Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στήριξη των κοινωνικά ασθενέστερων"
  • [02] "Αποτυχία της οικονομικής πολιτικής"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Ψίχουλα στο λαό"

  • [01] "Στήριξη των κοινωνικά ασθενέστερων"

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου η Διυπουργική Επιτροπή για την οικονομία, όπου συζητήθηκε το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2008-2011 που υπέβαλε η χώρα μας, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου ανέφερε ότι τρεις είναι οι βασικοί στόχοι του προγράμματος. Πρώτος στόχος είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης με συνέπεια την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης. Δεύτερος, η σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων, με έμφαση στη μείωση των δαπανών και της κρατικής σπατάλης, και Τρίτος, η ενίσχυση των κοινωνικών ομάδων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, με στοχευμένες πολιτικές.

    Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των πέντε χωρών της ευρωζώνης που θα πετύχουν το 2009 θετικό πρόσημο στο ρυθμό ανάπτυξης, δήλωσε ο κ. Παπαθανασίου παρουσιάζοντας το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης , το οποίο -όπως είπε- αποτελεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης ώστε να εξέλθει η χώρα ισχυρότερη.

    Η κρίση, σημείωσε ο κ.Παπαθανασίου, έχει οδηγήσει σε αύξηση των ελλειμμάτων ενώ υπάρχει και το πρόβλημα του υψηλού δημοσίου χρέους που επιβαρύνει τη χώρα με υψηλούς στόχους.

    Η κυβέρνηση προωθεί τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους και τον περιορισμό της σπατάλης στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με στοχευμένες πολιτικές, είπε ο κ.Παπαθανασίου, θα ενισχύσουμε τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού διότι αυτό αποτελεί υποχρεώση της πολιτείας και παράλληλα θα επιταχύνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, προωθώντας το άνοιγμα των αγορών, και την προσέλκυση επενδύσεων.

    Βιώνουμε μια πρωτοφανή διεθνή κρίση, είπε ο υπουργός Οικονομίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει το σχέδιο για να την αντιμετωπίσει, ενισχύει τις δυνάμεις της παραγωγής και της εργασίας και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών. "Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση και να βγει από αυτήν καλύτερη και ισχυρότερη", τόνισε.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης 2008-2011 το έλλειμμα θα είναι 3,7% το 2008 και το 2009, ενώ για τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να μειωθεί στο 3,2% το 2010 και στο 2,6% το 2011. Επίσης, το πρόγραμμα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,1% για το 2009 και αυτό, γιατί αναμένεται να συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη μια σειρά από παράγοντες, όπως οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα - που τώρα αρχίζουν να αποδίδουν - ο Επενδυτικός Νόμος, καθώς και το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και η ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ.

    Η απασχόληση προβλέπεται ότι θα αυξηθεί το 2009 κατά 0,2%, το 2010 κατά 0,6% και το 2011 κατά 0,7%. Ενώ η ανεργία, λόγω της διεθνούς ύφεσης, προβλέπουμε να αυξηθεί από 7,5% το 2008 σε 8,0% το 2009 και να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το 2011, οπότε και θα αρχίσει να μειώνεται.

    Σχετικά με τις δαπάνες, οι υπερβάσεις αφορούν κυρίως τα κονδύλια με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, όπως οι συντάξεις, η χρηματοδότηση των Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης και τα επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης. Ειδικότερα, οι εισπράξεις αναμένονται χαμηλότερες κατά 2,5 δισ. ευρώ περίπου, σε σύγκριση με την πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2009. Το προβλεπόμενο ποσό της μείωσης, προκύπτει ως εξής:

    - περίπου 600 εκατ. ευρώ από την άμεση φορολογία (κυρίως των επιχειρήσεων λόγω μειωμένων κερδών το 2008)

    - 1,6 δισ. ευρώ από την έμμεση φορολογία, ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης στην ανάπτυξη

    - 220 εκατ. από τη ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ως αποτέλεσμα της περιορισμένης ρευστότητας.

