Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Συγκροτημένη πολιτική ανάπτυξης"
  • [02] "Τα λεφτά δεν πάνε στην ανάπτυξη"
  • [03] Στο Αγρίνιο η Αλ.Παπαρήγα
  • [04] "Πρωταθλητισμός με όρια"
  • [05] Στην Ξάνθη ο Γ.Καρατζαφέρης
  • [06] Επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων
  • [07] Ανακύκλωση απορριμμάτων
  • [08] Καλύτερος φίλος του ανθρώπου

  • [01] "Συγκροτημένη πολιτική ανάπτυξης"

    Αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου σημειώθηκε στη Βουλή με αφορμή συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την πολιτική ανάπτυξης του αγροτικού τομέα.

    Ο Κώστας Καραμανλής κατηγόρησε το Γιώργο Παπανδρέου ότι διαστρεβλώνει την αλήθεια. Παράλληλα δε κατέκρινε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ότι οδήγησαν τον αγροτικό τομέα στην καθήλωση και στη συρρίκνωση.

    Τα μεσογειακά προϊόντα, που μας ενδιαφέρουν περισσότερο, τα είχατε ξεχάσει από τη διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ κι εμείς τα βάλαμε μέσα με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν αλλάζει όσα ψεύδη κι αν επιστρατεύετε, απάντησε ο Κ.Καραμανλής, υπό τα χειροκροτήματα από την πτέρυγα της ΝΔ, αλλά και τις διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ.

    Απαντώντας στην κριτική του Γ.Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε:

    - Είναι αλήθεια φιλοαγροτική πολιτική που δεν απορροφούσε τα κοινοτικά κονδύλια ως το 2004 και αντιαγροτική η δική μας πολιτική που ανέβασε την απορροφητικότητα από το 18% στο 80% σήμερα;

    - Είναι, μήπως,φιλοαγροτική πολιτική η ασυδοσία που διέκρινε τη δική σας πολιτική στους συνεταιρισμούς των ημετέρων κι έρχεστε εδώ και μιλάτε για κομματισμό; Κι είναι αντιαγροτική πολιτική οι έλεγχοι που αποκατέστησαν τη δικαιοσύνη και έκοψαν τις σπατάλες;

    - Είναι φιλοαγροτική η πολιτική σας,που με κάθε μέσο επιχειρούσε να φιμώσει τις διαμαρτυρίες των αγροτών; Φαινόμενο τόσο συχνό επί ΠΑΣΟΚ. Και είναι αντιαγροτική η δική μας πολιτική του διαλόγου και της συναινετικής επίλυσης των προβλημάτων τους;

    - Είναι φιλοαγροτική πολιτική να καθυστερεί η πληρωμή των αποζημιώσεων επί ένα και ενάμισι χρόνο επί των ημερών σας κι αντιαγροτική η δική μας πολιτική να παίρνουν οι αγρότες τις αποζημιώσεις τους στην ώρα τους;

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τις δυσκολίες που πέρασε και περνά ο αγροτικός κόσμος,αλλά και τις ευκαιρίες που χάθηκαν,όσο και τα αίτια που οδήγησαν τον αγροτικό τομέα στην καθήλωση και στη συρρίκνωση.

    "Από το 1981 έως και σήμερα έχουν εισρεύσει στη χώρα τεράστιοι κοινοτικοί πόροι,τόσο για αγροτικές επιδοτήσεις, όσο και για έργα υποδομών στον αγροτικό τομέα, αλλά δυστυχώς,κυριάρχησαν λαϊκίστικες,κομματικές σκοπιμότητες και καιροσκοπικές αντιλήψεις", τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός, αφού αναφέρθηκε στη διεθνή συγκυρία και στην ανάγκη ανάπτυξης μιας ευέλικτης αγροτικής πολιτικής, υπογράμμισε ότι εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε μια καλύτερη προοπτική για τον αγροτικό κόσμο, οφείλουμε να δούμε αλλά και να προετοιμαστούμε, τόσο για τους κινδύνους όσο και για τις ευκαιρίες που έρχονται.

    "Σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Ελλάδα εφαρμόζει συγκροτημένη πολιτική αγροτικής ανάπτυξης", σημείωσε ο κ.Καραμανλής, φέροντας ως απόδειξη το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης "Αλέξανδρος Μπαλτατζής 2007-2013", με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο "είναι από τα πρώτα που εγκρίθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή".

    Σημαντικά μέτρα αυτού του Προγράμματος, σημείωσε, αφορούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής παραγωγής, την προστασία των υδατικών πόρων, την ενίσχυση καλλιεργειών φιλικών προς το περιβάλλον, την προστασία και τον εμπλουτισμό του δασικού πλούτου της χώρας.

    Επισήμανε δε, ότι πέρα από την εφαρμογή των αναπτυξιακών προγραμμάτων, οι αγρότες θα έχουν μέχρι το 2013 σημαντικό εγγυημένο εισόδημα με την μορφή ενιαίας ενίσχυσης. Οι κοινοτικές επιδοτήσεις στη νέα προγραμματική περίοδο θα φτάσουν τα 18 δισεκ ευρώ, τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Μέτρα για ντόπινγκ

    "Σε θέματα χρήσης απαγορευμένων ουσιών είμαστε αμείλικτοι. Πλήρης διαλεύκανση, πλήρης κάθαρση", τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου, για την υπόθεση ντόπινγκ αθλητών της εθνικής ομάδας Άρσης Βαρών.

