Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Πρέβεζα ο Αλ.Τσίπρας
  • [02] Αγνοούνται 19 ναυτικοί

  • [01] Στην Πρέβεζα ο Αλ.Τσίπρας

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΝ θα επισκεφθεί σήμερα την Πρέβεζα με αφορμή τις κινητοποιήσεις κατοίκων και φορέων της περιοχής για την προστασία και την αειφόρο ανάπτυξη του Αμβρακικού.

    Στην αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν ο Βασίλης Πριμικήρης, μέλος ΚΠΕ ΣΥΝ, ο Γιάννης Μπάρκας, μέλος του ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΝ.

    Ομιλία Αλαβάνου στην Βουλή

    Σε μια ομιλία διανθισμένη με στίχους του Γιάννη Ρίτσου και του Γιάννη Αγγελάκα, αλλά και με αναφορά στην αυτοκτονία του πολωνού νεαρού μετανάστη Ματιέα Ντομίντ, φυλακισμένου στον Κορυδαλλό για κατοχή μικροποσότητας χασίς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος έπλεξε το εγκώμιο της νέας γενιάς που αφυπνίζεται - όπως τόνισε - ύστερα από δεκαετίες, έχοντας συναίσθηση της δύναμής της και αντιστεκόμενη στην εμπορευματοποίηση των πάντων και την έκπτωση των δικαιωμάτων της. Μια έκπτωση που γίνεται, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με την ανοχή, αν όχι και την σύμπραξη της κυβέρνησης.

    «Ρωτήστε κε Στυλιανίδη τους φοιτητές σας που δουλεύουν παρτ -τάιμ - τι θα γίνει αν έχουν ένα ατύχημα, ένα πρόβλημα, τι θα κάνουν χωρίς ένα βιβλάριο υγείας; Πώς εφαρμόζετε ένα νόμο που τον κληρονομήσατε, για την ενοικίαση των εργαζομένων και που μας γυρίζει στην προ του Λίνκολν εποχή; Πώς γίνεται τράπεζες με αυξήσεις στα κέρδη τους από 70% έως 140%, να ενοικιάζουν εργαζομένους με τον βασικό μισθό, χωρίς επιδόματα; Νέες κοπέλες έκαναν σωματείο στα καταστήματα "Notos Galleris" με αποτέλεσμα να απολυθούν και η γνωστή γαλακτοκομική επιχείρηση "Όλυμπος" απέλυσε σε όλα της τα υποκαταστήματα όσους επιχείρησαν να ιδρύσουν σωματείο - ενώ θα έπρεπε να υπάρχει νόμος που να βάζει φυλακή τον εργοδότη που απαγορεύει στο νέο να ασκήσει το συνταγματικό του δικαίωμα να συνδικαλίζεται», τόνισε.

    Στην αρχή της ομιλίας του στη συζήτηση στη Βουλή, ο Αλέκος Αλαβάνος απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό, λέγοντας:

    «Κε πρωθυπουργέ, τις προηγούμενες ημέρες κατά τη συζήτηση του Ασφαλιστικού, ερχόσασταν εδώ τακτικότατα, ψηφίζατε, αλλά δεν ανοίγατε το στόμα. Χαίρομαι που αναρρώσατε και που δεν είχατε πρόβλημα να μιλήσετε. Ο λόγος σας είχε ενδιαφέρον, αλλά δεν είπατε τίποτα για το Ασφαλιστικό».

    «Απορεί κανείς, τι γίνεται με τη Νέα Δημοκρατία: Από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη θεωρεί ότι το νέο Ασφαλιστικό γίνεται χάριν της νεολαίας και σήμερα που γίνεται συζήτηση για τη νεολαία, δεν θεωρείτε καν σημαντικό να το αναφέρετε;», συμπλήρωσε.

    Ο κ. Αλαβάνος χαιρέτισε παριστάμενους νεολαίους συνδικαλιστές του ιδιωτικού τομέα στα θεωρεία της Βουλής, τους οποίους ο ίδιος είχε προσκαλέσει να παρακολουθήσουν τη συζήτηση και συνέχισε:

    «Πιστεύετε ότι η νέα γενιά είναι συντηρητική, φυτά. Πιστεύετε ότι όποιος σηκώσει το κεφάλι και αμφισβητήσει, με το να φύγει από το σχολείο, με το να σπρωχτεί στις ουσίες και στην παραβατικότητα, "θα βρει τη θέση που του αξίζε". Κάνατε πολύ μεγάλο λάθος. Η νέα γενιά σήμερα, δεν είναι η ίδια με την προ τεσσάρων ετών. Συνέβαλαν πολλά: Η μαθητική νεολαία, το άρθρο 16 κε Παπανδρέου. Είμαστε στην άλλη όχθη συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ. Θέλουμε κοινές δράσεις, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε τις λογικές της εμπορευματοποίησης και των αμερικάνικων μοντέλων».

