Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: "Εκλογές τώρα"
  • [02] "Οι αγρότες θα πληρωθούν κανονικά"

  • [01] Γ.Παπανδρέου: "Εκλογές τώρα"

    "Ζητάμε εκλογές για να προλάβουμε τα χειρότερα και προτείνω δημόσια προς τον πρωθυπουργό μία συμφωνία για τη διεξαγωγή εκλογών τώρα, ή το αργότερο μέχρι, ή με τις Ευρωεκλογές, οπότε, έτσι και αλλιώς, θα στηθούν κάλπες και συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην εισηγητική του ομιλία στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Ζάππειο.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για την πορεία της χώρας, λέγοντας ότι αυτή οφείλεται στις πολιτικές της κυβέρνησης, που έχουν σηματοδοτήσει την κρίση εδώ και πέντε χρόνια. Ακόμη δεν θεώρησε την κυβερνητική πολιτική απλώς λανθασμένη, ή οφειλόμενη σε ανικανότητα, αλλά τη χαρακτήρισε συνειδητή επιλογή κυριαρχούμενη από αντιλήψεις και πρακτικές που οδηγούν σε αδιέξοδα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η χώρα είναι ανοχύρωτη στην επερχόμενη διεθνή κρίση και επισήμανε ότι τόσο για την αντιμετώπιση της εσωτερικής, όσο και της διεθνούς κρίσης, δεν υπάρχει σχέδιο.

    "Χρειάζεται νέα πορεία και νέα κυβέρνηση, που θα βγάλει τη χώρα και την κοινωνία από την κρίση, θα ξαναδώσει ελπίδα και σιγουριά και θα στηριχθεί στη συμμαχία των αδύναμων και δημιουργικών δυνάμεων", τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι αυτή τη νέα πορεία δεν μπορεί να την εγγυηθεί η σημερινή κυβέρνηση.

    Ως προϋποθέσεις για τη νέα πορεία ο Γ. Α. Παπανδρέου εξήγγειλε πέντε σημεία:

  • Συλλογικότητα και ενότητα και πρόταξη μίας συμμαχίας παραγωγικών στρωμάτων, που θα στηρίζουν και τους αδύναμους, απέναντι σε μια κυβέρνηση που διχάζει και διαιρεί την κοινωνία.

  • Πρόγραμμα - δέσμευση - σχέδιο και κράτος δικαίου απέναντι στην ανομία και την ατιμωρησία, με βασικούς άξονες την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, την τιμωρία των ενόχων όσο ψηλά και αν βρίσκονται, την αξιολόγηση και τη λογοδοσία και τη στελέχωση της δημόσιας διοίκησης, με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

  • Αμεσα μέτρα εξόδου από την κρίση με στοχεύσεις ξαναζωντανέματος της αγοράς και στήριξη των αδυνάτων μέσω δίκαιης αναδιανομής του πλούτου.

  • Νέο αναπτυξιακό πρότυπο, "πράσινη ανάπτυξη", δηλαδή δημιουργία νέου πλούτου, μέσω της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας.

  • Κυβέρνηση παρούσα στην ΕΕ και διεθνώς έναντι της πεντάχρονης απουσίας της κυβέρνησης της ΝΔ από τα παραπάνω και, όπως σημείωσε "μια κυβέρνηση που ξέρει και μπορεί να διαπραγματεύεται, διαθέτει σχέδιο το οποίο μπορεί να προωθήσει και να γίνει αποδεκτό από την ΕΕ και τις διεθνείς αγορές".

    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι τον περασμένο Ιούνιο είχε ζητήσει τη διενέργεια εκλογών, θέτοντας ως προϋπόθεση τη διαλεύκανση των σκανδάλων και πρόσθεσε ότι προφανώς αυτή η προϋπόθεση δεν ισχύει, καθώς ήταν ξεκάθαρη η επιλογή Καραμανλή για παραγραφή.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι τίποτα δεν θα είναι εύκολο την επομένη των εκλογών και η ανοικοδόμηση της χώρας απαιτεί τη συνεργασία όλων.

    Τονίζοντας, όμως, με έμφαση ότι "αυτή την κρίση δεν μπορεί να την πληρώσουν άλλο, καθώς, ήδη, έχουν πληρώσει πολλά τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

    Το ερώτημα είναι αν θα μείνουμε σε μια πορεία αυτοκαταστροφής ή θα προχωρήσουμε στην εκλογή μιας νέας κυβέρνησης που θα θέτει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινώσει τους νέους εθνικούς στόχους που θα κινητοποιήσουν τις δημιουργικές δυνάμεις.

  • ** Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο των δράσεων του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος για διάλογο με τους αγρότες, θα πραγματοποιήσουν από σήμερα εως και τις 10 Φεβρουαρίου επισκέψεις σε νομούς όλης της χώρας.

