Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
  • [02] Διάσκεψη Δωρητών για τη Γάζα
  • [03] Οδηγίες στους ταξιδιώτες σε ΠΓΔΜ
  • [04] Νευρικότητα στις χρηματαγορές

  • [01] Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Αύριο στις 11.30 το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και στις 13.00 με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα.

    Η διεθνής οικονομική κρίση συζητήθηκε σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και ενόψει του ECOFIN, που συγκαλείται την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου μετά τη συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ανέφερε ότι "κάθε μέρα βιώνουμε αναπάντεχες, δυσάρεστες εξελίξεις στην πρωτοφανή οικονομική κρίση που αγγίζει όλες τις παγκόσμιες οικονομίες και κατ' επέκταση και την ελληνική".

    Ο κ.Παπαθανασίου πρόσθεσε ότι "στόχος του σχεδίου μας είναι να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση με τις όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις, ειδικά για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Το σχέδιό μας έχει στόχο αφενός να περιορίσει τα ελλείμματα του δημοσίου και αφετέρου αναπτυξιακές δράσεις, που να δημιουργήσουν νέα εισοδήματα για τους Ελληνες και νέες θέσεις εργασίας. Είμαστε, όμως, και σε επιφυλακή για να θωρακίσουμε την οικονομία της χώρας".

    Εξ άλλου, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για το ταξίδι της στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και για τη διάσκεψη Δωρητών για τη Γάζα, ανέφερε σχετικά με τη διεθνή οικονομική κρίση πως "κάθε μέρα προστίθενται νέα στοιχεία, τα οποία προβληματίζουν ολόκληρη την Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής και ενόψει της επόμενης συνεδρίασης".

    Ο στόχος μας, είπε η κα Μπακογιάννη, είναι να υπάρξει απόλυτος συντονισμός όλων των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και συνεργασία και αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της κρίσης.

    Δηλώσεις Ε.Αντώναρου για τις συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος ανακοίνωσε ότι από το πρωί έχουν αρχίσει οι διαδικασίες επαφών μεταξύ του γραφείου του πρωθυπουργού με τα γραφεία των πολιτικών αρχηγών, ώστε να γίνουν οι συναντήσεις του κ. Καραμανλή με τους πολιτικούς αρχηγούς μέσα στις επόμενες ημέρες.

    Για τις προσδοκίες της κυβέρνησης από αυτές τις συναντήσεις ο εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά παρέπεμψε σε σχετική αναφορά του πρωθυπουργού στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες (ο κ.Καραμανλής είχε αναφέρει ότι ακόμα και αν δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συναίνεση σε όλα, είναι σίγουρο ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία τουλάχιστον σε μερικά βασικά θέματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα όρια αντοχής της οικονομίας και τις υποχρεώσεις που έχει η χώρα στο πλαίσιο της ΕΕ, τονίζοντας ότι "η ύπαρξη συναινετικού κλίματος θα συνέβαλε στην ταχύτερη έξοδο από την κρίση").

    Ο κ. Αντώναρος δήλωσε πως ο πρωθυπουργός ανέλαβε συγκεκριμένη πρωτοβουλία που ανακοίνωσε ο ίδιος, προκειμένου να βρεθεί κοινή συνισταμένη και να γίνει δυνατή η συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων, επισημαίνοντας πως είναι φυσικό να γίνεται τέτοια συζήτηση στο ανώτατο επίπεδο για τις εξελίξεις στην οικονομία που είναι γρήγορες.

    "Γίνεται προσπάθεια επεξεργασίας κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων που καθημερινά προκύπτουν", συμπλήρωσε και επεσήμανε πως τα προβλήματα από χώρα σε χώρα διαφέρουν και αλλοίμονο αν δεν γινόταν συζήτηση γι'αυτά σε ανώτατο επίπεδο.

    Σε ό,τι αφορά την πρωτοβουλία του Γ.Α.Παπανδρέου να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για την οικονομία, ο κ.Αντώναρος έκανε λόγο για δικαίωμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα πλαίσια λειτουργίας του κοινοβουλίου, δικαίωμα στο οποίο η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί.

