Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκτακτη προσγείωση στο "Ελ. Βενιζέλος"
  • [02] Οχρίδα-Επίθεση σε ελληνικά λεωφορεία
  • [03] Νομοσχέδιο για την ιεραρχία στο δημόσιο
  • [04] Σε προεκλογική περίοδο η ΠΓΔΜ
  • [05] "Ανάγκη εθνικής συσπείρωσης"
  • [06] Σε ελεύθερη πτώση και πάλι
  • [07] Επίθεση σε σταθμό ΗΣΑΠ
  • [08] Διάσκεψη Δωρητών για τη Γάζα

  • [01] Έκτακτη προσγείωση στο "Ελ. Βενιζέλος"

    Δύο αεροσκάφη, οι πτήσεις των οποίων δεν είχαν ελληνικό προορισμό, αναγκάστηκαν να προσγειωθούν εκτάκτως στο Διεθνές αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" για διαφορετικούς λόγους το καθένα, με χρονική απόσταση περίπου τριών ωρών.

    Συγκεκριμένα, αεροσκάφος τύπου Βoing 747 της εταιρίας jet.com, το οποίο με 192 επιβάτες εκτελούσε πτήση από το αεροδρόμιο Μάντσεστερ της Αγγλίας, στην Αίγυπτο, παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα ενώ βρισκόταν πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο.

    Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο πιλότος του αεροσκάφους ζήτησε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση, καθώς στο αεροσκάφος διαπιστώθηκε τεχνική βλάβη, μάλλον πρόβλημα αποσυμπίεσης στην καμπίνα των επιβατών. Επιλέχθηκε το «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς διαθέτει όλη την απαιτούμενη υποδομή για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε ομαλά στις 15:40 στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, στο οποίο είχαν προηγουμένως ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

    Οι ταξιδιώτες αποβιβάστηκαν, ενώ 4 με 5 επιβάτες χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια, γιατί είτε είχαν πάθει σοκ είτε είχαν προβλήματα δύσπνοιας και για προληπτικούς λόγους, διακομίστηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο. Οι υπόλοιποι επιβάτες αναμένουν άλλο αεροσκάφος της εταιρίας που θα φτάσει γύρω στα μεσάνυχτα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

    Αργά το απόγευμα, αεροσκάφος της Alitalia που εκτελούσε πτήση από τη Ρώμη στο Κάϊρο, αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», επειδή ένας από τους επιβάτες έπαθε εν πτήσει καρδιακή προσβολή και ο πιλότος έκρινε αναγκαίο ότι έπρεπε να του παρασχεθεί επειγόντως ιατρική βοήθεια. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στις 19:12, ο επιβάτης με το καρδιακό πρόβλημα παρελήφθη από ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, ενώ το αεροσκάφος συνέχισε την πτήση του για το Κάϊρο.

    [02] Οχρίδα-Επίθεση σε ελληνικά λεωφορεία

    "Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο το επεισόδιο οργανωμένης επίθεσης από αγνώστους κατά Ελλήνων επισκεπτών και των περιουσιών τους", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος για το επεισόδιο στην Οχρίδα της ΠΓΔΜ.

    "Τέτοιες πράξεις, που δυστυχώς πλήττουν την επικοινωνία μεταξύ λαών, είναι το ορατό αποτέλεσμα του εθνικισμού και της στρεφόμενης κατά της Ελλάδας μισαλλοδοξίας, που συνειδητά καλλιεργούνται τον τελευταίο καιρό στα Σκόπια", τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε:

    "Ζητάμε από τις Αρχές της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να προστατεύουν τους Έλληνες πολίτες που επισκέπτονται τη χώρα τους, καθώς και τη σύλληψη και τιμωρία των ενόχων της χθεσινής απρόκλητης επίθεσης".

