Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας
  • [02] "Πολιτική χωρίς σχέδιο και προτάσεις"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Αντιδραστικό και αδιέξοδο σχέδιο"
  • [05] "Οχι σε αυξήσεις τιμολογίων"

  • [01] Εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας

    Συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου, η Διυπουργική Επιτροπή για την οικονομία.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου μετά τη συνεδρίαση ανέφερε ότι έγινε επισκόπηση και της διεθνούς οικονομικής κατάστασης και της κατάστασης της χώρας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην πιστή υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας που έχει καταρτίσει και έχει καταθέσει στην ΕΕ.

    Σημείωσε, ότι έγινε επισκόπηση ενόψει της έναρξης Συνόδου Κορυφής και του ECOFIN και κατέληξε λέγοντας, ότι δεν υπήρξε καμιά συγκεκριμένη απόφαση.

    Την οικονομική κρίση και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης συζήτησε την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε σε πλήρη σύνθεση.

    Ο πρωθυπουργός έκανε μια συνοπτική αναφορά στη διεθνή κρίση και στις επιπτώσεις της στην Ευρώπη και τόνισε ότι οι συνέπειες από την κρίση επηρεάζουν ολοένα και πιο έντονα και τη χώρα μας.

    Τόνισε ότι ασκείται ασφυκτική πίεση από την κρίση στην ανάπτυξη, στην απασχόληση και στα οικονομικά του κράτους.

    Ανέφερε ότι από τη μια χρειάζεται αύξηση των δημοσίων δαπανών για αναπτυξιακές και κοινωνικές ανάγκες κι από την άλλη χρειάζεται συγκράτησή τους λόγω δημοσιονομικής σταθερότητας.

    Δυνατότητες γι' αυτά που θέλουμε, στο βαθμό που θέλουμε, δεν έχει η οικονομία μας, τόνισε ο κ.Καραμανλής και είπε ότι την κυβέρνηση την απασχολεί το πώς θα ξεπεράσουμε μια τέτοια καταιγίδα με τις λιγότερες απώλειες και πώς θα κινηθούμε έτσι ώστε όταν περάσει η διεθνής κρίση να έχουμε μπροστά μας όλοι οι Έλληνες μια καλύτερη ημέρα.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για την αντιμετώπιση της κατάστασης και η κρίση αυτή δεν αντιμετωπίζεται ούτε με κρατικίστικες ιδεοληψίες, ούτε με νεοφιλελεύθερες εμμονές.

    "Όταν η κρίση δημιουργεί νέες και διαφορετικές ανάγκες απαιτούνται νέα και διαφορετικά μέτρα", είπε ο κ. Καραμανλής.

    Στη συνέχεια ανέπτυξε στο υπουργικό συμβούλιο τους δώδεκα άξονες περιστολής των δαπανών στο δημόσιο, ενώ είπε ότι το σχέδιο σταθερότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση στηρίζεται στην ανάπτυξη, τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη στήριξη στους οικονομικά ασθενέστερους.

    Βασικός άξονας, πρωταρχικής σημασίας, του σχεδίου είναι η διατήρηση έστω και χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, επισήμανε ο πρωθυπουργός και όπως είπε, απόφασή του είναι να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ώστε να επαληθευθούν, όπως έγινε και στο παρελθόν, οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης και όχι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων που δρομολογήθηκαν για την στήριξη των τομέων και των κλάδων που πλήττει η κρίση και τόνισε με νόημα ότι οι αρμόδιοι υπουργοί δεσμεύονται για την πλήρη και άμεση εφαρμογή των αποφάσεων αυτών.

    Έκανε μια αναφορά στα δημόσια έργα που πραγματοποιούνται στη χώρα μας, λέγοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων υποδομής που γνώρισε ποτέ ο τόπος και υπογράμμισε την υποχρέωση όλων των υπουργείων να ενεργοποιήσουν κοινοτικά προγράμματα που αφορούν τις αρμοδιότητές τους.

    Χρειάζεται τώρα να γίνουν όλα ακόμα πιο γρήγορα, είπε ο κ. Καραμανλής.

