Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Πρίστινα η Ντόρα Μπακογιάννη
  • [02] Δύσπιστοι για την ασφάλεια προϊόντων
  • [03] Δοκιμάζεται η εκεχειρία στη Γάζα
  • [04] Διχάζει η ευθανασία στην Ιταλία
  • [05] "Φορτώνουν την κρίση στο λαό"
  • [06] Προτάσεις για την αστυνομία
  • [07] "Ελαστικοποίηση όρων Μάαστριχτ"
  • [08] Παραμένουν στο λιμάνι
  • [09] Η απόφαση για την υπόθεση Αλεξ

  • [01] Στην Πρίστινα η Ντόρα Μπακογιάννη

    Την Πρίστινα επισκέπτεται σήμερα η κ.Ντόρα Μπακογιάννη, ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ.

    Οι προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας στον ΟΑΣΕ είναι ταυτόσημες με τις σερβικές, δήλωσαν η υπουργός Εξωτερικών και ο Σέρβος ομόλογός της Βουκ Γέρεμιτς, μετά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Βελιγράδι.

    Οι δύο υπουργοί στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση χαρακτήρισαν άριστες τις διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις και υποσχέθηκαν να τις αξιοποιήσουν περαιτέρω προς όφελος των δύο λαών, ενόψει μάλιστα της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

    Στο πλαίσιο των στενών οικονομικών σχέσεων (η Ελλάδα είναι πρώτος ξένος επενδυτής στη Σερβία) οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τις προοπτικές ανάπτυξης της τουριστικής συνεργασίας και βρέθηκαν ένα βήμα πριν την επίλυση του ελληνικού αιτήματος για ίση μεταχείριση των οδηγών ελληνικών φορτηγών, στα ζητήματα του κόστους διέλευσης και στάθμευσης στους σερβικούς αυτοκινητοδρόμους.

    "Θα ανταλλάξουμε έγγραφα, σε πνεύμα φιλίας και συνεργασίας και αναμένουμε θετική εξέλιξη, ίσως και εντός των προσεχών ωρών", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών.

    Η κα Μπακογιάννη έδωσε την ολόπλευρη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας, λέγοντας ότι "δουλεύουμε σκληρά γι΄αυτό και ότι δεν πρέπει να χάνεται το όραμα της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης παρά την περίοδο περισυλλογής που διανύει η ΕΕ".

    "Είμαστε ευγνώμονες για τη στήριξη της Ελλάδας στην ένταξή μας στην ΕΕ, που αποτελεί την υπ΄αριθμόν 1 στρατηγική προτεραιότητα της Σερβίας", απάντησε ο κ.Γέρεμιτς.

    "Το Βελιγράδι έχει διδαχθεί από την ιστορία και έχει κάνει μεγάλα βήματα προς την οικοδόμηση μιας ανοιχτής και ανεκτικής κοινωνίας", είπε η υπουργός Εξωτερικών.

    Ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ μίλησε για το σημαντικό ρόλο του "στη γειτονιά μας" και υποσχέθηκε ότι η ελληνική προεδρία θα σταθεί δίπλα στο Βελιγράδι για την επίτευξη του μεγάλου μεταρρυθμιστικού προγράμματος, που αφορά την εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας και του δικαστικού σώματος, καθώς και την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

    Οι δύο υπουργοί ερωτηθέντες για το θέμα εισδοχής του Κοσόβου στον ΟΑΣΕ, αν η Πρίστινα το ζητήσει, απάντησαν ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με την απόλυτη συναίνεση και των 56 κρατών - μελών, ενώ ο κ.Γέρεμιτς τόνισε ότι η χώρα του "δεν θα συναινέσει ποτέ σε κάτι τέτοιο".

    "Η αποστολή του ΟΑΣΕ στο Βελιγράδι και την Πρίστινα είναι απολύτως ξεκαθαρισμένη και ο οργανισμός δεν υπεισέρχεται σε θέματα ξένα της ευθύνης του", πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη.

    Ερωτηθείσα για την προοπτική εξεύρεσης λύσης στο όνομα της ΠΓΔΜ, εξέλιξη που θα συνεισέφερε στην περιφερειακή ασφάλεια, η υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την ελληνική θέση για λύση με "γεωγραφικό προσδιορισμό και με ισχύ έναντι όλων", τονίζοντας ότι "ούτε ένας στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν είναι διατεθειμένος να αλλάξει αυτή τη θέση",για να εισπράξει το σχόλιο του κ. Γέρεμιτς:

    "Είμαι ενθουσιασμένος με τη σταθερότητα των ελληνικών θέσεων στα εθνικά θέματα και θεωρώ ότι είναι άξια μίμησης και από τη σερβική πλευρά".

