Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σχέδιο αποπροσανατολισμού"
  • [02] Συλλαλητήριο για ασφαλιστικό
  • [03] Ενημέρωση αρχηγών κομμάτων
  • [04] Ευρώ αντί για παλιά νομίσματα
  • [05] "Καρλαμάνια"...στη Βρετανία
  • [06] Στην ατζέντα η άμυνα

  • [01] "Σχέδιο αποπροσανατολισμού"

    Περιοδεία στη Μεσσηνία θα πραγματοποιήσει σήμερα η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Το πρωί θα επισκεφθεί το εργοτάξιο της Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.) Ρωμανού στην Πύλο.

    Το μεσημέρι θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο ΤΕΙ Καλαμάτας και στη συνέχεια θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Το βράδυ, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας στην Καλαμάτα.

    "Βρισκόμαστε μπροστά στην εξέλιξη σχεδίου αποπροσανατολισμού και παραπλάνησης του λαού, τόσο από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ", τονίζει σε ανακοίνωσή του το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

    Και προσθέτει πως "η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποφασισμένη, σε αντίθεση με τη λαϊκή θέληση και τους αγώνες, να επιβάλει την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου. Να φέρει νέους αντεργατικούς νόμους, να επεκτείνει τις ιδιωτικοποιήσεις. Επιπλέον, αναζητώντας λύση στο όνομα της FYROM, προσφέρει γη και ύδωρ στα σχέδια των ηγετικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή".

    Σύμφωνα με το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ"ανταγωνίζονται ανούσια μεταξύ τους για τις εντυπώσεις. Και τα δυο κόμματα κάνουν ψευδεπίγραφη και όχι ουσιαστική αντιπολίτευση στη ΝΔ, γιατί συμφωνούν στις βασικές επιλογές του «ευρωμονόδρομου». Ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος αντιπαρατίθεται στα μονοπώλια και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Με την πολιτική τους βάζουν εμπόδια στο κύριο και βασικό που είναι η ανασύνταξη του κινήματος, ώστε να ανέβει η οργάνωση και η δράση των ίδιων των μισθωτών εργαζομένων, που είναι η κινητήρια δύναμη της ταξικής πάλης, να αναπτυχθεί η κοινή πάλη με τα φτωχά τμήματα των μεσαίων στρωμάτων".

    Το ΚΚΕ εκτιμά επίσης ότι "αποκαλυπτικό της υποκρισίας της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ αποτελεί το γεγονός ότι την ίδια ώρα που κατέθετε την πρόταση μομφής, τα στελέχη του στη ΓΣΕΕ υπέγραφαν με την ΔΑΚΕ και τον ΣΕΒ την προκλητική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που προβλέπει εξευτελιστικές αυξήσεις στους μισθούς. Εκτεθειμένες είναι και οι δυνάμεις του ΣΥΝ που όλο αυτό το διάστημα είναι συνοδοιπόροι της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ".

    Το ΚΚΕ, τονίζει το ΠΓ, "εκτός από την αξιοποίηση του κοινοβουλευτικού βήματος, θα δώσει το κύριο βάρος στην ανασύνταξη και αναγέννηση του λαϊκού κινήματος, ώστε αυτό να μη βρεθεί ενσωματωμένο στα σχέδια της πλουτοκρατίας. Το ΚΚΕ θα παλέψει ώστε το εργατικό κίνημα και οι λαϊκές δυνάμεις που ριζοσπαστικοποιούνται να μη γίνουν κάδρο στα αντιλαϊκά συναινετικά σενάρια".

    Και καταλήγει:

    "Το ΚΚΕ θα φέρει, θα στηρίξει και θα οργανώσει την πάλη για τα παρακάτω προβλήματα:

    Για να ανατραπούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για σύγχρονα ασφαλιστικά δικαιώματα.

    Για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Για σταθερή δουλειά για όλους με ελεύθερο χρόνο. Για σύγχρονες αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές παροχές.

    Για να μην υλοποιηθεί ο αντιδραστικός νόμος πλαίσιο που παραδίδει τα πανεπιστήμια και την έρευνα στον έλεγχο των μονοπωλίων.

    Να οργανωθεί η λαϊκή αντίσταση στην προώθηση του αντιδραστικού Καποδίστρια ΙΙ.