    Αναφέρθηκε επίσης στο δημόσιο χρέος που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, το οποίο χαρακτήρισε υπέρογκο και απευθυνόμενος στους υπουργούς και τους υφυπουργούς υπογράμμισε με έμφαση ότι "η δημοσιονομική εξυγίανση απαιτεί απόλυτη ανταπόκριση όλων των υπουργείων. Απαιτεί απόλυτη δημοσιονομική πειθαρχία απ' όλους και είμαι κατηγορηματικός σ' αυτό. Έχουμε ορίσει συγκεκριμένες δράσεις και στις δράσεις αυτές δεν χωρά καμία ολιγωρία, καμία υπέρβαση", είπε ο πρωθυπουργός.

    Παρουσίασε αναλυτικά τις δώδεκα δράσεις για τη μείωση των δαπανών:

    1. Υποχρεωτική συνεργασία όλων των υπουργείων με τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, ώστε να αρχίσει άμεσα η κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών και επιχειρήσεων του δημοσίου. Ζήτησε μάλιστα αποτελέσματα μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες για τη μείωση των οργανισμών που σήμερα υπερβαίνουν τους χίλιους, όπως είπε.

    2. Όλα τα υπουργεία περιορίζουν τουλάχιστον κατά 10% τις ελαστικές δαπάνες. Απ' αυτό και μόνο εκτιμάται εξοικονόμηση περίπου 500 εκατ. ευρώ.

    3. Όλα τα υπουργεία που εποπτεύουν σε ΔΕΚΟ να εφαρμόσουν στο ακέραιο το σχέδιο για την εξυγίανση του δημόσιου τομέα.

    4. Περιορισμός προσλήψεων με εξαίρεση τους τομείς της υγείας και της παιδείας.

    5. Περιορίζονται κατά 10% οι δαπάνες για συμβάσεις έργου και συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο δημόσιο,που θα υπογραφούν το 2009.

    6. Όλα τα αρμόδια υπουργεία αναλαμβάνουν την ευθύνη να εφαρμόσουν το νόμο για τον έλεγχο στις δαπάνες φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων.

    7. Μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή το ολοκληρωμένο σύστημα προμηθειών στο χώρο της υγείας.

    8. Επισπεύδονται από τα συναρμόδια υπουργεία η μηχανογράφηση και οι διαδικασίες που απαιτούνται για τον έλεγχο της συνταγογράφησης.

    9. Στενή συνεργασία όλων των υπουργείων με το υπουργείο Οικονομίας για τη δημιουργία ενιαίας υπηρεσίας για την καταβολή των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.

    10. Άμεση εφαρμογή του ανώτατου ορίου στις αποδοχές διοικητικών στελεχών του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το όριο αυτό, είπε ο πρωθυπουργός, είναι το ύψος του μισθού του γενικού γραμματέα υπουργείου και "όποιος δεν συμφωνεί πάει σπίτι του".

    11. Μείωση του κόστους της γραφειοκρατίας κατά 25%.

    12. Ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

    "Φαινόμενα επίορκων λειτουργών να παταχθούν παραδειγματικά", τόνισε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τους υπουργούς να ελέγχουν διαρκώς τη λειτουργικότητα των υπηρεσιών που εποπτεύουν.

    "Δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή ούτε σε φαινόμενα αναποτελεσματικότητας, ούτε σε ανεπάρκειες ούτε σε ολιγωρίες. Εστίες διαφθοράς όπου εντοπίζονται να χτυπηθούν αλύπητα. Πάρτε επιπλέον μέτρα σήμερα, όχι αύριο", είπε ο κ.Καραμανλής στους υπουργούς και τους υφυπουργούς.

    Ζήτησε επίσης πιο στενή συνεργασία των υπουργών με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, διότι δεν μπορεί τα επουσιώδη να δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις και απογοήτευση στους πολίτες, ενώ χαρακτήρισε αδιανόητο κάθε φαινόμενο εσωστρέφειας.

    Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης αποτελεί εθνικό στόχο και αναδεικνύει την οικονομία σε μείζονα εθνική υπόθεση.

    Σ' αυτόν τον εθνικό στόχο δεν νοείται να μένει κανένας πίσω. Μπροστά σε έναν εθνικό στόχο δεν χωρούν ούτε κομματικές, ούτε εκλογικές, ούτε προσωπικές επιδιώξεις. Δεν υπάρχει χώρος για άλλες προτεραιότητες και άλλες σκέψεις, τόνισε ο Κώστας Καραμανλής.

    [02] "Πολιτική χωρίς σχέδιο και προτάσεις"

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου θα παρουσιάσει την ερχόμενη Πέμπτη στην Αίγλη Ζαππείου το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την "πράσινη ανάπτυξη".

    Προσκεκλημένοι - ομιλητές θα είναι οι κ.κ. Σταύρος Δήμας, Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ και Χρήστος Ζερεφός, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δεν επιβεβαίωσε επίσκεψη του Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Γερμανία,προσθέτοντας,ωστόσο,ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει επαφές και συναντήσεις προκειμένου να προωθήσει τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

    "Το ΠΑΣΟΚ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για θέματα που πρέπει να θέσει η κυβέρνηση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε χωρίς μεγάλη επιτυχία να απαντήσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά το ερώτημα είναι αν έχει ενημερωθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την ατζέντα του Συμβουλίου Κορυφής, καθώς σε αυτά τα ζητήματα τοποθετήθηκε το ΠΑΣΟΚ", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κινήματος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διερωτώμενος "γιατί σε όλα αυτά η κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως θέση".

    Ερωτηθείς κατά πόσο ο πρωθυπουργός μπορεί να επιτύχει π.χ αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού, όπως ζητά το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "δεν περιμένει κανείς από τον πρωθυπουργό να πετύχει κάτι τέτοιο σε μία σύνοδο, εκείνο που εμείς λέμε είναι "γιατί πάει χωρίς ατζέντα". Την απουσία του από την διεθνή σκηνή θέλαμε να δείξουμε με τις προτάσεις μας".

    Σε ό,τι αφορά την αποστροφή του κ. Ευ. Αντώναρου για τις δυσκολίες που εχει το ΠΑΣΟΚ με την λέξη "συναίνεση", ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "συναίνεση δεν είναι να ζητάς από τα άλλα κόμματα να αποδεχθούν την δική σου πολιτική, που έχει αποδειχθεί αποτυχημένη, αλλά να αποδέχεσαι τις προτάσεις των πολιτικών σου αντιπάλων".

    Αναφερόμενος στις αποφάσεις της κυβέρνησης περί περιστολής δαπανών και περιορισμού της σπατάλης, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "ο πρωθυπουργός τα ίδια έλεγε το 2004" και έθεσε το ερώτημα "ποιόν κοροϊδεύουν, μέχρι πότε θα συνεχίσουν να λένε λόγια. Οι πολίτες έχουν βαρεθεί τα ψέματα".

    Εξ άλλου αναφορικά με τις ανακοινώσεις του υφυπουργού κ. Α. Μπέζα για διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ με την φράση "τα γραπτά μένουν", παρέπεμψε σε αντίστοιχες δηλώσεις του 2005 και του 2007, προσθέτοντας ότι "από το 2004 έχουμε τριπλασιασμό των ανείσπρακτων φόρων".

    Ειδικά για τις αμοιβές των στελεχών του δημοσίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι στο δημόσιο "δεν υπάρχουν golden boys, αλλά blue boys" και ζήτησε να καταθέσει η κυβέρνηση πλήρη κατάλογο με την μισθοδοσία όλων των ανώτατων στελεχών των δημοσίων επιχειρήσεων, καθώς και να πει κατά πόσο θα περικόψει τους μισθούς τους.

