Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευχές για το 2009
  • [02] Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις

  • [01] Ευχές για το 2009

    Οι πύλες του Προεδρικού Μεγάρου άνοιξαν σήμερα για τις καθιερωμένες ευχές της πολιτικής, στρατιωτικής, δικαστικής, θρησκευτικής και πνευματικής ηγεσίας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Ο κ. Παπούλιας ευχήθηκε στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή "όλα τα καλά", ενώ εκτός από τις ευχές με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου συνομίλησε για λίγο για τις πρωτοβουλίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς σε διπλωματικό επίπεδο για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ενδιαφέρθηκε για την πορεία της υγείας της μητέρας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Μαργαρίτας, η οποία στις εορτές των Χριστουγέννων είχε ατύχημα.

    Ο κ. Παπούλιας με τη ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συζήτησε για το Παλαιστινιακό και της ζήτησε να τον ενημερώσει μετά την επιστροφή της από τη Ραμάλα, την ερχόμενη εβδομάδα, για την κατάσταση.

    Με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο είχε ιδιαίτερη συνομιλία σχετικά με τη νέα γενιά, όπου ο κ. Αλαβάνος συνεχάρη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις παρεμβάσεις του σχετικά με τις αγωνίες των νέων.

    Θερμές ευχές αντήλλαξε με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, καθώς επίσης με τους πρώην πρωθυπουργούς Τζαννή Τζαννετάκη και Κ. Μητσοτάκη.

    Στον κ. Παπούλια ευχήθηκαν υπουργοί, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Γ. Αλογοσκούφης, Μ. Λιάπης, Φ. Πετραλιά, υφυπουργοί όπως οι κ.κ. Γ. Παπαθανασίου, Γ. Βαληνάκης και στελέχη κομμάτων, καθώς και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς.

    Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ευχήθηκαν ακόμη πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων.

    Το μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατίας

    "Σε λίγες ώρες αποχαιρετάμε μια χρονιά ορόσημο, όχι μόνο για την πατρίδα μας αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Μια χρονιά δύσκολη που εκδηλώθηκαν κλυδωνισμοί πρωτοφανούς έντασης στην παγκόσμια οικονομία.

    Και που τις τελευταίες μέρες της παρακολουθούμε συγκλονισμένοι ένα λουτρό αίματος που φαίνεται να έρχεται από άλλες σκοτεινές εποχές". Αυτό αναφέρει στο μήνυμά του για το Νέο Ετος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Σημειώνει ότι "η χρονιά που φεύγει κατέδειξε ότι πλέον δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε μπροστά σε μια σειρά από παθογένειες, δυσλειτουργίες ενός πολιτισμικού πρότυπου, η «πτώχευση» του οποίου είναι πλέον κοινώς παραδεκτή".

    Ο κ. Παπούλιας τονίζει επίσης τα εξής: "Σβ αυτή τη βεβαρημένη συγκυρία ο «απόηχος» του 2008 κάθε άλλο παρά μας εφησυχάζει. Μας προβληματίζει και μας ανησυχεί.

    Ας ακούσουμε λοιπόν την κραυγή αγωνίας όλων αυτών που ζουν στο περιθώριο, όλων αυτών που ζουν με την ανασφάλεια για το αύριο: Των άνεργων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των φτωχών, αυτών που βιώνουν ρατσιστικές συμπεριφορές.

    Αλλά και των επαγγελματιών και όλων των εργαζομένων που αισθάνονται την ανασφάλεια καθώς οι προσδοκίες τους από τον χρόνο που φεύγει δεν πραγματοποιήθηκαν.

    Ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τους νέους, ακούγοντας με ευαισθησία και τη δική τους φωνή. Ας συναισθανθούμε το φόβο για το μέλλον τους, μέσα σε έναν άδικο κόσμο που εμείς τους κληροδοτούμε.

    Τον κόσμο της οικολογικής καταστροφής του πλανήτη, της οικονομικής κρίσης με το άδηλο εργασιακό και ασφαλιστικό μέλλον, της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους και του άκρατου ατομισμού.

