Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οι μεταρρυθμίσεις θωράκισαν την οικονομία"
  • [02] "Δημιουργείτε τη φτώχεια και την ανέχεια"
  • [03] "'Η με το κεφάλαιο ή με το λαό"
  • [04] "Αποδόμηση κοινωνικού κράτους"
  • [05] "Άλλο εξαγορά άλλο επένδυση"
  • [06] Στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς
  • [07] Το γηραιότερο δένδρο του κόσμου
  • [08] Συνάντηση με θύματα κακοποίησης

  • [01] "Οι μεταρρυθμίσεις θωράκισαν την οικονομία"

    Σε επίκαιρες ερωτήσεις των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναμένεται να απαντήσει το πρωί στη Βουλή, ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής θα απαντήσει σε ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, για την αντιπυρική προστασία, του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου, για τα κρούσματα ντόπινγκ στον αθλητισμό και του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, για τις σχέσεις κυβέρνησης και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

    Πρό ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Οικονομία

    Για αδυναμία να αναγνωρίσει τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, να προσεγγίσει τις ανάγκες των καιρών και να διατυπώσει τη δική του πρόταση κατηγόρησε ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ.Γιώργο Παπανδρέου, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Οικονομία, η οποία διεξήχθη με πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    Μόνη ουσιαστική απάντηση στα προβλήματα της χώρας είναι οι μεταρρυθμίσεις είπε ο κ. Καραμανλής υπογραμμίζοντας ότι (οι μεταρρυθμίσεις) είναι η διαδικασία που οδηγεί από την ευχή στο αποτέλεσμα, και κάνει το ευκταίο εφικτό. Μόνο έτσι διασφαλίζεται η βιώσιμη ανάπτυξή, αυξάνονται οι θέσεις εργασίας, μόνο έτσι αυξάνει το μέρισμα της ανάπτυξης, μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε αύξηση των εισοδημάτων και μείωση της φτώχειας, μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε καλυτέρευση της ζωής για τους πολίτες, είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στον ισχυρισμό του κ. Παπανδρέου ότι οι αναφορές στην αρνητική διεθνή συγκυρία δεν είναι τίποτα άλλο παρά το άλλοθι της κυβέρνησης: «Με τέτοιους ισχυρισμούς, δεν εκθέτει την κυβέρνηση, εκθέτει το κόμμα του και αδικεί τον εαυτό του» σχολίασε ο κ. Καραμανλής. Επέκρινε μάλιστα όσους υποστηρίζουν κάτι τέτοιο λέγοντας ότι «είναι αδιανόητο να αγνοούν τη διεθνή συγκυρία. Είναι επικίνδυνο να θεωρούν ότι οι σύγχρονες οικονομίες αναπτύσσονται στο κενό. Είναι ανεύθυνο να ισχυρίζονται ότι η συγκυρία δεν είναι τίποτα άλλο από άλλοθι της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση δεν χρειάζεται άλλοθι. Άλλοι είναι εκείνοι που αλλού βρίσκονται και αλλού λένε πως είναι», είπε ο κ. Καραμανλής.

    Συγκεκριμένα, τόνισε ότι οι επιπτώσεις της δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας φτάνουν και στην Ελλάδα, αλλά είναι «ηπιότερες» σε σχέση με την ευρωζώνη και ότι «θα ήταν ακόμα ηπιότερες εάν δεν αντιμετωπίζαμε τα ελλείμματα, τα χρέη, τις αδυναμίες που άφησε πίσω του το χθες, θα ήταν, δε, πολύ δυσμενέστερες εάν δεν είχαμε ακολουθήσει το δρόμο των αλλαγών».

    Μήνυμα κ.Καραμανλή προς ξένους επενδυτές

    Εξάλλου, ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε ακραία τη στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να αποτρέπει τους ενδιαφερόμενους επενδυτές από κάθε σκέψη προσέγγισης της χώρας, να τους ζητά να μην εμπλακούν σε μεγάλες υποδομές και ΔΕΚΟ και να τους απειλεί ότι θα την βρουν απέναντί τους. «Έφτασαν στο σημείο να επιστρατεύουν τριτοκοσμικές απόψεις που δεν χωρούν σε ευρωπαϊκές χώρες και δεν έχουν καμία απολύτως αξία. Λένε πράγματα που δεν γίνονται με καμία κυβέρνηση. Είναι ξέσπασμα ανευθυνότητας, υποκρισία και διαστρέβλωση των πραγμάτων» είπε ο κ. Καραμανλής.

    Αναφερόμενος στις αντιδράσεις απέναντι στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός είπε ότι εκφράζουν έναν εύκολο και ανέξοδο λαϊκισμό, ότι εκφράζουν χρόνιες φοβίες και παθογένειες, και ότι εκφράζουν την ισοπέδωση προς τα κάτω. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν πρόκειται να συμπλεύσουμε με τη μιζέρια, δεν πρόκειται να υποταχθούμε στον συντηρητισμό των βολεμένων, δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με την αδράνεια, τη στασιμότητα, με την καθήλωση της κοινωνίας και με την περιθωριοποίηση της χώρας.

    Στην πολιτική, πρόσθεσε, δεν αρκούν οι ευχές. Τα πραγματικά προβλήματα απαιτούν αποτελεσματικές λύσεις, απαιτούν γενναίες πολιτικές, και ουσιαστικές απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα.

    Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καραμανλής στη σημασία των διακρατικών συμφωνιών που υπέγραψε η κυβέρνηση ώστε να καταστεί η Ελλάδα διεθνής ενεργειακός δίαυλος: «Συμβάλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα, ενισχύουν το γεωπολιτικό μας ρόλο», είπε ο κ. Καραμανλής, αναφερόμενος στον ελληνοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου, στον υποθαλάσσιο ελληνοϊταλικό αγωγό, στο νότιο ευρωπαϊκό δακτύλιο, στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

    Και τώρα, επισήμανε ο κ. Καραμανλής, «μετά τις αρχικές διαβουλεύσεις του περασμένου Ιουνίου, μπαίνουμε σε νέο ουσιαστικό κύκλο συνεννοήσεων, για το σύστημα των αγωγών Σάουθ Στρήμ». Όταν το ΠΑΣΟΚ μιλούσε για χαστούκια στην Ελλάδα, εμείς ανοίγαμε νέους δρόμους για το αύριο υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

    Δευτερολογία πρωθυπουργού

    Ακραίο λαϊκισμό από πλευράς ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη μια να καταγγέλλει την κυβέρνηση για απουσία επενδυτικής πολιτικής και από άλλη να προειδοποιεί τους επενδυτές να μην πλησιάσουν τις ελληνικές ΔΕΚΟ. Δεν μπορεί από τη μια να λέτε ότι ωριμάσατε και από την άλλη να ξεκινάτε επαναστατική γυμναστική, είπε ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας ότι "ο ανταγωνισμός σας στο χώρο της αντιπολίτευσης φέρνει σύγχυση και πολιτικές μεταλλάξεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα".

