Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο εορτασμός των Θεοφανίων
  • [02] Συνεχίζονται οι μάχες
  • [03] Ημερήσια Ατζέντα: 6/1/2009
  • [04] Δολοφονική επίθεση
  • [05] Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση
  • [06] ΠΑΣΟΚ: "Απερίφραστη καταδίκη"
  • [07] "Δε φτάνουν τα δάκρυα"
  • [08] Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας
  • [09] "Να σοβαρευτούν ΗΠΑ και ΕΕ"

  • [01] Ο εορτασμός των Θεοφανίων

    Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάζονται σήμερα τα Θεοφάνια σε ολόκληρη τη χώρα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας θα παραστεί στην Τελετή του Αγιασμού των Υδάτων στο Αγαθονήσι. Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής ήταν προγραμματισμένο να μεταβεί στα Κύθηρα, αλλά λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή ματαιώθηκε η επίσκεψή του. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα παραστεί στην Τελετή Αγιασμού των Υδάτων στο Λιμάνι της Πάτρας. Στην εκλογική του περιφέρεια στην Θεσσαλονίκη, θα βρίσκεται ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    [02] Συνεχίζονται οι μάχες

    Πενήντα Παλαιστίνιοι -αναμεσά τους και δώδεκα παιδιά- έχασαν χθες τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, Μουαουίγια Χασανείν.

    Τραγική παραμένει και η κατάσταση των τραυματισμένων πολιτών που βρίσκουν τον θάνατο περιμένοντας τα ασθενοφόρα, τα οποία όμως δε μπορούν να τους προσεγγίσουν λόγω των μαχών στην Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Ντοροτέα Κριμιτσάς.

    "Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και η αποστολή των ασθενοφόρων έχει γίνει πολύ δύσκολη, λόγω των επιθέσεων και των αδιάκοπων στρατιωτικών επιχειρήσεων. Οι τραυματίες χάνουν την ζωή τους αναμένοντας τα ασθενοφόρα της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου", τόνισε η εκπρόσωπος.

    Ο Ερυθρός Σταυρός εξέφρασε ακόμη την ανησυχία του για τα προβλήματα ύδρευσης στη Λωρίδα της Γάζας. Περίπου 500.000 άνθρωποι, το ένα τρίτο του πληθυσμού, απειλείται να μείνει χωρίς νερό καθώς δέκα από τις 45 υπόγειες δεξαμενές νερού στην Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται εκτός λειτουργίας.

    Η υποθερμία απειλεί τα βρέφη στην Λωρίδα της Γάζας, λόγω της έλλειψης θέρμανσης που οφείλεται στην σύγκρουση με το Ισραήλ, προειδοποίησε η βρετανική ανθρωπιστική οργάνωση Save the Children.

    Οι περισσότερες κατοικίες και τα νοσοκομεία που βρίσκονται στην Λωρίδα της Γάζας δεν έχουν πλέον ηλεκτρικό και ως εκ τούτου ούτε και θέρμανση, ενώ οι θερμοκρασίες είναι κοντά στο μηδέν τη νύχτα, αναφέρει σε ανακοίνωση της η οργάνωση. Οι κάτοικοι επίσης αφήνουν ανοιχτά τα παράθυρα για να μην σπάσουν τα τζάμια από τους βομβαρδισμούς.

    "Πρέπει να φθάσουν σε αυτούς περισσότερα τρόφιμα και κουβέρτες για να μην πεθάνουν τα βρέφη και τα μικρά παιδιά από το κρύο και την πείνα", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Save the Children στην Ιερουσαλήμ Ντομινίκ Νατ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    Για πρώτη φορά αφότου εξαπολύθηκε το Σάββατο η ισραηλινή χερσαία επίθεση, "μέσα στα όρια της ίδιας της πόλης της Γάζας" διεξήχθησαν χθες σκληρές μάχες μεταξύ του ισραηλινού Στρατού και της Χαμάς, όπως διαπίστωσαν οι τοπικοί απεσταλμένοι των μμε.

    Κατά τους ανωτέρω, όπως και κατά εκπροσώπους και των αντιμαχομένων, το θέατρο των επιχειρήσεων αυτών ιδίως είναι στην ανατολική συνοικία της πόλης, την Σουτζαϊγια, όπου έχουν λάβει τις θέσεις τους εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς, οι δε ανταλλαγές πυρών χαρακτηρίζονται απ' όλους "πεισματικές".

    Τις χερσαίες ισραηλινές δυνάμεις επικουρούν ισραηλινά πολεμικά ελικόπτερα.

    Και ενώ οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται μβ αμείωτη σφοδρότητα, ο ένοπλος κλάδος της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς Εζεντίν αλ Κάσαμ ανακοίνωσε πως έχει σκοτώσει «δέκα ισραηλινούς στρατιώτες» κι έχει τραυματίσει πάνω από 30 άλλους.

    Ο ισραηλινός στρατός έχει αρνηθεί όποια ανακοίνωση σχετικά με το ανακοινωθέν της Χαμάς.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, δεκάδες μαχητές της Χαμάς και της Ισλαμιστικής Τζιχάντ αντιμετωπίζουν τον ισραηλινό στρατό στο προάστιο Σουζάιγια, στβ ανατολικά της Πόλεως της Γάζας, ενώ μάχες διεξάγονται επίσης και στο προάστιο Ζεϊτούν, επίσης στβ ανατολικά της πόλης, το οποίο είναι περικυκλωμένο από ισραηλινά άρματα μάχης.

    Το ισραηλινό πυροβολικό έχει σφυροκοπήσει μαζικά πολλές παλαιστινιακές θέσεις στους δύο αυτούς τομείς, όπου τα πολεμικά ελικόπτερα του Ισραήλ πραγματοποιούν κρούσεις από αέρος.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες πρόκειται για τις πλέον σημαντικές αεροπορικές επιδρομές των Ισραηλινών από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων το Σάββατο, έπειτα από μία εβδομάδα ανηλεών βομβαρδισμών της Λωρίδας της Γάζας. Και το ισραηλινό επιτελείο επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή σφοδρών μαχών στους δύο προαναφερθέντες τομείς.

