Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Χριστιανοσύνη γιορτάζει το Αγιο Πάσχα
  • [02] Το Πάσχα των Πολιτικών
  • [03] "Διεύρυνση της συνεργασίας"
  • [04] "Μέτρα για απασχόληση-ακρίβεια"

  • [01] Η Χριστιανοσύνη γιορτάζει το Αγιο Πάσχα

    Με λαμπρότητα γιορτάζει ο Ελληνισμός, μαζί με εκατομμύρια χριστιανών το άγιο Πάσχα, το χαρμόσυνο γεγονός της Ανάστασης του Θεανθρώπου. Πλήθος πιστών προσήλθε στους ιερούς ναούς όπου εψάλη το Χριστός Ανέστη.

    Με τιμές αρχηγού κράτους έγινε χθες στις 8 το βράδυ η υποδοχή του Αγίου Φωτός που μεταφέρθηκε από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα με ειδική πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

    Το Άγιο Φως μετέφερε ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα, Μητροπολίτης Γεράσων, Θεοφάνης ενώ συνοδευόταν και από αντιπροσωπεία της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Κασσίμης ήταν εκείνος που παρέλαβε το Άγιο Φως από τον Πανάγιο Τάφο και ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Θεόφιλο που έφερε για άλλη μια φορά το Αναστάσιμο Φως στην Χριστιανοσύνη.

    Το Άγιο Φως μεταφέρθηκε με ειδικές πτήσεις σε όλες της γωνιές της Ελλάδας, ενώ δεκάδες ήταν οι πιστοί που πήγαν στο αεροδρόμιο αργά το βράδυ για να παραλάβουν το Άγιο Φως, πριν μεταφερθεί στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου, στην Πλάκα.

    Λίγο μετά τις 2 μετά το μεσημέρι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος έφερε και πάλι το Αναστάσιμο Φως στο χριστιανικό κόσμο.

    Κάτω από πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας έγινε φέτος η τελετή της αφής του Αγίου Φωτός, καθώς η αστυνομία, αλλά και η Αγιοταφική Κοινότητα ανέμεναν κλίμα έντασης εκ μέρους των Αρμενίων που επιβουλεύονται το προνόμιο του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου να "βγάζει" από τον Πανάγιο Τάφο το Αναστάσιμο Φως.

    Χιλιάδες πιστοί κατέκλυσαν τα Ιεροσόλυμα ιδιαίτερα το Μεγάλο Σάββατο και ένα μεγάλο μέρος επιχείρησε να μπει μέσα στο ναό της Αναστάσεως.

    Πολύ γρήγορα, όμως, δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο και οι αστυνομικοί με βίαιο τρόπο πολλές φορές, προσπάθησαν να αποκαταστήσουν την τάξη, χωρίς αποτέλεσμα.

    Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος κατέβηκε από το Πατριαρχείο στο ναό λίγο μετά τη 1 μετά το μεσημέρι, οι δε εκπρόσωποι των άλλων δογμάτων, σύμφωνα με τους Κανόνες, έσπευσαν να υποβάλλουν τα σέβη τους, δείγμα αναγνώρισης του προνομίου του.

    Ο Τάφος είχε σφραγιστεί με κερί, προηγουμένως δε εκπρόσωποι των δογμάτων αλλά και η αστυνομία είχαν ελέγξει προσεκτικά το χώρο για να αποκλείσει την ύπαρξη εστίας φωτιάς.

    Αραβόφωνοι χριστιανοί περιήλθαν το ναό με αλλαλαγμούς και συνθήματα προσευχόμενοι με αυτό τον τρόπο στην Παναγία και στο Χριστό να στείλει το Αναστάσιμο Φως και πάλι στη χριστιανοσύνη.

    Κατά τη διάρκεια αυτής της περιφοράς των αραβοφώνων δεν έλειψαν οι εντάσεις μεταξύ των προσκυνητών από τα διάφορα δόγματα. Πολύ γρήγορα όμως η αστυνομία καθώς και ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας που προσήλθαν μέσα στο ναό αποκατέστησαν την τάξη.

