Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκκληση προς τους απαγωγείς
  • [02] Διπλωματία για κατάπαυση του πυρός
  • [03] Αλλαγές στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ
  • [04] ΑΣΕΠ:Αλλαγές στις ώρες διαγωνισμού
  • [05] Επιτάχυνση του σχεδίου στήριξης
  • [06] "Ψίχουλα στους πολίτες"
  • [07] Στο επίκεντρο η εξέγερση των νέων
  • [08] Στη Χαλκίδα ο Γ.Καρατζαφέρης
  • [09] Αναζητούν διέξοδο για το αέριο

  • [01] Εκκληση προς τους απαγωγείς

    Δραματική έκκληση προς τους απαγωγείς του συζύγου της απηύθυνε χθες το βράδυ η σύζυγος του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.

    Η Κατερίνα Παναγοπούλου δήλωσε στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ ότι οι απαγωγείς δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί της τα τελευταία δύο 24ωρα. «Απευθύνω δραματική έκκληση να επικοινωνήσουν μαζί μου» είπε.

    Κάλεσε τους απαγωγείς να αφήσουν ελεύθερο τον σύζυγό της, λέγοντας ότι είναι έτοιμη να πάει εκείνη στη θέση του. Την ίδια έκκληση, απηύθυνε μιλώντας και σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

    [02] Διπλωματία για κατάπαυση του πυρός

    Την άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που θα οδηγήσει σε πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων ζήτησε χθες το βράδυ η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Με απόφασή της που υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, η Γενική Συνέλευση "ζητεί την άνευ όρων εφαρμογή της απόφασης 1860 του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομέν και επίσης την εφαρμογή άμεσης και διαρκούς κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που θα οδηγήσει στην πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων".

    Η χθεσινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης υιοθετήθηκε με 142 ψήφους. Εξι ψήφισαν κατά της απόφασης και οχτώ απείχαν. Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν είναι δεσμευτικές.

    Χθες, ενώπιον της ίδιας Γενικής Συνέλευσης, το Ισραήλ επικρίθηκε έντονα και κατηγορήθηκε ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο λόγω των πολεμικών του επιχειρήσεων στη Γάζα, κυρίως για τους βομβαρδισμούς νοσοκομείων και κτιρίων όπου στεγάζονται υπηρεσίες Τύπου και του ΟΗΕ.

    Ο ισραηλινός στρατός θα παραμείνει στη Λωρίδα της Γάζας μετά την εφαρμογή μιας μονομερούς εκεχειρίας, μια πρόταση που θα τεθεί σε ψηφοφορία από το συμβούλιο ασφαλείας στην σημερινή συνεδρίασή του, όπως ανέφερε Ισραηλινός αξιωματούχος.

    "Οι ισραηλινές δυνάμεις θα παραμείνουν στη Γάζα μετά την εφαρμογή της μονομερούς εκεχειρίας", δήλωσε ένας αξιωματούχος, χωρίς να διευκρινίσει για πόσο χρονικό διάστημα θα γίνει αυτό.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή το Ισραήλ θεωρεί πως η Χαμάς θα αποφύγει να κάνει επιθέσεις αλλά "αν αποφασίσουν να ανοίξουν πυρ, δεν θα διστάσουμε να απαντήσουμε και να συνεχίσουμε την επιχείρησή μας".

    Στο μεταξύ, μια γυναίκα και ένα παιδί σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί σε βομβαρδισμό από τον ισραηλινό στρατό ενός σχολείου του ΟΗΕ στην πόλη Μπέιτ Λάχια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

    Αμαχοι έχουν καταφύγει στο σχολείο αυτό για να γλιτώσουν από τις σφοδρές μάχες, ανακοίνωσε ιατρική πηγή και αυτόπτες μάρτυρες.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε ότι μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας είναι "πολύ κοντά".

    "Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός. Ελπίζω πραγματικά ότι τις προσεχείς ημέρες θα είμαστε σε θέση να επιτύχουμε συμφωνία", είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σάλαμ Φαγιάντ, στη Δυτική Οχθη.

    "Ηλθε πλέον η ώρα να σκεφτούμε την εφαρμογή μονομερούς κατάπαυσης του πυρός από την ισραηλινή κυβέρνηση", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό.

    Ο Σάλαμ Φαγιάντ από την πλευρά του απηύθυνε έκκληση για άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων με την εφαρμογή της απόφασης 1860 του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία έχει παραμείνει νεκρό γράμμα από την ψήφισή της στις 8 Ιανουαρίου.

    "Πρέπει να θέσουμε τέλος στην άνευ προηγουμένου καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας. Κάθε ώρα που περνά σημαίνει περισσότερα θύματα", είπε.

    Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός ζήτησε επίσης την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης στα παλαιστινιακά εδάφη "για την προστασία του λαού μας και την αποφυγή της επανάληψης αυτού που συνέβη", είπε.

    Εξάλλου, η απερχόμενη υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις ανακοίνωσε ότι ελπίζει στην "πολύ, πολύ σύντομα" επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας , αλλά δεν μπορεί -όπως επισήμανε- να υποσχεθεί ότι θα γίνει πριν από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, την Τρίτη 20 Ιανουαρίου.

    "Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας εδώ στις ΗΠΑ, αλλά ελπίζω σίγουρα ότι μπορούμε να φτάσουμε στον τερματισμό των μαχών, ότι η κατάπαυση του πυρός θα γίνει πολύ, πολύ σύντομα", επισήμανε η κ. Ράις.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι η ισραηλινή στρατιωτική επέμβαση στη Γάζα δεν θα ενισχύσει την ασφάλεια του Ισραήλ και απηύθυνε νέα έκκληση για τερματισμό των μαχών, κάνοντας λόγο για μία "ανώφελη και αιματηρή ανθρωπιστική τραγωδία".

    [03] Αλλαγές στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ

    Αλλαγές στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ θα σημειωθούν το Σαββατοκύριακο, ενώ ορισμένοι σταθμοί θα παραμείνουν κλειστοί, λόγω των εργασιών για την εγκατάσταση νέας σιδηροδρομικής γραμμής.

    Η νέα γραμμή του Ηλεκτρικού έχει ως σκοπό να προσφέρει μεγαλύτερη ταχύτητα, λιγότερο θόρυβο και περισσότερη ασφάλεια. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορεί κανείς να καλέσει το τηλέφωνο 210 3293.000 ή να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του ΗΣΑΠ.

    Σήμερα και αύριο, εκτός λειτουργίας θα βρίσκονται οι σταθμoί σε Πετράλωνα, Θησείο και Μοναστηράκι, με αποτέλεσμα οι συρμοί να εκτελούν δρομολόγια μεταξύ των σταθμών Πειραιά-Ταύρος και Ομόνοια-Κηφισιά.

    Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού θα υπάρχουν λεωφορεία που θα τους μεταφέρουν τους επιβάτες στον προορισμό τους με το ίδιο εισιτήριο.

    Τέλος, τις καθημερινές, από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 13 Μαρτίου θα υπάρχει μειωμένη συχνότητα δρομολογίων.

    [04] ΑΣΕΠ:Αλλαγές στις ώρες διαγωνισμού

    Αλλάζουν οι ώρες εξέτασης στους γραπτούς διαγωνισμούς των εκπαιδευτικών, βάσει των προκηρύξεων 2Π/2008 και 3Π/2008, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του ΑΣΕΠ, προκειμένου να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι που είχαν δηλώσει συμμετοχή σε κλάδους και των δύο προκηρύξεων και, με δεδομένη την ταυτόχρονη διεξαγωγή των διαγωνισμών, δεν ήταν δυνατό να εξεταστούν σε κάποια από τις δύο επιλογές τους.

    Όπως επισημαίνεται, δεν υπάρχει καμία μεταβολή ούτε στις ημερομηνίες (οι εξετάσεις θα διεξαχθούν Σάββατο 31/1/2009 για την Α΄ Θεματική Ενότητα και Κυριακή 1/2/2009 για τη Β΄ Θεματική Ενότητα) ούτε στα εξεταστικά κέντρα. Οι υποψήφιοι οφείλουν να βρίσκονται στα εξεταστικά κέντρα το αργότερο μία ώρα πριν την έναρξη της κάθε εξέτασης.

    Οι νέοι πίνακες με τα εξεταστικά κέντρα των ανωτέρω γραπτών διαγωνισμών, που περιλαμβάνουν τις νέες ώρες εξέτασης, αποστέλλονται για ανάρτηση σε όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τα Επαρχεία της χώρας. Επίσης, οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορηθούν το εξεταστικό τους κέντρο καθώς και τις ώρες εξέτασής τους και στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ (www.asep.gr).

