Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Να προστατευθούν τα δάση»
  • [02] Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων

  • [01] «Να προστατευθούν τα δάση»

    "Θέλουμε να εκπέμψουμε ένα SOS", δήλωσε σήμερα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφερόμενη στην ανάγκη προστασίας των δασών, ενόψει του καλοκαιριού, μετά τη σημερινή συνάντησή της με την Ενωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Πυροσβεστικού Σώματος.

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι "τα δάση δεν έχουν καθοριστεί, πυροσβέστες δεν έχουν προσληφθεί, παραμένει ο θεσμός του εποχιακά απασχολούμενου, μεγάλες ελλείψεις - 40% ελλείψεις στην πυροσβεστική - δασικοί υπάλληλοι δεν έχουν προσληφθεί, επομένως βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά μπροστά σε ένα κίνδυνο νέων πυρκαγιών και εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών, που όμως δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να δικαιολογηθούν για τις σοβαρότατες, εγκληματικές ελλείψεις της κυβερνητικής πολιτικής".

    Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί "δεν υλοποιήθηκαν όλα όσα υποσχέθηκαν μετά τις τραγικές πυρκαγιές του περασμένου χρόνου. Δεν υλοποιήθηκαν και είμαστε τώρα Απρίλη μήνα. Πότε θα υλοποιηθούν;».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα του ΟΤΕ, η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι «εμείς δεν διαλέγουμε τον καλό και κακό αγοραστή. Για μας, όλος ο τομέας των τηλεπικοινωνιών και όχι μόνο ο ΟΤΕ πρέπει να γίνει ένας ενιαίος φορέας, να ανήκει στο δημόσιο και να είναι στην υπηρεσία του λαού. Δεν μπαίνουμε στη λογική να τον βάλουμε στον ``πάγκο`` της αγοράς και να διαλέγουμε ποιος θα δώσει την καλύτερη τιμή».

    [02] Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων

    Όχι ότι εκείνη η σύναξη ξεκίνησε διαφορετικά απ΄όλες τις προηγούμενες. Οι ?συνήθεις ύποπτοι της πιάτσας ήταν και, όπως πάντα, βρέθηκαν μετά τη δουλειά στο γνωστό στέκι για να σχολιάσουν τα δρώμενα της μέρας. Ένα τσούρμο σκιτσογράφων, νέων και λιγότερο νέων, που ανέλυαν την επικαιρότητα μεταξύ κεμπάπ και τηγανιτής μελιτζάνας.

    Κι εκεί που κάθονταν στου Μπαϊρακτάρη, ο Κώστας πέταξε: "Πού πάμε χωρίς πυξίδα, χωρίς στόχο; Μαζευόμαστε, μπεκροπίνουμε, σχολιάζουμε, τσακωνόμαστε? Πρέπει να φτιάξουμε τη λέσχη μας, να βγάλουμε τους προβληματισμούς μας στον κόσμο, να δείξουμε τη δουλειά μας".

    Και εγένετο η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων. Σε δύο χρόνια απέκτησε, ως μέλη, 37 από τους 40 επαγγελματίες σκιτσογράφους της χώρας, "έστησε" ένα θαυμάσιο site -σε ελληνική και αγγλική διάλεκτο- το cartoonists.gr, δικτυώθηκε με συναδέρφους του εξωτερικού, είδε μέλη της να βραβεύονται, οργάνωσε επιτυχημένες εκθέσεις ανά τον κόσμο και τώρα, προσπαθεί να φτιάξει το δικό της Μουσείο.

    Το εγχείρημα δεν ήταν καινούργιο. Πριν κάμποσες δεκαετίες, το είχε "ενορχηστρώσει" με μεγάλη επιτυχία, ο Αρχέλαος. Σαράντα χρόνια κοντά επιβίωσε εκείνη η προσπάθεια, αλλά όταν ο ?μαέστρος έφυγε από τη ζωή, η Λέσχη έπεσε στην αδράνεια. Τα τότε μέλη της χάθηκαν στις υποχρεώσεις τους, ο δεσμός χαλάρωσε, το δημιουργικό πνεύμα προς όφελος της δουλειάς και η διάθεση για παρέμβαση στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα, ναρκώθηκαν.

    Ώσπου, πριν μόλις δυο χρόνια, έγινε εκείνο το τσιμπούσι?

