Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρώτη δύναμη η ΔΑΠ

  • [01] Πρώτη δύναμη η ΔΑΠ

    Στις κάλπες προσήλθαν χθες οι φοιτητές και σπουδαστές για να εκλέξουν τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων τους.

    Από τα αποτελέσματα που είχαν ανακοινώσει, μέχρι σήμερα το απόγευμα, χωριστά οι φοιτητικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, πρώτη δύναμη αναδεικνύεται για 22η συνεχή χρονιά η ΔΑΠ που πρόσκειται στη ΝΔ. Τα τελικά αποτελέσματα στις μεγάλες σχολές της Αθήνας και της περιφέρειας, αναμένονται αύριο.

    Αυξημένη ήταν φέτος η συμμετοχή με το ποσοστό να φτάνει το 70%.

    Αποτελέσματα από τη ΔΑΠ

    Με καταμετρημένα τα αποτελέσματα σε 166 από 208 φοιτητικούς συλλόγους η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ διαπιστώνει τα εξής:

    Η συμμετοχή κατά τις εκτιμήσεις της διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα παρουσιάζοντας αύξηση περίπου 2% ενώ η ίδια η ΔΑΠ παραμένει πρώτη δύναμη με διαφορά από τις άλλες παρατάξεις για 22η χρονιά. Συγκεκριμένα σε 77 σχολές η ΔΑΠ καταγράφει ποσοστά άνω του 40% ενώ σε 30 σχολές καταγράφει αυτοδυναμία. Το τελικό αποτέλεσμα στο σύνολο των συλλόγων δεν είναι δυνατόν να εξαχθεί ακόμη καθώς εκκρεμεί και συνεχίζεται η καταμέτρηση σε μεγάλες σχολές και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, τη Νομική Αθηνών, το Πάντειο, την ΑΣΟΕΕ και τη Φιλοσοφική Αθήνας. Συγκεκριμένα η ΔΑΠ εκτιμά ότι το ποσοστό της φέτος θα κυμανθεί με τα μέχρι στιγμής στοιχεία στο 40,21% έναντι 39,83% του ποσοστού της πέρυσι καταγράφοντας μια οριακή άνοδο της τάξης του 0,38%. Η ΠΑΣΠ σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις συγκεντρώνει φέτος 24,6% έναντι 25,2% πέρυσι με οριακή πτώση της τάξης των 0,57%. Η ΕΑΑΚ φαίνεται να καταγράφει πτώση της τάξης του 0,49% (από 8,34% πέρυσι σε 7,85% φέτος), η Πανσπουδαστική Συνδικαλιστική Κίνηση συγκεντρώνει 15,52% φέτος έναντι 14,56% πέρυσι με άνοδο μιας μονάδας ενώ η Αριστερή Ενότητα (πρόσκειται στον ΣΥΝ) φαίνεται να συγκεντρώνει 4,76% έναντι 3,18% πέρυσι αύξηση δηλαδή της τάξης του 1,58%.

    Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιώργος Παπανικολάου σε δήλωσή του ανέφερε ότι ήταν οριακά αυξημένη σε σχέση με τα περσινά επίπεδα η συμμετοχή και εξήρε το ήπιο κλίμα που αναδεικνύει την έντονη διάθεση των νέων για συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν το μέλλον τους. Όσον αφορά τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, έκανε την εκτίμηση ότι για μια ακόμη φορά η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ διατηρεί με ασφάλεια στο απόλυτο τις δυνάμεις της καταγράφοντας μέχρι στιγμής και αύξηση (σύμφωνα με τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα σε 40 σχολές) και διατηρεί την πρώτη θέση αυξάνοντας σημαντικά τη διαφορά της από την ΠΑΣΠ και τις υπόλοιπες παρατάξεις. "Εδραιώνουμε την κυριαρχία μας στο Πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ - δήλωσε ο κ. Παπανικολάου - και επιβεβαιώνεται η επικράτηση των ιδεών μας στη νέα γενιά. Για μια ακόμη χρονιά οι φοιτητές και οι σπουδαστές αναδεικνύουν με την ψήφο τους το έργο της παράταξής μας και επιβραβεύουν τη συνεχή και υπεύθυνη παρουσία μας στο ελληνικό Πανεπιστήμιο. Το συνολικό πολιτικό μήνυμα που εξάγεται από τις φοιτητικές εκλογές - αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ - είναι κατά πρώτο λόγο η στήριξη των μεταρρυθμίσεων και η απαίτηση για την προώθησή τους με πιο τολμηρά και αποφασιστικά βήματα. Οι φοιτητές, οι οποίοι με την παρουσία τους πέρυσι στήριξαν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, φέτος επανέρχονται και απαιτούν την υλοποίηση της αξιολόγησης σε όλες τις σχολές της χώρας".

