Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με τον Πρόεδρο συναντάται ο πρωθυπουργός
  • [02] "Δεσμευτική πολιτική για τις τράπεζες"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Επικίνδυνο και αντιλαϊκό σχέδιο"
  • [05] "Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ναι στο διάλογο"
  • [06] "Τα βάρη στους εργαζόμενους"

  • [01] Με τον Πρόεδρο συναντάται ο πρωθυπουργός

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ενημερώσει ο πρωθυπουργός, στις 11.30, για τα αποτελέσματα της τελευταίας συνόδου κορυφής και τις εξελίξεις στην διεθνή οικονομική κρίση. Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής.

    Αύριο, ο κ.Κ.Καραμανλής θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου (11:00), τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα (12:30), τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη (14:00) και τον Πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο (17:00).

    Αντικείμενο των συναντήσεων θα είναι η οικονομική κατάσταση και η διεθνής οικονομική κρίση.

    Η διεθνής οικονομική κρίση συζητήθηκε χθες στην Κυβερνητική Επιτροπή μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και ενόψει του ECOFIN, που συγκαλείται την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου μετά τη συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ανέφερε ότι "κάθε μέρα βιώνουμε αναπάντεχες, δυσάρεστες εξελίξεις στην πρωτοφανή οικονομική κρίση που αγγίζει όλες τις παγκόσμιες οικονομίες και κατ' επέκταση και την ελληνική".

    Ο κ.Παπαθανασίου πρόσθεσε ότι "στόχος του σχεδίου μας είναι να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση με τις όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις, ειδικά για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Το σχέδιό μας έχει στόχο αφενός να περιορίσει τα ελλείμματα του δημοσίου και αφετέρου αναπτυξιακές δράσεις, που να δημιουργήσουν νέα εισοδήματα για τους Ελληνες και νέες θέσεις εργασίας. Είμαστε, όμως, και σε επιφυλακή για να θωρακίσουμε την οικονομία της χώρας".

    Εξ άλλου, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για το ταξίδι της στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και για τη διάσκεψη Δωρητών για τη Γάζα, ανέφερε σχετικά με τη διεθνή οικονομική κρίση πως "κάθε μέρα προστίθενται νέα στοιχεία, τα οποία προβληματίζουν ολόκληρη την Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής και ενόψει της επόμενης συνεδρίασης".

    Ο στόχος μας, είπε η κα Μπακογιάννη, είναι να υπάρξει απόλυτος συντονισμός όλων των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και συνεργασία και αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της κρίσης.

    Δηλώσεις Ε.Αντώναρου για τις συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος ανακοίνωσε ότι έχουν αρχίσει οι διαδικασίες επαφών μεταξύ του γραφείου του πρωθυπουργού με τα γραφεία των πολιτικών αρχηγών, ώστε να γίνουν οι συναντήσεις του κ. Καραμανλή με τους πολιτικούς αρχηγούς μέσα στις επόμενες ημέρες.

    Για τις προσδοκίες της κυβέρνησης από αυτές τις συναντήσεις ο εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά παρέπεμψε σε σχετική αναφορά του πρωθυπουργού στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες (ο κ.Καραμανλής είχε αναφέρει ότι ακόμα και αν δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συναίνεση σε όλα, είναι σίγουρο ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία τουλάχιστον σε μερικά βασικά θέματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα όρια αντοχής της οικονομίας και τις υποχρεώσεις που έχει η χώρα στο πλαίσιο της ΕΕ, τονίζοντας ότι "η ύπαρξη συναινετικού κλίματος θα συνέβαλε στην ταχύτερη έξοδο από την κρίση").

    Ο κ. Αντώναρος δήλωσε πως ο πρωθυπουργός ανέλαβε συγκεκριμένη πρωτοβουλία που ανακοίνωσε ο ίδιος, προκειμένου να βρεθεί κοινή συνισταμένη και να γίνει δυνατή η συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων, επισημαίνοντας πως είναι φυσικό να γίνεται τέτοια συζήτηση στο ανώτατο επίπεδο για τις εξελίξεις στην οικονομία που είναι γρήγορες.