    Ερωτηθείς αργότερα ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ υπολογίζει τα στελέχη αυτά σε εκατοντάδες ή σε αριθμό που πλησιάζει τα 1000 άτομα συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των ανώνυμων εταιρειών του δημοσίου και πρόσθεσε ότι θα κάνουμε τον τελικό υπολογισμό των μισθών τους, εκτός αν ευαισθητοποιηθεί η κυβέρνηση και παρουσιάσει στοιχεία.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δεν θα υπάρχουν golden, blue ή green boys, αλλά μόνο στελέχη που θα έχουν λογικούς μισθούς και θα αξιολογούνται", ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άσκησης ποινικών διώξεων "αν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ διαπιστώσει ποινικά αδικήματα μετά την εξέταση της διαχείρισης και των αμοιβών των στελεχών φορέα-φορέα", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Εξ άλλου, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην επίσκεψη της Κοινοτικής Επιτρόπου κας Ντ. Χούμπνερ είπε ότι από το ΕΣΠΑ 2007-2013 "δεν έχει δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ" και επέκρινε την κυβέρνηση γιατί "επιχαίρει που ορισμένα έργα θα χρηματοδοτηθούν 100% από την ΕΕ".

    "Δεν αλλάζει η χρηματοδότηση των έργων, 75% η ΕΕ, 25% το δημόσιο, αυτή η κυβέρνηση θα στείλει τον λογαριασμό στην επόμενη κυβέρνηση", πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Αναφορικά με την είσοδο επιτρόπων στις τράπεζες, ο κ.Παπακωνσταντίνου τους κάλεσε να "κάνουν αυτό που ορίζει ο νόμος" και τόνισε ότι "θα έπρεπε να ξέρουμε την πραγματική εικόνα κάθε τράπεζας".

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για δραματική κατάσταση σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κάλεσε την κυβέρνηση να "φροντίσει ώστε η ρευστότητα να περάσει στην πραγματική οικονομία".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 15% είπε ότι αυτό ισοδυναμεί με 6 εκατ. ευρώ και έκανε λόγο για πλήρη κατάρρευση της ανταγωνιστικότητας.

    Επιπλέον ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι τον Φεβρουάριο ε.ε. έχει σημειωθεί μεγάλη πτώση σε όλους τους βασικούς οικονομικούς δείκτες και επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν έχει κανένα σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης.

    Κλοπές όπλων

    "Σοβαρότατο ζήτημα παραπλάνησης της κοινής γνώμης" έθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ μετά την αποκάλυψη εφημερίδας ότι τα κλαπέντα όπλα αστυνομικών δεν είναι 8 αλλά 11, αλλά και εγγράφου του αρχηγού της ΕΛΑΣ που μιλά για άκρως επικίνδυνη κατάσταση.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου ζήτησε "καθαρές εξηγήσεις" από την Αστυνομία.

    Ερωτηθείς αν τα κλαπέντα πιστόλια είναι απλώς πράξεις ποινικού δικαίου ή σχετίζονται με πολιτικές εξελίξεις ή και τις κρίσεις στην Αστυνομία, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει κάποιες "μυστικές" πληροφορίες, αλλά θέτει το ερώτημα "γιατί τόσες κλοπές όπλων εν ενεργεία αστυνομικών αντιμετωπίζονται ως απλές πράξεις ποινικού δικαίου".

    "Αν οι ενέργειες αυτές δεν είναι ασύνδετες μεταξύ τους, ίσως υπάρχει κάποιο σχέδιο που σχετίζεται με την έξαρση της τρομοκρατίας στην χώρα", πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Εξ άλλου αναφερόμενος στα διαδραματισθέντα στα Χανιά με τον εξωτερικό φρουρό των φυλακών, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "το περιστατικό δείχνει πως δεν υπάρχει τρόπος αξιολόγησης της κατάστασης των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας".

    Σε ό,τι αφορά την χειροβομβίδα κατά του "Στεκιού Μεταναστών" ο κ. Παπακωνσταντίνου καταδίκασε την ενέργεια, εξέφρασε την ανησυχία του για τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων, έκανε λόγο για ενέργειες που "δείχνουν την διάλυση του κράτους" και επισήμανε ότι "υπάρχει κίνδυνος ανοσίας της κοινωνίας σε τέτοια φαινόμενα".

