Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΄Ανοιξε το οδόφραγμα

  • [01] ΄Ανοιξε το οδόφραγμα

    Η απελευθέρωση πολύχρωμων μπαλονιών από τους συμβούλους των ηγετών των δύο κοινοτήτων κ.κ. Ιακώβου και Ναμί σηματοδότησε το άνοιγμα του οδοφράγματος στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία.

    Η διάνοιξη της διόδου στην πιο γνωστή οδό του ιστορικού κέντρου της κυπριακής πρωτεύουσας, μετά από σχεδόν μισό αιώνα, αποτελεί ένα συμβολικό βήμα στις προσπάθειες για συνολική λύση του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου.

    Το άνοιγμα της διόδου είναι σημαντικό γεγονός, αλλά δεν ισοδυναμεί με την πτώση του τείχους του Βερολίνου, αφού η Κύπρος και η πρωτεύουσά της η Λευκωσία παραμένει διχοτομημένη, λόγω της συνεχιζόμενης Τουρκικής κατοχής.

    Το άνοιγμα του οδοφράγματος, θα επιτρέψει τη διακίνηση από και προς το κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας με την επίδειξη όμως ταυτότητας ή διαβατηρίου.

    Η οδός Λήδρας, την οποία η παλιοί Λευκωσιάτες αποκαλούν «μακρύδρομο», αρχίζει από την πλατεία Ελευθερίας στην ελεύθερη περιοχή της Λευκωσίας, διασχίζει την παλιά πόλη της Κυπριακής πρωτεύουσας και καταλήγει στην πλατεία Σεραγίου ή Ατατούρκ στα κατεχόμενα.

    Της διάνοιξης της διόδου προηγήθηκε η απόσυρση των σκοπών της Εθνικής Φρουράς και του Τουρκικού στρατού.

    Ακολούθησε λιτή τελετή, στην οποία παρέστησαν οι σύμβουλοι του προέδρου, Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κ.κ. Ιακώβου και Ναμί, η δήμαρχος Λευκωσίας, κ. Ελένη Μαύρου και ο Τουρκοκύπριος συνάδελφός της, κ. Τζεμάλ Μπουλουτογλουλαρί, η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, κ. Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ξένοι διπλωμάτες, πολλοί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πολίτες και ξένοι τουρίστες. Ορισμένοι Τουρκοκύπριοι κρατούσαν πανό, που έγραφαν «Ειρήνη».

    Η Ειδική Αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, κ. Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, τόνισε ότι «όλοι μας γνωρίζουμε ότι η διάνοιξη της Λήδρας δεν είναι η λύση του Κυπριακού».

    Η κ. Σπέχαρ δήλωσε ότι υπάρχει ελπίδα και ένα καλό κλίμα μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων . Τα Ηνωμένα Έθνη δεσμεύονται να συνεχίσουν τις προσπάθειες για λύση του κυπριακού.

    Ο κ. Γ. Ιακώβου επεσήμανε ότι η διάνοιξη της διόδου δεν ήταν εύκολη υπόθεση και εξέφρασε την ελπίδα να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια στη διαδικασία για εξεύρεση λύσης του κυπριακού, η οποία θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου.

    Ο κ. Οζντίλ Ναμί, είπε ότι σήμερα «γινόμαστε μάρτυρες της υπερπήδησης ενός ακόμη εμποδίου για τη λύση».

    «Είναι συμβολικό το άνοιγμα της οδού, καθώς βρισκόμαστε σε μια περίοδο, που άρχισαν οι διαπραγματεύσεις σε ένα πολύ καλό κλίμα», πρόσθεσε

    Σε ανάλογο πνεύμα μίλησαν η δήμαρχος Λευκωσίας και ο Τουρκοκύπριος συνάδελφός της.

    Ο πρέσβης της Ελλάδος, κ. Δημήτριος Ράλλης, εξέφρασε την ελπίδα να ανοίξουν και άλλες δίοδοι .

    Επίσης, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα από τις Ομάδες Εργασίας και τις Τεχνικές Επιτροπές, ώστε να δρομολογηθούν οι εξελίξεις για την έναρξη πλήρους διαπραγματευτικής διαδικασίας με στόχο τη συνολική λύση του κυπριακού.

    Ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής, κ. Πήτερ Μίλετ, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό γεγονός τη διάνοιξη της οδού Λήδρας, τόνισε όμως ότι δεν πρόκειται για τη λύση του κυπριακού, αφού, επεσήμανε, η Λευκωσία παραμένει διχοτομημένη.

    Η διάνοιξη της διόδου από και προς τα κατεχόμενα σηματοδοτήθηκε με την απελευθέρωση από τους επισήμους πολύχρωμων μπαλονιών.

    Δεκάδες πολίτες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και ξένοι τουρίστες, σχημάτισαν ουρά για να περάσουν προς το κατεχόμενο και το ελεύθερο τμήμα της Λευκωσίας.

    Για το άνοιγμα της διόδου της οδού Λήδρας στηρίχθηκαν με σκαλωσιές τα ετοιμόρροπα κτίρια στη «νεκρή ζώνη», τα οποία θα επιδιορθωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο. Επί του παρόντος στις προσόψεις τους τοποθετήθηκε προστατευτικό δίχτυ με ανθρώπινες φιγούρες, που κρατούν μπαλόνια.