    Για το ίδιο θέμα η κα Μπακογιάννη απάντησε επίσης:

    "Δεν μπορούμε να λειτουργούμε με εθνικιστικές ρητορίες του χθες και λογικές που προκαλούν τους γειτονικούς λαούς και βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας", προσθέτοντας ότι "μπορεί να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση αλλά χρειάζεται να υπάρχει βούληση και από την πλευρά των Σκοπίων".

    Η κα Μπακογιάννη τέλος ρωτήθηκε και για την εσωτερική πολιτική κατάσταση με επίκεντρο το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

    "Η ελληνική κυβέρνηση εξελέγη πριν ενάμιση χρόνο", απάντησε η κ. Μπακογιάννη, συμπληρώνοντας ότι "ο στόχος μας δεν είναι οι εκλογές. Εχουμε ευθύνη να διαχειριστούμε μια δύσκολη κρίση και να βγάλουμε τη χώρα απ΄αυτήν το συντομότερο δυνατόν".

    Ολοκληρώνοντας την απάντησή της αναφέρθηκε στο σταθεροποιητικό πρόγραμμα που κατατέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι στόχος του είναι να πετύχει αφενός δημοσιονομική πειθαρχία και αφετέρου να στηρίξει τις ευπαθέστερες ομάδες του πληθυσμού, αυτές που πλήτονται περισσότερο από την κρίση. Με μια φράση θα το ονόμαζα "Πρόγραμμα Εθνικής Αλληλεγγύης"",είπε χαρακτηριστικά η υπουργός.

    Στη συνέχεια η κα Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μίρκο Τσβέτκοβιτς και τον πρόεδρο της χώρας Μπόρις Τάντιτς.

    [02] Δύσπιστοι για την ασφάλεια προϊόντων

    Το μεγαλύτερο ποσοστό καταναλωτών (39%) και εμπόρων λιανικής (42%), οι οποίοι θεωρούν ότι σημαντικός αριθμός προϊόντων δεν είναι ασφαλής, παρουσιάζει η Ελλάδα μεταξύ των «27», ενώ στο σύνολο της ΕΕ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 18% και 16%.

    Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από τη δεύτερη ετήσια έκδοση του πίνακα αποτελεσμάτων για τις καταναλωτικές αγορές της ΕΕ, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Βρυξέλλες. Στον πίνακα παρουσιάζονται στοιχεία για το βαθμό ικανοποίησης των καταναλωτών, ως προς την παροχή διαφόρων υπηρεσιών στις διαφορετικές χώρες της ΕΕ.

    Σύμφωνα με την έρευνα, στην Ελλάδα καταγράφεται ακόμη το υψηλότερο ποσοστό καταναλωτών στην Ευρώπη (18% με μέσο κοινοτικό όρο 10%), που δηλώνουν ότι έχουν προσωπικά επηρεαστεί από την απόσυρση ενός προϊόντος από την αγορά. Παράλληλα, περίπου οι μισοί εκ των Ελλήνων ερωτηθέντων (47% με μέσο κοινοτικό όρο 30%) θεωρούν ότι τείνουν να επιλύουν διενέξεις με πωλητές και προμηθευτές, μέσω δικαστικής οδού. Αν και εμφανίζει πτωτική τάση από προηγούμενες χρονιές, το ποσοστό της Ελλάδας παραμένει το υψηλότερο στην ΕΕ.

    Εξάλλου, σε σύγκριση με τους καταναλωτές από άλλα κράτη-μέλη, προκύπτει ότι οι Έλληνες δεν αισθάνονται επαρκώς προστατευμένοι από τα υπάρχοντα μέτρα προστασίας των δικαιωμάτων τους. Ειδικότερα, λιγότεροι καταναλωτές στην Ελλάδα πιστεύουν ότι οι δημόσιες αρχές, οι οργανώσεις προστασίας καταναλωτών, καθώς και οι πωλητές / προμηθευτές προστατεύουν τα δικαιώματά τους (μόνο 30% των Ελλήνων καταναλωτών θεωρούν ότι προστατεύονται τα δικαιώματά τους, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους πολίτες, εκ των οποίων οι μισοί το πιστεύουν. Επιπλέον, στη χώρα μας η εμπιστοσύνη στις οργανώσεις καταναλωτών (55%) είναι κατώτερη του κοινοτικού μέσου όρου (64%).