    Κεντρικό σημείο της κριτικής του κ. Καραμανλή απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση ήταν ότι καταγγέλλει σήμερα όσα έκανε και σχεδίαζε στο παρελθόν, κάνοντας δηλαδή "ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω".

    Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε παραδείγματα μετοχοποίησης, ιδιωτικοποίησης ή και αναζήτησης στρατηγικών συμμάχων για ΔΕΚΟ από πλευράς κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, και με αφορμή τους λιμένες Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, παρατήρησε ότι "όταν το ΠΑΣΟΚ, δειλά, προσπαθούσε να κάνει συμβάσεις παραχώρησης, αντίστοιχες με τη σημερινή, τις βάπτιζε αναπτυξιακές πολιτικές, και όταν εμείς κάνουμε τέτοιες συμβάσεις, μιλά για ξεπούλημα".

    Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας σε φάση απαξίωσης, χωρίς παραγωγικές επενδύσεις και σημείωσε ότι "το μόνο που αυξανόταν ήταν το κόστος, μεγάλο μέρος του οποίου οφείλεται σε αμοιβές προσωπικού, που ξεπερνούν 2,5 και 3 φορές τον αντίστοιχο κοινοτικό μέσο όρο. Κανείς δεν έχει αντίρρηση να μην αμείβονται καλά οι εργαζόμενοι. Αλλά δεν μπορεί κανείς να αρνείται επενδύσεις που αυξάνουν την εμπορική δύναμη, το τζίρο και την κερδοφορία του", είπε ο κ. Καραμανλής με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

    Αφού κατέγραψε σειρά συμβάσεων παραχώρησης που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (αεροδρόμιο "Ελ.Βενιζέλος", Αττική Οδός, μαρίνες, κλπ) είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε έτοιμη σύμβαση παραχώρησης και για τον ΟΛΠ: "Εάν δεν σας το είπαν τα στελέχη σας και σας αφήνουν σήμερα να εκτίθεστε, σας δίνω εγώ τα στοιχεία για να τα μάθετε". Καταθέτω στα πρακτικά τη σύμβαση παραχώρησης για τον ΟΛΠ και τα πρακτικά από το Διοικητικό Συμβούλιό του, όπου αναφέρεται η προετοιμασία διεθνούς διαγωνισμού για ανεύρεση συνεταίρου για κατασκευή νέου σταθμού. Αποφασίστε να είστε συνεπείς και να μην εκτίθεστε με παλινωδίες, είπε ο κ. Καραμανλής

    Για το θέμα του ΟΤΕ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να πείσει ότι βγαίνει πιο αριστερά από την Αριστερά, υπενθυμίζοντας ότι παλαιότερα τασσόταν υπέρ μιας και μόνης χρυσής μετοχής αλλά, ακολούθως, μετοχοποίησαν και διέθεσαν στην αγορά το μεγαλύτερο ποσοστό του Οργανισμού.

    Ο κ. Καραμανλής μνημόνευσε επίσης τα σχέδια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ όπως αυτά είχαν καταγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2001, σε αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής και στο πρόγραμμά του, βάσει των οποίων, προωθήθηκαν οι μετοχοποιήσεις σημαντικών επιχειρήσεων (ΧΑΑ, Cosmote, ΟΠΑΠ κλπ) και οι συμφωνίες με στρατηγικούς εταίρους (ΕΛΒΟ, ΕΤΒΑ, ΔΕΘ κλπ). Στη σελίδα 170 του κρατικού προϋπολογισμού 2001 γράφατε ότι "εισέρχεται σε τελική φάση η σύναψη στρατηγικής συμμαχίας του ΟΤΕ με διεθνή τηλεπικοινωνιακό φορέα. Αυτό δεν αποφασίσατε, αυτό δεν ψηφίσατε;" ρώτησε το ΠΑΣΟΚ ο κ. Καραμανλής προσθέτοντας ότι το σχέδιο αναζήτησης στρατηγικού συμμάχου είχε ξεκινήσει από την απόφαση της διυπουργικής επιτροπής στις 17/10/2000 την οποία υπέγραφαν οι κκ Παπαντωνίου, Χριστοδουλάκης και Βερελής.

    "Αυτά κάνατε ως κυβέρνηση, αυτά σχεδιάζατε, αυτά λέγατε και στο πρόγραμμά σας. Κι όμως παριστάνετε τους επαναστάτες. Για ποιο πράγμα; Για πολιτικές που οι ίδιοι προωθούσατε, γι' αυτά που ομόφωνα ψηφίζατε στον προϋπολογισμό, γι' αυτά που λέτε στο πρόγραμμά σας; Εμείς δεν αιφνιδιάσαμε και δεν αιφνιδιάζουμε κανέναν. Δεν λέμε και ξελέμε. Το προνόμιο της αναξιοπιστίας είναι δική σας αποκλειστικότητα. Η θέση μας για στρατηγική συμμαχία στον ΟΤΕ υπήρξε προγραμματική, ρητή, δημόσια δέσμευσή και εξαγγελία. Στόχος μας είναι όχι μόνο να διασφαλίζονται αλλά και να προάγονται τα συμφέροντα του ΟΤΕ και της οικονομίας. Βασική θέση μας είναι η ισορροπία, τόσο στη μετοχική σύνθεση όσο και στο μάνατζμεντ", είπε ο κ. Καραμανλής χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

    Βεβαίωσε, δε, ότι για όλα αυτά θα υπάρξει πλήρης και υπεύθυνη ενημέρωση και ότι, σε κάθε περίπτωση, "πάνω από όλα μπαίνει το συμφέρον του τόπου". Κάλεσε μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση να μη βιάζεται: "Δεν την ωφελεί να προσποιείται άγνοια του παρελθόντος της. Δεν την ωφελεί να υπονομεύει το μέλλον του τόπου", είπε ο πρωθυπουργός.

    Κλείσιμο ομιλίας πρωθυπουργού

    Το ΠΑΣΟΚ αμφισβητεί τα πάντα, αλλά κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μην αλλάξει τίποτε. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κλείνοντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Οικονομία, αφήνοντας -εκ νέου- αιχμές για στήριξη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ από τα "συμφέροντα".