    - Οι επιστροφές φόρων θα είναι υψηλότερες κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου να συνεχιστεί η διασφάλισης επαρκούς ρευστότητας στην αγορά (επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ).

    Τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2009 θα ενισχυθούν από πηγές, όπως το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) του 2008 για τα νοικοκυριά (το οποίο, όπως αναφέρθηκε, θα εισπραχθεί εντός του 2009), το μέρος των εισπράξεων από τη ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που επίσης μεταφέρονται στο 2009, καθώς και τα έσοδα από τις φορολογικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από τη Βουλή τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Εξάλλου, στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης 2008-2011 αναφέρεται ότι οι νέες προσλήψεις θα είναι δραστικά περιορισμένες στο δημόσιο τομέα και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ότι θα προχωρήσει η ενοποίηση φορέων και οργανισμών του δημοσίου τομέα με ορίζοντα τεσσάρων μηνών. Ταυτόχρονα, αναθεωρείται το σύστημα αποδοχών των διοικητικών στελεχών σε φορείς του δημοσίου τομέα, ενώ οι ελαστικές δαπάνες θα παρακολουθούνται στενά και αυστηρά σε μηνιαία βάση.

    [02] "Αποτυχία της οικονομικής πολιτικής"

    "Οι δηλώσεις του Γιάννη Παπαθανασίου αποτελούν και επίσημη παραδοχή της πλήρους ανατροπής του προϋπολογισμού,της πλήρους αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης τα τελευταία πέντε χρόνια και επιβεβαιώνουν απόλυτα όσα είχαμε επισημάνει από το 2007",δήλωσε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας Λούκα Κατσέλη.

    Η κα Κατσέλη δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να καταθέσει στη Βουλή το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης και συνταγματική επιταγή να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό.

    "Η κυβέρνηση Καραμανλή έχει φέρει τη χώρα πίσω και απέτυχε να προστατεύσει την οικονομία,να θωρακίσει τον πολίτη,να δώσει αναπτυξιακή δυναμική στη χώρα και έξοδο από την κρίση,γι΄αυτό είναι αναξιόπιστη και πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό",κατέληξε η κ. Κατσέλη.

    Συνάντηση Γ.Παπανδρέου-Αλ.Αλαβάνου

    "Υπάρχουν θέματα σύγκλισης και ώριμα για πρωτοβουλίες", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση που είχε στο γραφείο του στη Βουλή με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο και πρόσθεσε ότι το Κίνημα θα στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για τα θέματα της λειτουργίας της Αστυνομίας.

    "Οι προγραμματικές διαφορές μας σε σημαντικά θέματα δεν επιτρέπουν την ευρύτερη συνεργασία ανάμεσα στους δύο χώρους",δήλωσε, απο πλευράς του, ο Αλέκος Αλαβάνος μετά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Γιώργου Α. Παπανδρέου.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε "ειλικρινή" τη συζήτηση και πρόσθεσε ότι συζητήθηκε,μεταξύ άλλων και η οικονομική κρίση που ζει η Ελλάδα,αλλά και η επερχόμενη κρίση στην οποία μπαίνει ανοχύρωτη η χώρα, λόγω των πολιτικών της ΝΔ.

    Σε ό,τι αφορά τις αγροτικές κινητοποιήσεις,ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι από αυτές αναδεικνύεται και μια νέα γενιά αγροτών, με θετική προοπτική για τον πυρήνα των μεταρρυθμίσεων στον αγροτικο τομέα,τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

    Επίσης,ο Γ. Α. Παπανδρέου χαρακτήρισε απαράδεκτη την παραπομπή νέων σε δίκες, με βάση τον "τρομονόμο",ενώ αναφέρθηκε στα θέματα της χρηματοδότησης της παιδείας, των εισαγωγικών εξετάσεων, της μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων των νέων και της στήριξης των εκπαιδευτικών.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέληξε λέγοντας ότι προσβλέπει στη συνέχιση τέτοιων συζητήσεων και στο μέλλον.

