Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κέντρο Πολιτισμού στο Φαληρικό Δέλτα

  • [01] Κέντρο Πολιτισμού στο Φαληρικό Δέλτα

    Ένα μεγαλειώδες έργο, που θα συνδυάζει με θαυμαστή κομψότητα την παιδεία, τον πολιτισμό, τη δημιουργία δημόσιου χώρου και το σεβασμό του περιβάλλοντος, δωρίζει στον ελληνικό λαό το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου.

    Στο χώρο του παλαιού Ιπποδρόμου στο Φαληρικό Δέλτα, μετά το 2015 θα παραδοθεί προς χρήση στο ελληνικό δημόσιο το σημαντικότερο ίσως έργο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, στον τομέα των δημοσίων κτηρίων και χώρων.

    Με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου, προϋπολογισμού 450 εκατ ευρώ, σε ένα χώρο 16 εκταρίων (περίπου 166.000 τετραγωνικά μέτρα) θα δημιουργηθούν η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας (ο πλούτος της οποίας θα είναι προσβάσιμος εξ αποστάσεως μέσω του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο), η Νέα Εθνική Λυρική Σκηνή στα πρότυπα των σύγχρονων όπερων του ανεπτυγμένου κόσμου, η "Αγορά" (καθομοίωση του χώρου συνάθροισης της Αρχαίας Ελληνικής Αγοράς) και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος διαθέσιμο σε κάθε Έλληνα και ελληνική οικογένεια που θα επιδιώκουν να ξεφύγουν από τον τσιμεντένιο εφιάλτη της πρωτεύουσας.

    Όλες οι εγκαταστάσεις θα ακολουθήσουν τις πλέον προηγμένες περιβαλλοντικές και τεχνολογικές εφαρμογές. Οι εκπομπές θα είναι μηδαμινές και οι εγκαταστάσεις ενεργειακά αυτάρκεις, αφού μια σειρά αλλεπάλληλων και διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών κυψελών θα καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες του συγκροτήματος αξιοποιώντας τις πράσινες πηγές ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

    "Μέρα προσμονής και υπερηφάνειας για ένα μεγαλειώδες έργο", χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την πρώτη δημόσια έκθεση της αρχιτεκτονικής σύλληψης του έργου.

    Ο πρωθυπουργός απότισε, με το λόγο του, φόρο τιμής στον "μεγάλο εθνικό ευεργέτη" Σταύρο Νιάρχο, το ίδρυμα του οποίου σε καιρούς χαλεπούς δημιουργεί ένα μικρό πλανήτη - όαση στο χώρο της έρευνας, της τεχνολογίας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, ένα σημείο αναφοράς για μικρούς και μεγάλους.

    Όπως σημείωσε "δημιουργήθηκαν γρήγορες λύσεις στα διαδικαστικά θέματα", ώστε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις να μην αποτελέσουν πρόσκομμα στην υλοποίηση του έργου και διαβεβαίωσε ότι η υποστήριξή του θα είναι "διαρκής και μόνιμη".

    "Το κέντρο είναι σταθμός στη ζωή του τόπου μας και η ακτινοβολία του θα ξεπεράσει τα σύνορα", κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Πολλοί υπουργοί, βουλευτές και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση που έγινε το πρωί στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Εκ μέρους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος είπε: "Μας τιμά η δυνατότητα που μας παρέχεται να τιμήσουμε την Ελλάδα".

    Ο κ. Δρακόπουλος περιέγραψε συνοπτικά την ιστορία του Ιδρύματος που ξεκίνησε το 1996 με σκοπό να προσφέρει φιλανθρωπικό έργο στις τέχνες και τον πολιτισμό, την παιδεία, την υγεία και την κοινωνική πρόνοια. "Ελπίζουμε ότι θα αγκαλιάσετε το ίδρυμα πολιτισμού και θα το νοιώσετε δικό σας", κατέληξε ο κ. Δρακόπουλος αναφερόμενος στην ελληνική κοινή γνώμη. "Είναι μια υποχρέωση που έχουμε στους προγόνους και τα παιδιά μας".