    Απαντώντας στις "βαριές κουβέντες για τα μεγάλα συμφέροντα" ρώτησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ: "Πότε τα ανακαλύψετε; Ποιους στηρίζουνε εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα; Ποιοι είναι εκείνοι που μοίρασαν τα πάντα σε πέντε - έξι εταιρείες χωρίς διαγωνισμούς άλλοτε με προγραμματικές συμφωνίες, και άλλοτε με λεγόμενους μαθηματικούς τύπους;

    Αναρωτήθηκε μάλιστα, εάν η αξιωματική αντιπολίτευση εννοεί τα όσα λέει έστω και κατ' ελάχιστον, τότε, "γιατί δραπετεύσατε από την αναθεώρηση; Είναι ή όχι αλήθεια ότι κηρύξαμε όλες τις διατάξεις του Συντάγματος που αφορούν στην εμπέδωση της διαφάνειας αναθεωρητέες; Γιατί φύγατε λοιπόν; Πώς γίνεται από τη μια να αμφισβητείτε τα πάντα και από την άλλη να κάνετε ό,τι είναι δυνατό για να μην αλλάξει τίποτα;"

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στην υπόθεση της Ολυμπιακής, που, όπως είπε, είναι καθ' εικόνα και καθ' ομοίωση της αναποτελεσματικότητας της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή υπήρξαν επανειλημμένες προσπάθειες για αποκρατικοποίηση της εταιρείας, οι οποίες κατέληξαν σε φιάσκο, ζημιώνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το Δημόσιο. "Σήμερα, ούτε την αποτυχία θυμάστε, ούτε την αποκρατικοποίηση. Θυμούνται όμως οι πολίτες, που γνωρίζουν και την αναξιοπιστία σας και τα αποτελέσματά σας από τη διακυβέρνησή σας", είπε ο κ. Καραμανλής. Δίδοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης της ΝΔ για τον αερομεταφορέα, ο κ. Καραμανλής είπε ότι "αγωνιζόμαστε για μια άλλη, υγιή και ελκυστική στους επενδυτές Ολυμπιακή, και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε".

    Εκδήλωση προς τιμήν του Λ. Κύρκου

    Σε εκδήλωση προς τιμήν του Λεωνίδα Κύρκου μίλησε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής. Ο πρωθυπουργός είπε ότι στο πρόσωπο του Λεωνίδα Κύρκου "τιμούμε τους πολλούς επώνυμους - αλλά και τους πολλούς περισσότερους ανώνυμους - Έλληνες που αγωνίστηκαν για αξίες και ιδανικά, εδραίωσαν τη δημοκρατία και συνέβαλαν στην εθνική συμφιλίωση". Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι τιμάται ο Λεωνίδας Κύρκος για τους αγώνες του για τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την υπέρβαση των πολιτικών παθών του παρελθόντος.

    Σημείωσε ότι διαφωνεί με πολλές από τις απόψεις του και θεωρεί ότι η κριτική του σε ορισμένα σημεία είναι αυστηρή αλλά αναγνωρίζει, όπως είπε, ότι έχει πολιτικές βάσεις. "Δεν είναι δημαγωγία της πλειοδοσίας και της καταγγελίας". Ο πρωθυπουργός εξήρε την πολιτική συμπεριφορά του Λεωνίδα Κύρκου, η οποία, όπως είπε, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συνολικότερη στάση ζωής του.

    Ο πρωθυπουργός έκανε μια σύντομη αναδρομή στην πολιτική παρουσία του Λεωνίδα Κύρκου και είπε ότι χρειάστηκαν από όλους θέσεις ευθύνης για να εδραιωθεί η Δημοκρατία και να προχωρήσει ο τόπος. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο 1979 όταν ο Λεωνίδας Κύρκος και το τότε ΚΚΕ Εσωτερικού στήριξαν την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδος, την ώρα που σύσσωμη η αντιπολίτευση ήταν κατά της ένταξης στην ΕΟΚ. "Απέναντι στη φοβικότητα, όχι ασυνήθιστο φαινόμενο στη δημόσια ζωή μας, ο Λεωνίδας Κύρκος έκανε την υπέρβαση της ευθύνης και της προοπτικής" είπε ο πρωθυπουργός. Τέλος ο κ. Καραμανλής είπε ότι οφείλουμε όλοι να αναζητούμε σημεία συνάντησης και συνεννόησης για να πάει μπροστά ο τόπος.

    [02] "Δημιουργείτε τη φτώχεια και την ανέχεια"

    Στην «κόκκινη γραμμή που χωρίζει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ σε θέματα οικονομικής πολιτικής», αναφέρθηκε στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, καταθέτοντας στο πλαίσιο αυτό πέντε προτάσεις ανακούφισης των δανειοληπτών, αλλά "προσφέροντας" και την παραίτησή του από τη βουλευτική του ασυλία, προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη μήνυση από τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο της MARFIN.

    «Μήπως εσείς εξυπηρετείτε τις δυνάμεις της αγοράς, ενώ εμείς τις δυνάμεις του κράτους; Μήπως είστε εσείς νεοφιλελεύθεροι και εμείς κρατιστές; Αυτά είναι ιδεολογήματα κ. Καραμανλή. Η μεγάλη μας διαφορά, η κόκκινη διαχωριστική γραμμή, είναι μία: Πώς εννοεί η κυβέρνησή σας και πώς εννοούμε εμείς να εξυπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    «Τολμήστε να έρθετε σε ρήξη με τα κυκλώματα που λυμαίνονται την αγορά στα τρόφιμα, τα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, το πετρέλαιο και τα φάρμακα. Τολμήστε να σπάσετε το καρτέλ των τραπεζών, όπου οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες συγκεντρώνουν το 65% της αγοράς με βάση το ενεργητικό τους. Τολμήστε να μειώσετε την ασυνήθιστα υψηλή συγκέντρωση των χρηματιστηριακών συναλλαγών από λίγες εταιρείες. Τολμήστε να θεσπίσετε ουσιαστικά ανεξάρτητη και ενιαία εποπτεία στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Τολμήστε να παρακολουθήσετε συστηματικά την αγορά και να εισάγετε ένα πλαίσιο κυρώσεων. Δεν το κάνετε, γιατί εξυπηρετείτε συγκεκριμένα συμφέροντα».

    «Το επιχείρημα του εισαγόμενου πληθωρισμού, τείνει να γίνει ανέκδοτο», υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου, απαντώντας στις σχετικές αναφορές του πρωθυπουργού. «Διπλασιάστηκε πράγματι σε δολάρια η τιμή του πετρελαίου, αλλά η αύξηση αυτή, αντισταθμίζεται μερικώς από την ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Μπορεί να μας εξηγήσει ο κ. πρωθυπουργός, γιατί αυξάνεται η τιμή εδώ, πολύ περισσότερο απβ ό,τι στην ευρωζώνη; Γιατί έχουμε γίνει πρωταθλητές σε σχέση με τις άλλες χώρες;»

    Αναφερόμενος ειδικά στον ΟΤΕ, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε πως η πολιτική μετοχοποιήσεων που πραγματοποιούσε το ΠΑΣΟΚ, διαφέρει από τη «μεταφορά του ΟΤΕ σε ξένα χέρια» - και δήλωσε πως «η απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει τον έλεγχο της επιχείρησης στην DT, όπως και κάθε απόφαση που αντιστρατεύεται το δημόσιο συμφέρον, θεωρείται αναστρέψιμη».

