Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ενίσχυση των κοινωνικά ασθενέστερων"
  • [02] Συνάντηση Γ.Παπανδρέου-Αλ.Αλαβάνου
  • [03] Προς εκτόνωση των κινητοποιήσεων

  • [01] "Ενίσχυση των κοινωνικά ασθενέστερων"

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή συνεδρίασε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου η Διυπουργική Επιτροπή για την οικονομία, όπου συζητήθηκε το τριετές πρόγραμμα σταθερότητας που θα υποβάλει η χώρα μας σήμερα, στην ΕΕ.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου ανέφερε ότι τρεις είναι οι βασικοί στόχοι του προγράμματος. Πρώτος στόχος είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης και η αύξηση της απασχόλησης, δεύτερος στόχος είναι η σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων μέσω της μείωσης των δαπανών και τρίτος στόχος, είναι η ενίσχυση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

    Το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης παρουσιάζει αναλυτικά ο κ.Παπαθανασίου σε συνέντυξη τύπου.

    Συνεργασία με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε χθες ο κ. Κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Ζαγορίτης δήλωσε ότι συζητήθηκε η προετοιμασία του κόμματος ενόψει των Ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών, ο κ. Ζαγορίτης απάντησε αρνητικά και σημείωσε "η εκλογολογία βλάπτει, δεν κάνει καλό στη χώρα, αποπροσανατολίζει τους πολίτες από τα πραγματικά προβλήματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε.

    Τέλος, σε άλλη ερώτηση για τα μπλόκα των αγροτών, ο γραμματέας της ΚΕ ανέφερε "είναι θετικό το ότι φαίνεται να έχουμε εκτόνωση. Η πλειοψηφία των αγροτών τηρεί υπεύθυνη στάση και ανοίγει τους δρόμους. Θεωρούμε ότι ο διάλογος είναι το καλύτερο εργαλείο για την επίλυση των προβλημάτων και δεν δημιουργεί πρόβλημα και στις άλλες κοινωνικές ομάδες. Η εξειδίκευση των μέτρων είναι ικανοποιητική".

    Ορκωμοσία υφυπουργού κ. Γκιουλέκα

    Ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή ορκίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο νέος υφυπουργός Εσωτερικών Κώστας Γκιουλέκας. Στην τελετή ορκωμοσίας χοροστάτησε ο μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης.

    Συνεργασία πρωθυπουργού με υπουργό Μακεδονίας-Θράκης

    Ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Σταύρο Καλαφάτη.

    Ο κ. Καλαφάτης δήλωσε ότι ο κ. Καραμανλής έδωσε σαφείς οδηγίες σχετικά με το πως οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της νέας εποχής στη Μακεδονία και τη Θράκη.

    Ο υπουργός πρόσθεσε ακόμα ότι "επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης των πολιτικών μας, ανεβάζουμε ταχύτητα, στοχεύουμε εμφατικά σε απτά αποτελέσματα. Αποτελέσματα με άμεσο αντίκτυπο στο σήμερα και το αύριο των συμπολιτών μας στη Β. Ελλάδα".

    [02] Συνάντηση Γ.Παπανδρέου-Αλ.Αλαβάνου

    Με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κΑλέκο Αλαβάνο θα συναντηθεί στις 2 το μεσημέρι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν θέματα νεολαίας και εκπαίδευσης, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται ότι θα συζητηθούν και άλλα θέματα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπακωνσταντίνου.

    Το πρωί, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τα μέλη της αποστολής του Κινήματος, τα οποία επισκέφθηκαν πρόσφατα τη Γάζα.

    "Το ανθρωπιστικό μήνυμα που μεταφέρατε ήταν ηχηρό και ευπρόσδεκτο από τους Παλαιστινίους", υπογράμμισε ο κ.Παπανδρέου υποδεχόμενος τα μέλη της αποστολής.