    Ομάδα περίπου 20 - 30 αγνώστων επιτέθηκαν σε τρία ελληνικά τουριστικά λεωφορεία που βρίσκονταν σταθμευμένα στο κέντρο της Οχρίδας και περίμεναν τους Έλληνες εκδρομείς να επιστρέψουν από την ξενάγηση.

    Όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι δράστες έγραψαν με σπρέι συνθήματα στα λεωφορεία, όπως «Μακεδονία», «Ενωμένη Μακεδονία» και «Μέγας Αλέξανδρος».

    Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες των Ελλήνων εκδρομέων, εκτός από τα συνθήματα, οι δράστες πέταξαν ξύλα και πέτρες σε ένα από τα λεωφορεία, προκαλώντας επιπλέον φθορές.

    Σύμφωνα με τις αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης, το γεγονός καταδίκασαν αρκετοί κάτοικοι της Οχρίδας, οι οποίοι σημείωσαν ότι τέτοιες ενέργειες «δυσφημούν την τουριστική εικόνα της παραλίμνιας πόλης», η οποία συγκεντρώνει τους περισσότερους τουρίστες στη χώρα. Η Αστυνομία διεξάγει έρευνα για το περιστατικό.

    Ο δήμαρχος της Οχρίδας καταδίκασε τα επεισόδια και τις ζημιές που προκλήθηκαν σε ελληνικά τουριστικά λεωφορεία.

    Ο κ. Πέτρεσκι δήλωσε ότι στο όνομα των δημοτών της Οχρίδας, απέστειλε επιστολή τόσο στο Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια όσο και στο Γραφείο Οικονομικών, Εμπορικών και Προξενικών υποθέσεων της Ελλάδας στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι), με την οποία ζητεί συγνώμη για το περιστατικό.

    «Εμείς στην Οχρίδα, δε κάνουμε κανένα διαχωρισμό μεταξύ των επισκεπτών στην πόλη μας, οι οποίοι είναι όλοι τους καλοδεχούμενοι. Θεωρώ ότι το περιστατικό δεν είναι τυχαίο και ότι δεν έχει σχέση με δημότες της Οχρίδας. Αναμένω από τα αρμόδια όργανα, το συντομότερο δυνατό, να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους ενόχους » , συμπλήρωσε ο δήμαρχος της Οχρίδας.

    [03] Νομοσχέδιο για την ιεραρχία στο δημόσιο

    Ρύθμιση για τους υπαλλήλους με συμβάσεις αορίστου χρόνου προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, με δήλωσή του, γνωστοποίησε ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου ώστε να αξιοποιούνται υπάλληλοι που έχουν πολλά προσόντα και στην ουσία είναι μόνιμοι.

    Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, και οι υπάλληλοι που υπηρετούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο Δημόσιο θα μπορούν να φτάνουν στο βαθμό του διευθυντή, καθώς πολλοί από αυτούς "διαθέτουν εξαιρετικά προσόντα και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν σήμερα, όπως έχουν τα πράγματα, αφού δεν είναι δυνατό να ενταχθούν στην ιεραρχία".

    "Είναι μια τομή, η οποία έρχεται να συμπληρώσει τις μεταβολές που έγιναν σε θεσμικό επίπεδο μετά την Αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001", πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

    [04] Σε προεκλογική περίοδο η ΠΓΔΜ

    Άρχισε η προεκλογική εκστρατεία στην ΠΓΔΜ, ενόψει των προεδρικών και δημοτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη χώρα στις 22 Μαρτίου.

    Το αξίωμα του προέδρου της χώρας θα διεκδικήσουν επτά υποψήφιοι (τέσσερις Σλαβομακεδόνες και τρεις Αλβανοί), ωστόσο σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, κανείς από τους υποψηφίους δεν πρόκειται να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50% που απαιτείται για να εκλεγεί πρόεδρος από τον α΄ γύρο. Ως εκ τούτου, αναμένεται να ακολουθήσει β΄γύρος, στον οποίο θα συμμετάσχουν οι δύο πρώτοι που θα συγκεντρώσουν τα μεγαλύτερα ποσοστά στον α΄ γύρο.

    Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία», ο υποψήφιος του συγκυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, Γκιόργκι Ιβάνοβ, προηγείται με μεγάλη διαφορά των αντιπάλων του.

    Ο κ. Ιβάνοφ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, συγκεντρώνει ποσοστό 25,2%, έναντι 12,1% που συγκεντρώνει ο υποψήφιος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι.

    Τρίτος, στην ίδια δημοσκόπηση έρχεται ο αρχηγός του νεοϊδρυθέντος αλβανικού κόμματος «Νέα Δημοκρατία», Ίμερ Σελμάνι, με ποσοστό 11,7%, και τέταρτος ο ανεξάρτητος υποψήφιος Λούμπε Μπόσκοσκι, με ποσοστό 8,8%

    Σύμφωνα με εκπροσώπους της Διεθνούς Κοινότητας, οι εκλογές αυτές θα αποτελέσουν μία κρίσιμη δοκιμασία για τη χώρα, καθώς στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο Ιούνιο, σημειώθηκαν εκτεταμένα περιστατικά βίας και νοθείας, με αποτελέσμα να πληγεί η διεθνής εικόνα της ΠΓΔΜ και να αμφισβητηθεί η βούληση και η ικανότητα της χώρας να διεξάγει ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές.

    Πάντως, οι αρχές και η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, διαβεβαιώνουν ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε τόσο η προεκλογική περίοδος όσο και η ημέρα των εκλογών να κυλήσουν ομαλά, καθώς και να εκφρασθεί ελεύθερα και ανεμπόδιστα η βούληση των ψηφοφόρων.

    [05] "Ανάγκη εθνικής συσπείρωσης"

    "O κ. Καραμανλής επέστρεψε από τις Βρυξέλλες εμφανώς πιο προβληματισμένος απ' ό,τι, όταν πήγαινε", δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, για τα αποτελέσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο κ. Καρατζαφέρης πρόσθεσε ότι "καθίσταται επιτακτική η ανάγκη μιας εθνικής συσπείρωσης απέναντι στην οικονομική κρίση, την οποία αδυνατούν απ' ό,τι φαίνεται, να αντιμετωπίσουν επαρκώς και οι ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου".

    "Η εβδομάδα αυτή, μπορεί να είναι εβδομάδα δημιουργικής συλλειτουργίας και όχι στείρας αντιπαράθεσης", κατέληξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., κ.Κυριάκος Βελόπουλος να σχολιάσει την επίθεση που δέχτηκαν έλληνες τουρίστες στα Σκόπια, δήλωσε :

    «Η προκλητική επίθεση στους έλληνες τουρίστες στα Σκόπια επιβεβαιώνει την άποψή μας πως όσο το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει να μιλά με τους Σκοπιανούς χωρίς να θέτει όρους, τόσο θα αυξάνεται η αλαζονεία και προκλητικότητά τους. Με τους Σκοπιανούς μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα μόνο σημείο, ότι ο Αλέξανδρος ήταν Μακεδών, δηλαδή Έλληνας.» .

    [06] Σε ελεύθερη πτώση και πάλι

    Τα διεθνή χρηματιστήρια κατρακύλησαν και πάλι, παρασυρμένα από τους κακούς οικονομικούς δείκτες στην Ευρώπη και τους φόβους για τη σταθερότητα των χρηματοδοτικών ομίλων, φόβοι οι οποίοι ενισχύθηκαν από τις ιλλιγγιώδεις απώλειες της αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρείας AIG και τη δημόσια προσφορά της HSBC για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της.

    Το Χρηματιστήριο του Τόκιο ξεκίνησε σήμερα τη συνεδρίαση με μεγάλη πτώση 1,41% έπειτα από τη νέα "βουτιά" της Γουόλ Στριτ την προηγουμένη, ενώ η υγεία του χρηματοπιστωτικού τομέα προκαλεί όλο και περισσότερη ανησυχία.

    Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης "έκλεισε" κάτω από τις 7.000 μονάδες, που είναι το χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και σχεδόν 12 χρόνια, εξαιτίας της πτώσης των χρηματοπιστωτικών αξιών έπειτα από τις αβυσσαλέες απώλειες που κατέγραψε ο ασφαλιστικός όμιλος AIG.

    Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε 299,64 μονάδες ή 4,24% και έκλεισε στις 6.763,29 μονάδες, υποχωρώντας περισσότερο από 20% από τις αρχές του έτους και περισσότερο από 50% από το νέο του ρεκόρ τον Οκτώβριο του 2007. Ο δείκτης βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 1997.

    Ο σύνθετος δείκτης Nasdaq των μετοχών υψηλής τεχνολογίας υποχώρησε 54,99 μονάδες ή 3,99% και έκλεισε στις 1.322,85 μονάδες. Ο διευρυμένος δείκτης Standard & Poor's 500, πιο αντιπροσωπευτικός της γενικής τάσης, σημείωσε πτώση 4,66% (-34,27 μονάδες) και έκλεισε στις 700,82 μονάδες, πέφτοντας στα επίπεδα του φθινοπώρου του 1996. Ο ασφαλιστικός όμιλος AIG ανακοίνωσε απώλειες-ρεκόρ, ύψους 61,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο του 2008, αγγίζοντας τα 100 δισεκατομμύρια συνολικά για το περασμένο έτος.

    Για να αποφευχθούν τα χειρότερα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έλαβε νέα μέτρα υποστήριξης, μεταξύ των οποίων πρόσθετη κεφαλαιική ενίσχυση ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων και συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο δύο θυγατρικών του ομίλου.

    Παράλληλα, ο οργανισμός αναχρηματοδότησης ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων Freddie Mac επιβεβαίωσε ότι υπολογίζει να διεκδικήσει πρόσθετη χρηματοδότηση 30-35 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το υπουργείο Οικονομικών, αφού ανακοίνωσε την παραίτηση του διευθυντή του, Ντέιβιντ Μόφετ (θα ισχύσει από τις 13 Μαρτίου) και χωρίς να παράσχει μια εκτίμηση για το αναμενόμενο ύψος των απωλειών του κατά το τέταρτο τρίμηνο.

    Νωρίτερα, η βρετανική τράπεζα HSBC είχε ανακοινώσει πως προχωρά σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 12,5 δισεκατομμύρια λίρες (14,1 δισ. ευρώ), μετά την πτώση των καθαρών κερδών της κατά 70%. Η αύξηση αυτή είναι η μεγαλύτερη που γίνεται ποτέ στη Βρετανία. Ταυτόχρονα, η τράπεζα θα καταργήσει 6.100 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

    Εξάλλου, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen προειδοποίησε ότι αναμένει πτώση των κερδών της φέτος, μετά από άνοδο που ξεπερνούσε το 15% το 2008.

    Στο πλαίσιο αυτό, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν σημαντικές απώλειες. Λονδίνο και Παρίσι έκλεισαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Μάρτιο του 2003: ο Footsie 100 υποχώρησε κατά -5,33% και ο CAC 40 κατά -4,48%. Η Φρανκφούρτη έκλεισε με πτώση -3,48%.

    Σε ελεύθερη πτώση οι χρηματογορές. Το αρνητικό κλίμα επιτείνει η δραματική μείωση των κερδών της HSBC και το σήμα κινδύνου από τον ασφαλιστικό κολοσσό AIG.

    Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης "έκλεισε" κάτω από τις 7.000 μονάδες, που είναι το χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και σχεδόν 12 χρόνια, εξαιτίας της πτώσης των χρηματοπιστωτικών αξιών έπειτα από τις αβυσσαλέες απώλειες που κατέγραψε ο ασφαλιστικός όμιλος AIG. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε 299,64 μονάδες ή 4,24% και έκλεισε στις 6.763,29 μονάδες, υποχωρώντας περισσότερο από 20% από τις αρχές του έτους και περισσότερο από 50% από το νέο του ρεκόρ τον Οκτώβριο του 2007. Ο δείκτης βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 1997.

