Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ
  • [02] Πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ
  • [03] "Λύση κοινής αποδοχής"

  • [01] Βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

    Απόλυτα ικανοποιημένη από την εξέλιξη των πραγμάτων σε ό,τι αφορά την πρόσκληση για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι η ελληνική κυβέρνηση καθώς πέτυχε πλήρως τους στόχους της.

    Όπως, άλλωστε, αποτυπώνεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι πρόσκληση για ένταξη της ΠΓΔΜ θα δοθεί όταν επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας της γείτονος.

    Σε δηλώσεις που έκανε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μετά το πέρας των πρωϊνών εργασιών της Συνόδου, τόνισε ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων δεν μπορεί να υπάρξουν παρερμηνείες και δεν υπάρχουν χρονικά όρια για τη λύση του ζητήματος της ονομασίας. Υπάρχει ευχή για όσο το δυνατόν πιο σύντομη κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας, ανέφερε η κα Μπακογιάννη.

    Η υπουργός Εξωτερικών έστειλε μήνυμα προς το λαό της ΠΓΔΜ και τόνισε ότι ο ελληνικός λαός έχει καλά και φιλικά αισθήματα απέναντί του. "Επιθυμούμε να δούμε τα Σκόπια να μπαίνουν στο ΝΑΤΟ, προϋπόθεση όμως, είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας και η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας", ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη. Και πρόσθεσε ότι θα δουλέψουμε υπό τον κ. Νίμιτς και ελπίζουμε ότι σύντομα θα βρεθεί λύση.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων από τη γείτονα, η κα Ντόρα Μπακογιάννη εξήγησε ότι η χώρα μας δεν θέλει να επιβάλει ονομασία, αλλά να συμφωνήσουμε σε ένα κοινώς αποδεκτό όνομα.

    Εξηγώντας γιατί η χώρα μας απέρριψε την πρόταση των Αμερικανών για ένταξη της ΠΓΔΜ με την προσωρινή τους ονομασία, η κα Μπακογιάννη είπε ότι δεν ήταν μια πρόταση η οποία θα έλυνε το πρόβλημα, απλώς θα το κουκούλωνε και ακολούθως σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει τη θέληση και το έχει δείξει να βοηθήσει την ένταξη της ΠΓΔΜ.

    Σε ερώτηση εάν η χώρα μας ακολουθήσει την ίδια τακτική και το Σεπτέμβριο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η κα Μπακογιάννη απάντησε ότι η αποφασιστικότητα που έδειξε η κυβέρνηση έφερε αποτελέσματα. Η περαιτέρω πολιτική μας θα είναι με την ίδια επιμονή και αποφασιστικότητα.

    Ανέφερε, τέλος, ότι το μήνυμα είναι δυνατό και ότι η Ελλάδα πέτυχε τους διπλωματικούς στόχους που είχε θέσει. Από εδω και στο εξής θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος με τα Σκόπια, είπε και εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι καλό για την σταθερότητα, την ειρήνη και την ανάπτυξη στην περιοχή.

    Βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

    Καθαρό βέτο στο αίτημα για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ έθεσε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ατλαντικής Συμμαχίας.

    Μιλώντας στο δείπνο των ηγετών ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε τις ελληνικές θέσεις και επισήμανε ότι η χώρα μας δεν μπορεί να συναινέσει στην ένταξη των Σκοπίων, εάν προηγουμένως δεν έχει βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας.

    Υπέρ των ελληνικών θέσεων τάχθηκαν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, καθώς, επίσης, του Λουξεμβούργου και της Ισλανδίας. Με κατανόηση είδαν την ελληνική τοποθέτηση οι ηγέτες της Ουγγαρίας, Σλοβακίας, Βελγίου, Ολλανδίας και Γερμανίας. Αντίθετοι στις ελληνικές θέσεις και υπέρ της άνευ όρων ένταξης των Σκοπίων τάχθηκαν οι ηγέτες της Τουρκίας, Σλοβενίας, Τσεχίας, Εσθονίας και Λιθουανίας. Λιγότερο θερμοί, αλλά στην ίδια κατεύθυνση ήταν οι ηγέτες της Δανίας, της Βουλγαρίας και της Νορβηγίας. Ενώ, δεν πήραν καθόλου θέση οι ηγέτες του Καναδά, της Βρετανίας και της Πορτογαλίας.

    Ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων ήταν ο Γάλλος πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι "είμαστε αλληλέγγυοι με τους Ελληνες, πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση. Εχω ουγγαρέζικες ρίζες, αλλά έχω και ελληνικές και τις αποδέχομαι πλήρως".

    Του δείπνου των ηγετών προηγήθηκε μικρή δεξίωση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ελληνας πρωθυπουργός συνομίλησε με όλους τους ομολόγους του, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους.

    Δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ

    "Η Μακεδονία εκπλήρωσε όλα τα απαραίτητα κριτήρια για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αλλά η υποψηφιότητά της μπλοκαρίστηκε από την Ελλάδα", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σήμερα, στο Βουκουρέστι, μετά την ανακοίνωση ότι η χώρα του δεν θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

    Ερωτηθείς για το ποιος μπλόκαρε την ένταξη, ο κ. Μιλόσοσκι απάντησε πως "όλες οι χώρες υποστήριξαν την ένταξη της Μακεδονίας, με εξαίρεση την Ελλάδα".

    Σε ό,τι αφορά το μέλλον των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Μιλόσοσκι δήλωσε πως "δυστυχώς, η Ενδιάμεση Συμφωνία παραβιάστηκε, γι' αυτό και η κυβέρνηση (των Σκοπίων) θα πρέπει να επανεξετάσει αυτό το ζήτημα".

    Κλίμα απαισιοδοξίας, με αιχμηρά και ιδιαίτερα επικριτικά σχόλια κατά της Ελλάδας, καλλιεργείται από τον Τύπο των Σκοπίων.

    Η εφημερίδα "Βεστ", στο πρωτοσέλιδο της δεύτερης έκδοσής της έχει υπέρτιτλο "Κατάφωρη παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας" και κύριο τίτλο "Η Ελλάδα, ο μοναδικός μας εχθρός", ενώ η "Ντνέβνικ", η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη χώρα, κυκλοφορεί με τίτλο "Η Ελλάδα εμπόδισε την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ".

    Ο Τύπος των Σκοπίων υπερτονίζει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ υποστήριξαν σθεναρά την υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η εφημερίδα "Βρέμε" έχει πρωτοσέλιδο τίτλο: "Ο Μέγας Μπους αγωνίζεται για τη Μακεδονία".

    Οι τηλεοπτικοί σταθμοί των Σκοπίων έχουν συνεχή ροή από το πρωί σχετικά με όλες τις εξελίξεις από τη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου. Τοπικοί αναλυτές και δημοσιογράφοι, οι οποίοι συμμετέχουν στις σχετικές συζητήσεις, σημειώνουν ότι η Ελλάδα άσκησε "ηχηρό βέτο" στην πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και εκτιμούν ότι η ενέργεια αυτή θα έχει μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις των δύο χωρών.

    Προσθέτουν ότι η αντιπαράθεση που εκδηλώθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα σε πολιτικό επίπεδο κινδυνεύει να περάσει σε επίπεδο κοινωνιών.

    Το κείμενο των συμπερασμάτων για την ΠΓΔΜ

    H πρόσκληση ένταξης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ συναρτάται με την επίλυση του προβλήματος της οριστικής ονομασίας της. Αυτό αναφέρει σε γενικές γραμμές η σχετική με την ΠΓΔΜ παράγραφος του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, προκαλώντας, όπως είναι φυσικό, αισθήματα ικανοποίησης στην ελληνική διπλωματία.

    Αναλυτικότερα, στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, αφού αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που έχει καταβάλει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας, καθώς και η συμβολή της στην επάνδρωση των νατοϊκών αποστολών, αναφέρεται ότι παρά το γεγονός ότι πολλοί, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, εργάσθηκαν σκληρά για την επίλυση του προβλήματος, αυτό - προς λύπη της Συμμαχίας - δεν συνέβη.

