Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητική Επιτροπή για την οικονομία
  • [02] "Προτεραιότητα η ασφάλεια του πολίτη"
  • [03] Ερευνες για τους απαγωγείς
  • [04] Στη Μόσχα η Ντόρα Μπακογιάννη
  • [05] Υφυπουργείο Εσωτερικών για ΜΜΕ
  • [06] Αποχώρησε το Ισραήλ από τη Γάζα
  • [07] "Τολμηρή και ταχεία δράση"
  • [08] "Να εντείνουν την πάλη τους"
  • [09] Συναντήσεις για την Παιδεία
  • [10] Ο Γ.Καρατζαφέρης με αγρότες
  • [11] Στήνουν μπλόκα
  • [12] Απαισιόδοξοι οι Ελληνες

  • [01] Κυβερνητική Επιτροπή για την οικονομία

    Θέματα οικονομίας θα εξετάσει η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδριάζει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στις 12.00. Νωρίτερα, ο κ.Κ.Καραμανλής θα συναντηθεί με τον κ.Γ.Παπαθανασίου.

    Τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομική πολιτική ζητά με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Η επιστολή του πρωθυπουργού προς τον κ. Σιούφα έχει ως εξής:

    «Η συνεχώς εντεινόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση, οι αντίστοιχες εξελίξεις και προοπτικές στο πλαίσιο της Ε.Ε. και η επίδρασή τους στην οικονομία μας, επιβάλλουν την ολοκληρωμένη ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας ως προς την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση στον γενικότερο οικονομικό τομέα, τόσο για την αντιμετώπιση των τρεχόντων προβλημάτων όσο και για την μελλοντική θωράκισή του και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

    Για τους λόγους αυτούς ζητώ τη διεξαγωγή συζήτησης Προ Ημερησίας Διατάξεως σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής».

    Δηλώσεις Γ.Παπαθανασίου

    Μήνυμα σε όλους όσους προβλέπουν ότι η Ελλάδα, θα αντιμετωπίσει ανυπέρβλητα προβλήματα έστειλε από τις Βρυξέλλες ο Γ. Παπαθανασίου, λίγο μετά την λήξη του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας "έχει τη βούληση, το σχέδιο και την αποφασιστικότητα όχι μόνο να διασφαλίσει την αξιόπιστη πορεία της οικονομίας της, αλλά και να ενισχύσει την ανταγωνιστική της θέση".

    "Όσοι στοιχηματίζουν εις βάρος της Ελλάδας θα χάσουν", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαθανασίου τονίζοντας ότι οι "Κασσάνδρες θα διαψευστούν", όπως ακριβώς έγινε πριν από μερικά χρόνια, όταν ο διεθνής τύπος προεξοφλούσε την αποτυχία της Ελλάδας για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, ή όταν προέβλεπαν ότι λόγω των υπερβολικών δαπανών για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ελλάδα μετά τους αγώνες θα βρισκόταν σε δεινή οικονομική θέση. Η χώρα μας διοργάνωσε με επιτυχία τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σημείωσε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη, μείωσε σημαντικά την ανεργία, τόνισε ο Γ. Παπαθανασίου.

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός οικονομίας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε χώρες της Ευρωζώνης με θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη και ότι έχει χαμηλότερο έλλειμμα και χαμηλότερη ανεργία από τους μέσους όρους της Ευρωζώνης.

    Συνεχίζοντας, ο Γ. Παπαθανασίου τόνισε ότι "η Ελλάδα έχει όλα τα αποθέματα που χρειάζονται για να αντιμετωπίσει με σχέδιο, δουλειά και σωστές κινήσεις δύσκολες καταστάσεις σαν τη σημερινή". Σημείωσε, επίσης, ότι το τριετές πρόγραμμα σταθεροποίησης, το οποίο θα υποβάλει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι το τέλος του μήνα, θα περιλαμβάνει τις κατευθύνσεις πολιτικής που θα ενισχύσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή και θα εξασφαλίσουν τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων.

    Όσον αφορά το Συμβούλιο των χωρών της ευρωζώνης, ο Γ. Παπαθανασίου, ανέφερε ότι το κεντρικό σημείο της συζήτησης ήταν το κατά πόσον η λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος τείνει να αποκατασταθεί. Ανέφερε, ότι ενώ από τη μία πλευρά η Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή, σημειώνει σταδιακή βελτίωση στις αγορές (με βάση κυρίως το γεγονός ότι τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά αποκλιμακώνονται), από την άλλη, οι περισσότεροι υπουργοί της ΕΕ, θεωρούν ότι δεν υπάρχει σημαντική βελτίωση των χρηματοπιστωτικών ροών, ότι τα κανάλια πιστωτικής επέκτασης δεν έχουν αποκατασταθεί και ότι οι περιορισμοί ρευστότητας προκαλούν προβλήματα στην πραγματική οικονομία.

    Στο συμβούλιο Ecofin, όπως δήλωσε ο Γ. Παπαθανασίου, όλες οι χώρες επισήμαναν ότι ρόλο "κλειδί" για την αναθέρμανση της οικονομίας αποτελεί η ευρωστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης.

    "Η Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες, διαθέτει υγιές χρηματοπιστωτικό σύστημα και με τη βοήθεια του σχεδίου ενίσχυσης της ρευστότητας, αλλά και τις άλλες αναπτυξιακές πολιτικές που προωθούμε, πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τις προβλέψεις της Ε.Ε", ανέφερε, χαρακτηριστικά ο υπουργός οικονομίας.

    Επιπλέον, παρεμβαίνοντας στο Ecofin, ο Γ. Παπαθανασίου τόνισε ότι το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα βασίζεται σε υγιείς βάσεις, συγκριτικά με αυτές άλλων χωρών, και "δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας ή κατάρρευσης". Εξέφρασε, ακόμη, την πεποίθηση ότι "ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά το τρέχον έτος θα ξεπεράσει τις προβλέψεις της Επιτροπής", καθώς, όπως είπε ο Έλληνας υπουργός, έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου ενίσχυσης της ρευστότητας. Στο σημείο αυτό, ο Γ. Παπαθανασίου τόνισε ότι, ενώ στην Ελλάδα ορισμένοι συνεχίζουν να αμφισβητούν το σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας, άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζουν και δεύτερο "πακέτο" ενίσχυσης.

    Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Γ. Παπαθανασίου, σημείωσε ότι παρόλο που ορισμένες χώρες υποστήριξαν ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην πραγματική οικονομία και λιγότερη στην αυστηρή εφαρμογή των κανόνων, υπήρξε συναίνεση ότι θαπρέπει να τηρηθούν οι κανόνες του Συμφώνου, με ευελιξία. Επιτρέποντας, δηλαδή,ι τη διόρθωση των ανισορροπιών χωρίς αρνητικές συνέπειες στην πραγματική οικονομία. Ακόμη, οι υπουργοί της ΕΕ τόνισαν ότι η εφαρμογή του Συμφώνου ενισχύει την αξιοπιστία της ευρωζώνης και σημείωσαν ότι "το ευρώ είναι ένα πολύ ισχυρό νόμισμα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει όπως διατείνονται κάποια πρόσφατα δημοσιεύματα". Επανέλαβαν, επίσης, την ανάγκη για συντονισμένη δράση ώστε να εξασφαλιστεί η επάνοδος σε μεσοχρόνια και μακροχρόνια διατηρήσιμες δημοσιονομικές θέσεις.

