Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύνοδος της Ε.Ε. για το αέριο

  • [01] Σύνοδος της Ε.Ε. για το αέριο

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει να παρακολουθεί τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς τις χώρες μέλη της ΕΕ μέσω της Ουκρανίας και προετοιμάζει μία έκτακτη σύνοδο των υπουργών ενέργειας της ΕΕ για τη Δευτέρα μετά τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου από την Ρωσία σήμερα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μίρεκ Τοπολάνεκ.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου μετά την συνάντησή του με τον Τοπολάνεκ, η χώρα του οποίου προεδρεύει το εξάμηνο αυτό της ΕΕ, δήλωσε ότι Ρωσία και Ουκρανία είναι διατεθειμένες να δεχθούν την παρουσία διεθνών παρατηρητών που θα παρακολουθούν τη ροή ρωσικού αερίου προς την ΕΕ μέσω της Ουκρανίας. "Λάβαμε διαβεβαιώσεις και από τις δύο χώρες ότι είναι ετοιμες να δεχθούν διεθνείς παρατηρητές", είπε.

    Η Ρωσία διακόπτει πλήρως την παροχή αερίου

    Η Ρωσία διακόπτει πλήρως την παροχή αερίου μέσω της Ουκρανίας, έπειτα από σχετική εισήγηση του επικεφαλής της "Γκαζπρόμ" Αλεξέι Μίλερ στον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ενέκρινε τη σχετική απόφαση. Κατά τη συνεργασία των δύο ανδρών στη Στρέλνα, στα περίχωρα της Αγίας Πετρούπολης, ο Β.Πούτιν ζήτησε να ενημερωθεί εάν υπάρχουν έγγραφες αποδείξεις ότι η Ουκρανία διέκοψε την παροχή αερίου προς την Ευρώπη μέσω του εδάφους της, για να αποδεχθεί τις διαβεβαιώσεις του κ. Μίλερ ότι υπάρχει εκτίμηση τόσο ανεξάρτητης διεθνούς εταιρείας, όσο και των επιθεωρητών της "Γκαζπρόμ". Ο κ. Πούτιν ζήτησε η διαδικασία, που θα ακολουθηθεί να είναι κατά το μάξιμουμ "δημόσια, παρουσία ξένων παρατηρητών" και εξουσιοδότησε τον κ. Μίλερ, ο οποίος αύριο θα έχει διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα ισχύοντα και μη συμβόλαια με την ουκρανική πλευρά.

    Η ρωσική "Γκαζπρόμ" κατηγόρησε εκ νέου την ουκρανική πλευρά ότι από την αρχή του χρόνου "έχει κλέψει περισσότερα από 86 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου προοριζόμενου για Ευρωπαίους καταναλωτές" και επιμένει ότι έως τώρα δεν είχε διακόψει πλήρως την παροχή αερίου προς την Ουκρανία, αλλά την έχει μειώσει κατά τον προαναφερθέντα όγκο, εφόσον στις 31 Δεκεμβρίου έληξε και δεν ανανεώθηκε η συμφωνία για πώληση αερίου στην Ουκρανία.

    Αντιφατικές είναι έως τώρα οι δηλώσεις της ουκρανικής πλευράς σχετικά με το ποιος "έκλεισε την στρόφιγγα" προς την Ευρώπη. Ο επικεφαλής της ουκρανικής "Ναφτογκάζ" Ολέγκ Ντουμπίνα δήλωσε αρχικώς σήμερα ότι "μόνο από τη ρωσική πλευρά μπορεί να κλείσει η διακλάδωση στην 'Μπαλσάγια Σούντζα' και η Ουκρανία δεν έχει αυτή τη δυνατότητα", αποδίδοντας εξ ολοκλήρου την ευθύνη στη Ρωσία, ενώ λίγο αργότερα ομολόγησε ότι το σύστημα αγωγών της χώρας του "εργάζεται πλέον αυτομάτως μόνο για την Ουκρανία, λόγω του ότι η Ρωσία σταμάτησε απροειδοποίητα να παρέχει τις προβλεπόμενες επαρκείς ποσότητες". Σε σχετικές δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της "Ναφτογκάζ" Βαλεντίν Ζεμλιάνσκι είχε νωρίτερα πει ότι η ουκρανική πλευρά αναγκάστηκε να διακόψει την παροχή αερίου προς την Ευρώπη, γιατί "όταν ο όγκος αερίου για την Ουκρανία είναι μηδενικός, μηδενικές ποσότητες θα μεταφερθούν και στην Ευρώπη" και κάλεσε τη ρωσική "Γκαζπρόμ" "να συνεννοηθεί μόνη της με την Ευρώπη".

    Εν τω μεταξύ συνεχίστηκαν αμείωτες οι λεκτικές αντιπαραθέσεις και αλληλοκατηγορίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων σχετικά με τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

    Σχολιάζοντας την επιστολή που απέστειλε ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτωρ Γιούσενκο στο Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβιέντεφ η εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Νατάλια Τιμακόβα δήλωσε ότι "η ουκρανική πλευρά θα πρέπει πρωτίστως να σταματήσει την παράνομη αφαίρεση ρωσικού αερίου, που προορίζεται για Ευρωπαίους καταναλωτές και διέρχεται μέσω του εδάφους της Ουκρανίας". Η κ. Τιμακόβα υπενθύμισε ότι οι διαπραγματεύσεις Μόσχας και Κιέβου, δηλαδή Γκαζπρόμ και Ναφτογκάζ, για το θέμα διακόπηκαν στις 31 Δεκεμβρίου και έκτοτε δεν ξανάρχισαν, "παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της ουκρανικής πλευράς για την ετοιμότητά της να ξεκινήσει διαβουλεύσεις χωρίς προκαταρκτικούς όρους".

    Στην επιστολή του προς το Ρώσο πρόεδρο ο Β.Γιούσενκο χαρακτηρίζει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί "εξαιρετικά ανησυχητική, δύσκολη και επικίνδυνη" και υποστηρίζει ότι η Ουκρανία "κάνει παν το δυνατό, ώστε να εξασφαλίσει την παροχή του αερίου", χρησιμοποιώντας ακόμη και ουκρανικό αέριο από τις υπόγειες δεξαμενές της χώρας. Ο κ. Γιούσενκο με την επιστολή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ουκρανική προεδρία, καλεί τον κ. Μεντβιέντεφ να αποκατασταθεί η ημερήσια παροχή αερίου προς την Ευρώπη στην κατάσταση της 31ης Δεκεμβρίου, προτείνοντας να διευθετηθούν οι όποιες οικονομικές εκκρεμότητες μεταξύ των εταιρειών για το κόστος του τράνζιτ σε επόμενο χρόνο μετά από διαπραγματεύσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 January 2009 - 19:30:12 UTC