    Στην έρευνα εξετάζονται περισσότεροι από 20 τομείς αγαθών και υπηρεσιών (όπως τρόφιμα, είδη ένδυσης, υποδήματα, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ενέργεια και τηλεπικοινωνίες) με κριτήριο 5 βασικούς δείκτες καταναλωτή: Tιμές, δυνατότητα αλλαγής παρόχου, ικανοποίηση, καταγγελίες και ασφάλεια. Σκοπός της έκθεσης είναι να εντοπιστούν οι τομείς, στους οποίους εντοπίζεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος δυσλειτουργίας των αγορών για τους καταναλωτές.

    Η έκθεση περιλαμβάνει πίνακα με γενικά στοιχεία για το βαθμό ικανοποίησης των καταναλωτών, ως προς ορισμένες αγορές αγαθών και υπηρεσίες, από τον οποίο προκύπτει ότι μεγαλύτερη είναι η δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων για τις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες και ακολουθούν οι υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, οι ταχυδρομικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες παροχής ενέργειας (ηλεκτρικό-φυσικό αέριο), η παροχή ύδρευσης και οι τραπεζικές υπηρεσίες.

    [03] Δοκιμάζεται η εκεχειρία στη Γάζα

    Παλαιστίνιοι ένοπλοι εκτόξευσαν σήμερα το πρωί ρουκέτα από τη Λωρίδα της Γάζας η οποία εξερράγη στην πόλη Ασκελόν του νοτίου Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

    Από τη ρίψη της ρουκέτας δεν προκλήθηκαν θύματα παρά μόνο υλικές ζημιές, πρόσθεσε εκπρόσωπος του στρατού.

    Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, πρόκειται για την πρώτη ρίψη ρουκέτας που πλήττει την πόλη Ασκελόν, μετά τις 18 Ιανουαρίου όταν τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός, με την οποία και τερματίστηκαν οι ισραηλινές πολεμικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, με τουλάχιστον 1.330 Παλαιστίνιους νεκρούς.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ συμφώνησαν χθες στο Παρίσι να δώσουν προτεραιότητα στην διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Κατά την διάρκεια γεύματος, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή συζήτησε με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών για τις συναντήσεις που είχε με ηγέτες στο Ισραήλ, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, τη Δυτική Όχθη και τη Σαουδική Αραβία την προηγούμενη εβδομάδα.

    "Ο Τζορτζ Μίτσελ δεν έχει κάνει προτάσεις για επανεκκίνηση της ειρηνευτική διαδικασίας στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά προτείνει τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους", ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Από την πλευρά του, ο Μπερνάρ Κουσνέρ υπογράμμισε την ανάγκη για άνοιγμα των σημείων διέλευσης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Λωρίδα της Γάζας, καθώς και την στήριξη του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμη ότι θα συμμετάσχει στην διεθνή συνδιάσκεψη στις 2 Μαρτίου στην Αίγυπτο με θέμα την ανασυγκρότηση και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα.

    [04] Διχάζει η ευθανασία στην Ιταλία

    Η Ελουάνα Ενγκλάρο, η γυναίκα που βρίσκεται σε κώμα εδώ και 17 χρόνια και έχει γίνει το σύμβολο του αγώνα για το δικαίωμα στην ευθανασία στην Ιταλία, μεταφέρθηκε τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη σε ένα νοσοκομείο του Ούντινε όπου θα μπορέσει να πεθάνει, όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο Ansa.

    Το ασθενοφόρο που μετέφερε την 37χρονη Ελουάνα έφυγε λίγο μετά τη 1:30 από την κλινική του Μιλάνου όπου νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση από τον Ιανουάριο του 1992, μετά το τροχαίο ατύχημα που είχε.

    Διαδηλωτές που διαφωνούν με την ευθανασία προσπάθησαν να εμποδίσουν το ασθενοφόρο φωνάζοντας "Η Ελουάνα ζει" και "Μην την σκοτώνετε". Μέχρι και την τελευταία στιγμή όσοι αντιδρούν στο "δικαίωμα στο θάνατο" -- στηρίζονται από το Βατικανό και την πανίσχυρη ιταλική εκκλησία -- συνέχιζαν τις κινητοποιήσεις τους ώστε να μην επιτραπεί στην οικογένεια της Ελουάνα να την απομακρύνει από την καθολική κλινική του Λέτσο και να τη μεταφέρει σε νοσοκομείο που δέχτηκε να διακόψει τη σίτισή της.

