Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις 20 Μαίου οι πανελλήνιες
  • [02] Ημέρα της Γης
  • [03] Η μάχη της Πενσιλβάνια

  • [01] Στις 20 Μαίου οι πανελλήνιες

    Στις 16 Μαΐου θα λήξουν τα μαθήματα στα ημερήσια, εσπερινά γυμνάσια, γενικά λύκεια, ΕΠΑΛ, ΤΕΕ και ΕΠΑΣ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

    Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών των Α΄και Β΄τάξεων, καθώς και οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Γ΄τάξης για τους οποίους προβλέπεται εξέταση μόνο σε επίπεδο σχολικής μονάδας (μαθητές με αναπηρία τουλάχιστον 67%) με θέματα του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων, θα αρχίσουν στις 21 Μαΐου και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 18 Ιουνίου.

    Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Γ΄τάξης στα μαθήματα τα οποία εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο θα αρχίσουν στις 20 Μαΐου και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 3 Ιουνίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το υπουργείο. Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Γ΄τάξης στα μαθήματα τα οποία εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα διεξαχθούν από τις 5 Ιουνίου μέχρι 19 Ιουνίου.

    ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ

    Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών των Α΄ Β΄ Γ΄ Τάξεων, καθώς επίσης και οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Δ΄τάξης για τους οποίους προβλέπεται εξέταση μόνο σε επίπεδο σχολικής μονάδας με θέματα του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων, θα αρχίσουν στις 21 Μαΐου και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 18 Ιουνίου. Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Δ΄τάξης στα μαθήματα τα οποία εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο θα αρχίσουν στις 19 Μαΐου και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 2 Ιουνίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το υπουργείο. Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Δ΄τάξης στα μαθήματα τα οποία εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα διεξαχθούν από τις 5 Ιουνίου μέχρι και 19 Ιουνίου.

    ΤΕΕ-ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ (Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια, Επαγγελματικά Λύκεια, Επαγγελματικές Σχολές)

    Οι προαγωγικές εξετάσεις της Α΄τάξης των Ημερησίων και Εσπερινών ΕΠΑΛ θα διεξαχθούν από 19 Μαϊου μέχρι και 6 Ιουνίου. Οι προαγωγικές εξετάσεις της Β΄ τάξης των ημερησίων και Εσπερινών ΕΠΑΛ θα διεξαχθούν από 19 Μαΐου μέχρι και 10 Ιουνίου. Οι προαγωγικές εξετάσεις της Α΄τάξης των ΕΠΑΣ θα διεξαχθούν από 19 Μαΐου μέχρι και 30 Μαΐου. Οι πτυχιακές εξετάσεις του Β΄κύκλου των Ημερησίων και Εσπερινών ΤΕΕ σε επίπεδο σχολικής μονάδας, θα διεξαχθούν από 19 Μαΐου μέχρι και 2 Ιουνίου. Οι πτυχιακές εξετάσεις του Β΄κύκλου των Ημερησίων ΤΕΕ σε εθνικό επίπεδο θα διεξαχθούν από 12 Ιουνίου μέχρι και 19 Ιουνίου, ενώ τέλος, οι πτυχιακές εξετάσεις του Β΄κύκλου των Εσπερινών ΤΕΕ σε εθνικό επίπεδο θα διεξαχθούν στις 12 και 13 Ιουνίου.

    Μέτρα για το αδιάβλητο των εξετάσεων

    Επιπλέον μέτρα που διασφαλίζουν το αδιάβλητο των Πανελληνίων Εξετάσεων ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, μετά τη συνάντηση, χθες, του υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη με τους διευθυντές των βαθμολογικών κέντρων, στους οποίους έδωσε οδηγίες για τη σωστή και αδιάβλητη βαθμολόγηση των γραπτών των υποψηφίων

    Όπως δήλωσε στο τέλος της συνάντησης ο γενικός γραμματέας κ. Δημήτρης Πλατής το υπουργείο Παιδείας έχει λάβει μέτρα υπέρ του υποψηφίου, όπως για παράδειγμα τροποποιήθηκε το προεδρικό διάταγμα 60/2006 για την αναβαθμολόγηση των γραπτών. Σύμφωνα με την τροποποίηση τελικός βαθμός του γραπτού υπολογίζεται ο μέσος όρος της βαθμολογίας των δύο μεγαλύτερων βαθμών. Ιδιαίτερη προσοχή, τόνισε, δίδεται στην επιλογή των προσώπων που θα βαθμλογήσουν και θα αναβαθμολογήσουν τα γραπτά των υποψηφίων, οι οποίοι θα επιλεγούν με αξιοκρατικά κριτήρια.

    Ιδιαίτερα για το αδιάβλητο των εξετάσεων ο κ. Πλατής τόνισε οτι το υπουργείο έχει προμηθευτεί ειδικά μηχανήματα τα οποία θα τοποθετηθούν στα εξεταστικά κέντρα και θα απενεργοποιούν, εάν τυχόν υπάρχουν,τα κινητά τηλέφωνα, τα οποία όμως ούτως ή άλλως απαγορεύονται. Επίσης, ο γενικός γραμματέας τόνισε οτι δόθηκε εντολή ώστε, οι Πρόεδροι των Βαθμολογικών Κέντρων αλλά και των Νομαρχιακών Επιτροπών να μην έχουν συγγένεια έως και τρίτου βαθμού με οποιονδήποτε υποψήφιο δίνει εξετάσεις σε όλη την Ελλάδα. Ακόμη θα γίνει ανακατανομή των βαθμολογικών κέντρων σε όλη τη χώρα έτσι ώστε να μην γνωρίζει κανένας που βαθμολογείται το γραπτό του.

