Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση με τους πρυτάνεις
  • [02] Επιτροπή Ψυχολόγων στην ΕΛ.ΑΣ
  • [03] Ομπάμα για το σχέδιο ανάκαμψης
  • [04] Ρυθμίζεται το θέμα της αποτέφρωσης
  • [05] "Στήριξη των μικρομεσαίων"
  • [06] "Δεν δίνουν διέξοδο τα ημίμετρα"
  • [07] Στο επίκεντρο η απασχόληση

  • [01] Συνάντηση με τους πρυτάνεις

    "Είχα την ευκαιρία σήμερα νβ ανταλλάξω απόψεις με όλους τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της χώρας. Θεωρώ ότι αυτή η συνάντηση ήταν εξαιρετικά χρήσιμη". Aυτό επισήμανε ο υπουργός Παιδείας κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, αφού ολοκληρώθηκε η συνάντηση του με τους πρυτάνεις.

    «Με ενημέρωσαν» συνέχισε ο υπουργός «όσο το δυνατόν λεπτομερέστερα και υπήρχε μια μεταξύ μας συμφωνία σε δυο επίπεδα: Πρώτον, να υπάρξει ένας αμφίδρομος διάλογος, ένας διάλογος ουσιαστικής επικοινωνίας και δεύτερον να υπάρξει μεταξύ μας η διάθεση, τα ζητήματα που μπορούν αυτή τη χρονική στιγμή να διευθετηθούν, αυτό να γίνει με καλή θέληση κι απβ τις δυο πλευρές. Θεωρώ ότι η συνάντηση αυτή είναι η αρχή πολλών άλλων συναντήσεων εργασίας με στόχο όσο την το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή των υφισταμένων νόμων, αλλά και διόρθωση των πλαισίων μέσα στα οποία λειτουργούν τα ελληνικά Πανεπιστήμια».

    Ο υπουργός τόνισε ότι δεν συζητήθηκαν λεπτομερώς συγκεκριμένα ζητήματα και ιδιαίτερα, αναφέρθηκε στη συζήτηση για το νόμο-πλαίσιο λέγοντας: «Αναφερθήκαμε σβ επιμέρους ζητήματα τα οποία αφορούν στο κάθε Πανεπιστήμιο ξεχωριστά. Η σημερινή συνάντηση, λοιπόν, ήταν μια συνάντηση γνωριμίας αλλά και, απβ την άλλη πλευρά, για να δούμε το πλαίσιο μέσα από το οποίο μπορεί να δρομολογηθεί η μεταξύ μας συνεργασία. Μια συνεργασία που σας είπα ότι κι από τις δυο πλευρές θέλουμε να είναι σε μια ισότιμη βάση, σε μια βάση αμφίδρομης επικοινωνίας. Και βεβαίως, εκεί που μπορεί να υπάρχει από την δική μας πλευρά και βούληση και διάθεση αλλά κυρίως η δυνατότητα, νβ αντιμετωπισθούν επιμέρους ζητήματα που αφορούν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα».

    Όσον αφορά στο κρίσιμο ζήτημα της χρηματοδότησης ο κ. Σπηλιωτόπουλος, είπε: «Για επιμέρους ζητήματα εκ των πραγμάτων θα υπάρξει συγκεκριμένη συζήτηση, θα υπάρχει συνεργασία και εκεί που μπορούν τα πράγματα να διορθωθούν θα διορθωθούν, δεν χωρά καμία αμφιβολία».

    Ο υπουργός ρωτήθηκε και για την πορεία της διαδικασίας για το διάλογο για την Παιδεία και επισήμανε: «Περιμένουμε και τις τελευταίες απαντήσεις, περιμένουμε δηλαδή κι από πλευράς του ΠΑΣΟΚ να δούμε ποιος θα είναι ο εκπρόσωπος που θα συμμετέχει στον διάλογο. Από εκεί κι έπειτα, είμαι βέβαιος ότι ο κ. Μπαμπινιώτης που είναι ο υπεύθυνος του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα στη σύγκληση του Συμβουλίου και στην, αν θέλετε, πρώτη συζήτηση των πρώτων απόψεων».