    "Γίνεται προσπάθεια επεξεργασίας κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων που καθημερινά προκύπτουν", συμπλήρωσε και επεσήμανε πως τα προβλήματα από χώρα σε χώρα διαφέρουν και αλλοίμονο αν δεν γινόταν συζήτηση γι'αυτά σε ανώτατο επίπεδο.

    Σε ό,τι αφορά την πρωτοβουλία του Γ.Α.Παπανδρέου να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για την οικονομία, ο κ.Αντώναρος έκανε λόγο για δικαίωμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα πλαίσια λειτουργίας του κοινοβουλίου, δικαίωμα στο οποίο η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί.

    Για το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων για την αύξηση των δημοσίων εσόδων, παρέπεμψε στην απάντηση του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, ενώ μετά από σχετική ερώτηση δήλωσε πως σ' αυτή τη σύνοδο κορυφής οι 27 ηγέτες δεν κάθισαν στον ίδιο τραπέζι για να πάρουν αποφάσεις αλλά για να ανταλλάξουν απόψεις, καταγράφοντας τις τάσεις που υπάρχουν ενόψει της τακτικής συνόδου στις 19 και 20 Μαρτίου.

    Επίσης είπε πως στις διμερείς συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός, οι οποίες διεξήχθησαν σε φιλικό και αρμονικό κλίμα, ο Κώστας Καραμανλής παρουσίασε το ολοκληρωμένο σχέδιό μας για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τη διεθνή οικονομική κρίση. Είπε, επίσης, πως όποτε χρειάζεται λαμβάνονται συμπληρωματικές πρωτοβουλίες και τόνισε πως "η Ελλάδα και ολοκληρωμένο σχέδιο έχει και τη βούληση να το εφαρμόσει, αταλάντευτα και απαρέγκλιτα ώστε να φτάσουμε στο στόχο", που είναι η οικονομία μας να είναι δυναμωμένη στο διάστημα που θα έρθει και που θα τελειώσει η κρίση.

    [02] "Δεσμευτική πολιτική για τις τράπεζες"

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, για την πτώση της ζήτησης και την "πιστωτική ασφυξία στην αγορά" κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι "η αγορά έχει παγώσει, η ανεργία αυξάνεται και η ακρίβεια δεν υποχωρεί παρά την πτώση της ζήτησης". Επίσης ότι "οι τράπεζες δεν επιτελούν το ρόλο τους ως παροχων ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία, παρά τη δραστική μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ και του euribor και το πακέτο στήριξης των 28 δις".

    Συγκεκριμένα, ερωτά τον κ. Καραμανλή "για το έλλειμμα πολιτικής που εμφανίζει η κυβέρνηση, όσον αφορά την ενίσχυση της ζήτησης, την αποτροπή των συνεπειών της ανεργίας και την αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης των Ελλήνων καταναλωτών που πλήττονται από την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπίας"καθώς και "γιατί δεν ασκεί μια πολιτική δεσμευτική για τις τράπεζες, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή και σταθερή ροή χρήματος προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά".

    Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

    Για απόλυτο κενό πολιτικής, το οποίο πληρώνει ο Ελληνας πολίτης, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, την παρουσία του πρωθυπουργού στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, την ανακοίνωση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού την περασμένη Παρασκευή, αλλά και στις επικείμενες συναντήσεις του κ. Κ.Καραμανλή με τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έκανε εκτενή αναφορά στον όρο αξιοπιστία, προαναγγέλοντας ότι το Κίνημα θα τον χρησιμοποιεί συχνά στο εξής και συνέδεσε τον συγκεκριμένο όρο με τις εκλογές του 2007 και τον προϋπολογισμό του 2008, για να τονίσει ότι ο όρος δεν χαρακτηρίζει την κυβερνητική πολιτική και πρόσθεσε ότι εάν τα περί εθνικής υπόθεσης, που ανέφερε ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες είναι ανάλογα των δηλώσεών του για τον προϋπολογισμό του 2008 τότε οι έλληνες πολίτες μπορούν να είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για το μέλλον τους.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε "απολύτως ανεπίτρεπτο" να ανακοινώνονται στοιχεία "εν κρυπτώ" την παραμονή ενός τριημέρου και πρόσθεσε ότι πρόκειται για προφανή προσπάθεια της κυβέρνησης τα στοιχεία αυτά να έχουν την κατά το δυνατό μικρότερη δημοσιοποίηση, ενώ χαρακτήρισε τραγικά τα ίδια τα στοιχεία του προϋπολογισμού, προσθέτοντας ότι "η κυβέρνηση έπεσε συνταρακτικά έξω".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για στοιχεία πλήρους κατάρρευσης της αξιοπιστίας της κυβέρνησης, τόσο αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2008 όσο και με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης το οποίο πριν από λίγες ημέρες υπερασπίστηκε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός. Και έθεσε στον κ. Παπαθανασίου το ερώτημα αν γνώριζε κατά τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή ή όχι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του περασμένου χρόνου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για το αν το ΠΑΣΟΚ θα συναινέσει όπως ζητά ο πρωθυπουργός, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι όταν κάποιος ζητάει συναίνεση την ζητάει πάνω σε συγκεκριμένα πράγματα και πρόσθεσε ότι θα ήταν μεγάλο σφάλμα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ να μην αναφερθεί στα στοιχεία του προϋπολογισμού και του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης.

    Τόνισε επίσης ότι ο κ. Παπανδρέου στη συνάντησή του με τον κ. Καραμανλή θα αναφερθεί στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την οικονομική κρίση, ενώ θα επαναλάβει και την πάγια θέση του κινήματος σχετικά με την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές και συναινετική εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε αναφορά και στο ζήτημα της περιστολής των δαπανών στο δημόσιο τομέα στην οποία αναφέρθηκε πριν από λίγες μέρες ο πρωθυπουργός.

    Και έθεσε ένα απλό, όπως είπε, ερώτημα. Πως συνάδει η πρόθεση για την περιστολή δαπανών όταν σωρευτικά έχουν γίνει 735.616 εγκρίσεις προσλήψεων στο δημόσιο τομέα από τις 7 Μαρτίου 2004 μέχρι το τέλος του 2008. Οι 64.000 από αυτές πρόσθεσε έγιναν το δεύτερο εξάμηνο του 2008.

    Εξ άλλου ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στην επίθεση που δέχθηκε συρμός του ΗΣΑΠ εξέφρασε την ανησυχία του και χαρακτήρισε πρωτοφανή την επίθεση ως προς τον σχεδιασμό, την εκτέλεση, το εύρος και την έκταση των ζημιών.

    Το χειρότερο πρόσθεσε που μπορεί να συμβεί στην ελληνική κοινωνία είναι η αίσθηση του αναπόφευκτου ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα και σ' αυτό καταλόγισε μεγάλες ευθύνες στην κυβέρνηση.

    Τομέας Ανάπτυξης για τιμές στην αγορά, ενέργεια, απολύσεις

    Σε μποϊκοτάζ "κατά της κυβέρνησης της ακρίβειας" κάλεσε τους καταναλωτές ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε μαζί με τους Α. Κατσιφάρα και Φ. Σαχινίδη, καταγγέλλοντας, όπως επισήμανε, την αδικαιολόγητη απόκλιση που παρατηρείται μεταξύ τιμών παραγωγού και τιμών καταναλωτή σε πολλά αγαθά και τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία από τιμοληψίες της ΓΕΣΑΣΕ - για τις τιμές παραγωγού - και του ΚΕΠΚΑ - για τις τιμές καταναλωτή - προκύπτει μια τεράστια ψαλίδα έως 1235% στο στάρι και τα αρτοσκευάσματα, έως 1129% στο ρύζι, έως 1440% στο χυμό πορτοκαλιού, έως 460% στις πιπεριές, 431% στα ζυμαρικά και 309% στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