    Για το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων για την αύξηση των δημοσίων εσόδων, παρέπεμψε στην απάντηση του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, ενώ μετά από σχετική ερώτηση δήλωσε πως σ' αυτή τη σύνοδο κορυφής οι 27 ηγέτες δεν κάθισαν στον ίδιο τραπέζι για να πάρουν αποφάσεις αλλά για να ανταλλάξουν απόψεις, καταγράφοντας τις τάσεις που υπάρχουν ενόψει της τακτικής συνόδου στις 19 και 20 Μαρτίου.

    Επίσης είπε πως στις διμερείς συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός, οι οποίες διεξήχθησαν σε φιλικό και αρμονικό κλίμα, ο Κώστας Καραμανλής παρουσίασε το ολοκληρωμένο σχέδιό μας για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τη διεθνή οικονομική κρίση. Είπε, επίσης, πως όποτε χρειάζεται λαμβάνονται συμπληρωματικές πρωτοβουλίες και τόνισε πως "η Ελλάδα και ολοκληρωμένο σχέδιο έχει και τη βούληση να το εφαρμόσει, αταλάντευτα και απαρέγκλιτα ώστε να φτάσουμε στο στόχο", που είναι η οικονομία μας να είναι δυναμωμένη στο διάστημα που θα έρθει και που θα τελειώσει η κρίση.

    [02] Διάσκεψη Δωρητών για τη Γάζα

    Με την επιβλητική παρουσία της διεθνούς κοινότητας, τη συμμετοχή εκπροσώπων περισσότερων από 80 χωρών και τη Χίλαρι Κλίντον να δίνει "το νέο πνεύμα συνεργασίας", διεξήχθησαν οι εργασίες της συνόδου κορυφής Δωρητών για την ανοικοδόμηση της Γάζας στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, όπου τη χώρα μας εκπροσώπησε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Παρόν, σύσσωμο το "κουαρτέτο", με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον αρχηγό της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, τον γγ των Ηνωμένων Εθνών Μπάν Γκι Μουν, τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα και τον ειδικό απεσταλμένο Τόνι Μπλερ.

    Παρόντες ήταν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες Νικολά Σαρκοζί και Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οι οποίοι ήρθαν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, προκειμένου να υποδηλώσουν με την παρουσία και τις ομιλίες τους την επίσης υψηλή προτεραιότητα επίλυσης του Μεσανατολικού.

    Από την πρωτοβουλία, που ανήκε στον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, η Παλαιστινιακή Αρχή και ο πρόεδρός της Μαχμούτ Αμπάς επιδιώκει, όπως έχει δηλώσει, να συγκεντρώσει 2,8 δισ. δολάρια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τη χορήγηση 900 εκατομμυρίων δολαρίων και η ΕΕ τη χορήγηση 544 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, στην παρέμβασή της στη σύνοδο, εξέφρασε το διαρκές και έμπρακτο ενδιαφέρον της Ελλάδας, όχι μόνο για την κρίση στη Γάζα, αλλά και για την ειρήνευση στην περιοχή, και την προσήλωσή της στη λύση των δύο κρατών που θα είναι βιώσιμα και θα ζουν με ασφάλεια.

    Η κ. Μπακογιάννη, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τον παλαιστινιακό λαό, δεσμεύτηκε, πλην της ανθρωπιστικής βοήθειας, για την παροχή πέντε επιπλέον εκατομμυρίων δολαρίων προς το δοκιμαζόμενο λαό της Γάζας.

    Τρεις ημέρες μετά την ισραηλινή εισβολή στη Γάζα, στις 30 του περασμένου Δεκεμβρίου, η Ελλάδα πήρε μέρος στην έκτακτη σύνοδο των "27" στο Παρίσι και προσδιόρισε μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους της τα τρία σημεία για την αποκλιμάκωση της βίας στην περιοχή: άμεση παύση του πυρός, άνοιγμα διόδων για την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και δημιουργία προϋποθέσεων για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Την 1η Ιανουρίου, η Ελλάδα έστειλε πρώτη μεταξύ των δυτικών χωρών ανθρωπιστική βοήθεια, με μεγάλες ποσότητες ιατροφαρμακευτικού υλικού και αίματος και οι αποστολές αυτές συνεχίζονται ως σήμερα, υλοποιώντας τη δέσμευση της Ελλάδας στο Παρίσι για βοήθεια 7,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Πριν λίγες μέρες η ελληνική δημόσια τηλεόραση οργάνωσε τηλεμαραθώνιο για τη βοήθεια στη Γάζα, πρωτοβουλία από την οποία συγκεντρώθηκαν ένα εκατομμύριο ευρώ.

