Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκδήλωση για τον Λ. Κύρκο

  • [01] Εκδήλωση για τον Λ. Κύρκο

    Τον Λεωνίδα Κύρκο για τη συνεισφορά του στους αγώνες για δημοκρατία και ελευθερία τίμησε απόψε στην Αθήνα ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας.

    Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής είπε ότι στο πρόσωπο του Λεωνίδα Κύρκου "τιμούμε τους πολλούς επώνυμους - αλλά και τους πολλούς περισσότερους ανώνυμους - Έλληνες που αγωνίστηκαν για αξίες και ιδανικά, εδραίωσαν τη δημοκρατία και συνέβαλαν στην εθνική συμφιλίωση". Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι τιμάται ο Λεωνίδας Κύρκος για τους αγώνες του για τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την υπέρβαση των πολιτικών παθών του παρελθόντος.

    Σημείωσε ότι διαφωνεί με πολλές από τις απόψεις του και θεωρεί ότι η κριτική του σε ορισμένα σημεία είναι αυστηρή αλλά αναγνωρίζει, όπως είπε, ότι έχει πολιτικές βάσεις. "Δεν είναι δημαγωγία της πλειοδοσίας και της καταγγελίας". Ο πρωθυπουργός εξήρε την πολιτική συμπεριφορά του Λεωνίδα Κύρκου, η οποία, όπως είπε, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συνολικότερη στάση ζωής του.

    Ο πρωθυπουργός έκανε μια σύντομη αναδρομή στην πολιτική παρουσία του Λεωνίδα Κύρκου και είπε ότι χρειάστηκαν από όλους θέσεις ευθύνης για να εδραιωθεί η Δημοκρατία και να προχωρήσει ο τόπος. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο 1979 όταν ο Λεωνίδας Κύρκος και το τότε ΚΚΕ Εσωτερικού στήριξαν την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδος, την ώρα που σύσσωμη η αντιπολίτευση ήταν κατά της ένταξης στην ΕΟΚ. "Απέναντι στη φοβικότητα, όχι ασυνήθιστο φαινόμενο στη δημόσια ζωή μας, ο Λεωνίδας Κύρκος έκανε την υπέρβαση της ευθύνης και της προοπτικής" είπε ο πρωθυπουργός. Τέλος ο κ. Καραμανλής είπε ότι οφείλουμε όλοι να αναζητούμε σημεία συνάντησης και συνεννόησης για να πάει μπροστά ο τόπος.

    Χαιρετισμός Δ. Σιούφα

    O πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας έκανε μια αναδρομή στη ζωή του Λεωνίδα Κύρκου στους αγώνες του, στις φυλακίσεις και τις εξορίες που γνώρισε ο ηγέτης της Αριστεράς. Αναφέρθηκε ειδικότερα στο 1949 όταν ο Λεωνίδας Κύρκος καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά ευτυχώς και για την πολιτική ζωή του τόπου και για τον ίδιο η ποινή δεν εκτελέστηκε ποτέ.

    Ο κ. Σιούφας είπε ότι ο Λεωνίδας Κύρκος δίδαξε πολιτικό ήθος και προσωπική πολιτική υπεροχή όταν το 1993 αποχώρησε από την πρώτη γραμμή του Συνασπισμού αλλά παρέμεινε στις πρώτες θέσεις του αγώνα. "Είχαμε και έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις για τα πράγματα" είπε ο κ. Σιούφας και πρόσθεσε: "Ο Λεωνίδας Κύρκος έδωσε αγώνες για αξίες και ιδανικά, με αυταπάρνηση και διάθεση αυτοκριτικής. Τον ευχαριστούμε για ότι πρόσφερε στη Δημοκρατία με τους αγώνες και το παράδειγμά του".

    Χαιρετισμός Γ. Παπανδρέου

    Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι "είναι τιμή και ευθύνη για μένα να μιλήσω μέσα σε λίγα λεπτά για την ιστορική διαδρομή του Λεωνίδα Κύρκου", προσθέτοντας ότι ο Λεωνίδας Κύρκος υπήρξε μαχητής ιδεών που αγωνίστηκε κρατώντας ψηλά το κεφάλι και πολιτικός της πράξης, που πρωταγωνίστησε στη διαμόρφωση του λαϊκού κινήματος.

    Τόνισε ακόμη ότι ο κ. Κύρκος είναι ρεαλιστής, άνθρωπος της προσφοράς που έγραψε ιστορία με ήθος και σεμνότητα, επισημαίνοντας ότι ήταν παρών στις μεγάλες στιγμές της αριστεράς και του τόπου, ενώ πρόσθεσε ότι "σήμερα είναι εδώ και πάλι με επίκαιρες απόψεις για τη συνεργασία της ανανεωτικής αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ".

    Χαιρετισμός Αλ. Αλαβάνου

    Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος είπε ότι ο Λεωνίδας Κύρκος έχει την ικανότητα να προτείνει βαθιά ζητήματα που χρειάζονται με τους πολιτικούς αντιπάλους συνεννόηση και συναίνεση. Είπε ακόμη ότι στον ΣΥΝ είναι όλοι πολιτικοί συγγενείς με το Λεωνίδα Κύρκο, καθώς για πολλούς είναι ο πολιτικός τους πατέρας ενώ για άλλους είναι συγγενής εξ αγχιστείας. Ο κ. Αλαβάνος είπε ακόμη ότι ο Λεωνίδας Κύρκος, αν και θα μπορούσε και δικαιούται να γίνει άγαλμα, παραμένει ενεργό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