    Ακόμη, τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 24 τραυματίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας όταν ένα ισραηλινό άρμα μάχης κατά λάθος άνοιξε πυρ εναντίον τους.

    "Τρεις στρατιώτες των ισραηλινών δυνάμεων σκοτώθηκαν από έκρηξη οβίδας που εκτοξεύτηκε κατά λάθος από ένα ισραηλινό άρμα κατά τη διάρκεια επιχείρησης" δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο το τανκ είχε βάλει στο στόχαστρό του ένα κτήριο που το είχαν καταλάβει νωρίτερα οι στρατιώτες.

    Ακόμη, πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τα ξημερώματα από οβίδα που εκτόξευσε ισραηλινό τανκ στην κοινότητα Ντέιρ αλ-Μπάλα, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και Παλαιστίνιοι γιατροί.

    Τα θύματα βρίσκονταν σε ένα σπίτι που χτυπήθηκε από τον ισραηλινό στρατό στο πλαίσιο της χερσαίας επίθεσής του στην περιοχή.

    Εξάλλου, άλλοι τέσσερις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στην κοινότητα Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

    Συνολικά, περισσότεροι από 510 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης πριν από 9 ημέρες, σύμφωνα με παλαιστίνιο αξιωματούχο.

    "Ο αριθμός των μαρτύρων έφτασε τους 512, μεταξύ των οποίων 87 παιδιά, και αυτός των τραυματιών ξεπέρασε τους 2.450", δήλωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στη Γάζα Μουαουίγια Χασάνεϊν.

    Ανησυχία για την αύξηση του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων εξέφρασε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

    Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

    Το ΣΑ του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα για να εξετάσει την κατάσταση στη Γάζα, με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ από πολλά αραβικά κράτη και της Γαλλίας, ανακοίνωσε χθες ο γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ζαν -Μορίς Ριπέρ.

    Ο γάλλος ΥΠΕΞ Μπερνάρ Κουσνέρ, του οποίου η χώρα ανέλαβε αυτόν τον μήνα την προεδρία του ΣΑ, θα φθάσει σήμερα στη Νέα Υόρκη και θα συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις για την έγκρισης μίας απόφασης που θβ απευθύνει κάλεσμα για εκεχειρία, πρόσθεσε ο ίδιος.

    Το ΣΑ θα έχει δύο συσκέψεις σήμερα, αρχικά μία σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών το πρωΐ και κατόπιν μία ανοικτή συζήτηση στις 17.00 (00.00, ώρα Ελλάδος). Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν θα συμμετάσχει στην ανοικτή συζήτηση, έπειτα από τη συνάντηση και τις συνομιλίες του το πρωΐ με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

    Δυτικός διπλωμάτης τόνισε πως η Γαλλία συνεργάζεται, σε συνδυασμό με αρκετούς εταίρους της στο ΣΑ και τις αραβικές χώρες, για τη σύνταξη ενός σχεδίου απόφασης.

    Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως το κείμενο θα βασισθεί σε τέσσερις άξονες: την επίτευξη μίας άμεσης κατάπαυσης του πυρός, να επιτραπεί η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, να εξασφαλισθεί η προστασία των αμάχων, να γίνεται έκκληση για την αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας και να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός επίβλεψης της εκεχειρίας.

    Επίσκεψη Σαρκοζί

    Έκκληση για άμεση και χωρίς όρους παύση του πυρός στην Γάζα απηύθυνε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στην Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

    Ακόμη, απέκλεισε ο ενδεχόμενο να επιστρέψει στη Λωρίδα της Γάζας απέκλεισε. "Είναι αδιανόητο να εργαζόμαστε για κάτι που στο τέλος θα πρέπει να αντικαταστήσουμε αφού η Χαμάς θα το καταστρέψει. Δε θα επιτρέψουμε στην πατρίδα να ενωθεί με την χρήση των όπλων", δήλωσε.

    "Δεν θα δεχτούμε ποτέ τη χρήση των όπλων με σκοπό να επιτύχουμε την επανένωση της πατρίδας. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσω του διαλόγου", συμπλήρωσε ο κ. Αμπάς.

    Από την πλευρά του ο Νικολά Σαρκοζί τόνισε ότι οι εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να σταματήσουν. "θέλω να πω στον πρόεδρο Σιμόν Πέρες και στον πρωθυπουργό Εχουντ Ολμέρτ με όλη μου την ειλικρίνεια ότι η βία πρέπει να σταματήσει".

    Δήλωσε ακόμη ότι η απόφαση της Χαμάς να μην ανανεώσει την εκεχειρία με το Ισραήλ σε συνδυασμό με την εκ νέου εκτόξευση ρουκετών χαρακτηρίζεται "ανεύθυνη και ασυγχώρητη".

    Από την πλευρά του, η Χαμάς κατηγόρησε σήμερα τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί για "πλήρη μεροληψία" υπέρ του Ισραήλ, επειδή κατηγόρησε το κίνημα ότι ενεργεί με "ανεύθυνο και ασυγχώρητο τρόπο".

    Οι δηλώσεις του κ. Σαρκοζί δείχνουν "μια πλήρη μεροληψία υπέρ του (ισραηλινού) κατακτητή και μια ειλικρινή έκκληση για την εξακολούθηση του ολοκαυτώματος που πραγματοποιείται τώρα στην Γάζα", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Χαμάς Φάουζι Μπαρχούμ.

    Αργότερα, ο Ν. Σαρκοζί είχε συνάντηση και με τον ισραηλινό ομολογό του Σίμον Πέρες. Δήλωσε "πολύ ανήσυχος" για την κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζας, και απηύθυνε και πάλι έκκληση για "ανθρωπιστική εκεχειρία μερικών ημερών".