    Κατόπιν τούτου, η Ατλαντική Συμμαχία δηλώνει πως ενθαρρύνει την χωρίς καθυστέρηση επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια, ώστε να βρεθεί το ταχύτερο δυνατό αμοιβαίως αποδεκτή λύση, η οποία ευθύς αμέσως θα ανοίξει την πόρτα του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ.

    Για να καταλήξει το ΝΑΤΟ στην ανακοίνωση αυτή, απαιτήθηκαν σκληρές διπλωματικές προσπάθειες από την πλευρά της Ελλάδας, οι οποίες όπως φάνηκε από τις σημερινές και χθεσινές τοποθετήσεις των ηγετών του ΝΑΤΟ, σε μεγάλο βαθμό απέδωσαν.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπους, ο οποίος είχε - τα τελευταία εικοσιτετράωρα - καταστήσει σαφές ότι επιθυμούσε την άμεση ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, εμφανίσθηκε σχετικώς διαλλακτικός, λέγοντας κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη σύνοδο ότι ναι μεν, δεν είναι ικανοποιημένος από τη μη ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα χρησιμοποιήσει σκληρά λόγια «για φίλους και συμμάχους».

    Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανέφερε ότι η Ελλάδα νομιμοποιείται να θέτει τις απαιτήσεις της στο ΝΑΤΟ, ότι η Γαλλία τής συμπαρίσταται και κατέληξε διατυπώνοντας την ευχή να λυθεί σύντομα το πρόβλημα της οριστικής ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Ανάλογη συμπαράσταση προς την Ελλάδα επέδειξαν με τις τοποθετήσεις τους και οι πρωθυπουργοί πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

    Ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, για παράδειγμα, έκανε λόγο για «καλά τεκμηριωμένες ελληνικές θέσεις», ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Πορτογάλου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες, ο οποίος άλλωστε από χθες είχε διατυπώσει τη στήριξή του στις ελληνικές θέσεις.

    Κατανόηση στις ελληνικές θέσεις επέδειξαν επίσης οι πρωθυπουργοί του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Βουλγαρίας, της Ισλανδίας της Ουγγαρίας, του Καναδά κ.ά. οι οποίοι ωστόσο τόνισαν την ανάγκη να λυθεί το ταχύτερο δυνατό το πρόβλημα της ονομασίας, ενώ μάλλον επιφυλακτικότεροι ήταν οι εκπρόσωποι χωρών με σαφέστατη φιλοατλαντική άποψη, αρχής γενομένης από τους εκπροσώπους των χωρών της Βαλτικής.

    Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε και αυτός ότι αντιλαμβάνεται τις ελληνικές θέσεις, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι θα μπορούσε να υπάρξει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ, αφού η πρόσκληση δεν σημαίνει αυτόματη ένταξη.

    Πρόσκληση σε Αλβανία και Κροατία

    Από τους ηγέτες της συμμαχίας που συνεδρίασαν σήμερα στο Βουκουρέστι, προσκλήθηκαν να ενταχθουν στο ΝΑΤΟ η Αλβανία και η Κροατία, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ.

    Επίσης, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να δεσμευτούν ότι θα δεχθούν τη Γεωργία και την Ουκρανία στους κόλπους τους, αλλά τους αρνήθηκαν προς το παρόν το επίσημο καθεστώς των υποψηφίων που οι δύο χώρες ζητούσαν.

    "Το ΝΑΤΟ χαιρετίζει τις ευρω-ατλαντικές φιλοδοξίες της Ουκρανίας και της Γεωργίας και οι ηγέτες του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν ότι αυτές οι δύο χώρες θα γίνουν μια μέρα μέλη της συμμαχίας", δήλωσε ο Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, ο οποίος διάβασε στους δημοσιογράφους το κείμενο του ανακοινωθέντος.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δεν σχολίασε σήμερα το συμβιβασμό που επιτεύχθηκε τελικά για τη Γεωργία και την Ουκρανία, χαιρέτισε όμως την πρόσκληση που έγινε στην Αλβανία και την Κροατία για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και εξέφρασε τη λύπη του που δεν έγινε το ίδιο και με την ΠΓΔΜ.

