Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία με τον Πρόεδρο της Βουλής
  • [02] "Δημοψήφισμα οι ευρωεκλογές"
  • [03] "Οχι στο διάλογο"

  • [01] Συνεργασία με τον Πρόεδρο της Βουλής

    Συνεργασία με τον Πρόεδρο της Βουλής κ.Δ.Σιούφα θα έχει ο πρωθυπουργός, στις 13.00 στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα, θα δεχθεί τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ Χοσιάρ Ζεμπαρί.

    Με τα θέματα της ενέργειας ασχολήθηκε η Κυβερνητική Επιτροπή στη χθεσινή της συνεδρίαση υπό την προεδρία του κ. Κώστα Καραμανλή.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ανέφερε ότι η ενέργεια είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, καθώς αφορά και την καθημερινότητά μας και τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και το περιβάλλον.

    Ο κ.Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι η τελευταία κρίση του φυσικού αερίου απέδειξε ότι η χώρα μας ήταν θωρακισμένη και αυτό οφειλόταν στο σχέδιο της κυβέρνησης που είχε υλοποιηθεί.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν εφησυχάζουμε και συνεχίζουμε να προχωρούμε με βάση αυτό το σχέδιο.

    Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι τα σχέδια για τον αγωγό South Stream και τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη εξελίσσονται ομαλά και ενισχύουν τη γεωστρατηγική θέση της χώρας.

    Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή επάρκεια δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, είπε ο κ.Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι φέτος θα τεθούν σε λειτουργία νέες μονάδες, τόσο απο τη ΔΕΗ, όσο και απο ιδιώτες επενδυτές.

    Το θέμα που μας απασχολεί, είπε ο υπουργός, είναι η ομαλή λειτουργία της αγοράς απο την πλευρά του ανταγωνισμού, ιδίως σε σχέση με τα πετρελαιοειδή.

    Αναφέρθηκε δε στην απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι σε επαφή με τους εμπλεκόμενους στον τομέα των πετρελαιοειδών και πρόσθεσε ότι είμαστε έτοιμοι, σε σύντομο διάστημα, να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, του ανταγωνισμού και την προστασία των καταναλωτών.

    Επίσης, ο κ.Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τόνισε ότι μέχρι το 2008 έπρεπε να τριπλασιαστεί η εγκατεστημένη ισχύς σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έχουμε ξεπεράσει τα 1.400 απο τα 450 μεγαβάτ και αυτό δείχνει τη σημασία που έδωσαν οι προκάτοχοί μου στο υπουργείο, ανέφερε.

    Θα συνεχίσω, πρόσθεσε, στον ίδιο δρόμο και θα προσπαθήσω να ανοίξουμε τον βηματισμό μας.

    Το 2009 θέλουμε να είναι έτος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και είναι χρέος μας απέναντι στις νεότερες γενιές των Ελλήνων, καθώς σχετίζεται άμεσα και με την προστασία του περιβάλλοντος, τόνισε.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ανέφερε ότι "καταλαβαίνουμε τις θέσεις των αγροτών και τα προβλήματά τους. Οι ίδιοι, όμως, πρέπει να καταλάβουν ότι η κυβέρνηση ό,τι μπορούσε να δώσει, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, το έδωσε. Δεν μπορεί να δώσει κάτι παραπάνω και κυρίως πρέπει να καταλάβουν οι αγρότες ότι δεν μπορούν να κρατούν κλειστούς τους δρόμους".

    Η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σε δηλώσεις της για το ίδιο θέμα, υπογράμμισε ότι η ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων, πέραν του ότι είναι ουσιαστική για την ελληνική οικονομία, είναι και υποχρέωση της χώρας διεθνώς.

    Η κα Μπακογιάννη πρόσθεσε ότι "είναι απολύτως απαραίτητο να σταματήσουν τα μπλόκα και να μπορεί να γίνει αυτή η ελεύθερη διακίνηση".

    Η κυβέρνηση, τόνισε, έδωσε και εξάντλησε όλα της τα οικονομικά περιθώρια για να στηρίξει τους αγρότες. "Κάθε περαιτέρω προσπάθεια αυτή τη στιγμή θα συνεχιστεί, όχι για τα οικονομικά, αλλά ο διάλογος που ξεκίνησε για τα θεσμικά ζητήματα θα συνεχιστεί", είπε και πρόσθεσε ότι "πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι δεν βοηθάει καμία κοινωνική ομάδα η εξόντωση άλλων κοινωνικών ομάδων".

