Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής:"Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση"
  • [02] "Θα δώσουμε μάχη στη Βουλή και στους δρόμους"
  • [03] Ψηφίζεται σήμερα το ασφαλιστικό
  • [04] "Συστράτευση εργαζομένων"
  • [05] "Φυγή προς τα εμπρός"
  • [06] Επεκτάθηκε η ζώνη Σένγκεν
  • [07] Σκληρή μάχη για το χρίσμα

  • [01] Κ.Καραμανλής:"Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση"

    Συνεργασία με τον υπουργό Πολιτισμού κ.Μ.Λιάπη θα έχει ο πρωθυπουργός, στις 11.00 στο μέγαρο Μαξίμου.

    Στο μεταξύ, ιδιαίτερα κρίσιμο, από διπλωματικής πλευράς, χαρακτηρίζεται το προσεχές τριήμερο, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, την Τετάρτη στο Βουκουρέστι, καθώς στενεύουν τα περιθώρια για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί μέχρι την τελευταία στιγμή, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Αν δεν βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, τότε η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός λέγοντας χαρακτηριστικά πως "μη λύση σημαίνει και μη πρόσκληση".

    Απογοητευτικό χαρακτήρισε ο κ.Κώστας Καραμανλής το γεγονός ότι και τώρα, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ, η ηγεσία του γειτονικού κράτους επιδεικνύει σταθερά αρνητική και αντιπαραγωγική συμπεριφορά.

    Από το βήμα της Βουλής, επανέλαβε ότι «μόνο αμοιβαία αποδεκτή λύση, επικυρωμένη από το Συμβούλιο Ασφαλείας, δηλαδή μια λύση συνεκτική και σφαιρική, με επαρκείς εγγυήσεις εφαρμογής, μπορεί να είναι η βάση για την οικοδόμηση συμμαχικών σχέσεων και σχέσεων αλληλεγγύης». Εάν όχι, τόνισε ο κ. Καραμανλής, είναι ξεκάθαρο ότι στο στάδιο αυτό της πολύχρονης και συνεχιζόμενος διαπραγμάτευσης «δεν θα έχουμε λύση. Και μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι (στην περίπτωση αυτή) η Ελλάδα θα συνεχίσει να μετέχει στην υπό τον ΟΗΕ διαπραγματευτική διαδικασία, με τη μετριοπάθεια και την αποφασιστικότητα που διακρίνει τη στάση της.

    Δηλώσεις Ντ.Μπακογιάννη

    Την σταθερότητα και την ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων, αλλά πάνω σε σωστές βάσεις επιθυμεί η Ελλάδα, σημειωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μετά το τέλος των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Gymnich). Ερωτηθείσα σχετικώς με το περιεχόμενο της επικοινωνίας που είχε με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις, δήλωσε: "Είχα μια μακρά και ειλικρινή συζήτηση με την κυρία Ράις. Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω τις ελληνικές θέσεις τις οποίες ανέπτυξα και στην Βουλή των Ελλήνων. Τόνισα δηλαδή ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα της περιοχής η οποία κατ΄εξοχήν ενδιαφέρεται για την σταθερότητα και την ανάπτυξη σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων. Επιθυμεί όμως αυτή η ανάπτυξη και η σταθερότητα να γίνει πάνω σε σωστές βάσεις. Και σωστή βάση είναι η επίλυση χρονίων προβλημάτων, ένα από τα οποία βεβαίως είναι και το όνομα, το οποίο διαπραγματευόμαστε, στο πλαίσιο του ΟΗΕ με την ΠΓΔΜ". Σε ό,τι αφορά την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και την σχεδιαζόμενη διεύρυνση της Συμμαχίας στα Δυτικά Βαλκάνια, η υπουργός δήλωσε ότι " διεύρυνση για την διεύρυνση δεν είναι στόχος, στόχος είναι να υπάρξει η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, να υπάρξουν συμμαχικές σχέσεις, οι οποίες θα οικοδομούνται στις βάσεις, τις οποίες όλοι πιστεύουμε".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η τελευταία πρόταση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς θεωρείται τελική, η κυρία Μπακογιάννη τόνισε: " Δεν υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις τελικές προτάσεις. Τελικές λύσεις ευχόμαστε να υπάρξουν. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και θα την συνεχίσουμε με την καλή θέληση, η οποία διέκρινε την χώρα μας από την πρώτη στιγμή".

