Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ενωμένος ο ΣΥΝ"

  • [01] "Ενωμένος ο ΣΥΝ"

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας σήμερα το απόγευμα τις εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου του κόμματος, ζήτησε από τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή να: "Οδηγήσει τη χώρα σε δημοκρατική διέξοδο από την κρίση, με την διεξαγωγή εκλογών".

    Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του αναφέρθηκε διεξοδικά στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και υπερασπίστηκε το πρόγραμμα του κόμματός του, τονίζοντας ότι "πρόκειται για ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων, των νέων, των φτωχών, αλλά δεν εκφράζει - όπως είπε - τους τραπεζίτες και τους κερδοσκόπους". Ανέφερε επίσης ότι θα στείλει το πρόγραμμα του κόμματος και στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επέκρινε τον πρωθυπουργό ο οποίος ζητάει συναίνεση για την έξοδο από την κρίση, λέγοντας ότι ο κ. Καραμανλής: "δεν μπορεί να ζητάει συναίνεση από τους εξαθλιωμένους για συνέχιση της εξαθλίωσής τους, ούτε από τους απολυμένους, ούτε απ΄όσους έχουν επισφαλή εργασία".

    Απαντώντας τις τοποθετήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Προβόπουλου για συγκράτηση των μισθών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρόκειται για την ίδια κασέτα που παίζεται εδώ και πολλά χρόνια και διερωτήθηκε αν ορισμένοι: "έχουν καταλάβει τι συμβαίνει" και πρόσθεσε ότι τα πράγματα για το λαό θα γίνουν χειρότερα όσο συνεχίζονται οι ίδιες πολιτικές. Είπε επίσης ότι η κρίση μετατράπηκε σε εργαλείο για περισσότερα κέρδη, αλλά όπως υποστήριξε "το παραμύθιασμα τελείωσε γιατί δεν αντέχει άλλο η κοινωνία".

    Σε μια νέα επίθεσή του προς τον δικομματισμό ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι οι κυβερνήσεις του δικομματισμού ξήλωσαν την κοινωνία και συμμάχησαν με το κεφάλαιο προκειμένου να διασφαλίσουν την εξουσία, υποστηρίζοντας επίσης ότι "η ανάπτυξη έγινε τοξικά προϊόντα και παράγωγα".

    Για τον πρόεδρο του ΣΥΝ "το δίλημμα ενόψει προφανώς των εκλογών είναι ότι ο λαός θα έχει επιλογή: ή να στηρίξει τα κόμματα εξουσίας ή να ενισχύσει την αριστερά". Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αντίθεσή του στα σενάρια ακυβερνησίας σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας ενός κόμματος, λέγοντας ότι "ο μπαμπούλας της ακυβερνησίας δεν ισχύει" και πρόσθεσε ότι πραγματικά ισχυρές κυβερνήσεις δεν είναι αυτές που έχουν μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η ΝΔ, σημείωσε, καταρρέει επειδή οι πολιτικές της δεν βρίσκουν σύμφωνη την κοινωνία.

    Ο κ. Τσίπρας διατύπωσε τις ενστάσεις του για τις δημοσκοπήσεις κάνοντας λόγο για δημοσκοπικές αλχημείες που έχουν στόχο να στριμώξουν τον ΣΥΝ προς μια κατεύθυνση συνεργασιών, κάτι που απέρριψε για μια ακόμη φορά.

    Τέλος είπε ότι το κόμμα είναι ενωμένο και ότι θα βγει ενισχυμένο από το συνέδριο, ενώ εξέφρασε και την αισιοδοξία του για τις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου.

    Εγκρίθηκαν οι προγραμματικές θέσεις

    Με ψήφους 600 υπέρ και 137 λευκά, το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ ενέκρινε τις προγραμματικές θέσεις που θα αποτελέσουν στη συνέχεια βάση συζήτησης στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ.