    "Έχουμε ανάγκη μιας ανθρωπιστικής εκεχειρίας μερικών ημερών, είναι προς το συμφέρον όλου του κόσμου. Το Ισραήλ είναι ισχυρό, το Ισραήλ πρέπει να αναλάβει τον κίνδυνο της ειρήνης", επέμεινε, επαναλαμβάνοντας ότι πάντα "θεωρεί την ασφάλεια του Ισραήλ ως προτεραιότητα", δήλωσε ο Σαρκοζί στους δημοσιογράφους.

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ απέρριψε χθες, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, κάθε ιδέα για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς να υπάρξει κάποια εγγύηση για την οριστική παύση των παλαιστινιακών επιθέσεων με ρουκέτες κατά του εδάφους του εβραϊκού κράτους.

    «Όχι απλώς η Χαμάς θα πρέπει να σταματήσει να εξαπολύει ρουκέτες, αλλά να μην είναι πλέον σε θέση να τις ρίχνει», τόνισε ο Ολμέρτ στον Σαρκοζί κατά τη συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ, τόνισε ανώτατο στέλεχος της ισραηλινής κυβέρνησης.

    «Δεν μπορούμε νβ αποδεχθούμε έναν συμβιβασμό που θα επιτρέψει στη Χαμάς εντός ενός διμήνου να εξαπολύει ρουκέτες κατά των ισραηλινών πόλεων», πρόσθεσε η ίδια πηγή. «Στόχος της επιχείρησης δεν είναι να θέσει τέλος στην κυριαρχία της Χαμάς, ακόμη κι εάν μπορούμε όντως να το καταφέρουμε», τόνισε.

    Σύμφωνα με τον ισραηλινό αξιωματούχο, ο Ολμέρτ απέρριψε επίσης και την ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ στη σημερινή συνεδρίαση του οργάνου για την υιοθέτηση μίας απόφασης που θα καλεί για εκεχειρία στην περιοχή.

    Διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Λονδίνο

    Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν διαδήλωση χθες το απόγευμα στο Λονδίνο κατά της ισραηλινής επιδρομής στη Γάζα, την οποία χαρακτήρισαν «ολοκαύτωμα», μεταδίδουν δημοσιογραφικές πληροφορίες.

    Συγκεντρωμένοι έξω από την ισραηλινή πρεσβεία, οι διαδηλωτές ανέμιζαν σημαίες κι επιγραφές ζητώντας «να σταματήσει τβ ολοκαύτωμα στη Γάζα» και «λευτεριά στην Παλαιστίνη».

    «Αρχικά οι Ισραηλινοί έκαναν τον πληθυσμό στη Γάζα να λιμοκτονεί, μετά τους άφησαν να ζουν στο βούρκο, και τώρα άρχισαν να τους σκοτώνουν. Είναι μία σφαγή», τόνισε μία διαδηλώτρια.

    «Που είναι η δικαιοσύνη σβ αυτό που διαπράττει το Ισραήλ», αναρωτήθηκε έτερος διαδηλωτής.

    Η οργάνωση «Σταματήστε τον Πόλεμο» (Stop the War) δεσμεύθηκε να διοργανώνει καθημερινά διαδηλώσεις έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ έως την Παρασκευή. Πάνω από 10.000 άνθρωποι συμμετείχαν το Σάββατο στη διαδήλωση κατά των ισραηλινών επιθέσεων.

    [03] Ημερήσια Ατζέντα: 6/1/2009

  • Επίσκεψη Κ. Καραμανλή στα Κύθηρα - ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ, Κύθηρα.

  • Επίσκεψη Κ. Παπούλια στο Αγαθονήσι.

  • Επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στην Πάτρα, Πάτρα.

  • Γιορτή της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης - 12:00:00, Θεσσαλονίκη/ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς".

    Αθλητική Ατζέντα

  • Μπάσκετ-Α1 Γυναικών-12η Αγωνιστική:

    17.00 Παναθηναϊκός-Άρης Χολ.

    17.00 Παγχιακός-Εσπερίδες Καλ.

    17.00 ΔΑΣ Άνω Λιοσίων-Πανιώνιος

    17.00 Siemens-Απόλλων Καλ.

    17.00 Ολυμπιάδα Λ.-Απόλλων Πτ.

  • Βόλεϊ-Ευρωπαϊκό Κορασίδων (3ος όμιλος, 1η ημέρα), Γιαννιτσά/Γιαννιτσά,

    15.30 Βέλγιο - Λουξεμβούργο

    18.00 Ελλάδα - Ρουμανία

    20.30 Εσθονία - Δανία

  • Βόλεϊ-Ευρωπαϊκό Παίδων (2ος όμιλος, 1η ημέρα), Βρυξέλλες/Βρυξέλλες

    16.30 Ισραήλ - Ελλάδα

    19.00 Ισπανία - Λετονία

    21.30 Βέλγιο - Λουξεμβούργο

  • Μπάσκετ-EuroCup (Φάση των Ομίλων-5η Ημέρα), www.eurocupbasketball.com

    Μαρούσι-Ζαντάρ (Κροατία) 19:00

    Αρης-Πανελλήνιος 21:00

  • Μπάσκετ-EuroChallenge (5η ημέρα), www.fibaeurope.com

    [04] Δολοφονική επίθεση

    Ένα από τα δύο καλάσνικοφ με τα οποία είχαν πυροβολήσει οι δράστες της επίθεσης εναντίον του λεωφορείου του ΜΑΤ στου Ζωγράφου στις 23 Δεκεμβρίου, χρησιμοποιήθηκε και στη δολοφονική επίθεση στα Εξάρχεια κατά την οποία τραυματίστηκε ο 21χρονος αστυνομικός των ΜΑΤ Διαμαντής Μαντζούνης.

    Αυτό ανακοίνωσε ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Βασίλης Τσιατούρας, σε συνέντευξη που έδωσε πριν από λίγο στο Αρχηγείο για την υπόθεση.