    Μόλις ο Πατριάρχης Θεόφιλος στάθηκε μπροστά στο ιερό κουβούκλιο διάκονοι του έβγαλαν τα άμφια και μπήκε μέσα στον Πανάγιο Τάφο μόνο με ένα λευκό στιχάρι. Λίγα λεπτά αργότερα, αστραπές κατέκλυσαν το ναό, το Αγιο Φως είχε και πάλι έρθει στη γη, ενώ το πλήθος των προσκηνυτών αλλάλαζε. Χιλιάδες φλας άστραψαν και όταν βγήκε ο Πατριάρχης με τις δάδες όλοι έσπευσαν να πάρουν το φως από τα χέρια του. Λίγο αργότερα, ο Πατριάρχης Θεόφιλος παραδίδοντας το Αγιο Φως στην εθνική αντιπροσωπεία αλλά και στους εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδος, τόνισε ότι σκοπός της Ανάστασης είναι να φωτίζει όλους τους κυβερνώντες του κόσμου υπέρ της ειρήνης και της ευημερίας. Ιδιαιτέρως να φωτίζει τους κυβερνώντες της χώρας μας ώστε να εργάζονται και αυτοί για την ευημερία του γένους.

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασίμης, ο οποίος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για το Αγιο Φως εκ μέρους της κυβέρνησης και της Ελλάδας. Μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών, στην εθνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Χρήστος Ζώης, βουλευτές, εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Το Αγιο Φως έφθασε στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" από τον Εξαρχο του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα μητροπολίτη Γεράσων Θεοφάνη και έγινε δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους.

    Από το αεροδρόμιο με ειδικές πτήσεις μεταφέρθηκε σε όλη την Ελλάδα και στην Αθήνα έφτασε στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα.

    [02] Το Πάσχα των Πολιτικών

    Στο χωριό Φραγκάδες Ιωαννίνων βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας για τις γιορτές του Πάσχα. Στα Ιωάννινα βρίσκεται και ο πρωθυπουργός με την οικογενειά του.

    Σήμερα ο κ.Κ.Παπούλιας θα επισκεφθεί το φυλάκιο Σαγιάδας και το στρατόπεδο Φιλιατών Θεσπρωτίας, για να γιορτάσει κοντά στους στρατευμένους στα ελληνο-αλβανικά σύνορα.

    Το φυλάκιο Δρυμάδων θα επισκεφθεί ο κ. Καραμανλής, ο οποίος έκανε ανάσταση στο χωριό Δολό Πωγωνίου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου παρέμεινε στην Αθήνα, μετά το ατύχημα που είχε την περασμένη Κυριακή.

    Η κ.Αλέκα Παπαρήγα θα γιορτάσει με τους στρατευμένους στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ), στον Αυλώνα Αττικής.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλέξης Τσίπρας περνά τις μέρες του Πάσχα στη Βιέννη, ενώ ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέκος Αλαβάνος βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Τήνο.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης έκανε Ανάσταση στο Λιτόχωρο Πιερίας. Το μεσημέρι θα επισκεφθεί την XXIV Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων.

    [03] "Διεύρυνση της συνεργασίας"

    Επίσκεψη εργασίας θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός την Τρίτη στη Μόσχα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον απερχόμενο πρόεδρο Πούτιν και το νέο πρόεδρο Μεντβιέντεφ.

    Ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ ορκίζεται και αναλαμβάνει επισήμως την προεδρία της Ρωσίας στις 7 Μαΐου, ενώ την επομένη αναμένεται ότι η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) θα επικυρώσει την προεδρική πρόταση και θα εκλέξει τον Βλαντίμιρ Πούτιν πρωθυπουργό της χώρας. Οι συνομιλίες με τον κ. Κώστα Καραμανλή είναι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Κρεμλίνου, από τις τελευταίες συναντήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν με ξένους ηγέτες υπό την προεδρική του ιδιότητα.

    Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα την Τετάρτη 30 Απριλίου.

    Συνέντευξη στο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ

    Ελλάδα και Ρωσία προωθούν με τη σταθερή πολιτική τους τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, διαπίστωσε ο πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτoρείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

    "Έχουμε αμοιβαία συμφέροντα στη σφαίρα της ανάπτυξης και της ευημερίας και εγγύς απόψεις, σε πολλά διεθνή ζητήματα", δήλωσε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, που επισκέπτεται για τρίτη φορά τη Μόσχα και τον Πρόεδρο Πούτιν, "ένα μεγάλο Ευρωπαίο ηγέτη, αλλά και φίλο της χώρας μου".

    Στη συνέντευξή του, ο κ. Κ.Καραμανλής δηλώνει ικανοποιημένος γιατί "τα τελευταία τέσσερα χρόνια Ελλάδα και Ρωσία ήρθαν κοντύτερα, μέσα από την ουσιαστική, εντατική όσο και στενή συνεργασία σε καίρια θέματα κοινού ενδιαφέροντος" και προσθέτει ότι η "στρατηγική", όπως την χαρακτήρισε το 2004 ο Β.Πούτιν, συνεργασία αυτή "απέδειξε το ειδικό βάρος και τη σημασία της όχι μόνο στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, αλλά και ως προς το ευρωπαϊκό μας μέλλον".

