Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στρατηγική σχέση Ελλάδας - Ρωσίας

  • [01] Στρατηγική σχέση Ελλάδας - Ρωσίας

    Στη στρατηγική σχέση Ελλάδας - Ρωσίας και στη σημασία της μεταξύ τους ενεργειακής συνεργασίας, αναφέρθηκαν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις που έκαναν στη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Κρεμλίνο.

    "Η πρόσκληση που μου απευθύνατε, σε μια συγκινησιακά φορτισμένη στιγμή για σας, υπογραμμίζει τη στρατηγική σχέση των χωρών μας και τη φιλία που τις συνδέει", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Πρόσθεσε ότι με τον κ. Πούτιν έκαναν "απολογισμό της πολύ καλής συνεργασίας που είχαμε τα τελευταία χρόνια" και τόνισε ότι "θα βάλουμε τις βάσεις για την περαιτέρω δυναμική συνεργασία σε όλους τους τομείς".

    Ανέφερε ακόμη ότι με τον Ρώσο Πρόεδρο αντάλλαξαν απόψεις για τα διεθνή ζητήματα.

    Υπογράμμισε ότι η προσωπική συμβολή του Ρώσου Προέδρου στην ανάπτυξη των σχέσεων των δυο χωρών ήταν ανεκτίμητη και σημείωσε ότι από τη νέα θέση του κ. Πούτιν θα συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βαλντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι "υλοποιούμε πολύ σημαντικά έργα στον τομέα της ενέργειας, η συνεργασία αυτή είναι πολύ σημαντική και θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και της Ελλάδας".

    Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στις οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών και σημείωσε ότι ο τζίρος των εμπορικών συναλλαγών αγγίζει τα τρία δισεκατομύρια δολάρια.

    Ανέφερε ακόμη ότι οι δυο χώρες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα θέματα περιβάλλοντος και πρόσθεσε ότι είναι συνεχείς οι μεταξύ τους επαφές και για τα διεθνή θέματα.

    "Βασιζόμαστε στο θετικό ρόλο που ανέκαθεν έπαιζε η Ελλάδα για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρώπη", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο Πρόεδρος Πούτιν τόνισε ακόμη ότι ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με το νέο Πρόεδρο Ντιμίτρι Μεντβιέντεφ και σημείωσε ότι παραδίδει τη σκυτάλη της Προεδρίας στο φόντο μιας σημαντικής αύξησης της ρωσικής οικονομίας και της σταθερής πολιτικής κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας.

    "Οι διμερείς μας σχέσεις θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία", ανέφερε ο κ. Πούτιν και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "ο νέος πρόεδρος θα είναι καλός και αξιόπιστος εταίρος. Ξέρω ότι παρακολουθείτε πολύ στενά τις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας και να είστε σίγουρος ότι στην ίδια γραμμή θα συνεχιστούν και στο μέλλον", πρόσθεσε κλείνοντας τις δηλώσεις του ο Ρώσος πρόεδρος.

  • ** Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει αύριο στην Αθήνα, όπου υπό την προεδρία του θα συνεδριάσει στις 13:00 η Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα του Υπουργείου Παιδείας.

    Συμφωνία για τον South Stream

    Ενεργειακή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου (South Stream) υπογράφεται σήμερα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Μόσχα.

    Οι διαπραγματεύσεις για την συμφωνία ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα και η συμφωνία θα υπογραφεί το μεσημέρι στο Κρεμλίνο, ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια και στον Ρώσο ομόλογό του κ. Βίκτωρ Χριστένκο.

    Ο ελληνικός κλάδος του αγωγού "South Stream" θα ξεκινά από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ιταλία μέσω Ελλάδας. Προβλέπεται ότι η συμφωνία θα έχει ισχύ για 30 χρόνια και μέσω του αγωγού θα διέρχονται 10 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως. Μέρος της ποσότητας αυτής θα διοχετεύεται στη χώρα μας, ενώ η Ελλάδα θα εισπράττει και τέλη διέλευσης. Η Ρωσική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνίες με τις Βουλγαρία, Ιταλία, και Σερβία για τους υπόλοιπους κλάδους του αγωγού. Προβλέπεται ακόμη συμφωνία για την ίδρυση εταιρίας που θα έχει την ευθύνη για την κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού, η οποία θα υπογραφεί ανάμεσα στην Ελληνική ΔΕΣΦΑ και την GASPROM. Η έδρα της εταιρίας θα είναι κατά προτίμηση στην Ελλάδα και το έργο της θα είναι ο σχεδιασμός, η χρηματοδότηση, η κατασκευή και η λειτουργία του αγωγού.