    Και ας σκεφθούμε τα στρατευμένα παιδιά μας που υπηρετούν σήμερα την πατρίδα μακριά από τα σπίτια τους για να ζει και να δημιουργεί με ασφάλεια ο ελληνικός λαός.

    Εξάλλου, ο τραγικός θάνατος του 15χρονου Αλέξη και τα όσα ακολούθησαν αποτελούν συνέχεια μιας πορείας γεγονότων που έθεσαν και θέτουν σε αμφισβήτηση τη λειτουργικότητα των θεσμών της ελληνικής πολιτείας.

    Αγαπητοί μου συμπολίτες,

    Οι ηθικές, πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις της εποχής μας είναι πολλές.

    Για να τις αντιμετωπίσουμε απαιτείται από όλους η εμπέδωση μιας νέας πολιτιστικής και πολιτικής συνείδησης, τόσο ατομικής όσο και συλλογικής, καθώς και η ενεργοποίηση της κοινωνίας, στο σύνολό της. Απαιτείται ένας νέος τρόπος σκέψης.

    Εύχομαι το 2009 να είναι μια χρονιά που, με ομοψυχία, θα βαδίσουμε στο δρόμο, όχι μόνο αντιμετώπισης των προβλημάτων, αλλά επίσης της δημιουργίας και της προόδου.

    Τις γιορτινές αυτές μέρες η σκέψη μας δεν μπορεί παρά να είναι κοντά σε κάθε αδύναμο, σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη, που στερείται, που διεκδικεί κάτι περισσότερο από την Πολιτεία ή που έχει παραιτηθεί από την προσπάθεια μετά από πολλές διαψεύσεις.

    Είμαι βέβαιος ότι η πατρίδα μας έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει μπροστά με γενναίες αποφάσεις, εθνική συναίνεση στα μεγάλα θέματα, ειλικρινή διάλογο και όραμα για κοινωνική δικαιοσύνη, ευημερία και προκοπή.

    Εύχομαι σε όλους, υγεία και προσωπική ευτυχία. Ιδιαίτερα στους απόδημους Έλληνες που διαφημίζουν τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα της γης".

    Μήνυμα του πρωθυπουργού

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στο μήνυμά του για το νέο έτος υπογραμμίζει ότι στο κατώφλι του 2009 είμαι βέβαιος ότι "μπορούμε να πετύχουμε εκείνο που η ιστορία και η παράδοσή μας έχουν αποδείξει έμπρακτα και διαχρονικά. Είμαστε λαός που μπορεί με ενότητα και αλληλεγγύη να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις".

    Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι το νέο έτος προοιωνίζεται πολύ δύσκολο για ολόκληρη την ανθρωπότητα, καθώς όλες οι χώρες βιώνουμε τις συνέπειες της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε ο μεταπολεμικός κόσμος.

    Σε ολόκληρη την Ευρώπη, αναφέρει, κυριαρχεί αβεβαιότητα και έντονη ανησυχία καθώς η οικονομική δραστηριότητα υποχωρεί και η απασχόληση δέχεται ισχυρό πλήγμα. "Οι συνέπειες άρχισαν να επηρεάζουν και τη χώρα μας, αλλά παρ όλα αυτά η οικονομία μας επιδεικνύει αντοχές ισχυρότερες σε σχέση με πολλές άλλες χώρες και αυτό γιατί προωθήσαμε μεταρρυθμίσεις τα προηγούμενα χρόνια, μειώσαμε τα ελλείμματα, περιορίσαμε την ανεργία και διασφαλίσαμε με έγκαιρες παρεμβάσεις τη ρευστότητα της οικονομίας μας", τονίζει ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής προσθέτει πως "ο χρόνος που ξεκινά μας βρίσκει σε μια κρίσιμη καμπή της συλλογικής μας πορείας. Ολοι ξέρουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγικές και οι κοινωνικές ομάδες του τόπου μας. Συναισθανόμαστε όσα καθημερινά βασανίζουν τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας. Καταλαβαίνουμε τον άνεργο, αλλά και τον εργαζόμενο που ανησυχεί για τη δουλειά του. Ακούμε τους προβληματισμούς και τα ζητούμενα της νέας γενιάς. Συνυπολογίζουμε κάθε γόνιμη άποψη από όπου και αν προέρχεται. Κάναμε και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης στην πατρίδα μας. Στηρίζουμε τους τομείς και τους κλάδους που αντιμετωπίζουν πιο έντονη την πίεση της διεθνούς συγκυρίας. Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα αρωγής στους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη".