    Τέλος, αναφορικά με την εφαρμογή των προγραμμάτων για τα χρηματοπιστωτικά συστήματα των χωρών μελών, οι υπουργοί οικονομίας της ΕΕ επισήμαναν ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος, αλλά, "χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση και, πιθανώς, συμπλήρωση των προγραμμάτων, καθώς υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία", κατέληξε ο Γ. Παπαθανασίου.

    [02] "Προτεραιότητα η ασφάλεια του πολίτη"

    Η ασφάλεια του πολίτη αποτελεί προτεραιότητα, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά την διαρκεια των επισκέψεών του στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης και στο Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης, χθες το βράδυ.

    Ο κ.Γ.Παπανδρέου, ενημερώθηκε από τα στελέχη του Κέντρου Επιχειρήσεων και τους αστυνομικούς του Τμήματος Κυψέλης, για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της Δημόσιας Τάξης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην άσκηση των καθηκόντων τους.

    Υπογράμμισε ότι, απαιτείται να τεθεί ένα τέλος στον κομματισμό και να επικρατήσουν αξιοκρατικά κριτήρια στην επιλογή των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.

    Επεσήμανε την αναγκαιότητα να προωθηθούν άμεσα μέτρα και δράσεις που θα συμβάλλουν στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και στην αντιμετώπιση και των σύγχρονων μορφών εγκληματικότητας.

  • Σήμερα ο κ.Γ.Παπανδρέου, θα συναντηθεί, στο γραφείο του στη Βουλή, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Δημήτρη Χριστόπουλο και αντιπροσωπεία της Ένωσης.

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    Εκφράζοντας την ικανοποίηση του ΠΑΣΟΚ για το αίσιο τέλος της περιπέτειας του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «τώρα βεβαίως, έχει έρθει η ώρα της σύλληψης των δραστών, έχει έρθει η ώρα, η Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της και να βρει τους απαγωγείς του επιχειρηματία».

    Αναφερόμενος σε θέματα οικονομίας ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «η Ελλάδα συμμετέχει στο συμβούλιο υπουργών οικονομικών στις Βρυξέλλες υπό το βάρος της εξαιρετικά δυσμενούς έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα μας», ενώ υπογράμμισε ότι τα «στοιχεία αυτά καταρρίπτουν κάθε τι που επιχειρούσε να πει η κυβέρνηση στους Έλληνες πολίτες τα τελευταία χρόνια».

    «Με απλά λόγια, οι Έλληνες πολίτες έχουν καταλάβει πολύ καλά, ότι ο πρωθυπουργός τους εξαπάτησε επανειλημμένα, τα τελευταία πέντε χρόνια, παρουσιάζοντας μία εικόνα της ελληνικής οικονομίας, που απέχει πάρα πολύ από την πραγματικότητα» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου επέκρινε την κυβέρνηση για το σύνολο της οικονομικής της πολιτικής, διερωτήθηκε που «ακριβώς πάνε τα δανεικά της ελληνικής κυβέρνησης», ενώ απαντώντας σε σημερινό σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις οικονομικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «ο κ. Αντώναρος είτε δεν διαβάζει τις δηλώσεις μου, είτε κάνει πως δεν καταλαβαίνει».

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση «κάνει στροφή επί το λαϊκότερον» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «δεν υπάρχει τέτοια στροφή, διότι δεν υπάρχει αλλαγή οικονομικής πολιτικής (?) γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει παρόμοια στροφή, δεν τα πιστεύει αυτά τα πράγματα».

    Σε ότι αφορά την προ-ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για την οικονομία που ζητά ο πρωθυπουργός, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «οι Έλληνες πολίτες θα περιμένουν από τον πρωθυπουργό να απολογηθεί στην Βουλή».

    Επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν έχει να ανακοινώσει κάτι για ενδεχόμενη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για θέματα οικονομίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιος από το ΠΑΣΟΚ μιλά για θέματα οικονομίας ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «για τα θέματα Οικονομίας, τοποθετείται η αρμόδια πολιτική εκπρόσωπος. Για τα θέματα Ανάπτυξης, ο αρμόδιος πολιτικός εκπρόσωπος. Και σας διαβεβαιώνω ότι όλες αυτές οι τοποθετήσεις γίνονται σε συνεννόηση, και μαζί μου, και μεταξύ τους, και με αγαστή συνεργασία».

    Σε ότι αφορά το συναφές ερώτημα για την «επανεμφάνιση Χρυσοχοίδη σε θέματα τρομοκρατίας αν και δεν είναι αρμόδιος πολιτικός εκπρόσωπος» ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «οι επίσημες τοποθετήσεις έγιναν από τον αρμόδιο κ. Καστανίδη» και πρόσθεσε ότι οι τοποθετήσεις του κ. Χρυσοχοίδη έγιναν καθώς «έχει καταγραφεί ως εξαιρετικά επιτυχημένος υπουργός Δημόσιας Τάξης».

    «Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής (για την υπόθεση Βατοπαιδίου) εκκρεμεί» και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να την επαναφέρει ανά πάσα στιγμή, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνοντας παράλληλα ότι με «την απουσία της, χθες, η ΝΔ άσχετα από το γεγονός ότι δεν έγινε η ψηφοφορία επέλεξε, στην πράξη την παραγραφή των αδικημάτων. Αντί να γίνει χθες η παραγραφή αυτή, θα γίνει τον Ιούνιο, με τη λήξη της Συνόδου της Βουλής, ή βεβαίως εάν προκηρυχθούν νωρίτερα εκλογές».

    Ερωτηθείς «τι νόημα θα είχε - με δεδομένη την στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας - η επαναφορά της πρότασης» ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται την ενέργειά του αυτή ως «θεσμικό καθήκον απέναντι στους Έλληνες πολίτες (και) συνεπώς δεν μπορεί να εγκαταλείψει την προσπάθεια να υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση».

    Ερωτηθείς στην συνέχεια γιατί «αφού τυπικά το αίτημα για Προανακριτική υπάρχει μέχρι τον Ιούνιο το ΠΑΣΟΚ ζητά εδώ και τώρα εκλογές με συνέπεια την παραγραφή;» ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε «διότι η κυβέρνηση μας έκανε απολύτως σαφές, ακόμη κι αν δεν έγινε χθες η ψηφοφορία, ότι δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να υπάρξει φως στην υπόθεση αυτή. Με αυτή την έννοια, η κυβέρνηση επέλεξε στην πράξη την παραγραφή».

    Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέπεμψε σε δύο άρθρα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» του 2001 και του 2002 όπου εμφανίζεται ο κ. Χατζηγάκης να «συμφωνεί απόλυτα με τις διαμαρτυρίες των αγροτών που λιμοκτονούν» αλλά και να ηγείται «της πομπής των τρακτέρ».

