρεί τα πρωτεία στην προέλευση αθλήματος του 1ου λαμπαδηδρόμου (9 φορές), ενώ είναι η πρώτη φορά που επιλέγεται αθλητής από οποιοδήποτε άλλο άθλημα.

    Ένας διπλωματικός υπάλληλος, που σήμερα δεν βρίσκεται στη ζωή, ο Κωνσταντίνος Κονδύλης, υπήρξε ο πρώτος λαμπαδηδρόμος κατά την εκκίνηση του θεσμού αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην αρχαία Ολυμπία, το 1936.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο ρόλος των λαμπαδηδρόμων προκάλεσαν τεράστια εντύπωση στους Έλληνες και έτσι, πολύ σύντομα, ο Κονδύλης αποτυπώθηκε στο κάλυμμα ενός κουτιού σπίρτων, που μπήκε σε κάθε ελληνικό σπίτι.

    Από το 1936 μέχρι και το 2008, μεσολάβησαν 72 ολόκληρα χρόνια. Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 πρώτος λαμπαδηδρόμος ήταν ο Κώστας Γκατσιούδης (ακοντισμός).

    [04] Το ...μαστιχονήσι της Σμύρνης

    Υπάρχει ένα μέρος στην ιστορική παραλία της Σμύρνης, όπου τα αρώματα της νότιας Χίου σμίγουν με τις νότες της Χαρούλας Αλεξίου, κάνοντας τους διαβάτες να κοντοστέκονται. Έλληνες και Τούρκοι σιγομουρμουρίζουν τα τραγούδια -που με "διερμηνέα" τη μουσική μιλούν στη γλώσσα και των δύο- ψευτομαλώνουν για την πατρότητα του ελληνικού (ή τουρκικού) καφέ και απολαμβάνουν το "υποβρύχιό" τους -με γεύση μαστίχα- στον ήλιο.

    Αν τούς ρωτήσεις, θα σου πουν ότι ακολουθούν καθημερινά τον δρόμο προς το ίδιο νησί: προς το "Σακίζ Αντασί" ("μαστιχονήσι"), όπως είναι το όνομα της πρώτης αμιγώς ελληνικής καφετέριας στα παράλια της Τουρκίας, καρπού της επιχειρηματικής συνεργασίας τριών Χιωτών. Πριν από λίγες ημέρες, το ελληνικό μαγαζί στη Σμύρνη -την οποία οι περιηγητές αποκαλούν "Μαργαριτάρι του Αιγαίου"- έκλεισε έναν χρόνο ζωής.

    Στο "Σακίζ Αντασί" (έτσι αποκαλείται η Χίος στα τουρκικά, εκ του "Σακίζ" που σημαίνει μαστίχα και "Αδάς" που μεταφράζεται ως "νησί"), οκτώ στους δέκα πελάτες είναι Τούρκοι: ζητούν φραπέ ή καφέ με μαστίχα, απολαμβάνουν γλυκά του κουταλιού και τη γλυκόπικρη "σουμάδα" από πικραμύγδαλο, που οι Χιώτες σερβίρουν σε αρραβώνες και βαφτίσεις. "Απαιτούν" δε, ελληνική μουσική, με ιδιαίτερη προτίμηση στη Χάρις Αλεξίου, αλλά και στον Νότη Σφακιανάκη. Ο πάταγος του φραπέ και το "φυσικό και μυστηριώδες όριο" «Το φραπέ και ο νες κάνουν πάταγο, γιατί τους φτιάχνουμε με τις ελληνικές προδιαγραφές, που γενικά στο εξωτερικό είναι άγνωστες», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ένας από τους τρεις ιδιοκτήτες της καφετέριας, ο φοροτεχνικός Νεκτάριος Μένεγας, που (όπως και οι δύο συνέταιροί του, Χριστόφορος Κριμιζής και Νικόλαος Τσίχλας) κάνει το δρομολόγιο Χίος-Σμύρνη τουλάχιστον μία φορά εβδομαδιαίως, για να βρεθεί κοντά στην επιχείρησή του.

    'Οπως σημειώνει, «καθημερινά ''φεύγουν'' κατά μέσο όρο περίπου 70-80 ελληνικοί καφέδες και 40 φραπέδες και νες. Μεγάλη ζήτηση -κυρίως από το γυναικείο κοινό, αλλά όχι μόνο- έχει και ο ελληνικός καφές με μαστίχα: στους 90 ελληνικούς, οι 30 είναι αυτού του είδους". Η "σουμάδα", ο συμπυκνωμένος χυμός πικραμύγδαλου, έχει επίσης μεγάλη ζήτηση μεταξύ των θαμώνων του μαγαζιού. "Τη σουμάδα τη γνωρίζουν και εκεί, υπάρχει στην ιδιοσυγκρασία και στη μνήμη και των δύο λαών", προσθέτει ο κ.Μένεγας.

