Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χαλάει ο καιρός από σήμερα
  • [02] Καταργούνται προνόμια αθλητών
  • [03] Προσευχή στα Μετέωρα
  • [04] Νίκη της Χίλαρι στην Πενσιλβάνια

  • [01] Χαλάει ο καιρός από σήμερα

    Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας με παροδικές νεφώσεις και τοπικές βροχές σε Ήπειρο, Δυτική Στερεά και Μακεδονία, κυρίως μετά το μεσημέρι, προβλέπει από σήμερα η ΕΜΥ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αττική από 13 έως 24 και στη Θεσσαλονίκη από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

    Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη Μακεδονία και τη Θράκη και μικρή πτώση της θερμοκρασίας αναμένονται αύριο, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή θα υπάρξει περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας με νεφώσεις βροχές και λίγα χιόνια στα κεντρικά και βόρεια της χώρας.

    Σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα το Μεγάλο Σάββατο, με σποραδικές καιταιγίδες κυρίως το απόγευμα στο Ιόνιο και τα Ηπειρωτικά, χιόνια στα ορεινά. Για την Κυριακή του Πάσχα στην Κεντρική και νότια Ελλάδα τα φαινόμενα στα δυτικά και βόρεια βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι βόρειοι στα 4 με 6 μποφόρ.

    Ελεύθερα τα διόδια

    Ελεύθερα θα γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων από τις 8 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου έως τις 6 τα ξημερώματα της Δευτέρας του Πάσχα από τους σταθμούς των διοδίων που ανήκουν στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιΐας και δεν έχουν δοθεί στις εταιρίες παραχώρησης.

    Πρόκειται για τους σταθμούς διοδίων στην Ελευσίνα, τον Ισθμό, το Ζευγολατιό, το Ρίο, το Άκτιο και τα Μάλγαρα.

    Μέτρα της Τροχαίας

    Αυξημένα μέτρα θα ληφθούν από την Τροχαία κατά τις ημέρες των εορτών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, προκειμένου να γίνει με ασφάλεια η κίνηση στους δρόμους.

    Έτσι, αποφασίστηκε:

    - Αστυνόμευση του οδικού δικτύου, κατά τομείς, με περιπολικά και μοτοσυκλέτες,

    - Αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,

    - Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους - εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων,

    - Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης,

    - Συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα κ.λπ.),

    - Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί κ.λπ.),

    - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους όπου θα πραγματοποιηθούν θρησκευτικές εκδηλώσεις,

    - Παρουσία τροχονόμων στους σταθμούς διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς.

    Επίσης, θα διανεμηθεί στους οδηγούς ενημερωτικό φυλλάδιο με χρήσιμες συμβουλές και οδικούς χάρτες.

    Εκτός αυτών, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως κατωτέρω:

    1. Τη Μ. Πέμπτη 24 Απριλίου 2008, για το ρεύμα εξόδου από τα αστικά κέντρα και από 15.00 έως 22.00 ώρας, τη Μ. Παρασκευή 25 Απριλίου 2008 για το ρεύμα εξόδου από 06.00 έως 14.00 ώρας, το Μ. Σάββατο 26 Απριλίου 2008 για το ρεύμα εξόδου και από 08.00 έως 15.00 ώρας και την Τετάρτη 30 Απριλίου 2008 παραμονή Πρωτομαγιάς για το ρεύμα εξόδου και από 15.00 έως 22.00 ώρας θα ισχύουν οι απαγορεύσεις:

    α) Στη Νέα Εθνική Οδό (ΝΕΟ) και στην Παλιά Εθνική Οδό (ΠΕΟ) Αθηνών - Κορίνθου - Πατρών, από τα διόδια της Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια του Ρίου. β) Στη ΝΕΟ Αθηνών - Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγίου Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (χ.θ. 365+400) μέχρι την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410). γ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, από τη διασταύρωση Μοδίου μέχρι τη γέφυρα Στρυμόνα. δ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών από την αερογέφυρα Μοδίου μέχρι το 34ο χιλιομ. ε) Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου - Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη ΝΕΟ Αθηνών - Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300).