    «Αυτά έλεγε τότε ο σημερινός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο άνθρωπος απβ τον οποίο ζήτησε ο πρωθυπουργός να λύσει τα προβλήματα των αγροτών. Περιμένουμε να δούμε τις κινήσεις του» πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «οι αγρότες έχουν δίκιο» προσθέτοντας ότι «πρέπει η κάθε κοινωνική ομάδα να διασφαλίζει, ώστε οι κινητοποιήσεις της να μην αποβαίνουν σε βάρος της συνολικής οικονομικής κατάστασης στη χώρα, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο».

    Σε ότι αφορά την επισήμανση ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ «ξεφούσκωνε τα λάστιχα των τρακτέρ και σήμερα λέει διαφορετικά πράγματα γιατί είναι στην αντιπολίτευση» ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε «είμαστε απολύτως αλληλέγγυοι με τον αγώνα των αγροτών. Χρεώνουμε απολύτως την κατάστασή τους στη σημερινή κυβέρνηση. Και ταυτόχρονα, είπα ότι αυτοί οι αγώνες πρέπει να διασφαλίζουν ότι δεν είναι σε βάρος του υπόλοιπου κοινωνικού συνόλου. Ήμουν απολύτως σαφής και απολύτως συνεπής με αυτά που κάναμε και στο παρελθόν».

    «Ως προς τα ευρύτερα εθνικά θέματα, περιμένουμε και προσδοκούμε μια μετατόπιση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, όπως και περιμένουμε και προσδοκούμε όλοι μας μια μετατόπιση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής σε μια σειρά από ζητήματα. Βέβαια, πάντα με την εκλογή ενός νέου Προέδρου, πρέπει κανείς να έχει ρεαλιστική αποτίμηση και να διεκδικεί σθεναρά, όπως πρέπει να κάνει πάντα η χώρα μας, τα δίκια του απέναντι σε όποιον ξένο συνομιλητή, ανεξάρτητα από τι ελπίδες και προσδοκίες έχει από αυτόν» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ είναι αισιόδοξο μετά την σημερινή ορκομωσία Ομπάμα.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για αλλαγή στον νόμο περί «ευθύνης υπουργών» που έθεσε ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «αυτό εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται στο ΠΑΣΟΚ, για το πώς θα βελτιωθεί μία διαδικασία, που βλέπουμε όλοι μας ότι έχει προβλήματα».

    Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η οριστικοποίηση της συνάντησης Παπανδρέου-Αλαβάνου είναι «θέμα ημερών».

    [03] Ερευνες για τους απαγωγείς

    Ανακουφισμένος από την αίσια έκβαση της 8ήμερης περιπέτειάς του, ο Έλληνας εφοπλιστής, που αφέθηκε ελεύθερος λίγο μετά τη 1:30 τα ξημερώματα της Τρίτης, προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

    Ο κ. Παναγόπουλος ευχαρίστησε προσωπικά τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, τον υπουργό Υγείας, τους Έλληνες και ξένους πολιτικούς και διπλωμάτες, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν για την υπόθεσή του, την οικογένεια και τους συνεργάτες του, καθώς επίσης και το σύνολο των εκπροσώπων των ΜΜΕ για τον χειρισμό τους στο θέμα της απαγωγής του.

    Υπήρξε φειδωλός στην αποκάλυψη λεπτομερειών των συνθηκών κράτησής του και υπογράμμισε ότι οι απαγωγείς του ήταν ευγενείς και φρόντισαν να λαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή, που επιβάλλει η κατάσταση της υγείας του, αν και, όπως διευκρίνισε, μαζί του έχει πάντα φάρμακα.

    Είπε τέλος, πως δεν μπορεί να περιγράψει τον τόπο της κράτησής του και ότι οι απαγωγείς, που έρχονταν σε επαφή μαζί του, ήταν περισσότεροι από ένας.

    Τον Περικλή Παναγόπουλο άφησαν ελεύθερο οι απαγωγείς στην περιοχή του Ασπροπύργου.

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έγιναν γνωστά από την αστυνομία ο κ. Παναγόπουλος εντοπίστηκε από πλήρωμα περιπολικού του τμήματος Χαϊδαρίου να κάθεται σε παγκάκι, σε πάρκινγκ πάνω στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, μεταξύ Σκαραμαγκά και Δαφνίου.

    Ο 74χρονος εφοπλιστής φορούσε φόρμα και μπουφάν που του είχαν δώσει, προφανώς, οι απαγωγείς.

    Οι αστυνομικοί τον μετέφεραν αρχικά στο Αστυνομικό Τμήμα Χαϊδαρίου ενώ ο ίδιος τους είπε ότι ήταν καλά και ζήτησε να μιλήσει στο τηλέφωνο με τη σύζυγό του. Από εκεί τον πήρε αυτοκίνητο της Ασφάλειας και τον παρέδωσε στη σύζυγό του μετά από ραντεβού που είχαν δώσει στο δρόμο, καθώς η κυρία Παναγοπούλου έφυγε αμέσως από το Καβούρι και πήγε να τον παραλάβει.

    Ο εφοπλιστής μεταφέρθηκε στο σπίτι του όπου περίμενε ήδη ο προσωπικός του γιατρός και δεν χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, τουλάχιστον για αυτές τις ώρες. Στο σπίτι του εφοπλιστή μετέβησαν και αξιωματικοί της Ασφάλειας αλλά λόγω της ταλαιπωρίας δεν του πήραν κατάθεση, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα.

    Σημειώνεται ότι είχαν παραδοθεί τα λύτρα από τη σύζυγο του εφοπλιστή σε περιοχή της Βοιωτίας, κοντά στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας.

    Από τη στιγμή της απελευθέρωσης ξεκίνησε η δεύτερη φάση της υπόθεσης που αφορά στις έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

    [04] Στη Μόσχα η Ντόρα Μπακογιάννη

    Όλα τα σημαντικά ζητήματα της αρμοδιότητας του ΟΑΣΕ,αλλά και τις διμερείς σχέσεις, υπό το φως της πρόσφατης κρίσης του αερίου,προτίθεται να συζητήσει στη Μόσχα, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία θα συναντηθεί σήμερα με το Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ.

    "H πολιτική συνεργασία της Ελλάδας με τη Ρωσία βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο.Οι δύο χώρες μας, με θεμέλιο τη βαθιά ιστορική φιλία μεταξύ των λαών μας, έχουν συμπίπτουσες απόψεις για πολλά μεγάλα θέματα, που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα σήμερα",δήλωσε η κα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, που επισημαίνει ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη της Ελληνίδας υπουργού στο εξωτερικό από τη στιγμή που η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία του ΟΑΣΕ.

    "Παράλληλα με τη συνεχώς διευρυνόμενη συνεργασία μας σε διμερές επίπεδο, Ελλάδα και Ρωσία συνεργάζονται στενά στο πλαίσιο του ΟΗΕ και όλων των διεθνών οργανισμών στους οποίους συμμετέχουμε από κοινού",σημείωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με τον "ομόλογό μου και φίλο κ. Λαβρόφ θα συζητήσουμε όλα τα θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του ΟΑΣΕ και όπως πάντα θα έχουμε μια πολύ γόνιμη και αποδοτική συνεργασία".