    Λίγο αργότερα ταυτοποιήθηκε και το δεύτερο όπλο, διαμετρήματος 9 χιλιοστών (καλάσνικοφ), που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονική επίθεση κατά αστυνομικών, τα ξημερώματα στα Εξάρχεια.

    Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, από την εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια προέκυψε ότι το συγκεκριμένο όπλο είχε χρησιμοποιηθεί και στην επίθεση εναντίον του Β' Αστυνομικού Τμήματος Νέας Ιωνίας, στις 30/4/2007, την ευθύνη της οποίας, είχε αναλάβει η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».

    Όπως είπε ο αρχηγός, συνολικά από τον τόπο της επίθεσης περισυνελέγησαν 27 κάλυκες από το καλάσνικοφ και 4 κάλυκες από όπλο των 9 χιλιοστών, το οποίο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν είναι πιστόλι ή αυτόματο, τύπου υποπολυβόλο. Επίσης, επιβεβαίωσε ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν και χειροβομβίδα, η οποία ήταν επιθετική ελληνικής κατασκευής.

    Σε ερώτηση αν κατά τις εκτιμήσεις της αστυνομίας οι δράστες είναι μέλη νέας ομάδας ή κάποιας απ' αυτές που δρουν ήδη τα τελευταία χρόνια, ο αρχηγός αρχικά είπε ότι πρόκειται για άτομα που έχουν χάσει τη λογική τους και τα οποία θέλουν νεκρούς ανάμεσα σε εργαζόμενους αστυνομικούς, χαρακτηρίζοντας άνανδρη και εγκληματική την επίθεση.

    Στη συνέχεια ανέφερε ότι "λόγω εμπειρίας η προσωπική μου άποψη, χωρίς να υπάρχει κάποιο στοιχείο που να το επιβεβαιώνει, είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν βγήκαν ξαφνικά. Κάτι είχαν στο μυαλό τους και βρήκαν αφορμή το τραγικό περιστατικό της ανθρωποκτονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, για να εκδηλώσουν αυτό που είχαν σκοπό".

    Σε ότι αφορά τη στάση της Αστυνομίας, ειδικότερα στο χώρο των Εξαρχείων, ο αρχηγός δήλωσε ότι "θα δράσουμε όπως πρέπει, σύμφωνα με τους νόμους".

    Σε ερώτηση σχετική με την δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ότι ήθελε μια αστυνομία αμυνόμενη, ο αρχηγός τόνισε "δεν υπάρχει αστυνομία αμυνόμενη, υπάρχει μια αστυνομία που κάνει το καθήκον της, σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους νόμους".

    Σε ερώτηση γιατί δεν φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα οι τρεις αστυνομικοί που δέχθηκαν τον καταιγισμό των πυρών ο κ.Τσιατούρας δήλωσε πως, όλοι έχουν χρεωμένα αλεξίσφαιρα γιλέκα, αλλά άφησε να εννοηθεί πως και να τα φορούσαν οι σφαίρες του καλάσνικοφ θα τα διαπερνούσαν.

    Το χρονικό

    Η επίθεση με Καλάσνικοφ συνέβη στις 03.05 τα ξημερώματα της Δευτέρας στη διασταύρωση των οδών Ζαΐμη και Κουντουριώτη στα Εξάρχεια.

    Ο αστυνομικός τραυματίστηκε στο στήθος και στο μηρό, ενώ βολίδες βρέθηκαν πάνω στον ασύρματό του και σε άλλον εξοπλισμό που έφερε.

    Διακομίστηκε αμέσως στον "Ερυθρό Σταυρό" όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, η οποία, σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, ήταν επιτυχημένη.

    Αμέσως μετά τη νέα επίθεση σήμερα τα ξημερώματα ολόκληρη η περιοχή των Εξαρχείων αποκλείστηκε από την αστυνομία, ενώ ισχυρές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή οι οποίες προβαίνουν σε προσαγωγές υπόπτων.

    Αρχικά ομάδα νεαρών επιχείρησε να αντιδράσει στην οδό Στουρνάρη όπου σημειώθηκαν επεισόδια και οι αστυνομικές δυνάμεις τους διέλυσαν με τη χρήση δακρυγόνων.

    Στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο αστυνομικός βρέθηκαν ο υπουργός και ο υφυπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και Παναγιώτης Χηνοφώτης, ενώ τις επιχειρήσεις της αστυνομίας συντονίζει ο αρχηγός Βασίλης Τσιατούρας. Επίσκεψη στο νοσοκομείο πραγματοποίησε και ο πρωθυπουργός κ.Κ.Καραμανλής.

    Εβδομήντα δύο προσαγωγές έχουν γίνει μέχρι στιγμής από την αστυνομία στην περιοχή Εξαρχείων.

    Οι προσαχθέντες έχουν οδηγηθεί στην Ασφάλεια όπου εξετάζονται αλλά όπως έγινε γνωστό από αξιωματικό της αστυνομίας, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να προκύπτει εμπλοκή τους στην επίθεση.

    Από την έρευνα στο σημείο έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής πάνω από 30 κάλυκες, από τους οποίους τουλάχιστον 27 προέρχονται από Καλάσνικοφ και οι υπόλοιποι από πιστόλι μικρότερου διαμετρήματος πιθανόν των 9 χιλιοστών.

    Οι κάλυκες έχουν μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια, όπου εξετάζονται για να διαπιστωθεί αν προέρχονται από το ίδιο όπλο με το οποίο άγνωστοι είχαν πυροβολήσει επίσης με Καλάσνικοφ εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ στην οδό Κοκκινοπούλου στου Ζωγράφου με βολές που είχαν ριχθεί μέσα από το χώρο της Πολυτεχνειούπολης.

    Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ο αστυνομικός ο οποίος τραυματίστηκε ήταν μαζί με δύο συναδέλφους του και εκτελούσαν περιπολία γύρω από τη διμοιρία των ΜΑΤ, η οποία βρίσκεται μόνιμα στο σημείο για την φύλαξη του υπουργείου Πολιτισμού.

    Πρόκειται για τον Αδαμάντιο Μαντζούνη 21 ετών από την Κυπαρισσία, ο οποίος αποφοίτησε από τη Σχολή Αστυνομίας τον περασμένο Οκτώβριο και τοποθετήθηκε αμέσως στα ΜΑΤ.

    Όταν έφθασαν στη γωνία Ζαΐμη και Κουντουριώτη είδαν σε απόσταση περίπου 35-40 μέτρων στο ύψος της διασταύρωσης Κουντουριώτη και Νοταρά δύο άτομα που τους σημάδευαν με όπλα ο ένας όρθιος και ο άλλος γονατιστός. Ένας από τους αστυνομικούς φώναξε "καλυφθείτε" και οι δύο έπεσαν αμέσως στο έδαφος ,ενώ ο Μαντζούνης τραυματίστηκε από τον καταιγισμό πυρών από μια σφαίρα στο θώρακα και μία στο μηρό.

    Οι ειδικοί της Ασφάλειας εξετάζουν το ενδεχόμενο εκτός από τους δύο που πυροβόλησαν να υπήρχαν τουλάχιστον άλλος ένας ή δύο ως ομάδα υποστήριξης για την ασφαλή διαφυγή των δραστών , οι οποίοι χρησιμοποίησαν φωτοβολίδες και πιθανόν χειροβομβίδα ή κροτίδα επειδή στο σημείο βρέθηκε μικρός κρατήρας και έχουν σπάσει τζάμια από θραύσματα σε παρακείμενο συνεργείο.

    Βολίδες από το Καλάσνικοφ έχουν βρεθεί ακόμα και στον τοίχο του Μουσείου.

    Το ιατρικό ανακοινωθέν

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πολύωρη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο αστυφύλακας Μαντζούνης Διαμαντής, αλλά η κατάσταση του παραμένει ιδιαίτερα σοβαρή σύμφωνα με το Ιατρικό ανακοινωθέν που εξέδωσε το Νοσοκομείο Κοργιαλένειο-Μπενάκειο(Ερυθρός Σταυρός).

    Αναλυτικά, το ιατρικό ανακοινωθέν αναφέρει: "Περί της 3.30μ.μ. πρωινή διεκομίσθη στο Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ν.Ε.Ε.Σ. ο αστυφύλακας Μαντζούνης Διαμαντής, βληθείς δια πυροβόλου όπλου.

    Η κατάστασή του εξαρχής διεγνώσθη εξαιρετικά σοβαρή εφόσον ο ασθενής ελεγχόταν αιμοδυναμικά ασταθής.

    Εισήχθη άμεσα στο Χειρουργείο, όπου διαπιστώθηκαν πολλαπλές ρήξεις ζωτικών οργάνων στην κοιλιακή χώρα και στον θώρακα, οι οποίες και αποκαταστάθηκαν χειρουργικά.

    Επιπλέον ο ασθενής φέρει και δεύτερο διαμπερές τραύμα στο κάτω τριτημόριο του αριστερού μηρού, το οποίο και αντιμετωπίστηκε.

    Το χειρουργείο περατώθηκε στις 9.00π.μ. και μετά από επανειλημμένες μεταγγίσεις, η κατάστασή του εμφανίζεται σταθερή.

    Λόγω της ιδιαίτερης σοβαρότητας εισήλθε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για άρτια μετεγχειρητική αντιμετώπιση.

    Η κατάστασή του παραμένει ιδιαίτερα σοβαρή.

    Νεότερο ανακοινωθέν θα εκδοθεί όταν κριθεί αναγκαίο από τον Πρόεδρο του Νοσοκομείου".

    Δηλώσεις για την επίθεση

    "Η απόπειρα δολοφονίας κατά των τριών αστυνομικών αποσκοπεί στο να πληγεί η δημοκρατική σταθερότητα της χώρας μας. Μία σταθερότητα που έχει κατακτηθεί με θυσίες και αγώνες του ελληνικού λαού", ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε δήλωσή του για την επίθεση με "Καλάσνικοφ" που δέχθηκε διμοιρία των ΜΑΤ.

    "Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος και ο ελληνικός λαός θα προασπίσουν τη Δημοκρατία μας από τέτοιες εγκληματικές πράξεις", πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας και εξέφρασε την ευχή ο αστυνομικός Διαμαντής Μαντζούνης που τραυματίστηκε σοβαρά, "να ξεπεράσει γρήγορα τη δοκιμασία του".

    "Η δολοφονική απόπειρα εναντίον σου μας προξένησε έντονη οργή", αναφέρει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε τηλεγράφημα που απέστειλε προς τον αστυνομικό Διαμαντή Μαντζούνη, στον οποίο εύχεται ταχεία ανάρρωση από το βαρύ τραυματισμό του.

    Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ.Παυλόπουλος σε δήλωσή του εξερχόμενος από το νοσοκομείο μετά την επίσκεψή του στον τραυματισμένο αστυνομικό τόνισε: "Εκείνοι, οι οποίοι χτύπησαν τον Διαμαντή Μαντζούνη, είχαν ως στόχο τη Δημοκρατία και την ομαλότητα. Θα αντιληφθούν σύντομα ότι η Δημοκρατία είναι ισχυρή και η κοινωνία μας είναι θωρακισμένη. Και να γνωρίζουν ότι το ηθικό της Αστυνομίας, η προσήλωση στο καθήκον και τα δημοκρατικά ιδεώδη είναι δεδομένα. Κιβ αυτά δεν πρόκειται να τα θίξει κανείς, καμιά σφαίρα, κανένας δολοφόνος".

    Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξερχόμενος του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», όπου από τα ξημερώματα διεκομίσθη ο Αστυφύλακας Διαμαντής Μαντζούνης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    «Σε λίγο θα σας ενημερώσουν οι γιατροί για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση του Αστυφύλακα Μαντζούνη, ο οποίος σήμερα το πρωί, γύρω στις 03:30, δέχτηκε δολοφονική επίθεση. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Όπως σας είπα πριν, θα σας τα πουν οι γιατροί. Η κατάσταση είναι κρίσιμη αλλά σταθερή.

    Από εκεί και πέρα, θα ήθελα να σας πω, ότι αυτό το δραματικό περιστατικό, είναι ένα πλήγμα κατά της Δημοκρατίας, της κοινωνίας και των θεσμών. Οφείλουμε όλοι να το αντιμετωπίσουμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης, διασφαλίζοντας και προστατεύοντας τους δημοκρατικούς μας θεσμούς, τους οποίους έχει κατακτήσει με πολλές θυσίες ο ελληνικός λαός».

    [05] Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση

    Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε ο πρωθυπουργός μετά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», όπου ενημερώθηκε για την πορεία της υγείας των αστυνομικών.

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι «η δημοκρατία μας είναι ισχυρή, το κράτος δικαίου είναι η ισχυρότερη εγγύηση για κάθε πολίτη, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει αυτά που με αγώνες και θυσίες όλων των Ελλήνων έχουμε κατακτήσει».

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τον αποτροπιασμό και τη θλίψη του για τη δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών, διερμηνεύοντας, όπως είπε, τα αισθήματα κάθε 'Ελληνα. Πρόσθεσε ότι η δολοφονική επίθεση είχε ως συνέπεια τον βαρύτατο τραυματισμό του 20χρονου αστυνομικού και συμπλήρωσε: «Οι αστυνομικοί είναι σκληρά εργαζόμενοι συμπολίτες μας. Είναι δημόσιοι λειτουργοί, ταγμένοι στην υπηρεσία όλων μας. Οι σφαίρες εναντίον τους πλήττουν κυρίως την δημοκρατία και την κοινωνία στο σύνολό της».

    [06] ΠΑΣΟΚ: "Απερίφραστη καταδίκη"

    "Η καταδίκη είναι προφανής, είναι ρητή, είναι απερίφραστη. Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός αυτό, ας ελπίσουμε ότι θα αποφευχθούν τα χειρότερα και ότι θα γίνει καλά ο νέος αυτός άνθρωπος", τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ.Γ.Παπακωνσταντίνου σε δηλώσεις του για την επίθεση κατά αστυνομικών στα Εξάρχεια.

    "Η σημερινή, δεύτερη μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα επίθεση εναντίον αστυνομικών, εγείρει πολλά και σοβαρότατα ερωτήματα σχετικά με τη φύση των επιθέσεων αυτών και καθιστά απολύτως αναγκαία την ταχύτατη και σε βάθος διερεύνησή τους, καθώς βρισκόμαστε ενώπιον νέων και πρωτοφανών για την Ελλάδα δεδομένων, που απαιτούν σαφείς και χωρίς σκιές απαντήσεις", ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε:

    "Οι Έλληνες πολίτες, ιδιαιτέρως μετά την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, βιώνουν ένα κλίμα εντεινόμενης ανασφάλειας. Αισθάνονται απροστάτευτοι και βλέπουν, πέραν της κρίσης που πλήττει το βιοτικό επίπεδο των ιδίων και των οικογενειών τους και καθιστά αβέβαιο το μέλλον τους, ότι η καθημερινότητά τους έχει μεταβληθεί σε ένα πεδίο εντάσεων, οξύτητας και διχασμών.

    Παράλληλα, ανασφαλείς αισθάνονται και οι αστυνομικοί, οι οποίοι βιώνουν καθημερινά την απουσία ηγεσίας, φυσικής και πολιτικής", καθώς η βούλησή της εξαντλείται στην έκφραση αόριστων φραστικών πολιτικών σχημάτων, που δεν διαμορφώνουν περιβάλλον ικανό να δώσει την δυνατότητα στην Ελληνική Αστυνομία να φέρει σε πέρας το έργο της".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για "τα φαινόμενα διάλυσης" που επικρατούν, όπως είπε, "και στην Ελληνική Αστυνομία".

    "Εχουμε ζητήσει τις παραιτήσεις της πολιτικής και της φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Όμως η ανικανότητα και η ανευθυνότητα είναι πλέον στοιχεία που χαρακτηρίζουν συνολικά την σημερινή κυβέρνηση", κατέληξε.

    Γ.Παπανδρέου: "Μόνος δρόμος ο διάλογος"

    "Η λύση δεν μπορεί να υπάρξει με στρατιωτικά μέσα. Ο μόνος δρόμος είναι ο διάλογος και η συνεννόηση", τονίζει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γ. Παπανδρέου σε δήλωσή του για την κατάσταση στη Γάζα.

    "Από την πρώτη στιγμή, καταδικάσαμε και καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο κάθε πράξη βίας. Kαταδικάζoυμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις χερσαίες επιχειρήσεις και την εισβολή των δυνάμεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας", υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι "αυτή η στρατιωτική κλιμάκωση επιδεινώνει δραματικά την κατάσταση για τον ήδη βασανισμένο άμαχο πληθυσμό της Γάζας. Προκαλεί μόνο φρίκη και φόβο. Η χερσαία επιχείρηση αποφέρει ακόμη βαρύτερο απολογισμό νεκρών μεταξύ των αμάχων, ενώ η κραυγή απόγνωσης του 1,5 εκατ. Παλαιστινίων που συνωστίζονται στη Λωρίδα της Γάζας γίνεται όλο και πιο δυνατή. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό. Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι, η λύση δεν μπορεί να υπάρξει με στρατιωτικά μέσα. Ο μόνος δρόμος είναι ο διάλογος και η συνεννόηση".