    Σχετικά με την ανακάλυψη οπλοστασίου στις Σάππες Ροδόπης, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "εντείνεται η ανησυχία μας για την ύπαρξη τρομοκρατικών οργανώσεων" και πρόσθεσε ότι η ανακάλυψη των όπλων έγινε κατόπιν καταγγελίας κατοίκων.

    Ερωτηθείς αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες για τα θέματα ασφάλειας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι αναμένονται οι ανακοινώσεις στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή και κατόπιν το Κίνημα θα κινηθεί αναλόγως.

    Η επίσκεψη Μπακογιάννη στις ΗΠΑ

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στο ταξίδι της υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ είπε ότι οι επισκέψεις αυτές είναι χρήσιμες, ενώ αναφερόμενος στην έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ έκανε λόγο για "έκθεση-κόλαφο σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους μετανάστες και την διαφθορά".

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου κάλεσε την κυβέρνηση "πέρα από τις ασκήσεις δημοσίων σχέσεων να λάβει σοβαρά υπόψη της τις εκθέσεις αυτές".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν υιοθετεί την έκθεση αυτή στο σύνολό της,"όμως στην χώρα μας έχουμε φαινόμενα αντισημιτισμού στην κοινωνία και σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης".

    Σε ό,τι αφορά την μειονότητα της Θράκης, ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι "ο αυτοπροσδιορισμός είναι ατομικό δικαίωμα, για το ΠΑΣΟΚ υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα".

  • ** Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς γιατί το Κίνημα προχωρά σε προσωπικές επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού μιλώντας για "επόμενη μέρα διαδοχής", είπε ότι "η κυβέρνηση έχει κλείσει τον κύκλο της, βλέπουμε δηλώσεις στελεχών της που προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα".

    "Δεν είναι θέμα προσώπου, είναι θέμα κυβέρνησης" πρόσθεσε.

  • ** "Το ΠΑΣΟΚ έχει αντιταχθεί στις αυξήσεις μισθών βουλευτών που να ξεπερνούν τις αυξήσεις που παίρνουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Προς το παρόν μένουμε εκεί" δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

  • ** Αναφερόμενος στην απόφαση του δικαστηρίου Πειραιά για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους του Κορυδαλλού, ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για απόφαση που επιβεβαιώνει τις επισημάνσεις του ΠΑΣΟΚ για "μεγάλη βιασύνη μεταφοράς ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα και για μη σωστή συλλογή στοιχείων".

    Προτάσεις για την "Ολυμπιακή Αεροπορία"

    Την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία ενός μικτού σχήματος για την Ολυμπιακή Αεροπορία, επανέλαβε σε συνέντευξη Τύπου ο πολιτικός εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών Νίκος Σηφουνάκης και ο υφηγητής ΚΤΕ του τομέα Χάρης Τσιόκας.

    Οπως τόνισαν, το ΠΑΣΟΚ προτείνει για τη διάθεση της Ολυμπιακής τη δημιουργία ενός μικτού σχήματος με ιδιωτικά και κρατικά κεφάλαια και στρατηγική συμμαχία με αξιόπιστο διεθνή αερομεταφορέα.

    Επεσήμαναν ότι για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί "κόκκινη γραμμή" οποιαδήποτε λύση που δεν εγγυάται τη συμμετοχή του δημοσίου, καθώς όπως είπαν, αυτή εξασφαλίζει τους εργασιακούς κανόνες και το μη ανθελληνισμό της παραγωγικής τάξης, ενώ αποτρέπει και τη δημιουργία ολιγοπωλείων.

    Ο κ.κ. Σηφουνάκης και Τσιόκας είπαν ακόμη, ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει ξεκάθαρη θέση για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και να ανακοινώσει αν υπάρχει άλλο επενδυτικό σχήμα που να ενδιαφέρεται για την Ολυμπιακή.

    Κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι αντί να ακολουθήσει μια βιώσιμη λύση προχωράει στο τμηματικό ξεπούλημα της εταιρίας, ενώ πρόσθεσαν ότι η διαδικασία της απευθείας διαπραγμάτευσης που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν έχει καμιά σχέση με τη λύση της Αλιτάλια, αφού η κυβέρνηση δεν δημιούργησε κονσόρτιουμ επενδυτών.