    Σε ερωτήσεις σχετικά με την χρηματοδότηση της εκπαίδευσης ο υπουργός αναφέρθηκε στην οικονομία λέγοντας:«Είναι σαφές ότι υπάρχει σχέδιο για την οικονομία και θα έλεγα ότι καλό θα ήταν αυτό το σχέδιο να είχε την ευρύτερη δυνατή και πολιτική και κοινωνική συναίνεση έτσι ώστε να είχε και τον χαρακτήρα του εθνικού σχεδίου για την οικονομία. Πολιτική και κοινωνική συναίνεση, που βεβαίως δεν εξαρτάται από τις δικές μας προτάσεις και απόψεις, εξαρτάται κυρίως από την υπεύθυνη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κατά μείζονα λόγο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όσο πιο υπεύθυνα στέκεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο μεγαλύτερη δυνατότητα πλατιάς πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης υπάρχει, έτσι ώστε οι όποιες προτάσεις μας να έχουν τον χαρακτήρα του εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης για την οικονομία».

    Για την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος μίλησε ο πρύτανης του Παντείου κ. Π. Τσίρης: «Τα Πανεπιστήμια, ως αυτοδιοικούμενα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, πρέπει να έχουν λόγο και ως προς τον αριθμό των εισακτέων και ως προς τον τρόπο εισαγωγής. Αυτό όμως είναι θέμα του διαλόγου που έχει ξεκινήσει και από πλευράς του Υπουργείου αλλά κι εμείς, από πλευράς της Συνόδου των Πρυτάνεων, με τη σύσταση μιας Ειδικής Επιτροπής η οποία εργάζεται και θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα στην επόμενη Σύνοδο και ενδεχομένως και σε μεθεπόμενη Σύνοδο».

    [02] Επιτροπή Ψυχολόγων στην ΕΛ.ΑΣ

    Υπογράφεται σήμερα η απόφαση για την δημιουργία της πρώτης Επιτροπής Ψυχολόγων στην Αθήνα, που θα αξιολογεί την ψυχική υγεία των αστυνομικών.

    Αυτό ανακοίνωσε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Δημοσίας Τάξεως Χρήστος Μαρκογιαννάκης, κατά την συζήτηση επερώτησης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την εγκληματικότητα στη χώρα μας.

    Όπως τόνισε ο κ. Μαρκογιαννάκης, η διαδικασία ξεκινάει άμεσα και θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες υπουργικές αποφάσεις για την σύσταση παρόμοιων Επιτροπών Ψυχολόγων, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε περιοχές που χρειάζονται, ώστε να αρχίσει η ψυχολογική αξιολόγηση των αστυνομικών και να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως το πρόσφατο που σημειώθηκε στην αμερικανική πρεσβεία.

    Ακόμα, ο κ. Μαρκογιαννάκης κάλεσε κόμματα και φορείς σε διάλογο ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα διάρθρωσης των αστυνομικών μονάδων, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύμπτυξης των μικρών αστυνομικών τμημάτων ενώ γνωστοποίησε ότι εξετάζει αλλαγή του προεδρικού διατάγματος που αφορά τις μεταθέσεις αστυνομικών.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επέκρινε την κυβέρνηση γιατί απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διακομματική επιτροπή για την αστυνομία και έκανε λόγο για κρίση εμπιστοσύνης της κοινωνίας η οποία, όπως είπε, νιώθει ανασφάλεια.

    «Οικονομία, εκπαίδευση και ασφάλεια είναι τα τρία μέτωπα της κοινωνίας έναντι της κυβέρνησης γιατί και στα τρία οι εξετάσεις που δώσατε οδήγησαν σε αρνητικά αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος. Παράλληλα επανέλαβε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για πρόωρες εκλογές λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση σπαράσσετε εσωτερικά και ζει μέρα με τη μέρα. Το ΠΑΣΟΚ ζητά εκλογές γιατί το κόστος των εκλογών είναι πολύ μικρότερο από το κόστος παραμονής της κυβέρνησης Καραμανλή στην εξουσία υπό τις δεδομένες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες».

    [03] Ομπάμα για το σχέδιο ανάκαμψης

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποίησε σήμερα ότι εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να δράσει, τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας ενδέχεται να επιδεινωθούν και να παραταθεί η ύφεση.

    "Δεν πρόκειται για τη συνηθισμένη ύφεση. Περνάμε τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά τη Μεγάλη Ύφεση", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέροντας τη "Χαμένη Δεκαετία" της Ιαπωνίας, τη δεκαετία του 1990, ως ένα παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί όταν η οικονομία δεν ανακάμπτει.

    "Έχουμε χάσει 3,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Όμως ίσως το πιο ανησυχητικό είναι ότι σχεδόν οι μισές από αυτές τις απώλειες σημειώθηκαν τους τρεις τελευταίους μήνες -- κάτι που σημαίνει ότι τα προβλήματα επιδεινώνονται αντί να βελτιώνονται", είπε, καλώντας ξανά το Κογκρέσο να εγκρίνει το σχέδιο ανάκαμψης των 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    "Είμαι απολύτως σίγουρος ότι μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα αλλά θα χρειαστεί να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα", επισήμανε.