    Όσο για τη μήνυση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου κατά του Αλέξη Τσίπρα, αυτή εντάσσεται στα προβλήματα που δημιούργησε, όπως είπε, το άνοιγμα του ασκού του Αιόλου από την κυβέρνηση, που «διαπαιδαγώγησε κάποιους επιχειρηματίες ότι μπορούν να αποφασίζουν και να διατάσσουν στη χώρα».

    «Ο κ. Βγενόπουλος λειτουργεί σαν σερίφης (?) Είμαι έτοιμος να παραιτηθώ από τη βουλευτική μου ασυλία, για να μην επικαλείται ως άλλοθι ο όποιος κ. Βγενόπουλος αυτά που επικαλείται. Είμαι βέβαιος ότι και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί το ίδιο θα έπρατταν», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας στην πρόταση Καραμανλή, για κοινό σύμφωνο στοχευμένων μεταρρυθμίσεων και επικαλούμενος το οξύ πρόβλημα του υπερδανεισμού της ελληνικής κοινωνίας από τις τράπεζες, κατέθεσε σχετικά πέντε προτάσεις:

    1) «Καταργείστε άμεσα τις προϋποθέσεις που ακυρώνουν στην πράξη την απαγόρευση των πλειστηριασμών για πρώτη κατοικία. Ξεκαθαρίστε ότι δεν θα γίνεται κανείς πλειστηριασμός για οφειλές κάτω από 20.000 ευρώ όταν πρόκειται για πρώτη κατοικία δανειοληπτών»

    2) «Ορίστε ότι δεν θα βγαίνει κανένα ακίνητο σε αξία χαμηλότερη από την αντικειμενική. Ο δανειολήπτης θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα πάρει τη διαφορά της οφειλής του, τουλάχιστον από την αντικειμενική αξία».

    3) «Να επεκτείνουμε τη ρύθμιση για τους αγρότες και στους υπόλοιπους πολίτες - η συνολική οφειλή να μην μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του αρχικού δανείου, αντί του τριπλάσιου που ισχύει σήμερα».

    4) «Όταν μειώνονται τα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να μειώνονται και τα επιτόκια δανεισμού και στην Ελλάδα».

    5) «Να υπάρξουν διαδικασίες, για δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αποπληρωμής, να μπορούν να επιμηκύνουν τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση».

    Δευτερολογία Γ.Παπανδρέου

    «Οι ιδεολογικές μας διαφορές είναι βασικές, βαθιές - και πάμε αλλού τη χώρα» επέμεινε στη δευτερολογία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν τοποθετήθηκε στις πέντε προτάσεις που του κατέθεσε.

    Απαντώντας στις κυβερνητικές αιτιάσεις, ο κος Παπανδρέου τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει υπέρ των μετοχοποιήσεων και υπέρ των συνεργασιών και της στρατηγικής συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα. «Είναι όμως, τελείως διαφορετικό να υπάρξει σύμπραξη για κεφάλαια και τεχνογνωσία για συγκεκριμένες επενδύσεις και άλλο πράγμα η παράδοση του ελέγχου της επιχείρησης εθνικής σημασίας. Αυτό είναι η κόκκινη γραμμή ανάμεσά μας - και είναι ουσιαστική».

    «Εμείς μετοχοποιήσαμε τον ΟΤΕ, αλλά είχαμε διασφαλίσει τη διατήρηση του δημοσίου ελέγχου: Δεν επιτρέπαμε σε μέτοχο με πάνω από 5% να ασκεί δικαίωματα ψήφου και εξασφαλίζαμε τη διατήρηση του 33% για το Δημόσιο. Εσείς καταργήσατε και τα δύο» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κος Παπανδρέου. «Μεταφέρετε ουσιαστικά μια κρατική επιχείρηση, μέσω ενός μεσάζοντα σε μια ξένη κρατική επιχείρηση, την Deutsche Telecom και η κυβέρνηση καλείται τώρα να λειτουργήσει ως αντεγγυητής της υπεραξίας της μετοχής της MIG».

    Αντίστοιχα, στα λιμάνια, «είναι άλλο η συνεργασία που θέλουμε και προσβλέπουμε και άλλο η παράδοση σε ιδιώτη, βασικών λιμενικών λειτουργιών που είναι στρατηγικής συνεργασίας για το δημόσιο τομέα».

    Τέλος, ο κος Παπανδρέου προχώρησε σε γενική κριτική στα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης: «Παραλάβατε ανάπτυξη 5% - την πρώτη στην Ε.Ε. - και κάθε χρόνο επιβραδύνεται. Είχαμε σύγκλιση εισοδημάτων με τον μέσο όρο της Ε.Ε. και από τότε που αναλάβατε τη διακυβέρνηση, μειώνεται, όπως μειώνεται φέτος και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Επί ημερών σας έχουμε το μεγαλύτερο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που είχαμε ποτέ, κατρακυλώντας 20 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη στις εξαγωγές. Αυξήσατε τις πρωτογενείς δαπάνες στο 20% του ΑΕΠ αντί να τις μειώσετε, ενώ το δημόσιο χρέος αυξάνεται κατά 13 δισ. ετησίως. Η αρμόδια επιτροπή του ΟΟΣΑ για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος, βάζει την Ελλάδα σε ειδική επιτήρηση. Δεν υπάρχει πολιτική για την ανάπτυξη των αγροτικών προϊόντων, για τον ποιοτικό τουρισμό, για την επένδυση στην παιδεία, τις υποδομές, το χτύπημα της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς?»

    [03] "'Η με το κεφάλαιο ή με το λαό"

    Επίθεση τόσο στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κάνοντας λόγο για ίδια αντιλαϊκή πολιτική λιτότητας.

    «Το ΚΚΕ απορρίπτει τη λογική του τρίτου δρόμου. Ή με το κεφάλαιο, θα είσαι ή με το λαό. Η κλοπή και η εκμετάλλευση των εργαζομένων στον καπιταλισμό είναι μόνιμη. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψάχνετε για εναλλακτικές λύσεις για να αμβλύνετε τις γωνίες ή για να μακρύνετε στο χρόνο τα προβλήματα», επεσήμανε η κ Παπαρήγα και πρόσθεσε:

    «Ένας δρόμος υπάρχει. Και αυτός πρέπει να είναι σε μόνιμη σύγκρουση με τα συμφέροντα και τα μονοπώλια. Δεν γίνεται διαφορετικά. Εμείς δεν είμαστε ο μάγος Χουντίνι να προτείνουμε λύσεις χωρίς ρήξεις. Είναι προτιμότερο, κάθε κόμμα να λέει τα ``σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη``».

    Η κ. Παπαρήγα επεσήμανε ότι στην ίδια μοίρα βάζει την "πολιτική λιτότητας που αδειάζει τις τσέπες και οδηγεί τους ανθρώπους στα σκουπίδια με την προσπάθεια πνευματικής λιτότητας".