    Για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων αντισεισμικής θωράκισης, προστασίας του νερού, αντιπλημμυρικές υποδομές, προστασίας των δασών, του περιβάλλοντος.

    Θα φέρει στο προσκήνιο τη διεκδίκηση δημοψηφίσματος για να καταδικαστεί από το λαό η νέα ευρωσυνθήκη και γενικότερα η ΕΕ.

    Άλλη πολιτική, φιλολαϊκή, σημαίνει άλλο δρόμο ανάπτυξης, κατάργηση των μονοπωλίων και των νόμων που τους υπηρετούν, σημαίνει λαϊκή εξουσία.

    Σε αυτή τη γραμμή το ΚΚΕ καλεί να συσπειρωθούν οι εργατικές λαϊκές δυνάμεις, να αντιπαρατεθούν οργανωμένα και αποφασιστικά με τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που τους καταδυναστεύουν".

    Εκδήλωση του ΚΚΕ για την προστασία από σεισμούς - Ομιλία Αλ. Παπαρήγα

    Για έλλειψη πολιτικής για την αντισεισμική προστασία της χώρας κατηγόρησε την κυβέρνηση, αλλά και τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας, με θέμα "Αντισεισμική προστασία - δικαίωμα ζωής και ασφάλειας για τον εργαζόμενο και τη λαϊκή οικογένεια".

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι έχει σημασία να προλάβουμε, ώστε όπου και αν χτυπήσει ένας νέος σεισμός να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα, επισημαίνοντας πως "καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Δεν μας ταιριάζει να διαμαρτυρόμαστε εκ των υστέρων να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα. Δεν αρκεί η διαμαρτυρία πίσω από την κάμερα, ούτε οι φιλανθρωπικοί μαραθώνιοι". Πρόσθεσε, ακόμη, πως "δεν εννοούμε ότι η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ δεν είχαν γενικά ενδιαφέρον για την αντισεισμική προστασία, το ζήτημα είναι ότι η στρατηγική τους είναι συγκεντρωμένη στο κύριο και το βασικό, την κερδοφορία του κεφαλαίου, τη δημιουργία ελεύθερου εδάφους για την απρόσκοπτη εξέλιξη του ανταγωνισμού ανάμεσα στα μονοπώλια. Επομένως, χώρος και κυρίως χρήμα για τις υποδομές για την αντισεισμική θωράκιση δεν υπάρχει".

    Είπε, ακόμη, ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση, που όμως θα πληρωθούν από την τσέπη των εργαζομένων, τονίζοντας ότι "με τη σημερινή ημερίδα θα αναπτυχθούν οι συνολικές θέσεις του ΚΚΕ, αλλά και τα άμεσα αιτήματα πάλης που πρέπει να παρθούν χωρίς να επιβαρυνθούν οι εργαζόμενοι που καθημερινά χάνουν σε οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα".

    Τέλος, η κ. Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ υπόσχεται πως δεν θα μείνει στη σημερινή εκδήλωση, αλλά οι κομματικές οργανώσεις του θα εντάξουν το ζήτημα αυτό στην καθημερινή δράση, ώστε να γίνει υπόθεση πριν από όλα των εργατοϋπαλληλικών σωματείων και των μαζικών οργανώσεων στη γειτονιά.

    [02] Συλλαλητήριο για ασφαλιστικό

    Συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή πραγματοποιεί το βράδυ ο ΣΥΡΙΖΑ έξω από τη Βουλή, εναντίον του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.

    Το θέμα της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό έθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος συνοδευόταν από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Γιάννη Δραγασάκη και Φώτη Κουβέλη. Νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Αλ.Αλαβάνος, ο κ. Π.Λαφαζάνης και ο κ. Ρ.Ρινάλντι παρουσίασαν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ "για την αντιμετώπιση του αντι-ασφαλιστικού νομοσχεδίου".

    Ο Α. Αλαβάνος δήλωσε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξετάσει το θέμα της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

    Στην ερώτηση αν ζήτησε από τον Πρόεδρο να αναπέμψει το νομοσχέδιο, ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι δεν κάνει μαθήματα συνταγματικού δικαίου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε σε δηλώσεις του ότι το νομοσχέδιο πλήττει κεκτημένα δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων και ειδικότερα σημείωσε ότι έρχεται σε αντίθεση με τα άρθρα 22.5 , 25.1 και 17 του Συντάγματος και πρόσθεσε ότι η ίδια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος έχει πάρει θέση, σύμφωνα με την οποία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να έχει τον έλεγχο επί της συνταγματικότητας των νόμων, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα και παλαιότερη δήλωση του Προέδρου ότι κατάφερε να σπουδάσει χάρη στη σύνταξη της μητέρας του για να τονίσει ότι και οι συνταξιούχοι πλήττονται με το νομοσχέδιο.

    Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση, σχετικά με την πρόταση μομφής που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Α.Αλαβάνος καλωσόρισε την πρωτοβουλία αυτή και τάχθηκε υπέρ της κοινής δράσης της αντιπολίτευσης, προκειμένου -όπως είπε- να τεθεί φραγμός στην πολιτική της ΝΔ.

    Συνέντευξη ΣΥΡΙΖΑ

    Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κάλεσε όλους τους πολίτες να συμβάλλουν ώστε να συγκεντρωθούν εκατομμύρια υπογραφές, με στόχο τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό.

    Ο κ. Α.Αλαβάνος κάλεσε, επίσης, τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις τους κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

    Μιλώντας σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε σε τρία επίπεδα: πρώτον να ενεργοποιήσει τις αντιστάσεις της κοινωνίας κατά του νομοσχεδίου, δεύτερον να αναδείξει την πραγματικότητα του περιεχομένου του νομοσχεδίου και τρίτον να αναδείξει τις δικές του προτάσεις εναλλακτικής λύσης του ασφαλιστικού.

    Ο Α. Αλαβάνος υποδέχθηκε με τη φράση "καλώς τα παιδιά" την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι κάθε πρωτοβουλία που κινείται στη λογική που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι θετική, ώστε να δοθεί χρόνος για τη συζήτηση στη Βουλή και για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Εμείς, είπε ο κ. Αλαβάνος, δεν αντιμετωπίζουμε με μεμψιμοιρία και ανταγωνισμό προτάσεις άλλων πολιτικών δυνάμεων.

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης σε παρέμβασή του στη συνέντευξη χαρακτήρισε τερατούργημα το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, που, όπως σημείωσε, κατεδαφίζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, τονίζοντας την ανάγκη συνέχισης των κινητοποιήσεων, ενώ ο Ρούντι Ρινάλντι δήλωσε ότι συνεργεία μελών του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κινητοποιηθεί για τη συλλογή υπογραφών, αναφέροντας ότι υπάρχει πολύ θερμό κλίμα για τη συγκέντρωση των υπογραφών.

    [03] Ενημέρωση αρχηγών κομμάτων

    Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρα και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ.Γ.Καρατζαφέρη, θα έχει η κ.Ντ.Μπακογιάννη, προκειμένου να τους ενηρώσει για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων για το όνομα της ΠΓΔΜ.Χθες ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Σημειώνεται ότι η υπουργός Εξωτερικών Ντ.Μπακογιάννη θα συναντηθεί με τον ομόλογό της από την ΠΓΔΜ, Αντ.Μιλόσοσκι, στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ στη Σλοβενία, αύριο και μεθαύριο.

    Τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και στη συνέχεια τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής ενημέρωσε χθες η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη για τις προτάσεις Νίμιτς σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ.

    Η κ.Μπακογιάννη εξερχόμενη δήλωσε ότι η νέα πρόταση κατατέθηκε την Τρίτη και απέχει από τους επιδιωκόμενους στόχους της Ελλάδας.

    Πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί, ενώ ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων 48 ωρών θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων για τη νέα εξέλιξη.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν το βέτο είναι ζωντανό, η κ.Μπακογιάννη είπε "η θέση της Ελλάδος είναι σαφής και δεν χρειάζεται να την επαναλάβω, αλλά παραταύτα θα πω και πάλι: εάν δεν υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση για το όνομα, η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει σε συμμαχικές σχέσεις με τα Σκόπια".

    Σε άλλη ερώτηση εάν πρόκειται για την τελική πρόταση Νίμιτς η υπουργός Εξωτερικών είπε: "δεν υπάρχουν τελικές προτάσεις στις διαπραγματεύσεις".