    Επίσης με ευρεία πλειοψηφία υιοθετήθηκε η πρόταση του Α. Τσίπρα, την πρώτη, τρίτη και πέμπτη θέση του ευρωψηφοδελτίου να καταλάβουν υποψήφιοι που θα προέρχονται από τον Συνασπισμό. Και στο θέμα αυτό οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόγραμμα της Αριστεράς

    Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως θεωρώντας ως δεδομένο ότι τον τελευταίο χρόνο «ανατράπηκε η ηγεμονία του δικομματισμού και γεννήθηκαν νέες ελπίδες στους εργαζόμενους και στη νεολαία, για μια ριζική αλλαγή στα πολιτικά πράγματα και στη ζωή τους», ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης «στο πρόγραμμα της Αριστεράς, σε ένα πρόγραμμα ανατροπής, διεξόδου από την κρίση, για μια λύση της Αριστεράς, που έχει ανάγκη ο τόπος».

    Η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα εμπεριείχε ιδεολογικά και προγραμματικά στοιχεία, που συνθέτουν την συνολική αντιπαράθεση του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ με τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και το ΚΚΕ, κατά του οποίου, άσκησε επίσης έντονη κριτική.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε ότι «σήμερα, μπροστά σε μια νέα διεθνή πραγματικότητα κατάρρευσης του νεοφιλελεύθερου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης, που βασίστηκε στην απληστία και στην υπερσυσσώρευση κέρδους, αισθανόμαστε όλοι ότι βιώνουμε ένα τέλος εποχής».

    Για την κυβέρνηση είπε ότι «κρύβεται διαρκώς πίσω από το σύμφωνο σταθερότητας και την απειλή της επιτήρησης για να περισώσει τις κεντρικές της επιλογές και ταυτόχρονα καταρρέει, υπό το βάρος της λαϊκής δυσαρέσκειας, των μεγάλων σκανδάλων και της κακοδιαχείρισης. Ο ορίζοντάς της έχει εξαντληθεί, το ίδιο και οι προσδοκίες και η υπομονή του κόσμου».

    Για το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «δεν έχει να αντιτάξει τίποτα διαφορετικό».

    «Δεν έχει εναλλακτική πρόταση και το μόνο που φροντίζει επιμελώς είναι να μην παίρνει σαφή θέση στις μεγάλες συγκρούσεις, στις μεγάλες αντιθέσεις. Να φαίνεται όσο το δυνατό λιγότερο και να καρπώνεται την λαϊκή δυσαρέσκεια, χωρίς να παίρνει μέρος σε συγκρούσεις και την ίδια στιγμή στο εσωτερικό του διατυπώνονται όλες οι δυνατές αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις, χωρίς τελικά να ακούγεται καθαρά τίποτα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Απαντώντας αναλυτικά στη συζήτηση περί συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, ο κ. Τσίπρας υπγράμμισε τις διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων για να επιχειρηματολογήσει, ακολούθως, κατά οποιασδήποτε μορφής συνεργασίας επισημαίνοντας ότι: «Μας λένε ότι η Αριστερά, τώρα που δυναμώνει, οφείλει να δείξει υπεύθυνη στάση. Να ενδιαφερθεί για τη διακυβέρνηση του τόπου. Και τι εννοούν; Στην ουσία, εννοούν να στηρίξουμε τον δικομματισμό, βοηθώντας το ΠΑΣΟΚ να επανέλθει στην εξουσία.

    Εννοούν επίσης να στηρίξουμε την πολιτική, που ο δικομματισμός έχει συνομολογήσει, την πολιτική που φορτώνει στην κοινωνία όλο το βάρος της κρίσης. Να παραιτηθούμε από τις πολιτικές μας θέσεις και τις κοινωνικές μας αναφορές για ένα κομμάτι εξουσίας και αυτό να το ονομάσουμε "προγραμματική σύγκλιση". Τώρα που ο δικομματισμός και οι πολιτικές, που ακολούθησε, δεν μπορούν να βρουν ίχνος ανοχής, ίχνος εμπιστοσύνης από την κοινωνία, ζητούν ανοχή και εμπιστοσύνη από την αριστερά. Ε, λοιπόν να το πούμε ξεκάθαρα. Η αριστερά αυτές τις πολιτικές, που έχουν φέρει τη κοινωνία στο απροχώρητο, θα τις αλλάξει».