    Τέλος ανέφεραν, ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει τα 290 εκατ. ευρώ που κέρδισε δικαστικά η Ολυμπιακή να καλύψουν με τη συμμετοχή του δημοσίου στο νέο μικτό σχήμα, ενώ για το μάναντζμεντ της εταιρίας είπαν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δογματικά τοποθετημένο.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Ημερίδα:«Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση για τη Διαφάνεια και τη Δημοκρατία» από το ΤΕΕ (09:00:00, Αθήνα/Βασιλέως Κωνσταντίνου 48)

  • Συνέντευξη Τύπου του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης για προβλήματα που προέκυψαν με την ενοποίηση του Ταμείου, στα γραφεία του ΤΥΔΚΥ (Καζαντζάκη 4) (10:30:00, Θεσσαλονίκη)

  • Συνάντηση του ΥΠΕΘΟ Γ Παπαθανασίου με με τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (11:00:00, Αθήνα/ΥΠΕΘΟ)

  • Συνέντευξη Τύπου από την διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Catherine Suard για το Φεστιβάλ " Μεσόγειος a la carte" (11:30:00, Αθήνα/Σίνα 31)

  • Επίσκεψη του υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά στο Γαλλικό Ινστιτούτο (12:30:00, Αθήνα/Σίνα 31)

  • Συνάντηση του ΥΠΕΘΟ Γ Παπαθανασίου με τη ΓΣΕΒΕΕ. (12:30:00, Αθήνα/ΥΠΕΘΟ)

  • Συνέντευξη τύπου του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, στο ξενοδοχείο "Πέλλα", στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Γιαννιτσά. (20:30:00, Γιαννιτσά)

  • Ημερίδα με τίτλο «Ελλάδα και Βρετανία αντιμέτωπες με τις προκλήσεις» από το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Λονδίνο

  • Επίσκεψη Δ. Σιούφα στο Παρίσι

  • Υδατοσφαίριση-Α1 Ανδρών (15η ημέρα): Πανιώνιος-Ηρακλής (20:00:00, Αθήνα/Νέα Σμύρνη)

  • Υδατοσφαίριση-Α1 γυναικών (11η ημέρα): Ηρακλής-Εθνικός (12:00:00, Θεσσαλονίκη)

    [04] "Αντιδραστικό και αδιέξοδο σχέδιο"

    "Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν το ίδιο σχέδιο για την κρίση, που είναι αποδεδειγμένα αντιδραστικό και αδιέξοδο: Τη στρατηγική της ΕΕ. Αυτό το σχέδιο όπως κι αν εφαρμόστηκε οδήγησε στην κρίση, όπως κι αν εφαρμοστεί θα φέρει δεινά για τους λαούς", τονίζει το ΚΚΕ σχετικά με την αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για την κρίση.

    Ο λαός πρέπει να αποκτήσει το δικό του σχέδιο, αυτό της ανυπακοής και της απειθαρχίας στην ΕΕ, το σχέδιο της συμμαχίας και της πάλης κατά των μονοπωλίων και των κομμάτων τους, αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

    Στόχος των συνεδριάσεων της κυβέρνησης είναι «να μεθοδεύσουν το ξεγέλασμα των εργαζομένων και να ρίξουν τα βάρη ολοκληρωτικά σε αυτούς», δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφερόμενη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ εκτίμησε ότι η κρίση θα είναι οξύτερη μέσα στο 2009 και θα κρατήσει και το 2010.

    Η κα Παπαρήγα συναντήθηκε με το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο Σωματείων «Βοήθεια στο Σπίτι» και σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών «να δώσει τελική και ουσιαστική λύση στο πρόβλημα λειτουργίας του προγράμματος "βοήθεια για το σπίτι"» που έχει σαν αποτέλεσμα οι άνθρωποι να είναι απλήρωτοι από 2 έως 7 μήνες. Ζήτησε, επίσης, διεύρυνση του προγράμματος, το οποίο -όπς είπε- έχει πολύ μεγάλη κοινωνική σημασία, καθώς και την μονιμοποίηση των εργαζόμενων σε αυτό.