    Ερωτηθείσα από διεθνή ΜΜΕ εάν υπάρχει αρκετός χρόνος προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα της ονομασίας πριν από την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η κα Μπακογιάννη επισήμανε ότι "μένουν μόνο δύο-τρεις μέρες ως την Σύνοδο, οπότε είναι κάπως δύσκολο για αυτήν την Σύνοδο, αλλά θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις". Η υπουργός επανέλαβε ακόμη ότι πεποίθηση της Ελλάδας είναι ότι "οι συμμαχικές σχέσεις πρέπει να στηρίζονται σε πολύ ισχυρές βάσεις και ότι τα προβλήματα του χθες πρέπει να φύγουν από την μέση. Θα συνεχίσουμε την διαπραγμάτευση έως ότου επιτύχουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση".

    Δηλώσεις Αντόνιο Μιλόσοσκι

    Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Αντόνιο Μιλόσοσκι, συνεχίζει τις προκλητικές του δηλώσεις, κατηγορώντας ανοιχτά την ελληνική πλευρά ότι επιχειρεί να μποϋκοτάρει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ για να βρει δικαιολογία στα εσωτερικά προβλήματα της χώρας, και κυρίως στα πολιτικά. Παράλληλα απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο υποβολής νέας πρότασης Νίμιτς, θεωρώντας ότι η τελευταία που υποβλήθηκε πριν από λίγες μέρες από τον Αμερικανό διαπραγματευτή, ήταν η τελική.

    Επίσης, ο κ. Μιλόσοσκι εκτίμησε ότι η Σύνοδος του Βουκουρεστίου θα έχει ιστορική διάσταση, τόσο για το ΝΑΤΟ, όσο και για την περιοχή, ενώ χαρακτήρισε ως επιτυχή τη συμμετοχή της χώρας στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, καθώς, όπως ανέφερε, για πρώτη φορά ανακοίνωση της ΕΕ επισημαίνει ότι η χώρα είναι έτοιμη για μία ισχυρή φάση σε ότι αφορά την προσέγγισή της στην ΕΕ. "Επόμενο στάδιο είναι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αυτός είναι ο στόχος μας για το 2008", πρόσθεσε ο κ. Μιλόσοσκι.

    Διάβημα του Υπουργείου Εξωτερικών για την ελληνική σημαία

    Σε διάβημα διαμαρτυρίας προέβη το υπουργείο Εξωτερικών προς στα Σκόπια με αίτημα να αποσυρθεί διαφημιστική αφίσα που κυκλοφόρησε στην ΠΓΔΜ και παρουσιάζει την Ελληνική σημαία με αγκυλωτό σταυρό.

    «Η απαράδεκτη αφίσα που εκδόθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία και αναρτήθηκε σε δρόμους των Σκοπίων, προσβάλλει ευθέως το εθνικό σύμβολο της χώρας μας και τον αγώνα της εναντίον του φασισμού και του ναζισμού", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ κ.Γ.Κουμουτσάκος.

    "Το γεγονός αυτό αποδεικνύει πόσο μεγάλος λάθος κάνουν όλοι εκείνοι που επενδύουν στον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία. Επιβεβαιώνει, για μία ακόμα φορά, την ορθότητα της ελληνικής θέσης ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδόμηση σχέσεων συμμαχίας και αλληλεγγύης είναι ο έμπρακτος σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ χωρών και λαών".