    Χαιρετισμός Κ. Μητσοτάκη

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση προς τιμήν του Λεωνίδα Κύρκου, εξήρε τον πρωταγωνιστικό του, όπως είπε, ρόλο στην συγκρότηση της κυβέρνησης Τζαννετάκη το 1989 για την οποία είπε ότι "σχηματίστηκε για να μην παραγραφεί ένα μεγάλο σκάνδαλο της εποχής". 'Ηταν λαϊκή απαίτηση η κάθαρση και εμείς συμμορφωθήκαμε σ' αυτό, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

    "Ήταν μια τίμια συνεργασία που έκλεισε το κεφάλαιο του εμφυλίου" τόνισε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση Τζαννετάκη ήταν ένα μάθημα για τα στελέχη της Αριστεράς που συμμετείχαν σε αυτήν, γιατί ποτέ πριν η Αριστερά δεν είχε αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες. "Τα στελέχη της διαπίστωσαν ότι τα προβλήματα του τόπου δεν επιλύονται με καλές προθέσεις και λαοφιλή συνθήματα " είπε ο κ. Μητσοτάκης.

    Έκανε μια αναδρομή στην πολιτική παρουσία του Λεωνίδα Κύρκου, είπε ότι βρεθήκανε μαζί με τον ηγέτη της Αριστεράς στη φυλακή κατά την πρώτη ημέρα της εκδήλωσης του πραξικοπήματος το 1967 και "αυτό το γεγονός μας προσέγγισε περισσότερο" τόνισε. "Εμείς οι αστοί πολιτικοί γίναμε σοφότεροι όταν ζήσαμε στο πετσί μας αυτά που ζούσε η Αριστερά τα προηγούμενα χρόνια" είπε ο κ. Μητσοτάκης.

    Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε χαλύβδινο τον Λεωνίδα Κύρκο, είπε ότι πάντοτε επεδίωκε την συζήτηση και όχι την εξόντωση του αντιπάλου και πρόσθεσε ότι μαζί με τον Λεωνίδα Κύρκο και τους συναγωνιστές του τους ένωνε η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Τέλος επισήμανε ότι ο Λεωνίδας Κύρκος έμεινε πιστός στην Αριστερά, αλλά δεν τον τύφλωσε ο δογματισμός και την κρίσιμη στιγμή είχε το θάρρος να υψώσει τη σημαία της μη δογματικής αριστεράς.

    Χαιρετισμός Κ. Σημίτη

    Στη συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είπε ότι "με το Λεωνίδα Κύρκο συμπορευτήκαμε χωρίς να συμπέσουμε" τονίζοντας ότι ο κ. Κύρκος έδειξε θάρρος στον αγώνα για αλλαγή της κοινωνίας. Είπε ακόμη ότι ο Λεωνίδας Κύρκος είναι σημαντικός άνθρωπος που σημάδεψε με την ευρύτητα των σκέψεων και των απόψεών του το λόγο και την πολιτική αντίληψη της αριστεράς.

    Χαιρετισμός Γ. Βασιλείου

    O πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου είπε ότι ο Λεωνίδας Κύρκος ενσαρκώνει τους αγώνες, την περιπέτεια και την πολύπαθη ιστορία του ελληνισμού στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα. "Ήταν το φωτεινό μυαλό που δεν υποχώρησε όσες δυσκολίες κι αν αντιμετώπισε", τόνισε και επισήμανε την υποστήριξη του Λεωνίδα Κύρκου για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα είπε ότι για την Κύπρο ήταν και είναι εκπρόσωπος του πολιτικού ρεαλισμού τονίζοντας ότι "σ' ευχαριστούμε γιατί κράτησες ψηλά την πολιτική, τον πολιτισμό, το ήθος και την ανθρωπιά".

    Λίγο πριν κλείσει η εκδήλωση το λόγο πήρε ο Λεωνίδας Κύρκος ο οποίος φανερά συγκινημένος είπε ότι " δεν είμαι ο ιστορικός ηγέτης της Ανανεωτικής Αριστεράς αλλά ένας από τους ηγέτες που εγκαινίασαν την δημοκρατική και σοσιαλιστική ανανέωση της Ελλάδας μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ". Ο κ. Κύρκος είπε ακόμη πως ο πολιτικός κόσμος βάλλεται σήμερα συνολικά ως διεφθαρμένος και κυνηγός προνομίων, επισημαίνοντας ότι: "είναι λάθος αυτή η αντίληψη, καθώς ο πολιτικός κόσμος είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας και υπεύθυνος για την εκλογή του είναι και ο λαός". Τόνισε ακόμη ότι στο ελληνικό λεξιλόγιο πρώτο λόγο θα πρέπει να παίξει η λέξη έλεγχος στη Βουλή, τα Πανεπιστήμια και σε κάθε τομέα της ζωής. Κλείνοντας ο κ. Κύρκος είπε "δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου, αλλά μπορούμε να σχεδιάσουμε και να πετύχουμε το καλύτερο".

    Την εκδήλωση άνοιξε ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή του Λεωνίδα Κύρκου και την παρουσία του στην πολιτική ζωή του τόπου τονίζοντας ότι "αν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν η δωρικότητα της πολιτικής, ο Ανδρέας Παπανδρέου η σαγήνη και ο Χαρίλαος Φλωράκης η βουνίσια θυμοσοφία, τότε ο Λεωνίδας Κύρκος ήταν και είναι η μουσική της πολιτικής".

    Η Εκδήλωση έκλεισε με την προβολή ενός βίντεο με τις στιγμές της διαδρομής του Λεωνίδα Κύρκου ενώ ανάμεσα σ' αυτούς που παραβρέθηκαν και την παρακολούθησαν ήταν ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, οι υπουργοί Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Ντόρα Μπακογιάννη, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, Ο πρώην πρωθυπουργός Τζανής Τζαννετάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, βουλευτές, επιχειρηματίες και πλήθος κόσμου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 April 2008 - 18:30:16 UTC