    Ο σύνθετος δείκτης Nasdaq των μετοχών υψηλής τεχνολογίας υποχώρησε 54,99 μονάδες ή 3,99% και έκλεισε στις 1.322,85 μονάδες. Ο διευρυμένος δείκτης Standard & Poor's 500, πιο αντιπροσωπευτικός της γενικής τάσης, σημείωσε πτώση 4,66% (-34,27 μονάδες) και έκλεισε στις 700,82 μονάδες, πέφτοντας στα επίπεδα του φθινοπώρου του 1996.

    [07] Επίθεση σε σταθμό ΗΣΑΠ

    Βόμβες μολότοφ πέταξαν τη νύχτα άγνωστοι σε βαγόνια του Ηλεκτρικού στην Κηφισιά. Καταστράφηκαν ολοσχερώς τρία βαγόνια. Στο σημείο έσπευσαν οχήματα της Πυροσβεστικής με 30 πυροσβέστες.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ομάδα περίπου 10 ατόμων ντυμένοι με αποκριάτικες μάσκες ενημέρωσαν τους επιβάτες να αποβιβαστούν όταν ο συρμός έφτασε στην αποβάθρα και στη συνέχεια έριξαν τις μολότοφ στα έξι από τα επτά βαγόνια.

    Αυτή την ώρα ο σταθμός βρίσκεται εκτός λειτουργίας και τα δρομολόγια από και προς Πειραιά ξεκινούν και τερματίζουν στον σταθμό Ειρήνη.

    [08] Διάσκεψη Δωρητών για τη Γάζα

    Με την επιβλητική παρουσία της διεθνούς κοινότητας, τη συμμετοχή εκπροσώπων περισσότερων από 80 χωρών και τη Χίλαρι Κλίντον να δίνει "το νέο πνεύμα συνεργασίας", διεξήχθησαν οι εργασίες της συνόδου κορυφής Δωρητών για την ανοικοδόμηση της Γάζας στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, όπου τη χώρα μας εκπροσώπησε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Παρόν, σύσσωμο το "κουαρτέτο", με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον αρχηγό της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, τον γγ των Ηνωμένων Εθνών Μπάν Γκι Μουν, τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα και τον ειδικό απεσταλμένο Τόνι Μπλερ.

    Παρόντες ήταν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες Νικολά Σαρκοζί και Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οι οποίοι ήρθαν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, προκειμένου να υποδηλώσουν με την παρουσία και τις ομιλίες τους την επίσης υψηλή προτεραιότητα επίλυσης του Μεσανατολικού.

    Από την πρωτοβουλία, που ανήκε στον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, η Παλαιστινιακή Αρχή και ο πρόεδρός της Μαχμούτ Αμπάς επιδιώκει, όπως έχει δηλώσει, να συγκεντρώσει 2,8 δισ. δολάρια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τη χορήγηση 900 εκατομμυρίων δολαρίων και η ΕΕ τη χορήγηση 544 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, στην παρέμβασή της στη σύνοδο, εξέφρασε το διαρκές και έμπρακτο ενδιαφέρον της Ελλάδας, όχι μόνο για την κρίση στη Γάζα, αλλά και για την ειρήνευση στην περιοχή, και την προσήλωσή της στη λύση των δύο κρατών που θα είναι βιώσιμα και θα ζουν με ασφάλεια.

    Η κ. Μπακογιάννη, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τον παλαιστινιακό λαό, δεσμεύτηκε, πλην της ανθρωπιστικής βοήθειας, για την παροχή πέντε επιπλέον εκατομμυρίων δολαρίων προς το δοκιμαζόμενο λαό της Γάζας.