    Η περίπτωση της Ελουάνα έχει συγκινήσει όλη την Ιταλία και αποτελεί αντικείμενο μιας δικαστικής και πολιτικής διαμάχης που διαρκεί εδώ και 10 χρόνια. Δικαστήριο του Μιλάνου ακύρωσε στις 21 Ιανουαρίου τη διοικητική εντολή της επαρχίας της Λομβαρδίας που απαγόρευε σε όλους τους επαγγελματίες της υγείας να διακόψουν τη σίτιση της γυναίκας.

    Ένα νοσοκομείο του Ούντινε ανακοίνωσε τότε πως ήταν έτοιμο να δεχτεί την 37χρονη γυναίκα και συστάθηκε μια ιατρική ομάδα που, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, θα ανταποκριθεί στο αίτημα του πατέρα της Ελουάνα να την αφήσουν να πεθάνει.

    [05] "Φορτώνουν την κρίση στο λαό"

    «Το θέμα είναι να αντεπιτεθεί τώρα το λαϊκό κίνημα και στις εκλογές να πατώσει ο δικομματισμός και να ισχυροποιηθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ όποιο εκλογικό σύστημα και αν ισχύει. Όλα τα άλλα που λένε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι αποπροσανατολισμός ή και άσκηση ιδεολογικής τρομοκρατίας», δήλωσε ο κ.Μ.Μαίλης αναφερόμενος στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο.

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σχετικά με τα επεισόδια στο λιμάνι του Πειραία καταγγέλλει "την επίθεση των δυνάμεων καταστολής εναντίον των αγροτών της Κρήτης. Η βάση της επίθεσης βρίσκεται στην άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, βρίσκεται στις ταξικές επιλογές της πολιτικής που υλοποιούν η ΕΕ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ".

    Καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες "να βγάλουν συμπεράσματα και να συμπαραταχθούν με το ταξικό εργατικό κίνημα. Τα κόμματα του κεφαλαίου ήδη επιχειρούν να φορτώσουν στο λαό την οικονομική κρίση. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της λαϊκής αντεπίθεσης".

    [06] Προτάσεις για την αστυνομία

    Τα μπλόκα των αγροτών στον Προμαχώνα Σερρών θα επισκεφθεί σήμερα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Στις 14:00 θα έχει συνάντηση με τους αγρότες και στη συνέχεια θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο Καφέ του Τελωνείου Προμαχώνα.

    Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη δημοκρατική αναδιοργάνωση της Αστυνομίας -συζήτηση που προκλήθηκε με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος τόνισε:

    «Η ελληνική Βουλή οφείλει να προβληματιστεί στη κατεύθυνση μιας ριζικά δημοκρατικής αναδιοργάνωσης της αστυνομίας ώστε ο αστυνομικός με τη στήριξη της κοινωνίας να προστατεύει αποτελεσματικά τις ελευθερίες, τα δικαιώματα και την ζωή του κάθε πολίτη».

    Ο Αλ. Αλαβάνος στην ομιλία του, στάθηκε μεταξύ άλλων στα εξής σημεία :

    1. Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ασφάλειας των πολιτών. - Ενιαίος φορέας με την κατάργηση των θεσμών των ειδικών φρουρών και συνοριακών φυλάκων και την ένταξη τους στην ΕΛΑΣ. - Απαγόρευση της οπλοφορίας και οπλοχρησίας από τις ιδιωτικές εταιρείες.

    2. Σύγχρονη εκπαίδευση, αποστρατικοποιημένη, ίδρυση Πανεπιστημίου Αστυνομικών Σπουδών.

    3. Δημιουργία μόνιμης διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την επιλογή της ηγεσίας και την δράση και λειτουργία της αστυνομίας.

    4. Αναδιοργάνωση των αστυνομικών τμημάτων με κριτήρια πληθυσμιακά, κοινωνικά και γεωγραφικά.

    5. Πλήρη συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα στους εργαζόμενους αστυνομικούς.

    6. Ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου του αστυνομικού. Άμεση συνεργασία με τους ΟΤΑ.

    7. Κατάργηση των ΜΑΤ, ΥΜΕΤ και ένταξη στα πολυδύναμα αστυνομικά τμήματα.