    Ο κ. Καραμανλής τονίζει όμως ότι δεν αρκεί μόνο η βούληση της κυβέρνησης, καθώς η κρισιμότητα της διεθνούς συγκυρίας όχι μόνο της οικονομικής, αλλά και των προκλήσεων και απειλών για τη διεθνή σταθερότητα και ειρήνη, όπως αυτή του κύκλου βίας στη Μέση Ανατολή που πρέπει άμεσα να σταματήσει, απαιτεί σταθερή γραμμή πλεύσης της χώρας, υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Αλληλοκατανόηση από τους κοινωνικούς εταίρους και ωριμότητα από όλους τους συλλογικούς φορείς.

    Ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του υπογραμμίζει ότι απαιτείται να παραμερίσουμε τοιν ανεύθυνο λαϊκισμό, να απομονώσουμε τις ακραίες ομάδες που επιστρατεύουν την καταστροφική βία, να αποκλείσουμε συμπεριφορές που αντιστρατεύονται το δυναμισμό της οικονομίας, τη συνοχή της κοινωνίας, την ουσία της δημοκρατίας μας. Ειδικά αυτές τις κρίσιμες ώρες όπου δοκιμάζεται όλη η ανθρωπότητα, η χώρα μας δεν αντέχει την ανευθυνότητα και το λαϊκισμό. Το μέλλον όλων μας προσθέτει, κρίνεται από τη σύγκρουση υπευθυνότητας και ανευθυνότητας και σημειώνει "η επιλογή της υπευθυνότητας μπορεί να έχει πρόσκαιρο πολιτικό κόστος, όμως αποτελεί μονόδρομο για να ωφεληθεί ο τόπος. Αυτή την επιλογή δεν την διαπραγματευόμαστε, διότι μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη πρόκληση του δύσκολου 2009".

    Ο πρωθυπουργός καταλήγει λέγοντας, ότι "είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με στέρεα βήματα και νέα δυναμική τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες, να μεταβάλλουμε τη διεθνή πρόκληση σε ευκαιρία για το μέλλον που όλοι προσδοκούμε. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε, θα κερδίσουμε με κοινή προσπάθεια, μια καλύτερη προοπτική για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Ελληνες όπου και αν βρίσκονται. Χρόνια Πολλά σε όλες και όλους, με υγεία και οικογενειακή ευτυχία, με προκοπή και πρόοδο για όλους".

    Μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

    «Χρόνια Πολλά και Δημιουργικά» εύχεται σε όλο τον Ελληνισμό αλλά και σε όλους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που ζουν στη χώρα μας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα για το 2009.

    "Σήμερα, οι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι, η λύτρωση δεν μπορεί να προέλθει από συμβιβασμούς, αλλά από καθαρές προοδευτικές λύσεις", αναφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου.

    "Ξέρουμε ότι εμείς οι Έλληνες και αξίζουμε και μπορούμε καλύτερα. Αρκεί να μην φοβηθούμε αλήθειες. Αρκεί να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα τα κακώς κείμενα. Αρκεί να σπάσουμε τα δεσμά αντιλήψεων, νοοτροπιών και συμπεριφορών, που μας κρατούν καθηλωμένους στο χθες. Αντί να διχάζουμε με το βόλεμα των «ημετέρων» και των κομματικών παραγόντων, να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις του Ελληνισμού. Να κινητοποιήσουμε τα καλύτερα μυαλά της χώρας μας, προωθώντας τους άξιους, όχι τους αρεστούς. Αντί να ξεπουλάμε αδίστακτα την περιουσία του Ελληνικού λαού, προς ίδιον όφελος, να εγγυηθούμε τη σοβαρή και υπεύθυνη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, προς όφελος της ευημερίας των Ελλήνων. Αντί να υπηρετούμε τη ρουσφετολογική σπατάλη του κράτους, να επενδύσουμε στην ανάπτυξη, την παιδεία, την υγεία, το περιβάλλον, τον άνθρωπο".