    Ο κ. Τσίπρας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόγραμμα της Αριστεράς, διότι, όπως είπε, αποτελεί πρόγραμμα διεξόδου, που έχει ανάγκη ο τόπος, και ταυτόχρονα κάλεσε το ΚΚΕ «που κάνει ό,τι μπορεί, το τελευταίο διάστημα, για να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση» να απαντήσει «με ποιο σχέδιο θα αλλάξουν τα πράγματα, εκτός και αν επιμένει ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν μόνο στο σοσιαλισμό».

    Ο κ. Τσίπρας αφιέρωσε μεγάλο τμήμα της ομιλίας του στην προετοιμασία του κόμματος για τις ευρωεκλογές, λέγοντας ότι η σημασία τους είναι πάρα πολύ μεγάλη και αυτό γιατί «οι πολιτικές επιλογές, που διαμορφώνονται σε διεθνές και δη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παίζουν το ρόλο του "πλαισίου", μέσα στο οποίο οι εθνικές πολιτικές πρέπει να κινηθούν».

    Ιδιαίτερα στάθηκε στο θέμα της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «η θέση και το μέλλον της Ελλάδας είναι μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη, με όρους πραγματικής σύγκλισης και ισοτιμίας και αυτό γιατί ο ΣΥΝ απορρίπτει τις αντιλήψεις εθνικού απομονωτισμού, που είναι εντελώς παρωχημένες στις πραγματικότητες του 21ου αιώνα».

    Ως προς τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου της παράταξης, ο κ. Τσίπρας διατύπωσε την ελπίδα ο ΣΥΝ -ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξει τέσσερις ευρωβουλευτές και ζήτησε να γίνει δεκτή η ακόλουθη πρόταση:

    Να καταλάβουν τη πρώτη, την τρίτη θέση και την πέμπτη θέση στη λίστα, οι τρείς πρώτοι που θα αναδειχτούν στο εσωκομματικό δημοψήφισμα του Συνασπισμού. Στην δεύτερη, την τέταρτη και την έκτη να εκπροσωπηθούν αυτοί που θα αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Το θέμα του ευρωψηφοδελτίου θα συζητηθεί επίσης, από τους συνέδρους. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα συμμετέχουν από κοινού στην Ενωτική Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL).

    Φώτης Κουβέλης: "ο ΣΥΝ δεν πρέπει να είναι αδιάφορος για το περιεχόμενο της διακυβέρνησης της χώρας"

    Ο ΣΥΝ δεν πρέπει να είναι αδιάφορος για το περιεχόμενο της διακυβέρνησης της χώρας τόνισε στην ομιλία του στο Διαρκές Συνέδριο ο Φώτης Κουβέλης, καλώντας όποιον έχει αντίθετη αποψη να τοποθετηθεί δημόσια.

    Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι > και πρόσθεσε ότι η πρόταση αυτή παραμένει δυναμικά επίκαιρη γιατί τα πολιτικά γεγονότα και οι ανάγκες είναι πεισματικές. Είναι η κατ΄ εξοχήν χρήσιμη και κρίσιμη ιδέα για την προοπτική των πολιτικών εξελίξεων.

    Πιστεύω ότι ο ΣΥΝ, σημείωσε ό κ. Κουβέλης κρατώντας ταυτόχρονα την ιδεολογική και πολιτική διαπάλη ανοικτή, οφείλει να πείθει ότι εργάζεται για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας ανοικτής και έντιμης πολιτικά πρότασης.

    Δεν πρέπει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να μένει αδιάφορος για το περιεχόμενο της διακυβέρνησης της χώρας, είπε ο κ. Κουβέλης υπογραμμίζοντας ότι <<δεν μπορεί και δεν πρέπει η σύγχρονη - ριζοσπαστική Αριστερά να μη θέλει να επηρεάζει, με το περιεχόμενο των προγραμματικών της θέσεων, το μέγεθος της κυβερνητικής εξουσίας.

    Κιβ αυτό δεν βρίσκεται σε αντίθεση με τη σταθερή πολιτική της επιλογή για την υπεράσπιση της αυτονομίας της και για τη συνεχή αγωνιστική παρουσία της στο δημοκρατικό κίνημα της κοινωνίας, στα πολλαπλά του επίπεδα>>.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 15 February 2009 - 17:30:14 UTC