    8. Εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης με βάση τις νέες μορφές εγκληματικότητας.

    9. Άμεση αναγνώριση του επικίνδυνου και ανθυγιεινού της εργασίας και αυστηρή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

    10.Αύξηση του βασικού μισθού σε επίπεδα που οι αστυνομικοί να μην αναγκάζονται σε δεύτερη εργασία.»

    Ο κ.Αλέκος Αλαβάνος, από το βήμα της Βουλής, μίλησε για αυταρχικές λογικές της κυβέρνησης και κατηγόρησε τον κ. Μαρκογιαννάκη ότι περιφρόνησε τους νόμους και έδωσε εντολή να πάνε τα ΜΑΤ στο λιμάνι του Πειραιά, «εκεί, όπου την αρμοδιότητα έχει το Λιμενικό Σώμα». Ταυτόχρονα, κάλεσε τον υπουργό «έστω και την ύστατη στιγμή, να αφήσει τους αγρότες της Κρήτης να διαδηλώσουν με τα τρακτέρ τους, υποστηρίζοντας ότι οι «Κρητικοί τιμούν το λόγο, που έδωσαν για ειρηνική διαμαρτυρία».

    Επιστολή στον Υπουργό Παιδείας

    "Σήμερα δεν υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής μας σε ένα διάλογο που δεν γίνεται σε ``λευκό χαρτί`` αλλά σημαίνει, για μας, αποδοχή τετελεσμένων", αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος απαντώντας στην επιστολή που έλαβε από τον υπουργό Παιδείας Αρη Σπηλιωτόπουλο σχετικά με τον διάλογο που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, για την Παιδεία.

    Ο κ. Αλαβάνος προσθέτει στην επιστολή, ότι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει στον διάλογο που προτείνει η κυβέρνηση, μόνον εφόσον:

    Πρώτο, η κυβέρνηση εφαρμόσει το Σύνταγμα και σταματήσει τη διαδικασία δικαιόχρησης των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών με τα ξένα Πανεπιστήμια, πράγμα που ουσιαστικά επιτρέπει την ιδιωτική Ανώτατη Εκπαίδευση.

    Δεύτερο, η κυβέρνηση παγώσει το Νόμο Πλαίσιο και δεχτεί τις τροποποιητικές προτάσεις των Συγκλήτων.

    Τρίτο, η κυβέρνηση αναλάβει τη δέσμευση για άμεση και ουσιαστική αύξηση των χρηματοδοτήσεων για την εκπαίδευση, από το θλιβερό 3% στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα".

    [07] "Ελαστικοποίηση όρων Μάαστριχτ"

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κυριάκος Βελόπουλος, μετά τη συνάντηση Πρωθυπουργού - ΓΣΕΕ, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    «Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση της Ν.Δ., απέδειξε την αντιλαϊκή πολιτική της.Η αντιπροσωπεία της ΓΣΕE, έφυγε με άδεια χέρια και γεμάτη από υποσχέσεις.Με την κυβέρνηση της Ν.Δ., θα το ξαναπούμε για άλλη μία φορά, μόνο τα καρτέλ και οι τραπεζίτες περνούν καλά».

    Αναφερόμενος στο πρόγραμμα σταθερότητας τόνισε ότι «η Ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί στις Βρυξέλλες να υποστηρίξει το Πρόγραμμα. Ο κ. Παπαθανασίου και οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομίας πρέπει να αντιληφθούν πως ότι και να κάνουν, και λεφτά να βρέχει, αν δεν ελαστικοποιηθούν οι όροι του Μάαστριχτ για την Ελλάδα δεν πρόκειται να σωθεί η ελληνική οικονομία ».

    Τέλος, μιλώντας για τα επεισόδια στο λιμάνι υπογράμμιζε ότι «η Ν.Δ. έστειλε τα ΜΑΤ να εμποδίσουν τους αγρότες της Κρήτης με την δικαιολογία ότι θα παρακωλύσουν την συγκοινωνία στην Αθήνα ενώ για ένα μήνα επέτρεπε στους κουκουλοφόρους να την καίνε.Δύο μέτρα και δύο σταθμά, από μια κυβέρνηση η οποία αρνείται τον διάλογο με τους αγρότες.Με δακρυγόνα δεν γίνεται διάλογος».