    2. Τη Δευτέρα 28 Απριλίου 2008 στο ρεύμα εισόδου στα αστικά κέντρα και από 15.00 έως 23.00 ώρας, την Τρίτη 29 Απριλίου 2008 για το ρεύμα εισόδου και από 08.00 έως 15.00 ώρας και την Πέμπτη (1/5 Πρωτομαγιά) για το ρεύμα εισόδου και από 15.00 έως 23.00 ώρας θα ισχύουν οι απαγορεύσεις:

    α) Στη ΝΕΟ και στην ΠΕΟ Πατρών - Κορίνθου - Αθηνών, από τα Διόδια του Ρίου μέχρι τα Διόδια της Ελευσίνας. β) Στη ΝΕΟ Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής, Σκοτίνας (χ.θ. 410) μέχρι τη Λάρισα (χ.θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγίου Στεφάνου (Κρυονέρι). γ) Στην Εθνική Οδό Καβάλας - Θεσσαλονίκης από τη γέφυρα Στρυμόνα μέχρι τη διασταύρωση Ρεντίνας δ) Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών - Θεσσαλονίκης από το 34ο χιλιομ. μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης. ε) Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας - Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη ΝΕΟ Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

    3. Την Κυριακή του Πάσχα 27 Απριλίου 2008 δεν θα ισχύουν απαγορεύσεις.

    4. Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας:

    α) Τα οχήματα Οδικής Βοήθειας, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛ.ΤΑ., τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα, νωπά ψάρια και κρέας. β) Τα φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. γ) Τα φορτηγά αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως(ΦΔΧ) που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα. δ) Τα φορτηγά που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο. ε) Τα φορτηγά σιλοφόρα αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (ΦΔΧ) που μεταφέρουν έτοιμο σκυρόδερμα, στο τμήμα της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών -Πατρών από τα Διόδια του Ρίο έως το Δρέπανο, στο ρεύμα προς Αθήνα. στ) Τα βυτιοφόρα υγρών καυσίμων και όσον αφορά στο ρεύμα εξόδου, μόνο για το τμήμα από διασταύρωση Μοδίου μέχρι την γέφυρα Στρυμώνα, στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας.

    Τα αυξημένα μέτρα της Τροχαίας θα είναι έντονα και συνεχή καθ' όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας.

    [02] Καταργούνται προνόμια αθλητών

    Εξορθολογισμό των προνομίων για τους πρωταθλητές, μεγαλύτερη αξιοποίηση του ΕΟΦ, ενημέρωση του αθλητικού κόσμου, ενίσχυση του ΕΣΚΑΝ και θέσπιση αυστηρότερων κυρώσεων, προτείνει, μεταξύ άλλων, η ειδική Επιτροπή που συστήθηκε από την Πολιτεία για την καταπολέμηση του ντόπινγκ.

    "Θέλουμε αθλητισμό αξιών και όχι ουσιών", τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη, όπου ανακοίνωσαν τις προτάσεις της Επιτροπής.

    Τα μέτρα που προτείνονται για τη δραστική αντιμετώπιση του ντόπινγκ είναι προληπτικά και κατασταλτικά, όπως επισήμανε ο κ. Λιάπης, ο οποίος υπογράμμισε παράλληλα την ταχύτητα με την οποία ενήργησε η Πολιτεία μετά τα θετικά δείγματα αθλητών και αθλητριών της εθνικής ομάδας άρσης βαρών.

    Τα μέτρα αυτά όσον αφορά στην πρόληψη είναι τα εξής, όπως προτείνει η Επιτροπή:

    Εξορθολογισμός των προνομίων. Τα προνόμια που προβλέπει ο νόμος για τους Ελληνες πρωταθλητές είναι υπερβολικά και αφορούν πολλούς αποδέκτες, όπως τους 8 πρώτους στους Ολυμπιακούς Αγώνες ή τους πρώτους των μαθητικών-σχολικών αγώνων. Θα πρέπει να περιοριστεί η έννοια της αθλητικής διάκρισης από 1η έως 3η θέση σε Ολυμπιακούς, Παραολυμπιακούς, Παγκόσμιους και Ευρωπαϊκούς αγώνες και μόνο σε αθλήματα που περιλαμβάνονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Η εισαγωγή διακριθέντων αθλητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πρέπει να περιορίζεται μόνο στα ΤΕΦΑΑ, αλλά με συνδυασμό της αθλητικής και της ακαδημαϊκής επίδοσης (μοριοδότηση) και όχι απ' ευθείας, λόγω της διάκρισης και μόνο.

    Θα πρέπει να καταργηθούν τα προνόμια για αθλητές διακριθέντες σε μαθητικά - σχολικά πρωταθλήματα.

    Διορισμός διακριθέντων αθλητών στο Δημόσιο θα πρέπει να γίνεται μόνο σε υπηρεσίες και φορείς της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Και όχι απ΄ ευθείας αλλά με μοριοδότηση.