    "Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος με τη λογική ότι η συλλογή μεταλλίων είναι εθνική υπόθεση ή υπόθεση εθνικής συλλογικής περηφάνιας. Δεν μπορούμε, όμως και απ΄ την άλλη πλευρά να γενικεύουμε. Δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι όλοι όσοι διακρίνονται στον αθλητισμό ή κάνουν πρωταθλητισμό, είναι αναμεμειγμένοι με αυτή την υπόθεση της κατάντιας", είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι η Ελλάδα υπήρξε πρωτοπόρος στα θέματα καταπολέμησης του ντόπινγκ και ότι ήταν από τις πρώτες χώρες που υπέγραψαν και ενσωμάτωσαν τη διεθνή σύμβαση της ΟΥΝΕΣΚΟ για την καταπολέμηση του ντόπινγκ του 2005.

    Αναφερόμενος στις προτάσεις της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου εγγυήσεων διαφάνειας στον αθλητισμό είπε ότι:

    - Μέσω του Ελεγκτικού Συμβουλίου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση, ή και έκτακτα,έλεγχοι σε όλες τις αναγνωρισμένες αθλητικές ομοσπονδίες, όσον αφορά την οικονομική τους διαχείριση και την εφαρμογή του νόμου.

    - Αναθεωρούνται δραστικά τα προνόμια που παρέχονται στους ερασιτέχνες αθλητές και ότι αναμένεται το πόρισμα της ειδικής επιτροπής, που συστάθηκε για θέματα αντιμετώπισης του ντόπινγκ.

    - Απαγορεύτηκε από το 2006 η διάθεση κάθε είδους ουσιών, ή συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ιδιωτικά γυμναστήρια.

    - Είναι ήδη έτοιμη τροπολογία για να αλλάξει ο τρόπος επιλογής των δειγματοληπτών και να ανατεθεί η δειγματοληψία αποκλειστικά στο ΕΣΚΑΝ, καθώς είχαν παρατηρηθεί προβλήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

    - Δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση αθλητών, προπονητών και γονέων για την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη.

    - Το Γραφείο Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με το ΕΣΚΑΝ, διεξάγουν τα τελευταία χρόνια σχετικούς ελέγχους στα σχολικά πρωταθλήματα.

    - Συμμετέχουμε ενεργά σε όλα τα διεθνή όργανα και έχουμε υπογράψει όλες τις διεθνείς συμβάσεις, που αφορούν στο θέμα του ντόπινγκ.

    "Με μια φράση: Ανεβάζουμε τον πήχη πολύ ψηλά. Σε θέματα χρήσης απαγορευμένων ουσιών είμαστε αμείλικτοι. Πλήρης διαλεύκανση. Πλήρης κάθαρση", τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Τόνισε δε ότι το ντόπινγκ δεν είναι κανόνας."Και το μήνυμα αυτό το οφείλουμε στις θυσίες χιλιάδων παιδιών που αγαπούν τον αθλητισμό. Το οφείλουμε στις νέες και στους νέους μας που έχουν ως όραμά τους τον πρωταθλητισμό, τον υγιή πρωταθλητισμό. Δεν πρέπει να ταυτιστεί η διάκριση και ο πρωταθλητισμός με αυτές τις αρνητικές εικόνες", επεσήμανε.

    Απάντηση στην κα Παπαρήγα για Πυροσβεστικό Σώμα

    Έμφαση στην επιχειρησιακή ετοιμότητα, στον εθνικό σχεδιασμό αλλά και στην πρόληψη, καλώντας τους πολίτες να γίνουν πιο ενεργοί, έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτηση της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα.

    Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι ολοκληρώνονται σύντομα οι διαδικασίες για τις προσλήψεις πυροσβεστών.

    "Η προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού μας πλούτου είναι εθνική υπόθεση που αγγίζει όλους", τόνισε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ταυτόχρονα ότι ο προϋπολογισμός της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για το 2008 είναι αυξημένος κατά 85% και από 3 εκατ. ευρώ που ήταν το 2007,έφτασε στα 5,8 εκ ευρώ.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων που έχουν παρθεί και σημείωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδοτεί τους δήμους και τις κοινότητες με 35 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο, όπως είπε, κονδύλι που έχει δοθεί, για την εκτέλεση προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού και βλάστησης,οι κατανομές του οποίου ολοκληρώνονται μέσα στις επόμενες μέρες.

