Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση"
  • [02] "Πολιτικό σόου το δημοψήφισμα"

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση"

    Iδιαίτερα κρίσιμο, από διπλωματικής πλευράς, χαρακτηρίζεται το προσεχές τριήμερο, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, την Τετάρτη στο Βουκουρέστι, καθώς στενεύουν τα περιθώρια για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Απογοητευτικό χαρακτήρισε ο κ.Κώστας Καραμανλής το γεγονός ότι και τώρα, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ, η ηγεσία του γειτονικού κράτους επιδεικνύει σταθερά αρνητική και αντιπαραγωγική συμπεριφορά.

    Από το βήμα της Βουλής, επανέλαβε ότι «μόνο αμοιβαία αποδεκτή λύση, επικυρωμένη από το Συμβούλιο Ασφαλείας, δηλαδή μια λύση συνεκτική και σφαιρική, με επαρκείς εγγυήσεις εφαρμογής, μπορεί να είναι η βάση για την οικοδόμηση συμμαχικών σχέσεων και σχέσεων αλληλεγγύης». Εάν όχι, τόνισε ο κ. Καραμανλής, είναι ξεκάθαρο ότι στο στάδιο αυτό της πολύχρονης και συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης «δεν θα έχουμε λύση. Και μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι (στην περίπτωση αυτή) η Ελλάδα θα συνεχίσει να μετέχει στην υπό τον ΟΗΕ διαπραγματευτική διαδικασία, με τη μετριοπάθεια και την αποφασιστικότητα που διακρίνει τη στάση της.

    Θ.Ρουσόπουλος: "Η θέση μας είναι γνωστή"

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και αν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για λύση μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι αυτό απαντιέται από τους χρόνους.

    Πρόσθεσε ότι αν υπάρξει τέτοια πρόταση η οποία να μπορεί να συζητηθεί και, στο μεταξύ, γίνει και η διαδικασία που πρέπει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η απάντηση είναι θετική, ενώ σε διαφορετική περίπτωση αρνητική.

    Συμπλήρωσε λέγοντας ότι είναι γνωστή η ξεκάθαρη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία - όπως σημείωσε - δεν χωράει κανενός είδους παρερμηνεία, βρίσκει σύμφωνες τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις πολιτικές δυνάμεις και την ανέπτυξε πολλές φορές ο πρωθυπουργός, όπως την Παρασκευή, στη Βουλή.

    Ερωτηθείς αν δεχόμαστε πιέσεις από τις ΗΠΑ κι αν υπάρχει πιθανότητα συνάντησης του Κώστα Καραμανλή με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπους, ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι το πρώτο ερώτημα έχει απαντηθεί πολλές φορές, για δε το δεύτερο είπε ότι δεν έχει κάτι τέτοιο υπόψη του.

    "Δεν αποκλείεται να γίνει οποιαδήποτε συνάντηση ζητηθεί", πρόσθεσε και στη συνέχεια αναφερόμενος σε δημοσίευμα των "Νew York Times" είπε ότι δεν σχολιάζει σχόλια δημοσιευμάτων και ότι η Ελλάδα είναι σε διαδικασία εξεύρεσης λύσης.

    "Τη θέλουμε, την επιθυμούμε. Έχουμε κάνει τα αδύνατα δυνατά έτσι ώστε να μπορέσουμε να πείσουμε τους γείτονές μας ότι θα πρέπει να κάνουν βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης. Δεν είμαστε, βεβαίως, διατεθειμένοι να κάνουμε υποχωρήσεις πέραν των σημείων των οποίων έχουμε πάει, τα οποία είναι ξεκάθαρα και θεωρούμε ότι μπορούν να ικανοποιήσουν και το αίσθημα του έλληνα πολίτη, αλλά και το δίκαιο που απορρέει από την ιστορία", ανέφερε.

    Και πρόσθεσε πως είναι βέβαιο ότι οι επόμενες ημέρες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η δε θέση μας είναι παγιωμένη και γνωστή σε όλους.

    Για τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για εκβιασμό που φέρεται να δέχεται η κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν υπάρχει εκβιασμός και ότι η κυβέρνηση και η χώρα δεν εκβιάζονται.

    "Θα ήθελα να παρακαλέσω να κρατήσουμε όλοι τόνους τέτοιους οι οποίοι θα βοηθήσουν την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας μας", είπε.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μιας πρόσκλησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ υπό αίρεση, απάντησε αρνητικά.