    Άλλωστε, γνωστό στο τουρκικό κοινό είναι και το περίφημο "υποβρύχιο" με γεύση μαστίχα, που σερβίρεται σε κάθε επισκέπτη πριν από την παραγγελία του, για το παραδοσιακό ελληνικό "καλώς όρισες". Όλο αυτό το "πακέτο" υπηρεσιών έχει πείσει το τουρκικό κοινό να κατατάξει το "Σακίζ Αντασί" στη δεύτερη θέση ανάμεσα στις πέντε κορυφαίες καφετέριες της Σμύρνης.

    Το καφέ λειτουργεί και ως πρατήριο χιώτικων προϊόντων, διαθέτοντας -μεταξύ άλλων- στο τουρκικό κοινό παραδοσιακά γλυκά κουταλιού των ελληνικών νησιών και, φυσικά, την περίφημη χιώτικη μαστίχα, που τα δέντρα της, κατά "μαγικό" τρόπο, ευδοκιμούν μόνο στη νότια Χίο: συγκεκριμένα, στο τμήμα που, σε σχέση με τη βόρεια πλευρά του νησιού, χωρίζεται από τη "γραμμή" των χωριών Λιθί, Αγιος Γεώργιος Συκούσης και Καλλιμασιά. Τη γραμμή αυτή, ο Γάλλος περιηγητής, συγγραφέας και γλωσσολόγος Ιμπέρ Περνό αποκάλεσε - γύρω στο 1900- "φυσικό και μυστηριώδες όριο", αφού -για ανεξήγητους μέχρι σήμερα λόγους- πέρα από αυτή, κάθε προσπάθεια καλλιέργειας μαστιχόδεντρων απέτυχε. Ο Τούρκος γιατρός από την Κρήτη, οι χιώτικες κιθάρες

    και οι κυρίες του Rotary Στην αρχή, το Σακίζ Αντασί "κατοίκησαν" κυρίως οι Ελληνες της τοπικής παροικίας της Σμύρνης, αλλά και οι Ελληνες αξιωματικοί του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Αργότερα, όμως, την ελληνική καφετέρια αγκάλιασαν και οι Τούρκοι (σήμερα 80% των πελατών της), κατ' απαίτησιν των οποίων το μαγαζί παίζει μόνο ελληνική μουσική. Μάλιστα, μία φορά τον μήνα, οι ιδιοκτήτες του καφέ καλούν στη Σμύρνη και ένα χιώτικο μουσικό συγκρότημα, ώστε οι κάτοικοι της πόλης να απολαύσουν "ζωντανά" τις χιώτικες κιθάρες και το μπουζούκι. Οι βραδιές αυτές, έχουν μεγάλη απήχηση.

    Και τότε, όταν παίζουν οι κιθάρες, οι ήχοι της ελληνικής μουσικής φτάνουν μέχρι λίγα στενά πιο κάτω. Εκεί ζει ένας "κοτσανάτος" Τούρκος γέροντας, συνταξιούχος γιατρός, που γεννήθηκε στο Ρέθυμνο πριν από 88 χρόνια και έφτασε στη Σμύρνη παιδί 10 χρονών. Ο κ.Μένεγας έχει συγκρατήσει αναλλοίωτη στη μνήμη του τη στιγμή που, ένα βράδυ, ο γέροντας, πρόεδρος των Τουρκοκρητικών της Σμύρνης, μπήκε στο "Σακίζ Αντασί" και σε άπταιστα κρητικά, τού είπε: "Χαίρομαι που γνωρίζω Ελληνες που γύρισαν πίσω. Εγώ θα σου μιλήσω ρωμαίικα".

    Αλλωστε, ανάμεσα στους θαμώνες του μαγαζιού περιλαμβάνονται και οι κυρίες του Ρόταρι, που κατά διαστήματα διοργανώνουν εκεί εκδηλώσεις, όπως πρωϊνά για τον καφέ, όχι της ...παρηγοριάς, αλλά της ελληνο-τουρκικής φιλίας και συνεργασίας. Σήμερα, οι σελίδες του βιβλίου εντυπώσεων του μαγαζιού γεμίζουν: "είναι ένα υπέροχο μαγαζί, με καταπληκτική μουσική", γράφει κάποιος Τούρκος πελάτης. Στόχος των ιδιοκτητών της καφετέριας είναι να μεταφράσουν το βιβλίο των εντυπώσεων και να το αναρτήσουν στην υπό κατασκευή ιστοσελίδα της εταιρίας. Από τουρίστες, επιχειρηματίες στη Σμύρνη Ακούγοντας κάποιος την ιστορία των τριών Χιωτών επιχειρηματιών, που "μυρίζει" μαστίχα και καφέ, αναρωτιέται αν έλκουν την καταγωγή τους από τη Σμύρνη. Όπως εξηγεί ο κ.Μένεγας, δεν είναι έτσι. Αν και οι τρεις συνέταιροι έχουν στη Σμύρνη πολλούς καλούς φίλους, που τα σπίτια των προγόνων τους στέκουν ακόμη όρθια, οι ίδιοι δεν έχουν καταγωγή από την περιοχή. "Επισκεπτόμασταν συστηματικά τη Σμύρνη και τα παράλια του Τσεσμέ για μια τριετία-πενταετία, για τουρισμό ή για δουλειές. Στα ταξίδια μας αυτά διαπιστώσαμε ότι στην αγορά υπήρχε χώρος για μια ελληνική καφετέρια. Έτσι, μεταξύ αστείου και σοβαρού, την ανοίξαμε", προσθέτει.