    [05] Επιτάχυνση του σχεδίου στήριξης

    Γόνιμη και ουσιαστική ήταν η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου και του προεδρείου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για τα ζητήματα ρευστότητας των τραπεζών και μέσω αυτών της ρευστότητας της πραγματικής Οικονομίας.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ των δύο πλευρών συμφωνήθηκε να ενεργοποιηθεί άμεσα ο τρίτος πόλος του προγράμματος στήριξης της ρευστότητας της οικονομίας, που είναι το θέμα των εγγυήσεων, ενώ ολοκληρώνεται και η διαβούλευση μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζών για την υπογραφή των μέτρων ρευστότητας. Επίσης συζητήθηκαν θέματα που έχουν σχέση με το ταμείο εγγυοδοσίας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και επισημάνθηκε ότι υπάρχουν κάποια τεχνικά ζητήματα τα οποία και αυτά θα επιλυθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

    Μετά από τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου δήλωσε ότι στόχος και των δύο πλευρών είναι να ενεργοποιηθεί άμεσα ο τρίτος πόλος του σχεδίου των 28 δισ. ευρώ. Όπως δήλωσε ο κ. Παπαθανασίου, στη συνάντηση τέθηκε μεταξύ άλλων το θέμα της ρευστότητας και συμφωνήθηκε να ενεργοποιηθεί άμεσα ο τρίτος πόλος του προγράμματος στήριξης της ρευστότητας της οικονομίας, που είναι το θέμα των εγγυήσεων και επισήμανε στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών ότι σε συνεργασία με την ΤτΕ θα ασκείται τακτικός και ουσιαστικός έλεγχος, προκειμένου αυτά τα οποία προβλέπει ο νόμος για την ενίσχυση της ρευστότητας να εφαρμοστεί, ώστε το ταχύτερο δυνατό να λειτουργήσει πλήρως προς όφελος της αγοράς και των επιχειρήσεων

    Τέλος, έγινε γνωστό ότι οι επίτροποι του δημοσίου θα εγκατασταθούν από την επόμενη εβδομάδα στις τράπεζες για τον έλεγχο της πορεία της ρευστότητας των τραπεζών και κατά προέκταση της πραγματικής οικονομίας.

    Συνάντηση Παπαθανασίου-Παπαληγούρα

    Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών των υπουργών Οικονομίας Γ.Παπαθανασίου και Εμπορικής Ναυτιλίας Αναστάση Παπαληγούρα. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Ν.Λέγκας, οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων κ. Ι.Σιδηρόπουλος και κ. Χ. Κουρούσης και υπηρεσιακοί παράγοντες. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η εξασφάλιση πόρων για την υλοποίηση του προγραμματισμού του συνόλου του ακτοπλοϊκού δικτύου της χώρας για το 2009. Επίσης, συζητήθηκαν διεξοδικότερα προβλήματα των επιδοτούμενων γραμμών και δρομολογήθηκαν λύσεις για τα προβλήματα που προέκυψαν ειδικότερα στη σύνδεση των νησιών Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη και Κυθήρων και Αντικυθήρων με τον Πειραιά.

    [06] "Ψίχουλα στους πολίτες"

    Την κατανόησή της στα αιτήματα των διπλωματικών υπαλλήλων, εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη συνάντησή της με το ΔΣ της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων.

    Η κα Παπαρήγα τόνισε ότι οι διπλωμάτες έχουν πια μία διαμορφωμένη πείρα από τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο αφού όλοι είναι εν ενεργεία, πότε στην Ελλάδα και πότε έξω και το ΚΚΕ βλέπει με κατανόηση τις ανησυχίες τους.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συνάντηση του Υπουργού Οικονομίας με τους τραπεζίτες η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι "η προτροπή που κάνει ο κ. Παπαθανασίου αφορά κυρίως την επιχορήγηση των επιχειρηματιών, διότι στους πολίτες τι να μεταφερθεί; Κι αν μεταφερθούν θα είναι ψίχουλα που δεν θα δώσουν τίποτα. Αυτό που έχει πολλή μεγάλη σημασία είναι ποια θα είναι η παρέμβαση του εργατικού, του λαϊκού κινήματος. Διότι μόνο αυτό μπορεί να ασκήσει ουσιαστική πίεση και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να αποσπάσει ορισμένες παραχωρήσεις. Τώρα οι διαμάχες μεταξύ τραπεζικού κεφαλαίου, βιομηχανικού κεφαλαίου και κυβέρνησης, είναι διαμάχες στο ίδιο γήπεδο".

    Ερωτηθείσα για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Βουλή για το λιμάνι του Αστακού, η κα Παπαρήγα απάντησε ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να κρύβει ότι ολόκληρο πλοίο ήρθε στ' ανοιχτά και αναγκάστηκε να φύγει,γιατί είχε πια εκτεθεί και δεν μπορούσε να γίνει η μεταφόρτωση του οπλισμού που πήγαινε για το Ισραήλ.Αυτό τι είναι;Πλοίο φάντασμα; Μόνο εμείς το είδαμε; Είναι οφθαλμαπάτη;",διερωτήθηκε η Γραμματέας του ΚΚΕ.