    Αναφερόμενη στη διμερή συνεργασία,η κα Μπακογιάννη είπε ότι "χωρίς αμφιβολία τα τελευταία χρόνια οι παραδοσιακά στενές πολιτικές μας σχέσεις απέκτησαν νέα ώθηση και δυναμική, η οποία αντανακλάται στις σταθερές ανταλλαγές επισκέψεων σε υψηλό και ανώτατο επίπεδο" και χαρακτήρισε "τομέα αιχμής" την ενέργεια,όπου "οι προοπτικές περαιτέρω εδραίωσης και εμβάθυνσης είναι όντως τεράστιες".

    Η Υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι σημαντικά βήματα στη διμερή οικονομική συνεργασία έγιναν και σε πολλούς άλλους τομείς,όπως οι κατασκευές, οι υψηλές τεχνολογίες και ο τουρισμός και επεσήμανε ότι "σκοπός μας είναι οι διμερείς οικονομικές σχέσεις να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο και το επίπεδό τους να ανταποκρίνεται στο υψηλο επίπεδο, στο οποίο βρίσκονται οι πολιτικές μας σχέσεις".

    "Σε σχέση με την επιτάχυνση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για τη νέα συμφωνία συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να συμβάλλει σθεναρά στην διαρκή προσέγγιση της Ρωσίας με τις ευρωπαϊκές δομές",υπογράμμισε επίσης η κα Μπακογιάννη.

    Η Ελλάδα προτίθεται να μπει στο νέο ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή, δήλωσε σήμερα η Ντόρα Μπακογιάννη, ενόψει της σημερινής επίσκεψής της στη Μόσχα υπό την ιδιότητα της Προεδρεύουσας του ΟΑΣΕ.

    Σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών,η πρόσφατη κρίση του αερίου "κατέδειξε πόσο ορθή είναι η πολιτική της Ελλάδας που δίνει έμφαση στην διαφοροποίηση των ενεργειακών οδών και στη μετεξέλιξη της Ελλάδας σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της", καθώς "στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον, εκείνη η χώρα, που παράγει ή διαμετακομίζει ενεργειακούς πόρους αποκτά ένα στρατηγικό γεωπολιτικό και οικονομικό πλεονέκτημα".

    "Στην κατεύθυνση αυτή η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ως στρατηγικό της στόχο να τοποθετήσει την Ελλάδα δυναμικά στο νέο ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή", σημείωσε η κα Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι σκοπός της Ελλάδας είναι "να καταστεί αξιόπιστος, υπεύθυνος και προβλέψιμος εταίρος, ένας γερός κρίκος στην ενεργειακή αλυσίδα της Ευρώπης".

    Όπως επισήμανε η Ντόρα Μπακογιάννη, "με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, έργο ιδιαίτερης γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας για τη χώρα μας, όπως και με τον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας, αλλά και βεβαίως με την προώθηση του αγωγού South Stream, προχωρούμε με σταθερά βήματα προς το στόχο μας. Να αποτελέσει, δηλαδή, η Ελλάδα ένα ασφαλές, διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο με ευρύτερη εμβέλεια στην Ευρώπη".

    Απαντώντας εάν προτίθεται να συζητήσει στη Μόσχα την πρόταση του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μενβέντεφ για μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη, η υπουργός Εξωτερικών είπε ότι "για το θέμα του μέλλοντος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής Ασφάλειας είχαμε ενδιαφέρουσες συζητήσεις στην υπουργική Σύνοδο του Ελσίνκι το Δεκέμβριο και ελπίζω ότι θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί αυτός ο γόνιμος διάλογος και κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας" και υπογράμμισε ότι ο ΟΑΣΕ "είναι πράγματι κατάλληλο φόρουμ για αυτού του είδους τις συνομιλίες".

    Αναφερόμενη αναλυτικότερα στην ημερήσια διάταξη του ΟΑΣΕ και της ελληνικής προεδρίας η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε ότι "η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του ΟΑΣΕ σε μια χρονική περίοδο που παρουσιάζει μεγάλες προκλήσεις για την ασφάλεια και τη σταθερότητα διεθνώς, αλλά και στην περιοχή δικαιοδοσίας του Οργανισμού ειδικότερα". "Μέσα σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, ο ΟΑΣΕ, έχοντας αποδείξει ότι διαθέτει αξιοσημείωτη ευελιξία και προσαρμοστικότητα στη διαρκώς μεταβαλλόμενη γεωπολιτική πραγματικότητα, μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο για την ενίσχυση της ασφάλειας και της συνεργασίας", υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε: "Προς αυτή την κατεύθυνση πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας είναι η επιδίωξη της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης μεταξύ των μελών του Οργανισμού για όλα τα ζητήματα ασφαλείας που απαιτούν λύσεις. Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να συμβάλουμε σε αυτές ως ένας φερέγγυος και αξιόπιστος διαμεσολαβητής".

    Παράλληλα, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του ΟΑΣΕ και η εμβάθυνση του διαλόγου για την θεσμική εξέλιξή του και την νομική του προσωπικότητα, αποτελούν επίσης σημαντικές προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, σύμφωνα με την Ελληνίδα ΥΠΕΞ, που συμπλήρωσε στην αναλυτική συνέντευξή της στο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ: "Ο συνεχής εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των μελών αποτελεί την πιο ασφαλή οδό για την ευόδωση των προσπαθειών μας και γι' αυτό σκοπεύουμε να τον προωθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Στοχεύουμε μια δραστήρια και αποδοτική προεδρία, προς όφελος του Οργανισμού και των μελών του, αλλά και της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή δράσης του".

    Σε ερώτηση του ρωσικού πρακτορείου για την παρουσία του ΟΑΣΕ στην περιοχή της σύγκρουσης Γεωργίας - Νοτίου Οσετίας, η κα Μπακογιάννη χαρακτήρισε τη συνέχισή της "ιδιαίτερα σημαντική", δηλώνοντας ότι γίνεται στενή διαβούλευση με όλες τις πλευρές, έτσι ώστε να βρεθεί αποδεκτή από όλους μορφή λειτουργίας.

    Ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ η κα Μπακογιάννη αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες του Οργανισμού να μεσολαβήσει στις χρονίζουσες διενέξεις, όπως μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας και να συμβάλει στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε περιοχές όπως το Κόσοβο και το Αφγανιστάν.

    [05] Υφυπουργείο Εσωτερικών για ΜΜΕ

    Η Ολομέλεια της Βουλής υιοθέτησε την μεταφορά των γενικών γραμματειών Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στο υπουργείο Εσωτερικών, με παράλληλη σύσταση θέσης υφυπουργού - όπως επίσης, την ίδρυση της εταιρείας «Αγροτουρισμός και Ήπιες Μορφές Αναψυχής Α.Ε.», με σκοπό την διαμόρφωση και εφαρμογή της πολιτικής του υπουργείου Τουρισμού για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 300.000 ευρώ.