    Ο Κ. Καραμανλής αναφερόμενος στο θέμα της στελέχωσης και επάνδρωσης με ανθρώπινο δυναμικό τόνισε μεταξύ άλλων, ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την επαναπρόσληψη των 5.500 εποχικών πυροσβεστών και έχει ήδη αρχίσει η εκπαίδευση τους.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η θεσμοθέτηση του Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη διασπορά των δυνάμεων και τη διεξαγωγή εντατικών περιπολιών, προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή και συντήρηση μέσω ΣΔΙΤ έξι πυροσβεστικών υπηρεσιών και ενός πυροσβεστικού σταθμού με κόστος που ξεπερνά τα 155 εκ ευρώ. Παράλληλα αναπτύσσεται συστηματική προσπάθεια για την πλήρη αποκατάσταση παράνομων χωματερών.

    [02] "Τα λεφτά δεν πάνε στην ανάπτυξη"

    Αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου σημειώθηκε στη Βουλή με αφορμή συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την πολιτική ανάπτυξης του αγροτικού τομέα.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η κυβέρνηση "τα έκανε θάλασσα" με τη νέα ΚΑΠ, εκτιμώντας ότι τα λόγια της κυβέρνησης, που "ακούγονταν ωραία το 2004 κρίνονται από τους αγρότες οι οποίοι έχουν κάκιστη εντύπωση για το έργο της ΝΔ".

    Η κυβέρνηση έχει ξεχάσει τον αγροτικό κόσμο, τόνισε στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επικρίνοντας τον πρωθυπουργό ότι αθέτησε την υπόσχεσή του να διαπραγματεύεται ο ίδιος στην ΕΕ για τα συμφέροντα της ελληνικής Γεωργίας.

    "Υποσχεθήκατε ότι θα δίνατε μάχες στις Βρυξέλλες πηγαίνοντας ο ίδιος στα συμβούλια υπουργών. Δεν πήγατε ποτέ. Πήγαν οι υπουργοί σας και κάθε φορά που διαπραγματεύτηκαν τα προϊόντα μας, οι αποφάσεις ήταν οδυνηρές όπως αυτές για τους καπνοπαραγωγούς", είπε. Και αναρωτήθηκε "εάν ήταν ανικανότητα ή συνειδητή πολιτική υπέρ των καπνοβιομηχάνων και των μεσαζόντων".

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου κάλεσε τον πρωθυπουργό να ρωτήσει τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης εάν αληθεύει η καταγγελία του ότι (ο υπουργός) "διαχειρίζεται τα χρήματα που χάνουν οι παραγωγοί, κάνοντας ρουσφέτια και ενισχύοντας τα παιδιά της ΝΔ".

    "Πώς να πάει μπροστά η αγροτιά, πώς να πάει μπροστά η χώρα, με κομματισμό και πελατειακή αντίληψη, από τη Δικαιοσύνη με το κυνήγημα του εισαγγελέα Μπάγια, μέχρι και την αγροτική οικονομία", διερωτήθηκε ο κ. Παπανδρέου.

    Και ζήτησε από τον Κ.Καραμανλή "να ακούσει τις διαμαρτυρίες των αγροτών και ιδιαίτερα των πυρόπληκτων που τους έχετε ξεχάσει εντελώς".

    Εμείς, κατέληξε ο κ. Παπανδρέου, χτίζουμε νέες σχέσεις εμπιστοσύνης με τον αγροτικό κόσμο και θα είμαστε πάντα κοντά του, με σχέδιο και έγνοια για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.

  • ** Σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, θα απευθύνει χαιρετισμό στην συνάντηση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής της Εθνικής Συνδιάσκεψης της ΠΑΣΠ, στις 11 το πρωί, ενώ τη Μεγάλη Τρίτη το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος θα συνεδριάσει στην Ηλεία, όπου παράλληλα ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τοπικούς φορείς και θα περιοδεύσει σε πυρόπληκτα χωριά, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    [03] Στο Αγρίνιο η Αλ.Παπαρήγα

    Το Αγρίνιο επισκέπτεται σήμερα η ΓΓ της Κ.Ε του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    «Ο κ. Νίμιτς με το πήγαινε - έλα, κομίζει προτάσεις που είναι μέσα στην λογική των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής». Με αυτή την δήλωσή της η ΓΓ της Κ.Ε του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σχολίασε χθές το βράδυ από τα Γιάννινα, τις συναντήσεις του κ. Νίμιτς στην Αθήνα, αμέσως μετά την λήξη της ομιλίας της στην συγκέντρωση του κόμματός της στην κεντρική πλατεία της πόλης.

    Στην ομιλία της η κ. Παπαρήγα, αναφέρθηκε στην πορεία του ΚΚΕ προς τον λαό σε κάθε γωνιά της χώρας, κάνοντας και πρόταση συμμαχίας, όχι προς κόμματα, αλλά προς τον λαό λέγοντας: «Θέλουμε να φέρουμε την πολιτική πρόταση συμμαχίας και εξουσίας που απευθύνει το ΚΚΕ στο λαό και ιδιαίτερα στη μεγάλη πλειοψηφία, τους εργαζόμενους. Η πολιτική πρόταση δεν απευθύνεται στους βιομήχανους, στους εφοπλιστές, δεν απευθύνεται σε εκείνα τα μεσαία στρώματα που τα συμφέροντά τους είναι αποκλειστικά κοντά στην αστική τάξη, συνεργάζονται μαζί της και παίρνουν ένα μερίδιο από τα μεγάλο κεφάλαιο και τα κέρδη της».

    Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα του λαού, με κορυφαία την ανεργία και την ακρίβεια, η Γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι, αυτά συνεχώς οξύνονται και γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ρίχνοντάς το ο ένας στον άλλο, είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση.

    Η κ. Παπαρήγα σε άλλο σημείο της ομιλίας της, επεσήμανε ότι η αστική τάξη γνωρίζει ότι τα επόμενα χρόνια μπορεί ο κλασικός δικομματισμός να μην μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα ή να χρειάζονται κυβερνήσεις συνεργασίας γιατί τα μέτρα θα είναι πολύ σκληρά και επομένως θέλουν μια κυβέρνηση συνεργασίας για να μπορεί να ποδηγετεί το λαό. «?Και ακριβώς -συνέχισε-, δοκιμάζει καινούργια σενάρια και βρήκε το σύμμαχο του. Βρήκε την δύναμη εκείνη που είναι έτοιμη να προσφέρει στα εναλλακτικά σενάρια. Αυτή η δύναμη έχει όνομα έχει πολιτικό όνομα η μάλλον έχει ταυτότητα που λέγεται οπορτουνισμός και έχει όνομα λέγεται ΣΥΝ. Αυτή είναι η ουσία. Τίποτα περίεργο και τίποτα καινούργιο. Δοκιμασμένες λύσεις που βοήθησαν μια σειρά χώρες καπιταλιστικές της Ευρώπης οι αστικές κυβερνήσεις να κερδίσουν χρόνο. Αυτό έχει δοκιμαστεί. Αυτό το μέσο η αξιοποίηση δηλαδή του οπορτουνισμού για συναίνεση, άμβλυνση του ριζοσπαστισμού, για χειραγώγηση, για κυβερνήσεις συνεργασίας είναι χρησιμοποιημένο πάρα πολλά χρόνια?».

    Ομιλία στη Βουλή

    Η κα Παπαρήγα στην ομιλία της στη Βουλή, έκανε λόγο για σοβαρές ελλείψεις στην Πυροσβεστική και υποστήριξε ότι η χώρα είναι απροετοίμαστη ενόψει καλοκαιριού.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε ότι τα κενά στο Πυροσβεστικό Σώμα παραμένουν και σημείωσε ότι όσοι έχουν προσληφθεί θα είναι έτοιμοι μετά τον Οκτώβριο με αποτέλεσμα να παραμένει το 40% των κενών που υπάρχουν.

    Η κ. Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε όλοι οι εποχικοί υπαλληλοι να γίνουν μόνιμοι, υποστήριξε ότι τα δάση δεν έχουν ακόμα καθαριστεί και ότι δεν υπάρχει προετοιμασία της δασικής υπηρεσίας.

    «Δεν θεωρούμε ότι υπήρξε ή υπάρχει κυβέρνηση η οποία να χαίρεται όταν καίγονται τα δάση και όταν υπάρχουν νεκροί. Πιστεύουμε, όμως, ότι υπερασπίζεστε μια γενική πολιτική που έχει παρενέργειες, που τις βλέπετε, αλλά δεν μπορεί να μπαλώσει τις τρύπες γιατί δεν αφήνει περιθώρια για φιλεργατική πολιτική», σημείωσε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε:

    «Ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση ούτε εσείς χειροκροτείτε όταν μπαίνουν οι πυρκαγιές. Αλλά το αποτέλεσμα εμείς κρίνουμε και όχι τις προθέσεις».

    [04] "Πρωταθλητισμός με όρια"

    Αιχμές για τον ανταγωνισμό οικονομικών συμφερόντων στο ποδόσφαιρο, άφησε ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος άσκησε παράλληλα κριτική για τη στάση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στο θέμα του ντόπινγκ.

    Με ανησυχεί το γεγονός ότι κάθε μεγάλη οικονομική δύναμη στη χώρα μας, για να είναι άξια του ονόματός της, ή πρέπει αν έχει μια εφημερίδα ή να ελέγχει μια ομάδα ή μια ομοσπονδία, είπε ο κ. Αλαβάνος. Εφερε ως παράδειγμα την "Μαρφίν Ινβέστμεντ Γκρουπ", η οποία, όπως είπε, "αφού απέτυχε να χωθεί στην ΑΕΚ, σήμερα - στα πλαίσια των ανταγωνισμών που βλέπουμε στο ποδόσφαιρο μεταξύ οικονομικών δυνάμεων - παίζονται αυτά τα παιχνίδια με τον ΠΑΟ και αυτή τη λαϊκή βάση, που τους δίνει δύναμη πίεσης και υπαγόρευσης απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις".

    Ο κ.Αλαβάνος αναρωτήθηκε επίσης "πού είναι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς στο τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα του ντόπινγκ".

    "Όταν είναι για ένα κοινωνικό ζήτημα, για τους συμβασιούχους επιτίθεται. Όταν είναι για δημοκρατικό ζήτημα, της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, επιτίθεται. Όταν είναι θέμα ενός έντιμου και άξιου δικαστού, όπως ο κ. Μπάγιας, επιτίθεται. Έχουμε το θέμα του ντόπινγκ επί χρόνια. Που είναι; Ανησυχούμε", είπε ο κ. Αλαβάνος.