    Για τους λόγους αυτούς, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, "ζητούμε την άμεση κατάπαυση του πυρός, να σταματήσουν άμεσα όλες οι εχθροπραξίες, να υπάρξει εκεχειρία. Καλούμε το Ισραήλ να τερματίσει άμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τη Χαμάς να σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών. Να διασφαλισθεί η προστασία των αμάχων και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Καλούμε τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους, το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, να ασκήσουν κάθε δυνατή επιρροή για να επιτύχουν τον άμεσο τερματισμό της αιματοχυσίας και της δυστυχίας, ώστε να χορηγηθεί άμεσα βοήθεια στους αμάχους και να επιτευχθεί μια μόνιμη εκεχειρία".

    Ο κ. Παπανδρέου σημειώνει ότι "η συνέχιση της σύγκρουσης θα αποτελέσει μια καινούργια βαθιά πληγή, που θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την επίτευξη του στόχου της επίλυσης του Παλαιστινιακού και της διασφάλισης της ειρήνης στην περιοχή".

    "Εκφράζουμε την έντονη απογοήτευσή μας για το ότι, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή του χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία για την έκδοση ανακοίνωσης για την κλιμάκωση της βίας. Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς και όλα τα Μέλη του, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ανταποκριθούν άμεσα και αποφασιστικά στον ρόλο τους να εγγυηθούν την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο", αναφέρει ο κ. Παπανδρέου και καταλήγοντας τονίζει ότι "χθες το βράδυ, χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ καταδικάζοντας και αυτοί τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας. Ενώνουμε την φωνή μας μαζί τους, καθώς και με όλους τους ανθρώπους που εκφράζουν σε όλο τον κόσμο την διαμαρτυρία, την απελπισία τους και την οργή τους για αυτήν την αιματοχυσία. Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους και δηλώνουμε ότι, ο αγώνας μας είναι για την ειρήνη και ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στην βία. Ξέρουμε και έχουμε όλοι υποχρέωση να ανταποκριθούμε στα όνειρα των παιδιών. Ζητούν τα παιδιά το ελάχιστο, να ζουν ειρηνικά και στη Γάζα, στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ".

    [07] "Δε φτάνουν τα δάκρυα"

    «Οι παραβιάσεις της συνθήκης του Όσλο, οι εποικισμοί, το τείχος με τα ηλεκτροφόρα καλώδια, ο αποκλεισμός της Γάζας είναι λίγα από τα τραγικά, όμως, συμβάντα και περιστατικά που αποδεικνύουν ένα πράγμα: Ότι το Ισραήλ και οι σύμμαχοι που το στηρίζουν, δεν θέλουν ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, ένα κλασσικό κράτος, όπως όλα τα άλλα. Θέλουν κυριολεκτικά ένα μισοκράτος ή μικρά κράτη παλαιστινιακά, που να τα έχει του χεριού του, απολύτως ελεγχόμενα, στη Μέση Ανατολή», δήλωσε από τη Ραμάλα η κ. Αλ. Παπαρήγα.

    «Καμία εμπιστοσύνη στα προσχήματα, που προβάλλουν οι Ισραηλινοί περί αυτοάμυνας», πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα και τόνισε: «Όλοι, με τον παλαιστινιακό λαό για ενιαίο ανεξάρτητο κράτος, για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, για να φύγουν τα στρατεύματα του Ισραήλ από τη Γάζα κι απβ όλη την Παλαιστίνη».

    Στη Ραμάλα βρίσκεται από νωρίς το πρωί αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, της οποίας ηγείται η Γενική Γραμματέας, Αλέκα Παπαρήγα. Τα μέλη της αντιπροσωπείας ήδη έχουν ξεκινήσει σειρά επαφών με πολιτικούς φορείς και κόμματα στα παλαιστινιακά εδάφη.

    Συναντήθηκαν με το Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης στο πλαίσιο της ενημέρωσής τους για την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στα παλαιστινιακά εδάφη της Γάζας, μετά την εκδήλωση της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ και των νέων δεδομένων, που δημιουργούνται στο παλαιστινιακό.

    Ακολούθως, συναντήθηκαν με αντιπροσωπείες των πέντε αριστερών παλαιστινιακών κομμάτων, ενώ για αργά το απόγευμα προγραμμάτισαν διευρυμένη συνάντηση με τις πολιτικές οργανώσεις των Παλαιστίνιων στην πόλη της Ραμάλα.

    Σήμερα, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην ελληνική ένωση γυναικών της Παλαιστίνης και θα ολοκληρώσουν την επίσκεψή τους με συνάντηση που θα έχουν με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Σαλάμ Φαγιάντ.

    Στην αντιπροσωπεία μετέχουν ο Δημήτρης Κουτσούμπας μέλος του ΠΓ, ο βουλευτής Κώστας Καζάκος, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Τούσσας και ο Ηλίας Λέγγερης από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων.

    «Πάμε στην Παλαιστίνη και πιο ειδικά στη Ραμάλα για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας και πιστεύουμε ότι αυτή η αλληλεγγύη εκφράζει τα αισθήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Για να νιώσουν οι Παλαιστίνιοι μαχητές ότι δεν είναι μόνοι, για να δηλώσουμε την αγανάκτηση μας για την ιμπεριαλιστική ισραηλινή επέμβαση.

    Τέρμα όμως τα δάκρυα, δε φτάνουν τα δάκρυα. Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι να ασκηθεί πίεση σε κάθε χώρα, εναντίον των κυβερνήσεων που κρατάνε είτε ενεργητική στάση υπέρ του Ισραήλ, είτε ουδέτερη, είτε πολιτική «ίσων αποστάσεων», τόνισε η κ. Αλέκα Παπαρήγα.

