Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν υπάρχει σχέδιο"
  • [02] "Εργα υποδομών"
  • [03] Βαμμένα...κόκκινα αβγά
  • [04] Νέα άνοδος του πετρελαίου
  • [05] Δυσοίωνες εκτιμήσεις

  • [01] "Δεν υπάρχει σχέδιο"

    "Δεν έχουμε έλθει εδώ για να κάνουμε φιέστες", τόνισε ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, στη διάρκεια της σύσκεψης που είχε με φορείς στη Νομαρχία Ηλείας, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη επικεφαλής κλιμακίου στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Γιάννης Ραγκούσης απαντώντας σε επικρίσεις ορισμένων εκ των συνομιλητών του οι οποίοι διατύπωσαν παράπονο για το σύντομο των επισκέψεων, τόνισε ότι αυτή συνάντηση είναι προπαρασκευαστική διότι, όπως ανέφερε, πολύ σύντομα θα υπάρξει επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στις περιοχές, αμέσως μόλις αναρρώσει από το πρόσφατο ατύχημά του.

    Στη διάρκεια της σύσκεψης τόσο ο νομάρχης Ηλείας όσο και ο δήμαρχος Πύργου ενημέρωσαν τον κ.Ραγκούση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός και τα οποία εστιάζονται στον οικιστικό και τον αγροτικό τομέα, καθώς και στο τεράστιο πρόβλημα ανεργίας που αντιμετωπίζει ο νομός.

    Ο Δήμαρχος Πύργου επέμεινε στο ότι πρέπει να υπάρξει συνολικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της περιοχής, ενώ πρότεινε στο ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει παρατηρητήριο στην περιοχή.

    Από την μεριά του ο κ. Ραγκούσης χαρακτήρισε την κατάσταση ζοφερή και προσβλητική για τον ελληνικό λαό, καθώς, όπως είπε, ούτε απλά ζητήματα διεκπεραίωσης δεν προχωρούν.

    Ο κ.Ραγκούσης είπε ότι ήταν συνειδητή επιλογή το ΠΑΣΟΚ να αφήσει να περάσει ένα διάστημα ώστε να μπορούν να εξαχθούν με ασφάλεια συμπεράσματα και επέκρινε την κυβέρνηση για επικοινωνιακή πολιτική στις πλάτες καταστραμμένων ανθρώπων τόπων και κοινωνιών.

    Επίσης σημείωσε ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης έχει σχέση με την επίσκεψη του κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ στην Ηλεία, καθώς "σήμερα τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης ενεργοποιήθηκαν".

    Ο Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι δεν υπάρχει σχέδιο αναγέννησης της περιοχής και αυτό φαίνεται στο εθνικό χωροταξικό σχέδιο, ενώ, όπως είπε, οι πολίτες δεν πρέπει να περιμένουν τίποτα από την κυβέρνηση.

    Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για πληροφορίες που υπάρχουν για ενδεχόμενες παραιτήσεις στελεχών των επιτροπών που συγκέντρωναν χρήματα από ιδιώτες για βοήθεια, καθώς, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν συμβεί σημεία και τέρατα. Είπε δε ότι το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή κατέθεσε πρόταση η οποία επικεντρώνεται στο όραμα για τη Νέα Ολυμπία για την περιοχή και υπογράμμισε ότι αυτό το πρόγραμμα δεσμεύει και θα δεσμεύει το ΠΑΣΟΚ και κατέληξε λέγοντας ότι από τη μεριά μας θα πιέζουμε την κυβέρνηση να διευθετήσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της.

    Ο Γ.Ραγκούσης και το κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε την περιοδεία του στην Ηλεία με επισκέψεις στον δημοτικό διαμέρισμα Βαρβάσαινας όπου υπάρχουν και καμένα χωριά και παγετοπληκτες εκτάσεις,τελευταίος δε σταθμός της περιοδείας του ήταν το πυρόπληκτο χωριό Σαλμόνι.

    Επίσκεψη στη Νέα Μανωλάδα

    Τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν μετανάστες εργάτες γης στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος επικεφαλής κλιμακίου του Κινήματος περιόδευσε στην περιοχή.

    Το πρώτο συμπέρασμα απ' αυτά που είδα είναι ότι δεν υπάρχει κράτος, είπε ο κ. Ραγκούσης, επισημαίνοντας πως "δεν υπάρχει κράτος", ούτε για να ελέγξει την είσοδο και την παραμονή των οικονομικών μεταναστών στη χώρα, ούτε τις συνθήκες υγιεινής και εργασίας, αλλά ούτε και για να αφουγκραστεί τα προβλήματα των παραγωγών, οι οποίοι καλλιεργούν ένα τόσο δυναμικό προϊόν.