    Επίσης, εξουσιοδοτείται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να καταρτίσει κανονισμό καταβολής υποτροφιών σε παιδιά γεωργών και κτηνοτρόφων που φοιτούν στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ.

    [06] Αποχώρησε το Ισραήλ από τη Γάζα

    Οι ισραηλινές δυνάμεις ολοκλήρωσαν την αποχώρησή τους από την Λωρίδα της Γάζας σήμερα, τρεις ημέρες μετά απόφαση του Ισραήλ και της Χαμάς να κηρύξουν μονομερείς εκεχειρίες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

    "Αυτήν την στιγμή, οι τελευταίοι από τους στρατιώτες των ισραηλινών δυνάμεων αποχώρησαν από την Λωρίδα της Γάζας, όμως οι δυνάμεις μας έχουν αναπτυχθεί έξω από τη Γάζα και είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο", πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

    Οι υπεύθυνοι για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, που έπληξαν τις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στη Γάζα θα πρέπει «να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης", τόνισε ο γγ του Οργανισμού Μπαν Γκι Μουν από τη Γάζα.

    «Θα πρέπει να υπάρξει μία εις βάθος έρευνα, μία πλήρης εξήγηση για να εξασφαλισθεί πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να επαναληφθεί ποτέ. Οι υπεύθυνοι θα πρέπει λογοδοτήσουν ενώπιον των οργάνων της δικαιοσύνης», τόνισε ο Μπαν στους δημοσιογράφους.

    Ο ίδιος χαρακτήρισε τους βομβαρδισμούς, που έπληξαν τις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ «σκανδαλώδεις και τελείως απαράδεκτες επιθέσεις». «Δεν μπορώ να περιγράψω τι ένοιωσα έπειτα από το θέαμα που αντίκρισα από τους βομβαρδισμούς στο κτήριο του ΟΗΕ», τόνισε ο Μπαν, μπροστά από τα ακόμη καπνίζοντα ερείπια στη Γάζα, στην πρώτη επίσκεψη ενός υψηλόβαθμου διεθνούς υπευθύνου στην περιοχή αφότου κατέλαβε τον έλεγχό της η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

    [07] "Τολμηρή και ταχεία δράση"

    Ο Μπαράκ Ομπάμα ορκίσθηκε 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ και πρώτος αφροαμερικανός που αναλαμβάνει το αξίωμα, ενώπιον ενός παραληρούντος πλήθους που συμμετείχε στην ιστορική στιγμή, δηλώνοντας πως η χώρα βρίσκεται στη δίνη μίας κρίσης, η οποία μπορεί να υπερκερασθεί με μία ενιαία ιδέα για τους ακριβείς στόχους.

    Ο νέος πρόεδρος θα συναντηθεί και θα συνεδριάσει σήμερα με τους οικονομικούς του συμβούλους για να συζητήσουν το πρόγραμμα του για την τόνωση της οικονομίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος λίγη ώρα μετά την ορκωμοσία του.

    " Θα συναντηθεί με τους οικονομικούς του συμβούλους. Εκτιμώ ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά το μεσημέρι", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς και πρόσθεσε ότι δεν έχει διευκρινισθεί ακόμα ποιοι ακριβώς θα μετάσχουν στη σύσκεψη.

    Στο μεταξύ, λίγες ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα έδωσε σήμερα εντολή στους εισαγγελείς των στρατοδικείων του κέντρου κράτησης του Γκουαντάναμο να ζητήσουν από τους στρατιωτικούς δικαστές 120ήμερη διακοπή της λειτουργίας των δικαστηρίων ως προς την εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων.

    Οι στρατιωτικοί δικαστές θα λάβουν απόφαση ως προς το αίτημα σήμερα στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο, δήλωσε δικαστική πηγή που δεν κατονομάζεται.

    Η διακοπή αφορά 21 εκκρεμείς υποθέσεις, ανάμεσά τους και καταδίκες σε θάνατο πέντε κρατουμένων στο διαβόητο κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο, κατηγορούμενων για τον σχεδιασμό των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

    Στο γραπτό τους αίτημα οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι η διακοπή λειτουργίας των στρατοδικείων του Γκουαντάναμο είναι "προς το συμφέρον της δικαιοσύνης".

    Ομιλία Ομπάμα

    «Αγαπητοί μου συμπολίτες:

    Σήμερα στέκομαι εδώ ταπεινός μπροστά στο καθήκον που ανέλαβα, ευγνώμων για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλατε, πιστός στις θυσίες που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας. Ευχαριστώ τον πρόεδρο Μπους για τις υπηρεσίες του προς το έθνος μας, καθώς και για τη γενναιοδωρία και τη συνεργασία που επέδειξε κατά τη μεταβατική περίοδο της παράδοσης», τόνισε ο Ομπάμα στην αρχή της ομιλίας του .

    Ο Ομπάμα τόνισε επίσης πως « το ότι βρισκόμαστε εν μέσω μίας κρίσης είναι κατανοητό. Το έθνος μας βρίσκεται σε πόλεμο ενάντια σβ ένα εκτεταμένο δίκτυο βίας και μίσους. Η οικονομία μας έχει εξασθενήσει σημαντικά, μία συνέπεια της απληστίας και της ανευθυνότητας από την πλευρά κάποιων ολίγων, αλλά κι από τη συνολική αποτυχία μας να πάρουμε σκληρές αποφάσεις και να προετοιμάσουμε το έθνος για τους μέλλοντες καιρούς. Σπίτια χαθήκανε, δουλειές σταμάτησαν, επιχειρήσεις κατέρρευσαν. Το σύστημα υγείας μας έχει γίνει δαπανηρό, τα σχολεία μας αποτυγχάνουν μαζικά, κάθε μέρα μας παρέχει μία πλήρη απόδειξη για τον τρόπο που χρησιμοποιούμε την ενέργεια ενδυναμώνει τους εχθρούς μας κι απειλεί τον πλανήτη μας», τόνισε στην εισαγωγή του λόγου του ο Ομπάμα.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε για "τολμηρή και ταχεία δράση", ώστε να αποδυναμωθεί η παρούσα οικονομική κρίση, διεθνώς, απότοκη "των δύο πολέμων, στους οποίους οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν", αλλά και της "εξασθενημένης αμερικανικής οικονομίας".

    "Είναι πραγματικές οι απειλές στην οικονομία μας, που αντιμετωπίζουμε, είναι δε σοβαρές αλλά και πολλές", υπογράμμισε ο κ. Ομπάμα, ο 44ος Αμερικανός πρόεδρος. "Τοιουτοτρόπως, δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε (αυτές τις απειλές) μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα". "Αμερική, πάντως, γνώριζε τούτο: θα αντιμετωπιστούν αυτές οι απειλές", υπογράμμισε ο κ. Ομπάμα.