    «Φέτος, έχω ακούσει από πολλούς συμπολίτες μας ένα ερώτημα που μου θέτουν με δικαιολογημένη αγωνία. «Ποιό είναι το μέλλον της πατρίδας μας;», το ερώτημα αυτό εκφράζει μια βαθύτερη ανησυχία, εκφράζει τη νέα γενιά, τη χαμένη της ελπίδα, εκφράζει την οργή της», επισημαίνει ο Γ. Α. Παπανδρέου και υπογραμμίζει ότι «μπροστά σε αυτή τη βαθιά ανασφάλεια για το σήμερα και το αύριο, είναι εύλογο το ερώτημα: Μπορεί η Ελλάδα;».

    Η απάντηση είναι ένα αδιαπραγμάτευτο ΝΑΙ, αναφέρει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και προσθέτει ότι απαιτείται να μετατρέψουμε την κοινωνία μας σε μια κοινωνία αξιών, που θα υπηρετεί τον άνθρωπο.

    Πάνω σε αυτές τις αξίες καθιστά σαφές ο Γ. Α. Παπανδρέου, τη δημιουργία μιας Νέας Εθνικής Ενότητας που μπορεί να ξαναεμπνεύσει τον Ελληνισμό για καλύτερες μέρες. «Πρέπει να υπάρξουν καθαρές προοδευτικές λύσεις, χωρίς συμβιβασμούς αυτό είναι ευθύνη μας, υπόσχεση και δέσμευσή μας», καταλήγει ο Γ. Α. Παπανδρέου.

    Μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ

    Να εμπιστευθούν, το κάλεσμα, την πολιτική πρόταση που απευθύνει το ΚΚΕ, καλεί τους εργαζόμενους το κόμμα στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, όπου τονίζεται ότι "υπάρχει δρόμος για να μην πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίση, τις ολοένα και πιο αντιδραστικές αλλαγές που έχει το κεφάλαιο. Υπάρχει δρόμος για να αποκρούσουμε τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που κρυφά και φανερά απεργάζονται η ΕΕ και ΝΔ - ΠΑΣΟΚ".

    "Οι σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου είναι αυτές που απαιτούν ένταση και βάθεμα της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, εκτοπισμό των μικρομεσαίων, δηλαδή αντιδραστικές αλλαγές παντού. Μέτρα καταπίεσης, τρομοκρατίας και καταστολής. Η τρομοκρατία αρχίζει από τους εργασιακούς χώρους. Με τις απειλές και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας και των εργαζόμενων. Συνεχίζεται με τους τρομοκρατικούς νόμους και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της ΕΕ και των κυβερνήσεών της", αναφέρει το ΚΚΕ.

    Η αντιμετώπισή της μπορεί να γίνει μόνο με την ανάπτυξη της μαζικής οργανωμένης εργατικής λαϊκής πάλης, που ξεκινά από τους εργασιακούς χώρους, απαντά στους πολιτικούς κρατικούς - μηχανισμούς και τις επιλογές του κεφαλαίου. Αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων. Καταδικάστε τον ιμπεριαλισμό του Ισραήλ που δολοφονεί και καταπατεί τα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, καταλήγει το μήνυμα.

    Μήνυμα της ΚΠΕ του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

    Η νέα χρονιά που έρχεται κληρονομεί τα προβλήματα που συσσώρευσε η παγκόσμια οικονομική κρίση και η νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και της ζωής μας, αναφέρει ο ΣΥΝ.

