Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με πρόεδρο Βουλής
  • [02] "Οχι στην πώληση του δημοσίου πλούτου"

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με πρόεδρο Βουλής

    Συνεργασία με τον Πρόεδρο της Βουλής κ.Δ.Σιούφα θα έχει ο πρωθυπουργός στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα, θα συναντηθεί με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ κ.Κ.Μητσοτάκη.

    Το νομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, ενέκρινε ομόφωνα η Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε χθες, υπό τον κ.Κώστα Καραμανλή.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, μετά τη συνεδρίαση τόνισε ότι το νομοσχέδιο αφορά την ενοποίηση του Σώματος, καθώς στην Ελληνική Αστυνομία υπηρετούν αστυνομικοί, ειδικοί φρουροί και συνοριοφύλακες. Επίσης, το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει και τα θέματα του βαθμολογίου τους.

    Όσοι εργάζονται στην ΕΛ.ΑΣ κι έχουν την ίδια αποστολή να έχουν και την ίδια αντιμετώπιση, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο στοχεύει στην εφαρμογή της πολιτικής που έχει σχέση με την ενιαία αντιμετώπιση όσων υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία.

    Έχουν αλλάξει οι εποχές από το αστυνομικό κράτος, είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι ο αστυνομικός δεν έρχεται να περιορίσει τα δικαιώματα του ανθρώπου,αλλά να σταθεί δίπλα στους ανθρώπους και κυρίως σε όσους έχουν ανάγκη.

    Στόχος είναι να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια στους πολίτες και ιδίως στις υποβαθμισμένες περιοχές, ανέφερε ο κ.Παυλόπουλος και σημείωσε ότι η αλλαγή νοοτροπίας και τα μέτρα που έχουν ληφθεί οδηγούν σε αποτελέσματα.

    Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το τελευταίο τρίμηνο έχουν βελτιωθεί οι δείκτες αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, κυρίως σε ό,τι αφορά την αποκάλυψη των εγκλημάτων και τις συλλήψεις,αλλά και τη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων κατά 16%.

    Το νομοσχέδιο, όπως ανακοίνωσε ο Π. Παυλόπουλος, θα έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος της Συνόδου της Βουλής, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο.

    Εξ άλλου, ο Υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής,α παντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον αγωγό "Σάουθ Στρίμ", είπε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

    Σε άλλη ερώτηση για την τιμή των αμνοεριφίων ενόψει του Πάσχα, απάντησε λέγοντας "περιμένετε και θα δείτε".

    Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια, επανέλαβε ότι έχει ανακοινωθεί δέσμη 41 μέτρων, πρόσθεσε ότι ήδη εφαρμόζονται τα 13 και σημείωσε ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί όταν ολοκληρωθεί η δέσμη των μέτρων αυτών.

    Η ακρίβεια είναι μεγάλο θέμα, υπογράμμισε ο κ. Φώλιας και πρόσθεσε ότι χρειάζεται υπομονή μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα.

    [02] "Οχι στην πώληση του δημοσίου πλούτου"

    Ικανοποιητικά κρίθηκαν τα αποτελέσματα της εξόρμησης που πραγματοποίησε το ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα τις προηγούμενες μέρες.

    Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, όπου τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και τα μέλη του Οργάνου, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ "βρέθηκε έξω από τα γραφεία, μαζί με τον κόσμο".

    Το λιγότερο σημαντικό θέμα αυτών των ημερών θεωρήθηκε ότι είναι οι δημοσκοπήσεις, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ερωτηθείς αν υπάρχει ικανοποίηση από αυτές, απάντησε ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι ικανοποιημένο όταν κερδίσει τις εκλογές.

    Απλά τώρα, στις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται μία ανάκαμψη κι αυτό είναι θετικό σημάδι. Η δουλειά τώρα αρχίζει, πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τις περαιτέρω αρμοδιότητες των μελών του Οργάνου,ξεκαθαρίζοντας, ταυτόχρονα, τους ρόλους του Πολιτικού Συμβουλίου αφενός και των πολιτικών εκπροσώπων αφετέρου.

    Όπως δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του ανέφερε ότι οι πολιτικοί εκπρόσωποι έχουν αποστολή την αντιπολιτευτική παρακολούθηση του κάθε υπουργού.