    [02] Ημέρα της Γης

    Εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν σήμερα στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης

    Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 1970 και γιορτάζεται με στόχο την κινητοποίηση τόσο των κυβερνήσεων όσο και των πολιτών για την ανάδειξη και αντιμετώπιση των σημαντικότερων περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας.

    Η υπερθέρμανση, η ξηρασία, η ρύπανση των υδάτων και των εδαφών, η κλιματική αποσταθεροποίηση, είναι η καινούργια πραγματικότητα που βιώνει η Γη.

    Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 42% των αυτοχθόνων θηλαστικών, 43% των πτηνών, 45% των πεταλούδων, 30% των αμφιβίων, 45% των ερπετών και 52% των ψαριών του γλυκού νερού κινδυνεύουν να εκλείψουν στην Ευρώπη.

    Αντίστοιχη είναι και η υποβάθμιση του θαλάσσιου πλούτου λόγω της υπεραλίευσης και της μόλυνσης. Το 65% των εμπορικών ιχθυαποθεμάτων κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της εντατικής αλιεία. Υπολογίζεται ότι στη Μεσόγειο μόνο, έχουν διαρρεύσει τα τελευταία 15 χρόνια 55.000 τόνοι πετρελαίου ρυπαίνοντας χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η Μεσόγειος καλύπτει το 0.7% της συνολικής υδάτινης επιφάνειας του πλανήτη γίνεται δέκτης του 17% της παγκόσμιας θαλάσσιας ρύπανσης λόγο διαρροής πετρελαίου.

    "Είναι γεγονός ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τη γη ως μια στενή γεωγραφική έννοια και να την αντιληφθούμε σαν το κοινό μας σπίτι διότι είναι ο χορηγός των αγαθών που διασφαλίζουν την επιβίωση, όχι μόνο των ανθρώπων, αλλά και κάθε ζωντανού οργανισμού" τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ελληνας ευρωβουλευτής της ΝΔ κ.Γιάννης Γκλαβάκης.

    "Είναι ο ζωτικός χώρος που έχουμε κληρονομήσει από τις προηγούμενες γενιές και για τον οποίο μας βαρύνει η ευθύνη να τον προστατέψουμε και να τον κληροδοτήσουμε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση στα παιδιά μας".

    Ο κ.Γκλαβάκης αναφέρει "ότι δεν είναι σωστό να τα περιμένουμε όλα από την πολιτεία και ότι ζούμε σε μια εποχή που η πρόσβαση στη γνώση είναι ευκολότερη και ο καθένας από εμάς μπορεί να ενημερωθεί και να συμμετέχει στην προστασία του πλανήτη μας, όπως για παράδειγμα για το πώς μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια στην καθημερινή του ζωή. Είναι ανάγκη να ενισχυθεί το αίσθημα ευθύνης μεταξύ των πολιτών σε σχέση με το περιβάλλον".

    Οι κάτοικοι του «πλανητικού χωριού» οφείλουμε να προστατέψουμε το κοινό μας σπίτι από την περιβαλλοντική υποβάθμιση, τη ρύπανση των υδάτων μας και των εδαφών μας, την κλιματική αποσταθεροποίηση, την καινούργια πραγματικότητα που βιώνει η Γή μας, τονίζει σε ανακοίνωσή του ΣΥΝ και κάνει λόγο για μοντέλο ανάπτυξης που κυριαρχείται από τη λογική του κέρδους που οδηγεί τον πλανήτη μας σε κρίσιμο σημείο.

    [03] Η μάχη της Πενσιλβάνια

    Η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την "κούρσα" όποια και αν είναι τα αποτελέσματα από τις προκριματικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Πενσιλβάνια.

    Ερωτώμενη από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN εάν θα εγκαταλείψει σε περίπτωση "μικρής" νίκης, για παράδειγμα με διαφορά μόνο πέντε μονάδων από τον αντίπαλό της, Μπάρακ Ομπάμα, η Κλίντον απάντησε "ασφαλώς όχι".

    Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στην Κλίντον προβάδισμα από έξι έως δέκα μονάδες. Για να μπορέσει όμως να φτάσει τον Ομπάμα, που προηγείται σε εκλέκτορες, θα πρέπει να κερδίζει το 65% των ψήφων σε όλες τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Ωστόσο, μέχρι τώρα μόνο μία φορά κατάφερε να φτάσει στο ποσοστό αυτό, τον περασμένο Ιανουάριο.

    Δηλώνοντας ότι ελπίζει να τα πάει "καλά" στην Πενσιλβάνια, η Κλίντον υπογράμμισε ότι ο αντίπαλός της "δεν κέρδισε σε καμία μεγάλη Πολιτεία" εκτός από το Ιλινόι. Επισήμανε εξάλλου ότι κανένας από τους δύο δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 2.025 εκλεκτόρων μέχρι το τέλος των προκριματικών, στις 3 Ιουνίου και ότι η "ποιότητα" των Πολιτειών που κέρδισε ο καθένας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από τους "σούπερ εκλέκτορες" για την επιλογή του υποψηφίου που θα αντιμετωπίσε το Ρεπουμπλικανό Τζον Μακέιν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

    Στην περίπτωση που η Χίλαρι Κλίντον κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει και Ρεπουμπλικάνους στην κυβέρνησή της. "Θέλω να τείνω το χέρι στους Ρεπουμπλικάνους γιατί πιστεύω ότι είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να έχουμε μια δικομματική εξωτερική πολιτική", είπε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 April 2008 - 6:30:22 UTC