    "Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από τις δημόσιες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού", τόνισε και σε επόμενη ερώτηση αν θα αντέξουμε την απομόνωση, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ, η Γερμανία κι άλλες χώρες έχουν ταχθεί υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, απάντησε λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει, με βάση το δίκαιο, για την ιστορία στην περιοχή, για τη δημιουργία προϋποθέσεων ώστε πραγματικά να βελτιωθούν οι σχέσεις στα Βαλκάνια μεταξύ των γειτόνων.

    Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και 55 χρόνια και έχει αποδείξει τη δυναμική της και τόνισε πως όταν έχει ξεκάθαρη θέση επιμένει και πολεμάει με κάθε όπλο, στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων.

    Όσο για το ενδεχόμενο μιας πρόσκλησης στο ΝΑΤΟ της γειτονικής χώρας ως ΠΓΔΜ, όπως αναφέρεται και στην Ενδιάμεση Συμφωνία, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι υπάρχουν -στη συγκεκριμένη συμφωνία- και αναφορές στις σχέσεις καλής γειτονίας, δηλαδή μία σειρά από ζητήματα, πέρα των τυπικών στοιχείων.

    Ερωτηθείς αν αποτελεί καταγγελία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας η θέση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκου κατά της ένταξης της γειτονικής χώρας ως ΠΓΔΜ, είπε ότι δεν θα έκανε αυτή την ερμηνεία.

    "Η θέση μας είναι γνωστή για να γίνουν τα Σκόπια μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Σεβόμαστε τους διεθνείς κανόνες. Αυτό πρέπει να αποδεικνύει κάθε χώρα που θέλει να ενταχθεί σ'αυτούς τους οργανισμούς", είπε.

    Σε ερώτηση αν υπήρξε αιφνιδιασμός της κυβέρνησης μετά το τηλεφώνημα της κας Κ. Ράις στην κα Ντ. Μπακογιάννη, ανέφερε ότι σε μία διαδικασία, όπως αυτή, δεν αιφνιδιάστηκε σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση και δεν θα ήταν νοητό να αιφνιδιαστεί από την προσπάθεια της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ να επιχειρηματολογήσει υπέρ της ένταξης των νέων χωρών στο ΝΑΤΟ.

    "Η Ντόρα Μπακογιάννη επιχειρηματολόγησε με σοβαρά, δυνατά, δυναμικά επιχειρήματα τα οποία έχουν ακουστεί στην άλλη πλευρά, όχι μόνο στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και σε άλλες χώρες, οι οποίες έχουν δείξει ενδιαφέρον και έχουν ενημερωθεί από εμάς", ανέφερε.

    Ο εκπρόσωπος παρέπεμψε σε δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα της προσβολής της ελληνικής σημαίας στη γείτονα.

    Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος Μπους μπορεί να είναι εγγυητής για σχέσεις καλής γειτονίας, είπε ότι τις σχέσεις καλής γειτονίας τις εγγυώνται οι διεθνείς συνθήκες, ενώ για το λόγο που ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε σε γεωγραφικό προσδιορισμό στις πρόσφατες τοποθετήσεις του, απάντησε ότι ο κ. Καραμανλής έχει αναφερθεί σε προσδιορισμό και η θέση μας είναι γνωστή σε όλους.

    Σε ερώτηση αν θα συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να πει και σημείωσε ότι ο Κώστας Καραμανλής είχε συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το σχέδιο Ανάν και η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δείξει το σεβασμό της σ' αυτή την υπόθεση, ενώ συμπλήρωσε ότι η ξεκάθαρη θέση της βρίσκει ένα πολύ μεγάλο μέρος των πολιτικών δυνάμεων σύμφωνο για το χειρισμό.

    Σε άλλη ερώτηση αν μια πρόταση μπορεί να έρθει πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ή και κατά τη διάρκειά της, είπε ότι υπάρχει διαδικασία για τον ΟΗΕ και τόνισε ότι "δεν πρόκειται να αρνηθούμε συζήτηση σε καμία περίπτωση και στη διάρκεια που θα είμαστε στο Βουκουρέστι από όποιον σύμμαχο θελήσει να συζητήσουμε. Θα επιδιώξουμε και συζητήσεις όπως έγινε και πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ώστε να ενημερώσουμε για το θέμα των Σκοπίων".

    Επίσης είπε ότι η πρωτοβουλία για λύση ανήκει στον ΟΗΕ και πρέπει να πληρωθούν οι κανόνες, υπό τον ΟΗΕ, για να βρεθεί λύση.