    "Ήμασταν καμιά 15αριά συνάδερφοι και συζητούσαμε, γκρινιάζαμε, διαφωνούσαμε. Έπεσε, λοιπόν, η ιδέα να ?επισημοποιήσουμε κάπως τη σχέση μας. Οι σκιτσογράφοι είναι άνθρωποι της ενημέρωσης. Το έργο τους είναι αμεσότερο και ίσως παρεμβατικότερο από εκείνο των δημοσιογράφων. Μια γελοιογραφία τραβάει εύκολα το μάτι και το μήνυμα, που συμπυκνώνει, είναι άμεσο", λέει ο πρόεδρος της Λέσχης, Κώστας Βλάχος.

    Στρώθηκαν αμέσως στη δουλειά. Εξασφάλισαν στέγη στον 3ο όροφο του κτηρίου της ΕΣΗΕΑ, στην Ακαδημίας, έφτιαξαν και καταστατικό. "Συντάξαμε το καταστατικό, όπου αναφέρονται οι προϋποθέσεις, που πρέπει να πληροί το υποψήφιο μέλος μας, για να αποφύγουμε τις οχλήσεις των ερασιτεχνών σκιτσογράφων κυρίως, από την επαρχία, οι οποίοι ήθελαν να ενταχθούν στη Λέσχη. Το 90% των μελών μας είναι και μέλη της ΕΣΗΕΑ", εξηγεί ο πρόεδρος.

    Η πρώτη αντίστοιχη "οργανωμένη παρέα" γελοιογράφων και ευθυμογράφων είχε δημιουργηθεί τη δεκαετία του ΄60, με πρωτοβουλία του Αρχέλαου. Κάμποσοι επαγγελματίες είχαν συγκεντρωθεί τότε για να εκδώσουν ένα έντυπο, ανθολόγιο σκίτσων και ευθυμογραφημάτων, με τον τίτλο "το trast του γέλιου". Ψαθάς, Τσιφόρος, Παπαδούκας, Σακελλάριος και τόσοι άλλοι, ένωσαν τα κοινά τους ταλέντα, το χιούμορ, την κριτική ματιά, το δεικτικό πνεύμα, για να περάσουν το μήνυμα. Το 1963, επί υπουργίας Προεδρίας Παύλου Βαρδινογιάννη, οργάνωσαν, με εντυπωσιακή επιτυχία, την πρώτη τους έκθεση στην αίθουσα του "Παρνασσού".

    Ο Κώστας Βλάχος ήταν τότε από τα νεαρότερα μέλη της συντροφιάς. Θυμάται: "Είδαμε ότι τόσο η έκθεση, όσο βεβαίως, νωρίτερα, και το περιοδικό, είχαν μεγάλη απήχηση. Η λέξη "trast" ήταν τότε της μόδας. Περίοδος των κοινοπραξιών, βλέπετε. Ε, φτιάξαμε κι εμείς μια κοινοπραξία με αντικείμενο το γέλιο. Μετά την έκθεση, λοιπόν, είπαμε να στήσουμε το δικό μας Σύλλογο. Κάπως άτυπο, βέβαια, αλλά τουλάχιστον, θα έφερνε κοντά τους επαγγελματίες του είδους. Το πράγμα πήγαινε καλά για πολλά χρόνια. Μάλιστα, κάποια στιγμή, η Αβραμόπουλος, ως δήμαρχος, μας παραχώρησε έναν χώρο, προκειμένου να φτιάξουμε το Μουσείο Γελοιογραφίας. Ώσπου κάποτε έφυγε από κοντά μας ο Αρχέλαος και χάσαμε την ψυχή της προσπάθειας. Ο Σύλλογος έπεσε σε αδράνεια".

    Στον κενό χρόνο, που μεσολάβησε, οι γελοιογράφοι ανά τον κόσμο και, ασφαλώς, ανά την Ελλάδα κέρδισαν την αποδοχή και τη φήμη, που ταίριαζε στο ταλέντο και την προσφορά τους. Το σκίτσο μπήκε βαθιά στην καθημερινότητα του πολίτη, ως το μήνυμα, που συμπυκνώνει είδηση, επικαιρότητα, ενημέρωση, παρέμβαση. Οι σύγχρονοι επαγγελματίες λειτούργησαν μεμονωμένα, εξέδωσαν τα δικά τους άλμπουμ, εισέπραξαν από μόνοι τ΄ αποτελέσματα των κόπων τους. Ο ιστός, που τους ένωνε κάποτε, χαλάρωσε. Και πριν δυο χρόνια, "ξεπήδησε" ό,τι κρύβεται στην ψυχή όλων εκείνων, που σκέφτονται, δρουν, παράγουν σε κοινό πεδίο ενδιαφέροντος: "Να έρθουμε πάλι κοντά, να γίνουμε οικογένεια?".