    Και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός "θα έπρεπε να πει την αλήθεια.Δεν θέλησε να την πει και αυτό για μας είναι ένα το κρατούμενο.Η ελληνική κυβέρνηση συγκαλύπτει τη συνενοχή της και τη σύμπνοια που δείχνει με το Ισραήλ".

    [07] Στο επίκεντρο η εξέγερση των νέων

    Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Προέδρων και της Ε.Ε. του Κόμματος Ευρωπαϊκή Αριστερά (ΚΕΑ), πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, με κύριο αντικείμενο την εξέγερση των νέων στην Ελλάδα.

    Η έκτακτη συνεδρίαση αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Βερολίνου το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη αλλά και τον βαθύτερο προβληματισμό της για τις συνέπειες της κοινωνικής ανασφάλειας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    Έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν και να καταθέσουν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους συμβούλια μαθητών, καθηγητών, φοιτητών και εργαζομένων από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

    Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 10.15 π.μ. με ομιλίες του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα και του Προέδρου του ΚΕΑ Λόταρ Μπίσκι.

    Στις 13.30 θα υπάρξει ειδική συνάντηση αντιπροσωπείας του συμβουλίου των προέδρων του ΚΕΑ με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Δημ. Σιούφα. Στις 3 το απόγευμα θα οργανωθεί συνέντευξη Τύπου στην ίδια αίθουσα.

    Ομιλία Αλαβάνου στη Βουλή

    «Το πεδίο των μαχών σήμερα είναι ο χώρος εκείνος στον οποίο αναφέρονται οι Γραφές. Και έχει γίνει ένας τόπος Αποκάλυψης. Χθες είχαμε επιθέσεις του Ισραήλ σε νοσοκομείο, στα γραφεία του ΟΗΕ σε γραφεία διεθνών πρακτορείων. Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε σύσσωμη. Η Ελλάδα απουσιάζει». Αυτο τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό σχετικά με τις πρωτοβουλίες της ελληνικής Κυβέρνησης για το Παλαιστινιακό.

    Ο κ. Αλαβάνος επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν καταδίκασε τους τελευταίους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε νοσοκομεία, στα γραφεία του ΟΗΕ και σε γραφεία διεθνών μέσω ενημέρωσης και ζήτησε -μεταξύ άλλων- την ανάκληση του πρεσβευτή της Ελλάδας στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις, το πάγωμα της στρατιωτικής συμφωνίας του 1993 μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, προκειμένου και να μη χάσει η χώρα μας τη φερεγγυότητά της στον μουσουλμανικό χώρο.

    «Γιατί η Ελλάδα να χάνεται μέσα στον άθλιο μέσο όρο της ΕΕ;», διερωτήθηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε πως «για μας ανοχή σημαίνει συγκάλυψη». «Οι λαοί της ευρύτερης περιοχής δεν αντιδρούν το ίδιο όταν ακούν το όνομα Ελλάδα, όπως όταν ακούνε Ηνωμένες Πολιτείες. Γιατί την χαλάμε αυτή την παράδοση», πρόσθεσε και παρότρυνε την ελληνική κυβέρνηση να «δει τον Ερντογάν ο οποίος, με θάρρος καταδίκασε την επίθεση του Ισραήλ».

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ανέφερε ότι σε ιστοσελίδα αμερικανικού οργανισμού αναφέρεται ότι το 2007 ξεκίνησαν 690 κοντέινερ από τον Αστακό με προορισμό το λιμάνι Ασντοντ του Ισραήλ. Σας καλώ να το διαψεύσετε. Γιατί η Ελλάδα να χάνεται μέσα στον άθλιο μέσο όρο της ΕΕ;"

    [08] Στη Χαλκίδα ο Γ.Καρατζαφέρης

    Στην Χαλκίδα θα βρίσκεται σήμερα ο κ.Γ.Καρατζαφέρης για να παραστεί στην κοπή της πίττας της νομαρχιακής Ευβοίας του κόμματος.

    «Το "Μακεδονία" έχει εκχωρηθεί και ψάχνουμε τον γεωγραφικό προσδιορισμό», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό σχετικά με τις διαπραγματεύσεεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

    Ο κ. Καρατζάφερης κατήγγειλε ότι «τα Σκόπια καταπατούν την ενδιάμεση συμφωνία από την πρώτη ημέρα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπλόκαρε τις εκροές της ΕΕ προς τα Σκόπια τα οποία έχουν ενισχυθεί με περισσότερο από 1 δισ. 100 εκ. ευρώ».

