Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποινική δίωξη στον αστυνομικό
  • [02] Ραδιοτηλεοπτικό Μουσείο στα Λιόσια
  • [03] ΑΣΕΠ: Προκήρυξη θέσεων στο ΕΚΑΒ
  • [04] "Η κρίση θα είναι μακροπρόθεσμη"
  • [05] MIG: Ενδιαφέρον για την Ολυμπιακή

  • [01] Ποινική δίωξη στον αστυνομικό

    Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας απο πρόθεση και παράνομη οπλοχρησία, άσκησε η Εισαγγελέας σε βάρος του αστυνομικού, που χθες πυροβόλησε και τραυμάτισε ιδιωτικό φρουρό της κατοικίας του Αμερικανού πρεσβευτή.

    Η δικογραφία που σχηματίστηκε ανατέθηκε στην 16η τακτική ανακρίτρια με την εντολή για τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης στον κατηγορούμενο.

    Ο αστυνομικός ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί αύριο.

    Στο μεταξύ, δύο αξιωματικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και ένας ακόμα μετακινήθηκε από τη θέση του, με διαταγή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, για το αιματηρό περιστατικό.

    Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν ο διευθυντής της Γ΄ Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών και ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αμπελοκήπων στο οποίο υπηρετούσε ο αρχιφύλακας που πυροβόλησε τον υπάλληλο "Σεκιούριτι" της πρεσβείας.

    Προσωρινή μετακίνηση διατάχθηκε για τον διευθυντή της Αστυνομίας Αθηνών, ο οποίος τέθηκε στη διάθεση της ΓΑΔΑ.

    Τέλος, παραγγέλθηκε ένορκη διοικητική εξέταση προκειμένου να επιβληθούν πειθαρχικές κυρώσεις για όποιον προκύψουν ευθύνες.

    [02] Ραδιοτηλεοπτικό Μουσείο στα Λιόσια

    Το νέο Ραδιοτηλεοπτικό Μουσείο, που σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΡΤ Χρήστο Παναγόπουλου θα είναι έτοιμο σε ενάμιση χρόνο και θα γίνει στα Λιόσια, καθώς και στατιστικά στοιχεία για την έκθεση "εβδομήντα χρόνια ελληνική ραδιοφωνία" που πραγματοποιείται στο Ζάππειο παρουσίασε ομάδα της ΕΡΤ ΑΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο του Διοικητικού της Συμβουλίου και διευθύνοντα σύμβουλο Χρήστο Παναγόπουλο.

    Το Ραδιοτηλεοπτικό Μουσείο πρόκειται να γίνει στα Λιόσια σε μια έκταση 30 στρεμμάτων, όπου ήδη υπάρχουν τρία με τέσσερα παλιά οικήματα, που θα ενσωματωθούν με τα νεότερα.

    Ο Πάνος Λουκάκος εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ ανέφερε ότι υπάρχει πολύ υλικό που έχει συγκεντρωθεί από την έκθεση στο Γκάζι "η Αθήνα στον 20ό αιώνα" και την τωρινή έκθεση στο Ζάππειο για τα "εβδομήντα χρόνια ελληνική ραδιοφωνία".

    Πρόσθεσε ακόμη, ότι αυτή τη στιγμή εργάζεται μια μικτή ομάδα από υπαλλήλους της ΕΡΤ και εξωτερικούς συνεργάτες και μέσα στις επόμενες μέρες θα κατατεθεί το αρχιτεκτονικό σχέδιο στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού για τις σχετικές άδειες.

    Κατά την εκτίμησή του, το Σεπτέμβριο του 2009 θα είναι έτοιμος ο φάκελος και "σε ενάμιση χρόνο θα έχει παραδοθεί το μουσείο με το κλειδί στο χέρι".

    Υπογράμμισε ακόμη ότι αυτό το έργο είναι πολύ σημαντικό διότι θα δημιουργηθεί ένα πολιτιστικό κέντρο σε μια υποβαθμισμένη περιοχή του λεκανοπεδίου.

    Αναφορικά με την έκθεση "εβδομήντα χρόνια ελληνική ραδιοφωνία" ο Χρήστος Παναγόπουλος αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία της έκθεσης, την οποία επισκέφθηκαν μέσα σε διάστημα δυο περίπου μηνών 111.818 άτομα.

    Εκτίμησε δε, ότι μέχρι την Κυριακή που θα κλείσει η έκθεση ο αριθμός των επισκεπτών αναμένεται να ξεπεράσει τα 120.000 άτομα. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο γεγονός, ότι την έκθεση επισκέφθηκαν πάνω από 10.000 μαθητές, δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων, ΤΕΙ και ιδιωτικών σχολών και ηχογραφήθηκαν 1.100 ραδιοφωνικές εκπομπές.