    Απέδωσε την οικονομική κρίση που ταλανίζει (και) την αμερικανική οικονομία, "τόσο στην ανευθυνότητα, όσο όμως και στην απληστία ορισμένων". "Η παρούσα κατάσταση της οικονομίας μας αποτελεί εν ταυτώ την πρόκληση για να αναλάβουμε ταχεία, τολμηρή δράση", υπογράμμισε επίσης.

    Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα "συνέδεσε" άμεσα την ερχόμενη πορεία της οικονομίας της πατρίδας του με τον διεθνή αντιτρομοκρατικό αγώνα, που αυτή διεξάγει, καλώντας ευθέως τους Μουσουλμάνους σε ένα νέο τρόπο συμβίωσης με τις ΗΠΑ "που να κτίζει, κι όχι να καταστρέφει", προειδοποιώντας τους ότι η βούληση της παρούσας αμερικανικής κυβέρνησης "είναι ισχυρή, όσο ποτέ" και διασφαλίζοντας, έτσι, ότι "οι ΗΠΑ θα επιζήσουν (..) όχι οι τρομοκράτες".

    Ο νέος πρόεδρος υποσχέθηκε μία καινούργια αρχή στις σχέσεις των ΗΠΑ με τον Μουσουλμανικό κόσμο.

    "Σχετικά με τον Μουσουλμανικό κόσμο, θα αναζητήσουμε ένα νέο τρόπο για να προχωρήσουμε μπροστά, ο οποίος θα βασίζεται στο αμοιβαίο συμφέρον και στον αμοιβαίο σεβασμό" δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έζησε αρκετά από τα χρόνια της παιδικής του ηλικίας στην Ινδία.

    Ο νέος αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να αποχωρούν από το Ιράκ με υπεύθυνο τρόπο".

    "θα αρχίσουμε να αφήνουμε το Ιράκ στον λαό του με υπεύθυνο τρόπο και να σφυρηλατήσουμε μια ειρήνη που θα κερδηθεί σκληρά στο Αφγανιστάν", τόνισε ο κ. Ομπάμα.

    ΕΕ: Εμβάθυνση των σχέσεων

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κάλεσε το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και τους ευρωπαίους ηγέτες να εμβαθύνουν έτι περαιτέρω τις σχέσεις τους την εποχή "των μεγάλων προκλήσεων".

    "Τη στιγμή που ο πρόεδρος Ομπάμα αναλαμβάνει την ιστορική προεδρία του καλώ την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να βεβαιώσουν την αλληλεξάρτησή τους και την ανάγκη τους για ευθύτητα, ενώ θα εργάζονται στενά μαζί για να μοιράζονται πολλαπλά θέματα και τις παγκόσμιες προκλήσεις, από την οικονομική και δημοσιονομική κρίση μέχρι την ειρήνη και τη σταθερότητα -περιλαμβανόμενης της Μέσης Ανατολής- και φυσικά του μεγάλου προβλήματος της γενιάς μας που είναι : να σταματήσουμε και να ανατρέψουμε τις κλιματικές αλλαγές", αναφέρει ο κ. Μπαρόζο σε ανακοίνωσή του με αφορμή την ορκωμοσία του νέου πρόεδρου των ΗΠΑ.

    Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ έφτασαν στο χαμηλότερο σημείο τους επί προεδρίας Μπους, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι προκάλεσε την έντονη αγανάκτηση πολλών ευρωπαίων ηγετών τόσο με τον πόλεμο που έκανε κατά του Ιράκ όσο και με την άρνησή του να συνεργαστεί στον αγώνα κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου.

    Ο κ. Μπαρόζο αναφέρει ότι προσβλέπει στη συνεργασία με τον κ. Ομπάμα "για την προώθηση μιας πολιτικής παγκόσμιας δέσμευσης που θα υποστηρίζει τους διεθνείς κανόνες ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις μεγάλες παγκόσμιες ευθύνες, από την κλιματική αλλαγή, μέχρι την ανάπτυξη της βοήθειας στους αδυνάτους,του εμπορίου, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    "Σήμερα -ολοκλήρωσε ο κ. Μπαρόζο- τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα προς τον πρόεδρο Ομπάμα. Αλλά αύριο, αρχής γενομένης από τώρα, είναι ο κόσμος που θα πρέπει να γίνει το αποκλειστικό αντικείμενο της προσοχής του προέδρου Ομπάμα αλλά και της δικής μας προσοχής".

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Χανς-Γκέρτ Πέτερινγκ ανέφερε:

    "Με τον ερχομό της νέας αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον Μπαράκ Ομπάμα μπορούμε να ξεκινήσουμε νέες υπερατλαντικές σχέσεις και να τις θέσουμε σε μια καινούργια και δυναμική σφαίρα. Έχουμε τώρα μια μοναδική ευκαιρία να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο και να δεσμευτούμε σε νέες ιδέες. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ισχυρή σχέση μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ που να βασίζεται στην ισότητα", επισήμανε ο κ. Πέτερινγκ.

    Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απευθύνθηκε σήμερα στο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα στέλνοντάς του "ευχές για πλήρη επιτυχία" και δήλωσε "αποφασισμένος να εργαστεί μαζί του χέρι με χέρι για να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες προκλήσεις" του κόσμου.

    "Τη στιγμή που αναλαμβάνετε τα καθήκοντά σας, σας εύχομαι εγώ προσωπικά και εξ ονόματος του γαλλικού λαού πλήρη επιτυχία στην αποστολή σας ως επικεφαλής του αμερικανικού κράτους", αναφέρει ο κ. Σαρκοζί σε μήνυμά του που δημοσιοποιήθηκε τη στιγμή της ορκωμοσίας του κ. Ομπάμα στην Ουάσινγκτον.

    "Με την εκλογή σας ο αμερικανικός λαός εξέφρασε με ένταση την επιλογή του για πρόοδο και μέλλον καθώς και τη θέλησή του για μια Αμερική ανοικτή, νέα, ισχυρή και αλληλέγγυα που εσείς εκπροσωπείτε", προσθέτει ο κ. Σαρκοζί.

    "Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Γαλλία είναι αποφασισμένη να εργαστεί χέρι με χέρι με την Αμερική, φίλη και σύμμαχο, ώστε μαζί να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις τεράστιες προκλήσεις που σήμερα αντιμετωπίζει ο κόσμος" επισημαίνει ο γάλλος πρόεδρος.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν χαιρέτισε την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα ως "'ένα νέο κεφάλαιο στην αμερικανική ιστορία και στην ιστορία του κόσμου".

    Ο κ. Μπράουν τόνισε ότι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι "ένας άνδρας με μεγάλο όραμα και μεγάλο ηθικό περιεχόμενο" έτοιμος να αντιμετωπίσει την παγκόσμια οικονομική κρίση και τα σοβαρά περιβαλλοντικά θέματα.

    "Όλος ο κόσμος έχει στραμμένα τα μάτια σήμερα στην ορκωμοσία του νέου προέδρου που γράφει μια νέα σελίδα στην αμερικανική ιστορία όπως και στην ιστορία του κόσμου", τόνισε ο βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας από την Ντάουνινγκ Στριτ.