    [02] "Δημοψήφισμα οι ευρωεκλογές"

    Διήμερη επίσκεψη στο Βερολίνο πραγματοποιεί ο κ.Γ.Παπανδρέου.Σήμερα θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας και τον πρόεδρο του SPD.

    Μιλώντας χθες σε συγκέντρωση αποδήμων Ελλήνων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσέδωσε χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις ευρωεκλογές, ενώ για πρώτη φορά αναφέρθηκε δημοσίως και στο ενδεχόμενο των πρόωρων εθνικών εκλογών. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε, επίσης, ότι είναι έτοιμος να συγκρουσθεί με τα μεγάλα συμφέροντα για να πάει η Ελλάδα μπροστά.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι για την Ελλάδα οι ευρωεκλογές έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος, διότι οι Έλληνες λένε για την κατάσταση στη χώρα μας "φτάνει πια, δεν πάει άλλο". Και ζήτησε από τους απόδημους Έλληνες να πάρουν μέρος στις ευρωεκλογές, ώστε να υπάρξει ισχυρή παρουσία της Ελλάδας και του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε, επίσης, ότι στο διάστημα μέχρι τις ευρωεκλογές πιθανώς να έχουμε και εθνικές εκλογές. Όχι γιατί το ζητάει το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε, αλλά γιατί το ζητάει η Ελλάδα για να σταματήσει η κρίση που ζούμε σήμερα στην οικονομία, στην κοινωνία και η κρίση αξιών.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι εξαιτίας της μπαίνουμε ως Ελλάδα ανοχύρωτοι στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Και πρόσθεσε ότι δυστυχώς για την Ελλάδα η δική της κρίση ξεκίνησε πολύ νωρίτερα.

    Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόσο η διεθνής οικονομική κρίση όσο και η ελληνική οφείλονται στις νεοσυντηρητικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν. Ειδικότερα, για την Ελλάδα, ανέφερε ότι υπάρχει τα τελευταία πέντε χρόνια αδιαφάνεια, συγκέντρωση πλούτου σε λίγους, η κυβέρνηση βοηθάει τους λίγους ισχυρούς και δικούς της και ήρθε στην εξουσία με μια αντίληψη που νομίσαμε ότι είχε ξεπεραστεί από τη δεκαετία του '60. Η αντίληψη αυτή λέει ότι "το κράτος είμαι εγώ". Δίνει προνόμια στους λίγους, ενώ εμείς θέλουμε δικαιώματα για όλους και αυτή είναι η διαφορά μας.

    Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι στελέχη της μεταχειρίζονται την περιουσία του ελληνικού λαού σαν να ήταν οικόπεδό τους και χρησιμοποίησε τη λέξη "αίσχος" για να χαρακτηρίσει το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, μέσω του οποίου, όπως είπε, παρήχθη μαύρο πολιτικό χρήμα, όπως μαύρο πολιτικό χρήμα παρήχθη και με τα λεφτά των συνταξιούχων μέσω του σκανδάλου των ομολόγων.

    Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ξέρει για τις ενοχές της για αυτό και αποφάσισε να τις παραγράψει και να τις συγκαλύψει.

    Όλα αυτά, τόνισε, θα τελειώσουν με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και θα σταματήσει η λογική που λέει ότι το δίκιο έχει ο ισχυρός. Δική μας αρχή, πρόσθεσε, είναι η ισχύς του δικαίου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι στο πρόγραμμα του Κινήματος υπάρχουν τέσσερα βασικά σημεία. Πρώτο, άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, με ενίσχυσή τους μέσω μιας δίκαιης αναδιανομής. Δεύτερο, σωστή οργάνωση του κοινωνικού συστήματος. Τρίτο, διαφορετικό πρότυπο ανάπτυξης με βάση την πράσινη ανάπτυξη. Και τέταρτο, πάταξη της γραφειοκρατίας με εμπέδωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.

    Ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στους παριστάμενους απόδημους Έλληνες ανέφερε, επίσης, ότι γνωρίζει πως πονούν με όσα συμβαίνουν στη χώρα. Η πολιτική κατάσταση που υπάρχει δεν μας τιμά τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν είναι αυτή η Ελλάδα. Η χώρα μας μπορεί πολύ καλύτερα και αυτό θα κάνουμε εμείς ως κυβέρνηση.

    Ανέφερε, επίσης, ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να ξανασυνδέσει την Ελλάδα με τον Ελληνισμό της διασποράς, ο οποίος προσέφερε πάντα στην πατρίδα. Σήμερα, πρόσθεσε, με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε χρειαζόμαστε περισσότερο την βοήθεια των απόδημων Ελλήνων. Και υποσχέθηκε πως ως πρωθυπουργός θα δώσει πολύ μεγάλο βάρος στις σχέσεις της πατρίδας με τους απόδημους Έλληνες.

    Αναφορικά με το θέμα της ψήφου των αποδήμων ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι επιλογή του ΠΑΣΟΚ είναι να υπάρξουν ξεχωριστές περιφέρειες του Ελληνισμού της διασποράς, ώστε να εκπροσωπηθεί γνήσια στην ελληνική Βουλή.

    Στόχος μας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, δεν είναι να διχάσουμε τον ελληνισμό, όπως έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Χρειαζόμαστε όλους τους Έλληνες με έμπνευση και στόχους.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στα εθνικά μας θέματα, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο η Τουρκία, η οποία θέλει να ακολουθήσει ευρωπαϊκή πορεία, να μη συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού και να απειλεί στο Αιγαίο. Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, δεν πρόκειται να δεχθεί τέτοιες απειλές. Και ανέφερε ότι στο παρελθόν έχει αποδείξει ότι μπορεί και να μη δέχεται απειλές από τη γειτονική χώρα και ταυτόχρονα να εργάζεται για την ειρηνική συνύπαρξη.

    Αναφερόμενος στα Σκόπια τόνισε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην αδιαλλαξία τους και να βοηθήσουν να βρεθεί λύση, η οποία θα ικανοποιεί και τις δυο πλευρές.

  • Την Τετάρτη ο κ.Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Peer Steinbruck και τον πρόεδρο του SPD, Franz Muntefering.

    "Πορεία της Οικονομίας - Προτάσεις του ΠΑΣΟΚ"

    Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξη Τύπου με θέμα "Πορεία της Οικονομίας - Προτάσεις του ΠΑΣΟΚ" κάλεσε την κυβέρνηση "να σταματήσει την διαχείριση της οικονομικής κρίσης με επικοινωνιακούς όρους και την ανακοίνωση αποσπασματικών μέτρων, να μην δυναμιτίζει ακόμη περισσότερο τα αναπτυξιακά αποθέματα της χώρας - προσφεύγοντας σε κρυφό πανάκριβο δανεισμό υποθηκεύοντας μελλοντικά έσοδα του προϋπολογισμό - και να διαχειριστεί με διαφάνεια τους δημόσιους πόρους".

    Επιπλέον, η κα Κατσέλη δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει την "στοιχειώδη υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό, να καταθέσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για συζήτηση πριν το καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να προβεί στην επιβεβλημένη αναθεώρηση του προϋπολογισμού για το 2009 και να δημοσιοποιήσει το πρόγραμμα δανειακών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου".

    Στην συνέντευξη Τύπου ήταν παρόντες επίσης οι κ.κ. Δημήτρης Κουσελάς, εισηγητής ΚΤΕ Οικονομίας, Στάθης Κουτμερίδης, αναπληρωτής εισηγητής ΚΤΕ Οικονομίας και Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΠΑΣΟΚ περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας και, όπως είπε η κα Κατσέλη,"επανακαταθέτουμε κωδικοποιημένες τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, που συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο πρόγραμμα αντιμετώπισης του οικονομικού αδιεξόδου".

    Ερωτηθείς ο κ. Παπακωνσταντίνου αν το ΠΑΣΟΚ προβληματίζεται από τα αποτελέσματα της χθεσινής δημοσκόπησης της GPO είπε ότι "αυτό που μας προβληματίζει είναι η ανάγκη την οποία διατυπώνουν ξεκάθαρα οι πολίτες να υπάρχει αλλαγή πορείας στη χώρα και το συντομότερο δυνατόν".