    [02] "Θα δώσουμε μάχη στη Βουλή και στους δρόμους"

    Δέσμευση για παροχή σύνταξης στους αγρότες, ίση με τη σύνταξη του ΙΚΑ, με 37 χρόνια υπηρεσίας και ανεξάρτητα από το όριο ηλικίας, ανέλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο Κιλελέρ, στην επέτειο από την εξέγερση των αγροτών στον θεσσαλικό κάμπο.

    Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την θέση του Κινήματος για παροχή σύνταξης 550 ευρώ στο μεμονωμένο αγρότη και 950 ευρώ στο ζευγάρι των αγροτών.

    "Θα δώσουμε μάχη στη Βουλή, μάχη στους δρόμους. Τέρμα πια η ανοχή στη ΝΔ" είπε ο κ.Παπανδρέου, μιλώντας στο Αρμένιο της Λάρισας, σε συγκέντρωση αγροτών.

    «Ο αγρότης έχει ανάγκη να ξαναπιστέψει στη δύναμή του, να ισχυροποιήσει το αγροτικό κίνημα», υπογράμμισεκαι κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με την πολιτική της, την έλλειψη σχεδίου και την αύξηση του κόστους της αγροτικής παραγωγής οδηγεί τους αγρότες στην απόγνωση».

    Αυτό, πρόσθεσε, έχει τρεις προϋποθέσεις και μία ανάγκη. Πρώτον να ξέρει ο αγρότης ότι η πολιτεία είναι κοντά του. Δεύτερον, να αισθάνεται σιγουριά, ασφάλεια, ελπίδα και προοπτική. Και τρίτον να υπάρξει αξιοπρέπεια και σεβασμός στον αγρότη και την αγρότισσα. Η ανάγκη, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι η οργάνωση εκ νέου του αγροτικού κινήματος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις για την καταβολή των αποζημιώσεων αλλά και για την καθυστέρηση του έργου της Κάρλας από το 2004. Επίσης την κατηγόρησε ότι ευθύνεται για τη φθίνουσα πορεία της αγροτικής οικονομίας, την οποία απέδωσε στην έλλειψη σχεδιασμού και υποδομών.

    Τάχθηκε επίσης υπέρ της εκχώρησης αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση παράλληλα με τη διάθεση των πόρων που, όπως είπε, είναι χρήματα του ελληνικού λαού και κανενός υπουργού.

    Αναφέρθηκε στο θέμα της εκτροπής του Αχελώου κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έδειξε έλλειψη σοβαρότητας με αποτέλεσμα να φθάσουμε στα πρόθυρα εμφύλιας σύρραξης για τα νερά του Αχελώου.

    Το θέμα αυτό, πρόσθεσε, θα λυθεί μόνο ύστερα από διάλογο με τους περιβαλλοντικούς φορείς και τους φορείς των αγροτών της Θεσσαλίας από τη μία πλευρά και με τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας από την άλλη, γιατί πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι ανάγκες στη Θεσσαλία αλλά και οι ευαισθησίες στην Αιτωλοακαρνανία.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Παπανδρέου στη δημιουργία ενός νέου και ισχυρού αγροτικού κινήματος, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ανειλικρίνεια σχετικά με τις υποσχέσεις του για λειτουργία του εργοστασίου Βιοαιθανόλης και του μή κλεισίματος του εργοστασίου ζάχαρης.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στους νέους αγρότες επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι κινείται με βάση την αντίληψη της εξάρτησης των νέων από κομματικούς παράγοντες, αντίληψη την οποία χαρακτήρισε αίσχος.

  • Υπό την προεδρία του συνεδρίασε στην Λάρισα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Γ.Παπακωνσταντίνου νέος εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ

    Ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα είναι ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του Κινήματος.

    Ο μέχρι πρότινος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης αναλαμβάνει καθήκοντα γενικού διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    Επίσης με αποφάσεις του κ. Παπανδρέου, γραμματέας του τομέα Επικοινωνίας αναλαμβάνει ο Παύλος Γερουλάνος και γραμματέας του τομέα Τύπου και ΜΜΕ, ο Γιώργος Ελενόπουλος.

    Αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου τοποθετείται η Μαρία Καρακλιούμη ενώ υπεύθυνος για τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για τις δραστηριότητες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα είναι ο Δημήτρης Δρούτσας.

    [03] Ψηφίζεται σήμερα το ασφαλιστικό

    Διεξάγεται το απόγευμα στη βουλή η ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό. Μετά την ψηφοφορία, αναμένεται η κατάθεση προτάσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για τη διεξαγωγή δημοψήφισματος.Η συζήτηση επ' αυτών των προτάσεων μπορεί να ολοκληρωθεί σε έως και τρεις συνεδριάσεις.

    Για να προκηρυχτεί δημοψήφισμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απαιτούνται τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών (180/300).

    Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διοργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, ενώ την Πέμπτη οι συνδικαλιστικοί φορείς πρόκειται να επιδώσουν στο Προεδρείο της Βουλής τις υπογραφές που συλλέγουν για το ασφαλιστικό.

    Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

    Απεργία για σήμερα και αύριο εξήγγειλαν οι δικηγόροι, ενώ συνεχίζεται και σήμερα η απεργία των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος, από την οποία έχει δημιουργηθεί πρόβλημα ρευστότητας στις τράπεζες. Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες αρχίζουν από τις 7 Απριλίου οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ.

    [04] "Συστράτευση εργαζομένων"

    Περιοδεία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσει σήμερα η κ.Αλ.Παπαρήγα. Θα έχει συναντήσεις με το ΔΣ του συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά και με το πρυτανικό συμβούλιο.Στη συνέχεια θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Αμφιθέατρο «Δάκαρη» της Φιλοσοφικής με θέμα: «Προσαρμογή ή ανατροπή του πολιτικού σκηνικού; Η πολιτική πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ».

    Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ

    Με τη φράση "Σήμερα το ΚΚΕ, έμπειρο όσο ποτέ άλλοτε, συσπειρωμένο και με ενιαία ισχυρή θέληση έχει βαθειά συνείδηση και της ευθύνης και του ρόλου του", η Κεντρικη Επιτροπή του ΚΚΕ, σε μακροσκελή ανακοίνωσή της, αναφέρεται στις πολιτικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος και καλεί τους εργαζόμενους να συστρατευθούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και της πολιτικής του δικομματισμού, ενώ έντονη είναι η κριτική που ασκεί και προς τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Η Κεντρική Επιτροπή εκτιμά ότι "βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο ενιαίο σχέδιο με πολλαπλούς στόχους. Εκπορεύεται από το ίδιο κέντρο, την ΕΕ με την ενεργητική συμμετοχή και στήριξη των κρατών-μελών της", σύμφωνα με το οποίο, "τα διάφορα καρτέλ, οι μεγαλοβιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι, οι εφοπλιστές, οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, οι τραπεζίτες, οι έμποροι όπλων, οι μεγαλοξενοδόχοι, όλοι αυτοί που έχουν συγκεντρώσει τεράστιο πλούτο όλα αυτά τα χρόνια με τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απαιτούν, εκβιάζουν και προωθούν ένα νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων και πολιτικών για τα επόμενα χρόνια".

    Ολους αυτούς, σύμφωνα με το ΚΚΕ τους ενδιαφέρει να υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση, ικανή να υπηρετεί αυτούς τους στόχους. Δεν είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν ούτε ένα ευρω για τις λαϊκές ανάγκες. Δε διστάζουν μπροστά σε κανένα έγκλημα και ατιμία. Ταυτόχρονα, προσθέτει, παρεμβαίνουν με το "καρότο", με όχημα την ανανέωση προσώπων, κομμάτων, νέων συμμαχικών και άφθαρτων κυβερνήσεων για να κρύψουν το "μαστίγιο" που κρατούν κατά του λαού.