    ΕΟΦ: Μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για την καταπολέμηση του ντόπινγκ. Προτείνεται η αξιοποίηση των δομών του Οργανισμού και η παροχή υπηρεσιών προς όλες τις Ομοσπονδίες.

    Ενημέρωση και εκπαίδευση αθλητών, προπονητών, γιατρών, διοικητικών στελεχών και φυσιοθεραπευτών.

    Εκπαίδευση στο σχολείο. Προτείνεται η εισαγωγή προγραμμάτων προαγωγής υγείας με παράλληλη εκπαίδευση στις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις του ντόπινγκ, αλλά και στην μεθοδολογία αποφυγής.

    Ανοιχτή γραμμή. Δημιουργείται στο ΕΣΚΑΝ σε συνεργασία με τον ΕΟΦ ανοιχτή γραμμή που θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο μα επικοινωνεί με ειδικούς για να πάρει πληροφορίες, σχετικά με τις ουσίες που απαγορεύονται στον αθλητισμό.

    Αθλητική επιστήμη: Προτείνεται η ανάπτυξη δικτύου πανεπιστημιακών ινστιτούτων αθλητικής επιστήμης, το οποίο σε συνεργασία με τις αθλητικές ομοσπονδίες θα προσφέρει τη δυνατότητα αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας.

    Οσον αφορά στα προτεινόμενα μέτρα για την καταστολή είναι τα εξής:

    Διεύρυνση των ελέγχων, διασφάλιση των διαδικασιών και ενίσχυση του ΕΣΚΑΝ. Ταυτόχρονα με την αυστηροποίηση των ποινών είναι απαραίτητο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να ενισχυθούν, ώστε να ενταθούν και να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι έλεγχοι. Μεταξύ άλλων, το δώμα των δειγματοληπτών πρέπει να διευρυνθεί και να υπαχθεί αποκλειστικά στο ΕΣΚΑΝ.

    Θέσπιση αυστηρότερων κυρώσεων. Χρειάζεται η αυστηροποίηση των ήδη προβλεπόμενων κυρώσεων. Η κατοχή απαγορευμένων ουσιών από αθλητή χωρίς επίσημη έγκριση θα πρέπει να αποτελεί πλημμέλημα. Η κατ΄ επάγγελμα χορήγηση απαγορευμένων ουσιών ή μεθόδων σε αθλητή θα πρέπει να θεωρείται κακούργημα.

    Διοικητικές κυρώσεις. Σε περιπτώσεις, όπου διαπιστώνεται ομαδικό ντόπινγκ, θα πρέπει να θεσπιστεί αντικειμενική ευθύνη για τα μέλη του Δ.Σ της αρμόδιας Ομοσπονδίας, Ενώσεως ή αθλητικού σωματείου, στο οποίο θα επιβάλλεται μέχρι και έκπτωση από το αξίωμά τους.

    Θέματα διαδικτύου. Είναι απαραίτητη η δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέπει και θα ρυθμίζει την εμπλοκή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον τομέα του αντιντόπινγκ.

    "Αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως είναι να προστατέψουμε την υγεία της νεολαίας μας", επισήμανε στη συνέχεια ο κ. Λιάπης. "Η Ελλάδα πρέπει να κρατά ψηλά τα Ολυμπιακά ιδεώδη. Αυτό το ρόλο μας έχει δώσει η ιστορία. Πρέπει η χώρα μας να τιμήσει την παράδοση και τις αξίες της. Οι προτάσεις για την καταπολέμηση του ντόπινγκ θα πάνε στη Βουλή και αυτό που επιδιώκουμε είναι η συναίνεση όλων των πολιτικών κομμάτων".

    Ο υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ακόμη: "Δεν κοιτάμε πίσω. Μας ενδιαφέρει το παρόν και το μέλλον. Το θέμα του ντόπινγκ είναι εθνικό. Οσοι καταδικάζονται για ντόπινγκ δεν θα μπορούν να εξαγοράσουν την ποινή τους. Είμαι βέβαιος, ότι η ελληνική κοινωνία θα αγκαλιάσει αυτή τη θεσμική παρέμβασή μας. Θέλουμε υγιή, καθαρό αθλητισμό".