    Από την άλλη, το Πολιτικό Συμβούλιο παραμένει το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος και σ' αυτό ανήκει ο σχεδιασμός, η χάραξη των αντιπολιτευτικών προτεραιοτήτων, οι αποφάσεις για την τακτική απέναντι στην κυβέρνηση και στα άλλα κόμματα, κλπ.

    Αναφορικά με το ζήτημα της ΠΓΔΜ, αυτό που προέκυψε από τη συνεδρίαση, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, είναι η πλήρης αντίθεση του ΠΑΣΟΚ σε οποιαδήποτε διολίσθηση της διαπραγμάτευσης σε διμερές πλαίσιο,ενώ ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρήθηκε ότι δεν ήταν και ο καλύτερος δυνατός.

    Επίσης,τονίστηκε και πάλι ότι το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση είναι αυτό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ακόμη τονίστηκε η εμμονή του ΠΑΣΟΚ στο γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασίας της γείτονος και αυτό,όπως τόνισε ο κ.Παπακωνσταντίνου, απέναντι σε οποιονδήποτε άλλο προσδιορισμό. Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ και σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης,όπως και πριν το Βουκουρέστι, θα διατυπώσει λόγο εθνικής ευθύνης.

    Ο Γ.Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απάντηση του Υπουργού Μεταφορών στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για το θέμα του ΟΤΕ, τόνισε ότι καλά θα κάνει ο κ.Χατζηδάκης πριν προβεί σε οποιαδήποτε απάντηση να ανατρέξει στις δικές του δηλώσεις κι ανέφερε ως παραδείγματα τις δηλώσεις για το κλείσιμο της Ολυμπιακής και τη δήλωσή του ότι η κυβέρνηση δεν ενοχλείται από το αν το δημόσιο κρατήσει το 5% των μετοχών του ΟΤΕ. Για μας,πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, είναι θέμα αρχής, οι δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας να μην εκχωρούνται σε ιδιώτες και να μην γίνονται θυγατρικές ξένων ανταγωνιστριών εταιριών.

    Αναφορικά με όσα είπε ο πρέσβης της ΠΓΔΜ στην ΑΘήνα, ο κ.Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε άστοχες τις δηλώσεις Χατζίνσκι,τις οποίες ενέταξε στο γενικότερο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη γειτονική χώρα, μετά το Βουκουρέστι. Και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να δίνουμε υπερβολική σημασία σε άστοχες δηλώσεις.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο σε ελληνικά προϊόντα στη γειτονική χώρα, τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία και επιμονή στην "κόκκινη γραμμή".

    Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Π. Τατούλη (ο οποίος υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος ως υπουργός Πολιτισμού,για όσα συνέβαιναν στο υπουργείο επί θητείας Χρήστου Ζαχόπουλου)δήλωσε ότι τα γεγονότα δείχνουν ότι ο κ. Κ. Καραμανλής δεν μπορεί να αποστασιοποιηθεί απ' αυτά και ότι η ευθύνη αγγίζει και τον ίδιο.

    Επίσκεψη Γ.Παπανδρέου στον ΟΤΕ

    Ως "σκάνδαλο και σύγχρονη τραγωδία" χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση τον δημόσιο πλούτο, μιλώντας σε εργαζόμενους στο κτίριο διοίκησης του ΟΤΕ.

    "Βρισκόμαστε εδώ για να σταματήσουμε την εξέλιξη μιας σύγχρονης τραγωδίας" ανέφερε, επισημαίνοντας πως "τραγωδία είναι ο τρόπος που χειρίζεται η κυβέρνηση το δημόσιο πλούτο και τον ΟΤΕ".

    "Μόνο μια τριτοκοσμική χώρα θα πουλούσε δημόσιο πλούτο και αντί να κερδίζει το κράτος, να κερδίζει ένας ιδιώτης", τόνισε και πρόσθεσε ότι "η παρουσία μου εδώ, είναι παρουσία συμπαράστασης και κοινού αγώνα. Κάνουμε μαζί αυτό τον αγώνα και θα τον κερδίσουμε".

    Ο κ.Παπανδρέου είπε ακόμη ότι τρεις είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να προχωρήσει η πώληση του ΟΤΕ.