    "Δεν είναι μόνο ο πρώτος μαύρος πρόεδρος αλλά είναι και αυτός που εξ αρχής έδειξε αποφασιστικότητα για την επίλυση των προβλημάτων του κόσμου", κατέληξε ο κ. Μπράουν.

    [08] "Να εντείνουν την πάλη τους"

    Οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν πρέπει να δώσουν καμία σημασία στα λόγια της κυβέρνησης. Για να έχουν αποτέλεσμα οι αγώνες τους πρέπει μαζικά να συσπειρωθούν γύρω από το αγωνιστικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ που διεκδικεί εγγυημένες κατώτερες τιμές για όλα τα προϊόντα, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, να εντείνουν την πάλη τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής ΕΕ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Για την οικονομία

    Η ομολογία της Κομισιόν, ότι η ΕΕ οδηγείται σε μια βαθιά και παρατεταμένη κρίση, αποδεικνύει πόσο μεγάλοι και επικίνδυνοι είναι οι μύθοι που καλλιεργούσαν χρόνια τώρα για την ΕΕ, την ΟΝΕ και το ευρώ τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου». Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και το ΛΑΟΣ οφείλουν να απολογηθούν στο λαό, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    Υποστηρίζει ότι "δεν υπάρχει πολιτική διαχείρισης που μπορεί να αναστείλει την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης. Ούτε τα εκατοντάδες δισ. που διοχέτευσαν όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ στις τράπεζες και σε βιομηχανικούς ομίλους, ούτε οι κρατικοποιήσεις. Το μόνο αποτέλεσμα που είχαν, ήταν να μεγαλώσουν τη ληστεία των λαϊκών στρωμάτων".

    Καλεί τους εργαζόμενους "να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στους ισχυρισμούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων του «ευρωμονόδρομου». Δεν πρέπει να υποκύψουν στους εκβιασμούς των βιομηχάνων και άλλων τμημάτων του κεφαλαίου. Η κρίση που έρχεται είναι έκφραση των τεράστιων κεφαλαίων που συγκέντρωσαν τα μονοπώλια από την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Είναι αποτέλεσμα της άναρχης και ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης που δεν παίρνει γιατρειά. Καμιά θυσία των εργαζομένων δεν έχει αποτέλεσμα. Ο στόχος της ΕΕ, των κυβερνήσεών της είναι ένας: Να φορτωθούν οι συνέπειες της κρίσης ξανά στους εργαζόμενους και στα φτωχά λαϊκά στρώματα".

    "Μονόδρομος για την εργατική τάξη, τη μικρομεσαία αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους, είναι η συμμαχία τους, η ταξική και πολιτική αντεπίθεση κατά των μονοπωλίων, της ΕΕ και των κομμάτων της, για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας", καταλήγει το ΚΚΕ.

    [09] Συναντήσεις για την Παιδεία

    Εν όψει της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για θέματα Παιδείας, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί το μεσημέρι με τα Προεδρεία της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ και της ΠΟΣΔΕΠ. Στη συνέχεια, θα δεχθεί το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ.

    Τη στήριξη των εισοδημάτων των χαμηλόμισθων και των αγροτών, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας «λάθος» το δρόμο, που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

    «Η κομισιόν θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τους λαούς της Ευρώπης γιατί κάθε μήνα βγάζει και νέες προοπτικές», σχολίασε ο κ. Αλαβάνος κληθείς να σχολιάσει τις αποθαρρυντικές επισημάνσεις τις Κομισιόν σχετικά με την οικονομική ύφεση και την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι αντέχει η ελληνική οικονομία. Πρόσθεσε πως «τα προβλήματα στην οικονομία είναι όντως μεγάλα» και πως η κυβέρνηση «χρειάζεται να αλλάξει το λάθος δρόμο, που ακολουθεί, χρειάζεται να στηρίξει τη ζήτηση να στηρίξει τα εισοδήματα και κυρίως τις δημόσιες επενδύσεις».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στις αγροτικές κινητοποιήσεις και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την στήριξη και ενίσχυση των εισοδημάτων των αγροτών.

    «Όπως στην ΕΕ δεν πάρθηκαν υπόψη οι δεσμεύσεις του Συμφώνου Σταθερότητας για την ενίσχυση των τραπεζών με εκατοντάδες δισεκατομμύρια, με τον ίδιο τρόπο πρέπει να σταματήσουν οι περιορισμοί για τη στήριξη των αγροτών. Χρειάζεται άμεση ενίσχυση τους εισοδήματος τους, στήριξη των επενδύσεων και του κόστους παραγωγής και να τους δοθούν κίνητρα», είπε.

    Ο κ. Αλαβάνος είχε συνάντηση με μορφωτικούς ακόλουθους πρεσβειών, με τους οποίους, επί δύο ώρες αντάλλαξε απόψεις σχετικά τα εκπαιδευτικά θέματα, ενόψει και της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, την Παρασκευή.

    Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, χαρακτήρισε χρήσιμη και επικοδομητική την ανταλλαγή απόψεων στα κρίσιμα, όπως είπε, θέματα της παιδείας, όπως ο ρόλος του λυκείου και η συνέχιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Για «ενδιαφέρουσα συζήτηση» έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο σύμβουλος της πρεσβείας της Μεγάλης Βρετανίας, Richard Wolker.

    [10] Ο Γ.Καρατζαφέρης με αγρότες

    Με αντιπροσωπεία αγροτών Βορείου Ελλάδας θα συναντηθεί στις 11.00 ο κ.Γ.Καρατζαφέρης. Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο και μέλη του ΤΕΕ.

    Επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, απέστειλε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., στον οποίο εφιστά την προσοχή για τις "επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας" και ζητά από τους θεσμικούς φορείς της ΕΕ "να απευθύνουν αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία υποχρεώνοντας αυτήν να αναστείλει άμεσα και οριστικά την παράνομη και επικίνδυνη δια την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, δραστηριότητά της".

    [11] Στήνουν μπλόκα

    Μπλόκα σε κεντρικά σημεία των εθνικών οδικών δικτύων στήνουν από χθες οι αγρότες που διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων τους.

    Οι αγρότες έχουν συγκεντρώσει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της πόλης του Κιλκίς, χωρίς ωστόσο την ώρα αυτή, να παρεμποδίζουν την κίνηση των οχημάτων.

    Οι αγρότες έχουν παρατάξει τρακτέρ και στην είσοδο της πόλης των Γιαννιτσών, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων και στον κόμβο της Νέας Χαλκηδόνας.

    Ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών, συνεχίζεται στα Τέμπη, στη Νίκαια της Λάρισας, αλλά και στον κόμβο των Μικροθηβών.

    Παράλληλα, συνεχίζεται και ο αποκλεισμός του συνοριακού σταθμού στον Προμαχώνα, από αγρότες του νομού Σερρών, ενώ αγρότες της Δράμας, έχουν αποκλείσει και το συνοριακό σταθμό της Εξοχής.