    [08] Παραμένουν στο λιμάνι

    Στο λιμάνι του Πειραιά παραμένουν οι αγρότες της Κρήτης, καθώς η συνάντηση με τους υφυπουργούς Οικονομίας κ.Αθ.Μπούρα και Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Μ.Παπαδόπουλο δεν είχε αποτέλεσμα, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου, Ζαχαρία Σπυριδάκη.

    Αυτή τη στιγμή συνεδριάζει η συντονιστική επιτροπή των αγροτικών συλλόγων Ηρακλείου μέσα στο πλοίο "ΚΡΗΤΗ Ι" προκειμένου να αποφασίσει για την περαιτέρω στάση των αγροτών στο λιμάνι του Πειραιά.

    Στο μεταξύ, περίπου 100 ακόμα αγρότες προερχόμενοι από την Κρήτη αποβιβάστηκαν σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά για να ενισχύσουν τον αγώνα των συναδέλφων τους.

    Οι δρόμοι γύρω από το λιμάνι παραμένουν κλειστοί ,ενώ μικροένταση δημιουργήθηκε όταν εμφανίστηκαν δύο διμοιρίες ΜΑΤ αλλά με την παρέμβαση του Νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα και της κυρίας Ε.Σχοιναράκη τα πνεύματα ηρέμησαν.

    Το πρωί της Δευτέρας, σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και αγροτών της Κρήτης, που είχαν φθάσει νωρίτερα με τα πλοία της γραμμής. Λόγω των κινητοποιήσεων, ματαιώθηκαν ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

    Αποκλεισμένα παρέμειναν όλη τη νύχτα τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο.Νέο «ραντεβού» για σήμερα το πρωί έξω από τις δύο δημόσιες υπηρεσίες των Χανίων έδωσαν οι αγρότες και εκπρόσωποι φορέων που συμμετείχαν σε πορεία συμπαράστασης των αγροτών της Κρήτης που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά

    Οι αγρότες των Χανίων συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της δημοτικής αγοράς και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης , τραγουδώντας ριζίτικα τραγούδια και φωνάζοντας συνθήματα κατά της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

    Κατά την διάρκεια της πορείας, σημειώθηκε ένταση όταν οι συμμετέχοντες αντιλήφθηκαν την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί στους παρακείμενους δρόμους από το πολιτικό γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρήστου Μαρκογιαννάκη.

    Μικρή ομάδα διαδηλωτών στράφηκε κατά των αστυνομικών πετώντας εναντίον τους μπουκάλια με νερό και πορτοκάλια.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν αντέδρασαν και με την παρέμβαση της ομάδας περιφρούρησης της πορείας το επεισόδιο δεν πήρε έκταση.

    Αργά χθες το βράδυ ομάδα αγροτών έκλεισε με αγροτικά οχήματα την εθνική οδό στο ύψος του Καβρού, και για το λόγο αυτό η κυκλοφορία των οχημάτων να διεξάγεται από παρακαμπτήριο οδό.

    Κλειστός παραμένει ο Προμαχώνας

    Την απόφαση να κλείσουν οριστικά το συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, χωρίς να επιτρέψουν πλέον ούτε τη διέλευση φορτηγών με ευπαθή προϊόντα, πήραν οι αγρότες της περιοχής, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά, μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και αγροτών της Κρήτης.

    «Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στο μπλόκο μέχρι και το Πάσχα, αν δεν ικανοποιηθούν πλήρως τα αιτήματά μας από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος Αδέσμευτων Αγροτών Νιγρίτας Στ. Λίτος και πρόσθεσε: "Δεν θα ξανανοίξουμε τα σύνορα. Είναι ανεπίτρεπτο, αστυνομικός να επιτίθεται σε αγρότη, όταν μάλιστα πρόκειται για μία ειρηνική διαδήλωση των αγροτών".

    Εξάλλου σύμφωνα με τον κ. Λίτο το βράδυ σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι αγρότες πρόκειται να αναπαραστήσουν και "γάμο" στον Προμαχώνα. Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα είχαν αναπαραστήσει "την κηδεία" του αγρότη με στόχο, όπως είχαν δηλώσει, να στείλουν μήνυμα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για την δυσμενή οικονομική κατάσταση τους.

    Τα σύνορα με τη Βουλγαρία παρέμειναν ανοιχτά για μία ώρα το πρωί της Δευτέρας, κατά την οποία επετράπη η διέλευση φορτηγών με ευπαθή προϊόντα.

