Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομοφωνία για το θέμα της ονομασίας

  • [01] Ομοφωνία για το θέμα της ονομασίας

    «Για μία ακόμη φορά διαπιστώθηκε ότι οι στρατηγικές επιλογές της εξωτερικής πολιτικής της χώρας δεν αποτελούν πεδίο αντιθέσεων των πολιτικών δυνάμεων, που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ)», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά το τέλος της συνεδρίασης στο οποίο μετείχαν η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ.

    Ηταν μια πολύ καλή συζήτηση, η οποία επικεντρώθηκε σε δύο-τρία θέματα (ονομασία ΠΓΔΜ, Κυπριακό και Κόσοβο) και επέτρεψε να γίνει μια σοβαρή και σε βάθος ανταλλαγή απόψεων, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Για «ομοφωνία» στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ μίλησαν οι περισσότεροι εξερχόμενοι από τη συνεδρίαση, εξέφρασαν την ανάγκη «να αξιοποιηθεί» η κινητικότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό και παράλληλα εξέφρασαν «ανησυχία» για τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία.

    Ο κ. Πάγκαλος, ερωτηθείς μετά τη συνεδρίαση, είπε ότι για το θέμα της ΠΓΔΜ υπάρχει «ομοφωνία» και τόνισε ότι οι ελληνικές θέσεις είναι «σαφείς, σταθερές και θεμελιωμένες».

    «Η υπουργός», πρόσθεσε, «μας ενημέρωσε για τις επαφές της για το Σκοπιανό, για τις εξελίξεις στο Κόσοβο και στο Κυπριακό. Συμβάλλαμε κι εμείς στη συζήτηση ώστε να υπάρξει αμοιβαίο όφελος».

    «Υπάρχει συναίνεση μετά το βέτο. Συνεχίζουμε στο ίδιο μήκος κύματος. Εχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για μία σύνθετη ονομασία έναντι όλων, με γεωγραφικό προσδιορισμό, θέση την οποία επανέλαβε και η υπουργός», δήλωσε ο βουλευτής Α. Λοβέρδος, υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

    Αναφερόμενος στην άφιξη Νίμιτς, είπε ότι αν και «όλοι συμφωνούν ότι δεν κομίζει κάτι στο επίπεδο των προτάσεων», οι εκτιμήσεις είναι ότι «γίνεται μια προσπάθεια να μην παραμεριστεί το θέμα».

    Παράλληλα τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει, το πολύ σημαντικό βεβαίως θέμα των Σκοπίων, να προσανατολίσει μονομερώς την εξωτερική μας πολιτική», προσθέτοντας ότι και «από την πλευρά μας και από την πλευρά της κυβέρνησης υπογραμμίστηκε η σημασία του Κυπριακού». Υπάρχει κινητικότητα μετά τις εκλογές στην Κύπρο και πρέπει να αξιοποιηθεί. Υπάρχουν θετικές ενδείξεις, πρέπει να προχωρήσουμε, τόνισε.

    Ως προς το Κόσοβο, δέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές, αλλά περιορίστηκε να πει ότι «απ' όλα τα κόμματα κατατέθηκε η άποψη ότι είναι πρωτεύον ζήτημα στην περιοχή των Βαλκανίων και για τη χώρα μας».

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς είπε ότι «υπήρξε συμφωνία», πως «είναι θετικό ότι η διαπραγμάτευση φεύγει από τα πλαίσια του ΝΑΤΟ» και ότι «είναι θετικό ότι θα γίνει πάλι μια διαπραγμάτευση».

    Για το Κυπριακό, αν και δέχθηκε ότι υπάρχει κινητικότητα στο εσωτερικό, εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις στην Τουρκία, για την επανενεργοποίηση του στρατιωτικού κατεστημένου, τονίζοντας ότι «αυτό δεν είναι προς όφελος των εξελίξεων στο Κυπριακό».

    Αναφερόμενος στο Κόσοβο είπε ότι «δεν πρέπει να μείνει εκεί η στρατιωτική δύναμη της Ελλάδας και ότι το θέμα πρέπει να παραπεμφθεί στον ΟΗΕ όπου γίνεται σχετική συζήτηση».

    «Θέσαμε και το θέμα της ανάπτυξης της διαβαλκανικής συνεργασίας. Θέλουμε να γίνει μια συνολική συζήτηση για το μέλλον της. Και η υπουργός αποδέχθηκε να αποτελέσει θέμα της επόμενης συζήτησης του ΕΣΕΠ», είπε ο έτερος των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ Π. Τριγάζης.

    Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής Μ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι οι εξελίξεις στα Σκόπια δεν θα πρέπει να επηρεάσουν τη δική μας θέση και δεν θα πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για όξυνση ή απάντηση σε ενδεχόμενες υπερβολικές εκφράσεις που εκστομιστούν σε προεκλογική περίοδο.

    Για «ταυτότητα απόψεων» μίλησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Γκιουλέκας. Ερωτηθείς για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων εν όψει των εξελίξεων στα Σκόπια, είπε ότι αφενός «έχουμε διατρανώσει την πρόθεσή μας να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση» αφετέρου «δεν είμαστε επισπεύδουσα χώρα». Περιμένουμε από την πλευρά των Σκοπίων την επόμενη κίνηση, πρόσθεσε.

    Ο πρέσβης επί τιμή Κ. Πολίτης, εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, είπε ότι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση θα πρέπει να είναι και καλή, δηλαδή να καλύπτει το μίνιμουμ των εθνικών συμφερόντων. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Τουρκία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 April 2008 - 16:30:17 UTC