    "Είμαι ευτυχής που η συμμαχία συμφώνησε να προσκαλέσει την Αλβανία και την Κροατία να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ", δήλωσε στη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

    "Εκφράζουμε τη λύπη μας που δεν καταφέραμε να βρούμε μια συναίνεση" όσον αφορά την ΠΓΔΜ, το όνομα της οποίας έχει προκαλέσει διένεξη με την Ελλάδα, δήλωσε. "Το πρόβλημα του ονόματος πρέπει να επιλυθεί γρήγορα", πρόσθεσε.

    Ο Μπους δεν κατονόμασε τη Γεωργία και την Ουκρανία, αλλά δήλωσε πως "η πόρτα πρέπει να παραμείνει ανοικτή" και οι υποψήφιοι πρέπει να τύχουν μιας "πλήρους και δίκαιης" εξέτασης των υποψηφιοτήτων τους.

    Το ΝΑΤΟ έκανε σαφές στο Βουκουρέστι πως "η διαδικασία της διεύρυνσης θα συνεχιστεί", είπε ο αμερικανός πρόεδρος, απευθύνοντας ένα καθαρό μήνυμα προς τη Ρωσία την παραμονή της διεξαγωγής του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, με το οποίο θα ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή η σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

    Η ατζέντα της Συνόδου

    Με την τήρηση ενός λεπτού σιγής από τους 26 ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ ως φόρο τιμής στους 60.000 άνδρες του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και το Κόσοβο, ξεκίνησε σήμερα η δεύτερη ημέρα των εργασιών της συνόδου κορυφής στο Βουκουρέστι.

    "Λαμβάνουμε αποφάσεις που αφορούν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη και ασφαλής" τόνισε ο ΓΓ της Συμμαχίας ανοίγοντας τις εργασίες της συνόδου.

    Το μεσημέρι δόθηκε γεύμα εργασίας του Συμβουλίου Ευρωατλαντικής Συνεργασίας και το απόγευμα θα υπάρξει Σύνοδος για το θέμα του Αφγανιστάν.

    Στις 7 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί, στο «Ατενέουμ», πολιτιστική εκδήλωση και θα ακολουθήσει δείπνο για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και για τους υπουργούς.

    Το πρωί της Παρασκευής προβλέπεται η έναρξη της Συνόδου των Εργασιών της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας με θέμα «ΝΑΤΟ-Ουκρανία», όπου θα υπάρξουν εισαγωγικές παρατηρήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ και του Προέδρου της Ουκρανίας και αργότερα θα συγκληθεί η Σύνοδος Εργασίας της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

    Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί αργότερα και στις 2 το απόγευμα ο Κώστας Καραμανλής θα αναχωρήσει από το Βουκουρέστι για την Αθήνα.

    [02] Πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ

    «Εκεί όπου οδήγησε τα πράγματα η κυβέρνηση, με τις παλινωδίες, τα διπλά μηνύματα και το θολό τοπίο, ο πρωθυπουργός έπραξε χθες το αυτονόητο, αυτό που ζητήσαμε επίμονα και αυτό που απαίτησε και περίμενε ο ελληνικός λαός. Ο πρωθυπουργός κινήθηκε στην κόκκινη γραμμή που χάραξε έγκαιρα το ΠΑΣΟΚ και η οποία έγινε κτήμα του ελληνικού λαού. Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο στόχος της Ελλάδας δεν επετεύχθη. Ο στόχος της Ελλάδας δεν ήταν το βέτο, αλλά να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα της ονομασίας».

    Τη δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διευκρινίζοντας πως το Κίνημα αναμένει το τελικό επίσημο ανακοινωθέν της Συνόδου.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πρέπει να συνεχιστούν με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και καθαρά μηνύματα προς όλους πλέον.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «διγλωσσία μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών και του πρωθυπουργού, με μηνύματα όχι απόλυτα συμβατά το ένα με το άλλο» και πρόσθεσε ότι «είναι μεγάλο λάθος διαπραγματευτικής τακτικής να νομίζουμε ότι μια συζήτηση που γίνεται σε ένα πολυμερές πλαίσιο μπορεί να λυθεί μέσα από ένα διμερές, δηλαδή μέσα από μια συζήτηση Ελλάδας - ΗΠΑ. Εκ των πραγμάτων φάνηκε πόσο λανθασμένη ήταν αυτή η κατεύθυνση».

