Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Με υπευθυνότητα απέναντι στην κρίση"
  • [02] "Χρειάζεται νέα εντολή από τον ελληνικό λαό"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] Αλλαγές στη φορολογική πολιτική

  • [01] "Με υπευθυνότητα απέναντι στην κρίση"

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με δήλωσή του στο Μέγαρο Μαξίμου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει καθαρό σχέδιο και σταθερή βούληση για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης η οποία, όπως είπε, τώρα είναι πιό έντονη από το παρελθόν και έχει χτυπήσει την πόρτα της χώρας μας.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι αυτός της υπευθυνότητας και εκείνος της ανευθυνότητας. Και πρόσθεσε ότι κάποιοι υπόσχονται εύκολες και ανέξοδες λύσεις αλλά τέτοιες λύσεις δεν υπάρχουν ενώ αυτοί οι δρόμοι οδηγούν σε αδιέξοδο.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η υπεύθυνη και σταθερή πολιτική της κυβέρνησης εγγυάται καλύτερη μέρα για όλους τους πολίτες. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης στηρίζεται σε τρεις άξονες στην διατήρηση της ανάπτυξης έστω και με μειωμένους ρυθμούς φέτος, αλλά με υψηλότερους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ρευστότητας της οικονομίας, στην ενίσχυση των επιχειρήσεων, την τόνωση των δημοσίων επενδύσεων και την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

    Δετύερος στόχος είναι η δημοσιονομική εξυγίανση με συγκράτηση των δαπανών, περιορισμό της σπατάλης και περιορισμό της φοροδιαφυγής. Τρίτος στόχος είναι η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων στα όρια αντοχής της οικονομίας με στοχευμένες παρεμβάσεις σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, με ταυτόχρονη θωράκιση της απασχόλησης. Η κοινωνική συνοχή είναι βάση, είπε της πολιτικής της κυβέρνησης. Τίποτα δεν είναι εύκολο ούτε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι ο καθένας πρέπει να βοηθήσει για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση.

    Χωρίς τη στήριξη της επιχειρηματικότητας δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς τον περιορισμό των ελλειμμάτων, δεν μπορούν να υπάρξουν οι αναγκαίοι πόροι για τη στήριξη των κοινωνικά ασθενέστερων και χωρίς τη δημοσιονομική εξυγίανση δεν ενισχύεται η αξιοπιστία της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι χωρίς στοχευμένες δράσεις δεν προχωράει η οικονομία. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι καμιά οικονομική πολιτική δεν μπορεί να προχωρήσει από μόνη της, απαιτείται πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον που να ευνοεί τη συναίνεση. Είναι ανάγκη, σημείωσε, οι κοινωνικές ομάδες να συνυπολογίζουν το κοινωνικό σύνολο, να αποφεύγονται οι μετωπικές συγκρούσεις καθώς δεν μπορεί να ισχύει το "όχι σε όλα".

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι με το νέο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, μετά και την αναθεώρηση των εκτιμήσεων όλων των διεθνών οργανισμών, η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της όλα τα δεδομένα με ένα νέο μίγμα πολιτικής. Καμμία χώρα και καμμία κοινωνία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της την παγκόσμια κρίση. Ωστόσο μπορούμε με συγκεκριμένο πρόγραμμα να αποτρέψουμε τις βαρειές επιπτώσεις με ρεαλισμό και σταθερή πολιτική.

    [02] "Χρειάζεται νέα εντολή από τον ελληνικό λαό"

    Στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, θα μιλήσει σήμερα ο Γ.Παπανδρέου.

    Εκλογές μέχρι τον Ιούνιο ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εφ' όλης της ύλης την οποία παραχώρησε στους πολιτικούς συντάκτες.

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τον πρωθυπουργό να κάνουν μια καθαρή συμφωνία, όπως είπε, για εκλογές, είτε πριν είτε ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Η συμφωνία που πρότεινε ο κ. Παπανδρέου περιλαμβάνει ακόμη ένα σκέλος που αφορά τη συναινετική εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