    Και συνέχισε:

    "Αντί να έχουμε στην κορυφή της δικαιοσύνης πρόσωπα που έχουν κοινωνική ευαισθησία, έχουμε τελικά πρόσωπα που πάνε να μας δημιουργήσουν ξανά, να ξαναγεννήσουμε το σύνδρομο Κόλλια, του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που ντρόπιασε και το σώμα του με το ρόλο που έπαιξε".

    Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με Λ. Μπάτσεβιτς

    Το θέμα του Κοσόβου βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του προέδρου του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρα με την πρέσβειρα της Σερβίας στην Αθήνα κ. Λιλιάνα Μπάτσεβιτς.

    Ο κ. Τσίπρας, εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις συνέπειες της μονομερούς ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου και επανέλαβε τις θέσεις του ΣΥΝ για μη αναγνώριση από την Ελληνική κυβέρνηση. Τάχθηκε κατά της αλλαγής συνόρων και των πολιτικών του "διαίρει και βασίλευε" στα Βαλκάνια, προσθέτοντας ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή απαιτεί την ανάπτυξη της Διαβαλκανικής Συνεργασίας με όρους κοινής ανάπτυξης και αμοιβαίου οφέλους.

    [05] Στην Ξάνθη ο Γ.Καρατζαφέρης

    Την Ξάνθη επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης.

    Οι σχέσεις ΜΜΕ και πολιτικής βρέθηκαν στο επίκεντρο αντιπαράθεσης στη Βουλή, ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, με αφορμή σχετική επίκαιρη ερώτηση του τελευταίου.

    O κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι "υπάρχει μια ομάδα μισθοφόρων, μια ομάδα του κ. Ρουσόπουλου και μια ομάδα του κ. Καραχάλιου, που ενεργούν άλλοτε έξυπνα και άλλοτε άκομψα σε σχέση με την ενημέρωση".

    Επίσης ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μίλησε για "μυστικά κονδύλια" του υπουργείου εξωτερικών και "παιχνίδια που γίνονται", ενώ αμέσως μετά πρόσθεσε: "Θα ήθελα να πω τούτο για εκείνο το αφτί που πρέπει να το ακούσει: Μην χαϊδεύεις το ποντίκι, κινδυνεύεις από πανώλη. Μην παίζεις στο παρασκήνιο, κινδυνεύεις να βγεις στην σέντρα. Μην παίζεις στο παρόν, διακινδυνεύοντας το μέλλον. Μην εκτίθεσαι στον ιό, γιατί κινδυνεύεις από ανήκεστο βλάβη της υγείας σου. Μην εμπιστεύεσαι την αυριανή ημέρα, ξεχνώντας την χθεσινή και την προχθεσινή". Απευθυνόμενος δε στον Κ. Καραμανλή σημείωσε: "κε Πρωθυπουργέ γνωρίζετε πολύ καλά από ιστορία. Εξάλλου η διατριβή σας έχει να κάνει με ιστορικό πρόσωπο. Σας θυμίζω λοιπόν ότι πολλοί καίσαρες και πάρα πολλοί αυτοκράτορες δεν έπεσαν από εχθρικό στρατό, αλλά από τους μισθοφόρους των πραιτοριανών τους".

    Έντονη ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού στις θέσεις Καρατζαφέρη περί ελεγχόμενης ενημέρωσης και χειραγώγησης της από την κυβέρνηση, με μια ομάδα δημοσιογράφων.

    "Εγώ, ούτε ομάδες ξέρω, ούτε μισθοφόρους ξέρω, ούτε μυστικά κονδύλια ξέρω. Είναι αντίθετα στη φιλοσοφία μου και δεν έχουν σχέση με τη σημερινή κυβέρνηση. Δεν ξέρω αν γίνονταν στο παρελθόν, ούτε με ενδιαφέρει. Αν γίνονταν τα καταδικάζω. Αν έστω και στο ελάχιστο ποσοστό συνέβαιναν θα είχα διαφορετική μεταχείριση και δεν θα έφτανα στο 12ο χρόνο να είμαι πάντα στο στόχαστρο σχεδόν του συνόλου του Τύπου και των ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Αυτή είναι η πραγματικότητα", δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξαιρώντας την δημόσια τηλεόραση, δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την ποιότητα ή την πληρότητα της ενημέρωσης.

    Πρόσθεσε ότι "η πολιτεία ούτε λογοκρίνει, ούτε επιβάλλει αυθαίρετα το περιεχόμενο, αλλά κινείται, ως οφείλει, στο πλαίσιο των νόμων, με τα συντεταγμένα της όργανα".

    "Υπάρχουν σήμερα πολλοί τρόποι ευρείας πληροφόρησης και η νέα γενιά τους αξιοποιεί. Νομίζω ότι περνάμε ακόμα μια μεγάλη παρένθεση εσωστρέφειας στην τηλεοπτική ενημέρωση. Αυτή η παρένθεση μπορεί να κλείσει μόνο με τη βελτίωση της ποιότητας της παιδείας μας, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και με τη στάση και τη συμπεριφορά όλων μας", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Τέλος, ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των δημοσιογράφων που απασχολούνται σε γραφεία Τύπου του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.