    «Η Ελλάδα πρέπει να βγεί από την Σύνοδο αυτή ενδυναμωμένη, με μια πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση και στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει τις πολιτικές πρωτοβουλίες, που ανέλαβε, ήδη, με την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, βλέποντας και τα τελικά αποτελέσματα της Συνόδου», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις πρωτοβουλίες του κ. Γ. Παπανδρέου, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι συνέχεια των πρωτοβουλιών «σημαίνει και πιθανή επίσκεψη στην γειτονική χώρα (ΠΓΔΜ) και οτιδήποτε άλλο μπορούμε να κάνουμε και μέσα στην Ελλάδα, για να υπάρξει μια κοινή εθνική θέση η οποία προωθεί το μεγάλο ζήτημα της χώρας μας με την εύρεση μιας κοινά αποδεκτής ονομασίας».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα - καθώς αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα της Συνόδου και εκτίμηση του κλίματος στην γειτονική χώρα - προκειμένου να «κρίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ποια είναι η πιο πρόσφορη στιγμή για να αναλάβει την πρωτοβουλία».

    Απαντώντας σε ερώτηση ότι «εφόσον η ηγεσία της ΠΓΔΜ, η οποία επιθυμεί να συμμετάσχει η χώρα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, παραμένει αδιάλλακτη, τι νόημα έχει η επίσκεψη ενός έλληνα πολιτικού αρχηγού», ο κ. Παπακωνσταντίνου, αφού διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ειλλημμένη απόφαση για επίσκεψη Παπανδρέου στην ΠΓΔΜ, είπε ότι «διαβάζουμε και βλέπουμε ήδη την κατανοητή αντίδραση του λαού της γειτονικής χώρας σε μια απόφαση που θεωρούν από την σκοπιά τους άδικη. Είναι σημαντικό να μην κλείσουν οι δίοδοι συνεννόησης, να κρατήσουμε ανοιχτή την συζήτηση και είναι ίσως πιο πρόσφορο αυτό να μην γίνει από την κυβέρνηση, αλλά από ένα ηγέτη που έχει κύρος στην περιοχή, γνωρίζει πολύ καλά τα Βαλκάνια και μπορεί να μιλήσει με μια διαφορετική γλώσσα στο ζήτημα αυτό».

    «Η κόκκινη γραμμή προφανώς παραμένει: Η Ελλάδα ζητά μια ονομασία σύνθετη με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις και αυτό που προέκυψε από το «τέλος» του Βουκουρεστίου είναι ότι αυτή τη θέση μας, η οποία δεν ήταν θέση της κυβέρνησης, αλλά όλου του ελληνικού λαού, έστω και με δυσπιστία ή επιφύλαξη αποδέχτηκαν και οι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    «Η άσκηση του δικαιώματος της αρνησικυρίας είναι πάντα μια δύσκολη εξέλιξη για όποιον το επικαλείται, είναι το τελευταίο όπλο και είναι το όπλο που δεν θέλει μια κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει. Γιβ αυτό και μείς θεωρούμε ότι οποιαδήποτε θριαμβολογία γύρω από αυτό είναι σε λάθος κατεύθυνση», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι το σημαντικό είναι «η επόμενη μέρα» και προσθέτοντας πως το ΠΑΣΟΚ ελπίζει ότι «υπάρχει σχέδιο για την επόμενη μέρα».

    Απαντώντας σε ερώτηση αν με «συνεχιζόμενη την αδιαλλαξία των Σκοπίων, η Ελλάδα πρέπει να αναβιώσει την συμφωνία του 1992 των πολιτικών αρχηγών», ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «στο ζήτημα των Σκοπίων υπάρχει ένα προπατορικό αμάρτημα και πολλές χαμένες ευκαιρίες. Καλό είναι να μην γυρνάμε προς τα πίσω, αλλά να βρίσκουμε λύσεις που θα διασφαλίσουν τα συμφέροντα της Ελλάδας».