    Πρώτος λόγος είπε, είναι ότι αποτελεί βασικό εργαλείο εθνικού σχεδιασμού και με την πώλησή του η Ελλάδα χάνει το δικαίωμα να μπορεί να σχεδιάζει για την οικονομία και το λαό στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

    Δεύτερος λόγος είναι, σύμφωνα με τον κ.Παπανδρέου, ότι ο ΟΤΕ δεν έχει μόνο παρουσία στην Ελλάδα, αλλά στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

    Τρίτος λόγος, όπως υποστηρίξε, είναι ότι ο ΟΤΕ έχει αναπτύξει ουσιαστική τεχνογνωσία που δεν πρέπει να χάσει η χώρα μας.

    Απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι επετράπη η είσοδος στις τηλεοπτικές κάμερες κατά την επίσκεψη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Α. Παπανδρέου στον ΟΤΕ, ενώ αυτό δεν είχε συμβεί σε ανάλογη επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ότι απάντηση σ' αυτό μπορεί να δώσει ο ΟΤΕ.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γ. Α. Παπανδρέου ότι είναι σκάνδαλο να εγχωρείται η εταιρεία σε ξένο επενδυτή,ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη δήλωσή του ανέφερε ανακρίβειες, όπως ότι το κράτος κάνει τον πωλητή.

    "Ο πωλητής, όπως γνωρίζετε, ενός ποσοστού σχεδόν 20%, δεν είναι το κράτος, αλλά ιδιώτης, ο οποίος είχε συγκεντρώσει αυτό το ποσοστό από την ελεύθερη αγορά", σημείωσε και πρόσθεσε:

    "Θέλω να θυμηθούμε όλοι,γιατί δεν ξεχνάμε τα πάντα σ'αυτόν τον τόπο, ότι πάλι το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που το '92 - '93 έλεγε ότι στον ΟΤΕ θα υπάρχει μόνο μία μετοχή - χρυσή την είχε χαρακτηρίσει ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου - και είχε πει ότι δεν πρόκειται να μοιραστεί,να πουληθεί.Στην πορεία των ετών, το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο το οποίο έδωσε στην ελεύθερη αγορά το 62% του ΟΤΕ.Αυτό για να γνωρίζουμε την αναντιστοιχία λόγων και έργων ενός κόμματος, το οποίο βρέθηκε για πάρα πολλά χρόνια στην κυβέρνηση. Τι λέει όταν είναι στην αντιπολίτευση. Τι κάνει όταν είναι στην κυβέρνηση".

    Σε επόμενη ερώτηση για τη διαδικασία σχετικά με τον ΟΤΕ,τόνισε ότι στην ελεύθερη αγορά,στο Χρηματιστήριο, οποιοσδήποτε έχει χρήματα μπορεί να αγοράσει από μία έως όσες μετοχές μπορεί να βρει στην ελεύθερη αγορά. "Οι πωλήσεις στην ελεύθερη αγορά είναι ελεύθερες",σημείωσε και σε ό,τι αφορά το management ανέφερε ότι η αρμόδια διϋπουργική επιτροπή δεν έχει ολοκληρώσει τις συζητήσεις της.

    Δήλωση Γ.Παπανδρέου για τα λιμάνια

    Η κυβέρνηση έχει βρει μια πατέντα, ότι προσοδοφόρο να το εκποιεί αντί πινακίου φακής, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσερχόμενος σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στον Πειραιά για την πώληση των λιμανιών.

    Η πολιτική της, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, δεν εξυπηρετεί το λαό και είναι πάνδημη η αντίδραση. Μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και αναπτυξιακή βάση. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρηθούν τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

    Είναι απαράδεκτη, ανεύθυνη και καιροσκοπική η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και βοηθάει λίγους κερδοσκόπους, κατέληξε.

    Την εκδήλωση-συναυλία με τον Μανώλη Μητσιά διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων στα λιμάνια, ο δήμος και η νομαρχία Πειραιά.

    Παρέστησαν ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, ο δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Φασούλας, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γρηγόρης Νιώτης και Γιάννης Διαμαντίδης, του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη και του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας και Παναγιώτης Λαφαζάνης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 April 2008 - 4:30:58 UTC