    Έγινε επίσης, ασφαλτόστρωση, πεζοδρόμηση και ηλεκτροδότηση της «νεκρής ζώνης».

    Η οδός Λήδρας πήρε το όνομα της από την ονομασία της Λευκωσίας κατά τους αρχαίους χρόνους.

    Το 1956 οι Άγγλοι τοποθέτησαν συρματόπλεγμα στη συμβολή της οδού Λήδρας με την οδό Ερμού, όταν Τουρκοκύπριοι νεαροί επιτέθηκαν εναντίον καταστημάτων Ελληνοκυπρίων.

    Το συρματόπλεγμα αποσύρθηκε το 1960 με την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Το Δεκέμβριο του 1963, λόγω των δικοινοτικών ταραχών ο Βρετανός στρατηγός Γιάνγκ χάραξε στο χάρτη της Λευκωσίας μια γραμμή με πράσινο στιλό. Και η οδός Λήδρας έκλεισε. Τα μέτρα χαλάρωσαν μόνο για τους Τουρκοκύπριους μεταξύ 1968 και 1974.

    Κατά την Τουρκική εισβολή του 1974 τα Τουρκικά στρατεύματα κατέλαβαν τμήμα της οδού Λήδρας και η Κυπριακή κυβέρνηση για λόγους προστασίας ύψωσε τείχος από μπετό.

    Από το Νοέμβριο του 2005 μέχρι τον Ιανουάριο του 2007 το κατοχικό καθεστώς τοποθέτησε μεταλλική γέφυρα μέσα στη «νεκρή ζώνη».

    Το Μάρτιο του 2007, η Κυπριακή κυβέρνηση σε μια κίνηση καλής θέλησης για να ανοίξει η δίοδος της οδού Λήδρας κατεδάφισε το τείχος.

    Θετικό στοιχείο στην προσπάθεια προώθησης συνολικής λύσης του Κυπριακού χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τη διάνοιξη της διόδου από και προς τα κατεχόμενα στην οδό Λήδρας.

    Ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «το επόμενο βήμα, κατά τη δική μας την εκτίμηση, θα είναι να γίνει απαγκίστρωση των στρατευμάτων σε όλο το μήκος της παλιάς Λευκωσίας, και βεβαίως και η διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη».

    Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη χαιρετίζει με ανακοίνωσή της τη διάνοιξη της διόδου στην οδό Λήδρας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι η εξέλιξη αυτή θα συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο νησί.

    Αναλυτικά η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε από το Βουκουρέστι τα εξής:

    "Χαιρετίζουμε τη διάνοιξη της διόδου της οδού Λήδρας. Αποτελεί σημαντικό, συμβολικό βήμα προσέγγισης των δύο κοινοτήτων. Ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσει η διάνοιξη και άλλων διόδων. Ελπίζουμε επίσης ότι η σημερινή εξέλιξη θα συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο νησί και στην άμεση εφαρμογή των όσων συμφώνησαν την 21η Μαρτίου ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ώστε να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος για την εκκίνηση της πλήρους διαπραγματευτικής διαδικασίας. Για μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική".

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, χαιρέτισε το άνοιγμα της οδού Λήδρας και προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    "Χαιρετίζω το πρώτο βήμα μιας πραγματικής και ορατής προσέγγισης μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου. Ελπίζω ότι αυτό θα οδηγήσει σε πολλά άλλα βήματα, τα οποία θα βελτιώσουν την καθημερινή ζωή των πολιτών και των δύο κοινοτήτων και ότι τελικώς θα οδηγήσει στο να καταστεί η Κύπρος ένα αδιαίρετο κράτος μέλος".

    Ο κ. Πέτερινγκ ενθάρρυνε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, που ξεκίνησαν τώρα με τέτοια επιτυχία, για τη διευθέτηση όλων των εκκρεμούντων ζητημάτων.

    Ο πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του διότι τα τουρκικά στρατεύματα δεν είχαν αποχωρήσει ακόμη από τις θέσεις τους στην οδό Λήδρας και κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διευκολύνει, κατά τρόπο εποικοδομητικό, τις επανεκκινηθείσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Η οδός Λήδρας είναι ένας εμπορικός δρόμος στην καρδιά της Λευκωσίας, ο οποίος παραμένει κλειστός από το 1963. Ένα σημείο ελέγχου άνοιξε σήμερα το πρωί από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Το άνοιγμα αυτού του σημείου διέλευσης αποτελεί ένα σημαντικό και συμβολικό βήμα που κατεδαφίζει ένα ισχυρό σύμβολο της διαίρεσης της Κύπρου, καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Πέτερινγκ.

    Στο Στρασβούργο, ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Τέρι Ντέιβις εξέφρασε την ικανοποίησή του για το άνοιγμα της οδού Λήδρας που σύμφωνα με τον ίδιο επιτρέπει στους Κύπριους να ελπίζουν για μία προσεχή επανένωση της χώρας τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 April 2008 - 21:30:17 UTC