    Ο κ. Ραγκούσης είπε επίσης ότι κράτος δεν υπάρχει ούτε και για να μπορέσει να στηρίξει τη διακίνηση της φράουλας, το 95% της πανελλαδικής παραγωγής καλλιεργείται στη Νέα Μανωλάδα και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ενώ η φράουλα "φεύγει" από το χωράφι γύρω στο 1 ευρώ και κάτι, σε επώνυμα σούπερ μάρκετ της Αθήνας πωλείται 3 και 68 ευρώ το κιλό, δηλαδή σε τριπλάσια τιμή, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, κυριαρχούν στην αγορά τα καρτέλ και οι μεσάζοντες.

    Ο κ. Ραγκούσης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα ούτε διαμαρτυρίας, ούτε φασαρίας, τόνισε ότι το όλο πρόβλημα αφορά την κυβέρνηση Καραμανλή και την κάλεσε να επισκεφθεί την περιοχή και να δώσει λύσεις άμεσα στα προβλήματα διαβίωσης των οικονομικών μεταναστών.

    Επίσης, είπε, ότι η επίσκεψη του κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ έγινε μετά από εντολή του κ. Παπανδρέου, για τον οποίο τα δικαιώματα των μεταναστών αλλά και όλων των εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτα. Επίσης, πρόσθεσε, ότι το ΠΑΣΟΚ θα παρακολουθεί από κοντά το θέμα, ενώ θα φέρει το ζήτημα και στη Βουλή.

    Τέλος, το κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε από την Αθήνα συναντήθηκε στη Νέα Μανωλάδα και με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννη Κουτσούκο, Θάνο Μωραϊτη, Δημήτρη Γεωργακόπουλο και Μιχάλη Κατρίνη.

    «Το πιο ακριβό πασχαλινό τραπέζι»

    "Η αλήθεια είναι μία και δεν μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς: πέμπτο Πάσχα με κυβέρνηση Καραμανλή και ο λαός πληρώνει το πιο ακριβό πασχαλινό τραπέζι, τα πιο ακριβά διόδια και τα πιο ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Το συμπέρασμα είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις ίσον αυξήσεις τιμών και τίποτα άλλο", δήλωσε ο κ. Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος μαζί με μέλη του πολιτικού συμβουλίου και της νεολαίας μοίρασαν φυλλάδια του ΠΑΣΟΚ κατά της ακρίβειας, στα διόδια της Ελευσίνας.

    Εξήλθε από το ΚΑΤ ο Γιώργος Παπανδρέου

    Αργά το απόγευμα της Τετάρτης εξήλθε από το ΚΑΤ, όπου νοσηλευόταν από την Κυριακή μετά το ατύχημα που είχε με το ποδήλατό του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η έξοδος του κ. Παπανδρέου είναι το αποτέλεσμα της συνεχούς και καλής εξέλιξης της υγείας του, στην οποία έχει βοηθήσει πολύ η καλή φυσική του κατάσταση.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι ο κ. Παπανδρέου, παραμένοντας στο σπίτι του, τις πρώτες ημέρες, δεν θα απέχει των δραστηριοτήτων του και θα έχει συνεργασία με στελέχη του Κινήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά του, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα, χωρίς να προσδιορίσει με ακρίβεια τη συγκεκριμένη ημέρα.

    [02] "Εργα υποδομών"

    Συνεργασία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Κοντός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, όπως είπε, για τα τεκταινόμενα στον αγροτικό τομέα, για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, τις κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις που έχουν στην αγροτική παραγωγή για την κτηνοτροφία και την άλλη γεωργία.

    Επίσης, τον ενημέρωσε για την πορεία υλοποίησης της μελέτης σχετικά με την αποκατάσταση των πυρόπληκτων νομών. Η μελέτη, είπε ο αρμόδιος υπουργός, υλοποιείται κανονικά, καθώς εγκρίθηκε το πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων απο την ΕΕ ύψους 350 εκατ. ευρώ, ενώ 230 εκτιμητές του ΕΛΓΑ προχωρούν στις εκτιμήσεις των ζημιών.

    Ο κ. Κοντός πρόσθεσε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις για το πάγιο και το ζωικό κεφάλαιο και κινούνται με πολύ γρήγορους ρυθμούς οι εκτιμήσεις στο φυτικό κεφάλαιο.