    Δηλώσεις Ντ.Μπακογιάννη

    «Η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει ένα στόχο. Να εξομαλύνει πλήρως τις σχέσεις της με τα Σκόπια, βασισμένη πάνω σε μια κοινά αποδεκτή λύση για το όνομα. Μέχρι εκείνη την ώρα έχουμε πει και είμαστε απολύτως σαφείς, ότι συμμαχικές σχέσεις δεν μπορούν να χτιστούν όταν δεν υπάρχουν καλές γειτονικές σχέσεις».

    Τη δήλωση έκανε η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη απαντώντας σε ερώτηση - παρατήρηση ότι ο Πρόεδρος Μπους σε νέες του δηλώσεις λέει ότι πρέπει να προχωρήσει η διεύρυνση και ότι η κα Κοντολίζα Ράις είναι ενοχλημένη από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την ελληνίδα Υπουργό των Εξωτερικών.

    Η κα Μπακογιάνη πρόσθεσε ότι ΄"μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση".

    Σε ερώτηση, μετά την τελετή βράβευσης Π. Μολυβιάτη στην Πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα, αν μεθοδεύεται η είσοδος της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με το όνομα FYROM, η κα Μπακογιάννη δήλωσε:

    «Έχουμε απαντήσει και γι΄αυτό. Έχουμε πει ότι η Ελλάδα θέλει κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος διότι αυτό θεωρούμε ως βάση συμμαχικών σχέσεων. Θέλω να προσθέσω μια φράση: ότι οι σημερινές και χθεσινές προκλήσεις και εκφράσεις μισαλλοδοξίας δεν βοηθούν τη χώρα που θέλει να γίνει σύμμαχος, αντίθετα, επιβεβαιώνουν την ελληνική θέση, η οποία αποτελεί τη βάση για την περαιτέρω εξέλιξη στο θέμα της συμμαχίας».

    Τέλος στο ερώτημα αν το βέτο είναι ζωντανό, η Υπουργός σημείωσε:

    «Η θέση μας είναι γνωστή. Την έχουμε πει, την έχουμε θέσει ξανά. Ας την επαναλάβω: Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση».

    Διάβημα του Υπουργείου Εξωτερικών για την ελληνική σημαία

    Σε διάβημα διαμαρτυρίας προέβη το υπουργείο Εξωτερικών προς στα Σκόπια με αίτημα να αποσυρθεί διαφημιστική αφίσα που κυκλοφόρησε στην ΠΓΔΜ και παρουσιάζει την Ελληνική σημαία με αγκυλωτό σταυρό.

    «Η απαράδεκτη αφίσα που εκδόθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία και αναρτήθηκε σε δρόμους των Σκοπίων, προσβάλλει ευθέως το εθνικό σύμβολο της χώρας μας και τον αγώνα της εναντίον του φασισμού και του ναζισμού", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ κ.Γ.Κουμουτσάκος.

    "Το γεγονός αυτό αποδεικνύει πόσο μεγάλος λάθος κάνουν όλοι εκείνοι που επενδύουν στον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία. Επιβεβαιώνει, για μία ακόμα φορά, την ορθότητα της ελληνικής θέσης ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδόμηση σχέσεων συμμαχίας και αλληλεγγύης είναι ο έμπρακτος σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ χωρών και λαών".

    Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στην ΕΡΤ εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» του για την ανάρτηση προσβλητικών για το εθνικό σύμβολο της Ελλάδας αφισών σε δρόμους των Σκοπίων.

    «Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ατυχές γεγονός, το οποίο συμβαίνει σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή», σημείωσε ο κ. Μιλόσοσκι, στις δηλώσεις του αυτές.

    Ανέφερε ότι το πρωί επικοινώνησε με την πρέσβη της Ελλάδας στην ΠΓΔΜ κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, στην οποία μετέφερε τη λύπη του για το γεγονός και της είπε στα ελληνικά «Φίλοι ήμασταν και φίλοι θα παραμείνουμε».

    Στις δηλώσεις του αυτές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την ΕΡΤ ο κ. Μιλόσοσκι χαρακτήρισε το περιεχόμενο των προσβλητικών αυτών αφισών ως «κατάχρηση της ελευθερίας έκφρασης».

    Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ έχουν κοινούς αγώνες κατά του ναζισμού και φασισμού και έχουν καταγράψει πολλά θύματα στον αγώνα αυτό.