    Σχετικά με το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι έχουμε έναν πετυχημένο πρόεδρο ο οποίος αν θελήσει να έχει δεύτερη θητεία θα στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεσε πως η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση όταν έρθει η ώρα της εκλογής Προέδρου θα αξιολογήσει το συμφέρον της χώρας σχετικά με το ποιά θα είναι η επιλογή του ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που απορριφθεί η πρότασή του από τον πρωθυπουργό και δεν γίνουν εκλογές μέχρι τον Μάρτιο του 2010. Σε κάθε περίπτωση τόνισε ο κ. Παπανδρέου το ΠΑΣΟΚ σέβεται τον θεσμό του Προέδρου και στηρίζει τον Κάρολο Παπούλια.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί την αυτοδυναμία και συνέστησε υπομονή σε όσους δυσπιστούν ενώ απαντώντας στο ερώτημα εάν το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει δήλωσε ότι είναι πιό έτοιμο και από το 1981 να κυβερνήσει διότι έχει και εμπειρία και γνώση και ξέρει πού πρέπει να πάει ο τόπος. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την μη αποδοχή της διεξαγωγής εκλογών με τον εκλογικό "νόμο Παυλόπουλου" ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι αυτό θα ήταν μεν εύκολη στάση αλλά ταυτόχρονα και πολύ ευκαιριακή. Και πρόσθεσε ότι ο κόσμος θέλει μια κυβέρνηση που να πιστεύει σε αρχές και όχι να παίζει με τους θεσμούς. Ανέφερε επίσης ότι ως κυβέρνηση θα φέρει αμέσως στη Βουλή νέα πρόταση εκλογικού νόμου.

    Σε ερώτηση πώς θα αντιδράσει το ΠΑΣΟΚ στο ενδεχόμενο, ενόψει εκλογών, να επιχειρήσει η κυβέρνηση συμψηφισμό μέσω της υπόθεσης Ζίμενς, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το θέμα είναι στη δικαιοσύνη προσθέτοντας εμφατικά ότι στη δικαιοσύνη δεν υπάρχουν συμψηφισμοί. Τόνισε επίσης ότι ο κ. Καραμανλής δεν έχει δικαίωμα να παίξει προεκλογικά με αυτά τα θέματα. Και τον κατηγόρησε ότι αναλαμβάνει τις ευθύνες για τη συγκάλυψη των υποθέσεων και τον διασυρμό του πολιτικού κόσμου.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην προϋπόθεση που είχε θέσει προ έτους περίπου για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών με προηγούμενη εκκαθάριση των σκανδάλων, τόνισε ότι ο όρος αυτός δεν υφίσταται σήμερα λόγω των αποφάσεων της κυβέρνησης και της ξεκάθαρης επιλογής του κ. Καραμανλή να προχωρήσει σε παραγραφή των εγκλημάτων και των σκανδάλων.

    Στην ερώτηση πώς αντιμετωπίζει το εύρημα των δημοσκοπήσεων περί πρωθυπουργικής καταλληλότητας που βγαίνει υπέρ του κ. Καραμανλή ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων αλλά και όλους να κριθεί επί ίσοις όροις. Εξηγώντας ανέφερε ότι πρέπει να κριθεί ως υπουργός Παιδείας, ως υπουργός Εξωτερικών, από το αν κατάφερε να διαπραγματευθεί σωστά τα εθνικά συμφέροντα, εάν διαπραγματεύτηκε σκληρά και αποφασιστικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για το αν είναι ικανός πρωθυπουργός ή όχι ζήτησε να κριθεί αύριο. Επίσης ζήτησε να κριθεί από το αν θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του καθώς και να κριθεί ο κ. Καραμανλής με βάση το τι υποσχέθηκε και το τι έπραξε στα πέντε χρόνια που κυβερνάει τη χώρα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην εισαγωγική του ομιλία τόνισε ότι ο ίδιος συμμερίζεται την βαθιά ανησυχία του ελληνικού λαού για την πορεία της χώρας η οποία εντείνεται από επικίνδυνες επιλογές της κυβέρνησης. Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν ως πρωθυπουργός θα συγκαλεί το Συμβούλιο Αρχηγών, τόνισε ότι εάν είχε να αντιμετωπίσει μια διεθνή κρίση όπως η σημερινή, θα είχε καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς για να συζητήσει μαζί τους τρόπους εξόδου από αυτήν.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ το 2007 πήγε σε εκλογές για τον προϋπολογισμό, σήμερα δεν έχει προϋπολογισμό. Για όλα αυτά πρόσθεσε η χώρα χρειάζεται μια νέα πορεία που θα βγάλει την οικονομία και την κοινωνία από την κρίση. Χρειάζεται μια νέα εντολή από τον ελληνικό λαό και μια νέα κυβέρνηση η οποία θα δημιουργήσει συνθήκες ανάτασης, έμπνευσης και ευρύτερης συναίνεσης.

    Απάντηση Ευ. Αντώναρου

    «Δεν μας αφορά καθόλου η εκλογολογία, στην οποία επιδόθηκε για μια ακόμη φορά, όπως κάνει μονότονα το τελευταίο διάστημα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος, σχολιάζοντας την συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Παπανδρέου.

