Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Με αίσθημα ευθύνης και χρέους"
  • [02] "Δεν έχει σχέδιο η κυβέρνηση"
  • [03] Αστυνομικός νεκρός από πυρά ληστή
  • [04] Συστάσεις στους κατόχους καρτών
  • [05] "Χρειάζεται βαθιά αλλαγή"

  • [01] "Με αίσθημα ευθύνης και χρέους"

    Σήμερα ο κ.Κ.Καραμανλής είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Το πρωί συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ.Γ. Παπανδρέου και με τη γγ του ΚΚΕ κα Αλ.Παπαρήγα. Στις 14.00 δέχθηκε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ.Γ. Καρατζαφέρη, ενώ στις 17.00 συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ.Αλέκο Αλαβάνο. Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η οικονομική κατάσταση και η διεθνής οικονομική κρίση.

    Η Ευρώπη βιώνει την πιο μεγάλη κρίση και χρειάζεται συντονισμός δράσεων για να αντιμετωπιστεί, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός, ο οποίος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομική κρίση, αλλά και για τις επιπτώσεις που έχει στη χώρα μας.

    Είναι μια κρίση πρόσθεσε ο κ.Καραμανλής, που εξελίσσεται κάθε μέρα με τέτοιο τρόπο, ώστε κανείς να μην μπορεί να προβλέψει την έκταση, το μέγεθος και το βάθος των συνεπειών της.

    Για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές και κυρίως οι κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, αλλά και συνεχής επαγρύπνηση προκειμένου να προσαρμόζουμε τη δράση μας στα δεδομένα που αλλάζουν.

    Τόνισε, επίσης, πως χρειάζεται υπευθυνότητα και ωριμότητα από όλους, πολιτικούς φορείς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, από όλους τους πολίτες.

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι χρειάζεται να υπάρξει συνεννόηση στα βασικά και αυτονόητα, καθώς όπως ανέφερε, όταν η κρίση χτυπάει την πόρτα μας κανείς δεν μπορεί να κωφεύει.

    Δηλώσεις Ε.Αντώναρου για τις συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων

    Τις έξι βασικές αρχές, παραδοχές που παρουσιάζει ο πρωθυπουργός στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων έκανε γνωστές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ε. Αντώναρος. Είναι οι εξής:

    Πρώτον, ότι η Ελλάδα είναι χώρα μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης και οι προσπάθειες για σταθερότητα στην οικονομία και για αντιμετώπιση των δυσκολιών λόγω της κρίσης, πρέπει να γίνονται με την τήρηση των κανόνων που ισχύουν στην ΕΕ, κάτι που αποδείχθηκε και στη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

    Δεύτερον, ότι το υψηλό δημόσιο χρέος είναι διαχρονικό, τεράστιο θέμα που μας βαραίνει ιδιαίτερα και πρέπει να το πολεμήσουμε με συντονισμένες δράσεις ώστε οι προσπάθειές μας να έχουν αποτελεσματικότητα.

    Τρίτον, ότι η σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων πρέπει να αποτελεί κύρια προτεραιότητα και κεντρικό μας εργαλείο επ'αυτού είναι η αποτελεσματική μείωση των δημοσίων δαπανών, ο περιορισμός της σπατάλης και όχι νέα φορολογικά μέτρα.

    Τέταρτον, ότι το δημόσιο χρέος και η μείωση των ελλειμμάτων ορίζουν τις πραγματικές αντοχές της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική και πως αν ξεφύγουμε, η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη και ενδεχομένως επικίνδυνη.

    Πέμπτον, ότι σε ορισμένους, κρίσιμους τομείς της χώρας όπως πχ ο τουρισμός είναι απαραίτητες ειδικές αναπτυξιακές δράσεις και βέβαια πάντα με τήρηση των κανόνων της ΕΕ και,

    Έκτον πως όλοι μας, ειδικά σ'αυτές τις δύσκολες περιστάσεις, έχουμε χρέος να μην ενθαρρύνουμε τη διατύπωση υπερβολικών διεκδικήσεων αφού η κατάσταση δεν επιτρέπει πλειοδοσία παροχών.

    Ο κ. Αντώναρος δήλωσε πως ο πρωθυπουργός κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε ένα γόνιμο διάλογο προκειμένου να σκεφτούμε τί μπορούμε να κάνουμε από κοινού για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τη διεθνή οικονομική κρίση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για πρωτόγνωρη κρίση, με δυσμενείς επιπτώσεις για όλες τις χώρες και σημείωσε πως χθες ο κ. Μπαρόσο περιέγραψε με όχι ευχάριστα χρώματα τις τελευταίες παραμέτρους της.