    Η ΚΕ εκτιμά ότι όλοι αυτοί συγκεντρώνουν τα κύρια πυρά τους κατά του ΚΚΕ, γιατί η αύξηση της δύναμής του στις εκλογές, τους ανησύχησε.Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η συντονισμένη επίθεση στο ΚΚΕ, στην ηγεσία του, τα στελέχη του, είναι προάγγελος κλιμάκωσης της επίθεσης στα δικαιώματα του λαού.Επίσης διατυπώνονται επικρίσεις για τον ρόλο των ΜΜΕ, τονίζοντας ότι υπάρχει αποκλεισμός του ΚΚΕ από τα ΜΜΕ αλλά και συκοφάντηση και διαστρέβλωση των θέσεων του.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι "σε συνεργασία με ξένες μυστικές υπηρεσίες και δυνάμεις θέλουν να περιορίσουν τη δύναμη και το ρόλο του ΚΚΕ. Σπέρνουν οργανωμένα από τα ΜΜΕ που ελέγχουν, ψεύτικες φήμες για ομάδες στην ΚΕ του Κόμματος και αντιπαλότητες ανάμεσα στα μέλη της ΚΕ. Το ΚΚΕ, υπογραμμίζει η ανακοίνωση, λειτουργεί με βάση τις δικές του αρχές και κανόνες και όχι με κριτήρια που βάζουν οι αντίπαλοί του. Δεν ετεροκαθορίζεται, ούτε μιμείται, δεν δίνει λογαριασμό στην αστική τάξη και τα όργανά της. Λογοδοτεί μόνο στον εργαζόμενο λαό, επιζητεί τη γνώμη και την κρίση του.

    Σύμφωνα με την ΚΕ του ΚΚΕ "στο σχέδιο της πλουτοκρατίας, για αναμόρφωση και αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος διακυβέρνησης, μετέχει ενεργητικά και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Αποδέχεται τη χρησιμοποίησή του και έναν αναβαθμισμένο ρόλο στο πλαίσιο των γενικότερων σχεδιασμών του συστήματος, προκειμένου να συμβάλλει στη σταθεροποίηση της κυρίαρχης πολιτικής με αριστερό άλλοθι. Δεν υπάρχει πιο μεγάλη απόδειξη από την απλόχερη και σκανδαλώδη στήριξη και προβολή του από όλα τα ΜΜΕ. Ένα από τα βασικά κοινά σημεία ανάμεσά τους είναι η πάλη ενάντια στο ΚΚΕ".

    Η ΚΕ εκτιμά ακόμη ότι "οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, οι ομάδες και τα πρόσωπα που το συγκροτούν, έχουν ένα και κύριο γνώρισμα: Πάλεψαν με κάθε τρόπο και με τη στήριξη των αστικών κομμάτων και ΜΜΕ να διαλύσουν το ΚΚΕ. Σε κρίσιμες μάχες βρέθηκαν και βρίσκονται με τις δυνάμεις του συστήματος. Πρόκειται για ομάδες και πρόσωπα που απαρνήθηκαν και λοιδορούν το σοσιαλισμό και την ταξική πάλη.

    Οι δυνάμεις αυτές δεν αποτελούν κίνδυνο για το σύστημα γι' αυτό τους στηρίζουν. Έχουν δώσει και εγγυήσεις και εξετάσεις, έχουν αναλάβει δεσμεύσεις".

    Η ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει ότι σήμερα το ΚΚΕ, έμπειρο όσο ποτέ άλλοτε, συσπειρωμένο και με ενιαία ισχυρή θέληση έχει βαθιά συνείδηση και της ευθύνης και του ρόλου του , προσθέτει ότι καμιά δύναμη δεν μπορεί να το εμποδίσει στον αγώνα για να γίνει ο λαός κυρίαρχος της τύχης του και καταλήγει:

    "Το ΚΚΕ ανοίγει σήμερα καινούργιους δρόμους. Διδαγμένο από την πείρα του είναι έτοιμο να καταθέσει νέα μεγαλύτερη προσφορά, πρωτοπόρα δράση και πρωτοπόρες ιδέες.