    Κλειδί για την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και για τη δημιουργία των προϋποθέσεων προώθησης ειρηνευτικής λύσης, είναι η παλαιστινιακή συμφιλίωση, για την επίτευξη της οποίας διεξάγονται αυτές τις ημέρες στην Αίγυπτο συνομιλίες μεταξύ του δεύτερου στην ιεραρχία της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ και του εκπροσώπου της Φατάχ Αχμέτ Κορέι.

    Η κ. Μπακογιάννη, η οποία έχει και στο παρελθόν υπογραμμίσει τη σημασία μιας τέτοιας εξέλιξης, δήλωσε προς τον Τύπο ότι "υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της αιγυπτιακής κυβέρνησης για τον ενδοπαλαιστινιακό διάλογο, προκειμένου να δημιουργηθεί μια παλαιστινιακή κυβέρνηση ενότητας και να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό η ειρηνευτική διαδικασία".

    Την κ. Μπακογιάννη συνόδευε στη σύνοδο ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα οικονομικής διπλωματίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

    Συνέντευξη της Ντ. Μπακογιάννη

    Η σταθερότητα και η ασφάλεια στη Μέση Ανατολή αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τονίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Αλ Αχράμ" η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    "Η Ελλάδα θέλει να παίξει έναν αποτελεσματικό ρόλο στη διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή και υποστηρίζει σθεναρά τη λύση των δύο κρατών", πρόσθεσε η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

    Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στις προσπάθειές του να επιτύχει την εθνική συμφιλίωση.

    Η Ελλάδα επίσης επισημαίνει τη σημασία του ανοίγματος όλων των περασμάτων στη Λωρίδα της Γάζας, για να ελαττωθούν τα προβλήματα των Παλαιστινίων, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει την αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία και θεωρεί ότι οι προσπάθειες για την ανοικοδόμηση της Γάζας αποτελούν κλειδί για να ξαναβρεί τον δρόμο της η ειρηνευτική διαδικασία.

    Η κ. Μπακογιάννη τόνισε στην εφημερίδα ότι η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να εξαντλήσει τις προσπάθειές της για να φέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, στην οποία "οι σοκαριστικές εικόνες τρόμου και πολέμου που αποκαλύφθηκαν από τους τηλεοπτικούς δέκτες δεν θα έπρεπε να επαναληφθούν".

    Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η Ελλάδα υποστήριξε την αιγυπτιακή πρωτοβουλία για τον τερματισμό του πολέμου της Γάζας, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει κρίσιμη και απαιτεί προσοχή για να σταθεροποιηθεί η ανακωχή μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

    Τέλος, η υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στους στενούς και ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας - Αιγύπτου, που διαθέτουν κοινή πολιτιστική κληρονομιά.

    [03] Οδηγίες στους ταξιδιώτες σε ΠΓΔΜ

    Προειδοποίηση προς τους Ελληνες πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην ΠΓΔΜ ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα, απηύθυνε σήμερα το Υπουργείο των Εξωτερικών με δήλωση του εκπροσώπου του Γιώργου Κουμουτσάκου.

    Ειδικότερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:

    «Το Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, με την πρόθεση να διαμείνουν ή απλώς να διέλθουν, για επαγγελματικούς ή προσωπικούς σκοπούς ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα, ενδεικτικώς για τους εξής λόγους:

    Α) Το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε βάρος της χώρας μας, το τελευταίο έτος, προκάλεσε περιστατικά προπηλακισμών προσώπων, ιδίως οδηγών και επιθέσεων και φθορών σε αυτοκίνητα με ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας.

    Β) Η τοπική νομοθεσία και οι διαδικαστικοί κανόνες, π.χ. όσον αφορά:

    -τελωνεία,

    -φορολογία,

    -μεταφορές τράνζιτ,

    -εξαγωγή ποσού σε ξένο συνάλλαγμα που υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ, εκτός αν δηλωθεί κατά την είσοδο στην χώρα,

    -κανόνες οδικής κυκλοφορίας,

    εφαρμόζονται πλειστάκις, από τις σκοπιανές αρχές έναντι των Ελλήνων πολιτών, με εξάντληση κάθε αυστηρότητας, με εμφανή χαρακτηριστικά κατάχρησης και δυσανάλογες συνέπειες.