    Αναφερόμενος στο ζήτημα της ακρίβειας ο κ.Χρυσοχοϊδης επισήμανε ότι υπάρχει και μια άλλη αποσιωπημένη εξέλιξη από τη μεριά του υπουργείου Ανάπτυξης. "Τα δύο άκρα της παραγωγικής αλυσίδας δέχονται τεράστιες πιέσεις προς τα κάτω οι παραγωγοί και προς τα πάνω οι καταναλωτές. Και οι ενδιάμεσοι κυριολεκτικά κάνουν πάρτι. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική από τη μαγική εικόνα που θέλει να παρουσιάσει το Υπουργείο Ανάπτυξης. Αυτή την πραγματικότητα την πληρώνει ακριβά σε καθημερινή βάση ο ελληνικός λαός. Αναφέρω ενδεικτικά ότι το καλάθι της νοικοκυράς αποτελούμενο από 78 βασικά προϊόντα τα οποία έχει επιλέξει και παρακολουθεί σε μηνιαία βάση η καταναλωτική οργάνωση ΚΕΠΚΑ, αυξήθηκε από το Δεκέμβρη του β08 στο Γενάρη του β09, κατά 5,3% (15 ευρώ) μέσα σε ένα μήνα. Αυτές τις αυξήσεις επικροτεί και εγκρίνει το Υπουργείο Ανάπτυξης», ανέφερε ο κ.Χρυσοχοϊδης.

    Στον τομέα των καυσίμων, "η Ελλάδα φιγουράρει στην 6η ψηλότερη θέση στην Ε.Ε.-27 στην προ φόρων τιμή της αμόλυβδης, ενώ από τις αρχές του νέου έτους μέχρι και την τελευταία επίσημη τιμοληψία του ΥΠΑΝ η λιανική τιμή των καυσίμων κίνησης έχει αυξηθεί κατά 10,14%, κι αυτό σε ένα διεθνές περιβάλλον γενικευμένης πτώσης", ανέφερε ο πολιτικός εκπρόσωπος του Τομέας Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης αναφερόμενος επίσης σε ζητήματα απολύσεων επισήμανε ότι "πριν από λίγες μέρες το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ μας επιβεβαίωσε απόλυτα σχετικά με τις προβλέψεις μας για το πλήγμα στην απασχόληση από την οικονομική κρίση. Τον Φεβρουάριο είχαμε 4.136 νέες απολύσεις, υποχρεωτικές άδειες 774 σε εργαζόμενους, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών, 180 εργαζόμενοι τέθηκαν επίσης σε διαθεσιμότητα".

    Τέλος ο Φ. Σαχινίδης άσκησε κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της τιμολόγησης του φυσικού αερίου σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη, "χάρη στους οποίους οι καταναλωτές των περιοχών αυτών κατέληξαν να πληρώνουν έως και 20% ακριβότερα από την τιμή του πετρελαίου, την κατανάλωση φυσικού αερίου".

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ στα γραφεία της Ένωσης (09:30:00, Αθήνα/Γενναδίου 8 & Ακαδημίας 65)

  • Χαιρετισμός της Υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη σε εκδήλωση της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (10:00:00, Αθήνα/ΥΠΕΞ, Ακαδημίας )

  • Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΝ Α Τσίπρα στον Ευαγγελισμό (10:30:00, Αθήνα)

  • Συνάντηση του υπουργού Αμυνας Ευ. Μεϊμαράκη με τον ομόλογό του της Βοσνίας Selmo Cikotic (11:00:00, Αθήνα/υπουργείο Αμυνας)

  • Συνέντευξη Τύπου των Φίλων Ιδρύματος Μ. Μερκούρη για τις "Ημέρες Έκφρασης και Δημιουργίας", στην κεντρική δημοτικη βιβλιοθήκη (11:30:00, Θεσσαλονίκη/ΑΠΘ)

  • Συνάντηση Παπούλια - Καραμανλή (11:30:00, Αθήνα/Προεδρικό Μέγαρο)

  • Ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργο Κουμουτσάκο (11:30:00, Αθήνα/Βασ. Σοφίας 5)

  • Συνέντευξη Τύπου για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ (12:00:00, Θεσσαλονίκη/πλατεία Αριστοτέλους)

  • ΣΥΝ - Συνέντευξη για τις εσωκομματικές εκλογές υποψηφίων για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (12:00:00, Αθήνα/Γραφεία ΣΥΝ)

  • Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης θα παρουσιάσει τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας (12:00:00, Αθήνα/υπουργείο Ανάπτυξης)

  • Συνάντηση Καραμανλή - Σιούφα (13:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου)

  • Υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Μαυροβουνίου για συνεργασία σε θέματα προστασίας από φυσικές και άλλες καταστροφές ( 13:30:00, Αθήνα/Βασ. Σοφίας 15)

  • Κλιμάκιο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΛΠΝΟ) θα επισκεφθεί το ΑΧΕΠΑ και θα δώσει συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της επίσκεψης (14:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Συνεδρίαση Διυπουργικής Επιτροπής Φορέων Γενικής Κυβέρνησης με συμμετοχή των κ.κ. Παπαθανασίου, Παυλόπουλου, Πετραλιά, Αβραμόπουλου και Λέγκα (16:00:00, Αθήνα/Υπουργείο Οικονομίας)

  • Εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων για τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας (18:30:00, Αθήνα/Μουσείο Μπενάκη-Πειραιώς 138). Θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, ο Απ. Κακλαμάνης, η Ειρήνη Λαμπράκη, η Ελσα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Βασικής Βιολογικής Ερεύνης "Αλέξανδρος Φλέμινγκ" και ο Γεώργιος Κόλλιας, πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών "Αλ. Φλέμινγκ"

  • Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Τόλιου "Περιβάλλον και Αγροτική Πολιτική σε συνθήκες Παγκοσμιοποίησης-Εναλλακτική στρατηγική Αυτοδυναμίας Τροφίμων" (19:00:00, Αθήνα/Αμφιθέατρο νέου Κτιρίου Νομικής). Θα χαιρετίσει ο Αλ. Τσίπρας και θα μιλήσουν:Τάσος Κουράκης, αν. καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Μωϋσίδης, καθηγητής Αγροτικής Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου, Γιώργος Μπενάτος, πρώην πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ

  • Εκδήλωση αφιερωμένη στην Ημέρα της Γυναίκας διοργανώνουν ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης και ο πρόεδρος του Κέντρου Μαύρης Θάλασσας Κ. Αδαμίδης, στο δημοτικό θέατρο Πολίχνης (19:00:00, Θεσσαλονίκη/Πολίχνη)

  • Σε επίτιμο διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. θα αναγορευτεί ο καθηγητής του πανεπιστημίου του TUFTS της Βοστώνης Νικόλαος Μαδιάς, στην αίθουσα τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. (19:30:00, Θεσσαλονίκη/Α.Π.Θ.)

    Αθλητική ατζέντα

  • Υδατοσφαίριση-LEN Trophy γυναικών (Ημιτελικοί, α΄ αγώνας)

    Ντουναουϊβάρος-Ολυμπιακός - 20:00:00

  • Μπάσκετ-EuroChallenge (φάση «16», 5η ημέρα):

  • Χάντμπολ-Κύπελλο ανδρών (Προημιτελικοί)

  • Βόλεϊ-Τσάμπιονς Λιγκ Ανδρών (προημιτελικοί, α΄ αγώνας), 21:00 Φριντρισχάφεν (Γερμανία)-Ηρακλής

  • Ποδόσφαιρο-Κύπελλο Ελλάδας (προημιτελικοί), 16:00 Αστέρας Τρίπολης-Πανιώνιος

    19:00 Παναθηναϊκός-Πανσερραϊκός

    21:15 Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ

    [04] "Επικίνδυνο και αντιλαϊκό σχέδιο"

    Η κυβέρνηση έχει σχέδιο. Επικίνδυνο και αντιλαϊκό. Όσα κόμματα ισχυρίζονται ότι δεν έχει, είναι γιατί έχουν το ίδιο σχέδιο, τους ίδιους στόχους: Να διαφυλαχτεί η κερδοφορία της πλουτοκρατίας, να υποταχθεί και να πληρώσει την κρίση ο λαός και τα ίδια να δημαγωγήσουν για να ψαρέψουν ψήφους, τονίζει το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σε σχόλιό του για τις εξελίξεις σχετικά με την οικονομική κρίση.