    Κληθείς να σχολιάσει αποστροφή του κ. Μ. Χρυσοχοϊδη ότι το ΠΑΣΟΚ "δεν έχει ξεδιπλώσει αρκετές πτυχές του προγραμμάτός του" ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι "οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ βασίζονται στο πρόγραμμα το οποίο κατέθεσε το 2007 στους Έλληνες πολίτες, ενώ επικαιροπούνται, βελτιώνονται και εξειδικεύονται συνέχεια".

    Σε ό,τι αφορά την προσφυγή στις κάλπες, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "εμείς ζητάμε εκλογές" και πρόσθεσε ότι αφού "η ΝΔ επέλεξε την παραγραφή, ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε θέσει ως προϋπόθεση να μην παραγραφούν αδικήματα, αυτό σημαίνει ότι έχει αρθεί και αυτή η προϋπόθεση".

    "Ζητάμε ανατροπή της κυβέρνησης για μια ανατροπή της πολιτικής,γιατί κάθε μέρα που περνάει αυτή η κυβέρνηση δυναμιτίζει ακόμα περισσότερο τα αναπτυξιακά αποθέματα της οικονομίας. Κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση χειροτερεύει και αυτό το βιώνει ο Έλληνας πολίτης, ο οποίος είναι αμήχανος, αβέβαιος, φοβισμένος" πρόσθεσε σε αυτό το σημείο η κα Κατσέλη.

    Εξ άλλου τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπαν ότι "είναι υποχρέωση και σεβασμός προς τον πολίτη και το πολίτευμα να φέρει η κυβέρνηση το Σϋμφωνο Σταθερότητας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετική με τα αγροτικά "μπλόκα" και την "πανπερμία απόψεων μέσα στο ΠΑΣΟΚ", ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "υπάρχει πρωτόγνωρη συμφωνία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, γύρω από τις βασικές μας στοχεύσεις και τις βασικές μας πρωτοβουλίες".

    Σε ό,τι αφορά τα "μπλόκα" ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "δεν είμαστε υπέρ του κλεισίματος των δρόμων, αλλά στα μπλόκα και στις κινητοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων υπάρχει μία δημοκρατία. Υπάρχουν αγρότες οι οποίοι μέσα από τις συλλογικές τους εκπροσωπήσεις παίρνουν αποφάσεις. Εμείς σεβόμαστε αυτή την αυτονομία, δεν έχουμε καμία διάθεση κηδεμόνευσης".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι "από αυτή την κυβέρνηση οι αγρότες δεν έχουν να περιμένουν κάτι. Δεν έχουν να περιμένουν λύση στο πρόβλημά τους το βραχυπρόθεσμο και δεν έχουν να περιμένουν όραμα και πρόγραμμα για το πού πηγαίνει η ελληνική γεωργία".

    "Εμείς, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, δεν θα επενδύσουμε στον κοινωνικό διχασμό, δεν θα επενδύσουμε στον κοινωνικό αυτοματισμό. Θεωρούμε αυτονόητο βεβαίως - και νομίζω πως και οι αγρότες θεωρούν αυτονόητο- ότι πρέπει να υπάρχει διέλευση για ευπαθή εμπορεύματα ή για φάρμακα κ.ο.κ., είναι αυτονόητο αυτό για όλους μας", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε άλλη ερώτηση.

    Και πρόσθεσε ότι "οι αγρότες βρίσκονται εκεί γιατί έχουν αιτήματα. Και άμα ακούσετε αυτό που λένε στα μπλόκα οι αγρότες, δεν εξαντλούνται μόνο στο ζήτημα της ενίσχυσης που θα πάρουν, βάζουν θέματα για το πού θα πάει η ελληνική γεωργία, τι θα σπείρουν τον επόμενο χρόνο, εάν θα μπορούν τα επόμενα χρόνια να εξακολουθήσουν να είναι αγρότες, ή θα τα κλείσουν όλα και θα πάνε σπίτια τους και θα γυρίσουν στις πόλεις. Σε όλα αυτά, η κυβέρνηση δεν δίνει απαντήσεις".