    Τέλος,διευκρινίζοντας τα περί «προπατορικού αμαρτήματος και χαμένων ευκαιριών», ο κ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε την πολιτική του εμπάργκο που κατέληξε στην "Ενδιάμεση Συμφωνία" η οποία αποτέλεσε την βάση μιας συζήτησης, που όντας πολύχρονη και επίμονη έδειχνε, προς το τέλος της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ, «να είναι κοντά σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς το νήμα εκείνο διακόπηκε βίαια το 2004, με την απουσία πρωτοβουλιών και το σημερινό αδιέξοδο που μεταφράστηκε στο δικαίωμα αρνησηκυρίας και στην μη πρόσκληση είναι αποτέλεσμα αυτής της χαμένης τετραετίας».

    [03] "Λύση κοινής αποδοχής"

    Εμείς θα πανηγυρίσουμε όταν θα έχει λυθεί ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και χρόνια, ήταν το σχόλιο του Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνου για τις εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω σε καταστάσεις σαν την περίοδο του εμπάργκο, πρόσθεσε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες και μάλιστα στο πλαίσιο του ΟΗΕ σε διμερές επίπεδο, όχι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ κι ότι δεν πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία ασύμμετρων ανταλλαγμάτων, όπως ζητάνε σήμερα οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι μέσα από αυτό το δρόμο, να βρούμε μια λύση κοινής αποδοχής που θα πρέπει να στηρίζεται σε μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις και σε μια σειρά μέτρων εμπιστοσύνης και σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών.

    Ομιλία σε εκδήλωση της «Αριστερής Ενότητας» στη Νομική

    «Όπως με το άρθρο 16 κατέρρευσε η Συνταγματική Αναθεώρηση της ΝΔ, έτσι και με τη λαϊκή κινητοποίηση για το δημοψήφισμα θα γίνει το ίδιο με τη ΝΔ ως κυβέρνηση, δηλαδή, η αρχή του τέλους", τόνισε σε σημερινή του ομιλία προς φοιτητές σε εκδήλωση της "Αριστερής Ενότητας"ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος

    Ο κ. Αλαβάνος έκανε λόγο για αποκλεισμό και περιθωριοποίηση της νεολαίας, τονίζοντας ότι η νέα γενιά εισέρχεται σε ένα σταυροδόμι και τίθεται το ερώτημα αν θα υπάρχει ένα κράτος το οποίο θα έχει κοινωνική διάσταση ή αν και αυτό ακόμη που υπήρχε, αντί να βελτιωθεί και να αναπτυχθεί, θα αποδομηθεί.

    Στο ασφαλιστικό, πρόσθεσε, το πιο εξοργιστικό είναι ότι επιβεβαιώνεται αυτή η κατεύθυνση, ότι δηλαδή οι νεώτερες γενιές θα έχουν λιγότερα ασφαλιστικά δικαιώματα από τις παλιότερες.

    Κατά τη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ο κ. Αλαβάνος,"κανένα ένσημο δεν έπρεπε να απαιτείται για να έχει κανείς βιβλιάριο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στον 21ο αιώνα. Ποιοι είναι αυτοί που θα πληγούν από αυτό το μέτρο; Οι μετανάστες και οι νέοι. Δηλαδή, όσοι ζούνε σε συνθήκες αυτών των ευλύγιστων μορφών εργασίας, των επισφαλών εργασιακών σχέσεων".

    Δήλωση του Αλ. Τσίπρα για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ

    «Η αποφασιστικότητα και η γενναιότητα της κυβέρνησης δεν κρίνεται από την στάση της έναντι της γειτονικής χώρας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Θα κριθεί από την στάση της στη συνολική ατζέντα της συνόδου. Μια ατζέντα που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια σε παγκόσμιο και σε περιφερειακό επίπεδο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ.Αλ.Τσίπρας αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 April 2008 - 15:30:36 UTC