Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί
  • [02] Ελικόπτερο έπεσε στη Βόρεια Θάλασσα
  • [03] Ρουρκ - Ντάουνι Τζούνιορ: η επιστροφή
  • [04] To "Υγεία" στην Αλβανία
  • [05] Στον Καναδά ο Ομπάμα
  • [06] Ηττήθηκε ο Ολυμπιακός

  • [01] Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί

    Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία καθώς συνεχίζουν και σήμερα την απεργία τους οι νοσοκομειακοί γιατροί σε όλη τη χώρα, αλλά και οι γιατροί του ΕΚΑΒ. Προβλήματα και στις εφημερίες στο Γενικό Νίκαιας, στο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης και στα νοσοκομεία Πάτρας, Ιωαννίνων και Ηρακλείου Κρήτης.

    Οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, ζητώντας να κατατεθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τους όπως ακριβώς την υπέγραψαν τον περασμένο Δεκέμβριο, χωρίς καμία αλλαγή.

    [02] Ελικόπτερο έπεσε στη Βόρεια Θάλασσα

    Διασώστες έβγαλαν σώους από τα παγωμένα νερά της Βόρειας Θάλασσας τους 18 ανθρώπους που επέβαιναν σε ελικόπτερο που έπεσε στη θάλασσα, κοντά σε πλωτή εξέδρα άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, στα ανοικτά των ακτών της Σκοτίας.

    "Δεν υπάρχουν σοβαροί τραυματισμοί. Μερικοί έχουν υποστεί ελαφρά τραύματα και άλλοι δεν έχουν τραυματιστεί, πέρα από την τραυματική εμπειρία που είχαν", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής, Φρεντ Κάιγκιλ.

    Το πολιτικό ελικόπτερο έπεσε στη θάλασσα σε απόσταση μόλις 500 μέτρων από την πλωτή εξέδρα. Δεκαπέντε από τους επιβαίνοντες ανασύρθηκαν από το πλωτό συνεργείο διάσωσης που υπάρχει στην εξέδρα και οι άλλοι τρεις διασώθηκαν από συνεργείο που επέβαινε σε ελικόπτερο.

    Ο Κάιγκιλ δήλωσε ότι ο πιλότος του ελικοπτέρου κατά κάποιο τρόπο αντέγραψε την τακτική που ακολούθησε ο πιλότος του αμερικανικού αεροπλάνου που προσγειώθηκε στα νερά του ποταμού Χάντσον στη Νέα Υόρκη, παρότι είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας οι κινητήρες, με αποτέλεσμα να σωθούν και οι 155 άνθρωποι που επέβαιναν σε αυτό.

    "Υποθέτω ότι ο πιλότος αυτού του ελικοπτέρου είχε μεγάλο ρόλο στο ότι διασφαλίστηκε η διάσωση όλων των επιβατών και των μελών του πληρώματος", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής.

    Ο Κάιγκιλ πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε αναφορά στα αίτια του ατυχήματος.

    [03] Ρουρκ - Ντάουνι Τζούνιορ: η επιστροφή

    Έπεσαν πολύ χαμηλά, αφού γνώρισαν την επιτυχία και την διεθνή αναγνώριση αλλά η επιστροφή τους αυτή τη χρονιά είναι θεαματική: ο Μίκι Ρούρκ και ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ είναι υποψήφιοι για Όσκαρ και σηματοδοτούν την απόλυτη χολιγουντιανή επιστροφή.

    Ο 56χρονος Μίκι Ρούρκ είναι υποψήφιος στην κατηγορία Α ανδρικού ρόλου στα φετινά 81α Όσκαρ για το ρόλο του στην ταινία "Ο Παλαιστής", που μοιάζει να περιγράφει την δική του προσωπική διαδρομή.