    Στην πρώτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ορκωμοσία του ο Ομπάμα είπε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι η μοναδική που διαθέτει τους πόρους για να δώσει ώθηση στην οικονομία.

    "Μόνο η κυβέρνηση μπορεί να σπάσει το φαύλο κύκλο όπου οι χαμένες θέσεις εργασίας οδηγούν τους ανθρώπους να ξοδεύουν λιγότερα χρήματα, γεγονός που οδηγεί σε ακόμη περισσότερες απολύσεις. Το σπάσιμο αυτού του κύκλου είναι ακριβώς αυτό που προορίζεται να κάνει το σχέδιο που συζητείται στο Κογκρέσο", τόνισε.

    [04] Ρυθμίζεται το θέμα της αποτέφρωσης

    Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ το προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις για την δημιουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών.

    Αυτό ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ Εύας Μελά.

    Όπως ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, η όλη διαδικασία αυτού του πρωτόγνωρου, όπως το χαρακτήρισε, θεσμικού εγχειρήματος, βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να υπογραφεί το προεδρικό διάταγμα από το ΥΠΕΧΩΔΕ και μέχρι τέλη του μήνα θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ.

    Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΠΔ, το οποίο κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, η δημιουργία, συντήρηση και λειτουργία των Κέντρων Αποτέφρωσης ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού.

    Η αποτέφρωση νεκρών επιτρέπεται μετά την πάροδο 60 ωρών από τον θάνατο του, η άδεια θα εκδίδεται από τον δήμαρχο ή τον κοινοτάρχη και για να βγει χρειάζεται η βεβαίωση ιατροδικαστή. Επίσης χρειάζεται η δήλωση του θανόντος ότι επιθυμούσε να αποτεφρωθεί και ισχύει από 18 ετών και πάνω.

    Η τέφρα εκτός από τη φύλαξη της στα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών σε ειδικά σκεύη, μπορεί να διασπαρθεί στη θάλασσα ή σε σιντριβάνι ή σε ανθόκηπο.

    Από την πλευρά της η κ. Μελά εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες αν τελικά θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών ώστε, όπως είπε, να σταματήσουν κάποιοι να πληρώνουν μέχρι και 4.000 ευρώ που είναι περίπου το κόστος της για αποτέφρωση στο εξωτερικό.

    [05] "Στήριξη των μικρομεσαίων"

    Με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ θα συναντηθεί σήμερα ο κ.Αλέκος Αλαβάνος. Στη συνάντηση η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι και ιδιαίτερα για τους μισθούς και για τα ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης (Τ.Π.Δ.Υ. - ΟΠΑΔ), για την επίλυση των οποίων πραγματοποιείται 24ωρη απεργία στις 25 Φεβρουαρίου 2009.

    Η κυβέρνηση της Ν.Δ. για άλλη μια φορά, αντί να αντιμετωπίσει τα πραγματικά και οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, τους υποσχέθηκε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ σχετικά με τις δηλώσεις της υπουργού Απασχόλησης κας. Φ. Πετραλιά μετά τη συνάντησή της με το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ.

    Η αρμόδια υπουργός δεν δεσμεύτηκε για την κρατική χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του και να αναβαθμιστούν οι παροχές σύνταξης και υγείας προς τους ασφαλισμένους του, αλλά ούτε και για την προώθηση αυτόνομης ασφάλισης για συμβοηθούντα και μη αμειβόμενα μέλη των οικογενειακών επιχειρήσεων, τα οποία κατά κανόνα είναι γυναίκες, αναφέρει η ανακοίνωση, όπου τονίζεται ότι "οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες αυτό που χρειάζονται δεν είναι λόγια του αέρα, αλλά μια νέα στρατηγική στήριξης των μικρομεσαίων και ιδιαίτερα των πολύ μικρών ατομικών και οικογενειακών επιχειρήσεων με ταυτόχρονη προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σβ αυτές".

    Για την ακρίβεια

    Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

    Συνιστά μέγιστη ειρωνεία να μιλάει ο κ. Χατζηδάκης για χαλιναγώγηση της ακρίβειας, την ώρα που ανακοινώνονται βροχή οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ και το 20%.

    Το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει απωλέσει κάθε αίσθηση επαφής των ανατιμήσεων και της ακρίβειας, οι οποίες, παρά την πτώση της λαϊκής κατανάλωσης και την κατάρρευση των τιμών των παραγωγών, συνεχίζουν να σαρώνουν τις αγορές.