    Η προμελέτη του έργου

    Την προμελέτη του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος παρουσίασε ο αρχιτέκτονας κ. Ρέντζο Πιάνο, του οποίου το γραφείο έχει αναλάβει την ανέγερση του συμπλέγματος στο Δέλτα Φαλήρου που θα περιλαμβάνει τη νέα Εθνική βιβλιοθήκη, την Εθνική Λυρική Σκηνή, την "Αγορά" και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

    Συνδημιουργός του Πολιτιστικού Κέντρου Ζόρζ Ποπιντού στο Παρίσι και δημιουργός μιας σειράς έργων (μεταξύ των οποίων πολλές σύγχρονες όπερες), ο κ. Ρέντζο Πιάνο ανέλυσε το προσχέδιο του ήπιου αισθητικά συμπλέγματος στο οποίο θα κυριαρχεί μία υπερυψωμένη επικλινής στέγη έκτασης ενός εκταρίου (10.000 τετραγωνικά μέτρα).

    Σε αυτήν θα φιλοξενούνται οι φωτοβολταϊκές κυψέλες που θα καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες του συγκροτήματος.

    Κάτω από τη στέγη θα υπάρχει το τεράστιο αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης που θα είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε να λειτουργεί παράλληλα ως χώρος συνάθροισης. Στο πλαίσιο της Εθνικής Βιβλιοθήκης θα δημιουργηθούν επίσης χώροι συνεδρίων, ενώ στη βιβλιοθήκη όπως εξήγησε ο κ. Πιάνο θα μεταφερθούν αντίγραφα συγγραμμάτων από τις βιβλιοθήκες των σημαντικότερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του κόσμου, όπως τα πανεπιστήμια Γέϊλ και Χάρβαρντ.

    Εκτός από τις αίθουσες συναυλιών και παραστάσεων στην Εθνική Λυρική Σκηνή, χώροι για υπαίθρια κονσέρτα και άλλες εκδηλώσεις Τέχνης θα δημιουργηθούν στην "Αγορά".

    Ενα από τα κύρια μελήματα της αρχιτεκτονικής ομάδας ήταν εξ αρχής τα δένδρα και τα φυτά που θα συνθέσουν το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, το οποίο θα έχει την ίδια έκταση με τον Εθνικό Κήπο και θα έχει ως στόχο να τονίσει την ελληνικότητα του φυσικού τοπίου.

    Το κανάλι που θα ξεκινά απο τη θάλασσα και θα διέρχεται το Κέντρο Πολιτισμού, είναι ένα από τα ομορφότερα στοιχεία του συγκροτήματος. Με βάθος ένα μέτρο αλλά πεζόδρομο φάρδους 30 μέτρων δίπλα του θα είναι το ιδανικό και ασφαλές περιβάλλον για παιδικό παιχνίδι, τόνισε ο κ. Ρέντζο Πιάνο.

    Το κανάλι θα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τη θάλασσα και το θαλασσινό νερό που θα το διατρέχει θα φιλτράρεται.

    Το οικοδομικό υλικό που κατ'εξοχήν θα χρησιμοποιηθεί είναι η πέτρα. Ενα υλικό χαρακτηριστικά ελληνικό και ανθεκτικό στους αιώνες.

    Οπως είπε χαριτολογώντας ο κ. Πιάνο "θα ζητήσουμε να μας χαρίσετε ένα πετρώδες λόφο".

    Η εξοικονόμηση ενέργειας, το θαλασσινό αεράκι, η θάλασσα, τα μεσογειακά δένδρα, η πέτρα και οι ανάλαφρες απλές γραμμές θα χαρακτηρίσουν το σημαντικότερο σύγχρονο ελληνικό σύμπλεγμα δημοσίων κτιρίων και δημόσιου χώρου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 24 January 2009 - 15:30:12 UTC