    Στο ίδιο πνεύμα ήταν και τα όσα τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης: "Θέλουμε διακρίσεις του ελληνικού αθλητισμού σε υγιείς και σταθερές βάσεις. Επιδίωξή μας είναι τα παιδιά να στραφούν προς τον αθλητισμό, ο οποίος αποτελεί το πιο πολύτιμο κοινωνικό αγαθό. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε τον αθλητισμό απ΄ ότι τον διαβρώνει ή τον υπονομεύει. Πρέπει να καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για τον σχολικό και μαζικό αθλητισμό. Κάνουμε μεγάλο αγώνα κατά του ντόπινγκ. Πρέπει να βάλουμε την αθλητική επιστήμη στην Ελλάδα".

    Αναφερόμενος στη συνέχεια στο θέμα των προνομίων των πρωταθλητών, ο κ. Ιωαννίδης υπογράμμισε: "Είναι λεπτό θέμα. Πρέπει να βοηθάμε τον αθλητισμό, αλλά και να κυνηγάμε οποιαδήποτε παράμετρο σε βάρος του. Εχουν γίνει παγκόσμια πρωταθλήματα με ... δύο χώρες. Σε μια παγκόσμια διοργάνωση θα πρέπει να μετέχουν τουλάχιστον είκοσι χώρες". Τέλος, ο υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε ότι οι οποιεσδήποτε αλλαγές γίνουν θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο.

    Δηλώσεις Σακοράφα

    Αμηχανία, προχειρότητα και λαϊκισμό απέδωσε στην κυβέρνηση η πολιτική εκπρόσωπος Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Σακοράφα, προσθέτοντας πως «αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι προνόμια τα οποία έχουν δοθεί σε διακεκριμένους αθλητές με στόχο την επαγγελματική και οικονομική τους αποκατάσταση είναι ο πρώτος και κύριος λόγος που ωθεί στην έκρηξη του φαινομένου του ντόπινγκ είναι βαθιά νυχτωμένη».

    «Για το ΠΑΣΟΚ, αυτό που πρέπει να επαναπροσδιοριστεί δεν είναι μόνο οι συγκεκριμένες παροχές, αλλά οι συνολικές προτεραιότητες του ελληνικού αθλητισμού. Οσο για τις παροχές, το μείζον θέμα είναι ο τρόπος που αξιοποιείται ένας διακεκριμένος αθλητής από την πολιτεία μετέπειτα, είτε ως επιστήμονας, είτε ως δημόσιος υπάλληλος προκειμένου να προσφέρει τις γνώσεις του και την εμπειρία του στην ελληνική κοινωνία», είπε η κ. Σακοράφα.

    [03] Προσευχή στα Μετέωρα

    Από κάθε γωνιά της γης συρρέουν καθημερινά αυτές τις μέρες, χιλιάδες επισκέπτες στα Μετέωρα, από τα σπουδαιότερα μνημεία του κόσμου, προστατευόμενο από την UNESCO, για περισυλλογή και προσευχή, όπως επιβάλλει η θρησκευτική ατμόσφαιρα?

    Στις απάτητες κορυφές των επιβλητικών βράχων ήρθαν τον 11ο αιώνα οι πρώτοι ερημίτες μοναχοί και λίγο αργότερα αποτέλεσαν τη Σκήτη της Δούπιανης. Το 14ο αιώνα ο Όσιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης συγκρότησε το πρώτο οργανωμένο μοναστικό κοινόβιο στο Μεγάλο Μετέωρο. Είκοσι τέσσερα μοναστήρια, πολλά κελιά, ερημητήρια και ασκηταριά άνθισαν διάσπαρτα σε όλους τους βράχους για 600 και πλέον χρόνια.

    Σήμερα σώζονται ακέραια και λειτουργούν τα μοναστήρια: Μεγάλου Μετεώρου, Βαρλαάμ, Αγίας Τριάδας, Αγίου Στεφάνου, Ρουσάνου και Αγίου Νικολάου Αναπαυσά.

    Καθημερινά οι επισκέπτες γνωρίζουν τη ζωή των μοναχών, θαυμάζουν το απερίγραπτο φυσικό τοπίο, την καλλιτεχνική αρχιτεκτονική και αγιογραφία, μελετούν τα ανεκτίμητα κειμήλια. Με στοιχεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων επιχειρούμε ένα οδοιπορικό σε κάθε Ιερά Μονή χωριστά.

