Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κακοκαιρία σε Β. Ελλάδα και Βαλκάνια
  • [02] Επίσκεψη Κ. Παπούλια στα Ιωάννινα
  • [03] Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης

  • [01] Κακοκαιρία σε Β. Ελλάδα και Βαλκάνια

    Κακοκαιρία πλήττει τη βόρεια Ελλάδα και γενικότερα τα Βαλκάνια.

    Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι κατά τόπους έντονοι άνεμοι συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στην κεντρική και τη δυτική Μακεδονία, ενώ προβλήμα από το χιονιά εμφανίζονται και στην Πελοπόννησο.

    Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, με ισχυρούς βοριάδες, θα επικρατήσουν στο Θερμαϊκό κόλπο και στο Βορειοδυτικό Αιγαίο, σύμφωνα με έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης.

    Το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων αναφέρει ότι κατά τόπους οι βορειοδυτικοί άνεμοι θα είναι θυελλώδεις και η έντασή τους θα φθάσει και τα 8 Μποφόρ.

    Χιονόπτωση σημειώνεται στη Φλώρινα. Αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην εθνική οδό Φλώρινας - Καστοριάς, μέσω Βίγλας και στην επαρχιακή οδό Φλώρινας - Καστοριάς, μέσω Βιτσίου.

    Ακόμη, την προσοχή των οδηγών εφιστά το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης λόγω της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο ορεινό τμήμα του νομού.

    Συγκεκριμένα, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσκολία και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στην Εθνική Οδό Ξάνθης - Ελληνοβουλγαρικών συνόρων από το 19ο χλμ. έως και το χωριό Δημάριο.

    Επίσης, αλυσίδες απαιτούνται σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο της ορεινής περιοχής του Εχίνου, όπως και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής του Καρυοφύτου Σταυρούπολης.

    Το Τμήμα Τροχαίας εφιστά την προσοχή των οδηγών που κινούνται κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, ειδικά στο ύψος του οικισμού Κοπτερού και του οικισμού Λευκόπετρας, καθώς εκεί επικρατούν ισχυροί βόρειοι πλάγιοι άνεμοι που καθιστούν πολύ εύκολη την ανατροπή οχημάτων μεγάλου ύψους όπως φορτηγά.

    Ηλιοφάνεια με τσουχτερό κρύο επικρατεί στην Τρίπολη, μετά τη χθεσινοβραδινή χιονόπτωση στα ορεινά της Πελοποννήσου, αλλά και στο κέντρο της πόλης.

    Λόγω του χιονιού, η εθνική οδός Σπάρτης - Καλαμάτας παρέμεινε κλειστή για αρκετές ώρες. Ο δρόμος άνοιξε πριν λίγο, αλλά η κυκλοφορία των αυτοκινήτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Οι τοπικές αρχές εφιστούν την προσοχή των οδηγών. Αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα και στην επαρχιακή οδό Λεβιδίου - Νεμέας, όπου επίσης απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, λόγω του παγετού.

    Με απόφαση του νομάρχη Αρκαδίας, δεν λειτούργησαν σήμερα τα σχολεία στους δήμους Βυτίνας, Λαγκαδίων, Δημητσάνας, Τροπαίων, Κοντοβάζαινας και στο Καστρί του δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Υπολειτούργησαν τα σχολεία στη Βλαχοκερασιά.

    Χιονοπτώσεις στα Βαλκάνια

    Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ δεκάδες είναι σήμερα αποκλεισμένοι σ' έναν αυτοκινητόδρομο στη Σερβία καθώς σφοδρές χιονοπτώσεις και παγετός πλήττουν μεγάλο τμήμα των Βαλκανίων, προκαλώντας χάος στις μετακινήσεις και διακοπές της ηλεκτροδότησης.

    Στην ανατολική σερβική πόλη Ποζάρεβατς, ένα ηλικιωμένο ζευγάρι πέθανε από το κρύο μέσα στο σπίτι του ενώ ένας άνδρας έχασε τη ζωή του στην ορεινή περιοχή της Σιένιτσα στη νοτιοδυτική Σερβία, ανακοίνωσε η αστυνομία. Η θερμοκρασία έπεσε στους 15 βαθμούς κάτω από το μηδέν.

    Τμήματα του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει το Βελιγράδι με τη Νις, στη νότια Σερβία, έχουν κλείσει ενώ απομακρυσμένα χωριά παραμένουν αποκλεισμένα για τρίτη μέρα στην κεντρική Σερβία. Οδοί που συνδέουν το Βελιγράδι με τα σύνορα της Ρουμανίας έχουν επίσης κλείσει, ανακοίνωσε η σερβική Ένωση Αυτοκινητιστών.

    Στη Βουλγαρία, τουλάχιστον 156 πόλεις και χωριά στις βόρειες περιοχές της χώρας ήταν σήμερα το πρωί χωρίς ηλεκτρικό εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων που σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας προκαλώντας το κλείσιμο ενός λιμανιού στη Μαύρη Θάλασσα και πολλών ορεινών διαβάσεων.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, τα καλώδια ηλεκτροδότησης του βορείου δικτύου υπέστησαν ζημιές από τις χιονοπτώσεις με αποτέλεσμα τις διακοπές.

    Στο Μαυροβούνιο, δεκάδες τοπικοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί, ενώ συνεργεία προσπαθούν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση του λιμανιού Μπαρ στην Αδριατική και της πόλης Ούλτσινι στα αλβανικά σύνορα.