    Επίσης, πολίτες-επισκέπτες ηχογράφησαν στο πλαίσιο της διαδραστικότητας "κάνε την εκπομπή σου" 900 ραδιοφωνικές εκπομπές.

    Διατέθηκαν εξάλλου 3.500 λευκώματα από τα 6.000 που κυκλοφόρησαν και έχει εισπραχθεί το ποσό των 70.000 ευρώ.

    Από την πλευρά τους ο Αντώνης Ανδρικάκης γενικός διευθυντής Ραδιοφωνίας ανέφερε ότι στη διάρκεια της έκθεσης υπήρξαν πολύ συγκινητικές στιγμές, που αποδεικνύουν ότι ο κόσμος αγαπάει το ραδιόφωνο όπως και εμείς", η δε Μαργαρίτα Μυτιληναίου τόνισε ότι "ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για τους ανθρώπους της ΕΡΤ για να βγουν από τους ραδιοθαλάμους της Αγίας Παρασκευής, να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους όλων των ηλικιών που επισκέφθηκαν την έκθεση και να ζήσουν πολύ συγκινητικές στιγμές".

    Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει περιήγηση στα Λιόσια στο χώρο που πρόκειται να κατασκευαστεί το μόνιμο μουσείο Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.

    [03] ΑΣΕΠ: Προκήρυξη θέσεων στο ΕΚΑΒ

    Εκδόθηκε η 1K/2009 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 18/27.1.2009, Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ), που αφορά την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας διακοσίων τριάντα δύο θέσεων (232) θέσεων τακτικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) στο Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.).

    Το ΦΕΚ της προκήρυξης έχει καταχωριστεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ (www.asep.gr) και διατίθεται δωρεάν από το Εθνικό Τυπογραφείο (Μάρνη 8, Αθήνα), από το Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών του ΑΣΕΠ (Πουλίου 6, Αθήνα), καθώς και από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τις Περιφέρειες της χώρας.

    Τα έντυπα των αιτήσεων συμμετοχής διατίθενται από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τα Επαρχεία της χώρας, καθώς και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Οι υποψήφιοι μπορούν επίσης να αναζητήσουν το έντυπο της αίτησης στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ (www.asep.gr).

    Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής λήγει με την πάροδο της Παρασκευής 6 Μαρτίου 2009. Η αίτηση υποβάλλεται στο ΑΣΕΠ μόνο ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή σε φάκελο μεγέθους Α4 ή στον ειδικό φάκελο ΑΣΕΠ POST, ο οποίος διανέμεται στα ΕΛΤΑ, στην ακόλουθη διεύθυνση: ΑΣΕΠ, Αίτηση για την Προκήρυξη 1Κ/2009, Κατηγορία: ΔΕ, ΤΚ 11510, ΑΘΗΝΑ.

    [04] "Η κρίση θα είναι μακροπρόθεσμη"

    Την πρόβλεψη ότι η οικονομική κρίση θα είναι "μακροπρόθεσμη" και "οξυμένη", διατύπωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στη Δραπετσώνα, σε κομματική συγκέντρωση.

    «Η κρίση δεν έχει χτυπήσει ακόμα την Ελλάδα. Ζούμε ορισμένα πρώτα στοιχεία. Ακούμε τις πρώτες καμπάνες. Η εκτίμησή μας είναι ότι η οικονομική κρίση θα είναι ιδιαίτερα οξυμένη και σχετικά μακρόχρονη», τόνισε η κα Παπαρήγα και πρόσθεσε πως τα προβλήματα που χρόνια τώρα αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του μόχθου «είναι αποτέλεσμα της προώθησης των αναδιαρθρώσεων της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που εμείς τις λέμε καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και που δείχνουν το εξής: Οτι το κεφάλαιο επιτίθεται για να κάνει ακόμα πιο φτηνή την εργατική δύναμη και επιτίθεται ακάθεκτα».

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ επέκρινε την κυβέρνηση και τα άλλα κομματα της αντιπολίτευσης για τις θέσεις τους σχετικά με την οικονομία, ενώ σημείωσε ότι «η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές» ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «Μιμείται το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '70. Η εποχή όμως δεν είναι η ίδια».