    Την επόμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τους νομάρχες των πυρόπληκτων νομών, ώστε να υποβάλουν τις προτάσεις τους για να προχωρήσουν τα έργα που έχουν σχέση με τις υποδομές στον αγροτικό τομέα.

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τα μέτρα για τη δασοπροστασία ενόψει του θέρους, ο κ. Κοντός είπε "λαμβάνονται συνέχεια μέτρα για την δασοπροσστασία και παράλληλα προχωρούν οι εφαρμοστικές μελέτες για τον εμπλουτισμό και την προστασία των δασών στις περιοχές αυτές".

    [03] Βαμμένα...κόκκινα αβγά

    Κοινή πρακτική και παράδοση στις χώρες της Βαλκανικής αποτελεί το βάψιμο των αβγών ανήμερα της Μεγάλης Πέμπτης. Τα κόκκινα αβγά, προχριστιανικό σύμβολο της ζωής, ενισχυμένο από τον συμβολισμό του κόκκινου χρώματος από το αίμα της θυσίας του Χριστού, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των παραδόσεων του Πάσχα στα Βαλκάνια.

    Ως σύμβολο της δημιουργίας, της γέννησης της ζωής, το αβγό έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για αναρίθμητους μύθους και παραδόσεις από την αρχαιότητα έως σήμερα.

    Στη Ρουμανία, το βάψιμο των αβγών αποτελεί απόδειξη ότι τα έθιμα του Πάσχα τηρούνται έως σήμερα στη βαλκανική αυτή χώρα, όπου η παράδοση θέλει την Παναγία να είχε τοποθετήσει ένα καλάθι με αβγά στα πόδια του εσταυρωμένου Χριστού, τα οποία βάφτηκαν κόκκινα από το αίμα που έτρεχε από τις πληγές Του. Σύμφωνα με τη ρουμανική παράδοση, μόλις ο Χριστός είδε τα αβγά να γίνονται κόκκινα, ζήτησε από τους πιστούς να βάφουν κόκκινα αβγά σε ανάμνηση της θυσίας Του.

    Το βάψιμο των αβγών (vapsuvat) γίνεται και εδώ τη Μεγάλη Πέμπτη (Veli Chetvortok). Το βράδυ της ίδιας ημέρας, οι νοικοκυρές παίρνουν ένα από τα βαμμένα αβγά στην εκκλησία για να το "διαβάσει" ο Παπάς μαζί με τα Δώδεκα Ευαγγέλια. Με το πέρας της λειτουργίας, θάβουν το αβγό στο αμπέλι τους προκειμένου να τους προστατεύσει ο Θεός από χαλαζοθύελλες και να έχουν καλή σοδειά. Στη λαϊκή συνείδηση, ένα αβγό που έχει διαβαστεί στην Εκκλησία τη Μεγάλη Πέμπτη, μπορεί να αντέξει χωρίς να χαλάσει ολόκληρη τη χρονιά.

    Φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις των καταναλωτικών ενώσεων, οι Βούλγαροι θα βάψουν περίπου 100 εκ. αβγά για το Πάσχα, αφού κάθε νοικοκυριό βάφει κατά μέσο όρο περίπου 30-35 αβγά, όσα καταναλώνει σε μηνιαία βάση τους υπόλοιπους μήνες του έτους.

    Όπως και στις άλλες βαλκανικές χώρες, έτσι και στη Σερβία, υπάρχουν διάφορα έθιμα γύρω από το βάψιμο των αβγών τη Μ. Πέμπτη. Ωστόσο, κοινό στοιχείο όλων αυτών είναι ότι το πρώτο αβγό που βγαίνει από το σκεύος όπου βάφονται τα αβγά φυλάσσεται έως το επόμενο Πάσχα στο σπίτι του νοικοκύρη, για να του παράσχει ασφάλεια και υγεία. Όλα τα άλλα αβγά .. συμμετέχουν στο "διαγωνισμό" τσουγκρίσματος, στον οποίο επιδίδονται μικροί και μεγάλοι τη Λαμπρή, όπως σε όλες τις ορθόδοξες χώρες.

    Τα βαμμένα αβγά ή "pisanice", όπως τα αποκαλούν οι Κροάτες, αποτελούν παράδοση για τις γιορτές του Πάσχα. Αν και οι νοικοκυρές χρησιμοποιούν πλέον σύγχρονες πρακτικές και τρόπους διακόσμησης για τα πασχαλινά αβγά, το κυρίαρχο μοτίβο στο νότο της Κροατίας είναι το κόκκινο αβγό με έναν άσπρο σταυρό στη μέση. Αντίθετα, στην υπόλοιπη χώρα κυριαρχούν τα σχέδια με λουλούδια και γεωγραφικά μοτίβα, εμπνευσμένα κυρίως από τη φύση. Και εδώ, το τσούγκρισμα των αβγών μετά την Ανάσταση έχει "διαγωνιστικό" χαρακτήρα.

