Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οδηγούνται στην εξαθλίωση"
  • [02] Σύνοδος Περιφερειαρχών

  • [01] "Οδηγούνται στην εξαθλίωση"

    Δεν υπάρχει στήριξη των αγροτών, οδηγούνται στην εξαθλίωση, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος από το βήμα της Βουλής, στην ομιλία του επί της επίκαιρης ερώτησης προς τον πρωθυπουργό σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Κρήτης.

    Ο κ.Αλαβάνος έκανε λόγο για πρακτική της κυβέρνησης που προσέβαλε την ευαισθησία του κρητικού λαού, και κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει "συγγνώμη από αυτόν τον κόσμο, ο οποίος έχει τρωθεί στο φιλότιμό του".

    Γιατί τους αντιμετωπίσατε με χημικά και βία ρώτησε τον κ. Καραμανλή "Γιατί ξύπνησαν τα γονίδια της παράταξής σας, που έβλεπε πάντα την Κρήτη ως μία από τις μαχόμενες εστίες για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, ενάντια στο μοναρχισμό, ενάντια στις δικτατορίες, ενάντια στον αυταρχισμό; Γιατί θέλατε να δώσετε ένα μάθημα στους αγρότες; Οφείλετε να ζητήσετε αποκατάσταση, μια συγγνώμη από αυτόν τον κόσμο, ο οποίος έχει τρωθεί στο φιλότιμό του, που ξέρετε τι σημασία έχει αυτό για Κρητικούς [...] και κάντε έμπρακτη τη συγγνώμη σας με συγκεκριμένες δεσμεύσεις", είπε ο κ. Αλαβάνος.

    Συνάντηση Γ. Σουφλιά - Αλέξη Τσίπρα

    Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς είχε στο Υπουργείο μακρά συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το ζήτημα του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό.

    "Ενδιαφέρουσα" χαρακτήρισε ο κ.Σουφλιάς τη συζήτησή του με τον κ. Τσίπρα, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης και τόνισε ότι "σε ό,τι αφορά το υπουργείο, ό, τι ήταν να κάνει μέχρι τώρα το έχει κάνει", αναφερόμενος στο μάστερ πλαν, τη μελέτη για τους δρόμους στην πρώτη φάση, το διαγωνισμό για την κατασκευή τους, την ανάδειξη εργολάβου.

    "Περιμένουμε τις απαλλοτριώσεις από το δήμο για να προχωρήσουμε, καθώς και το φάκελο από το δήμο για την έγκριση της οικοδομικής άδειας", είπε ο κ.Σουφλιάς και αναφέρθηκε στη μέθοδο της "ανταποδοτικότητας", οι όροι της οποίας στη χώρα μας προβλέπονται από το ΠΔ του 1995 για τον Ελαιώνα και από το νόμο 2300/1995 και επαναλαμβάνονται και με το νόμο του 2006.

    "Από κεί και πέρα, όλοι θα θέλαμε και ιδιαιτέρως εμείς που είμαστε οπαδοί του Παναθηναϊκού, να γίνει το γήπεδο με το μεγαλύτερο δυνατό πράσινο, όμως, ταυτόχρονα πρέπει να βρεθούν και οι δυνατότητες, είτε αυτές είναι εξεύρεση χώρου, είτε οικονομικοί πόροι, για την κατασκευή του προγράμματος. Αυτό δεν είναι θέμα δικό μας, τουλάχιστον του ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά μπορεί κανένας να εφαρμόσει τους νόμους που ισχύουν με τη μέθοδο της ανταποδοτικότητας", τόνισε.

    Ερωτηθείς αν αποσυνδέει το θέμα του γηπέδου από το εμπορικό κέντρο, ο κ. Σουφλιάς απάντησε ότι δεν το αποσυνδέει και πως θεωρεί ότι για να γίνει το γήπεδο "χρειάζονται πόροι και η σχετική έκταση, χρειάζονται αποζημιώσεις". Το πώς θα δοθούν, εάν θα βρεθούν χρήματα για τις αποζημιώσεις ή θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της ανταποδοτικότητας, με αύξηση του συντελεστή δόμησης είναι δικαίωμα και δυνατότητα που έχει ο δήμος, συμπλήρωσε.

    Επιπλέον, ο κ.Σουφλιάς πρόσθεσε ότι "υπάρχει ο νόμος που επιβάλει συνεισφορά των διπλανών οικοπέδων, χρειάζεται παραπάνω επιφάνεια και επί της επιφάνειας αυτής που γίνεται το γήπεδο υπάρχουν υπερκείμενα κτίσματα, τα οποία κατεδαφίστηκαν και κατά το νόμο πρέπει να αποζημιωθούν, είτε με χρήματα από το δήμο, ή μέσω ανταποδοτικότητας".

    Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανέφερε ότι "αν υπάρχουν αντιρρήσεις για την κατασκευή εμπορικού κέντρου είναι θέμα που δεν ενδιαφέρει εμάς και δεν μπορούμε να παρέμβουμε ως υπουργείο για το πώς θα γίνει η αποζημίωση" και πρόσθεσε πως "είναι στο χέρι του δήμου και της ΠΑΕ να αντιμετωπίσουν αυτά τα θέματα".

    "Το αν θα περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ ή όχι και θα προβούν σε άλλες κατευθύνσεις οι αρμόδιοι, ο δήμος και η ΠΑΕ, ή θα εφαρμόσουν αυτά που έχουν τη δυνατότητα εκ του νόμου, είναι δική τους δουλειά. Πάντως, δεν μπορούμε να αρνούμαστε τη μέθοδο της ανταποδοτικότητας", πρόσθεσε.

    Δηλώσεις Αλέξη Τσίπρα

    "Με τον Υπουργό έχουμε διαφορετικές αφετηρίες ιδεολογικές και διαφορετική οπτική και διαφορετικές απόψεις σε μια σειρά από ζητήματα. Υπάρχουν όμως και συμπτώσεις σε πολλά ζητήματα. Στο ζήτημα της διπλής ανάπλασης υπάρχει σύμπτωση απόψεων στο ότι θέλουμε να γίνει το γήπεδο του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού. Και ως εκ τούτου νομίζω ότι η συζήτησή μας ήταν χρήσιμη. Θα δούμε τις πτυχές προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες για το γήπεδο του Παναθηναϊκού", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ μετά το τέλος της συνάντησης.

    Πρόσθεσε ότι από την πλευρά του ΥΠΕΧΩΔΕ θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες. Ήδη δημοσιεύεται στο φύλλο εφημερίδας της κυβέρνησης το master plan με σημερινή ημερομηνία του φύλλου του ΦΕΚ. Και νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει και η αντίστοιχη προτεραιότητα από την πλευρά του Δήμου, ώστε να βγει η άδεια εκσκαφών, να ξεκινήσουν οι εργασίες και να βγει και η οικοδομική άδεια, ανεξάρτητα από τη δικαστική πτυχή της υπόθεσης στο ΣτΕ που θα κρίνει το εμπορικό κέντρο, πρόσθεσε.

    Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε λέγοντας ότι "ως εκ τούτου νομίζω ότι απ΄ αυτή την πλευρά είχαμε μία γόνιμη συζήτηση και νομίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία στο μέλλον να ξανακουβεντιάσουμε, διότι υπάρχουν κι άλλες πτυχές οι οποίες παραμένουν ανοιχτές. Νομίζω όμως ότι από εδώ και στο εξής ο Δήμος, ο Παναθηναϊκός και ο ιδιοκτήτης πρέπει να βρουν μια λύση".

    Ερωτηθείς αν το γήπεδο είναι συνδεδεμένο με το εμπορικό κέντρο ή όχι, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:

    "Σε κάθε περίπτωση αυτό που λέμε εμείς και είναι γνωστές οι θέσεις μας είναι ότι η διαδικασία ανέγερσης του γηπέδου και με βάση το πρόκριμα της απόφασης του ΣτΕ είναι ανεξάρτητη από την εκδίκαση και από την τελική απόφαση του ΣτΕ. Και λέμε ότι θα ήταν κρίμα να περιμένουμε ένα και δύο χρόνια -όσο θα κάνει για να εκδοθεί η τελική απόφαση του ΣτΕ- και ο κόσμος του Παναθηναϊκού να μην βλέπει να προχωράνε οι εργασίες. Το ότι δίδεται το πράσινο φως να ξεκινήσουν οι εργασίες με την άδεια εκσκαφών, ελπίζουμε σύντομα και με την οικοδομική άδεια, είναι μια σημαντική εξέλιξη. Να μείνουμε σ΄ αυτά. Νομίζω ότι τα υπόλοιπα θα τα δούμε στη συνέχεια".

    ΣΥΝ για δηλώσεις Κ.Καραμανλή και Γ.Παπανδρέου

    «Η ελληνική κοινωνία, με τα τόσα προβλήματα και αδιέξοδα, υπέστη για άλλη μια φορά το ανούσιο θέαμα μιας δικομματικής φιέστας. Ο ένας μας είπε τι ωραία που θα τα κάνει και ο άλλος, απαντώντας, μας είπε τι ωραία που τα κάνει», τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τϋπου του ΣΥΝ, με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ καθώς και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για την οικονομία.

    «Η εν λόγω φιέστα θα ήταν ανάξια σχολιασμού αν δεν προκαλούσε κρύο ιδρώτα η σκέψη ότι υπάρχει η περίπτωση να συνεχίσουν να έχουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους και στο μέλλον», επισημαίνει ο ΣΥΝ.

    Για την Ολυμπιακή

    Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Κ. Χατζηδάκη για την Ολυμπιακή, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

    Όταν στη Βουλή τονίζαμε ότι η απόπειρα ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής ισοδυναμούσε με εθνικό έγκλημα και ότι θα οδηγούσε τον εθνικό αερομεταφορέα σε νέα μοιραία αδιέξοδα, εισπράτταμε από τον κ. Κ. Χατζηδάκη ειρωνείες και περισσή αλαζονεία.