    Σχολιάζοντας την αναφορά του πρωθυπουργού περί αντίδρασης "βολεμένων του συστήματος" στις μεταρρυθμίσεις, η κ. Παπαρήγα σημείωσε ότι «βολεμένοι δεν είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι».

    Παράλληλα, σχολίασε τις επικρίσεις του κ. Παπανδρέου προς την κυβέρνηση για «πολιτική εξυπηρέτησης της παρέας», αντιτείνοντας ότι είναι «καπιταλιστική παρέα".

    Αναφερόμενη στο θέμα πώλησης του ΟΤΕ, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης του οργανισμού, ενώ σημείωσε ότι, τώρα θεωρείται αφελληνισμός όταν αγοράζεται από ξένους και την «Ντόιτσε Τέλεκομ» ενώ ήταν καλά, όταν επί ΠΑΣΟΚ, αγόραζε από τον αντίστοιχο γιουγκοσλαβικό ή αρμενικό οργανισμό.

    «Εγώ δεν θα βρίσω τον κ. Βγενόπουλο ή τον κ. Λάτση ή όποιον άλλο επιχειρηματία γιατί δεν θέλω να αποβλακωθεί ο κόσμος. Ο κ. Βγενόπουλος είναι ένας καπιταλιστής σύγχρονος, μοντέρνος. Είναι απαράδεκτο που κάνει μηνύσεις κατά του πολιτικού κόσμου. Δεν είναι απατεώνας. Καπιταλιστής είναι».

    Στο σημείο αυτό, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ επέκρινε το ΠΑΣΟΚ που ανακάλυψε τώρα, όπως είπε, τον τρίτο δρόμο, αφού όπως ανέφερε, οι ιδιωτικοποιήσεις είναι υποχρεωτικό να γίνουν στο πλαίσιο της συνθήκης του Μάαστριχτ.

    «Προβλέπει ή όχι ιδιωτικοποιήσεις το Μάαστριχτ; Στο πλαίσιο αυτό υποχρεώθηκε και η Ολυμπιακή, στην οποία το ΠΑΣΟΚ έδωσε ``κάτω από το τραπέζι`` για να την στηρίξει, να τα επιστρέψει, και την πήγαν στο δικαστήριο».

    Η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι το όριο της φτώχειας είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό μου εμφανίζεται, και ότι είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που ζουν σε «ακραία φτώχεια», ενώ έκανε λόγο για προσπάθειες να κρυφτούν τα προβλήματα, με τη δημιουργία Ταμείου Φτώχειας ή με μαραθώνιους και πρόσθεσε ότι αυτή την πολιτική, την πολιτική του Μάαστριχτ, το κόμμα της την απορρίπτει.

    Τέλος, η κ. Παπαρήγα ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα για την κύρωση της συνθήκης της Λισαβόνας.

    Δευτερολογία A. Παπαρήγα

    «Αυτοδύναμη ανάπτυξη χωρίς εξαρτήσεις είναι η δική μας πολιτική», τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη δευτερολογία της, στη Βουλή, χαρακτηρίζοντας μύθους τα όσα λέγονται περί ελέγχου του Δημοσίου, αφού, όπως είπε, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ υποστηρίζουν τον ευρωπαϊκό μονόδρομο της χώρας και ασπάζονται το ίδιο ευαγγέλιο.

    «Δεν κυριαρχεί η προσωπική σχέση, αλλά το συνολικό συμφέρον του συστήματος. Και τα κόμματα εξουσίας, αυτό που κάνουν είναι να διαχειρίζονται τις ανάγκες του συστήματος. Εμείς, ως κόμμα, αφού δεν μπορούμε να καθορίσουμε τα πράγματα, παλεύουμε για να ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι με κοινωνική πολιτική και ό,τι μπορεί να κατακτηθεί από το λαό», επεσήμανε η κ. Παπαρήγα.

    «Εμείς δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξουν ευαίσθητοι τραπεζίτες που θα μοιράσουν τα κέρδη τους, γιατί είναι σαν να αυτοκτονούν», σημείωσε σε άλλο σημείο η κ. Παπαρήγα, τονίζοντας παράλληλα ότι το κόμμα της στηρίζει τα προγράμματα για λαϊκή στέγη, αλλά και δωρεάν, δημόσια υγεία και παιδεία.

    Τέλος, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ επέκρινε τη νέα συλλογική σύμβαση που υπεγράφη, στηριζόμενη, όπως είπε, από τα δύο μεγάλα κόμματα.

    [04] "Αποδόμηση κοινωνικού κράτους"

    Ως απόρροια της καπιταλιστικής πολιτικής, που ακολουθήθηκε διαχρονικά, και όχι σαν μετεωρίτη που έπεσε από το διάστημα, εκτίμησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος την κρίση που μαστίζει τη διεθνή οικονομία και η οποία «διεισδύει στη χώρα μας από τις πόρτες και τα παράθυρα», ενώ «εμείς καθόμαστε στη γωνιά μας χωρίς να παίρνουμε χαμπάρι τι γίνεται στον κόσμο, χωρίς να αντιδρούμε».

    Κατά την προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι στον ακραίο κόσμο στον οποίο ζούμε επανέρχεται το σύνθημα «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία», αφού παρακολουθούμε πλέον συγκλονισμένοι, όπως είπε, να διατρέχονται οι χώρες από διαδηλώσεις ανθρώπων που ζητούν ψωμί. «Ξαναζεί η Μαρία Αντουανέτα» είπε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και περιέγραψε την ανισορροπία της διεθνούς κατάστασης: Φτώχεια και συσσώρευση κερδών.

    Το μοντέλο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ των αγορών χωρίς ελέγχους, του περιορισμού του δημοσίου τομέα, της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους, της απελευθέρωσης χώρου για την κερδοσκοπία, οδήγησε στην κρίση, υποστήριξε ο κ. Αλαβάνος, επικρίνοντας τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «σιγή» μπροστά στα πραγματικά προβλήματα και εμμονή στο παιχνίδι του δικομματισμού. «Το σύστημα του δικομματισμού ήταν το παράρτημα των πολιτικών αυτών. Είσαστε αντιπρόσωποι αυτών των πολιτικών. Είσαστε καλύτεροι μαθητές από τους δασκάλους σας. Αποδεχτείτε το, και αν δεν το κάνετε, πείτε ποιος υπαγόρευσε τις πολιτικές αυτές, βγάλτε συμπεράσματα γιατί αυτό μοντέλο κατέρρευσε», είπε ο κ. Αλαβάνος απευθυνόμενος στους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων.

    Αφού ο επικεφαλής τους ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η χώρα μας είναι η μόνη που δεν φορολογεί τα κέρδη από τις μετοχές στο Χρηματιστήριο, ανέφερε πως παρουσιάζεται σαν φάρμακο ό,τι λειτούργησε σαν δηλητήριο στην οικονομία, ενώ την ίδια ώρα «οι πατριάρχες» αυτής της πολιτικής, αυτοί που σήκωσαν το λάβαρο εναντίον του κράτους, γελοιοποιούνται και ζητούν από τις κυβερνήσεις παρεμβάσεις, ζητούν κρατικοποιήσεις, «κρατικοποιήσεις των ζημιών».