    «Η μέρα που θα ψηφίζεται η αναθεώρηση του Συντάγματος, θα είναι μια ημέρα νίκης και πανηγυριού, για μια νεολαία που έχει την αίσθηση της συλλογικότητας. Μια νέα γενιά που είναι παρούσα στους αγώνες της αμφισβήτησης, που έσπασε τη σύγκλιση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Είμαστε χαρούμενοι που υπάρχει μια τέτοια γενιά και που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμβάλει με κάθε τρόπο σβ αυτήν. Με το που δεν διστάζουμε να δώσουμε και ηγετικές θέσεις μέσα στο χώρο μας σβ αυτή τη γενιά, που εσείς τρομοκρατείτε, φιμώνετε, φοβίζετε», ανέφερε ο Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τη δευτερολογία του πρωθυπουργού "γεμάτη ανακρίβειες" σε σχέση με το Ασφαλιστικό και παράλληλα τόνισε ότι η εισφοροδιαφυγή αποτελεί επιλογή των κυβερνήσεων.

    «Το ΙΚΑ προβλέπεται να έχει 13 ελεγκτικά κέντρα, αλλά έχει 4 που υπολειτουργούν. Πρόκειται για σκόπιμη απόφαση και όχι αμέλεια. Ο επικεφαλής ελεγκτικών μηχανισμών του ΙΚΑ μας είπε ότι εκκρεμούν στα συρτάρια του 80000 υποθέσεις ανασφάλιστης εργασίας, από οικοδομές που επειδή θέλουν άδεια του ΙΚΑ για να συνδεθούν με τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ,είναι οι πιο εύκολες να εισπραχθούν - αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα», ανέφερε ο κος Αλαβάνος.

    «Είναι επιλογή να μην χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή. Προσβάλλετε πάρα πολύ τους νέους. Σβ αυτόν τον χώρο που θα έπρεπε να είναι ιερός, στο χώρο της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, έχετε εκατοντάδες και χιλιάδες εργαζόμενους, δήθεν καταρτιζόμενους με τα προγράμματα stage, που είναι ανασφάλιστοι», συμπλήρωσε.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε σε ένα ζήτημα που είχε θέσει στην πρωτολογία του - την απομάκρυνση της διευθύντριας του 132ου δημοτικού σχολείου στην Γκράβα της Αθήνας Στέλλας Πρωτονοτάριου, ύστερα από την απόφασή της να χρησιμοποιήσει αντί του «πάτερ ημών» στην πρωινή προσευχή, ένα ποίημα-προσευχή του Γιάννη Ρίτσου, χωρίς συγκεκριμένο θρησκευτικό περιεχόμενο.

    «Το 70% των μαθητών του σχολείου δεν είναι χριστιανοί. Αν είχαμε έλληνες μαθητές σε μια μουσουλμανική χώρα, τι θα θέλατε; Να προσεύχονται τα παιδιά στον Μωάμεθ και να πηγαίνουν τα κορίτσια με φερετζέ; Χρειάζεται να έχουμε ένα στοιχειώδη σεβασμό. Δεν είπα να μην προσεύχονται. Ας προσεύχονται όμως σε κάτι, το οποίο, σε κοινωνίες που διασπώνται, που έχουν μίσος και ρατσισμό, μπορούν όλους αυτούς να τους ενώνουν σε κάποιες κοινές αξίες», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Σήμερα κάνατε επιλογή αντιπολίτευσης. Απαντώντας στις κριτικές του ΣΥΡΙΖΑ μιλήσατε για λαϊκισμό, ενώ μιλήσατε για πολιτισμό στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ. Το συναισθάνεστε τώρα. Μπαίνουμε σε μια άλλη φάση. Αυτή η νεανική δύναμη για την οποία μιλάμε,δεν θα είναι πια στο περιθώριο. Και διεκδικεί να παίξει το ρόλο της εναλλακτικής λύσης», ανέφερε ο κ. Αλαβάνος.

    [02] Αγνοούνται 19 ναυτικοί

    Φόβους ότι οι 19 ναυτικοί που αγνοούνται μετά τη σύγκρουση δύο πλοίων μέσα στην ομίχλη έχουν χάσει τη ζωή τους εκφράζουν οι αρχές του Χονγκ Κονγκ.

    Διασώστες ανέσυραν επτά ανθρώπους, έξι άνδρες και μια γυναίκα, από τα νερά ανάμεσα στο νησί Λαντάου του Χονγκ Κονγκ και τη χερσόνησο Κοουλόν, μετά τη σύγκρουση των δύο πλοίων, ενός φορτηγού κι ενός μικρότερου σκάφους, χθες το βράδυ.

    Ορισμένοι από τους ναυτικούς έπεσαν στη θάλασσα από τη σύγκρουση ενώ άλλοι πιστεύεται ότι παγιδεύθηκαν στην καμπίνα του μικρού πλοίου, σύμφωνα με τις αρχές.

    Εάν επιβεβαιωθούν οι φόβοι αυτοί, θα πρόκειται για το πλέον πολύνεκρο ναυτικό δυστύχημα στο Χονγκ Κονγκ τις τελευταίες δεκαετίες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 23 March 2008 - 7:30:15 UTC