    Σας καλούμε σε κοινό αγώνα. Με ένα ισχυρό ΚΚΕ, με ισχυρή ΚΝΕ και με ένα αναγεννημένο και καλά οργανωμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα, καμιά δύναμη δεν μπορεί να ανακόψει το δρόμο για νέες κατακτήσεις, για ανατροπές, για την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας".

    [05] "Φυγή προς τα εμπρός"

    Την Κομοτηνή θα επισκεφθεί σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει στο Πανεπιστήμιο η «Αριστερή Ενότητα» με θέμα: «Ασφαλιστικό, Παιδεία, Κοινωνικά Κινήματα: η Νεολαία στο προσκήνιο και ο ρόλος της Αριστεράς».

    Κλιμάκωση της πολιτικής εξόρμησης του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, επιτάχυνση της οργανωτικής ανασυγκρότησης και έντονη κριτική προς τα ΜΜΕ ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της ομιλίας του προέδρου του Συνασπισμού Α. Τσίπρα, με την οποία ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

    Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το πολιτικό σκηνικό εισέρχεται σε μια νέα φάση και ότι "η περίοδος του μέλιτος σε σχέση με την αντιμετώπιση -την αμήχανη αντιμετώπιση- που είχε αυτή η έκρηξη, όχι η δημοσκοπική, αλλά η κοινωνική έκρηξη που αντανακλάται στη δυναμική του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αυτή λοιπόν η αμήχανη αντιμετώπιση από την πλευρά των άλλων πολιτικών δυνάμεων αλλά και των ΜΜΕ, έχει τελειώσει".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ προέβλεψε ότι στο εξής θα υπάρξει οξύτατη, σφοδρή αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ από τα ΜΜΕ και εκεί, είπε, θα κριθεί και η δυνατότητα να μετατραπεί το κοινωνικό ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ σε μια διαρκή σχέση.

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε επίσης ότι οι δυνάμεις που κυριάρχησαν το προηγούμενο διάστημα και κυβέρνησαν τον τόπο δεν έχουν να δώσουν απαντήσεις σε αυτά τα προβλήματα και για τον λόγο αυτό ο κόσμος περιμένει απαντήσεις από τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα τα τελευταίων τριών ημερών τα οποία όπως είπε "κατακρεουργούν το Συνασπισμό, την ηγεσία του, το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ, προσπαθούν να παρουσιάσουν τον Αλαβάνο ως το Μέγα Ναπολέοντα, εμένα ενδεχομένως ως κάποιον επαρμένο σταρ ή ως τον πρωταγωνιστή της διαφήμισης του Τζόκερ, το νεόπλουτο που δεν ξέρει τι έχει".

    Στόχος μας, είπε ο κ. Τσίπρας πρέπει να είναι να προσπαθήσουμε να αντιπαρατεθούμε όσο πιο δυνατά και όσο πιο καλά μπορούμε στην κυβερνητική πολιτική, στη συντηρητική πολιτική. Να βρούμε διεξόδους μέσα από τα κινήματα, μέσα από τους αγώνες, προσπαθώντας ανατρέψουμε το σημερινό πολιτικό σκηνικό. Και αυτό το στόχο πρέπει να τον ενισχύσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα με φυγή προς τα εμπρός.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης της οργανωτικής ανασυγκρότησης του κόμματος αλλά και την συμμετοχή όλων των στελεχών στην πολιτική εξόρμηση επισημαίνοντας ότι η αναζωογόνηση του κόμματος, η δυνατότητα να αποκτήσει πιο μαζικές οργανώσεις, είναι προϋπόθεση για να πάει ο ΣΥΝ μπροστά.