    "Δηλώνουμε αντίθεση με τη στάση και την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία πέρα από μεγάλα λόγια δε φωτίζει τον πραγματικό εχθρό της υπόθεσης, δεν κάνει λόγο για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

    Την αντίθεση μας βρίσκει και η σημερινή δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος είπε ότι πρέπει να σταματήσει το Ισραήλ τις εχθροπραξίες και η Χαμάς να στέλνει πυραύλους. Πάλι η πολιτική των «ίσων αποστάσεων» και η υιοθέτηση των προσχημάτων της ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Πιστεύουμε όμως στην παρέμβαση, την ενεργητική, των λαών. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε", ανέφερε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    "Το νέο έγκλημα κατά του λαού της Παλαιστίνης από το ιμπεριαλιστικό Ισραήλ, που έχει τις πλάτες των ΗΠΑ - ΕΕ, πρέπει να καταδικαστεί αποφασιστικά! Οι λαοί με την πάλη τους μπορούν να σταματήσουν το χέρι των δολοφόνων που σφάζουν τον Παλαιστινιακό λαό.

    Να υποχρεώσουμε την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στο θύτη και στο θύμα.

    Όλες και όλοι με το λαό της Παλαιστίνης που έχει όλο το δίκιο με το μέρος του. Με το λαό που του στερούν το δικαίωμα να έχει τη δική του πατρίδα", τονίζει σε ανακοίνωσή του ΚΚΕ.

    Ανακοίνωση για την επίθεση κατά αστυνομικών στα Εξάρχεια

    "Στόχος είναι το εργατικό - λαϊκό κίνημα και όχι η δημοκρατία και η λεγόμενη ομαλότητα, ούτε η αποσταθεροποίηση της χώρας, όπως ισχυρίζονται διάφορες πλευρές. Οι προβοκάτσιες αποσκοπούν στην τρομοκράτηση και στον εκφοβισμό λαϊκών στρωμάτων, στην υποταγή τους και στην ενίσχυση των μέτρων κρατικής καταστολής", αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τη δολοφονική επίθεση εναντίον αστυνομικών στα Εξάρχεια και καλεί την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, να συσπειρωθούν πολύ πιο μαζικά, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους με κίνημα ταξικό, ισχυρό, οργανωμένο, περιφρουρημένο.

    [08] Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας

    Συλλαλητήριο στο Πάρκο της Ελευθερίας διοργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταγγέλλει την κλιμάκωση με χερσαίες δυνάμεις της επιχείρησης του Ισραήλ στην Παλαιστίνη και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση "να πάρει καθαρή θέση και να εγκαταλείψει την πολιτική ίσων αποστάσεων".

    Ο εκπρόσωπος Τύπου στο ΣΥΝ με ανακοίνωσή του τονίζει, ότι "οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στις κυρίαρχες δυνάμεις στην Ε.Ε. και να υπερασπιστούν την ειρήνη και τη δικαιοσύνη και σε τελευταία ανάλυση τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό" και κάνει λόγο για "κατήφορο των ηγεσιών της ΕΕ που δεν έχει τέλος".

    Δήλωση Τσίπρα για την επίθεση κατά αστυνομικών

    "Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για τη δολοφονική επίθεση στους τρεις αστυνομικούς. Η δολοφονική επίθεση, εκτός από ενέργεια που πλήττει τη δημοκρατία, είναι και μια επίθεση στους ειρηνικούς, δημοκρατικούς, μαζικούς αγώνες της νεολαίας και του λαού. Ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στον τραυματισμένο αστυνομικό καθώς και εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην οικογένειά του", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας για τη δολοφονική επίθεση στα Εξάρχεια.

    [09] "Να σοβαρευτούν ΗΠΑ και ΕΕ"

    Στην εκλογική του περιφέρεια στην Θεσσαλονίκη, θα βρίσκεται σήμερα, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, όπου θα παραστεί στη δοξολογία και τον Αγιασμό των Υδάτων.

    "Οι δολοφονίες, οι εκτελέσεις, οι βιαιοπραγίες, δεν γίνονται μόνο από τους Εβραίους, αλλά και από τις ηγεσίες της Δύσης, που τους το επιτρέπουν. Ας σοβαρευτούν, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες και να σταματήσουν, εδώ και τώρα, τις βάρβαρες επιθέσεις των Ισραηλινών", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κ.Γ.Καρατζαφέρης σχετικά με τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

    "Εάν υπάρχει παγκόσμια έννομος τάξη, να σταλούν άμεσα στο Ποινικό δικαστήριο της Χάγης, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Έχουντ Όλμερτ και η Υπουργός Εξωτερικών κ. Τζίπι Λίβνι και οι λοιποί υπαίτιοι της γενοκτονίας, των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.

    Περιττό να πούμε, ότι ακεραία ευθύνη επίσης, φέρουν ένας έκαστος, εκ των πολιτικών ηγετών των 27. Μεταξύ δε αυτών, δεν εξαιρείται και ο κ. Καραμανλής", υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

    Δήλωση για την επίθεση στον αστυνομικό

    «Με τον ίδιο αδιάφορο τρόπο, που αντιμετωπίζει η Δύση τη βαρβαρότητα των Ισραηλινών στη Γάζα, με τον ίδιο αδιάφορο τρόπο αντιμετωπίζει και η Κυβέρνηση τις βιαιοπραγίες, τις ασχήμιες και τα εγκλήματα των κουκουλοφόρων αντιεξουσιαστών», δήλωσε, από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, για την επίθεση κατά των αστυνομικών.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τόνισε ότι "πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια" και πρόσθεσε ότι "πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας".

    Οταν ρωτήθηκε "τι υπάρχει πίσω από όλα αυτά;" ο κ. Καρατζαφέρης απάντησε: «Αυτά τα οποία υποψιαζόμαστε όλοι. Είναι ένας ιδιότυπος στρατός, ο οποίος έχει αναλάβει μία αποστολή. Θέλω να πιστεύω ότι η Δημοκρατία θα αντιληφθεί ότι δεν ανέχεται τέτοιους εχθρούς που βυσσοδομούν εναντίον της».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 January 2009 - 5:30:34 UTC