    «Αυτό σημαίνει ότι χρηματοδοτούμε την αλαζονεία, την αυθάδεια και το «καουμποϊλίκι» των Σκοπίων», συμπλήρωσε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Επίσης, ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι δείχνει διάθεση Πόντιου Πιλάτου απέναντι στον κατακτητή και στο θύμα, αναφερόμενος στην κρίση στη Μέση Ανατολή.

    [09] Αναζητούν διέξοδο για το αέριο

    Διέξοδο από την κρίση του φυσικού αερίου θα αναζητήσουν οι πρωθυπουργοί Ρωσίας και Ουκρανίας, που συναντώνται σήμερα στη Μόσχα.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις που προβλέπονται το Σαββατοκύριακο για την επίλυση της κρίσης του φυσικού αερίου είναι για τη Ρωσία και την Ουκρανία μία τελευταία ευκαιρία για να αποδείξουν τη βούλησή τους να ξεπεράσουν το αδιέξοδο.

    "Η Επιτροπή είναι της γνώμης ότι οι συναντήσεις των προσεχών ημερών συνιστούν την τελευταία και καλύτερη ευκαιρία για τη Ρωσία και την Ουκρανία να αποδείξουν ότι είναι σοβαρές" όσον αφορά την απόφασή τους να επιλύσουν την κρίση και να δείξουν ότι είναι "αξιόπιστοι εμπορικοί εταίροι", δήλωσε ο εκπρόσωπος του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γιοχάνες Λαϊτενμπέργκερ.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε πρόσφατα ότι σε περίπτωση που η κρίση δεν διευθετηθεί σύντομα, θα συστήσει στις εταιρείες φυσικού αερίου να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

    Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), συλλήβδην, ότι "υποστηρίζει ντε φάκτο την Ουκρανία" στη διένεξή της με τη Ρωσία στο θέμα της ροής του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, και παράλληλα επέκρινε την ΕΕ ότι, "βάζει σε ίση, ακριβώς, θέση και τη Μόσχα και το Κίεβο" στο ζήτημα αυτό.

    "Η θέση της ΕΕ που βάζει σε ίση ακριβώς θέση και την Ρωσία και την Ουκρανία για το θέμα της ροής του φυσικού αερίου της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας προς ΕΕ, συνιστά μία ντε φάκτο υποστήριξη προς την Ουκρανία, η οποία όμως έχει παραβιάσει υποχρεώσεις της, που αφορούν την (ανεμπόδιστη) διέλευση του αερίου", τόνισε ο ρώσος πρωθυπουργός.

    Η Βουλγαρία ελπίζει σε Τουρκία και Ελλάδα

    Η Βουλγαρία ελπίζει να λαμβάνει φυσικό αέριο από την Ελλάδα και την Τουρκία για να μην αυξήσει τις περικοπές στη διάθεση φυσικού αερίου στις επιχειρήσεις από την προσεχή εβδομάδα, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Σόφια ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Πέταρ Ντιμιτρόφ.

    "Ελπίζουμε ότι θα λαμβάνουμε καθημερινά από την προσεχή εβδομάδα σχεδόν δύο εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Ελλάδα", τόνισε ο Ντιμιτρόφ σε δηλώσεις του στη βουλγαρική τηλεόραση.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας διευκρίνισε ότι το φυσικό αέριο μπορεί να διανέμεται μέσω του αγωγού που μεταφέρει σε κανονικές συνθήκες το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Βουλγαρίας προς την Ελλάδα και την Τουρκία: "Αν αυτός ο αγωγός δεν λειτουργεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ελλάδα και την Τουρκία, η κατεύθυνση της διανομής μπορεί να αντιστραφεί, ώστε εμείς να λαμβάνουμε φυσικό αέριο από άλλες πηγές", δήλωσε.

    Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει ότι η Τουρκία είχε προτείνει να παραδίδει 500.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως, αλλά οι λεπτομέρειες μιας ενδεχόμενης συμφωνίας δεν έχουν ακόμη οριστεί.

    Η Βουλγαρία βασίζεται εξ ολοκλήρου στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας. Μόνο η υπόγεια αποθήκη της φυσικού αερίου στο Τσίρεν παρέχει 4,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως και με τα αποθηκευμένα αποθέματα, ο όγκος του διαθέσιμου φυσικού αερίου προς κατανάλωση ανέρχεται σε 5,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως, έναντι περίπου 13 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων σε κανονικές συνθήκες.

    Από την προσεχή εβδομάδα η αποθήκη θα παρέχει μόλις 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και από τις 26 Ιανουαρίου μόνο 3,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, σύμφωνα με το υπουργείο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 17 January 2009 - 7:30:26 UTC