    Ο κ.Παπανδρέου τους συνεχάρη για την απόφαση να μεταβούν εκεί, μια δύσκολη απόφαση, όπως είπε ο ίδιος, το να μπει κανείς σε μια περιοχή που βομβαρδίζεται, καθώς και για το γεγονός ότι κατάφεραν να φτάσουν και δώσουν βοήθεια στα νοσοκομεία.

    Επίσης τόνισε ότι τέτοιου είδους ενέργειες συμβολίζουν και την Ελλάδα που θέλουμε, ''μια Ελλάδα της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και υπέρμαχο της ειρήνης για την ευρύτερη περιοχή''.

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    Για "συνέχιση της σύγχυσης και της κοροϊδίας" έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου,προσθέτοντας ότι "οι αγρότες δεν πείθονται, άσχετα αν κάποιοι επιλέγουν άλλες μορφές διαμαρτυρίας από τα "μπλόκα"" και τονίζοντας ότι "η αναξιοπιστία της κυβέρνησης έχει φθάσει στο ζενίθ".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ εδώ και έξι μήνες καλούσε την κυβέρνηση "να ακούσει τους αγρότες",επισήμανε ότι το Κίνημα έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση,καθώς και 10 συγκεκριμένα άμεσα μέτρα για την αγροτική οικονομία και πρόσθεσε ότι αυτός ο διάλογος με τους αγρότες θα συνεχιστεί,αναγγέλοντας μάλιστα και πρωτοβουλίες εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε εκ νέου τον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την πρακτική που ακολούθησαν ως αντιπολίτευση και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ "δεν έχει να πάρει μαθήματα υπευθυνότητας".

    Απαντώντας σε ερώτηση περί των όσων είπε ο κ. Σ. Χατζηγάκης ότι το "ΠΑΣΟΚ "καρφώνει" την κυβέρνηση στην ΕΕ",ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης "επιχειρεί να ενοχοποιήσει το ΠΑΣΟΚ για τα μπλόκα,την στιγμή που αγρότες,προσκείμενοι στην ΝΔ,έσκιζαν τις "κομματικές τους ταυτότητες"",ενώ πρόσθεσε ότι "τα στελέχη της ΝΔ λένε τα αντίθετα από τον κ.Χατζηγάκη".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την ελπίδα να "μην υπάρξει πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή" για το ποσό των 500 εκατ. ευρώ.

    Σχολιάζοντας την παρατήρηση ότι "αν τα 500 εκατ.ευρώ αφορούν ενισχύσεις και όχι αποζημιώσεις και τότε θα κληθούν όλοι να πληρώσουν το πρόστιμο",ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε:"να πει η κυβέρνηση τι θέλει και να πάει να διαπραγματευθεί σοβαρά".

    Επικαλούμενος την πρακτική άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων,ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι "αυτή είναι η δουλειά των κυβερνήσεων, να διαπραγματεύονται και να κερδίζουν για τη χώρα τους και τους πολίτες τους".

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής για το σχέδιο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ανέγνωσε αποσπάσματα από την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ετήσιο Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, όπου η κυβέρνηση καλείται να διασφαλίσει ότι τα χρήματα που πηγαίνουν στον τραπεζικό τομέα θα διοχετευθούν στην αγορά, να επενδύσει στην εκπαίδευση, έρευνα, κατάρτιση και καινοτομία, να προωθήσει την περιβαλλοντική ανάπτυξη, να περιορίσει τις σπατάλες στο δημόσιο και να πατάξει την φοροδιαφυγή, να μειώσει τα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη στους χαμηλόμισθους,να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον και να μειώσει την γραφειοκρατία, να συγκρατήσει τον πληθωρισμό,να προωθήσει ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και να δημιουργήσει πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων.

    "Από τους 14 δείκτες, η Ελλάδα έχει υποχωρήσει σε πάνω από τους μισούς,ενώ στους υπόλοιπους βρίσκεται σε πολύ χαμηλές θέσεις στην ΕΕ των 27", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου,διερωτώμενος "τι θα ακούσουμε αύριο και πως θα δικαιολογηθεί η αποτυχημένη οικονομική πολιτική".