    Το μπλόκο του Προμαχώνα, που είναι και το μοναδικό μπλόκο αγροτών στη Βόρεια Ελλάδα, αναμένεται να ενισχυθεί κι από άλλους αγρότες του νομού.

    Το πρωί αποχώρησαν τα τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας, το τελευταίο σημείο της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, που κρατούσαν αποκλεισμένο από την αρχή των κινητοποιήσεων τους, οι Θεσσαλοί αγρότες, και ο δρόμος έχει δοθεί κανονικά στην κυκλοφορία.

    Οι Θεσσαλοί αγρότες έδωσαν "ραντεβού" στον "αγωνιστικό εορτασμό του Κιλελέρ", στις 15 Μαρτίου. "Πρέπει ο κόσμος να βγάλει συμπεράσματα και να πάρει διδάγματα από τον αγώνα μας. Να ξεχωρίσει από τη μια τη γραμμή της υποταγής και από την άλλη τη γραμμή της σύγκρουσης, με τις αιτίες των προβλημάτων", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Βαγγέλης Μπούτας.

    Στις Βρυξέλλες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης για σειρά επαφών σχετικά με τις αποζημιώσεις που δόθηκαν με το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες.

    Όπως ανακοινώθηκε, ο Χατζηγάκης θα συναντηθεί με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα, την Επιτρόπο αρμόδια για την υγεία και ασφάλεια των τροφίμων και την Επίτροπο αρμόδια για θέματα γεωργίας Φ. Μποέλ. Η συνάντηση δεν κατέστη δυνατή τη Δευτέρα, λόγω ανειλλημμένων υποχρεώσεων της επιτρόπου. Ο κ.Χατζηγάκης είχε σειρά υπηρεσιακών συσκέψεων με στελέχη της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες.

    Εκτός από το πακετο των 500 εκατομμυρίων ευρώ, ο κ. Χατζηγάκης θα συζητήσει με την κα Μποέλ μια σειρά άλλων θεμάτων που αφορούν:

    -Την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, όσον αφορά στις επιδοτήσεις (ΟΣΔΕ), και

    -Καταλογισμούς σε βάρος της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια.

    Ενόψει της αναχώρησης του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ευχαρίστησε τους αγρότες για την κατανόηση που έδειξαν και άνοιξαν τους δρόμους και τους κάλεσε εκ νέου στον ανοικτό διάλογο που τώρα αρχίζει για όλα τα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας.

    Αναφερόμενος δε σε διάφορες δηλώσεις και προβολή αιτημάτων, επισήμανε για άλλη μία φορά ότι το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ αφορά αποζημιώσεις για προϊόντα που επλήγησαν από δυσμενείς καιρικές συνθήκες. "Αιτήματα πέραν του πακέτου των 500 εκατ. ευρώ για όλους, δηλαδή ενισχύσεις ειδικού εισοδηματικού χαρακτήρα, οι οποίες συγκρούονται ευθέως με τις διατάξεις της ΕΕ δεν μπορούν να υιοθετηθούν και να προωθηθούν από την Ελλάδα. Οι συζητήσεις και δεσμεύσεις σε παρόμοια αιτήματα που έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό και τη γεωγραφική εκπροσώπηση θέτουν στον παρόντα χρόνο προβλήματα αξιοπιστίας του κράτους αλλά κυρίως μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας στην ΕΕ, την οποία οφείλουμε όλοι να θωρακίζουμε με σοβαρότητα και αξιοπιστία", τόνισε περαιτέρω.

    Παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς όλους τους αγρότες και ιδιαιτέρως προς τους Κρητικούς αγρότες να συνεκτιμήσουν τρία δεδομένα:

    -Να μη δυσκολέψουν τις διαπραγματεύσεις μας στις Βρυξέλλες,

    -Να μη διαχωρίζουν τον αγώνα τους από τη στάση όλων των άλλων αγροτών της Ελλάδας και,

    -Να μην δημιουργήσουν κλίμα έντασης και αναταραχής στην Αθήνα, της οποίας οι καταστηματάρχες και οι πολίτες έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο".

    [09] Η απόφαση για την υπόθεση Αλεξ

    Με την ανακοίνωση της απόφασης του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Θεσσαλονίκης -και έπειτα από ακροαματική διαδικασία τεσσάρων μηνών- έπεσε η αυλαία της δίκης για την πολύκροτη υπόθεση της εξαφάνισης του 11χρονου Άλεξ από τη Βέροια.

    Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους πέντε ανήλικους κατηγορούμενους για τις πράξεις της μη σκοπούμενης θανατηφόρας σωματικής βλάβης (στην πλημμεληματική του μορφή, καθώς πρόκειται για ανήλικους) και της περιύβρισης νεκρού, επιβάλλοντάς τους αναμορφωτικά και θεραπευτικά μέτρα μέχρι την ενηλικίωσή τους.

    Εξάλλου, ένοχος για τις πράξεις της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης και της υπόθαλψης εγκληματία κρίθηκε ο μεγαλύτερος αδελφός των δύο Ελληνόπουλων.

    Τα παραπάνω μέτρα αφορούν -κατά περίπτωση- τα ακόλουθα:

    - τον εγκλεισμό των δύο Ελληνόπουλων αδελφών -14 και 15 ετών σήμερα- στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου,

    - την ανάθεση της επιμέλειας του Ρουμάνου, του Αλβανού, του Βορειοηπειρώτη (μεταξύ 14 και 15 ετών σήμερα) και του 17χρονου μεγαλύτερου αδελφού των δύο Ελληνόπουλων στις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων των πόλεων διαμονής τους (Βέροια και Αθήνα)

    - την προσφορά 4ωρης καθημερινής κοινωφελούς εργασίας σε Κέντρο Μέριμνας για Άτομα με Ειδικές Δεξιότητες της Βέροιας (Ρουμάνος) και στο Γηροκομείο της Βέροιας (Αλβανός)

    - την παρακολούθηση θεραπευτικών προγραμμάτων στο Κέντρο Ψυχικής Αγωγής Βόλου (δύο Ελληνόπουλα), καθώς επίσης στα νοσοκομεία "Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης (Ρουμάνος, Βορειοηπειρώτης) και "Γ. Γεννηματάς" των Αθηνών (Βορειοηπειρώτης).

    Πρόκειται για μέτρα τα οποία στοχεύουν στην αντιμετώπιση της παραβατικής τους συμπεριφοράς και στη μέριμνα για την κοινωνική τους επανένταξη.

    Στο σκεπτικό της απόφασής του, το δικαστήριο έκρινε ότι ο θάνατος του Άλεξ επήλθε ακαριαία από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχθηκε στο γνωστό επεισόδιο με την παρέα των πέντε ανηλίκων, στην πλατεία του Δημαρχείου της Βέροιας και ότι το άψυχο πτώμα του 11χρονου μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο ακατοίκητο σπίτι της οδού Έλλης.

    Ωστόσο, δεν υιοθέτησε το σενάριο της «Μπαρμπούτας» -όπως περιγραφόταν στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης- κρίνοντας ότι η εκδοχή αυτή δεν αποδείχθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία.

    Επίσης, το δικαστήριο απέρριψε τα όποια σενάρια αναπτύχθηκαν περί απαγωγής, παιδεραστίας και εμπορίου ανθρώπινων οργάνων, σχετικά με την τύχη του 11χρονου.

    Ο πρόεδρος του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων, Νίκος Βόκας, δεν υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας Ν. Καραμολέγκου για τη διαβίβαση των πρακτικών της δίκης στην Εισαγγελία της Βέροιας, προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν τέλεση -από τους νεαρούς καθώς και άλλων προσώπων, ιδίως του παππού του Ελληνόπουλων- του αδικήματος της «έκθεσης σε κίνδυνο ζωής».

    «Η απόφαση αυτή βάζει τέλος στη γάγγραινα που τρώει την ψυχή μας τα τρία τελευταία χρόνια», φέρεται να είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, κατά την αναγγελία της ετυμηγορίας, ενώ σε άλλο σημείο υπογράμμισε: «Για κανέναν μας η επόμενη μέρα δεν θα είναι η ίδια».

    Ένταση επικράτησε προς στιγμήν στην αίθουσα του δικαστηρίου, όταν κατά την αναγγελία της απόφασης, ο ένας εκ των δύο Ελληνόπουλων σηκώθηκε από τη θέση του και χτύπησε το χέρι στον τοίχο, εκφράζοντας έτσι τη δυσαρέσκειά του.

    Τη διαδικασία δεν παρακολούθησε η μητέρα του μικρού Άλεξ, Νατέλα.

    Την Τρίτη συμπληρώνονται τρία χρόνια από την εξαφάνιση του 11χρονου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 February 2009 - 7:30:28 UTC