    Η φετινή ψήφος, σημειώνει ο κ. Παπανικολάου, διέψευσε για άλλη μια φορά όλους εκείνους, ξένους προς τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, που μιλούσαν για αποδοκιμασία των φοιτητών, για σύνδεση της ψήφου τους με θέματα ξένα προς τα πανεπιστημιακά, για επηρεασμό των φοιτητών από μόδες και επικοινωνιακά τεχνάσματα. Η ψήφος των φοιτητών, προσθέτει, έχει πρώτα από όλα κριτήρια ακαδημαϊκά. Οι φοιτητές κρίνουν και επιβραβεύουν τη σταθερή παρουσία, τη συνεπή υπεράσπιση των συμφερόντων της πανεπιστημιακής κοινότητας, τη σταθερότητα στις αρχές και τις ιδέες μας. Οι φοιτητές για 22 χρόνια δημιουργούν το μόνο πραγματικό και διαχρονικό φαινόμενο της νέας γενιάς, τον κοινό τόπο των νέων πολιτών του τόπου μας: τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

    Ο κ. Παπανικολάου κάλεσε για άλλη μια φορά τις υπόλοιπες παρατάξεις να δεσμευτούν για τη διενέργεια πανσπουδαστικού συνεδρίου, προκειμένου να αποκτήσει και πάλι το φοιτητικό κίνημα αιρετή ηγεσία. Ευχαρίστησε, τέλος, τους φοιτητές και σπουδαστές όλης της χώρας για την προσέλευση στις εκλογές και την εμπιστοσύνη τους στη ΔΑΠ, υποσχόμενος ότι η παράταξη θα καταβάλει όλες τις δυνάμεις της για να ανταποκριθεί με επιτυχία στις υψηλές απαιτήσεις των νέων του τόπου μας.

    "Με την ψήφο τους οι φοιτητές αποδεικνύουν και πάλι ότι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είναι η δική τους παράταξη", δήλωσε ο γραμματέας της ΔΑΠ στο πανεπιστήμιο, Εμμανουήλ Κασελάκης. "Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, αφενός με τη μαζική τους συμμετοχή, αφετέρου μέχρι τώρα διαφαινόμενη αύξηση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ επιβραβεύουν τις προσπάθειες μας για το ελληνικό πανεπιστήμιο και τη συνεπή προσήλωσή μας στα συμφέροντά τους. Με αφορμή τα αποτελέσματα και τη νέα νίκη της ΔΑΠ θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη της παράταξής μας, κατέληξε, που όλη τη χρονιά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για την προώθηση των αξιών μας, των αρχών και των ιδεών μας, καθώς, επίσης, και όλους τους φοιτητές που μας ενίσχυσαν με την ψήφο τους".

    Στα γραφεία της ΟΝΝΕΔ προσήλθαν αργά απόψε το βράδυ προσήλθαν μετά την ανακοίνωση των πρώτων συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων ο υπουργός εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ο υφυπουργός Παιδείας Σπύρος Ταλιαδούρος, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Βουλγαράκης, καθώς και ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης.

    Αποτελέσματα από την ΠΑΣΠ

    Από την επαρχία προέρχονται τα πρώτα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, που έδωσε στη δημοσιότητα το συντονιστικό όργανο της Πανελλήνιας Αγωνιστικής Σπουδαστικής Παράταξης στα ΑΕΙ.

    Σύμφωνα με τον Κώστα Τσουκαλά, μέλος του συντονιστικού της ΠΑΣΠ και γραμματέα της Παράταξης στη Νομική, η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων σε 35 σχολές της επαρχίας, αναδεικνύει πρώτη δύναμη την ΠΑΣΠ με ποσοστό 35% και ακολουθούν η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με 30%, η ΠΣΚ με 16% και η Αριστερή Ενότητα με 6%.

    «Το ΠΑΣΟΚ δεν βιώνει τις καλύτερες στιγμές του, αλλά η νεολαία του έχει δυναμική, που θα αναδειχθεί μέσα από τις φοιτητικές εκλογές. Στην Αθήνα, η προσέλευση των φοιτητών στις κάλπες υπήρξε εντυπωσιακή, γεγονός, που μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι η νεολαία δεν είναι αδιάφορη στα πολιτικά πράγματα».

    Κατά τις εκτιμήσεις των φοιτητικών παρατάξεων, τα τελικά αποτελέσματα στις μεγάλες σχολές της Αθήνας και της περιφέρειας, δεν αναμένονται νωρίτερα από το μεσημέρι.

    Αποτελέσματα από την "Αριστερή Ενότητα"

    Άνοδο κατά 3% τουλάχιστον, αναμένει από τις φετινές φοιτητικές εκλογές η «Αριστερή Ενότητα» που πρωτοεμφανίσθηκε πέρσι, μετά από απόφαση των μελών του ΔΙΚΤΥΟΥ (ΣΥΝ), της ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας) και ανεξάρτητων σχημάτων να κατεβάσουν κοινό ψηφοδέλτιο.