    Με «ασπιρίνες» δεν αντιμετωπίζεται η επιδημία της ακρίβειας, αφού χρειάζονται ριζοσπαστικά μέτρα πραγματικού ελέγχου των τιμών και διάλυσης των «καρτέλ».

    Συνέδριο του ΣΥΝ

    Στις 13,14,15 Φεβρουαρίου 2009 θα διεξαχθεί το Διαρκές Συνέδριο του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας στο Cine Κεραμεικός (Κεραμεικού 58 & Μαραθώνος).

    Οι εργασίες θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009 στις 17.00 και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου2009 με την παρακάτω θεματολογία :

    - Η συμβολή του Συνασπισμού στη προγραμματική διαδικασία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α

    - Ευρωεκλογές 2009

    [06] "Δεν δίνουν διέξοδο τα ημίμετρα"

    «Τα αποτελέσματα της επιτυχημένης οικονομικής πολιτικής των δύο μεγάλων κομμάτων αποτυπώνονται στο ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις επτά χώρες με το μεγαλύτερο χρέος. Όσο και αν προσπαθεί να κερδίσει χρόνο η ΝΔ, ώστε να παραμείνει στην εξουσία, πρέπει να καταλάβει ότι το μείζον είναι η ανακούφιση των πολιτών.

    Υψηλό έλλειμμα, ακριβός δανεισμός, άρα και υψηλή φορολογία και λιτότητα διαρκείας, δυστυχώς η ΝΔ, αδυνατεί να δώσει λύση για το χρέος, την ανεργία και την φτώχεια γιατί είναι μια αδύναμη και ανίκανη κυβέρνηση». Τη δήλωση αυτή έκανε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης.

    Ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη μετά τη συνάντησή του με το Προεδρείο της ΕΣΕΕ, δήλωσε:

    «Χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να ανακοινώσει για πρώτη φορά η κυβέρνηση της ΝΔ, ένα όνομα κάποιας εταιρείας που αισχροκερδεί. Αυτό δεν λέγεται πολιτική για την πάταξη της αισχροκέρδειας, αλλά πολιτική των εντυπώσεων. Η αισχροκέρδεια ταλανίζει τους Έλληνες, τα καρτέλ πλουτίζουν απ΄ το υστέρημα του ελληνικού λαού και αυτοί απλά ανακοινώνουν ένα όνομα».

    Αναφερόμενος στη συνάντηση της Υπουργού Απασχόλησης Φάνης Πάλλη-Πετραλιά με το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, δήλωσε:

    «Η ΓΣΕΒΕΕ εκφράζει την αγωνία της για αυτά που έρχονται. Λουκέτο στα καταστήματα, απολύσεις εργαζομένων. Η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα, υψηλός δείκτης ανεργίας, 10.000 απολύσεις το τελευταίο τρίμηνο. 30% η ανεργία στη Β. Ελλάδα, πρόβλημα και στον τουρισμό. Τι πρέπει να γίνει ακόμα για να καταλάβει η κυβέρνηση ότι δεν δίνεις διέξοδο με ασπιρίνες και ημίμετρα».

    [07] Στο επίκεντρο η απασχόληση

    Ενιαία στάση στην αντιμετώπιση της κρίσης ζήτησε από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης ο πρόεδρος Eurogroup.Στο μικροσκόπιο τα προγράμματα σταθερότητας, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, με ζητούμενο τον περιορισμό των ελλειμμάτων.

    Η ομάδα των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Eurogroup) κάλεσε τις επιχειρήσεις ν' αποφύγουν τις μαζικές απολύσεις εν μέσω της οικονομικής κρίσης και να προκρίνουν τη μερική ανεργία, λόγω της «ανησυχητικής» κατάστασης στον τομέα της απασχόλησης.

    «Πιστεύουμε πως η γρήγορη και κατηγορηματική προσφυγή σε μαζικές απολύσεις δεν συνιστά την καλύτερη μέθοδο», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Ζαν -Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο του Eurogroup.

    «Θα θέλαμε στο μέτρο του δυνατού οι επιχειρήσεις να χρησιμοποιούσαν όσο το δυνατόν περισσότερο στη μερική ανεργία», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως «οι επιχειρήσεις, με τις δημόσιες υπηρεσίες, θα μπορούσαν να συνδυάσουν την εφαρμογή μηχανισμών μερικής ανεργίας και προσφορών επαγγελματικής κατάρτισης».

    Η κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης «είναι ανησυχητική», τόνισε ο Γιούνκερ. «Ξεκινούμε με την ιδέα ότι τα επίπεδα της ανεργίας πρόκειται ν' αυξηθούν επιπλέον κατά τη διάρκεια του 2009».