    Αναφερόμενος στην πολιτική επικαιρότητα ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη δράση του κόμματος για το ασφαλιστικό και στις εξελίξεις στα Βαλκάνια.

    Για το πρώτο θέμα σημείωσε ότι το ασφαλιστικό δεν τελειώνει την επόμενη εβδομάδα στη βουλή και πρόσθεσε ότι θα αξιοποιηθεί κάθε προσπάθεια μέσα στη βουλή, αλλά κυρίως μέσα στην κοινωνία γιατί όπως είπε, το πιο σημαντικό δημοψήφισμα είναι αυτό που καταλήγει σε συντριπτική δυσπιστία της κοινωνίας απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

    Μιλώντας για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι προτεραιότητα του ΣΥΝ είναι η διατήρηση της ειρήνης στα Βαλκάνια και κατά συνέπεια δεν μπορεί να δοθεί λύση μέσα στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων των ΗΠΑ. Λύση, πρόσθεσε, μπορεί να βρεθεί μέσα από τη συνεννόηση των δύο χωρών με τη σφραγίδα του ΟΗΕ, συνδεδεμένη με δεσμεύσεις για σεβασμό των συνόρων και άρνηση του αλυτρωτισμού.

    Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε δυσμενή εξέλιξη την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου ενώ τάχθηκε κατά της συμμετοχής ελληνικών δυνάμεων στο Κόσοβο ή στο Αφγανιστάν.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε τέλος την ανάγκη διαμόρφωσης, σε συνεργασία με την κοινωνία, ενός συγκροτημένου εναλλακτικού σχεδίου, δηλαδή ενός προγράμματος με στόχο, όπως είπε, αυτό που ορισμένοι θεωρούν μειονέκτημα να μετατραπεί σε πλεονέκτημα. Έχουμε μια σημαντική ευκαιρία μπροστά μας να μετατρέψουμε αυτό που για πολλούς είναι μειονέκτημα σε πλεονέκτημα, ενώ ζήτησε την εκπόνηση ενός σχεδίου για την ενίσχυση της "Αυγής" και του σταθμού "Κόκκινο".

    Νέα Εκτελεστική Γραμματεία του ΣΥΝ

    Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την εισήγηση για την πολιτική εξόρμηση του κόμματος το επόμενο διάστημα.

    Η ΚΠΕ εξέλεξε την Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος και προσδιόρισε τον καταμερισμό δουλειάς για όλα τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

    [06] Επεκτάθηκε η ζώνη Σένγκεν

    Ο χώρος Σένγκεν επεκτάθηκε από χθες στα αεροδρόμια οκτώ χωρών της κεντρικής Ευρώπης και της Μάλτας με την κατάργηση από τα μεσάνυκτα του Σαββάτου των συνοριακών ελέγχων για τους επιβάτες που πραγματοποιούν πτήσεις στο εσωτερικό αυτής της ζώνης χωρίς σύνορα.

    Με την κατάργηση των ελέγχων στην εναέρια κυκλοφορία ολοκληρώνεται η διεύρυνση της ζώνης προς εννέα νέα μέλη της ΕΕ, μετά το άνοιγμα των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων τους στις 21 Δεκεμβρίου.

    Με την ένταξη της Μάλτας και οκτώ πρώην κομμουνιστικών χωρών (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχική Δημοκρατία), περίπου 400 εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν πλέον να ταξιδεύουν χωρίς διαβατήριο σε 24 ευρωπαϊκές χώρες.

    Οι εν λόγω χώρες επωφελήθηκαν από την ευκαιρία της ένταξής τους στη ζώνη Σένγκεν για να εκσυγχρονίσουν τα κύρια αεροδρόμιά τους.