    Τριάντα επτά επαγγελματίες, ανάμεσά τους δύο μόνο γυναίκες, με γηραιότερο τον 80χρονο, αλλά?αειφόρο, Βασίλη Χριστοδούλου και νεότερο τον Τάσο Αναστασίου, 30 χρόνων, ενώθηκαν σε μια αξιοθαύμαστη οικογένεια, ακριβώς την περίοδο, που στην Ελλάδα η οικογενειακή συνοχή περνάει τις δικές της συμπληγάδες? Και δεν ήταν το χρήμα, ούτε η δόξα, ούτε ο συνδικαλισμός, ούτε καν η προβολή, που τούς έφεραν κοντά. Ήταν η ανάγκη να παρεμβαίνουν δημιουργικά, σαν ομάδα. Να μοιράζονται τη γνώση της δουλειάς, να στέλνουν μηνύματα μέσα κι έξω απ΄ την Ελλάδα.

    Μόλις τον προηγούμενο Μάρτιο, οι γελοιογράφοι μας ένωσαν τα πενάκια τους κάτω από το μέγα διαπλανητικό ζήτημα, την αλλαγή του κλίματος, και παρήγαγαν το λεύκωμα με τίτλο "Περιβάλλον SOS". Με την υποστήριξη του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, τα 37 εμπνευσμένα σκίτσα της έκδοσης, σε ελληνική και αγγλική γλώσσα, "ταξίδεψαν" ανά την Ευρώπη για να "χτυπήσουν" καμπανάκι σε κάθε πρόθυμο, και μη, αποδέκτη του μηνύματος: "Το περιβάλλον εκπέμπει σήμα κινδύνου".

    Νωρίτερα, η Λέσχη είχε οργανώσει, στη Λευκάδα, έκθεση σκίτσου με θέμα "Περιβάλλον-Τουρισμός" και στο ενδιάμεσο, ήρθαν οι διακρίσεις του Βαγγέλη Παυλίδη, της Μαρίας Τζαμπούρα, του Μιχάλη Κουντούρη, του Πάνου Μαραγκού να τονώσουν τον αγώνα για διάκριση.

    Αυτή την περίοδο, τα μέλη της Λέσχης βρίσκονται επί ποδός. Έχοντας εξασφαλίσει την θετική απάντηση του Δημήτρη Σιούφα, να καλύψει η Βουλή το εγχείρημα, οργανώνουν για το φθινόπωρο την πανευρωπαϊκή συνάντηση σκιτσογράφων, με θέμα "το χιούμορ των 27 της Ευρώπης". Τρεις καταξιωμένοι επαγγελματίες από κάθε ευρωπαϊκή χώρα θα φτάσουν στην Ελλάδα μαζί με τα έργα τους, τα οποία θα προβάλουν σε κοινή έκθεση, θα φιλοξενηθούν εδώ κι αν δεν το γνωρίζουν ήδη, θα μάθουν ότι η χώρα μας είναι αυτή, που εκτός όλων των άλλων, ανέδειξε και τη γελοιογραφία!

    "Η αρχαία Ελλάδα ανέδειξε την αγγειο-γελοιογραφία. Σε συλλογές αρχαίων αντικειμένων, στα μεγάλα μουσεία της χώρας, συμπεριλαμβάνονται και αγγεία, πάνω στα οποία υπάρχουν παραστάσεις, που διακωμωδούν θεούς και ήρωες. Είναι μορφές, που αποτυπώνονται με cartoon-ίστικο τρόπο", εξηγεί ο Κώστας Βλάχος.

    Εκθέσεις, διακρίσεις, λευκώματα? Δεν είναι και λίγα για Λέσχη που λειτουργεί μόλις δύο χρόνια. Το μεγάλο όραμα, όμως, δεν έγινε ακόμα πραγματικότητα. Οι Έλληνες σκιτσογράφοι έβαλαν στο? μάτι το κτήριο, ιδιοκτησίας ΕΣΗΕΑ, στην οδό Ζαΐμη 11, στα Εξάρχεια. Εκεί, σε κάποιον από τους τρεις ορόφους, ευελπιστούν ότι θα στήσουν κάποτε, το Μουσείο των έργων τους. Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών "ψήνεται"... Αρκεί να μη καρβουνιάσει?


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 April 2008 - 18:30:19 UTC