    "Η σύνοδος απέδειξε τα πολύ στενά όρια διαχείρισης που διαθέτουν οι φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις με την απόφασή τους να μετακυλίσουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους", δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και πρόσθεσε:

    "Απομυθοποιείται η ΕΕ. Εδώ λοιπόν υπάρχει χώρος παρέμβασης, δράσης των λαών, με όρους απειθαρχίας και μη υποταγής. Όταν αυτοί δυσκολεύονται οι λαοί μπορούν".

    [05] "Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ναι στο διάλογο"

    Περιοδεία στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" θα πραγματοποιήσει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει το μεσημέρι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για τις εσωκομματικές εκλογές υποψηφίων, που θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

    "Ενώ ο κ. Κ. Καραμανλής ζητάει συναίνεση για ζητήματα που αφορούν την οικονομία ή εθνικά θέματα, ταυτόχρονα σε ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά όλη την ελληνική κοινωνία, τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για την αστυνομία, αρνείται την συναίνεση", επέκρινε τον πρωθυπουργό ο κ.Αλ.Τσίπρας.

    Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπείες των συνδικαλιστικών οργάνων των αστυνομικών, ΠΟΑΣΥ και ΠΟΑΞΙΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα επαναφέρει την πρότασή του, γιατί, όπως είπε, σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ η ανάγκη σημαντικών τομών, η ανάγκη αναδιάρθρωσης, εκδημοκρατισμού, ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα της ελληνικής αστυνομίας.

    Ερωτηθείς για την πρόσκληση του πρωθυπουργού προς τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης και την πρότασή του για συναίνεση ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε:

    «Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς όποτε καλείται να καταθέσει τις απόψεις του, είναι πάντα παρών. Στο διάλογο εμείς δεν λέμε όχι. Όμως, έχουμε την αίσθηση κάθε φορά που συζητάμε ότι βαράμε στου κουφού την πόρτα. Μας ζητάνε να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε σε προειλημμένες αποφάσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, για να μιλήσω γιβ αυτό που η σημερινή μας συνάντηση είχε ως βασικό θέμα, έχουμε μια πρόταση κατατεθειμένη στη Βουλή, η οποία ψηφίστηκε και από το ΠΑΣΟΚ και από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Μια πρόταση, η οποία δεν είναι πια πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πρόταση της ΠΟΑΣΥ και της ΠΟΑΞΙΑ, δηλαδή των συνδικαλιστών της αστυνομίας, των αστυνομικών. Και μια πρόταση, η οποία βρίσκει την ευρύτερη δυνατή απήχηση -έχω την αίσθηση- στην ελληνική κοινωνία, για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες τομές για τη διαφάνεια, για την αξιοκρατία και τον εκδημοκρατισμό της ελληνικής αστυνομίας. Και αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από την κυβέρνηση. Άρα, λοιπόν, εδώ έχουμε άλλο ένα γεγονός, που μας αποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται. Θέλουν συναίνεση στην υλοποίηση της δικής τους πολιτικής. Και όταν έχουμε προτάσεις, που έχουν απήχηση στην ελληνική κοινωνία και κερδίζουν και τη συναίνεση των άλλων κομμάτων, τότε αυτές τις προτάσεις τις απορρίπτουν».

    [06] "Τα βάρη στους εργαζόμενους"

    Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Κυριάκος Βελόπουλος να σχολιάσει την συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό τον Πρωθυπουργό, δήλωσε:

    «Άλλη μια φορά η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό τον πρωθυπουργό, συνεδρίασε για να μιλήσουν μεταξύ τους για την οικονομική κρίση. Συνεδριάσεις επικοινωνιακού καθαρά χαρακτήρα, για να «δείχνουν» προς τα έξω ότι παράγεται κυβερνητικό έργο, δεν είναι η λύση στην οικονομική κρίση.

    Το μόνο που παράγεται έτσι είναι μια σφιχτή (αντιλαϊκή) εισοδηματική πολιτική, με νέα φορολογικά μέτρα και αντιαναπτυξιακές επιλογές, που μετακυλούν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους. Αυτή η κυβέρνηση δεν κυβερνά αλλά μόνο συνεδριάζει».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 March 2009 - 5:34:41 UTC