    Ενημέρωση Προέδρου Δημοκρατίας

    Περίπου 25 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την οποία ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η κα Μπακογιάννη μετά το πέρας της συνάντησης αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο χωρίς να κάνει δηλώσεις.

    Συνάντηση με Αλ. Παπαρήγα

    Συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη είχε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, από την οποία και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ.

    Μετά το πέρας της συνάντησης η κ. Παπαρήγα δήλωσε πως "εκτίμησή μας είναι ότι δεν υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη στο ζήτημα, επομένως παραμένει ανοιχτό". Πρόσθεσε ότι "πρέπει να αναζητηθεί μία ονομασία που περιέχοντας τον όρο Μακεδονία - μακεδονικός να διασφαλίζει ότι είναι αποκλειστικά γεωγραφικός προσδιορισμός". Και βεβαίως, όπως είπε, "να ακολουθείται και από τις άλλες παραμέτρους που είναι η κατάργηση των αλυτρωτικών διατάξεων εκεί που υπάρχουν και ότι δεν υπάρχει μακεδονική εθνότητα. Αυτά για μας είναι αρκετά ισχυρά στοιχεία σε σύγκριση με την άλφα ή βήτα διατύπωση του ονόματος", τόνισε η κ. Παπαρήγα.

    ΠΓΔΜ: Συνάντηση προέδρου - πρωθυπουργού

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι συναντήθηκαν στο γραφείο του πρώτου στα Σκόπια. Στη συνάντηση εξετάσθηκε η πρόταση για την εκκρεμότητα της ονομασίας που κατέθεσε χθες στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός εκπρόσωπος του γ.γ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

    Στη συνάντηση που διήρκησε περίπου 1,5 ώρα, ήταν παρών και ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι.

    Μετά τη συνάντηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιβιτσα Μπότσεφσκι, προέβη στην κάτωθι γραπτή ανακοίνωση:

    «Με τη σημερινή συνάντηση ξεκίνησε η διαδικασία αξιολόγησης και ανάλυσης της προτεινόμενης λύσης που κατέθεσε χθες στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς. Έχοντας υπόψιν τη σημασία της πρότασης και της ξεχωριστής σημασίας κάθε λεπτομέρειας αυτής, θα περιμένουμε τον πρέσβη Νίκολα Ντιμιτρόφ να επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει λεπτομερώς όλους τους πολιτικούς παράγοντες στη Δημοκρατία της Μακεδονίας για την διάρκεια των συνομιλιών και για όλες τις λεπτομέρειες της πρότασης. Η διαδικασία αξιολόγησης και ανάλυσης θα συνεχιστεί όλες τις υπόλοιπες ημέρες».

    [04] Ευρώ αντί για παλιά νομίσματα

    Είχατε ταξιδέψει σε ευρωπαϊκές χώρες πριν την είσοσο του ευρώ και σας έχουν μείνει χαρτονομίσματα και κέρματα που γεμίζουν τα συρτάρια σας και δεν ξέρετε τι να τα κάνετε; Γερμανικός οίκος εμπορίας συλλεκτικών ειδών, στο πλαίσιο έκθεσης που διοργανώνεται στην Θεσσαλονίκη, θα ανταλλάσσει με ευρώ όλα τα παλιά ευρωπαϊκά εθνικά χαρτονομίσματα -και σε κάποιες περιπτώσεις νομίσματα-, χωρών που ανήκουν σήμερα στη ζώνη του ευρώ.

    Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκεφθούν την 16η Διεθνή Έκθεση Τηλεκάρτας και Νομισμάτων ?Card Collect & Coin Expo 2007? που διοργανώνεται το Σαββατοκύριακο 29-30 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο.

    Σύμφωνα άλλωστε με τους διοργανωτές, η νεότερη συλλεκτική τάση αφορά στη συλλογή ευρωνομισμάτων και συγκεκριμένα στη συλλογή των απλών νομισμάτων που κυκλοφορούν στις καθημερινές συναλλαγές και στη συλλογή αναμνηστικών εκδόσεων σε ασήμι ή χρυσό.