    Ο Α.Αλαβάνος χαρακτήρισε τη συζήτηση "ειλικρινή,με την έννοια ότι εντοπίσαμε διαφορές, αλλά και συγκλίσεις που θα μπορούσαμε να έχουμε" και σημείωσε ότι δίπλα στο κύριο θέμα της ατζέντας,που ήταν τα ζητήματα της νέας γενιάς και ειδικότερα της εκπαίδευσης,συζητήθηκε επίσης η οικονομική κρίση, η πολιτική κατάσταση και οι αγροτικές κινητοποιήσεις.

    Σε ό,τι αφορά τα θέματα της νεολαίας,όπως είπε ο κ.Αλαβάνος,έθεσε τα ζητήματα της χρηματοδότησης της παιδείας, τη στήριξη των εκπαιδευτικών, της αλλαγής του νόμου πλαισίου,της απαγόρευσης λειτουργίας των ΚΕΣ που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια, γιατί παραβιάζουν το άρθρο 16, το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου,το ζήτημα της ανασυγκρότησης της ΕΦΕΕ, καθώς και το ζήτημα της λειτουργίας της Αστυνομίας, έτσι,όπως αυτό αναδείχθηκε μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου. Επίσης,ο κ.Αλαβάνος έθεσε το ζήτημα της κατάργησης του αντιτρομοκρατικού νόμου, αλλά και της αγοράς εργασίας για τους νέους.

    "Σε αυτούς τους στόχους και σε άλλους που δεν σας αναφέρω τώρα, στο βαθμό που υπάρχει κοινή προσέγγιση, είμαστε έτοιμοι για κοινές δραστηριότητες και με το ΠΑΣΟΚ και με άλλες δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης", πρόσθεσε ο κ.Αλαβάνος.

    Σημειώνεται ότι αυτή είναι η τρίτη συνάντηση των δύο ανδρών, με πρώτη εκείνη της 22ας Σεπτεμριου 2005,με πρωτοβουλία του Α. Αλαβάνου για το θέμα της "Ολυμπιακής"και δεύτερη εκείνη της 13ης Ιουνίου 2006 για την εξωτερική πολιτική,με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τα μέλη της αποστολής του Κινήματος, τα οποία επισκέφθηκαν πρόσφατα τη Γάζα.

    "Το ανθρωπιστικό μήνυμα που μεταφέρατε ήταν ηχηρό και ευπρόσδεκτο από τους Παλαιστινίους", υπογράμμισε ο κ.Παπανδρέου υποδεχόμενος τα μέλη της αποστολής.

    Ο κ.Παπανδρέου τους συνεχάρη για την απόφαση να μεταβούν εκεί, μια δύσκολη απόφαση, όπως είπε ο ίδιος, το να μπει κανείς σε μια περιοχή που βομβαρδίζεται, καθώς και για το γεγονός ότι κατάφεραν να φτάσουν και δώσουν βοήθεια στα νοσοκομεία.

    Επίσης τόνισε ότι τέτοιου είδους ενέργειες συμβολίζουν και την Ελλάδα που θέλουμε, ''μια Ελλάδα της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και υπέρμαχο της ειρήνης για την ευρύτερη περιοχή''.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Ημερίδα με θέμα "Ο Τύπος της Βόρειας Ελλάδας στην Κατοχή" διοργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ. (09:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Συνέντευξη Τύπου του ΕΚΘ και του Σωματείου Εργαζομένων στη SIEMENS Θεσσαλονίκης, με θέμα: "Οι εξελίξεις στη SIEMENS μετά την απόφαση του κλεισίματος του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη-στήριξη των εργαζομένων", στο ξενοδοχείο "Ηλέκτρα Παλάς". (11:00:00, Θεσσαλονίκη/πλατεία Αριστοτέλους)

  • Περιοδεία προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, στο νομό Σερρών

  • Συνεδρίαση ΝΟΔΕ Εξωτερικού της ΝΔ υπό το Λ.Ζαγορίτη (18:00:00, Ρηγίλλης)

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα (20η αγωνιστική)

    Ο.Φ.Η. - ΛΑΡΙΣΑ 16:45 NOVA

    ΗΡΑΚΛΗΣ - ΑΡΗΣ 19:00 NOVA

  • Βόλεϊ-Α1 Γυναικών (16η ημέρα), 17.00 Ολυμπιακός - Αρης

    19.00 Μαρκόπουλο - Ηρακλής Θεσ.