    Παρεμβαίνοντας στο σημείο αυτό η κ. Κατσέλη είπε ότι η κυβέρνηση συμπεριφέρεται έτσι σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

    Ερωτηθείς ο κ.Παπακωνσταντίνου με "ποια πολιτική νομιμοποίηση θα πεί το ΠΑΣΟΚ, αν γίνει κυβέρνηση, στους αγρότες να μην κλείσουν τους δρόμους, αν τους κλείσουν", είπε: "Με την πολιτική νομιμοποίηση αυτών, οι οποίοι έχουν προετοιμάσει, έχουν συζητήσει, έχουν προλάβει, έχουν εξασκήσει πολιτικές".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για παλαιότερες δηλώσεις και πρακτικές τους και πρόσθεσε ότι "μαθήματα δημοκρατίας δεν έχουμε να πάρουμε, έχουμε το παρελθόν μας, από το οποίο κρινόμαστε, έχουμε τις προτάσεις μας, από τις οποίες θα κριθούμε".

    "Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει απόλυτη εμπιστοσύνη σε όλα τα στελέχη στα οποία έχει αναθέσει συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Απόλυτη", είπε ο κ.Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς αν ο κ.Παπανδρέου είναι δυσαρεστημένος από τα όσα είπε η κα Κατσέλη σε πρόσφατο τραπέζι με δημοσιογράφους.

    Ερωτηθείσα η κ. Κατσέλη πως "συμβαδίζουν οι νέες επισφάλειες και κίνδυνοι για το τραπεζικό σύστημα λόγω κρίσης με την σημερινή υπογραφή Υπουργικής Απόφασης για δανειοδότηση των μικρομεσαίων" είπε ότι "όσο το οικογενειακό εισόδημα συνθλίβεται και όσο το ελληνικό νοικοκυριό δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, τόσο περισσότερες θα είναι οι επισφάλειες οι οποίες θα συσσωρευθούν τελικά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το τραπεζικό σύστημα και η πραγματική οικονομία είναι άμεσα συνδεδεμένα".

    Σε ό,τι αφορά την ερώτηση "τι περιλαμβάνει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το 1 δισ. από τα 28 του "πακέτου" να πάνε στην αγροτική περιφέρεια" ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "σε αυτό περιλαμβάνεται και ένα μέρος των δανείων, αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο με το πάγωμα των υφιστάμενων δανείων και την επαναρρύθμιση των δανείων, που είναι σε άλλες προτάσεις από τη δέσμη που έχει πει ο κ. Παπανδρέου".

    Σε ερώτηση σχετική με την λειτουργία των ΜΜΕ και τον "προβληματισμό" στελεχών του ΠΑΣΟΚ για "μη πέρασμα των θέσεων του στον κόσμο, τουλάχιστον μέσω των μέσων", ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι "ο τρόπος λειτουργίας των Μέσων, κι αυτό δεν αποτελεί κανενός είδους μομφή και κριτική, δεν διευκολύνει την ανάπτυξη προγραμματικών θέσεων, διευκολύνει περισσότερο την αντιπαράθεση, τη συνθηματολογία. Αυτό σημαίνει ότι εμείς, πέρα από την χρήση των παραδοσιακών μέσων, πρέπει να κάνουμε και κάνουμε μία δουλειά βάσης".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είπε ότι "δεν είναι θέμα επικαιρότητας. Η θέση μας είναι γνωστή, είναι σαφής, σεβασμός στο θεσμό και στο πρόσωπο του Προέδρου και αποφάσεις με βάση το συμφέρον της χώρας κι εκεί θα μείνω".

    "Αυτό που είναι σαφές για μένα είναι η θέση μας κι αυτό που είναι επίσης σαφές για μένα είναι ότι η κυβέρνηση ανακινεί το ζήτημα αυτό για προφανή μικροπολιτικά οφέλη και για να δημιουργήσει σύγχυση και να γίνεται μία συζήτηση. Ας κάνει η κυβέρνηση τη δουλειά της και θα κριθεί από τον ελληνικό λαό. Εμείς είμαστε σίγουροι ότι οι εκλογές θα γίνουν πολύ πριν από την προεδρική εκλογή", είπε, τέλος,ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε συναφή ερώτηση.