    Οι υπάρχουσες προϋποθέσεις συνηγορούν ότι και αυτή η επικείμενη συνάντηση θα αποδειχθεί "πολλαπλά επωφελής για τον ελληνικό και το ρωσικό λαό", εκτιμά ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι προσβλέπει και στη συνάντησή του με τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, "δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη μπροστά μας πολλές προκλήσεις και ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεών μας και την ενδυνάμωση της φιλίας μας σε όλους τους τομείς".

    Σε ερώτηση για την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας ο κ. Καραμανλής την χαρακτήρισε "ουσιαστική, αλλά και με διευρυνόμενη προοπτική", επισημαίνοντας ότι στο τέλος του 2015 η χώρα μας θα καταναλώνει 7 δισεκατομύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, το 80% του οποίου θα προέρχεται από τη Ρωσία. Υπογράμμισε, τη σημασία της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, προσθέτοντας ότι "η ανάγκη για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας συνιστά πλέον προτεραιότητα για τις χώρες της Ευρώπης, δεδομένου ότι σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα εισρεύσουν στην ευρωπαϊκή αγορά από την περιοχή της Κασπίας στο εγγύτερο μέλλον".

    Αναφερόμενος ειδικότερα στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ο πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι η πορεία του έργου εξελίσσεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, καθώς "το διεθνές κονσόρτσιουμ που θα αναλάβει την κατασκευή και τη διαχείρισή του έχει ήδη δημιουργηθεί στην Ολλανδία και δουλεύει εντατικά για την υλοποίηση του έργου".

    Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο Πρακτορείο ΡΙΑ-ΝΟΒΟΣΤΙ

    Τη συνέχεια στις ελληνορωσικές σχέσεις και την πολιτική βούληση για εμβάθυνση και διεύρυνση της ήδη υπάρχουσας ευρείας συνεργασίας θα υπογραμμίσει η επικείμενη επίσκεψή του στη Μόσχα την Τρίτη του Πάσχα, δήλωσε ο Πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής σε συνέντευξή του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι».

    Εκφράζοντας τη χαρά του, που θα επισκεφθεί ξανά τη Μόσχα ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Προέδρου Πούτιν, ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Η συνάντηση αυτή θα δημιουργήσει έναν ακόμη κρίκο στη μακρά και σταθερή αλυσίδα τακτικών, αποδοτικών συναντήσεων. Συνεργαστήκαμε στενά ο ένας με τον άλλον τα τελευταία τέσσερα χρόνια για σειρά σημαντικών ζητημάτων, με στόχευση να ανορθώσουμε τις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι πετύχαμε εξαιρετικά αποτελέσματα και είμαι πεπεισμένος ότι στο μέλλον θα ενισχύσουμε τις προσπάθειες για το καλό των λαών μας».

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι θα ευχαριστήσει τον Πρόεδρο Πούτιν για τις «ενεργητικές του προσπάθειες» προς αυτήν την κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας τη σημασία των «στρατηγικών», όπως τις είχε χαρακτηρίσει ο Β.Πούτιν, σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας. Ο πρωθυπουργός θα επιβεβαιώσει την προσωπική του βούληση να συμβάλει στην εδραίωσή τους και στο μέλλον, και προσβλέπει στη συνάντησή του με τον εκλεγμένο Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, «καθόσον είμαι πεπεισμένος ότι και εκείνος θα συμφωνήσει με την αναγκαιότητα να εκμεταλλευτούμε τις νέες δυνατότητες, που οπωσδήποτε θα ανοιχθούν στο μέλλον».

    Αναφερόμενος στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εξαιρετικά υψηλή» τη σημασία αυτού του σχεδίου για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, σημειώνοντας ότι «η διαφοροποίηση των προμηθειών πρέπει να αντιμετωπίζεται ως θεμελιώδες στοιχείο της ευρωπαϊκής πολιτικής ενεργειακής ασφάλειας». Το σχέδιο του πετρελαιαγωγού, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, «θα μας δώσει μια εναλλακτική και πρόσθετη διαδρομή, που θα επιτρέπει τη διαφοροποίηση των εξαγωγών του ρωσικού αργού πετρελαίου μέσω της νότιας πύλης, η οποία εξαρτάται αυτή τη στιγμή από τη διέλευση μέσω των Στενών του Βοσπόρου», όπου παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις. Σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση του έργου, ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι μετά την ίδρυση της Διεθνούς Εταιρείας στην Ολλανδία, εντός μερικών μηνών το κονσόρτσιουμ θα παρουσιάσει τις απαραίτητες τεχνικο-οικονομικές μελέτες και θα προετοιμάσει τις συμφωνίες διέλευσης (τράνζιτ), οι οποίες πρέπει να υπογραφούν με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, συμπεραίνοντας ότι «το σχέδιο προχωρά επιτυχώς και δεν υπάρχει αναγκαιότητα οποιασδήποτε κυβερνητικής μεσολάβησης στην εξέλιξή του, τουλάχιστον στο παρόν στάδιο».