    [06] Επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων

    «Ο κ. Νίμιτς δεν κατέθεσε καμιά νέα πρόταση. Πρόκειται για επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης που ήταν και το ζητούμενο από ελληνικής πλευράς», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη μετά την, πλέον της μιας ώρας, συνάντηση που είχε με τον μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μ. Νίμιτς.

    Ο κ. Νίμιτς, συνέχισε η κα Μπακογιάννη, «λαμβάνει υπόψη του όλα τα δεδομένα και την προεκλογική περίοδο στη γειτονική χώρα και συνεκτιμώντας τα θα προχωρήσει με δικές του πρωτοβουλίες».

    «Σημασία για μας», τόνισε η υπουργός, «έχει ότι η διαπραγμάτευση είναι ζωντανή. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα. Εχει μια σταθερή κυβέρνηση και έναν πολιτικό κόσμο ο οποίος συναινεί στους στόχους και την πολιτική γραμμή που έχουμε θέσει».

    Αναφερόμενος στις επαφές που είχε με την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων, ο κ. Νίμιτς εξερχόμενος από το γραφείο της υπουργού, επιβεβαίωσε ότι δεν κομίζει νέα πρόταση, ότι έκανε συστάσεις όπως είθισται για έναν μεσολαβητή, αλλά δεν είναι οι τελευταίες, ότι δεν έχει χρονοδιάγραμμα ή καταληκτική ημερομηνία στην αποστολή του.

    Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, είπε ότι «το ανακοινωθέν του Βουκουρεστίου έδωσε νέα τροπή στην κατάσταση» , ενώ μεταφέροντας τη γενική του εντύπωση από τα Σκόπια, είπε ότι έφυγε από εκεί με τη διαπίστωση ότι γνωρίζουν ότι η επίλυση του προβλήματος θα ήταν εξαιρετικά επωφελής για τη χώρα. «Είναι προφανές ότι θέλουν μια λύση, η οποία όμως να είναι αποδεκτή από το έθνος τους», είπε χαρακτηριστικά.

    Ερωτηθείς για τις πιθανότητες προόδου της διαπραγμάτευσης εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην ΠΓΔΜ, είπε ότι «πάντα στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη» και ότι το έχει διαπιστώσει επί 14 χρόνια που πηγαινοέρχεται στις δύο πρωτεύουσες και άλλοτε μπορεί να έχει η μια εκλογές και άλλοτε η άλλη.

    Όταν τον ρώτησαν, αν μπορεί να υπάρξει λύση ως την 1η Ιουλίου, όπως έχει γραφεί στον Τύπο, απάντησε ότι λύση μπορεί να υπάρξει και σε λίγες ημέρες, αν και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες, αλλά η ημερομηνία αυτή δεν έχει τη μορφή χρονοδιαγράμματος. Τόνισε ότι είναι ένα δύσκολο θέμα.

    Ως προς τα επόμενα βήματα είπε ότι «δεν έχω ξεκαθαρίσει τη συνέχεια της διαδικασίας». Αν πρόκειται δηλαδή να καλέσει τους διαπραγματευτές στη Νέα Υόρκη ή αν θα επισκεφθεί εκ νέου Αθήνα και Σκόπια.

    Ερωτηθείς αν είμαστε πιο κοντά σε μια λύση σήμερα, απάντησε «δεν θα το έλεγα», προσθέτοντας ωστόσο ότι «τα γεγονότα του περασμένου μήνα έδωσαν διαφορετική τροπή στην όλη κατάσταση και υπογράμμισαν την ανάγκη να επικεντρώσουν- οι ενδιαφερόμενες πλευρές- σε αυτά που χρειάζονται για έναν συμβιβασμό».

    «Μετά τα γεγονότα του τελευταίου μήνα οι δύο πλευρές αφιερώνουν πολύ σκέψη για το ζήτημα και εξετάζουν τα περιθώρια συμβιβασμού συνυπολογίζοντας τα εθνικά τους συμφέροντα», τόνισε.

    «Δεν κόμισα καμιά νέα πρόταση, η παλαιά πρόταση», είπε. «Ως μεσολαβητής κατά καιρούς κάνω κάποιες συστάσεις. Εμπιστευτικές» . Δεν υπάρχει «τελική υπόδειξη ή σύσταση», υπογράμμισε. Ανέφερε ότι σχεδόν κάθε πρόταση που έχει κάνει, έχει αντικρουστεί από τις ενστάσεις της μιας ή της άλλης πλευράς, αλλά θεώρησε υγιές το ότι ακούει τις αντιδράσεις των δύο πλευρών, τι αποδέχονται και τι πρέπει να αναθεωρηθεί. «για να φτάσουμε σε μια λύση».