    [03] "Οχι στο διάλογο"

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τους αγρότες να αντιδράσουν στην προσπάθεια, όπως είπε, της κυβέρνησης να σπάσουν τα μπλόκα των αγροτών.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες για τις κινητοποιήσεις των αγροτών και κατηγόρησε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι με παροχές ακόμη και κάτω από το τραπέζι σε ορισμένες κατηγορίες αγροτών, επιχειρεί να σπάσει τα μπλόκα.

    Επίσης, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ, γιατί, όπως είπε, πρωτοστατεί στο σπάσιμο των μπλόκων, ενώ είναι υπέρ της πλήρους εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Τόνισε ακόμα ότι οι αγρότες δεν πρέπει να δείχνουν την παραμικρή πίστη και στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

    Αιτιολογώντας τη θέση της υπέρ της διατήρησης των μπλόκων και της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων των αγροτών, η ΓΓ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι αν υπάρξει υποχώρηση εκ μέρους των αγροτών και περάσει η κυβερνητική πολιτική, τότε οι εξελίξεις θα είναι ακόμη δυσμενέστερες για τους αγρότες, κυρίως μετά το 2013, οπότε ναι μεν θα υπάρχουν ακόμη επιδοτήσεις, αλλά αυτές θα στρέφονται κυρίως προς τους ισχυρούς και όχι προς τους μικρομεσαίους αγρότες. Προέβλεψε μάλιστα ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρχουν περίπου δύο εκατομμύρια στρέμματα ακαλλιέργητα στη χώρα μας, καθώς θα παρατηρηθεί μετανάστευση των αγροτών λόγω της αδυναμίας τους να επιβιώσουν οικονομικά.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ακόμη ότι μετά το 2013 και κάθε χρόνο περίπου 20.000 αγρότες θα εγκαταλείπουν το επάγγελμα, ενώ σημείωσε ότι και σήμερα πολλοί αγρότες αναγκάζονται να κάνουν δεύτερη δουλειά προκειμένου να επιβιώσουν οικονομικά.

    Αλλά και η σημερινή κατάσταση είναι δύσκολη, είπε η κ. Παπαρήγα, γιατί καταγράφεται σημαντική μείωση της παραγωγής και ταυτόχρονα μεγάλη αύξηση των εισαγωγών. Για όλους αυτούς τους λόγους, είπε η ΓΓ του ΚΚΕ, οι δρόμοι πρέπει να μείνουν κλειστοί όσο χρειάζεται για να ανοίξουν τα σπίτια των αγροτών και όχι να συμβεί το αντίθετο.

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις άλλων επαγγελματιών για το κλείσιμο των δρόμων, η κ. Παπαρήγα είπε ότι πρόκειται "για εκβιασμούς των βιομηχάνων και των επιχειρηματιών που δεν θέλουν τον αγροτικό ξεσηκωμό γιατί μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία να αντιδράσουν και οι εργατοϋπάλληλοι". Οποιος εκβιάζει φοβάται, κατέληξε η κ. Παπαρήγα.

    Επιστολή Α. Παπαρήγα στον υπουργό Παιδείας

    Την άρνηση του κόμματός της να συμμετάσχει στο διάλογο για την Παιδεία γιατί το ΚΚΕ "δεν νομιμοποιεί με τη συμμετοχή του ένα διάλογο που επιχειρεί η κυβέρνηση με στόχο να προετοιμαστούν προαποφασισμένες επιλογές που έχουν γίνει στο πλαίσιο της ΕΕ", τονίζει η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με επιστολή της προς τον υπουργό Παιδείας.

    Η κ. Παπαρήγα υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συζήτησης στη Βουλή για την Παιδεία, το ΚΚΕ τοποθετήθηκε δημόσια στην πρόταση διαλόγου που κατέθεσε η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας τη συνολική προτασή του για την εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτής της πρότασης εμμένει το ΚΚΕ, αναφέρει η κ. Παπαρήγα, καθώς και στο σύστημα πρόσβασης από ένα ενιαίο 12χρονο σχολείο γενικής μόρφωσης σε μια ενιαία ανώτατη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.

    Η κ. Παπαρήγα, καταλήγοντας, αναφέρει ότι "στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής μπορούν να αναπτυχθούν οι θέσεις των κομμάτων, συζητώντας πάνω στις επιλογές που κάνει η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 January 2009 - 5:30:18 UTC