Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Gazprom: "H Ουκρανία να πληρώσει"
  • [02] "Εγκλημα εναντίoν αμάχων"

  • [01] Gazprom: "H Ουκρανία να πληρώσει"

    Εκατομμύρια δολάρια ζήτησαν σήμερα αξιωματούχοι της Gazprom από την Ουκρανία προκειμένου να της διαθέσουν έκτακτο φορτίο φυσικού αερίου, το οποίο είναι απαραίτητο για να αυξηθεί η πίεση στο σύστημα αγωγών της Ουκρανίας και έτσι να μεταφερθεί το καύσιμο στην Ευρώπη.

    "Το αίτημα τους, ότι εμείς (η Gazrpom) θα πρέπει να τους δώσουμε 21 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως (συνολικής αξίας 9,4 εκατ. δολαρίων) δωρεάν για να γίνουν οι μεταφορές προς την Ευρώπη καταστρατηγεί την κοινή λογική και τα συμβόλαια μεταφοράς που έχουμε συνάψει" δήλωσε ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ.

    Η Ουκρανία και η Ρωσία βρίσκονται σε διαφωνία σχετικά με το ποιος θα πρέπει να επιβαρυνθεί με το κόστος για το φυσικό αέριο που χρειάζεται για να αυξηθεί η πίεση στο σύστημα αγωγών της Ουκρανίας. Εκ μέρους της ουκρανικής πλευράς, αξιωματούχοι δήλωσαν χθες ότι το Κίεβο δεν θα πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνο για τη διακοπή του αερίου, καθώς το εμπάργκο που επέβαλε το Κρεμλίνο παραβιάζει τις συμφωνίες που δεσμεύουν τη Ρωσία να διατηρεί τις παραδόσεις των φορτίων.

    Στο μεταξύ, έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, με θέμα την κρίση που έχει δημιουργηθεί με την παροχή φυσικού αερίου εξαιτίας της διαμάχης Ρωσίας-Ουκρανίας. Την ελληνική πλευρά εκπροσωπεί ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Στις Βρυξέλλες μετέβησαν επίσης ο ρώσος υπουργός Ενεργείας Σεργκέι Σμάτκο, ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ και ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης αρμόδιος για την Ενέργεια Ιγκορ Σέτσιν για συνομιλίες σχετικά με την κρίση.

    Πάντως, η Ουκρανία υπέγραψε σήμερα τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της ΕΕ για την επανάληψη της τροφοδοσίας της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο, χωρίς την προσθήκη για την οποία διαφωνούσε η Μόσχα, ανακοίνωσε o ενεργειακός κολοσσός Gazprom.

    "Αντιπροσωπεία της Gazpron διεξήγαγε διαπραγματεύσεις το πρωί στο Κίεβο. Αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ήταν η υπογραφή της συμφωνίας από την ουκρανική πλευρά χωρίς όρους όσον αφορά τον έλεγχο της διέλευσης του φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους", αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ρωσική εταιρία.

    Η τσεχική προεδρία ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες ότι δεν υπάρχει λόγος να μην επαναλάβει η Ρωσία την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο εφόσον το Κίεβο υπέγραψε τη συμφωνία χωρίς την προηγούμενη προσθήκη.

    "Η Ουκρανία υπέγραψε σήμερα τη συμφωνία χωρίς την προσθήκη με την οποία διαφωνούσε η Μόσχα. Η Ρωσία δεν έχει κανένα λόγο να μην επαναλάβει αμέσως τις εξαγωγές φυσικού αερίου", δήλωσε ο τσέχος υπουργός Ενεργείας Μάρτιν Ρίμαν, ο οποίος προεδρεύει σε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενεργείας της ΕΕ.

    Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα περιμένει να "επαληθευτεί" ότι η Ουκρανία υπέγραψε τη συμφωνία με τους ίδιους όρους με τη Ρωσία.

    "Η Gazprom είναι έτοιμη, ελπίζει και επιμένει στην επανάληψη το συντομότερο δυνατό των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, από τη στιγμή που η Ουκρανία θα εκπληρώσει τους όρους που αφορούν τη διέλευσή του", τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

    Η Μόσχα για να επαναλάβει τις εξαγωγές επιμένει στην παρουσία παρατηρητών, οι οποίοι θα επιβλέψουν τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους.

    "Καμιά ανησυχία στη χώρα μας"

    Kαμια ανησυχία για την επάρκεια σε φυσικό αέριο της χώρας μας, επανέλαβε σε δηλώσεις του, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, για τη κρίση Ρωσίας - Ουκρανίας, απαντώντας σε ερωτήσεις της ΝΕΤ ενώ γνωστοποίησε ότι είναι σε φάση προετοιμασίας ένας διαγωνισμός για την κατασκευή και καινούργιας δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, πράγμα που θα μας επιτρέψει να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια.

    Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι θα συμμετάσχει στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που θα ασχοληθεί με το θέμα της συγκεκριμένης κρίσης αλλά και με το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας και πρόσθεσε δεν τίθεται θέμα αυξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι: «η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκε και πολιτικά και επιχειρησιακά με το θέμα της κρίσης του φυσικού αερίου. Πολιτικά με επαφές με την ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εμπλεκόμενες χώρες, επιχειρησιακά με την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Αυτήν την ώρα είμαστε η μόνη ουσιαστικά χώρα της Ευρώπης που δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα επάρκειας φυσικού αερίου, μετά την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας. Παρακολουθούμε το πρόβλημα στενά. Το πλοίο LNG που ήρθε σήμερα θα μας καλύψει μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και ήδη η ΔΕΠΑ είναι σε επαφές για να έλθει άλλο ένα. Βεβαίως η κρίση αυτή κατέδειξε την ανάγκη να μην υπάρχει εξάρτηση από μία και μόνο πηγή, από έναν και μόνο προμηθευτή. Έτσι κι αλλιώς το μοντέλο της χώρας μας ήταν δομημένο προς αυτήν την κατεύθυνση. Προχωρούμε στον ίδιο δρόμο.''

    Ο υπουργός επανέλαβε επίσης ότι η ΔΕΗ σε σχέση με την ενεργειακή επάρκεια δεν έχει αντιμετωπίσει κανένα απολύτως πρόβλημα και ότι όλες οι μονάδες λειτουργούν κανονικά. "Σε σχέση με τις τιμές ισχύουν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να γίνει κάποια διαφοροποίηση στα τιμολόγια» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

    [02] "Εγκλημα εναντίoν αμάχων"

    Ερωτηθείς ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε:

    «Απ ότι φαίνεται ο νέος Πρόεδρος της Αμερικής, θα ορκιστεί πάνω στο αίμα των Παλαιστινίων. Ουδείς ενδιαφέρεται πραγματικά, να σταματήσει το άγριο έγκλημα εναντίον αμάχων. Την ίδια πολιτική κρατούσε η δύση, ακριβώς πριν 70 χρόνια, όταν ο Χίτλερ έσφαζε τους λαούς της Ευρώπης».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος, αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις τόνισε ότι "τα επιπικοινωνιακά τρυκ τελείωσαν. Ο προσχηματικός ανασχηματισμός δεν αποδίδει. Στη Ν.Δ. δεν κατάλαβαν ότι πρόβλημα δεν είναι στα πρόσωπα αλλά στην πολιτική τους. Μια πολιτική αδιέξοδη, αντιλαϊκή και αποτυχημένη".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 January 2009 - 17:30:16 UTC