    Το ομολογημένο τώρα ναυάγιο της, έτσι κι αλλιώς απαράδεκτης, ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής έρχεται να επιβεβαιώσει ότι για άλλη μια φορά η «Ολυμπιακή» χρησιμοποιήθηκε ως «πειραματόζωο» σε μια επιχείρηση που ως αντικειμενικό στόχο έχει τις μαζικές απολύσεις του προσωπικού της, την απόλυτη απαξίωση του εθνικού μας αερομεταφορέα και τελικά τη δραματική συρρίκνωση και κλείσιμό του.

    Η κυβέρνηση, αντί να επιμένει στον καταστροφικό ρόλο του «πλασιέ» για το ξεπούλημα της Ολυμπιακής και να απευθύνει εκκλήσεις σε εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα να αναλάβουν το ρόλο του αυτόκλητου «σωτήρα» της, οφείλει να αποσύρει τον Ν. 3717/2008, να σταματήσει τις απολύσεις προσωπικού και να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση της Ολυμπιακής ως δημόσιας εταιρείας με ένα σχέδιο για τη στήριξη και ανάπτυξή της.

    [02] Σύνοδος Περιφερειαρχών

    Ο απολογισμός των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (Π.Ε.Π.) όλων των περιφερειών της χώρας μέσω του Γβ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Κ.Π.Σ.) και οι προοπτικές του νέου Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2009 - 2013, βρέθηκαν στο επίκεντρο των εργασιών της 25ης Συνόδου των Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών, που ξεκίνησαν χθες στην Ξάνθη και ολοκληρώνονται αύριο, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου και του υφυπουργού Αθανάσιου Νάκου.

    Κατά την προσέλευσή του στο χώρο των εργασιών, ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους ιδιαίτερα γρήγορους, όπως τόνισε, ρυθμούς, με τους οποίους προχώρησε το Γβ Κ.Π.Σ., όταν τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία.

    Άσκησε κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά την πορεία υλοποίησης σημαντικών έργων υποδομής μέσω του Γβ Κ.Π.Σ., επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

    «Η πορεία απορρόφησης το Μάιο του 2004 ήταν μόλις 14,8% για τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Στις 31/12/2008 κλείσαμε υπερβαίνοντας το 100%. Το 2004 είχαν ενταχθεί μόλις 468 έργα, ενώ σήμερα εντάχθηκαν συνολικά 1.610 έργα, εκ των οποίων τα 1.210 έχουν ολοκληρωθεί».

    «Με αυτή την προοπτική της επιτυχίας και των ταχύτατων ρυθμών, που ήταν άγνωστη στο παρελθόν προχωράμε και το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ», τόνισε ο υπουργός.

    Ο Προκόπης Παυλόπουλος επανέλαβε τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι πάνω από το 80% του Δβ Κ.Π.Σ. θα δοθεί στην Περιφέρεια και αυτό, όπως είπε, αποδεικνύεται στην περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

    Υπογράμμισε, μάλιστα, πως ο κορμός του Π.Ε.Π. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στο Δβ Κ.Π.Σ. είναι 808 εκατομμύρια ευρώ και αν σε αυτά προστεθούν τα μερίδια από τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων, τότε το ποσό θα φθάσει και θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

    Σημείωσε, επίσης, ότι αν το νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης είναι μικρότερο, η συγκεκριμένη Περιφέρεια δεν πρόκειται να υπολείπεται σε τίποτα, καθώς θα της αναλογεί μεγαλύτερο μερίδιο, άρα και μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης.

    «Είναι ανάγκη οι υψηλοί ρυθμοί να συνεχιστούν. Είναι ανάγκη η περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης λόγω της τεράστιας σημασίας της να οδεύσει προς την ανάπτυξη, ώστε να συγκλίνει με άλλες περιφέρειες και όχι να είναι στην ουρά», τόνισε ο υπουργός.

    Λίγο μετά το μεσημέρι, ο υπουργός Εσωτερικών, συνοδευόμενος από το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρη Σταμάτη και το νομάρχη Ξάνθης, Γιώργο Παυλίδη, επισκέφθηκε το νέο σύγχρονο σταθμό - κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης.

    Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε πως το νέο κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το οποίο χαρακτήρισε "πραγματικό κόσμημα", θα ξεκινήσει σύντομα τη λειτουργία του, αφού στελεχωθεί με προσωπικό που θα αποφοιτήσει από τη σχολή και θα συμβάλλει τα μέγιστα στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

    Επίσης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πόλη θα συναντηθεί με τον Μητροπολίτη Ξάνθης κ.κ.Παντελεήμονα.

    Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ.Παυλόπουλος θα μιλήσει το απόγευμα στις εργασίες της Συνόδου, ενώ αύριο θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 6 February 2009 - 15:30:14 UTC