    Στη διάρκεια της ημέρας, αναμένεται ότι θα επαναληφθούν τα μπλόκα των αγροτών στη διασταύρωση Μαυρονερίου Κιλκίς, στη γέφυρα του Στρυμόνα, από αγρότες των Κερδυλλίων, στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας, αλλά και στην παλιά εθνική οδό Καβάλας - Ξάνθης, στο ύψος της Χρυσούπολης.

    Από τις 3 χθες το μεσημέρι το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», τελεί υπό κατάληψη από αγρότες του Ηρακλείου και του Λασιθίου

    Λίγο μετά τον αποκλεισμό της εθνικής οδού Ηρακλείου - Χανίων, στο ύψος της Παντάνασσας, οι αγρότες κατευθύνθηκαν προς το αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

    Οι αγρότες εισέβαλαν στην πίστα, την οποία κατέλαβαν με αποτέλεσμα να απαγορευτούν οι απογειώσεις και προσγειώσεις αεροσκαφών. Αργότερα μετακίνησαν στην πίστα τα τρακτέρ τους και στις 5:30 το απόγευμα άρχισαν να καίνε λάστιχα.

    Η φωτιά έσβησε μισή ώρα αργότερα από πυροσβεστικό όχημα και ύστερα από τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις της Αστυνομίας, της διοίκησης του αεροδρομίου και συνδικαλιστών. Χθες ακυρώθηκαν δεκαεπτά πτήσεις. Οι αγρότες παραμένουν στον χώρο του αεροδρομίου.

    ΓΕΣΑΣΕ για αγροτικές κινητοποιήσεις

    Να μην υποστείλουν τις σημαίες του αγώνα καλεί η Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος (ΓΕΣΑΣΕ) τους αγρότες και ταυτόχρονα καλεί την κυβέρνηση "να αναλάβει τις ευθύνες της ανακοινώνοντας δεσμευτικά και άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος, ικανοποιώντας τα αιτήματα του αγροτικού κινήματος".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, τα στελέχη της ΓΕΣΑΣΕ που συμμετέχουν στα συλλαλητήρια ανέφεραν ότι "εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν μεταφερθεί από τις τσέπες των αγροτών σε ποικιλώνυμα κερδοσκοπικά συμφέροντα, δημιουργώντας στην ύπαιθρο μια εικόνα φτώχειας και ερήμωσης".

    Μόνοι κερδισμένοι από την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης είναι τα κερδοσκοπικά κυκλώματα που λυμαίνονται ανενόχλητα τον αγροτικό τομέα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΓΕΣΑΣΕ, και προσθέτει ότι "φέτος, για δεύτερη χρονιά μέσα στην τελευταία 5ετία, έχουν καταρρεύσει πλήρως οι αγροτικές τιμές, με την κυβέρνηση απλώς να παρακολουθεί και να μην αντιδρά αποτρέποντας την καταλήστευση του αγροτικού εισοδήματος".

    [12] Απαισιόδοξοι οι Ελληνες

    Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Έλληνες στο πλήρες εθνικό ευρωβαρόμετρο, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Ευρωπαική Επιτροπή, στην Ελλάδα. Η έρευνα διεθήχθη μεταξύ 6ης Οκτωβρίου και 6ης Νοεμβρίου 2008, σε δείγμα 1.000 πολιτών άνω των 15 ετών, σε όλη την ελληνική επικράτεια και εντάσσεται στη γενικότερη έρευνα που διεξάγεται στα 27 κράτη της ΕΕ και σε τρεις υποψήφιες προς ένταξη χώρες (Κροατία, Τουρκία και ΠΓΔΜ), καθώς και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Οι Έλληνες δηλώνουν απαισιόδοξοι και δυσαρεστημένοι τόσο για την εθνική, όσο και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία, απογοητευμένοι από την κατάσταση της απασχόλησης και από εκείνη του περιβάλλοντος στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, όπως η εξόφληση των πάγιων λογαριασμών και διατυπώνουν δυσφορία για ζητήματα συντάξεων, λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και θεσμών.

    Τάσσονται κατά της παγκοσμιοποίησης, αλλά υπέρ των ευρωπαϊκών θεσμών και ιδιαίτερα του ευρώ, αποτιμώντας θετικά τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και την τελευταία διεύρυνση της Ένωσης σε 25 χώρες.

    Ωστόσο, ένας στους δύο Έλληνες, δηλώνει σε γενικές γραμμές ικανοποιημένος από την καθημερινότητά του.

    Η μεγαλύτερη δυσαρέσκεια αφορά την κατάσταση της οικονομίας στη χώρα. Στο ευρωβαρόμετρο, οι Έλληνες καταλαμβάνουν την πρώτη θέση δυσαρέσκειας με ποσοστό 90% σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 69%.

    Απογοήτευση υπάρχει και για την κατάσταση της απασχόλησης στην Ελλάδα (92%), η οποία βρίσκεται στη τρίτη θέση μετά την Πορτογαλία και την Ουγγαρία, ενώ την πρωτιά (76%) κατέχουν οι Έλληνες και ως προς τη δυσφορία τους για την κατάσταση του περιβάλλοντος στην χώρα, την οποία κρίνουν έως «κακή», με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να καταγράφουν δυσφορία σε ποσοστό κατά μέσο όρο 51%.

    Έξι στους δέκα Έλληνες δυσκολεύονται να πληρώσουν τους πάγιους λογαριασμούς, ενώ ποσοστό 66% διαβλέπουν επιδείνωση της οικονομικής και εργασιακής κατάστασης στη χώρα. Έντονη είναι η δυσφορία της συντριπτικής πλειονότητας (93%) για το κόστος διαβίωσης (ΕΕ 78%) και της ενέργειας (ΕΕ 69%), για την παροχή συντάξεων (91%) με το μέσο όρο της ΕΕ να κυμαίνεται στο 58%, τις ανισότητες και τη φτώχεια με 89% (ΕΕ 67%), τα επιδόματα ανεργίας με 89% (ΕΕ 51%), τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης με 89% (ΕΕ55%) και της περίθαλψης με 78% (ΕΕ 43%).

    Γενικότερα, επτά στους δέκα Έλληνες θεωρούν ότι η χώρα μας οδεύει προς λάθος κατεύθυνση (ΕΕ 49%), με τα σημαντικότερα προβλήματα να εντοπίζονται στην οικονομία, την ακρίβεια και την ανεργία. Γενικευμένη (77%) εμφανίζεται και η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση (ΕΕ 61%), τη Βουλή (68% έναντι 58% της ΕΕ), τα πολιτικά κόμματα (86% έναντι 75% της ΕΕ).

    Αντίθετα, έξι στους δέκα Έλληνες εμπιστεύονται την ΕΕ και το ευρώ (ΕΕ 47%) και επτά στους δέκα εκτιμούν ότι η Ελλάδα έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ. Παράλληλα, 45% της ελληνικής κοινής γνώμης επιδοκιμάζουν την συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, ενώ 43% τοποθετούνται ουδέτερα. Τέλος, οι Έλληνες τάσσονται υπέρ της επιτάχυνσης του ρυθμού οικοδόμησης της ΕΕ αλλά είναι κατά των δύο ταχυτήτων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 January 2009 - 7:30:36 UTC