    «Θα περίμενε κανείς, σήμερα, από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διατυπώσει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, για την αντιμετώπιση των συνεπειών, που προκαλεί η διεθνής οικονομική κρίση. Να πει ξεκάθαρα και χωρίς μισόλογα τι λύσεις προτείνει για όσα απασχολούν πραγματικά τους πολίτες. Τίποτε από αυτά δεν έγινε. Αντίθετα, γίναμε όλοι - για μια ακόμη φορά - μάρτυρες μιας άκρατης κενολογίας, ενός μικροκομματικού λαϊκισμού, μιας ασυγκράτητης παροχολογίας. Όμως, με τα λόγια τα προβλήματα δεν λύνονται», τόνισε ο κ. Αντώναρος και και κατέληξε: «Η κυβέρνηση είναι σταθερά προσανατολισμένη στο έργο και την αποστολή της. Στην επεξεργασία και την εφαρμογή συγκεκριμένων λύσεων για τα ζητήματα που προκύπτουν από τη διεθνή κρίση και για τη χώρα μας. Στην εξεύρεση τρόπων που θα περιορίσουν ουσιαστικά τις συνέπειες της κρίσης για όλους. Και κυρίως για εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Με πρόγραμμα, με σχέδιο, με κοινωνική ευαισθησία. Με αίσθημα ευθύνης προς τη χώρα και τους πολίτες της. Αυτό είναι το κύριο μέλημα μας».

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Εκδήλωση με θέμα "Ο ρόλος των ΟΠΑΑΧ στην περιφέρεια Κ.Μακεδονίας" διοργανώνει η Αναπτυξιακή Νομού Θεσσαλονίκης ΑΕ., στο Συνεδριακό Κέντρο "Ν. Γερμανός" της ΔΕΘ. (09:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Συνέδριο με θέμα "Νέοι Αγρότες και Επιχειρηματικότητα" διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, στο πλαίσιο της Zootechnia (αίθουσα CORONA). (09:00:00, Θεσσαλονίκη/ΔΕΘ), Σημείωση: Στις 12 θα πάει στο συνέδριο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Παπαδόπουλος

  • Συνέδριο για ΑΜΕΑ με ομιλητές Γ. Παπανδρέου, Μ. Αποστολάκη, Δ. Αβραμόπουλο, Φ. Πετραλιά - 09:00:00, Αθήνα/ξεν. NOVOTEL - Μάρνη (GRC), (Μέτσιος Θ.)

  • Απολογία αστυνομικού, που πυροβόλησε υπάλληλο Security έξω απ΄την κατοικία του Αμερικανού πρέσβη (09:00:00, Αθήνα/Ευελπίδων)

  • Τον Γενικό Διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου Νικόλαο Αιμιλίου θα δεχθεί στο γραφείο του, ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης (09:30:00, Θεσσαλονίκη/Νομαρχία)

  • Υπογραφή συμφωνίας εκπαιδευτικής συνεργασίας του ΥΠΕΞ Κύπρου με το ΠΑΜΑΚ (Αίθουσα συγκλήτου) (11:00:00, Θεσσαλονίκη/ΠΑΜΑΚ)

  • Συνάντηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Α. Τσίπρα (11:30:00, Αθήνα/ΥΠΕΧΩΔΕ)

  • Συγκέντρωση-διαμαρτυρία Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας στην είσοδο της ΔΕΘ (πύλη ΧΑΝΘ) (12:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Δεξίωση για το Νέο Ετος παραθέτουν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα (13:00:00, Αθήνα/ξενοδοχείο "Μ. Βρετανία")

  • Εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας στο πλαίσιο της Zootechnia (Συνεδριακό Κέντρο Ν. Γερμανός, αιθ. C) (17:00:00, Θεσσαλονίκη/ΔΕΘ)

  • Συζήτηση με θέμα "Νέος Πρόεδρος - Νέα Πολιτική; Η διαμόρφωση των ευρωατλαντικών σχέσεων μετά την εκλογή Ομπάμα και η θέση της Ελλάδας" οργανώνει το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (18:00:00, Αθήνα/Χιλλ 3-5, Πλάκα). Ομιλητές: Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Χάρης Παπασωτηρίου, Κωνσταντίνος Υφαντής και Γεώργιος Τζογόπουλος

  • 25η Σύνοδος των Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών της χώρας, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου. (19:00:00, Ξάνθη/Ξενοδοχείο Ελισσώ)