    Μίλησε επίσης για ασυδοσία της τραπεζικής αγοράς, στην οποία παραχωρήθηκε το κοινωνικό κράτος, να διαχειρίζεται δηλαδή τις καταθέσεις των πολιτών, χαρακτήρισε την Ελλάδα «βασίλειο της τοκογλυφίας» με αιχμή ειδικά τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται για έκρηξη των κατασχέσεων ακινήτων, και πρόσθεσε πως αντί να θέτει όρους το κράτος στις τράπεζες, θέτουν οι τράπεζες στο κράτος. Με το σκεπτικό αυτό, δήλωσε την ανησυχία του για το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ΑτΕ, η Εθνική, για την έλλειψη εποπτείας στις τράπεζες, για την προσβολή των διαφημίσεων των τραπεζικών προϊόντων προς τους πολίτες.

    Ο κ. Αλαβάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μέσα στις συνθήκες της ακρίβειας αλλάζει το Ασφαλιστικό. Επέκρινε επίσης την κυβέρνηση για την πολιτική της στον ΟΤΕ λέγοντας πως «μας αγοράζει μια γερμανική κρατική εταιρεία, με δανεισμό» και πρόσθεσε: «Ανεβάστε τη γερμανική σημαία στον ΟΤΕ, ανεβάστε την σημαία του Ντουμπάι».

    Έθεσε επίσης το ερώτημα «ποια είναι η Μαρφίν, γιατί απέκτησε το πρώτο 5% την ημέρα προκήρυξης εκλογών και το άλλο την επόμενη», «γιατί η Ελλάδα γίνεται Καζαμπλάνκα, γιατί μπαίνουν κεφάλαια χωρίς να ξέρουμε, από εμπόρους όπλων, από κάποιους που απειλούν πολιτικούς αρχηγούς», «τι είναι η Ελλάδα σας; Πώς την καταντήσατε έτσι;».

    Καταλήγοντας ο κ. Αλαβάνος ανέφερε πως η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να φύγει. «Υπάρχει άλλος δρόμος, ο δρόμος της Αριστεράς, της νέας πλειοψηφίας», είπε.

    Δευτερολογία Α.Αλαβάνου

    «Από το δράμα στην κωμωδία» χαρακτήρισε τη συζήτηση στη Βουλή για την Οικονομία, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος κατά τη δευτερολογία του μίλησε για μια αντιπαράθεση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με επιχειρήματα «κι εσείς τα ίδια κάνατε» και «κάνετε εσείς χειρότερα από μας».

    Την ώρα που είσαστε στριμωγμένοι από την κοινωνία που βλέπει τυχοδιωκτικά κεφάλαια τύπου Μαρφίν να εισέρχονται στην οικονομία, το ερώτημα είναι αν θα στηρίξουμε την πρώτη γενιά ιδιωτικοποιήσεων του ΠΑΣΟΚ ή τη δεύτερη γενιά ιδιωτικοποιήσεων της ΝΔ, είπε ο κ. Αλαβάνος, προσθέτοντας πως για το κόμμα του «δεν υπάρχει κόκκινη γραμμή, ούτε πράσινη, δεν υπάρχει διαχωρισμός».

    Απευθύνθηκε μάλιστα προς το ΠΑΣΟΚ, καλώντας το «αν θέλει να κάνει στροφή, να ξεχωρίσει τις θέσεις του από τις πολιτικές του» και σε νομικά ζητήματα αφού παραμένει ανοιχτό από τον νόμο Σημίτη το άρθρο που παραχωρεί προς πώληση το 66% του ΟΤΕ. «Αυτό που προσπαθούν να εμφανίσουν ως πάλη είναι σκυταλοδρομία», ανέφερε ο κ. Αλαβάνος για να συμπληρώσει ότι το συμπέρασμα που βγαίνει είναι η ανάγκη να ακολουθήσουμε έναν άλλο δρόμο.

    «Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να πέσει η κυβέρνηση της ΝΔ το συντομότερο και να αναδειχθεί άλλη πολιτική. Ο λαός δεν είναι αδύνατος να αντιμετωπίσει τη ΝΔ», είπε και εκτίμησε ότι «δεν θα περάσει η αναθεώρηση του Συντάγματος». Πρόσθεσε πως ενώ υπάρχουν μερικοί που πιστεύουν ότι μια συνεργασία μπορεί να φέρει λύση, για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το θέμα «να αλλάξουμε το σχήμα και από τη δεύτερη γενιά ιδιωτικοποιήσεων να ξαναπεράσουμε στην πρώτη». «Μόνο πολιτική λύση», κατέληξε ο κ. Αλαβάνος, μπορεί να δοθεί για να αλλάζουν τα πράγματα και να διαμορφωθεί μια νέα πλειοψηφία όπου ο ρόλος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα είναι κεντρικός, «δύσκολος, αλλά ωραίος». Κατέληξε λέγοντας πως στην Ελλάδα δεν πρόκειται η Αριστερά να πέσει σε παγίδες, επικαλούμενος το παράδειγμα των πρόσφατων αποτελεσμάτων των ιταλικών εκλογών.

    [05] "Άλλο εξαγορά άλλο επένδυση"

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, στην ομιλία του κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, υποστήριξε ότι τη χώρα κυβερνά ένας μηχανισμός έξω από θεσμοθετημένες αρχές, που είναι το κεφάλαιο και τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ. «Πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία επωάσεων για το πώς θα επαναφέρουμε στο τόπο την δημοκρατία», πρόσθεσε.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα για ίδια αντιλαϊκή πολιτική υποστηρίζοντας ότι το μεν ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε επί 20 χρόνια δημιούργησε ένα κράτος-κόμμα κάνοντας το δικό του πολιτικό παιχνίδι, ενώ τώρα, επί κυβέρνησης της ΝΔ έχουμε τους «κουμπάρους», που το έχουν αναλάβει.

    Στη συνέχεια, ο κ. Καρατζαφέρης, μίλησε για παιχνίδια παραοικονομίας που στήνονται σε βάρος των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, και για πολιτική ανοχής στα υπερκέρδη των τραπεζών, προτείνοντας να ποινικοποιηθούν τα μικρά γράμματα των συμβάσεων, που παραπλανούν, όπως είπε, τους δανειολήπτες.

    Επικριτικός ήταν ο κ. Καρατζαφέρης για την υπόθεση του ΟΤΕ, ζητώντας να καταθέσει η κυβέρνηση την συμφωνία που έχει συνάψει με την «Deutsche Telecom», αλλά και να απαντήσει ο υπουργός Οικονομίας ποιος είναι ο μεσάζων που πήρε, όπως ισχυρίστηκε, το 3%.