    Η καφετέρια ανήκει σε αμιγώς ελληνική εταιρία, αφού η ίδρυσή της έγινε μετά την αλλαγή της τουρκικής νομοθεσίας, που μέχρι πρότινος όριζε ως υποχρεωτική τη συμμετοχή Τούρκου εταίρου στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιριών με ξένο κεφάλαιο. Μάλιστα, οι διαδικασίες για την ίδρυση της ΕΠΕ ήταν ταχύτατες και οι Ελληνες επιχειρηματίες δεν ταλαιπωρήθηκαν καθόλου, σύμφωνα πάντα με τον κ.Μένεγα. Τα καφέ αμερικανικού τύπου και το "μαστιχονήσι" της Πόλης Γενικά, το μοντέλο της καφετέριας όπως το ξέρουμε στην Ελλάδα, δεν είναι πολύ διαδεδομένο στην Τουρκία. Μόλις τα τελευταία 2-3 χρόνια άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους τα καταστήματα της γνωστής αλυσίδας των "Starbucks", προσελκύοντας τους πρώτους Τούρκους πελάτες.

    'Ομως, το "Σακίζ Αντασί" παίζει σε άλλο ...γήπεδο, αφού το άρωμα της μαστίχας έχει φανατικό κοινό. Μάλιστα, κατά τον κ.Μένεγα, δεν αποκλείεται σύντομα και η Κωνσταντινούπολη να αποκτήσει το δικό της "μαστιχονήσι", αφού οι επιχειρηματίες διερευνούν το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός δεύτερου καταστήματος με την ίδια επωνυμία, αυτή τη φορά στην Πόλη. "Το 80% των φαγητών μας, μοιάζουν" Κοντά στη Σμύρνη, στην περιοχή "Αλάς Σεχίρ" (Φιλαδέλφεια), ένας άλλος Ελληνας δοκιμάζει με επιτυχία τη δική του επιχειρηματική "συνταγή" εδώ και περίπου δέκα χρόνια. Πρόκειται για τον Ελευθέριο Καλαποδά, που δραστηριοποιείται στον χώρο των τροφίμων, με δικό του εργοστάσιο, το οποίο μπήκε σε λειτουργία το 1997. Ο ίδιος ζει μόνιμα στην Τουρκία από το 2000, ενώ η εταιρία του, που εξάγει το 95% της παραγωγής της σε Ευρώπη, αραβικές χώρες, Αυστραλία και ΗΠΑ, είναι πρώτη στην Τουρκία σε εξαγωγές αμπελόφυλλου και επεξεργάζεται επίσης τουρσί, πιπεριές Φλωρίνης και ελιές.

    "Το 80% των φαγητών Ελλάδας-Τουρκίας μοιάζουν", σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Καλαποδάς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες του οποίου ζούσαν στο Αϊβαλί. Προσθέτει ότι, αν και μέχρι σήμερα παρήγε προϊόντα που κυκλοφορούσαν στην τουρκική αγορά με ξένη "ετικέτα", τώρα αλλάζει πορεία: αρχής γενομένης από φέτος, τα πρώτα προϊόντα με την επωνυμία "Omega" θα κάνουν την εμφάνισή τους στις προθήκες των τουρκικών καταστημάτων, ενώ στόχος για τα επόμενα 1-2 χρόνια είναι να "μπουν" και στα σούπερ μάρκετ.

    [05] Διαδηλώσεις κατά του πολέμου

    Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της Νέας Υόρκης με αφορμή την πέμπτη επέτειο του πολέμου στο Ιράκ, ζητώντας την άμεση αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα.

    Οι διαδηλωτές, περισσότεροι από 10.000 σύμφωνα με τους οργανωτές, φώναζαν συνθήματα όπως "Τέλος στον πόλεμο τώρα" και "ούτε ένα δολάριο παραπάνω, ούτε ένας νεκρός παραπάνω" και τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου.

    "Ηρθε η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τους αστυνομικούς της αυτοκρατορίας", δήλωσε ο 65χρονος Χιου Μπρούς βετεράνος του Βιετνάμ. "Ο πόλεμος είναι παράνονος, ανήθικος και οι περισσότεροι αστυνομικοί είναι αντίθετοι σε αυτόν", πρόσθεσε.

    Διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Ιράκ πραγματοποιήθηκαν σε πολλές αμερικανικές πόλεις αυτήν την εβδομάδα, χωρίς όμως τη μαζική συμμετοχή που είχαν οι διαδηλώσεις αμέσως μετά την εισβολή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 23 March 2008 - 5:30:25 UTC