    Η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης βασίζεται σε 3 κριτήρια:

    1. Την ασφάλεια του ενεργειακού εξοπλισμού της χώρας

    2. Την διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και

    3. Την μείωση της πετρελαϊκής εξάρτησης και την σταδιακή υποκατάσταση του πετρελαίου από φυσικό αέριο.

    Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζεται πολιτική για την ενίσχυση των ενεργειακών πηγών της χώρας, για την διασφάλιση του εφοδιασμού της ενεργειακής αγοράς με υψηλής ποιότητας προϊόντα στις καλύτερες δυνατές τιμές και παράλληλα για να καταστεί η χώρα διαμετακομιστικό κέντρο.

    Η πρώτη διακρατική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία είχε υπογραφεί το 1987 και λήγει το 2016 ενώ εκκρεμεί ανανέωση της μέχρι το 2040. Παράλληλα έχει συσταθεί μικτή επιτροπή για την συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα Φυσικού αερίου.

    Τα ρώσικα πρακτορεία για την επίσκεψη Καραμανλή

    Και τα κρατικά πρακτορεία «ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ» και «ΡΙΑ-Νόβοστι» ανέφεραν ότι με το πέρας των σημερινών συνομιλιών του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή και του Προέδρου Β.Πούτιν στο Κρεμλίνο σχεδιάζεται να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Ρωσίας για την ελληνική συμμετοχή στον αγωγό φυσικού αερίου «Νότιο Ρεύμα» (South Stream).

    Τα ρωσικά πρακτορεία επικαλούνται εκπρόσωπο της προεδρικής διοίκησης και πηγές του Κρεμλίνου, χωρίς να τις κατονομάζουν, σύμφωνα με τις οποίες στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων των δύο πλευρών θα βρεθεί «η υλοποίηση πολύ σημαντικών κοινών σχεδίων στον ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένων του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και του αγωγού φυσικού αερίου "Νότιο Ρεύμα"».

    Με την ολοκλήρωση της συνάντησης Πούτιν - Καραμανλή, κατά τους συνομιλητές των πρακτορείων, «σχεδιάζεται η υπογραφή διακυβερνητικής συμφωνίας συνεργασίας για την κατασκευή και εκμετάλλευση του «ελληνικού» τμήματος του αγωγού».

    Όπως σημειώνει το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε στο πρακτορείο ότι «η πρακτική υλοποίηση αυτών των μεγάλων σχεδίων, βασίζεται στον ισορροπημένο υπολογισμό των αλληλοεξαρτώμενων συμφερόντων των κρατών - παραγωγών, των κρατών - μεταφορέων και των τελικών καταναλωτών και στοχεύει στη διασφάλιση υψηλού επιπέδου ενεργειακής ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

    Σύμφωνα με το ΡΙΑ-Νόβοστι το σχέδιο του "South Stream" προβλέπει την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου με βασική διακλάδωση από τη Ρωσία ως την Ιταλία. Η κατασκευή και εκμετάλλευση του έργου έχει συμφωνηθεί να γίνει σε ισότιμη βάση μεταξύ της ιταλικής ΕΝΙ και της ρωσικής Γκαζπρόμ και το συνολικό κόστος κινείται στα περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα καταλήγει μέσω της Μ.Θάλασσας στη Βουλγαρία και θα έχει μήκος περί τα 900 χιλιόμετρα με μέγιστο βάθος πόντισης του αγωγού τα 2 χιλιόμετρα. Υπολογίζεται ότι το ρωσικό φυσικό αέριο θα είναι προσιτό μέσω του αγωγού στους καταναλωτές της Ν.Ευρώπης το 2013.

    Στις συναντήσεις του πρωθυπουργού στο Κρεμλίνο, τόσο με τον απερχόμενο Πρόεδρο και μελλοντικό πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν, όσο και με τον εκλεγμένο Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, θα συζητηθεί όλο το εύρος των διμερών σχέσεων, καθώς και σειρά διεθνών προβλημάτων, μεταξύ των οποίων «η κατάσταση στα Βαλκάνια, η διευθέτηση του Κυπριακού, η πανευρωπαϊκή προβληματική».

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου οι αυριανές ελληνορωσικές διαβουλεύσεις «καλούνται να επιβεβαιώσουν το υψηλό επίπεδο της διμερούς συνεργασίας και να της δώσουν περαιτέρω ώθηση σε όλους τους τομείς».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 29 April 2008 - 12:30:23 UTC