    «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες, όπως είναι η ανάρτηση αφισών που προσβάλλουν το εθνικό σύμβολο της Ελλάδας, να αμαυρώνουν τις σχέσεις των δύο χωρών», κατέληξε ο κ. Μιλόσοσκι.

    Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Πολιτισμού

    Συνεργασία με τον Υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Λιάπης απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ τόνισε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη, υπενθυμίζοντας ότι διατυπώθηκε πρόσφατα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και σημείωσε ότι αυτή τη θέση βασικά τη στηρίζουν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

    Ο υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι μετά την πρόσφατη κρίση στο Yπουργείο, διαμορφώνεται νέα στρατηγική με εξορθολογισμό των δαπανών, ενώ η πολιτική των επιδοτήσεων, όπως υπογράμμισε, θα γίνεται με γνώμονα το συμφέρον του πολιτισμού και όχι μικροκομματικές σκοπιμότητες.

    "Τα πάντα θα αξιολογούνται και θα ελέγχονται. Υπάρχει διαφάνεια, όλες οι αποφάσεις θα δημοσιεύονται κι όλες οι συζητήσεις στα θεσμικά όργανα του υπουργείου θα είναι ανοιχτές στους δημοσιογράφους", σημείωσε ο κ. Λιάπης, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι η επανίδρυση του υπουργείου Πολιτισμού.

    "Από αυτή την κρίση μπορούμε να βγούμε ενισχυμένοι και γι' αυτό καταργούμε τον περιώνυμο ειδικό λογαριασμό. Όλες οι δαπάνες από τον καινούργιο προϋπολογισμό θα είναι στον τακτικό προϋπολογισμό, ώστε να υπάρχουν καθημερινοί έλεγχοι", σημείωσε ο κ. Λιάπης.

    Ανέφερε ακόμη ότι στόχος είναι η ενίσχυση και της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και του σκέλους του σύγχρονου πολιτισμού.

    Ανακοίνωσε ακόμη ότι σήμερα στη Βουλή περνάει μία τροπολογία, με βάση την οποία θα υπάρχει πλέον στο υπουργείο Πολιτισμού διαχειριστική αρχή, έτσι ώστε να συμμετέχει το Yπουργείο στο Δ'ΚΠΣ.

    Αυτό σημαίνει, είπε ο κ. Λιάπης, ότι για τα επόμενα πέντε χρόνια το Yπουργείο Πολιτισμού θα έχει τη δυνατότητα να κάνει πολιτιστικές επενδύσεις με τους ευρωπαϊκούς πόρους.

    Ήταν μία μεγάλη επιτυχία, σημείωσε, διότι αυτή η τροπολογία ήταν απαίτηση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Επίσης ανέφερε ότι με τον πρωθυπουργό συζητήθηκαν και τα οικονομικά θέματα του υπουργείου, καθώς ο πολιτισμός έχει ανάγκη χρημάτων και σημείωσε πως το Yπουργείο έχει την αμέριστη ενίσχυση, συγκατάβαση και προθυμία του πρωθυπουργού, εντός των πλαισίων της δημοσιονομικής πολιτικής, για τη στήριξη των οικονομικών του.

    Ο πρωθυπουργός, ανέφερε ο κ. Λιάπης, ενημερώθηκε και για θέματα αθλητισμού και κυρίως για το νομοσχέδιο που είναι σχετικό με τη βία στα γήπεδα, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών και εντός των προσεχών ημερών θα συζητηθεί στη Βουλή.

    Ο κ.Λιάπης απαντώντας σε ερώτηση εάν αποδοκιμάζει τα όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν και αν αφήνει αιχμές για σκάνδαλα, ανέφερε ότι "από την κρίση βρήκαμε την ευκαιρία να διορθώσουμε κάποια πράγματα. Τόσο στο θέμα της εξυγίανσης των οικονομικών όσο και στη δομή της διοίκησης. Εγώ εμπιστεύομαι την υπηρεσιακή ιεραρχία. Είμαι εναντίον των μεγάλων υπουργικών γραφείων και των μυστικοσυμβούλων".

    [02] "Πολιτικό σόου το δημοψήφισμα"

    "Το ΚΚΕ δίνει σημασία σε όλες τις μορφές πάλης και δράσης που επιτρέπουν να ανέβει το θερμόμετρο του αγώνα και να προωθούνται βήματα αύξησης της πρακτικής δράσης των εργαζομένων", επεσήμανε η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τόσο σε δηλώσεις της όσο και κατά την ομιλία της σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο επισκέφθηκε σήμερα.