    Ερωτηθείς για τον αγωγό φυσικού αερίου «Νότιο Ρεύμα» (South Stream) ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε το σχέδιο για την Ελλάδα «πολλά υποσχόμενο, καθώς θα εγγυηθεί τη διαφοροποίηση πηγών για την Ευρώπη, ενισχύοντας κατβ αυτόν τον τρόπο την ενεργειακή ασφάλεια και κατοχυρώνοντας μια πιο ανοιχτή και ανταγωνιστική εσωτερική αγορά φυσικού αερίου». Για τους λόγους αυτούς το σχέδιο έχει «την ευρεία στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης» και έχει ήδη συνεξεταστεί από την αρμόδια ελληνο-ρωσική ομάδα εργασίας, με την οποία συνεχίζεται η 20ετής συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας στον τομέα του φυσικού αερίου.

    Στη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός χαιρετίζει την αύξηση του ρεύματος Ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά καταβάλλει κάθε προσπάθεια, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων, που παρέχει η ΕΕ, για να συνδράμει τον διμερή τουρισμό, έναν παράγοντα, ο οποίος «επιτρέπει την εξισορρόπηση των εμπορικών - οικονομικών σχέσεων», αλλά και «φέρνει πιο κοντά τους λαούς μας». Απαριθμεί επίσης τομείς όπως ο κατασκευαστικός, ο τραπεζικός, οι νέες τεχνολογίες και οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και ιδιαίτερα οίνου, γύρω από τους οποίους διαμορφώνεται πλαίσιο «σαφών προοπτικών και αυξανόμενης αισιοδοξίας», σε ό,τι αφορά στις διμερείς σχέσεις.

    Αναφερόμενος στις πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι, όπως αποφάσισαν με τον πρόεδρο Πούτιν κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στη Μόσχα το Δεκέμβριο, το 2013 να εορταστεί ως έτος Ελλάδας στη Ρωσία και Ρωσίας στην Ελλάδα, την παραμονή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014 στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι στη Μ.Θάλασσα.

    Ερωτηθείς για το θέμα του Κοσόβου ο Κ.Καραμανλής δήλωσε ότι η Ελλάδα «πάντοτε προτιμούσε τις συμφωνημένες αποφάσεις και ήταν αντίθετη με την αρχή της αναγνώρισης των τετελεσμένων», γιβ αυτό και θα λάβει τις αποφάσεις μετά από λεπτομερή ανάλυση των εξελίξεων, των συνεπειών τους στην περιφερειακή ασφάλεια και των εθνικών της συμφερόντων. Σε ό,τι αφορά, δε, στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη βαθιά του εκτίμηση για «τη δέσμευση της Ρωσίας να υποστηρίξει τις προσπάθειές μας για μια οριστική λύση του προβλήματος, η οποία επεδείχθη με τις πρόσφατες δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων ότι η Μόσχα θα αποδεχθεί τα αποτελέσματα των υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεων και θα αναγνωρίσει ένα όνομα αμοιβαίως αποδεκτό».

    «Έχουμε εμπιστοσύνη ότι η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ δεν θα φεισθεί προσπαθειών για την υπεράσπιση του κύρους του κεντρικού αυτού οργάνου του ΟΗΕ και τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής των ψηφισμάτων του, καθώς και για την υπεράσπιση των θεμελιωδών αξιών και αρχών του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, στον οποίον βασίζονται οι διεθνείς σχέσεις», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

    [04] "Μέτρα για απασχόληση-ακρίβεια"

    Τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων ζήτησε από την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτηρίζοντας «μείζον ζήτημα» τη μείωσή της.