    "Η ανεργία, η ακρίβεια που εξανεμίζει το εισόδημα των εργαζομένων, η υπερχρέωση των νοικοκυριών, η επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, η εκποίηση του δημόσιου πλούτου, η βελτίωση των μισθών και των συντάξεων, η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας και της υγείας είναι θέματα που απαιτούν την αγωνιστική, ενωτική παρέμβαση των εργαζομένων.

    Ταυτόχρονα, οι πολιτικές δυνάμεις, οι κοινωνικές οργανώσεις, όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες και οι πνευματικοί άνθρωποι οφείλουν να υπερασπιστούν τα πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα και να θέσουν φραγμούς στην εντεινόμενη καταστολή και τον αυταρχισμό που αποτελεί την «απάντηση» της κυβέρνησης στις κινητοποιήσεις των νέων και του λαού".

    Τούτες τις ώρες θέλουμε επίσης να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον πολύπαθο λαό της Παλαιστίνης, τονίζεται στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ΣΥΝ.

    Μήνυμα του προέδρου του ΛΑΟΣ

    Το 2009 να μας φέρει περισσότερη γαλήνη, ηρεμία, δουλειά και σύνεση και να αφήσει πίσω τις έριδες, τους εμπρησμούς και τα παχιά λόγια του 2008. Είθε ο Θεός να γαληνέψει τις ψυχές εκείνων που παίρνουν δραματικές αποφάσεις, εις βάρος των πολλών, αναφέρει ο πρόεδρος του Λ.Α.Ο.Σ

    [02] Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις

    Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν και σήμερα επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας και η Χαμάς εκτόξευσε και άλλες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.

    Ισραηλινά άρματα μάχης και ισραηλινοί στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την ελεγχόμενη από τη Χαμάς παράκτια περιοχή και η εφημερίδα "Χααρέτζ" ανέφερε σήμερα πως ο ισραηλινός στρατός συνέστησε μία μεγάλη αλλά βραχείας διάρκειας επίθεση από ξηράς εναντίον του πυκνοκατοικημένου θυλάκου.

    Σήμερα, έκτη μέρα των εχθροπραξιών, ισραηλινά αεροσκάφη και ναυτικές δυνάμεις επέδραμαν εναντίον περίπου 20 στόχων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν πως τρεις πολίτες σκοτώθηκαν και 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

    Αξιωματούχοι ασφαλείας της Χαμάς δήλωσαν πως τα κτίρια που στεγάζουν τα υπουργεία Παιδείας και Μεταφορών έχουν σχεδόν καταστραφεί. Επλήγη επίσης το παλαιστινιακό κοινοβούλιο, είπαν. Κάτοικοι της Γάζας που διακινδύνευσαν να βγουν από τα σπίτια τους για να δουν από κοντά την καταστροφή βρέθηκαν να περπατούν σε δρόμους γεμάτους ερείπια.

    Οι ρουκέτες της Χαμάς έπληξαν τις ισραηλινές πόλεις Μπεερσέμπα, Άσντοντ και Άσκελον. Δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για θύματα.

    Διπλωμάτες δήλωσαν πως η φονικότερη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και 40 χρόνια μπορεί να γίνει ακόμα φονικότερη έπειτα από πολλές ημέρες ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών που σκότωσαν τουλάχιστον 399 Παλαιστινίους, περίπου το ένα τέταρτο των οποίων είναι πολίτες, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, και τραυμάτισαν περισσότερους από 1.700.

    Τρεις ισραηλινοί πολίτες και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν από ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας μετά την έναρξη της από αέρος στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ το Σάββατο, η οποία είχε ως δηλωμένο στόχο να σταματήσει την απειλή από τις ρουκέτες.

    Η διεθνής πίεση αυξήθηκε και στις δύο πλευρές για κατάπαυση του πυρός αλλά το Ισραήλ απέρριψε ως "μη ρεαλιστική" γαλλική πρόταση για 48ωρη εκεχειρία, η οποία θα επέτρεπε τη διοχέτευση μεγαλύτερης ανθρωπιστικής βοήθειας στους 1,5 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας.