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται και υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στα Συμβούλια.

    Ο υπουργός είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ και τον Επίτροπο για θέματα Περιβάλλοντος κ. Σταύρο Δήμα.

    Στο μεταξύ, τη σύγκλιση μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής των «27», έως το τέλος Φεβρουαρίου, με αντικείμενο συζήτησης την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ανακοίνωσαν ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Τσέχος πρωθυπουργός.

    Σύμφωνα με τον Γ. Λάιτεμπεργκερ, την ερχόμενη Τετάρτη, ο Ζ. Μπαρόζο και ο Μ. Τοπολάνεκ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της έκτακτης Συνόδου, της οποίας «στόχοι θα είναι ο συντονισμός της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και η ανταλλαγή απόψεων για την, έως τώρα, πορεία των εθνικών προσπαθειών ανάκαμψης από αυτήν», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

    Ο Γ. Λάιτεμπεργκ ανέφερε ότι η έκτακτη Σύνοδος θα προετοιμάσει την Εαρινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα γίνει στις 19 και 20 Μαρτίου στις Βρυξέλλες και θα χαράξει τις βασικές προτεραιότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής, ενόψει της Συνόδου του G20, που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Απριλίου στο Λονδίνο.

    Εξάλλου, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αναστολής του Συμφώνου Σταθερότητας και Αναπτυξης, ο Γ. Λάιτεμπεργκ διευκρίνισε ότι με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης της ευρωπαϊκής οικονομίας, απαιτείται η πλήρης εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, με την απαραίτητη ευελιξία που προβλέπεται, ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη και έμφαση στην εξυγείανση των δημόσιων οικονομικών, μεσοπρόθεσμα.

    Συνεδριάζει το ΕΚΟΦΙΝ

    Οι Ευρωπαίοι ενδέχεται από σήμερα να καταλήξουν σε μία συμφωνία, τουλάχιστον στις βασικές γραμμές της, για τον τρόπο που θα επωφεληθούν οι τράπεζες από τη βοήθεια του δημοσίου για τ' αβέβαια ενεργητικά στοιχεία τους, την ίδια ημέρα που αναμένεται ν' ανακοινωθεί αντίστοιχο σχέδιο αρωγής και για τις τράπεζες των ΗΠΑ.

    «Βρισκόμαστε προς την κατεύθυνση της επίτευξης μίας τελικής συμφωνίας», τόνισε σχετικά ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έπειτα από την σύνοδο των χωρών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, που ασχολήθηκε με τις σχετικές προτάσεις που θα κατατεθούν στην Κομισιόν.

    Οι προτάσεις αυτές θα εξετασθούν σήμερα εκ νέου στις Βρυξέλλες από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ «κι ευελπιστώ πως θα υιοθετήσουν τα συμπεράσματα», τόνισε από την πλευρά του ο επίτροπος της Ένωσης για την Οικονομία Χοακίν Αλμούνια.

    Η κεντρική ιδέα είναι να δημιουργηθεί μηχανισμός για την διάθεση των ενεργητικών στοιχείων των ιδρυμάτων που πλήττονται από την κρίση και θα τους επιτρέπει να συνεχίζουν να διαθέτουν δάνεια σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

    Προς την κατεύθυνση αυτή εξετάζονται δύο περιπτώσεις: είτε να δημιουργηθούν ανεξάρτητες δομές από τις τράπεζες, με την συνδρομή και βοήθεια του κράτους, για να τοποθετούνται τα επικίνδυνα ενεργητικά, είτε να συσταθούν, όπως στη Βρετανία, μηχανισμοί δημόσιας εγγυοδοσίας, που θα εκταμιεύουν ποσά.

    Ωστόσο, η Κομισιόν προβλέπει την θέσπιση αυστηρών προϋποθέσεων ώστε ν' αποφευχθούν κρούσματα αθέμιτου ανταγωνισμού και το ενδεχόμενο μία τράπεζα να επωφελείται από τα ευεργετήματα περισσότερο από μία αντίστοιχη σε άλλο κράτος. «Θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε όλοι να βρίσκονται στο ίδιο ζύγι», τόνισε ο Αλμούνια.

    Κατά κύριο λόγο θα πρέπει τα «αμφίβολα αυτά ενεργητικά να αξιολογούνται προκαταβολικά όσο το δυνατόν περισσότερο κοντά στην αγοραστική τους αξία», τόνισε διπλωματική πηγή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 February 2009 - 7:30:23 UTC