    «Πιστεύω ότι το ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ - συνέχισε - έχει παροτρύνει και τις δύο πλευρές να επιλύσουν το πρόβλημα. Συγκεκριμένα στα Σκόπια διαπίστωσα ότι υπάρχει η αίσθηση ότι η επίλυση αυτού του προβλήματος θα ήταν εξαιρετικά επωφελής για τη χώρα. Είναι προφανές ότι θέλουν μια λύση η οποία όμως να είναι αποδεκτή από το έθνος τους. Εχουν συνειδητοποιήσει όμως τη σημασία μίας επίλυσης. Ειμαι ενθαρρυμένος από το ενδιαφέρον για τον δυναμισμό των δύο πλευρών να επιλύσουν το θέμα και οι δύο χώρες έχουν σημαντικές απόψεις για κάποια θέματα, αλλά πρέπει να γεφυρωθούν», κατέληξε.

    Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με Μ. Νίμιτς

    "Στον κ. Νίμιτς μετέφερα τρία απλά και καθαρά μηνύματα: πρώτα από όλα την στήριξή μας στην διαπραγματευτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και μόνο του ΟΗΕ. Δεύτερον επανέλαβα τη θέση μας της "κόκκινης γραμμής" που εκφράζει την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και τρίτον απαίτησα να υπάρχει εκ μέρους του διαμεσολαβητή αντικειμενικότητα και ευαισθησία στις ελληνικές θέσεις", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του στο γραφείο του στη Βουλή σήμερα το απόγευμα με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς.

    [07] Ανακύκλωση απορριμμάτων

    Το 30% των απορριμμάτων στα Χανιά που συγκεντρώνει η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, οδηγείται στην ανακύκλωση όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΔΙΣΑ

    "Η ανακύκλωση με τους μπλε κάδους της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης της Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), για όλα τα υλικά, ξεκίνησε στα Χανιά την άνοιξη του 2005 από την Διαδημοτική Επιχείρηση Στερεών Αποβλήτων και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΙΣΑ Λευτέρης Κοπάσης.

    Η ΔΕΔΙΣΑ ανέλαβε παράλληλα την λειτουργία του εργοστασίου Μηχανικής Διαλογής και Κομποστοποίησης και τον Χώρο Υγειονομικής ταφής των Υπολειμμάτων μετά την οριστική διακοπή του Κουρουπητού και την αποκατάστασή του.

    Το εργοστάσιο αυτό που κατασκευάστηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, πέρα από την δυνατότητα της μηχανικής διαλογής και της ταχείας κομποστοποίησης των ζυμώσιμων υλικών, σε ρυθμιζόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού (compost), παρείχε την δυνατότητα ανάκτησης υλικών ανακύκλωσης με χειροδιαλογή.

    Έτσι αναπτύχθηκε το δίκτυο διαλογής στην πηγή με μπλε κάδους που θα τροφοδοτούσε το εργοστάσιο με χαρτί, πλαστικό, αλουμινούχα και σιδηρούχα υλικά και ένα δίκτυο κίτρινων κάδων για το γυαλί.

    Σήμερα η ανάκτηση ζυμώσιμων και ανακυκλώσιμων υλικών είναι της τάξης του 30%, με αντίστοιχη εκτροπή και μικρότερη χρήση του χώρου υγειονομικής ταφής, ενώ η τάση είναι αυξητική. Δηλαδή το 30% των αστικών απορριμμάτων στα Χανιά δεν καταλήγει στον χώρο υγειονομικής ταφής αλλά παράγεται compost και ανακτώνται υλικά που ανακυκλώνονται.

    Στην αρχή του 2005, η ΔΕΔΙΣΑ τοποθέτησε 370 μπλε κάδους και πραγματοποιούσε 35 δρομολόγια περισυλλογής τον μήνα. Στο τέλος του ίδιου έτους οι κάδοι ήταν 705 και τα δρομολόγια 108. Σε ένα χρόνο δηλαδή στο τέλος του 2006 οι κάδοι έφτασαν τους 1.419 και τα δρομολόγια τα 200, ενώ σήμερα οι κάδοι ξεπερνούν τους 1.800 και τα δρομολόγια περισυλλογής τους τα 300 τον μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπεύθυνου εναλλακτικής διαχείρισης, Μανώλη Βαρδάκη και του υπεύθυνου τεκμηρίωσης Μιχάλη Κονταξάκη

    Ωστόσο τροχοπέδη για την επέκταση του δικτύου των μπλε κάδων είναι το μεγάλο κόστος για την αποκομιδή και την διαχείριση των συλλεγμένων υλικών καθηλώνοντας προσωρινά την ραγδαία ανάπτυξη το δικτύου των μπλε κάδων που πλέον γίνεται με χαμηλότερους ρυθμούς.

    "Το αποτέλεσμα είναι να έχει εκδηλωθεί μια μεγάλη ζήτηση από τους πολίτες, οι οποίοι ζητούν ένα κάδο ανακύκλωσης πιο κοντά στο σπίτι τους. Έχουν έτσι κατατεθεί δεκάδες επιστολές και έχουν γίνει δεκάδες τηλέφωνα στην ΔΕΔΙΣΑ για την τοποθέτηση μπλε κάδων, κάτι σαν χάρη" επισημαίνει ο κ.Κοπάσης.