    «Η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε μέτρα για να διασφαλίσει όσο γίνεται πιο έγκαιρα την κερδοφορία των επιχειρήσεων, την κερδοφορία του κεφαλαίου» είπε η κα Παπαρήγα, ενώ για το ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «στο πρόγραμμά του δεν έχει καθόλου ούτε επιμέρους διαφορές από τη ΝΔ στο πεδίο της οικονομίας. Στο πεδίο των συνθημάτων έχει κάποιες, όταν είσαι αντιπολίτευση έχεις το πλεονέκτημα να λες διάφορα».

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε την ανάγκη ανασύνταξης του εργατικού λαικού κινήματος και ενίσχυσης του κόμματος, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «το ΚΚΕ, κάθε άλλο παρά φοβάται την εκλογική αναμέτρηση».

    «Θα δώσουμε μάχη ώστε στην κάλπη να εκφραστεί αυτό που στη συνείδηση του λαού έχει αρχίσει να αχνοφέγγει, η ανάγκη μιας ριζικής αλλαγής, να εκφραστεί πιο δυνατά αυτό που λέει ο λαός ότι κανείς απ' τους δύο δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα. Και τώρα να γίνουν, πολύ ευχαρίστως».

    Η ΓΓ του ΚΚΕ τόνισε την ανάγκη κοινής δράσης των εργατοϋπαλλήλων με τα μικρομάγαζα και τη φτωχή αγροτιά, «όχι για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις να βγάλουν κέρδη να μας δώσουν κάτι, αλλά για να πειστεί ο εργαζόμενος ότι υπάρχουν μέσα να ζήσει καλύτερα και δεν πρόκειται να γίνει το θύμα αυτής της κρίσης.

    «Αν οποιαδήποτε κυβέρνηση αντιμετωπίσει ένα ενιαίο μπλοκ εργατών, μικρομεσαίων αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, ένα κίνημα που φουσκώνει κυριολεκτικά και αντεπιτίθεται, τότε και μπορείς να πετύχεις περιορισμό των αρνητικών συνεπειών αλλά και να αμφισβητείς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και να θέτεις ζήτημα αλλαγής ουσιαστικής» είπε η κα Παπαρήγα και κατέληξε:

    «Η κρίση είναι κρίση του συστήματος, δεν προέρχεται από ένα κόμμα, η πάλη πρέπει να είναι η αμφισβήτηση αυτού του συστήματος, οι στόχοι πάλης να είναι σε σύγκρουση με τα μονοπώλια. Αν οι εργαζόμενοι δεν πιστέψουν τώρα στην ανάγκη αντεπίθεσης δε θα σταματήσει η ιστορική εξέλιξη αλλά θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος».

    [05] MIG: Ενδιαφέρον για την Ολυμπιακή

    Ενδιαφέρον για την συμμετοχή της στις διαδικασίες πώλησης της Ολυμπιακής εξέφρασε σήμερα η Marfin Investment Group (MIG). Ειδικότερα σε σημερινή ανακοίνωση της επισημαίνεται ότι «η MIG αποφάσισε σήμερα να ανταποκριθεί στην έκκληση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων και είναι έτοιμη να προσέλθει σε απ΄ευθείας διαπραγματεύσεις ώστε η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ να συνεχίσει να λειτουργεί στα πλαίσια της ελληνικής επιχειρηματικότητας».

    «Ο διαγωνισμός της Ολυμπιακής έχει μπει σε μια καινούργια φάση και απευθύναμε πρόταση προς τον επιχειρηματικό κόσμο κυρίως στον ελληνικό» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στην πρόταση του Ομίλου MIG και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια κατ'αρχήν πρόταση από ελληνικό επιχειρηματικό όμιλο την οποία θα εξετάσουμε με τη δέουσα σοβαρότητα και προσοχή όπως και τυχόν άλλες προτάσεις».

    Μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, η οποία κήρυξε αγονο το διαγωνισμό για την Ο.Α. ο κ. Χατζηγάλης είχε τονίσει πως «συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας σε μια νέα βάση» και κάλεσε τους μεγάλους ομίλους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

    Η MIG τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι «εφ΄όσον οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε συμφωνία προτιθέμεθα να παραχωρήσουμε οικειοθελώς στο Ελληνικό Δημόσιο τη δυνατότητα επανακρατικοποίησης της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ σε χρονικό διάστημα μέχρι και 3 μήνες μετά τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών».