    [04] Νέα άνοδος του πετρελαίου

    Νέα άνοδο σημείωσε η τιμή του αργού πετρελαίου μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων από την αμερικανική κυβέρνηση που δείχνουν μεγαλύτερη του αναμενομένου μείωση των αποθεμάτων καυσίμων στις ΗΠΑ, ενόψει μάλιστα της θερινής περιόδου, κατά την οποία παρατηρείται αύξηση της ζήτησης λόγω των μετακινήσεων των εκδρομέων.

    Έτσι το αμερικανικό αργό για παράδοση Ιουνίου έκλεισε με αύξηση 23 σεντς, στα 118,30 δολάρια το βαρέλι. Οι ανησυχίες για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς έστειλαν τα συμβόλαια για παραδόσεις Μαϊου στην τιμή-ρεκόρ των 119,90 δολαρίων το βαρέλι.

    Το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ αυξήθηκε κατά 51 σεντς, κλείνοντας στα 116, 46 το βαρέλι, αφού έφτασε κάποια στιγμή να πωλείται πως 116,75 δολάρια το βαρέλι.

    [05] Δυσοίωνες εκτιμήσεις

    Οι πάγοι στην Αρκτική μπορεί να λιώνουν πιο γρήγορα απ΄ ό,τι εκτιμούν οι περισσότεροι επιστήμονες που παρακολουθούν τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών, επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF, σε έκθεσή της που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα.

    Στην έκθεση αναφέρεται ότι στη Γροιλανδία και στην ευρύτερη περιοχή της Αρκτικής, οι πάγοι υποχωρούν "με ρυθμούς σημαντικά ταχύτερους από εκείνους που εκτιμούσαν οι προηγούμενες εκθέσεις των ειδικών".

    Το WWF αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το στρώμα των πάγων της Γροιλανδίας, που αποτελείται από περίπου 2,9 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα πάγων, υποχωρεί με σαφώς ταχύτερο ρυθμό και "θα μπορούσε να συνεισφέρει πολύ περισσότερο απ΄ ό,τι εκτιμάτο έως τώρα στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών στον πλανήτη, στη διάρκεια του 21ου αιώνα".

    Παράλληλα διαπιστώνεται ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική έχει ως συνέπεια να μειώνεται τόσο η έκταση, όσο και το πάχος των πάγων στην περιοχή, κάτι που καθιστά την παγωμένη έκταση περισσότερο επισφαλή στη διάρκεια του καλοκαιριού.

    "Η πρόσφατη επιτάχυνση της υποχώρησης της παγωμένης θάλασσας δεν καταγράφεται στα περισσότερα μοντέλα", αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του WWF, στην οποία περιλαμβάνονται στοιχεία των ερευνών που έγιναν μετά το 2005.

    "Αντιλαμβανόμαστε ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ξεπερνούν τις αλλαγές που παρατηρούσαμε έως τώρα στην Αρκτική", δήλωσε ο Μάρτιν Σόμερκορν, ειδικός σύμβουλος της οργάνωσης WWF, που εργάζεται στο Διεθνές Πρόγραμμα για την Αρκτική. "Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς κάποιες από αυτές τις αλλαγές στην Αρκτική μπορεί να προκαλέσουν την άνοδο της θερμοκρασίας στη Γη πέρα από τα μοντέλα πρόβλεψης που έχουμε σήμερα", πρόσθεσε.

    Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF δίνοντας στη δημοσιότητα την τελευταία έκθεση απηύθηνε έκκληση στις αρκτικές χώρες, δηλαδή στον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Δανία, να συνεργαστούν για να βοηθήσουν τις κοινότητες της περιοχής να προετοιμαστούν για την αντιμετώπιση των αλλαγών που επέρχονται στην περιοχή.

    Το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική μπορεί να προκαλέσει διάβρωση των ακτών, να επηρεάσει την καθημερινή ζωή των αυτόχθονων και να πλήξει τους θαλάσσιους οργανισμούς. Παράλληλα εκτιμάται ότι θα υπάρξουν συνέπειες για όλο τον πλανήτη, αφού εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των θαλασσών θα απειληθούν κοινότητες που ζουν σε παράκτιες ζώνες από το Μπαγκλαντές μέχρι την Ολλανδία και ορισμένα τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 April 2008 - 6:30:26 UTC