    Στην Ελλάδα, τα χρόνια 2000-2005 σημειώθηκε μια απροσδόκητα μεγάλη αύξηση στην τιμή πώλησης των νεότερων ελληνικών νομισμάτων (έκδοσης 1828 και μετά) λόγω της απρόσμενης εισόδου επενδυτών στο χώρο των συλλογών. Μετά τη σταδιακή απόσυρση των επενδυτών η αγορά ανέκτησε και πάλι τις προηγούμενες τιμές της, με αποτέλεσμα, όπως εκτιμούν οι διοργανωτές της έκθεσης, η αγορά σήμερα σε συλλέξιμες κατηγορίες «πολύ ωραίων» και «εξαιρετικών» νομισμάτων, να συμφέρει ιδιαίτερα τους συλλέκτες νομισμάτων.

    Προσιτές τιμές έχουν τα «εξαιρετικά» νομίσματα του Όθωνα και του Βασ.Γεωργίου του 1ου. Για παράδειγμα, ένα ασημένιο τάληρο του Όθωνα (του 1833) σε εξαιρετική κατάσταση κοστίζει 350-400 ευρώ, μια ασημένια δραχμή Γεωργίου (του 1873) σε σχεδόν τέλεια κατάσταση κοστίζει 150 ευρώ, ενώ ένα χρυσό εικοσάρικο του Γεωργίου (του 1884) σε εξαιρετική ποιότητα κοστίζει γύρω στα 200 ευρώ.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα νεότερα χαλκονικέλινα νομίσματα της Δημοκρατίας (1926-1930) και του Βασ.Παύλου (1954-1965). Πρόκειται για συνολικά 44 νομίσματα, τα οποία σε ακυκλοφόρητη κατάσταση κοστίζουν γύρω στα 1500-1700 ευρώ, αποτελώντας απαραίτητο συστατικό στοιχείο μιας μέσης συλλογής ελληνικών νομισμάτων.

    Τα δύο σπανιότερα ελληνικά νομίσματα είναι, σε χρυσό, το 40δραχμο του 1852 που κυκλοφόρησε σε 8 μόλις κομμάτια και σε ασήμι το 5δραχμο του 1846 που κυκλοφόρησε σε ένα μόλις κομμάτι και βρίσκεται σε μουσείο.

    Στην έκθεση οι επισκέπτες θα μπορούν να βρουν τηλεκάρτες και προπληρωμένες κάρτες, νομίσματα, χαρτονομίσματα και ευρωνομίσματα, μέχρι γραμματόσημα, παλιές καρτποστάλ, Ολυμπιακές και άλλες καρφίτσες πέτου (lapel pins), στρατιωτικά παράσημα και μετάλλια, ομόλογα και μετοχές, παιχνίδια kinder και άλλα συλλεκτικά είδη.

    Στις φετινές καινοτομίες της έκθεσης περιλαμβάνεται και η κυκλοφορία ειδικού συλλεκτικού σετ ακυκλοφόρητης σειράς κυπριακών ευρωνομισμάτων, σε 200 μόλις αντίτυπα. Επίσης θα εκδοθεί το προσωπικό γραμματόσημο της έκθεσης σε ΦΠΗΚ (φάκελο πρώτης ημέρας κυκλοφορίας) και σφραγίδα των ΕΛΤΑ. Και φέτος θα κυκλοφορήσουν δύο αναμνηστικές συλλεκτικές τηλεκάρτες της έκθεσης (0 μονάδων) σε 500 αντίτυπα.

    Σε ό,τι αφορά στο «χρηματιστήριο» της τηλεκάρτας, οι τιμές καθορίζονται από τον παλιό, αλλά δοκιμασμένο, κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης. Ενδεικτικά πάντως, η τιμή μιας τηλεκάρτας ξεκινά από τα 0.30 ευρώ, για τις κάρτες που κυκλοφορούν σε 200.000 αντίτυπα και πάνω, και μπορεί να φθάσει έως τα 1000 ευρώ, ποσό που απαιτείται για τις κάρτες «Πάτμο» και «Μετέωρα», που έχουν κυκλοφορήσει σε μόλις 2000 αντίτυπα η κάθε μία. Η πρώτη τηλεκάρτα, η «Βεργίνα», σήμερα κοστίζει 200 ευρώ.

    [05] "Καρλαμάνια"...στη Βρετανία

    Με την πριγκίπισσα Νταιάνα και την Τζάκι Κένεντι συγκρίνει ο βρετανικός Τύπος την Kάρλα Μπρούνι -Σαρκοζί ,που εκτός από το σύζυγό της Νικολά Σαρκοζί,φαίνεται να έχει κατακτήσει και τους βρετανούς δημοσιογράφους.