    «Στην Deutsche Telecom βάλανε οι Αμερικανοί 120 εκατομμύρια ποινή για χειραγώγηση μετοχών. Αυτός είναι ο εταίρος του ΟΤΕ. Ένας μπαγαπόντης που οι Αμερικανοί τους είπανε ``συλληφθήκατε να κλέβετε οπώρες``. Δεν προσέχετε, δεν μαθαίνετε, δεν θέλετε», τόνισε χαρακτηριστικά, ο κ. Καρατζαφέρης.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, στη δευτερολογία του, τόνισε ότι το κόμμα του είναι ξεκάθαρα εναντίον των πωλήσεων ενώ πρόσθεσε ότι, «αν επιμένει η κυβέρνηση στην πώληση του ΟΤΕ τότε τα λεφτά να πάνε σε ειδικό λογαριασμό, για την εξόφληση του δημόσιου χρέους».

    Ο κ Καρατζαφέρης επιτέθηκε τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική τους στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

    «Άκουσα τον ένα να κατηγορεί τον άλλο για μεσιτείες. Η διαφορά μας είναι ότι εσείς είστε μεσίτες ενώ εμείς θέλουμε να είμαστε κτίστες, δημιουργοί. Και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά την οποία έχουμε από τα κόμματα εξουσίας».

    Επίσης ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έκανε λόγο «για το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς που αυξήθηκε κατά 12%, μεταξύ του 6% που είναι οι πλούσιοι και του 30% που είναι φτωχοί».

    Έμφαση έδωσε ο κ. Καρατζαφέρης και στην λειτουργία ελληνικών ιδιωτικών πανεπιστημίων, καλώντας την κυβέρνηση να βρει τρόπο να περάσει το άρθρο 16 του συντάγματος.

    Όπως υποστήριξε, 1,5 δισ. δολάρια φεύγουν από τη χώρα μας και πηγαίνουν σε φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό.

    [06] Στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς

    «Για μία ακόμη φορά διαπιστώθηκε ότι οι στρατηγικές επιλογές της εξωτερικής πολιτικής της χώρας δεν αποτελούν πεδίο αντιθέσεων των πολιτικών δυνάμεων, που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ)», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά το τέλος της συνεδρίασης στο οποίο μετείχαν η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ.

    Ηταν μια πολύ καλή συζήτηση, η οποία επικεντρώθηκε σε δύο-τρία θέματα (ονομασία ΠΓΔΜ, Κυπριακό και Κόσοβο) και επέτρεψε να γίνει μια σοβαρή και σε βάθος ανταλλαγή απόψεων, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Για «ομοφωνία» στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ μίλησαν οι περισσότεροι εξερχόμενοι από τη συνεδρίαση, εξέφρασαν την ανάγκη «να αξιοποιηθεί» η κινητικότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό και παράλληλα εξέφρασαν «ανησυχία» για τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία.

    Ο κ. Πάγκαλος, ερωτηθείς μετά τη συνεδρίαση, είπε ότι για το θέμα της ΠΓΔΜ υπάρχει «ομοφωνία» και τόνισε ότι οι ελληνικές θέσεις είναι «σαφείς, σταθερές και θεμελιωμένες».

    «Η υπουργός», πρόσθεσε, «μας ενημέρωσε για τις επαφές της για το Σκοπιανό, για τις εξελίξεις στο Κόσοβο και στο Κυπριακό. Συμβάλλαμε κι εμείς στη συζήτηση ώστε να υπάρξει αμοιβαίο όφελος».

    «Υπάρχει συναίνεση μετά το βέτο. Συνεχίζουμε στο ίδιο μήκος κύματος. Εχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για μία σύνθετη ονομασία έναντι όλων, με γεωγραφικό προσδιορισμό, θέση την οποία επανέλαβε και η υπουργός», δήλωσε ο βουλευτής Α. Λοβέρδος, υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

    Αναφερόμενος στην άφιξη Νίμιτς, είπε ότι αν και «όλοι συμφωνούν ότι δεν κομίζει κάτι στο επίπεδο των προτάσεων», οι εκτιμήσεις είναι ότι «γίνεται μια προσπάθεια να μην παραμεριστεί το θέμα».

    Παράλληλα τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει, το πολύ σημαντικό βεβαίως θέμα των Σκοπίων, να προσανατολίσει μονομερώς την εξωτερική μας πολιτική», προσθέτοντας ότι και «από την πλευρά μας και από την πλευρά της κυβέρνησης υπογραμμίστηκε η σημασία του Κυπριακού». Υπάρχει κινητικότητα μετά τις εκλογές στην Κύπρο και πρέπει να αξιοποιηθεί. Υπάρχουν θετικές ενδείξεις, πρέπει να προχωρήσουμε, τόνισε.

    Ως προς το Κόσοβο, δέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές, αλλά περιορίστηκε να πει ότι «απ' όλα τα κόμματα κατατέθηκε η άποψη ότι είναι πρωτεύον ζήτημα στην περιοχή των Βαλκανίων και για τη χώρα μας».

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς είπε ότι «υπήρξε συμφωνία», πως «είναι θετικό ότι η διαπραγμάτευση φεύγει από τα πλαίσια του ΝΑΤΟ» και ότι «είναι θετικό ότι θα γίνει πάλι μια διαπραγμάτευση».

    Για το Κυπριακό, αν και δέχθηκε ότι υπάρχει κινητικότητα στο εσωτερικό, εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις στην Τουρκία, για την επανενεργοποίηση του στρατιωτικού κατεστημένου, τονίζοντας ότι «αυτό δεν είναι προς όφελος των εξελίξεων στο Κυπριακό».

    Αναφερόμενος στο Κόσοβο είπε ότι «δεν πρέπει να μείνει εκεί η στρατιωτική δύναμη της Ελλάδας και ότι το θέμα πρέπει να παραπεμφθεί στον ΟΗΕ όπου γίνεται σχετική συζήτηση».

    «Θέσαμε και το θέμα της ανάπτυξης της διαβαλκανικής συνεργασίας. Θέλουμε να γίνει μια συνολική συζήτηση για το μέλλον της. Και η υπουργός αποδέχθηκε να αποτελέσει θέμα της επόμενης συζήτησης του ΕΣΕΠ», είπε ο έτερος των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ Π. Τριγάζης.

    Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής Μ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι οι εξελίξεις στα Σκόπια δεν θα πρέπει να επηρεάσουν τη δική μας θέση και δεν θα πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για όξυνση ή απάντηση σε ενδεχόμενες υπερβολικές εκφράσεις που εκστομιστούν σε προεκλογική περίοδο.

    Για «ταυτότητα απόψεων» μίλησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Γκιουλέκας. Ερωτηθείς για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων εν όψει των εξελίξεων στα Σκόπια, είπε ότι αφενός «έχουμε διατρανώσει την πρόθεσή μας να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση» αφετέρου «δεν είμαστε επισπεύδουσα χώρα». Περιμένουμε από την πλευρά των Σκοπίων την επόμενη κίνηση, πρόσθεσε.