  • Ημερίδα με θέμα "Το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας και γεωργίας" συνδιοργανώνουν η TV100 και η HELEXPO A.E., στο πλαίσιο της Zootechnia (Συνεδριακό κέντρο Ν. Γερμανός, αιθ. Α - 19:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Την έκθεση "Νερό/Ρεύματα", που φιλοξενείται στην Αποθήκη 1, στο Λιμάνι, θα εγκαινιάσει ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης. (19:30:00, Θεσσαλονίκη/Λιμάνι)

  • Εγκαίνια της έκθεσης "Η Γελοιογραφία στην Ευρώπη των 27" από τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα, στην Αποθήκη Γ' (Α' Προβλήτα Λιμένος Θεσσαλονίκης. (20:30:00, Θεσσαλονίκη/Λιμάνι )

  • Επίσκεψη Ντόρας Μπακογιάννη στο Μόναχο

    Αθλητική ατζέντα

  • Βόλεϊ-Α1 Γυναικών (17η ημέρα) - 18:00:00, Μαρκόπουλο/Μαρκόπουλο (GRC), 18.00 Μαρκόπουλο - Παναθηναϊκός --Novasports4--

  • Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (14η ημέρα) - 19:00:00, Ερμούπολη/Σύρος (GRC), 19.00 Φοίνικας Σύρου - Ολυμπιακός --Novasports3--

    [04] Αλλαγές στη φορολογική πολιτική

    Την εξειδίκευση του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2008-2011, το οποίο ήδη έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συζήτησε η Διυπουργική Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Οι βασικές αρχές του προγράμματος, που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου είναι η στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης, η μείωση της κρατικής σπατάλης και η στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά πολιτών.

    Ο κ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε, επίσης, παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η σταδιακή μείωση του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος, δήλωσε ο κ.Παπαθανασίου και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης αποτελεί το σχέδιο της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

    Το ισχυρότερο όπλο μας, πρόσθεσε ο κ. Παπαθανασίου, απέναντι στην κρίση, είναι η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Θα υπάρχει θετικός ρυθμός ανάπτυξης, παρά τις αντίξοες οικονομικές διεθνείς συνθήκες, λόγω των επενδύσεων που προβλέπονται μέσω του επενδυτικού νόμου, της εφαρμογής του εθνικού στρατηγικού πλαισίου αναφοράς (ΕΣΠΑ) και των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναγκαιότητα μείωσης των κρατικών δαπανών και επισήμανε ότι το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν είναι ένα πρόγραμμα λιτότητας ούτε παροχών, αλλά διασφαλίζει την ανάπτυξη και με στοχευμένες ενισχύσεις στηρίζει τους ασθενέστερα οικονομικά πολίτες.

    Οι δαπάνες θα περιοριστούν δραστικά στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ παράλληλα τα έσοδα θα ενισχυθούν. Ταυτόχρονα θα εξειδικευτούν τα μέτρα βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

    Αναφερόμενος ο κ. Παπαθανασίου στα θέματα προσλήψεων στο δημόσιο, είπε ότι οι νέες προσλήψεις θα είναι λιγότερες από τον αριθμό των όσων συνταξιοδοτούνται. Επίσης ότι η εισοδηματική πολιτική θα καλύπτει τον πληθωρισμό, ενώ η καταβολή μισθών και επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνεται από μία και μόνη υπηρεσία.

    Παράλληλα, προωθείται η μείωση κατά 10% των δαπανών σε όλους τους κωδικούς εκτός εκείνους που αφορούν τους μισθούς και τις συντάξεις. Η εξοικονόμηση δαπανών αναμένεται να είναι σε αυτή την περίπτωση περίπου 500 εκατ. ευρώ.

    Επίσης, από την εξοικονόμηση των δαπανών του υπουργείου Υγείας αναμένεται επίσης ο περιορισμός των δαπανών κατά 500 εκατ ευρώ. Ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε ακόμη θα μειωθούν κατά 10% οι συμβάσεις έργου το 2009 σε σχέση με το 2008, ενώ θα συνεχιστεί η προσπάθεια μείωσης των δαπανών των ΔΕΚΟ.

    Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε, είπε ο κ. Παπαθανασίου, είναι οι όποιες περικοπές δαπανών να ξεκινούν από το κράτος. Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους πολίτες περικοπές στο εισόδημά τους, εάν πρώτα το κράτος δεν ανταποκρίνεται στον περιορισμό των δαπανών. Οι προβλέψεις του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2008-2011 είναι ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες.

    Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Παπαθανασίου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ την ίδια ώρα που αναγνωρίζει τα οικονομικά προβλήματα, την ίδια ώρα που αναφέρεται σε προσφυγή σε διεθνούς οργανισμούς, την ίδια ώρα που καταστροφολογεί, με ανακοινώσεις του προβαίνει σε παροχές ύψους 11 δισ. ευρώ. Εξάλλου, είπε σε σχέση με την επιστολή του ΣΕΒ για την οικονομία, ότι όλοι πρέπει να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και περιμένουμε από το ΣΕΒ να το πράξει αυτό με επενδύσεις και πάντως όχι να προτείνει νέες επιδοτήσεις για τον ΣΕΒ.