    Επίσης, η MIG υπογραμμίζει ότι: «Η σημερινή μας απόφαση ελπίζουμε να αντιμετωπισθεί σε αντιστοιχία με τις πραγματικές μας προθέσεις και πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες. Είμαστε έτοιμοι και να συμπράξουμε στην διαδικασία αυτή, με οποιοδήποτε άλλο υγιή επιχειρηματικό ή επενδυτικό όμιλο επιθυμεί, αλλά και να αποσυρθούμε, εάν κάποιος άλλος Έλληνας σοβαρός ενδιαφερόμενος εξασφαλίσει την επιτυχία του εγχειρήματος και δεν επιθυμεί τη δική μας συμμετοχή».

    «Μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων την τελική απόφαση για την απόκτηση της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ θα λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο της MIG, σταθμίζοντας μεταξύ άλλων και την επίτευξη ή μη της επιθυμητής διακομματικής συναίνεσης, αλλά και την κοινωνική αποδοχή για τις εξελίξεις αυτές στον εθνικό μας αερομεταφορέα».

    Τέλος, στην ανακοίνωση η MIG αναφέρει ότι απασχολεί πάνω από 50.000 εργαζόμενους και μόνιμους συνεργάτες και έχει παρουσία σε 40 χώρες. Το 58% της εταιρείας, που έχει έδρα την Ελλάδα και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ανήκει άμεσα ή έμμεσα σε Έλληνες στρατηγικούς, θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, το 24% ανήκει σε ξένους θεσμικούς επενδυτές, ενώ το Dubai Group κατέχει περίπου το 18% των μετοχών και εκπροσωπείται στο Διοικητικό Συμβούλιο με 3 μη εκτελεστικά μέλη και δεν έχει καμία ανάμειξη στη Διοίκηση της Εταιρείας.

    Συνεδρίαση Διυπουργικής Αποκρατικοποιήσεων

    «Οι προσφορές που δόθηκαν για την Ολυμπιακή δεν ήταν ικανοποιητικές σε σχέση με τις απαιτήσεις. Γι αυτό συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας σε μια νέα βάση», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, μετά το τέλος της συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων για την Ο.Α. και κάλεσε τους μεγάλους ομίλους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

    Ο υπουργός είπε ακόμη, πως «η πρόσκληση προς υποψήφιους επενδυτές είναι ανοικτή, σαφής και ξεκάθαρη». Προηγουμένως, είχε δηλώσει ότι «σταθερός στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας και αυτό, διότι είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης ενός χρόνιου προβλήματος».

    Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑ) που συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας κ. Γιάννη Παπαθανασίου και των υπουργών Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνης Πάλλη - Πετραλιά και Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, αποφάσισε να μην αποδεχθεί τις προσφορές που κατατέθηκαν, καθώς αυτές που πληρούσαν τους όρους ήταν χαμηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες αποτιμήσεις του ανεξάρτητου εκτιμητή και για τις τρεις εταιρείες, ενώ ορισμένες από τις προσφορές που κατατέθηκαν δεν πληρούσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων οι καλύτερες οικονομικά προσφορές που κατατέθηκαν ήταν 24,5 εκατ. ευρώ για το πτητικό έργο από την Athens Airways/SkyOne), 33 εκατομμύρια ευρώ για την επίγεια εξυπηρέτηση από την Swissport και 15 εκατομμύρια ευρώ για την τεχνική βάση επίσης από την Swissport.

    Αντίστοιχα η αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή ήταν 45,7 εκατομμύρια ευρώ για το πτητικό έργο, 44,8 εκατ. ευρώ για την επίγεια εξυπηρέτηση και 16,7 εκατομμύρια ευρώ για την τεχνική βάση.

    Μετά την εξέλιξη αυτή η ΔΕΑ αποφάσισε να συνεχίσει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης, με βάση τις προβλέψεις του νόμου περί αποκρατικοποιήσεων απευθύνοντας δημόσια ανοικτή πρόταση σε επιχειρηματικούς ομίλους - πολύ περισσότερο σε επιχειρηματικούς ομίλους που αντιλαμβάνονται την αξία της Ολυμπιακής για την Ελλάδα - με τη μέθοδο της απευθείας διαπραγμάτευσης και με στόχο τη συνολική, υγιή και βιώσιμη λύση στο θέμα της Ολυμπιακής.

    Παράλληλα, θα ζητηθεί αμέσως η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έτσι ώστε να συμπληρωθεί, με βάση τις εξελίξεις του διαγωνισμού, η απόφαση του περασμένου Σεπτεμβρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το συγκεκριμένο θέμα. Σκοπός της Κυβέρνησης είναι η συνέχιση της διαδικασίας πάντοτε υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπό την εποπτεία του Επιτρόπου Παρακολούθησης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 February 2009 - 11:30:27 UTC