    Στην Κροατία, μερικοί δρόμοι στις ορεινές περιοχές παραμένουν κλειστοί ενώ έχουν διακοπεί οι πλόες των οχηματαγωγών ανάμεσα στην ηπειρωτική χώρα και μερικά νησιά της Αδριατικής.

    Στη βόρεια Αλβανία, χιονοστιβάδα απέκλεισε χθες 13 αυτοκίνητα, ενώ η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ελικόπτερα για να μεταφέρει ασθενείς από απομακρυσμένες περιοχές.

    Οι αρχές στο Κόσοβο ανακοίνωσαν ότι το χιόνι και οι χαμηλές θερμοκρασίες ευθύνονται για περίπου 100 τροχαία ατυχήματα το τελευταίο 24ωρο, σε 16 από τα οποία υπήρξαν τραυματίες.

    [02] Επίσκεψη Κ. Παπούλια στα Ιωάννινα

    Στα Ιωάννινα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας για να τιμήσει με την παρουσία τους τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 96η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό.

    Αμέσως μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, ο κ. Παπούλιας εγκαινίασε στην Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών την Έκθεση «Δημοτικά τραγούδια - Ιστορία- Παράδοση-Ταυτότητα». Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας.

    Το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στη συνέχεια θα παρακολουθήσει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου την πανηγυρική εκδήλωση για τα 96α Ελευθέρια των Ιωαννίνων, όπου στον κ. Παπούλια θα απονεμηθεί το Κλεισθένιο Βραβείο.

    Το βράδυ, ο κ. Παπούλιας θα παραστεί σε επίσημο δείπνο στο Epirus Pallace, που παραθέτει προς τιμήν του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Νικόλαος Γκόντας.

    Αύριο Σάββατο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακολουθήσει, στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου, την επίσημη δοξολογία και στη συνέχεια, θα επισκεφθεί το Αρχηγείο της 8ης Μεραρχίας και θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο Μπιζανομάχων.

    Στις 11.30, ενώπιον του κ. Παπούλια, θα αρχίσει μεγάλη παρέλαση με τμήματα μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Αμέσως μετά, στην πλατεία Πύρρου, ο κ. Παπούλιας, θα κάνει τα αποκαλυπτήρια αγάλματος του βασιλιά Πύρρου. Tο μεσημέρι θα παρακαθήσει σε επίσημο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο διοικητής της 8ης Μεραρχίας, στη Λέσχη Αξιωματικών.

    Το απόγευμα του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγκαινιάσει στο Λαογραφικό Μουσείο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών έκθεση με θέμα: "Τα ελληνικά χειρόγραφα της πόλεως των Ιωαννίνων".

    [03] Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης

    Ο στόχος της κοινωνικής δικαιοσύνης για όλους, βρίσκεται στον πυρήνα της παγκόσμιας αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση της ανάπτυξης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι "δυστυχώς, η κοινωνική δικαιοσύνη παραμένει ένα άπιαστο όνειρο για ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας".

    Οπως σημειώνει ο γγ του ΟΗΕ, "η ακραία φτώχεια, η πείνα, οι διακρίσεις και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθούν να τραυματίζουν την ηθική μας", ενώ "η παγκόσμια οικονομική κρίση απειλεί να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση".

    Η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη της ειρηνικής και ευημερούσας συνύπαρξης, τόσο εντός όσο και μεταξύ των εθνών, αναφέρει ο γγ του ΟΗΕ και προσθέτει:

    "Ενισχύουμε την κοινωνική δικαιοσύνη προωθώντας την ισότητα των φύλων, τα δικαιώματα των αυτοχθόνων λαών και των μεταναστών. Προάγουμε την κοινωνική δικαιοσύνη όταν απομακρύνουμε τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας εξαιτίας φύλου, ηλικίας, φυλής, εθνικότητας, θρησκείας, πολιτισμού ή αναπηρίας".

    "Η υιοθέτηση πέρυσι από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας της Διακήρυξης για την Κοινωνική Δικαιοσύνη με στόχο τη Δίκαιη Παγκοσμιοποίηση, αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα της δέσμευσης των Ηνωμένων Εθνών για την κοινωνική δικαιοσύνη. Η Διακήρυξη εστιάζει στη διασφάλιση των δίκαιων συνεπειών της παγκοσμιοποίησης, μέσω της απασχόλησης, της κοινωνικής προστασίας, του κοινωνικού διάλογου, και των θεμελιωδών εργασιακών αρχών και δικαιωμάτων", σημειώνει επίσης ο Μπαν Γκι-Μουν, στο μήνυμά του και καταλήγει:

    "Φέτος εορτάζουμε την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Η Ημέρα έχει ως στόχο να υπογραμμίσει τη σημασία της κοινωνικής δικαιοσύνης ως μια ηθική αναγκαιότητα που πρέπει να καθοδηγεί το σύνολο του έργου μας.

    Η παγκόσμια σταθερότητα και ευημερία εξαρτώνται από το αν θα διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι απολαμβάνουν αποδεκτά επίπεδα ευημερίας και ίσες ευκαιρίες. Η απουσία της κοινωνικής δικαιοσύνης για όλους, πρέπει να αποτελεί προσβολή για τον καθέναν μας. Σε αυτή την πρώτη Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και στην αναζήτηση των στρατηγικών και πολιτικών που θα την κάνουν πραγματικότητα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 February 2009 - 13:30:19 UTC