    Θα πρέπει, επίσης, να ληφθεί υπόψη ότι η νομοθεσία στην ΠΓΔΜ αλλάζει συνεχώς και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση του κοινού, ούτε των ενδιαφερομένων επαγγελματικών κλάδων.

    Τα ανωτέρω έχουν καταγραφεί ως περιστατικά, ιδίως στους τελευταίους μήνες, από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές.

    Οι Έλληνες πολίτες ενθαρρύνονται να ενημερώνονται εγκαίρως για τους ισχύοντες στην ΠΓΔΜ κανόνες, καθώς και να τους τηρούν πολύ σχολαστικά και, κυρίως, να λαμβάνουν μέτρα ιδιαίτερης προσοχής και σύνεσης, όσον αφορά την ασφάλεια του προσώπου και της περιουσίας τους, κατά την διαμονή ή την διέλευσή τους από την ΠΓΔΜ.

    Οι ελληνικές διπλωματικές και προξενικές Αρχές στη χώρα είναι στην διάθεση των Ελλήνων πολιτών, για τυχόν διευκρινίσεις ή για συνδρομή στην περίπτωση δυσάρεστου συμβάντος».

    Επίθεση σε ελληνικά λεωφορεία στην Οχρίδα

    Ομάδα περίπου 20 - 30 αγνώστων επιτέθηκαν σε τρία ελληνικά τουριστικά λεωφορεία που βρίσκονταν σταθμευμένα στο κέντρο της Οχρίδας και περίμεναν τους Έλληνες εκδρομείς να επιστρέψουν από την ξενάγηση.

    «Τα θλιβερά γεγονότα στην Οχρίδα απλώς δείχνουν ότι η προεκλογική ρητορία του κ.Γκρουέφσκι έχει αποτελέσματα», δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη αναφερόμενη στα επεισόδια.

    Όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι δράστες έγραψαν με σπρέι συνθήματα στα λεωφορεία, όπως «Μακεδονία», «Ενωμένη Μακεδονία» και «Μέγας Αλέξανδρος».

    Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες των Ελλήνων εκδρομέων, εκτός από τα συνθήματα, οι δράστες πέταξαν ξύλα και πέτρες σε ένα από τα λεωφορεία, προκαλώντας επιπλέον φθορές.

    "Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο το επεισόδιο οργανωμένης επίθεσης από αγνώστους κατά Ελλήνων επισκεπτών και των περιουσιών τους", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος για το επεισόδιο στην Οχρίδα της ΠΓΔΜ.

    "Τέτοιες πράξεις, που δυστυχώς πλήττουν την επικοινωνία μεταξύ λαών, είναι το ορατό αποτέλεσμα του εθνικισμού και της στρεφόμενης κατά της Ελλάδας μισαλλοδοξίας, που συνειδητά καλλιεργούνται τον τελευταίο καιρό στα Σκόπια", τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε:

    "Ζητάμε από τις Αρχές της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να προστατεύουν τους Έλληνες πολίτες που επισκέπτονται τη χώρα τους, καθώς και τη σύλληψη και τιμωρία των ενόχων της χθεσινής απρόκλητης επίθεσης".

    Σύμφωνα με τις αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης, το γεγονός καταδίκασαν αρκετοί κάτοικοι της Οχρίδας, οι οποίοι σημείωσαν ότι τέτοιες ενέργειες «δυσφημούν την τουριστική εικόνα της παραλίμνιας πόλης», η οποία συγκεντρώνει τους περισσότερους τουρίστες στη χώρα. Η Αστυνομία διεξάγει έρευνα για το περιστατικό.

    Ο δήμαρχος της Οχρίδας καταδίκασε τα επεισόδια και τις ζημιές που προκλήθηκαν σε ελληνικά τουριστικά λεωφορεία.

    Ο κ. Πέτρεσκι δήλωσε ότι στο όνομα των δημοτών της Οχρίδας, απέστειλε επιστολή τόσο στο Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια όσο και στο Γραφείο Οικονομικών, Εμπορικών και Προξενικών υποθέσεων της Ελλάδας στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι), με την οποία ζητεί συγνώμη για το περιστατικό.

    «Εμείς στην Οχρίδα, δε κάνουμε κανένα διαχωρισμό μεταξύ των επισκεπτών στην πόλη μας, οι οποίοι είναι όλοι τους καλοδεχούμενοι. Θεωρώ ότι το περιστατικό δεν είναι τυχαίο και ότι δεν έχει σχέση με δημότες της Οχρίδας. Αναμένω από τα αρμόδια όργανα, το συντομότερο δυνατό, να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους ενόχους » , συμπλήρωσε ο δήμαρχος της Οχρίδας.