    19.30 Ηρακλής Κηφ. - Κτησιφών

    20.30 Κερατέα - Πανιώνιος

  • Υδατοσφαίριση-Τσάμπιονς Καπ γυναικών (Προημιτελικοί, α΄ αγώνας)

    Βουλιαγμένη-Γλυφάδα - 13:00:00

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (20η ημέρα):

    Καλλιθέα-Πιερικός- 15:00:00

  • Υδατοσφαίριση-Α2 ανδρών (3η ημέρα):

    ΟΦΗ-Νηρέας Χαλ. - 16:00:00, Ηράκλειο

  • Υδατοσφαίριση-Α1 γυναικών (7η ημέρα):

    Ηρακλής-ΠΑΟΚ - 17:30:00

  • Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (εξ αναβολής, 13η ημέρα)

  • Βόλεϊ-Κύπελλο Ελλάδας Ανδρών (ημιτελικοί)

  • Βόλεϊ-Α2 Ανδρών (13η ημέρα)

  • Μπάσκετ-FIBA Europe-Κλήρωση Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων 2009 (εκτός ανδρών/γυναικών), Φράιζινγκ, Γερμανία, www.fibaeurope.com

  • Μπάσκετ-Α2 ανδρών (16η ημέρα)

  • Μπάσκετ-Α1 ανδρών (16η ημέρα)

    16:00 Κολοσσός Ρόδου-Μαρούσι

    17:00 Αιγάλεω-Άρης

    18:00 Πανελλήνιος-ΠΑΟΚ

    19:00 Πανιώνιος-ΑΕΚ

  • Υδατοσφαίριση-LEN Τrophy γυναικών (Προημιτελικοί, α΄ αγώνες)

    [04] "Ψίχουλα στο λαό"

    "Ευθυγραμμισμένο με τις κατευθύνσεις της ΕΕ" χαρακτηρίζει το ΚΚΕ το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας που "όχι μόνο δεν σηματοδοτεί φιλολαϊκή στροφή αλλά αντίθετα σηματοδοτεί την ένταση της αντεργατικής πολιτικής" και εκτιμά ότι "θα πληρώσουν τα βάρη της κρίσης οι εργαζόμενοι μέσα από τη μείωση των μισθών, την περικοπή των όποιων κοινωνικών δαπανών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων".

    "Τα ψίχουλα, που δίνει η κυβέρνηση σε εξαθλιωμένα τμήματα του λαού, δεν μπορούν ούτε καν να απαλύνουν τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής. Οι περιβόητες μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυση επενδύσεων θα εκφραστούν με νέα αφαίρεση εργατικών δικαιωμάτων, μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων", τονίζεται σε ανακοίνωση του Κομμουνστικού Κόμματος..

    Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους "να αντιπαλέψουν αποφασιστικά την πολιτική του «ευρωμονόδρομου», να βγουν αγωνιστικά στο προσκήνιο, να οργανώσουν την ταξική και πολιτική αντεπίθεσή τους σε κάθε εργασιακό χώρο. Είναι ζωτικής σημασίας για τα δικαιώματά τους να παραμερίσουν τον εργοδοτικό και δικομματικό συνδικαλισμό, να εγκαταλείψουν τα κόμματα της ΕΕ και της πλουτοκρατίας. Ανυπακοή στην ΕΕ και αντεπίθεση με λαϊκή αντιμονοπωλιακή συμμαχία και πάλη, για να αποκρούσουμε τα νέα χειρότερα μέτρα, για να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 31 January 2009 - 5:30:19 UTC