    "Ο Ρουρκ είναι πολύ ανταγωνιστικός γιατί στο χαρακτήρα του υπάρχει και μια πλευρά 'Ρόκι', του ανθρώπου δηλαδή που έπεσε σε δυσμένεια, αλλά κατάφερε να επανέλθει" και αυτό το εκτιμά ιδιαίτερα η Ακαδημία, επισημαίνει ο Λάρι Γκρος καθηγητής Επικοινωνίας στο πανεπιστήμιο της νότιας Καλιφόρνιας.

    Από την πλευρά του ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ είναι υποψήφιος στην κατηγορία Β ανδρικού ρόλου για την ταινία "Τροπική Καταιγίδα", όπου παίζει τον ηθοποιό Κερκ Λαζάρους, ο οποίος έχει κερδίσει πέντε Όσκαρ και είναι τελειομανής.

    "Το να παίζω το ρόλο ενός τύπου παθιασμένου με τα Όσκαρ είναι ειρωνικό", σχολιάζει ο 43χρονος ηθοποιός, ο οποίος ήταν υποψήφιος το 1993 για την ταινία "Τσάπλιν" και από τότε και για δέκα χρόνια έκανε ό,τι μπορούσε για να καταστρέψει τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονταν.

    Τοξικομανής και βίαιος, χρειάστηκε να νοσηλευτεί πολλές φορές, αλλά και να εκτίσει πολύμηνες ποινές.

    Ο Ρουρκ, τον οποίο στην αρχή της καριέρας του συνέκριναν με τον Μάρλον Μπράντο για την ταινία "Rusty James". Ακολούθησαν μεγάλες επιτυχίες όπως "Η Χρονιά του Δράκου", "Angel Heart" και "Barfly". Τη δεκαετία του '80 ήταν το νέο σύμβολο του σεξ μετά την ταινία "9 1/2 εβδομάδες".

    Το 1991 αποφάσισε να εγκαταλείψει την καριέρα του ως ηθοποιός για να επιστρέψει σε αυτήν του μποξέρ, μετά περίπου 20 χρόνια. Επί τέσσερα χρόνια συμμετείχε σε αγώνες, με αποτέλεσμα να μετρήσει πολλούς και σοβαρούς τραυματισμούς, που τον οδήγησαν σε αποτυχημένες πλαστικές επεμβάσεις, με αποτέλεσμα να παραμορφωθεί.

    Το 2005 συμμετέχει στην ταινία "Sin City" με σχετικά καλές κριτικές, αλλά όπως παραδέχεται ο ίδιος επί 15 χρόνια έπαιζε σε ταινίες που του προκαλούν μόνο ντροπή.

    Το ίδιο θεωρεί και ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, ο οποίος παρουσιάζοντας τους υποψήφιους για το Οσκαρ ειδικών εφέ το 2007 είχε πει με αρκετή δόση πικρής ειρωνείας: "Τα ειδικά εφέ μας επιτρέπουν να δούμε εξωγήινους, να γνωρίσουμε ένα άλλο σύμπαν, να συναντήσουμε αράχνες να σκαρφαλώνουν σε κτίρια. Όλα αυτά μοιάζουν με μια από τις νύχτες μου την δεκαετία του '90".

    Στις αρχές του 2000 όλοι πίστευαν πως οι δύο ηθοποιοί είναι χαμένες περιπτώσεις, που τους απέρριπταν όλοι οι παραγωγοί.

    "Ο μύθος του Ίκαρου, μιας πτώσης από πολύ ψηλά, είναι συναρπαστικός για τον κόσμο", σχολιάζει ο Ρόμπερτ Τόμσον καθηγητής Οπτικοακουστικών Μέσων στο πανεπιστήμιο Σίρακιουζ.

    "Ένας μεγάλος σταρ που τον έχουμε αγαπήσει και σπάει τα μούτρα του, ας είμαστε ειλικρινής, μας προκαλεί το ενδιαφέρον", εξηγεί ο ίδιος.

    Ντάουνι και Ρούρκ θα βρεθούν μαζί στα πλατό το 2010 για τη συνέχεια της ταινίας "Iron Man". Ο πρώτος θα ενσαρκώσει τον ομώνυμο ρόλο και ο δεύτερος τον θανάσιμο εχθρό του.