    Ο πρέσβης επί τιμή Κ. Πολίτης, εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, είπε ότι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση θα πρέπει να είναι και καλή, δηλαδή να καλύπτει το μίνιμουμ των εθνικών συμφερόντων. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Τουρκία.

    Συναντήσεις Νίμιτς με πρωθυπουργό και πρόεδρο ΠΓΔΜ

    Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς μετά τις ξεχωριστές συναντήσεις που είχε χθες το βράδυ στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και τον πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι δήλωσε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις της ηγεσίας της χώρας για τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας αναφορικά με την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος.

    «Και στις δύο συναντήσεις έλαβα διαβεβαιώσεις ότι η κρατική ηγεσία είναι αποφασισμένη να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα με την ονομασία. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που και σε περίοδο εκλογών η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο κ. Νίμιτς.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κατά την επίσκεψη του αυτή σε Σκόπια και Αθήνα δεν θα καταθέσει νέα πρόταση. Συμπλήρωσε ότι θα καταθέσει νέα πρόταση αφού πρώτα συγκεντρώσει τις απόψεις των δυο πλευρών. Ανέφερε ότι οι προτάσεις που κατέθεσε μέχρι σήμερα απορρίφθηκαν από τη μια ή την άλλη πλευρά. «Θα καταθέσω νέα πρόταση όταν είναι η κατάλληλη στιγμή» είπε ο κ. Νίμιτς.

    Ο κ. Νίμιτς πρόσθεσε ότι πριν ένα περίπου μήνα κατέθεσε πρόταση για τη εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος (σσ «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)»), η οποία όπως είπε απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά. Σημείωσε ότι μεταβαίνει αύριο στην Αθήνα για να ρωτήσει τους λόγους για τους οποίους η ελληνική πλευρά απέρριψε την πρόταση αυτή και για να διαπιστώσει «αν υπάρχει χώρος για ευελιξία».

    Σε ερώτηση αν μπορεί να εξευρεθεί λύση μέχρι την 1η Ιουλίου ο κ. Νίμιτς δεν απέρριψε το ενδεχόμενο αυτό.

    Ο ίδιος υπογράμμισε ότι μετά από τη σύνοδο στο Βουκουρέστι πολλοί διεθνείς διπλωμάτες του εισηγήθηκαν να εξευρεθεί λύση για το πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν.

    Σε ερώτηση για το εάν συζητήθηκαν εκδοχές για το όνομα, όπως γεωγραφικός προσδιορισμός, διπλή φόρμουλα, ένα όνομα για όλες τις χρήσεις κ.λπ., ο κ. Νίμιτς απήντησε ότι συζητήθηκαν όλες οι εκδοχές.

    Αναφορικά με το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας ο κ. Νίμιτς δήλωσε τα εξής:

    «Πάντοτε μπερδεύομαι όταν μου θέτετε ερώτηση για την εθνική ταυτότητα. Δεν θεωρώ ότι έχει τεθεί υπό αίρεση η εθνική ταυτότητα των ανθρώπων της χώρας σας. Έρχομαι εδώ από το 1994 και αυτή είναι μία χώρα με ξεχωριστή εθνική ταυτότητα και με υπέροχους ανθρώπους. Δεν θεωρώ ότι το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας συνδέεται με το ζήτημα της ονομασίας του κράτους».

    Στις ξεχωριστές συναντήσεις που είχε ο κ. Νίμιτς με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ παρών ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αντόνιο Μιλόσοσκι. Ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις συνομιλίες για την ονομασία Νικόλα Ντιμιτρόφ ήταν παρών μόνο στη συνάντηση του κ. Νίμιτς με τον κ. Τσερβένκοφσκι.

  • Σήμερα ο Μάθιου Νίμιτς αναμένεται στην Αθήνα και θα έχει συνομιλίες με την υπουργό Εξωτερικών κα.Ντόρα Μπακογιάννη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ.Γιώργο Παπανδρέου.

    [07] Το γηραιότερο δένδρο του κόσμου

    Το γηραιότερο δένδρο του κόσμου που βρίσκεται ακόμη στη ζωή είναι ένα έλατο ηλικίας 9.550 ετών και ανακαλύφθηκε στη Σουηδία από ερευνητές, ανακοίνωσε σήμερα το πανεπιστήμιο της Ουμέα.

    "Αυτή η εντυπωσιακή ενακάλυψη έγινε στο όρος Φούλου στο Νταλάρα", στο κέντρο της Σουηδίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του σουηδικού πανεπιστημίου.

    "Είναι μεγάλη έκπληξη επειδή πιστεύαμε πως αυτός ο τύπος ελάτων είχε εμφανισθεί αργά στην περιοχή", δήλωσε ο καθηγητής Λέιφ Κούλμαν που συμμετείχε στην ομάδα των ερευνητών του πανεπιστημίου της Ουμέα.

    Ως τώρα οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι τα δένδρα με τη μεγαλύτερη ηλικία, έλατα, ήταν 4.000 ή 5.000 ετών και βρίσκονταν στη βόρεια Αμερική.

    Το γηραιότερο καταγεγραμμένο δένδρο στον κόσμο ανακαλύφθηκε το 2004 ενώ οι σουηδοί ερευνητές πραγματοποιούσαν μια απογραφή των ειδών στην περιοχή αυτή, διευκρίνισε ο καθηγητής Κούλμαν. Η χρονολόγησή του με άνθρακα 14 έγινε σε εργαστήριο του Μαϊάμι, στη Φλόριντα.

    "Αυτό ανατρέπει τις θεωρίες μας", τόνισε ο Κούλμαν, σύμφωνα με τον οποίο η ανακάλυψη αυτή θα επιτρέψει να κατανοήσουμε καλύτερα την κλιματική αλλαγή.

    [08] Συνάντηση με θύματα κακοποίησης

    Ο Πάπας Βενέδικτος, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, συναντήθηκε σήμερα με μια ομάδα ανθρώπων που είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά από ρωμαιοκαθολικούς ιερείς, όπως ανακοίνωσε το Βατικανό.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Βατικανού, τα θύματα των ιερέων συνοδεύονταν από το νυν αρχιεπίσκοπο της Βοστόνης, καρδινάλιο Σον Ο' Μάλεϊ.

    "Προσευχήθηκαν με τον Άγιο Πατέρα ο οποίος κατόπιν άκουσε τις αφηγήσεις τους και τους προσέφερε λόγια ενθάρρυνσης και ελπίδας", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Η συνάντηση έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στο παρεκκλήσι της πρεσβείας του Βατικανού στην Ουάσινγκτον, κατά την τρίτη ημέρα της επίσκεψης του ποντίφικα στις ΗΠΑ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 April 2008 - 6:30:32 UTC