    Το ποσοστό αυτό που μπορεί τελικά να αγγίξει το 9%, κερδίζει μέχρι τώρα η «Αριστερή Ενότητα» σε 153 από τις 194 σχολές των ΑΕΙ σύμφωνα με τα αποτελέσματα που εξέδωσε η συγκεκριμένη φοιτητική παράταξη. Όμως οι νεολαίοι του Συνασπισμού εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι, καθώς μέχρι τώρα έχουν καταμετρηθεί οι ψήφοι στις μικρότερες σχολές.

    Φέτος η παράταξη «κατέβασε» ψηφοδέλτια σε 30% περισσότερες σχολές ΑΕΙ συγκριτικά με πέρσι. Καλύτερα αποτελέσματα αναμένονται - σύμφωνα με τα λεγόμενα εκπροσώπων της «Αριστερής Ενότητας» - και στα ΤΕΙ όπου φέτος η «Αριστερή Ενότητα» κατέβασε συνδυασμούς σε 46 από τις 69 σχολές. Πέρσι, ο συνδυασμός είχε καταφέρει να πάρει το 2,11% των ψήφων στα ΤΕΙ.

    Οι φοιτητές μιλούν για συνέχιση του κινήματος του άρθρου 16 του Συντάγματος (που αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην Ανώτατη Παιδεία) και αναφέρονται στις περσινές κινητοποιήσεις «ως τη μεγαλύτερη νίκη της νεολαίας μεταπολιτευτικά». Με συνθήματα όπως «Διαλέγουμε αυτή τη ζωή; Διαλέγουμε αυτό το μέλλον;», «Η έφοδος στον ουρανό ξεκινάει από τη διεκδίκηση του αυτονόητου», «Ήρθε η ώρα να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας» η παράταξη έθεσε ως προμετωπίδα κοινωνικά ζητήματα όπως το ασφαλιστικό, την ανατροπή του Νόμου-Πλαίσιο κλπ.

    Θεσσαλονίκη

    Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε και φέτος η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο πλαίσιο των φοιτητικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες σε όλη τη χώρα. Την εκλογική τους δύναμη ενίσχυσαν οι αριστερές παρατάξεις (ΠΚΣ, ΑΡΕΝ, ΕΑΑΚ), ενώ η δύναμη της ΠΑΣΠ παραμένει περίπου στα περσινά ποσοστά, με μικρή μείωση.

    Φέτος, στα δύο πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και σε σύνολο 36 συλλόγων, προσήλθαν στις κάλπες, περίπου 500 λιγότεροι φοιτητές σε σχέση με πέρσι, ενώ στις μεγάλες σχολές τα ποσοστά συμμετοχής ήταν αντιφατικά. Για παράδειγμα στη Νομική η συμμετοχή ήταν αυξημένη, ενώ στην Ιατρική και το Πολυτεχνείο μειωμένη.

    Συνολικά, σε ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σύμφωνα με κοινά αποτελέσματα που έδωσαν για τέταρτη συνεχή χρονιά οι παρατάξεις, ψήφισαν 22.237 φοιτητές, εκ των οποίων βρέθηκαν έγκυρα 21.764 ψηφοδέλτια, άκυρα 473 και λευκά 189.

    Η ΔΑΠ έλαβε 8.991 ψήφους, δηλαδή ποσοστό 41,31% (μείωσε τη δύναμή της κατά περίπου 1% σε σχέση με πέρσι), η ΠΑΣΠ 5.809 ψήφους και 26,69% (μείωσε τη δύναμή της κατά περίπου 0,5%), η Πανσπουδαστική Κίνηση 3.072 ψήφους και 14,12% (αύξησε τη δύναμή της κατά περίπου 1%), η ΕΑΑΚ 1.436 ψήφους και 6,6% (αύξησε τη δύναμή της κατά περίπου μισή μονάδα), η ΑΡΕΝ 830 ψήφους και 3,81% (αύξησε τη δύναμή της κατά περίπου 1,5%). Οι λοιπές παρατάξεις συγκέντρωσαν 1.437 ψήφους, δηλαδή ποσοστό 6,6%, το οποίο είναι αυξημένο κατά μία μονάδα σε σχέση με πέρσι.

    Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, αν και δεν εκδόθηκαν κοινά αποτελέσματα, παρατηρήθηκε αύξηση της συμμετοχής των σπουδαστών-ψηφοφόρων, οι οποίοι ανέδειξαν πρώτη δύναμη και εμφανώς ενισχυμένη σε σύγκριση με πέρσι, τη ΔΑΠ - ΝΔΦΚ.

    Σε σύνολο 4.550 ψηφισάντων και στις έξι σχολές του ιδρύματος (από 4.066 το 2007) η ΔΑΠ έλαβε ποσοστό 69,72%, από 51,32% πέρσι, η ΠΑΣΠ 11,16% από 11,55%, η ΠΚΣ 14,28% από 16,11%, η ΕΑΑΚ 1,54% από 2,27% και η ΑΡΕΝ 2,32%, από 1,85%. Τα λοιπά κόμματα έλαβαν 1,38% από 14,94% πέρσι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 April 2008 - 16:30:20 UTC