    Η κα Παπαρήγα σημείωσε ότι "το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος, έτσι όπως προβάλλεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά κι όλος ο χειρισμός της υπόθεσης, επιτρέπει να μιλάει κανείς για ένα πολιτικό σόου, για ένα συναγωνισμό μεταξύ τους ποιος θα πάρει την πρωτοβουλία για το ένα ή το άλλο ζήτημα. Παρ' όλα αυτά, εμείς σε αυτή τη διαδικασία του δημοψηφίσματος θα προσπαθήσουμε να δώσουμε το δικό μας περιεχόμενο, προκειμένου να κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι".

    Η ΓΓ του ΚΚΕ έκανε επίθεση στην πολιτική της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, χαρακτηρίζοντάς την βάρβαρη και επισημαίνοντας ότι η απάντηση πρέπει να είναι άμεσα μία.

    Η οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία τους, η ανάπτυξη της ταξικής πάλης, η κοινωνική συμμαχία των εργατοϋπαλλήλων με τους αυτοαπασχολούμενους στην πόλη και τους μικροϊδιοκτήτες αγρότες, με ταυτόχρονη ενίσχυση του κινήματος της νεολαίας, είπε.

    Ένα κίνημα, δηλαδή, που αμφισβητεί όχι μόνο την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, αλλά αντιπαρατίθεται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις επιλογές και δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ, τόνισε και πρόσθεσε: Διαφορετικά η αντιπαράθεση μόνο με ορισμένες πλευρές της πολιτικής της ΝΔ δεν προσφέρει δυνατότητες αποτελεσματικότητας των αγώνων του λαού.

    Η Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε δριμεία επίθεση και κατά της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος, επισημαίνοντας:

    "Δυστυχώς το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και γενικότερα το λαϊκό κίνημα έχει αναδείξει στα κεντρικά όργανά του και σε πολλά ομοσπονδιακά και περιφερειακά, συνδικαλιστικές ηγεσίες που είναι αφερέγγυες και αναξιόπιστες. Πάνω από όλα όταν εκφράζουν κάποια τάση αντίστασης την εντάσσουν μέσα στα πλαίσια της αντιπαράθεσης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Για άλλη μια φορά υπογράφηκε μια κατάπτυστη σύμβαση που επιτρέπει να πούμε ότι αυτές οι ηγεσίες δεν δίνουν ένα αποτελεσματικό αγώνα.Γι' αυτό και εμείς δίνουμε βάρος στην οργάνωση ανάπτυξης των εργαζομένων στα σωματεία, που είναι ένας δρόμος για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης".

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της ΠΓΔΜ, η κα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι στα Βαλκάνια γίνεται μια μεγάλη κούρσα για την ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της θέσης επιρροής των ΗΠΑ σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία. Η ουσία είναι αυτή και επομένως οι σχέσεις της Ελλάδος με την ΠΓΔΜ καθορίζεται από αυτή ακριβώς την αντιπαράθεση.

    "Εμείς, συνέχισε, διεκδικούμε από την ελληνική κυβέρνηση να μην ανταλλάξει το θέμα του ονόματος με δεσμεύσεις στο χώρο των Βαλκανίων σε σχέση με το ιμπεριαλιστικό παιχνίδι".

    Όταν η κα Παπαρήγα ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τις συνεργασίες των κομμάτων απάντησε:

    "Το θέμα της συνεργασίας για τα άλλα κόμματα είναι ένα μέσο εντυπωσιασμού και προσπάθειας να χειραγωγηθεί η ψήφος των εργαζομένων. Για μας η υπόθεση της συμμαχίας είναι υπόθεση στρατηγική και την συμμαχία την καταλαβαίνουμε να έχει ως στόχο όχι απλά το "να αλλάξει ο Μανωλιός και να βάλει του ρούχα του αλλιώς",αλλά μια συμμαχία η οποία στοχεύει σε μια ριζικά διαφορετική πολιτική εξουσίας. Επομένως οι προτάσεις αυτές που γίνονται ανάμεσα στα άλλα κόμματα δεν μας αφορούν".

    Λίγο πριν την ομιλία της, η κα Παπαρήγα είχε συναντήσεις με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου και με τα μέλη του Συλλόγου ΔΕΠ από τους οποίους ενημερώθηκε τόσο για την λειτουργία του Πανεπιστημίου όσο και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 31 March 2008 - 15:30:22 UTC