    Η "Καρλαμάνια" έβαλε μάλιστα σε δεύτερο πλάνο την επίσκεψη του Νικολά Σαρκοζί στη Βρετανία,ακόμη και την πανηγυρική ομιλία του στη βρετανική βουλή-ένα σπάνιο προνόμιο για ξένο ηγέτη.

    Η φωτογραφία τής ιταλίδας πρώην τοπ-μόντελ , με το γκρί σύνολο του Κριστιάν Ντιόρ και τον ταιριαστό μπερέ ,εμφανίζεται σχεδόν σε όλα τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων . Μια φωτογραφία που διαδέχθηκε μιά άλλη-ημίγυμνη της Κάρλα Μπρούνι,που δημοσιεύτηκε χθες στις βρετανικές εφημερίδες. Η φωτογραφία αυτή που ελήφθη το 1993 πρόκειται να πωληθεί σε δημοπρασία του Οίκου Κρίστις τον επομενο μήνα στη Νέα Υόρκη.

    "Ο πρόεδρος Σαρκοζί μπορεί να ξανάρθει,εφόσον συνοδεύεται από τη σύζυγό του Κάρλα" γράφει η Ντέιλι Μίρορ σε κύριο άρθρο της.

    Η Ντέιλι Μέιλ χαρακτηρίζει την Κάρλα " κομψή Πρώτη Κυρία" και υποστηρίζει ότι η σύζυγος του γάλλου προέδρου "ήταν χθες το μοναδικό θέμα συζήτησης των ανδρών".

    Η Κάρλα Μπρούνι εξέπληξε τους βρετανούς αξιωματούχους σε τέτοιο βαθμό που ορισμένοι έλεγαν πως στο πρόσωπό της έβλεπαν μια νέα Τζάκι Κένεντι ή την Οντρεϊ Χέπμπορν ή την Νταιάνα" σημειώνει η Ντέιλι Μέιλ.

    Η Ντέιλι Τέλεγκραφ τονίζει ότι "πολλοί από εμάς αποφάσισαν αμέσως ότι αν πρέπει να γοητευθούμε από κάποιον ,αυτή είναι η Κάρλα"... "Ο Σαρκοζί δοκιμάζει τη γοητεία μας ,αλλά εμείς αγαπάμε την Κάρλα" καταλήγει η βρετανική συντηρητική εφημερίδα.

    [06] Στην ατζέντα η άμυνα

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους θα μεταβεί στη Ρωσία για να συναντηθεί με τον απερχόμενο Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, ώστε να συζητήσουν το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας, μετά την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα γίνει από τις 2 έως τις 4 Απριλίου στο Βουκουρέστι, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Ο Μπους ελπίζει ότι θα επιτευχθεί πρόοδος ως προς τις προσπάθειες να πειστεί ο Πούτιν ότι τα αμερικανικά σχέδια για την ανάπτυξη αντιπυραυλικού συστήματος στην Τσεχική Δημοκρατία και την Πολωνία, δεν συνιστούν απειλή για τη Ρωσία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος του Μπους σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Στίβεν Χάντλεϊ.

    "Το βασικό θέμα είναι να βρούμε ένα τρόπο για να διαβεβαιώσουμε τη Ρωσία ότι η εγκατάσταση ραντάρ και πυραύλων, που σχεδιάζεται στην Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία... δεν έχει στόχο τη Ρωσία", δήλωσε ο Χάντλεϊ.

    Ο Μπους θα προτείνει την ανάπτυξη ενός κοινού αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος για την Ευρώπη, με τη συμμετοχή των κρατών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, πρόσθεσε.

    Οι ΗΠΑ θέλουν να εγκαταστήσουν το σύστημα αυτό για να προστατευθούν από τις δυνατότητες των βαλιστικών πυραύλων του Ιράν, αλλά η Μόσχα πιστεύει ότι τα αμερικανικά σχέδια έχουν στόχο την ίδια τη Ρωσία.

    Ο Μπους αναχωρεί τη Δευτέρα για την Ουκρανία, πριν μεταβεί στη Ρουμανία για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Μετά τη σύνοδο, θα μεταβεί στην Κροατία και στη συνέχεια θα γίνει η συνάντηση με τον Πούτιν στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 March 2008 - 7:30:25 UTC