    Στον ψηλότερο και μεγαλύτερο σε έκταση αγιομετεωρίτικο βράχο βρίσκεται η ανδρώα Ιερά Μονή του Μεγάλου Μετεώρου (Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού), η οποία ιδρύθηκε περί το 1340 από τον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη (1302-80). Ο επισκέπτης της Μονής μπορεί να χαρεί: τον πύργο (1520) όπου δεσπόζει ο εξώστης με το δίχτυ το κελάρι (σημερινό Μουσείο λαογραφίας με παλαιά σκεύη και εργαλεία), το οστεοφυλάκιο τον ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (1388 το ιερό του ναού - 1545, ο κυρίως ναός και ο νάρθηκας επί ηγεμονίας Συμεών του εξ Ιωαννίνων), αγιορείτικου τύπου με τοιχογραφίες εξαιρετικής βυζαντινής τέχνης του 1483 στο ιερό (μακεδονικής σχολής) και του 1552 στον κυρίως ναό και το νάρθηκα) την τράπεζα (1557, σημερινό Μουσείο των κειμηλίων της Μονής) την Εστία (μαγειρείο 1557, σημερινό Μουσείο λαογραφίας με παλαιά χάλκινα, πήλινα και ξύλινα μαγειρικά σκεύη). Στη Μονή φυλάσσονται χειρόγραφοι κώδικες μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας χρυσόβουλα , πατριαρχικά σιγίλλια και άλλα έγγραφα, πολύτιμα ιστορικά ντοκουμέντα σπάνια παλαιότυπα (15ου -19ου αι.) φορητές μεταβυζαντινές εικόνες (14ου και 15ου αι.) παλαιά περίτεχνα χειροτεχνήματα: ξυλόγλυπτα, χρυσοκέντητα, αργυρά κ.λ.π.

    Στην Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου, ως επίσημοι κτήτορες της Μονής τιμώνται οι Όσιοι Αντώνιος (πρώτο μισό 15ου αί.) και Φιλόθεος (μέσα του 16ου αί.).

    Ο μικρός κατανυκτικός Ναός του Αγίου Στεφάνου, που είναι μια μονόκλιτη βασιλική, κτίστηκε το 1350. Το 1545 ο ναΐσκος επεκτάθηκε και ανακαινίστηκε εν μέρη στην ιστόρηση, δια χειρός Νικολάου ιερέως. Ο σημερινός Ναός του Αγίου Χαραλάμπους (1798), είναι αγιορείτικου τύπου και κοσμείται με θαυμάσια ξυλόγλυπτα. Ο Ναός βομβαρδίστηκε το 1943 και τα τελευταία χρόνια επισκευάστηκε. Η επιβλητική Τράπεζα σήμερα έχει μετατραπεί σ'ένα πρότυπο σύγχρονο Μουσείο με εκθέματα τα αξιολογότερα κειμήλια της Μονής: χειρόγραφα, μεταβυζαντινές εικόνες, χρυσοκέντητα άμφια και υφαντά, ξυλόγλυπτα, περίτεχνα έργα αργυροχοϊας κ.α.

    Η Ιερά Μονή του Αγίου Στεφάνου διακρίθηκε για την σημαντική προσφορά της στους αγώνες του Έθνους (υπήρξε το στρατηγείο του Μακεδονικού Αγώνα), στην ελληνική παιδεία και τα γράμματα.

    Η Ιερά Μονή Βαρλαάμ, κατά την παράδοση πρωτοκατοικήθηκε από ασκητή -αναχωρητή Βαρλαάμ τον 14ο αι. Ιδρύθηκε το 1517/18 όταν εγκαταστάθηκαν εκεί οι αυτάδελφοι όσιοι Θεοφάνης (+1544) και Νεκτάριος (+1550) οι ψαράδες που κατάγονταν από τα Γιάννενα. Το μεγαλύτερο αγιορείτικου τύπου καθολικό της μονής, αφιερωμένο στους Αγίους Πάντες ,κτίστηκε το 1542. Στα τέλη του 16ου αι. και στις αρχές του 17ου αι. λειτουργούσε το πιο οργανωμένο βιβλιογραφικό εργαστήριο των μετεωρίτικων μονών, ενώ λειτουργούσε και ειδικό εργαστήριο χρυσοκεντητικής.