    Αναφερόμενος στο νόημα και τη στόχευση αυτών των συναντήσεων του πρωθυπουργού, ο κ. Αντώναρος είπε πως η κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης και χρέους προς τον τόπο και τους έλληνες πολίτες πιστεύει πως πρέπει να γίνει αυτή η συνεννόηση. Συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση δεν περιμένει να συμφωνήσουν όλοι σε όλα ή να εγκαταλείψει καθένας τις απόψεις του. "Αλλά περιμένουμε να συμφωνήσουμε όλοι μαζί για το καλό του τόπου στα αυτονόητα, στις γενικές παραδοχές προκειμένου να δώσουμε τις λύσεις που απαιτούν οι καιροί", διευκρίνισε και τόνισε πως η κυβέρνηση έχει συνολικό, ολοκληρωμένο, ουσιαστικό σχέδιο που κινείται σε ρεαλιστικές βάσεις και είναι αυτό που χρειάζεται η χώρα. "Η κυβέρνηση και σχέδιο και πρόγραμμα έχει. Το έχει παρουσιάσει. Το επεξεργάζεται συνέχεια και κάνει τις αναγκαίες προσαρμογές με ένα στόχο. Τον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης", ανέφερε.

    Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης ο κ. Αντώναρος δήλωσε πως η χώρα ανταποκρίνεται πλήρως σε όλες τις δανειακές υποχρεώσεις της και δεν τίθεται σε αμφισβήτηση η δανειοληπτική ικανότητα της χώρας. "Όποτε η Ελλάδα αναζήτησε δάνεια, τα δάνεια αυτά - αντίθετα με ό,τι συνέβη με άλλες μεγαλύτερες χώρες - υπερκαλύφθηκαν. Αυτό μετράει", είπε.

    Ο κ. Αντώναρος είπε επίσης πως δεν θα ήθελε να τοποθετηθεί για το αποτέλεσμα των συναντήσεων με του πολιτικούς αρχηγούς πριν αυτές ολοκληρωθούν και πως θα υπάρξει τοποθέτηση της κυβέρνησης.

    Σε ερώτηση αν ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τον πρωθυπουργό εκλογές, ο κ. Αντώναρος δήλωσε πως δεν θα ήθελε ο ίδιος να πει τι είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον κ. Καραμανλή. "Σύμφωνα με την έγκυρη πληροφόρηση που έχω, η δημόσια τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτυπώνει και όσα είπε στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό", δήλωσε. Σε άλλη ερώτηση για εκλογές απάντησε πως το θέμα αυτό δεν το σκεφτόμαστε και ότι η συζήτηση γύρω από την εκλογολογία δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου.

    [02] "Δεν έχει σχέδιο η κυβέρνηση"

    «Είχα την ευκαιρία να μεταφέρω στον πρωθυπουργό την ανησυχία και την ανασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που εντείνονται από την ανεργία, τη μείωση του τζίρου, την ασφυξία που αισθάνονται οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, το αίσθημα ανομίας που υπάρχει λόγω της διακυβέρνησης της χώρας, τη μείωση του εισοδήματος της ελληνικής οικογένειας, την απαξίωση των δημοσίων αγαθών και την απουσία της Ελλάδας από τη διεθνή σκηνή» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά την έξοδό του από Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό.

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση ότι «δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο» και τόνισε ότι «η χώρα χρειάζεται ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, μια νέα κυβέρνηση».

    «Τόνισα ότι χρειάζεται ριζικά διαφορετικό σχέδιο, και κατέθεσα και πάλι τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για μια κατεύθυνση που εγγυάται άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, και τα οποία περιλαμβάνουν τη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος, τη στήριξη της αγοράς, την αναβάθμιση του κοινωνικού συστήματος, την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια» δήλωσε ο ο κ.Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Χρειάζεται ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης. Εμείς δεσμευόμαστε για την "πράσινη ανάπτυξη" και για ένα σχέδιο ισχυρής διαπραγμάτευσης στην ΕΕ».

    «Σε ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσαν -και ελπίζω σύντομα να γίνει αν μας στηρίξουν ο λαός με την ψήφο του -να συντρέξουν όλοι οι Ελληνες», είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς η αίσθηση που έχω είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει συγκροτημένο σχέδιο«.