    Η ζώνη Σένγκεν αριθμεί τώρα 24 χώρες (22 από τις 27 χώρες της ΕΕ, συν η Ισλανδία και η Νορβηγία). Η Κύπρος, μέλος της ΕΕ, η Ελβετία και το Λιχτενστάιν, μη μέλη, πρόκειται να ενταχθούν στο τέλος του 2008. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία, που εντάχθηκαν στην ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2007, έχουν δεσμευτεί να προετοιμάσουν την ένταξη τους για το 2011.

    [07] Σκληρή μάχη για το χρίσμα

    Η Χίλαρι Κλίντον υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει ως το τέλος την κούρσα για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος ενώ ο αντίπαλός της Μπάρακ Ομπάμα υπογράμμισε την ενότητα των Δημοκρατικών χθες, Κυριακή, στο πανεπιστήμιο Πεν Στέιτ, στην Πενσιλβάνια.

    "Ξέρω πως υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να τελειώνουμε και πιστεύω πως έχουν άδικο", δήλωσε η πρώην πρώτη κυρία σε συνέντευξή της που δημοσιεύτηκε χθες Κυριακή στην "Ουάσινγκτον Ποστ", την ώρα που διατυπώνονται όλο και πιο πιεστικές εκκλήσεις για να επιλέξουν οι Δημοκρατικοί το συντομότερο τον υποψήφιο που θα αντιμετωπίσει τον Ρεπουμπλικάνο Τζον Μακέιν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

    Στο μεταξύ, μπροστά σ' ένα πλήθος 22.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τους οργανωτές, ο Ομπάμα δήλωσε στη διάρκεια συγκέντρωσης στην πανεπιστημιούπολη του πανεπιστημίου Πεν Στέιτ πως, ό,τι κι αν συμβεί, οι Δημοκρατικοί θα είναι ενωμένοι στο τέλος της διαδικασίας των προκριματικών εκλογών.

    Όμως, υπογράμμισε, "τα πράγματα δεν θα αλλάξουν αναγκαστικά επειδή θα έχουμε έναν Δημοκρατικό στο Λευκό Οίκο".

    Αφού εξέφρασε τον θαυμασμό του για την αντίπαλό του, πρόσθεσε: "Πιστεύει πως τα πράγματα λειτουργούν καλά στην Ουάσινγκτον. Το βασικό επιχείρημά της είναι ότι πρέπει απλώς να αλλάξουμε το κόμμα που κυβερνά". "Εσείς κι εγώ μαζί, θα αλλάξουμε αυτή τη χώρα και τον κόσμο", υποσχέθηκε.

    Η Κλίντον δήλωσε στην "Ουάσινγκτον Ποστ" πως δεν έχει "την πρόθεση να σταματήσει μέχρι να τελειώσουμε αυτό που αρχίσαμε". Τόνισε πως είναι έτοιμη να παραμείνει στην κούρσα ως το Συνέδριο, που θα εκλέξει τον δημοκρατικό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές και θα διεξαχθεί από τις 25 ως τις 28 Αυγούστου στο Ντένβερ.

    Ο κυβερνήτης της Πενισλβάνια Εντ Ρέντελ, ο οποίος υποστηρίζει την Κλίντον, δήλωσε προς το δίκτυο ABC ότι πρέπει να επιτραπεί στο Μίσιγκαν και τη Φλόριντα να ψηφίσουν και πάλι. Η Κλίντον κέρδισε τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών σ' αυτές τις δύο Πολιτείες, αλλά εξαιτίας μαις διένεξης ανάμεσα στα τοπικά όργανα και την εθνική ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, το αποτέλεσμα δεν ελήφθη υπόψη.

    "Είναι ντροπή το γεγονός ότι το στρατόπεδο του Ομπάμα ισχυρίζεται πως έχει κερδίσει τη λαϊκή ψήφο. Απομένουν δέκα εκλογές (...) Αν το Μίσιγκαν και η Φλόριντα ψηφίσουν και πάλι, η κυρία Κλίντον θα είναι επικεφαλής στη λαϊκή ψήφο", δήλωσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 31 March 2008 - 5:30:31 UTC