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ δήλωσε σήμερα πως το Ισραήλ δεν επιθυμεί να διεξαγάγει στη Γάζα έναν "πόλεμο μακράς διαρκείας".

    "Δεν μας ενδιαφέρει να διεξαγάγουμε έναν πόλεμο μακράς διαρκείας και δεν επιθυμούμε να διευρύνουμε το μέτωπο", δήλωσε ο Όλμερτ προς δημοσιογράφους στη διάρκεια μιας περιοδείας στην Μπεερσέμπα, στα νότια της χώρας.

    Η Χαμάς αποδέχεται, υπό όρους, εκεχειρία

    Η Χαμάς ανακοίνωσε πως αποδέχεται "υπό όρους" τις προτάσεις που διαμόρφωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά μια εκεχειρία με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

    "Η Χαμάς αποδέχεται αυτή την πρωτοβουλία (της ΕΕ) υπό τον όρο ότι θα σταματήσει η (ισραηλινή) επίθεση, θα αρθεί ο αποκλεισμός, όλα τα σημεία διέλευσης θα ανοίξουν και θα έχουμε διεθνείς εγγύησεις ότι η κατοχική δύναμη δεν θα ξαναρχίσει αυτόν τον τρομοκρατικό πόλεμο", ανέφερε σε μία ανακοίνωση ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Φάουζι Μπαρχούμ.

    Σκοτώθηκε πολιτικός ηγέτης της Χαμάς

    Ένας υψηλόβαθμος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς σκοτώθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον μίας κατοικίας στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν δυνάμεις ασφαλείας της Χαμάς.

    Ο Νιζάρ Ραγιάν, ο πλέον υψηλόβαθμος ηγέτης της Χαμάς, τασσόταν ανοικτά υπέρ της επανάληψης των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον του εβραϊκού κράτους.

    Διπλωματικός πυρετός

    Η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι έφθασε στο Παρίσι όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

    Η επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας αναμένεται να συναντήσει το γάλλο πρόεδρο στο Ελυζέ στις 16:00 τοπική ώρα (!7:00 ώρα Ελλάδας).

    Προηγουμένως η Λίβνι αναμένεται να γευματίσει με τον γάλλο ομολογό της Μπερνάρ Κουσνέρ.

    Η ισραηλινή υπουργός θα προσπαθήσει να εξηγήσει την άρνηση του Ισραήλ να αποδεχθεί μια κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς. Η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε χθες τις προτάσεις για εκεχειρία που διαμόρφωσαν την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή (ΕΕ, ΗΠΑ, ΟΗΕ, Ρωσία).

    Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, "το Ισραήλ δεν αρνείται ως θέμα αρχής μια κατάπαυση του πυρός, αλλά θα πρέπει η εκεχειρία να διασφαλίζει τον τερματισμό των εκτοξεύσεων ρουκετών" από τη Χαμάς.

    Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε πως σχεδιάζει να οργανώσει μία διπλωματική αποστολή εκ μέρους της Ένωσης στη Μέση Ανατολή η οποία θα επιδοθεί στην επίλυση της σύγκρουσης εκεί.

    Ο Μίρεκ Τοπολάνεκ δήλωσε πως η αποστολή θα περιλαμβάνει τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα, την Επίτροπο για τις Εξωτερικές Σχέσεις Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ και τον τσέχο υπουργό Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, καθώς και το γάλλο και το σουηδό ομόλογό του.

    Στο μεταξύ, κλιμάκιο ευρωπαίων υπουργών θα επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή, ενώ είναι πιθανή μια επίσκεψη του Ν.Σαρκοζί στο Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα.

    Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι η Μέση Ανατολή εμπλέκεται σε "έναν κύκλο βίας" λίγο πριν ξεκινήσει την περιοδεία του σε τέσσερις χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης από τη Συρία, με στόχο να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα.

    Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ στη Δαμασκό και αργότερα σήμερα θα συνομιλήσει με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας στο θέρετρο Ακάμπα της Ερυθράς Θάλασσας.

    Ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος τόνισε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιμένει για να πετύχει αμέσως μια μόνιμη εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Χαμάς. "Είναι μια κατάσταση έντασης και κρίσης. Πρέπει να επιμείνουμε, να συνεχίσουμε τις εκκλήσεις για άμεση και μόνιμη εκεχειρία. Αυτό πρέπει να κάνουμε", επισήμανε μιλώντας στο κρατικό ισπανικό ραδιόφωνο.

    Ο πρόεδρος του Ιράν διεμήνυσε στις χώρες- μέλη του Αραβικού Συνδέσμου, που συναντώνται σήμερα, ότι θα πρέπει να δράσουν άμεσα ώστε να τερματιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα και πρόσθεσε ότι η σύσταση επιτροπής ή οι ομιλίες επί του προβλήματος δεν επαρκούν αφού επιτρέπουν στο Ισραήλ να συνεχίζει τη δράση του.

    Καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο στην Ελλάδα

    Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα καταδίκασε την αιματουχία στη Γάζα.Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν τη Δευτέρα προς τις πρεσβείες του Ισραήλ και των ΗΠΑ το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Η Αλ.Παπαρήγα τη Δευτέρα στη Ραμάλα

    Πενταμελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής τη γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα αναχωρήσει τη Δευτέρα για τη Ραμάλα, προκειμένου να εκδηλώσει και έμπρακτα την αλληλεγγύη της στον παλαιστινιακό λαό.

    Οπως δήλωσε η κ. Παπαρήγα "δεν πρέπει να περάσει ούτε μια μέρα, ούτε ένα λεπτό χωρίς να εκδηλωθεί η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τον παλαιστινιακό λαό, που δέχεται μια βάρβαρη ισραηλινή επίθεση".

    Την ευθύνη για την επίθεση η κ. Παπαρήγα έριξε εξίσου στην κυβέρνηση του Ισραήλ, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που όπως είπε, "δεν δείχνει ουδετερότητα η έλλειψη ικανότητας παρέμβασης αλλά είναι συνήγορος σε αυτή την επίθεση, είτε μοιράζοντας τις ευθύνες, είτε με το τελευταίο ψήφισμα, με το οποίο αναβάθμισε τις σχέσεις της με το Ισραήλ".

    Η γραμματέας του ΚΚΕ επεσήμανε ότι μια είναι η λύση αυτή ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, δίπλα στο κράτος του Ισραήλ, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.

    Ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα

    Η Ελλάδα, ξεκινά την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Συγκεκριμένα, συγκεντρώνονται ήδη στην Ελευσίνα 28 τόνοι βοήθειας οι οποίοι προγραμματίζεται να μεταφερθούν σήμερα με δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ και στη συνέχεια να μεταφερθούν στη Γάζα.

    Τη βοήθεια συγκέντρωσε το Υπουργείο Εξωτερικών (Hellenic Aid) για τις ανάγκες του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας.

    Στην έκκληση για την συγκέντρωση υλικού ανταποκρίθηκαν άμεσα το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Δήμος Αθηναίων, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση « Γιατροί Καρδιάς» και άλλοι οργανισμοί.

    Η βοήθεια περιλαμβάνει φιάλες αίματος, ορούς, υγειονομικό υλικό και φάρμακα, και την αποστολή θα συνοδεύουν στελέχη των Υπουργείων Εξωτερικών και Υγείας.

    «Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση της εκκλησίας 'Αλληλεγγύη' θα σπεύσει να βοηθήσει» δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου και τόνισε ότι "όταν ακούμε ότι η καμπάνα χτυπάει για κάποιον που πέθανε δεν ψάχνουμε να δούμε ποιος είναι αυτός, αν είναι διαφορετικής εθνικότητας, χριστιανός ή αλλόδοξος, αλλά ότι είναι εικόνα του Θεού, από την οποία αφαιρείται η ζωή. Τα γεγονότα είναι τραγικά και πρέπει να τα σκεπτόμαστε όχι μόνο θεωρητικά αλλά και έμπρακτα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 January 2009 - 13:30:20 UTC