    Ειδικότερα,ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ενίσχυσης των μισθών, μείωσης του φορολογικού βάρους των χαμηλόμισθων νοικοκυριών, ενίσχυσης της απασχόλησης και πάταξης της ακρίβειας «που τρώει το οικογενειακό εισόδημα». Πρόσθεσε ότι το κόστος αγαθών όπως η υγεία και η εκπαίδευση πρέπει να σταματήσει να μετακυλίεται στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στις «τελευταίες κινήσεις του κ. Αλογοσκούφη» εξέφρασε την ανησυχία του ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας ότι πρόκειται για επιβεβαίωση όσων είχαν προβλεφθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ σχετικά με τα δημοσιεύματα «περί απογραφής Νο 2» εξέφρασε την ευχή, αν γίνει, να είναι πιο σοβαρή από την πρώτη και να μη χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση «για να κάνει περαιτέρω περικοπές».

    Σχολιάζοντας, εξ άλλου, δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών περί «καρτέλ κρέατος», δήλωσε ότι τα θέματα της ακρίβειας απασχόλησαν τον αρμόδιο υπουργό τις πασχαλινές μέρες, αλλά δεν υπάρχουν, για τον ίδιο και την κυβέρνηση για όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

    Κάλεσε δε την κυβέρνηση να ακούσει δικά της στελέχη τι λένε στις δηλώσεις τους για το αν υπάρχει ακρίβεια ή όχι.

    Με τον ίδιο ευκαιριακό και επικοινωνιακό τρόπο αντιμετώπισε η κυβέρνηση και το θέμα της οδικής ασφάλειας,δήλωσε επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Και πρόσθεσε ότι στη Βουλή εκκρεμεί πλήρης ερώτηση του ΠΑΣΟΚ για την οδική ασφάλεια, την οποία η κυβέρνηση επέλεξε να μην απαντήσει.

    Παπακωνσταντίνου για το Κιότο

    Το θέμα της δημιουργίας χωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την προσωρινή αποβολή της χώρας από τη συνθήκη του Κιότο.

    Ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε σήμερα ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να προχωρήσει στο αυτονόητο "για να έχει η χώρα μας περιβαλλοντική πολιτική".

    Επίσης ζήτησε, για μια ακόμα φορά, από τον κ. Γ. Σουφλιά "να πάρει πίσω τη δήλωση του υφυπουργού του", με την οποία ο κ. Καλογιάννης επέρριπτε ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για την αποβολή και στο Εθνικό Αστεροσκοπείο.

    Οι ευθύνες ανήκουν στην κυβέρνηση και πρέπει ο κ. Σουφλιάς να τις αναλάβει, όποιες κι αν είναι αυτές κι άφησε να εννοηθεί ότι μεταξύ των ενεργειών ανάληψης ευθυνών θα μπορούσε να είναι και η παραίτηση. Πρόσθεσε ότι όλοι είχαν προειδοποιήσει τον κ. Σουφλιά για την επερχόμενη καταδίκη, αλλά εκείνος προτίμησε να μιλήσει για επιθέσεις εναντίον του και κινδυνολογία.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υποχρεωμένη να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διότι τίθεται σε αμφιβολία ολόκληρο το σύστημα σε επίπεδο Ένωσης. Και πρόσθεσε ότι ο Επίτροπος κ. Δήμας "κάνει τη δουλειά του όπως πρέπει".

    Στο στόχαστρο του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε και ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, με αφορμή την υπόθεση της παραίτησης του Διοικητή του Ευαγγελισμού, η οποία τελικά δεν έγινε δεκτή. "Είναι καιρός να σταματήσει η ασυλία του αρμόδιου υπουργού",δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου και αναφέρθηκε σε δύο συγκεκριμένα θέματα, αρμοδιότητας του κ. Αβραμόπουλου.

    Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος, ο υπουργός Υγείας, εδώ και 14 μήνες (Φεβρουάριος 2007) είχε κάνει δηλώσεις, τις οποίες επανέλαβε στη συνέχεια, περί προσλήψεων 6.000 νοσηλευτών και 1.200 γιατρών. Και απηύθυνε το ερώτημα, στον κ. Αβραμόπουλο: "που είναι όλοι αυτοί";

    Αναφέρθηκε επίσης σε δηλώσεις του υπουργού για τη διαφάνεια στα νοσοκομεία και στην οικονομική τους διαχείριση, καθώς και για τη νέα πολιτική για το φάρμακο. Και επικαλούμενος πρόσφατες δηλώσεις του Δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, κατηγόρησε τον κ. Αβραμόπουλο ότι δεν έχει εκδώσει ακόμα τις υπουργικές αποφάσεις για την επιστροφή του 4% του τζίρου των φαρμακευτικών εταιριών στα κρατικά ταμεία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφυγόντα έσοδα για το δημόσιο, τα οποία ο κ. Κακλαμάνης υπολόγισε σε 300 εκατ. Ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 27 April 2008 - 4:44:59 UTC