    Αλλαγές στη φορολογική πολιτική

    Ο κ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε, επίσης, παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Ειδικότερα, επαναφέρεται το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η κατάργηση του οποίου προβλέπονταν στον τελευταίο φορολογικό νόμο.

    Ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγο της οικονομικής κρίσης οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Παράλληλα, αυξάνεται η φορολογία στα τσιγάρα και στα ποτά.

    Ειδικότερα, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα αυξάνεται από 75% σε 80%, ενώ αύξηση κατά 20% προβλέπεται στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά και στην μπύρα, με εξαίρεση το κρασί.

    Ο υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε επίσης αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του αφορολόγητου για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ), προκειμένου, όπως είπε, να διορθωθούν αδικίες του υφιστάμενου προβλήματος.

    Ειδικότερα, θεσπίζεται αφορολόγητο όριο 200 χιλιάδες ευρώ (αντικειμενικής αξίας) για κάθε οικογένεια, το οποίο προσαυξάνεται κατά 30 χιλιάδες ευρώ για τις οικογένειες που έχουν απο τρία παιδιά και πάνω. Για τους άγαμους το αφορολόγητο όριο θεσπίζεται στα 100 χιλιάδες ευρώ.

    Ο συντελεστής του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων παραμένει στο 1 τοις χιλίοις. Σημειώνεται ότι με το σημερινό καθεστώς ίσχυε αφορολόγητο όριο 300 χιλιάδες ευρώ, που αφορούσε όμως μόνο την κύρια κατοικία του φορολογούμενου και στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό εξαντλούνταν σε πολύ χαμηλότερα όρια καθώς η αξία της κύριας κατοικίας των φορολογούμενων δεν έφτανε τα 300 χιλιάδες ευρώ.

    Ο κ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε ακόμη την μετάθεση για το 2010 (εισοδήματα 2009) της εφαρμογής των νέων τεκμηρίων διαβίωσης, τα οποία, όπως διευκρίνισε, θα είναι λίγα, απλά και δίκαια.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο υπουργός, από την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι απώλειες των εσόδων θα ανέλθουν σε 400 εκατ. ευρώ, ενώ από την αύξηση των συντελεστών του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε τσιγάρα-ποτά, τα φορολογητέα έσοδα θα αυξηθούν κατά 350 εκατ. ευρώ.

    Το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,1% για το 2009 και κατά 1,6% και 2,3% για τα έτη 2010 και 2011.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της να συνεχίσει τη δημοσιονομική εξυγίανση δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη μείωση του δημοσίου χρέους.

    Εξ αιτίας της τρέχουσας δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας το χρέος αναμένεται να αυξηθεί στο 96,3% του ΑΕΠ το 2009 έναντι του 94,6% του 2008, αλλά το 2010 και το 2011 θα σημειωθεί μείωση του δημοσίου χρέους στο 96,1% και στο 94,7%, αντιστοίχως.

    Επισημαινεται ακόμα ότι η αναπόφευκτη αύξηση του κόστους δανεισμού επιφέρει αύξηση των δαπανών για τόκους οι οποίοι φθάνουν το 4,5% το 2009 από το 4% του 2008. Ωστόσο οι τόκοι αυτοί μειώνονται ελαφρά στο 4,4% το 2010 και 4,3% το 2011. "Καθώς οι συνθήκες των αγορών αναμένεται σταδιακά να βελτιωθούν".

    Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης περιλαμβάνει δύο σενάρια: το πρώτο αποκαλείται βασικό και είναι περισσότερο αισιόδοξο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με το δεύτερο που αποκαλείται εναλλακτικό σενάριο και περιλαμβάνει δυσμενέστερα στοιχεία.

    Ειδική αναφορά υπάρχει για την ποιότητα των δημοσίων οικονομικών, την περικοπή των δαπανών και την αύξηση των εσόδων.

    Εξάλλου η διασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών αποτελεί, σύμφωνα με το πρόγραμμα, βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής.

    Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης έφθασε το 3,7% του ΑΕΠ το 2008. Αναμένεται ότι στα ίδια επίπεδα θα διαμορφωθεί και το 2009 ενώ για το 2010 αναμένεται μείωση στο 3,2% και περαιτέρω μείωση στο 2,6% το 2011.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 6 February 2009 - 5:30:19 UTC