    Σχολιάζοντας την έκθεση του ευρωδικαστηρίου που ζητά την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών για το Ασφαλιστικό, η κα Παπαρήγα κάλεσε σε «απειθαρχία στις αποφάσεις του ευρωδικαστηρίου και σε όλες τις επιλογές της ΕΕ» και τόνισε: «Η διαφορά των 5 χρόνων στη συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών είναι ανάγκη να υπάρχει και εξαιτίας των σκληρών συνθηκών ζωής και δουλειάς που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, αλλά αν θέλετε σε ένα βαθμό έχει να κάνει και με ειδικούς βιολογικούς λόγους, τη μητρότητα κλπ. Όσο η γυναίκα σηκώνει δυσβάσταχτα βάρη πρέπει να υπάρχει και αυτή η θετική διάκριση. Να μην εφαρμοστεί η απόφαση».

    Τέλος η κα Παπαρήγα είπε ότι οι ευθύνες για την απόδραση Παλαιοκώστα-Ριτζάι, είτε είναι αναμεμιγμένοι κάποιοι υπάλληλοι είτε όχι- είναι πολιτικές. «Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για όλη την κακή κατάσταση που βρίσκεται το σωφρονιστικό σύστημα και στα πλαίσια αυτά οπωσδήποτε υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την απόδραση των 2 αυτών κυρίων» είπε.

    [05] "Οχι σε αυξήσεις τιμολογίων"

    «Η Ελλάδα χρειάζεται έναν πρωθυπουργό, ο οποίος θα είναι παρών και όχι να δηλώνει απλώς την παρουσία του» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος αναφερόμενος στη συμμετοχή του κ.Καραμανλή στη Σύνοδο Κορυφής.

    Ο πρωθυπουργός, σημείωσε ο κ. Αλαβάνος, πρέπει να θέσει «τέλος με τον εκφοβισμό και τον εκβιασμό να μειωθούν οι κοινωνικές δαπάνες του δημοσίου, για να μην ξεπεράσουμε τα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας», τα οποία δεν εμπόδισαν, όπως είπε, «να μην φτάσουμε στη σημερινή κρίση η Ελλάδα και ολόκληρη η Ευρώπη».

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να διεκδικήσει ώστε η ΕΕ να συμβάλλει στην ενίσχυση των χωρών μελών, κυρίως στα θέματα του δανεισμού «ώστε να σταματήσουν αυτά τα άγρια κερδοσκοπικά επιτόκια, που σήμερα επιβάλλονται απέναντι σε χώρες όπως η Ελλάδα, που έχει προβλήματα χρέους ή ελλειμμάτων».

    Ο κ. Αλαβάνος συναντήθηκε με Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Π. Αθανασόπουλο και σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση εξέφρασε την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.

    «Χρειάζεται μια δημόσια επιχείρηση για να κρατήσει την πολύ σημαντική υπηρεσία κοινής ωφέλειας της χώρας» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, και ζήτησε «σε μια εποχή κρίσης, να μην αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ και να μειωθούν για τις κατηγορίες, οι οποίες πλήττονται περισσότερο»

    Ο κ. Αλαβάνος σημείωσε ότι ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ κινδυνεύει καθώς η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα φτάνει στο 49% και εξέφρασε την ελπίδα ότι «δεν θα έχουμε επιδείνωση σβ αυτόν τον τομέα».

    Εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ «για την έλλειψη σε κυβερνητικό επίπεδο ενός συνολικού και μακροπρόθεσμου ενεργειακού σχεδιασμού, μέσα στον οποίο θα μπορούσε να ενταχθεί με αρθρωμένο τρόπο η ΔΕΗ» και υπογράμμισε τη σημασία προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενεργείας και την απομάκρυνση από ρυπογόνες πηγές, όπως είναι ο άνθρακας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 February 2009 - 5:30:24 UTC