    [04] To "Υγεία" στην Αλβανία

    Ο «Όμιλος Υγεία» παρουσίασε στα Τίρανα το πρώτο ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα στην Αλβανία, μέλος του Υγεία Group.

    Ο Κωνσταντίνος Σταύρου, πρόεδρος του Ομίλου, αναφερόμενος στην ανέγερση του νοσοκομειακού συγκροτήματος, τη χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στην Αλβανία στον τομέα της υγείας -ανήλθε στα 50 εκ. ευρώ- και κάλεσε όλους τους καθηγητές και γιατρούς να συνεργαστούν με το "Υγεία Τιράνων".

    Κατόπιν, ο πρόεδρος του Ιδιωτικού Νοσηλευτικού Ιδρύματος Υγεία των Τιράνων, Αντώνης Ραπ παρουσίασε το πρότζεκτ, το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί σε ότι αφορά τις υποδομές.

    Το νοσηλευτικό υπερσύγχρονο συγκρότημα εκτείνεται σε 25.000 τετραγωνικά μέτρα και διαθέτει εννιά χειρουργεία και μονάδες εντατικής θεραπείας. Είναι δυναμικότητας 220 κλινών. Το προσωπικό του νέου νοσοκομείου ανέρχεται στους 400 υπαλλήλους (γιατρούς, νοσοκόμες και έμμισθο προσωπικό) και περίπου 1.000 συνεργάτες.

    Στην παρουσίαση, που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Τιράνων έδωσαν το παρών, ο πρόεδρος του ομίλου, Κωνσταντίνος Σταύρου, η υπουργός Υγείας της Αλβανίας, Ανίλα Γκόντο, ο Αλβανός υπουργός Εργασίας, Αναστάς Ντούρο, ο Έλληνας πρέσβης στα Τίρανα, Νικόλαος Πάζιος, ο πρόεδρος του νοσηλευτικού ιδρύματος και ο διευθυντής του, Αντώνης Ραπ και Θανάς Πότσι, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για κοινωνικά θέματα και θέματα υγείας, Τρίταν Σέχου και επίσης, Αλβανοί αξιωματούχοι και γνωστοί καθηγητές της Ιατρικής.

    Στην ομιλία της, η Αλβανίδα υπουργός Υγείας δήλωσε μεταξύ άλλων, πως η λειτουργία μιας τέτοιας σύγχρονης νοσοκομειακής μονάδας αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη στην ανάπτυξη της ιδιωτικής περίθαλψης στην Αλβανία.

    «Η λειτουργία του ιδιωτικού αυτού νοσοκομειακού ιδρύματος, μέλος ενός μεγάλου και γνωστού ομίλου, με πείθει για ακόμη μια φορά πως συνεχίζουμε να υλοποιήσουμε τις στρατηγικές μας για μια συνύπαρξη και σύμπραξη μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού συστήματος υγείας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η κ. Γκόντο.

    Στο νοσηλευτικό ίδρυμα Υγεία στα Τίρανα θα λειτουργούν πρωτόγνωρα για την Αλβανία τμήματα, όπως το κέντρο ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας. Επίσης, θα λειτουργούν τμήματα χημειοθεραπείας, επεμβατικής καρδιολογίας και αιμοκάθαρσης.

    Στην Αλβανία λειτουργούν πανεπιστημιακά και δημόσια νοσοκομεία, καθώς και πολλά ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές, όχι όμως και ιδιωτικές νοσηλευτικές μονάδες.

    Τα νοσοκομεία της χώρας, αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες, που αφορούν στις συνθήκες εργασίας για τους γιατρούς και νοσηλείας, καθώς και τον εφοδιασμό με τα απαραίτητα φάρμακα. Ωστόσο, οι προσπάθειες του κράτους έχουν αρχίσει τα τελευταία χρόνια να αποδίδουν καρπούς, καθώς έχουν αναπτυχθεί συνεργασίες με ξένα πανεπιστημιακά νοσοκομεία.