    Τρεις ημέρες μετά την ισραηλινή εισβολή στη Γάζα, στις 30 του περασμένου Δεκεμβρίου, η Ελλάδα πήρε μέρος στην έκτακτη σύνοδο των "27" στο Παρίσι και προσδιόρισε μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους της τα τρία σημεία για την αποκλιμάκωση της βίας στην περιοχή: άμεση παύση του πυρός, άνοιγμα διόδων για την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και δημιουργία προϋποθέσεων για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Την 1η Ιανουρίου, η Ελλάδα έστειλε πρώτη μεταξύ των δυτικών χωρών ανθρωπιστική βοήθεια, με μεγάλες ποσότητες ιατροφαρμακευτικού υλικού και αίματος και οι αποστολές αυτές συνεχίζονται ως σήμερα, υλοποιώντας τη δέσμευση της Ελλάδας στο Παρίσι για βοήθεια 7,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Πριν λίγες μέρες η ελληνική δημόσια τηλεόραση οργάνωσε τηλεμαραθώνιο για τη βοήθεια στη Γάζα, πρωτοβουλία από την οποία συγκεντρώθηκαν ένα εκατομμύριο ευρώ.

    Κλειδί για την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και για τη δημιουργία των προϋποθέσεων προώθησης ειρηνευτικής λύσης, είναι η παλαιστινιακή συμφιλίωση, για την επίτευξη της οποίας διεξάγονται αυτές τις ημέρες στην Αίγυπτο συνομιλίες μεταξύ του δεύτερου στην ιεραρχία της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ και του εκπροσώπου της Φατάχ Αχμέτ Κορέι.

    Η κ. Μπακογιάννη, η οποία έχει και στο παρελθόν υπογραμμίσει τη σημασία μιας τέτοιας εξέλιξης, δήλωσε προς τον Τύπο ότι "υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της αιγυπτιακής κυβέρνησης για τον ενδοπαλαιστινιακό διάλογο, προκειμένου να δημιουργηθεί μια παλαιστινιακή κυβέρνηση ενότητας και να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό η ειρηνευτική διαδικασία".

    Την κ. Μπακογιάννη συνόδευε στη σύνοδο ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα οικονομικής διπλωματίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

    Συνέντευξη της Ντ. Μπακογιάννη

    Η σταθερότητα και η ασφάλεια στη Μέση Ανατολή αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τονίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Αλ Αχράμ" η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    "Η Ελλάδα θέλει να παίξει έναν αποτελεσματικό ρόλο στη διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή και υποστηρίζει σθεναρά τη λύση των δύο κρατών", πρόσθεσε η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

    Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στις προσπάθειές του να επιτύχει την εθνική συμφιλίωση.

    Η Ελλάδα επίσης επισημαίνει τη σημασία του ανοίγματος όλων των περασμάτων στη Λωρίδα της Γάζας, για να ελαττωθούν τα προβλήματα των Παλαιστινίων, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει την αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία και θεωρεί ότι οι προσπάθειες για την ανοικοδόμηση της Γάζας αποτελούν κλειδί για να ξαναβρεί τον δρόμο της η ειρηνευτική διαδικασία.

    Η κ. Μπακογιάννη τόνισε στην εφημερίδα ότι η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να εξαντλήσει τις προσπάθειές της για να φέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, στην οποία "οι σοκαριστικές εικόνες τρόμου και πολέμου που αποκαλύφθηκαν από τους τηλεοπτικούς δέκτες δεν θα έπρεπε να επαναληφθούν".

    Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η Ελλάδα υποστήριξε την αιγυπτιακή πρωτοβουλία για τον τερματισμό του πολέμου της Γάζας, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει κρίσιμη και απαιτεί προσοχή για να σταθεροποιηθεί η ανακωχή μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

    Τέλος, η υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στους στενούς και ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας - Αιγύπτου, που διαθέτουν κοινή πολιτιστική κληρονομιά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 March 2009 - 7:30:27 UTC