  • **Ερωτηθείς σχετικά με την συνάντηση του πρωθυπουργού με το Γραμματέα της ΝΔ Λ.Ζαγορίτη,ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπέθεσε ότι αν συζητούσαν για εκλογές "δεν θα το έκαναν τόσο δημόσια",επισημαίνοντας από την άλλη, πως το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή για εκλογές και επαναλαμβάνοντας ότι αν δεν προηγηθούν εθνικές εκλογές, οι ευρωεκλογές παίρνουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα.

  • ** Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς αν η αντιμετώπιση της υπόθεσης Siemens από την κυβέρνηση εντάσσεται σε προεκλογικούς σχεδιασμούς, είπε ότι "το τελευταίο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να λάμψει η αλήθεια" και πρόσθεσε ότι "και η αντιμετώπιση της υπόθεσης Siemens εντάσσεται στον προεκλογικό της σχεδιασμό",ενώ επανέλαβε ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι "να λάμψει η αλήθεια για όλους".

    [03] Προς εκτόνωση των κινητοποιήσεων

    Εκτονώνονται σταδιακά οι αγροτικές κινητοποιήσεις, ενώ καθοριστική για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων ήταν η συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ με αντιπροσωπείες από τα μπλόκα.

    Τα μπλόκα των αγροτών παραμένουν στη Νίκαια της Λάρισας και στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

    Σε μαζική αποχώρηση από τα μπλόκα τους στη Μακεδονία και τη Θράκη και σε αναστολή των κινητοποιήσεών τους, με αποφάσεις των συνελεύσεών τους και αλλού σε συνεννόηση με το πανελλαδικό τους όργανο, προχωρούν το μεσημέρι οι αγρότες.

    Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους και αποσύρθηκαν από την Εγνατία Οδό, πριν το τελωνείο των Κήπων Έβρου, αγρότες της περιοχής. Στις 12 το μεσημέρι διαλύουν το μπλόκο τους και οι αγρότες στην Εξοχή, τους Ευζώνους. Την ίδια ώρα αποχωρούν και οι αγρότες από τα διόδια των Μαλγάρων. Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν και οι αγρότες στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης.

    Στη 13.00 αποχωρούν οι αγρότες των Γρεβενών από την Εγνατία Οδό. Ο δρόμος έχει ανοίξει σε όλο του το μήκος και η κίνηση γίνεται κανονικά, αφού τα τρακτέρ δεν κλείνουν πουθενά την κυκλοφορία. Χθες αργά το βράδυ αποχώρησαν και οι αγρότες των Σερβίων Κοζάνης, ανοίγοντας την εθνική οδό Κοζάνης - Λάρισας και οι αγρότες απβ τον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας. Αυτή την ώρα αποφασίζουν οι αγρότες στη Δοϊράνη.

    Το πρωί άνοιξε για λίγο το μπλόκο στον Προμαχώνα για να περάσουν ευπαθή προϊόντα, ενώ οι αγρότες δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποίησεις τους.

    Συνέχιση αποφάσισαν στην Κρήτη

    Την απόφαση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, χαλαρώνοντας, ωστόσο, το μπλόκο τους, στο Πλατάνι, πήραν χθες οι αγρότες των Χανίων. Ύστερα από πολύωρη σύσκεψη, αποφάσισαν ότι από σήμερα θα ανοίγουν την εθνική οδό, τρεις φορές την ημέρα. Η διέλευση όλων των οχημάτων θα επιτρέπεται 07.00 με 08.30, 13.00 με 14.30 και 18.00 με 19.30.

    Επίσης, θα επιτρέπουν από σήμερα και καθόλη τη διάρκεια της ημέρας τη διέλευση, από το μπλόκο, γιατρών και εκπαιδευτικών, ενώ το Σάββατο, ημέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, από το μπλόκο θα περνούν και οι διαγωνιζόμενοι.

    Επιπλέον, αποφάσισαν να αποκλείσουν και σήμερα τις τρεις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες σε Χανιά και Κίσαμο.

    Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αγροτών στα Χανιά καλούν σε παγκρήτια σύσκεψη, το πρωί του Σαββάτου, στο Ηράκλειο όλους τους βουλευτές του νησιού, ενώ αντιπροσωπεία τους θα επιδιώξει, τη Δευτέρα, συνάντηση στην Αθήνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρη Χατζηγάκη. Με την επιστροφή τους στα Χανιά, την Τρίτη, θα επανακαθορίσουν τη στάση τους. Συνεχίζονται τα μπλόκα και στα Λινοπεράματα Ηρακλείου.

    Δηλώσεις Σ.Χατζηγάκη

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης σε δηλώσεις του, εξέφρασε τις ευχαριστίες του και την ευγνωμοσύνη του στους αγρότες που επιστρέφουν στα χωράφια και στα σπίτια τους, όπως ανέφερε.

    Παράλληλα, ο υπουργός απάντησε με σκληρή γλώσσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων.

    "Το ΠΑΣΟΚ και η ηγετική του ομάδα υπέστησαν μια πρωτοφανή πολιτική και κοινωνική ήττα για την οποία πρέπει να προβληματιστούν. Το νεοφιλελεύθερο ΠΑΣΟΚ της υποκρισίας και της κοινωνικής αναλγησίας παραμένει αμετανόητο ακόμη και σήμερα. Με την πολιτική του αυτή βλάπτει ευθέως τους αγρότες ισχυριζόμενο ότι τα 500 εκατομμύρια ευρώ των αποζημιώσεων δεν τα δικαιούνται", είπε ο κ. Χατζηγάκης.

    Το ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθειά του να δημιουργήσει αισθήματα ανασφάλειας στον αγροτικό κόσμο προσφέρει αφελώς επιχειρήματα στις Βρυξέλλες εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε:

    "Καταγγέλλω τη συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ και των φερεφώνων του με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Στην αντιπολιτευτική τους απόγνωση δεν γνωρίζουν όρια και ζημιώνουν τη χώρα. Ας προβληματιστεί σοβαρά πλέον ο κ. Παπανδρέου για το γεγονός ότι οι αγρότες στις κινητοποιήσεις τους απέρριψαν και τη στρατηγική της έντασης του ΠΑΣΟΚ και τον δεκάλογο της ανεύθυνης παροχολογίας που εξήγγειλε στις Σέρρες και στα Τρίκαλα".

    Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηγάκης τόνισε:

    "Χαράζουμε μια νέα αγροτική στρατηγική με το βλέμμα στο μέλλον και μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες διαφανείς, ισότιμες και αποτελεσματικές, μαζί με τους αγρότες, θα χαράξουμε αυτή τη νέα πολιτική μας. Είμαστε δημοκράτες, είμαστε κοινωνικά ευαίσθητοι, κάνουμε πράξη τη συμμετοχική συνεργασία".

    Δηλώσεις εκπροσώπου ΠΑΣΟΚ

    «Το σημερινό παραλήρημα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ντροπή για τον ίδιο και για το κόμμα του, καθώς αντί να μιλήσει στους αγρότες, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να βάλλει κατά του ΠΑΣΟΚ. Ψεύδεται συνειδητά, για να κρύψει τους δικούς του λάθος χειρισμούς, τις δικές του παλινωδίες, τη δική του διγλωσσία, την εξαπάτηση των αγροτών», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «οι αγρότες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα απολύτως από αυτή την κυβέρνηση».

    «Τους υποκινητές και τους δηλωσίες, να τους ψάξει στο ίδιο του το κόμμα. Ας κοιτάξει στον καθρέφτη, για να θυμηθεί την εποχή που ανέβαινε στα τρακτέρ. Ας θυμηθεί τον σημερινό πρωθυπουργό, όταν στα μπλόκα δήλωνε "όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και κατέληξε: «Σε αντίθεση με την ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ έδειξε στάση ευθύνης και αλληλεγγύης στον αγώνα των αγροτών, με συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 January 2009 - 11:30:16 UTC