    [05] Στον Καναδά ο Ομπάμα

    Το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό θα κάνει αργότερα σήμερα ως πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα, που αναχωρεί για την Οτάβα για να συναντηθεί με τον Καναδό πρωθυπουργό Στήβεν Χάρπερ.

    Στο επίκεντρο της συζήτησης του Ομπάμα με τον Χάρπερ στην διάρκεια της περίπου επτάωρης παραμονής του στον Καναδά θα βρεθούν το εμπόριο--και ειδικά η συμφωνία NAFTA--, η παγκόσμια οικονομική κρίση και η αποστολή του NATO στο Αφγανιστάν.

    Το διμερές εμπόριο μεταξύ των γειτονικών χωρών υπολογίζεται ότι φθάνει σε αξία το 1,5 δις δολάρια την ημέρα. Ο Ομπάμα έχει υποσχεθεί να καταπολεμήσει τις προστατευτικές παρορμήσεις της Ουάσινγκτον, οι οποίες τείνουν να εντείνονται σε εποχές οικονομικής δυσπραγίας.

    Ο Καναδάς διατηρεί στρατιωτική δύναμη περίπου 2.700 ανδρών στην Κανταχάρ--μια από τις πιο επικίνδυνες επαρχίες του Αφγανιστάν. Με 108 νεκρούς και πάνω από 300 τραυματίες, ο Καναδάς έχει κατά κεφαλήν τις μεγαλύτερες απώλειες από κάθε άλλη χώρα-μέλος του NATO που συμμετέχει στην αποστολή στο Αφγανιστάν, κι η Οτάβα έχει ανακοινώσει ότι θα αποσύρει τις δυνάμεις της από τη χώρα έως το αργότερο το 2011.

    [06] Ηττήθηκε ο Ολυμπιακός

    Ελαχιστοποιήθηκαν οι ελπίδες του Ολυμπιακού για πρόκριση, καθώς στον πρώτο αγώνα της φάσης των «32» του Κυπέλλου UEFA, γνώρισε την ήττα με 3-1 από τη Σεντ Ετιέν στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Οι Γάλλοι σκόραραν με τους Ιλάν (12'), Ντερνίς (43'), Γκομίς (90΄+1), ενώ είχε μειώσει προσωρινά ο Τζόρτζεβιτς με πέναλτι στο 63'.

    Το ματς ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο για τον Ολυμπιακό, αφού στο 12' βρέθηκε πίσω στο σκορ. Ενα ολέθριο λάθος του Ντομί, ο οποίος επιχείρησε έξω από την περιοχή να ντριπλάρει τον Μασάδο και έχασε την μπάλα, έφερε τον Ιλάν απέναντι στον Νικοπολίδη και ο Βραζιλιάνος δεν δυσκολεύτηκε να κάνει το 0-1. Νωρίτερα, στο 3' είχε ακυρωθεί ορθώς ως οφ-σάιντ γκολ του Τοροσίδη κι αυτή ήταν η μοναδική επιθετική ενέργεια των «ερυθρολεύκων» ως το 38'. Ολο αυτό το διάστημα ο Ολυμπιακός ήταν μία ομάδα χωρίς αρχή και τέλος, γεμάτη αμυντικά κενά και με μεσαία γραμμή που αδυνατούσε και να δημιουργήσει και να ανακόψει τους αντιπάλους. Μάλιστα οι Γάλλοι είχαν κι άλλη σπουδαία ευκαιρία στο 14', όταν το πρώτο σουτ του Ντερνίς απέκρουσε ο Νικοπολίδης και στην επαναφορά ο Ιλάν, εντελώς μόνος του, πλάσαρε διαγώνια άουτ.