    [02] "Οι αγρότες θα πληρωθούν κανονικά"

    «Οι Έλληνες αγρότες θα πληρωθούν κανονικά και στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρης Χατζηγάκης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε χθες με την Επίτροπο Γεωργίας, Μάριον Φίσερ Μποέλ.

    Όπως τόνισε ο υπουργός, είχαν μια εποικοδομητική συνεργασία με τη Δανέζα Επίτροπο, την οποία ενημέρωσε αναλυτικά για το πραγματικό ύψος των ζημιών, που υπέστη η αγροτική παραγωγή της Ελλάδας το 2008.

    Ο κ. Χατζηγάκης επισήμανε ότι «όλες οι ενέργειες της κυβέρνησης ήταν στο πλαίσιο των κοινοτικών κανονισμών», ενώ σημείωσε ότι «πρόκειται για αποζημιώσεις, λόγω κακών καιρικών συνθηκών, οι οποίες θα δοθούν με βάση τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, τον οποίο έχει εγκρίνει η ΕΕ».

    Ο κ. Χατζηγάκης τόνισε ότι «για λόγους πλήρους διαφάνειας, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Επιτροπή, δίνοντας πλείονες πληροφορίες» και συμπλήρωσε πως με την Επίτροπο Μποέλ συζήτησαν και γενικότερα θέματα, που απασχολούν τον ελληνικό αγροτικό τομέα.

    Καταλήγοντας ο υπουργός, έστειλε μήνυμα προς τους Έλληνες αγρότες, διαβεβαιώνοντάς τους ότι «οι πληρωμές θα γίνουν κανονικά και στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα».

    Ανοιχτό το μπλόκο του Προμαχώνα

    Αύριο πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση εκπροσώπων των "Αδέσμευτων Αγροτών" από το μπλόκο του Προμαχώνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρη Χατζηγάκη, αλλά και με υπηρεσιακό παράγοντα του ΕΛΓΑ.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο Αδέσμευτων Αγροτών Αλιστράτης, Γιώργο Κασάπογλου, "το ραντεβού ήταν επιθυμητό και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να λήξουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών στον Προμαχώνα".

    Ο τόπος και ο ακριβής χρόνος της συνάντησης δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

    Στο μεταξύ, αργά το μεσημέρι οι αγρότες άνοιξαν το μπλόκο στον Προμαχώνα, σε ένδειξη καλής θέλησης, επιτρέποντας τη διέλευση των φορτηγών και ΙΧ αυτοκινήτων, ενώ νωρίτερα, ορισμένοι είχαν αποχωρήσει, δηλώνοντας ότι η συγκεκριμένη μορφή δράσης τους έχει ολοκληρωθεί.

    Αγωνιστική ετοιμότητα δηλώνουν οι αγρότες στα Χανιά

    Απολογισμό των πολυήμερων κινητοποιήσεων τους έκαναν σήμερα οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων των αγροτών στα Χανιά.

    Μετά και τη χθεσινή απόφαση για αναστολή των κινητοποιήσεων τους οι αγρότες των Χανίων δηλώνουν ότι παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα και αναμένουν τα αποτελέσματα της συνάντησης που θα έχουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος Γιώργος Γωνιωτάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα όσα έγιναν στο λιμάνι του Πειραιά, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων. «Πηγαίναμε στην Αθήνα με σκοπό να κάνουμε μια ειρηνική πορεία από τον Πειραιά μέχρι το υπουργείο Γεωργίας, μια ειρηνική διαδήλωση, να συζητήσουμε με τους υπουργούς και να γυρίσουμε πίσω. Και αυτό αποδεικνύεται από τα εισιτήρια που είχαμε στα χέρια μας. Το λέω αυτό γιατί τελικά αντιμετωπίσαμε τα ΜΑΤ που μας επιτίθεντο με δακρυγόνα και χημικά».

    Ο κ. Γωνιωτάκης αναφερόμενος στις κατηγορίες περί υποκινούμενου αγώνα είπε: «Μας κατηγορούν ότι η κινητοποίηση ήταν κομματική. Θέλω να θυμίσω ότι στη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου στο Ηράκλειο οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ. Βολουδάκης, Νικηφοράκης, Μπαντουβάς, Αυγενάκης αλλά και η κα Κεφαλογιάννη που απουσίαζε και έστειλε επιστολή, δήλωσαν ότι συμπαραστέκονται στον αγώνα μας και θα είναι μαζί μας στο υπουργείο. Ήταν μια ομόφωνη απόφαση, ξεκάθαρη προς όλες τις κατευθύνσεις».

    Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αγροτών παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων νομού Χανίων Ηλίας Χαλακατεβάκης ευχαρίστησε τους φορείς του νομού που συμπαραστάθηκαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 February 2009 - 15:30:14 UTC