    [04] Νευρικότητα στις χρηματαγορές

    Τα διεθνή χρηματιστήρια κατρακύλησαν και πάλι, παρασυρμένα από τους κακούς οικονομικούς δείκτες στην Ευρώπη και τους φόβους για τη σταθερότητα των χρηματοδοτικών ομίλων, φόβοι οι οποίοι ενισχύθηκαν από τις ιλλιγγιώδεις απώλειες της αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρείας AIG και τη δημόσια προσφορά της HSBC για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της.

    Το Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε σήμερα με απώλειες 0,69% έπειτα από τη νέα "βουτιά" της Γουόλ Στριτ την προηγουμένη, ενώ η υγεία του χρηματοπιστωτικού τομέα προκαλεί όλο και περισσότερη ανησυχία.

    Πτώση παρουσίαζαν το μεσημέρι τα χρηματιστήρια του Λονδίνου (1,02%), του Παρισιού (0,21%) και της Φρανκφούρτης (0.72%).

    Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικρατούν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο γενικός δείκτης τιμών, στις 12:45 η ώρα, βρισκόταν στις 1.490,54 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες κατά 2,95%.

    Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης "έκλεισε" κάτω από τις 7.000 μονάδες, που είναι το χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και σχεδόν 12 χρόνια, εξαιτίας της πτώσης των χρηματοπιστωτικών αξιών έπειτα από τις αβυσσαλέες απώλειες που κατέγραψε ο ασφαλιστικός όμιλος AIG.

    Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε 299,64 μονάδες ή 4,24% και έκλεισε στις 6.763,29 μονάδες, υποχωρώντας περισσότερο από 20% από τις αρχές του έτους και περισσότερο από 50% από το νέο του ρεκόρ τον Οκτώβριο του 2007. Ο δείκτης βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 1997.

    Ο σύνθετος δείκτης Nasdaq των μετοχών υψηλής τεχνολογίας υποχώρησε 54,99 μονάδες ή 3,99% και έκλεισε στις 1.322,85 μονάδες. Ο διευρυμένος δείκτης Standard & Poor's 500, πιο αντιπροσωπευτικός της γενικής τάσης, σημείωσε πτώση 4,66% (-34,27 μονάδες) και έκλεισε στις 700,82 μονάδες, πέφτοντας στα επίπεδα του φθινοπώρου του 1996. Ο ασφαλιστικός όμιλος AIG ανακοίνωσε απώλειες-ρεκόρ, ύψους 61,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο του 2008, αγγίζοντας τα 100 δισεκατομμύρια συνολικά για το περασμένο έτος.

    Για να αποφευχθούν τα χειρότερα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έλαβε νέα μέτρα υποστήριξης, μεταξύ των οποίων πρόσθετη κεφαλαιική ενίσχυση ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων και συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο δύο θυγατρικών του ομίλου.

    Παράλληλα, ο οργανισμός αναχρηματοδότησης ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων Freddie Mac επιβεβαίωσε ότι υπολογίζει να διεκδικήσει πρόσθετη χρηματοδότηση 30-35 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το υπουργείο Οικονομικών, αφού ανακοίνωσε την παραίτηση του διευθυντή του, Ντέιβιντ Μόφετ (θα ισχύσει από τις 13 Μαρτίου) και χωρίς να παράσχει μια εκτίμηση για το αναμενόμενο ύψος των απωλειών του κατά το τέταρτο τρίμηνο.

    Νωρίτερα, η βρετανική τράπεζα HSBC είχε ανακοινώσει πως προχωρά σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 12,5 δισεκατομμύρια λίρες (14,1 δισ. ευρώ), μετά την πτώση των καθαρών κερδών της κατά 70%. Η αύξηση αυτή είναι η μεγαλύτερη που γίνεται ποτέ στη Βρετανία. Ταυτόχρονα, η τράπεζα θα καταργήσει 6.100 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

    Εξάλλου, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen προειδοποίησε ότι αναμένει πτώση των κερδών της φέτος, μετά από άνοδο που ξεπερνούσε το 15% το 2008.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 March 2009 - 13:30:28 UTC