    Σε όλο το α' ημίχρονο η πειραϊκή ομάδα φάνηκε μόνο για ένα πεντάλεπτο. Στο 38' και σε σέντρα του Γκαλέτι, ο Τζόρτζεβιτς με κεφαλιά έστειλε την μπάλα λίγο πάνω από το δοκάρι, ενώ στο 41' ο Γκαλέτι μέσα στην περιοχή σούταρε διαγώνια άουτ. Ομως, τότε που πίεσε ο Ολυμπιακός για να ισοφαρίσει πριν πάει στα αποδυτήρια, δέχθηκε κι άλλο γκολ, καθώς βρέθηκε ακάλυπτος πίσω και σε αντεπίθεση των Γάλλων στο 43', ο Ντερνίς με σουτ από το ημικύκλιο της περιοχής έκανε το 0-2.

    Με το ξεκίνημα του β' ημιχρόνου ο Ολυμπιακός προσπάθησε να μπει δυνατά και να αλλάξει την άσχημη τροπή των πραγμάτων. Στο 54' και σε κόρνερ του Τζόρτζεβιτς, ο Ντουντού έπιασε την κεφαλιά και ο Ζανό απέκρουσε με υπερένταση. Νέο κόρνερ και νέα κεφαλιά του Ντιόγκο, μόλις άουτ. Η προσπάθεια καρποφόρησε στο 63', έστω κι αν το πέναλτι που δόθηκε ήταν έξω από την περιοχή. Ο Βαρό ανέτρεψε τον Πατσατζόγλου πριν περάσει τη γραμμή, ο Κορτέζ Μπατίστα κατελόγισε την εσχάτη των ποινών, και ο Τζόρτζεβιτς που ανέλαβε την εκτέλση ευστόχησε και μείωσε σε 1-2.

    Στο 71' και σε νέο κενό της «ερυθρόλευκης» άμυνας, η «βολίδα» του Παγιέ πέρασε μόλις άουτ, ενώ στο 83' και σε φάουλ του Μπελούτσι, ο Ντουντού με κεφαλιά έστειλε την μπάλα δίπλα από το δοκάρι του Ζανό. Οι τελευταίες προσπάθειες του Ολυμπιακού για να ισοφαρίσει και να κάνει κάπως καλύτερη την κατάσταση ενόψει του επαναληπτικού αγώνα στο «Ζοφρουά Γκισάρ» στις 26 Φεβρουαρίου δεν απέδωσαν και, σαν να μην έφτανε αυτό, στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Γκομίς με σουτ που κόντραρε στον Ντομί έκανε το 1-3 κι έτσι η πειραϊκή ομάδα γνώρισε την πρώτη φετινή ήττα στο γήπεδο Καραϊσκάκη σε όλες τις διοργανώσεις.

    Οι δηλώσεις

    ΕΡΝΕΣΤΟ ΒΑΛΒΕΡΔΕ (προπονητής Ολυμπιακού): «Σήμερα ήταν ένα παιχνίδι από αυτά που μπορούν να γίνουν όταν παίζεις κόντρα σε μια καλή ομάδα. Κάναμε ένα κακό πρώτο ημίχρονο. Παίξαμε κόντρα στην Σεντ Ετιέν που έχει δυνατούς και γρήγορους παίκτες και σήμερα ήταν καλύτερη από εμάς. Στο δεύτερο ημίχρονο παλέψαμε αλλά το τρίτο γκολ κάνει την πρόκριση πολύ δύσκολη. Θα μπορούσαμε να είχαμε ισοφαρίσει. Ο Αβραάμ Παπαδόπουλος είχε κάποια προβλήματα και ήθελα να τον αλλάξω».

    ΑΛΕΝ ΠΕΡΕΝ (προπονητής Σεντ Ετιέν): «Οι ποδοσφαιριστές μου τα έδωσαν όλα μέσα στον αγωνιστικό χώρο και προσπάθησαν ειδικά στην άμυνα να μην δεχθούν κάποιο τέρμα. Δεν είδα το πέναλτι. Είναι φυσικό όταν κάνουμε λάθη και δίνουμε χώρους, η ομάδα να μένει πίσω».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 February 2009 - 7:30:22 UTC