    Σε χαρακτηριστικό αγιομετεωρίτικο βράχο, μεγαλόπρεπο, επιβλητικό και απότομο ,φωλιάζει η ανδρώα Ιερά Μονή της Αγίας τριάδος. Κατά την παράδοση, η μονή πρωτοκτίστηκε το 1438 από τον μοναχό Δομέτιο. Από έγγραφο του ηγεμόνα Συμεών Οϋρεση-Παλαιολόγου, ωστόσο, προκύπτει ότι η Αγία Τριάδα ήταν ήδη το 1362 οργανωμένο μοναστήρι. Ο σημερινός κυρίως ναός ανεγέρθηκε περί το 1476 και είναι μικρός σταυροειδής δικιονιος ναός με κεντρικό τρούλο στη στέγη του. Το παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο με τις παλιές και αξιόλογες τέχνη τους εικόνες εκλάπη το 1979. Το κτιριακό συγκρότημα της Μονής συμπληρώνεται από την τράπεζα, τα κελιά, αίθουσες υποδοχής, δεξαμενές και άλλους βοηθητικούς χώρους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρων παρουσιάζει το Λαογραφικό Μουσείο της Μονής, που διαθέτει πλούσια συλλογή παλαιότατων υφαντών, σκευών, εργαλείων και αντικειμένων λαϊκής τέχνης.

    Η Ιερά Μονή Ρουσάνου, Ιδρύθηκε το 1529, πάνω σε χαλάσματα παλαιότερων εγκαταστάσεων, με κτήτορες τους αυταδέλφους ιερομόναχους οσίους Ιωασάφ και Μάξιμο, που καταγόταν από τα Γιάννενα. Η Μονή είναι ένα τετραώροφο χαριτωμένο συγκρότημα που πήρε τη βασική οικοδομική του μορφή κατά την τρίτη δεκαετία του 16ου αιώνα. Στα μέσα του 16ου αι. πρέπει να λειτούργησε στην Μονή βιβλιογραφικό εργαστήριο.

    Τέλος κοντά στο χωριό Καστράκι - κι ανάμεσα στα ερειπωμένα μοναστήρια Προδρόμου, Αγίας Μονής και Παντοκράτορος- πολυώροφη, κομψή και αρχοντική στον στενόχωρο βράχο της, βρίσκεται η ανδρώα Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά. Ο οργανωμένος μοναχικός βίος στην Μονή ανάγεται στις πρώτες δεκαετίες του 14ου αι. Το μοναστήρι ανακαινίστηκε ριζικά στις αρχές του 16ου αι. οπότε και ανεγέρθηκε εκ θεμελίων ο ναός του Αγίου Νικολάου. Στον δεύτερο όροφο βρίσκεται το καθολικό της Μονής (μικρός μονόχωρος ναός, σχεδόν τετράγωνος με μικρό τρούλο στο κέντρο της στέγης), που αγιογραφήθηκε το 1527 από τον περίφημο Κρητικό ζωγράφο Θεοφάνη Στρελίτζα (+1559), τον επιλεγόμενο Μπαθά, ιδρυτή της Κρητικής Σχολής στην βυζαντινή αγιογραφία.

    [04] Νίκη της Χίλαρι στην Πενσιλβάνια

    Η Χίλαρυ Κλίντον κατάφερε, έστω οριακά, να ξεπεράσει το ψυχολογικό φράγμα των 10 ποσοστιαίων μονάδων διαφοράς από τον Μπάρακ Ομπάμα για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις εκλογές στην Πενσιλβάνια, ενόψει των Προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα με προβλέψεις του τηλεοπτικού δικτύου CNN βάσει του 99% των καταμετρημένων ψήφων, καταλαμβάνει 55% έναντι 45% του αντιπάλου της.

    "Σήμερα, εδώ στην Πενσιλβάνια, κάνατε τις φωνές σας να ακουστούν, και εξ αιτίας σας, το κύμα αλλάζει πορεία", είπε η Κλίντον στους οπαδούς της.

    Αρκετοί ειδικοί έλεγαν ότι η Κλίντον χρειαζόταν απεγνωσμένα μια νίκη με διψήφιο ποσοστό ώστε να αποκρούσει τις εκκλήσεις να εγκαταλείψει την χαρακτηριζόμενη ως. . .επική αναμέτρηση με τον Ομπάμα, που είναι ήδη η πιο μακροχρόνια και πιο δαπανηρή στην ιστορία του Δημοκρατικού κόμματος.

    Εκτιμάται επίσης ότι η "πειστική" νίκη της θα εισφέρει κεφάλαια στην εκστρατεία της, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

    Οι υποψήφιοι εποφθαλμιούν ήδη τον επόμενο γύρο αναμετρήσεων την 6η Μαΐου στη Βόρεια Καρολίνα, όπου ο Ομπάμα θεωρείται ότι έχει προβάδισμα, και στην Ιντιάνα, όπου το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικά αμφίρροπο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 April 2008 - 6:30:25 UTC