    Όμως παράλληλα με την επιθυμία των πολιτών στα Χανιά για την ανακύκλωση και καθαρό περιβάλλον δεν παρατηρείται ανάλογη μείωση της παραγωγής στερεών αποβλήτων κάτι που άλλωστε παρατηρείται και σε εθνικό επίπεδο.

    Τα πρώτα συγκρίσιμα στοιχεία που διαθέτει η επιχείρηση από την ζύγιση των απορριμμάτων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει αύξηση της παραγωγής, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τα στοιχεία σε εθνικό επίπεδο για υψηλή παραγωγή και αυξητική τάση.

    Μισός τόνος είναι τα σκουπίδια που αντιστοιχούν σε κάθε πολίτη της ΕΕ, και οι πρωταθλητές είναι οι Έλληνες, οι Ιρλανδοί και οι Κύπριοι, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος (στοιχεία 2005). Ειδικότερα για την Ελλάδα από 305 κιλά ανά άτομο και ανά έτος το 1995 έχουμε οδηγηθεί στα 408 το 2000 και στα 437 το 2005.

    Σύμφωνα με τον κ. Κοπάση "τα στοιχεία αυτά οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι ήρθε η ώρα να γίνουν δύο πράγματα. Το πρώτο είναι να αλλάξει το σύστημα για την εξόφληση των υπηρεσιών διαχείρισης των απορριμμάτων. Αυτό σήμερα γίνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, βάσει των δηλωμένων τετραγωνικών μέτρων της κατοικίας σε συνδυασμό με το εάν είναι οικιακή ή επαγγελματική η χρήση, χωρίς να υπάρχει συσχετισμός με την παραγωγή.

    Ο συνειδητοποιημένος πολίτης που προσπαθεί να μειώσει τα σκουπίδια που παράγει έχει την ίδια τύχη με αυτόν που δεν κάνει καμία προσπάθεια, όπως επίσης αυτός που συμμετέχει στην ανακύκλωση. Οδυνηρή συνέπεια είναι επίσης ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν πόσο κοστίζει η διαχείριση των απορριμμάτων που παράγουν."

    Το δεύτερο όπως ο ίδιος τονίζει είναι ότι η ενημέρωση των πολιτών παρουσιάζει ένα μεγάλο κενό, αφού η προβολή για το περιβάλλον εστιάζει στην ανακύκλωση που σίγουρα είναι σημαντική, όχι όμως πιο σημαντική από τον περιορισμό της παραγωγής των απορριμμάτων και την επαναχρησιμοποίηση των υλικών πριν γίνουν απορρίμματα. Ο μεγάλος στόχος είναι τα βελτιωμένα καταναλωτικά πρότυπα και η αποφυγή της υπερκατανάλωσης.

    Προς την κατεύθυνση αυτή στρέφονται όπως καταλήγει ο κ. Κοπάσης οι προσπάθειες των εργαζομένων στην επιχείρηση, του Διοικητικού της Συμβουλίου, της Προέδρου της ΔΕΔΙΣΑ Χαράς Μυλωνάκη, όλων των δημάρχων του νομού και του Δημάρχου Χανίων Κυριάκου Βιρβιδάκη.

    [08] Καλύτερος φίλος του ανθρώπου

    Μέχρι χθες ήταν ο σκύλος και η γάτα, τώρα ήρθε η σειρά του σκαντζόχοιρου να αντικαταστήσει τα δύο τετράποδα στην καρδιά των Βρετανών και να γίνει το αγαπημένο οικόσιτο ζωάκι.

    Ολο και περισσότεροι φιλόζωοι σπεύδουν να αποκτήσουν ένα μικρό σκατζόχοιρο, ειδικά αυτοί που εργάζονται μέχρι αργά, γιατί όπως λένε οι νυκτερινές συνήθειες του ζώου αυτού ταιριάζουν με τη δική τους ζωή. Οι σκατζόχοιροι κοιμούνται όλη την ημέρα και ξυπνούν όταν τα αφεντικά τους επιστρέφουν στα σπίτια τους, έτοιμοι για παιχνίδι.

    Βέβαια οι σκαντζόχοιροι που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση δεν είναι οι ντόπιοι, αλλά οι αφρικανοί πυγμαίοι που χωρούν στην παλάμη του χεριού.

    "Είναι απίστευτα γλυκά ζωάκια. Είναι αστείος ο τρόπος που τρέχουν δεξιά και αριστερά ή που χώνουν τη μύτη τους παντού", δηλώνει η Μπόνι Μάρτιν, η οποία εκτρέφει σκατζόχοιρους και ήδη έχει μια μεγάλη λίστα αναμονής πελατών.

    Η τιμή για έναν τέτοιο σκαντζόχοιρο συνήθως φτάνει τις 300 στερλίνες. Τρέφονται με τροφές για γάτες, αλλά θέλουν το ένα τρίτο της ποσότητας που χρειάζεται μια γάτα, διευκρινίζει η Μάρτιν η οποία όμως προειδοποιεί ότι αυτό το είδος σκατζόχοιρου δεν μπορεί να επιβιώσει στη φύση γι' αυτό κάποιος πρέπει να σκεφτεί καλά πριν τον αγοράσει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 19 April 2008 - 6:30:35 UTC