    «Συγκροτημένη πορεία για τη χώρα δεν άκουσα, ούτε είδα οποιαδήποτε ουσιαστική πρόταση για αξιόπιστη διαπραγμάτευση στην ΕΕ και φοβάμαι η κυβέρνηση αυτή έχει ένα σχέδιο και αυτό μιας χρήσης η οποία είναι προεκλογική», είπε ο κ. Παπανδρέου.

    «Εχω αποδείξει σε όλη την πολιτική μου διαδρομή ότι είμαι άνθρωπος της συννενόησης και και τάσσομαι υπέρ της διαμόρφωσης ευρύτερων συναινέσεων, όμως η κυβέρνηση έχει απορρίψει όλες μας τις προτάσεις και αισθάνομαι ότι ζητά "λευκή επιταγή για να συνεχίσει ατελέσφορες, αναξιόπιστες και αδιέξοδες πολιτικές. Αυτό που χρειάζεται όμως η χώρα, είναι μια πραγματικά νέα κατεύθυνση και αυτό σημαίνει μια νέα κυβέρνηση» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

  • ** Στη 1 μετά το μεσημέρι, ο κ.Παπανδρέου συναντήθηκε με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

    Το απόγευμα παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση στην Αίγλη του Ζαππείου την Προγραμματική Πρόταση για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, την Πράσινη Ανάπτυξη του ΠΑΣΟΚ. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (EREC) καθηγητής κ. Αρθούρος Ζερβός.

    [03] Αστυνομικός νεκρός από πυρά ληστή

    Νεκρός από τα πυρά οπλοφόρου, που νωρίτερα είχε ληστέψει υποκατάστημα της τράπεζας Κύπρου, στην πλατεία Δαβάκη της Νίκαιας, έπεσε νεαρός αστυνομικός με πολιτική περιβολή, ο οποίος βρέθηκε έξω από την τράπεζα, και μάλλον είχε αντιληφθεί το ληστή και άρχισε να τον καταδιώκει.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο νεαρός αστυνομικός που υπηρετούσε στο Τμήμα Παλαιού Φαλήρου, αν και έφερε μέσα σε τσαντάκι, που κρατούσε, το υπηρεσιακό του περίστροφο, δεν το χρησιμοποίησε, για άγνωστο ως στιγμής λόγο.

    Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ, δεν υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες στο περιστατικό. Εκτιμάται ότι ο δράστης τράπηκε σε φυγή με μοτοσυκλέτα, που είχε σταθμεύσει έξω από την τράπεζα.

    Γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό του.

    [04] Συστάσεις στους κατόχους καρτών

    Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) με αφορμή την επανεμφάνιση και κυκλοφορία παραπλανητικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mail) ως προς τη χρήση του κωδικού "PΙΝ" στα ΑΤΜ σε ανακοίνωση της διευκρινίζει προς τους κατόχους των καρτών :

    - Επιτυχείς συναλλαγές στα ΑΤΜ γίνονται όταν πληκτρολογείτε αποκλειστικά το σωστό PIN, το οποίο πρέπει να γνωρίζετε μόνο εσείς.

    - Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να κάνετε ανάστροφη πληκτρολόγηση του PIN σας, όπως προτείνεται με παραπλανητικά ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mail) που διακινούν διάφοροι κακόβουλοι στο Διαδίκτυο. Τα ΑΤΜ αναγνωρίζουν ως λάθος πληκτρολόγηση, όλους ανεξαιρέτως τους αριθμούς πλην του μοναδικού PIN , που σας δόθηκε από την τράπεζά σας ή επιλέξατε ο ίδιος. Συνεπώς είναι λάθος και η ανάστροφη πληκτρολόγηση του PIN σας. Παράδειγμα:Αν υποθέσουμε ότι έχετε PIN 1234, για επιτυχή συναλλαγή, πρέπει να πληκτρολογήσετε μόνο 1234 και ΟΧΙ το ανάστροφο 4321 που είναι λάθος. Σε τέτοια περίπτωση μόνη συνέπεια θα είναι να παρακρατηθεί η κάρτα σας αφού όλα τα ΑΤΜ, για λόγους πρόληψης και ασφάλειας των συναλλαγών, παρακρατούν την κάρτα, αν κατά τη διάρκεια μιας συναλλαγής πληκτρολογήσετε λάθος PIN τρεις συνεχόμενες φορές.

    Στην ανακοίνωση της η Ελληνική Ένωση Τραπεζών θεωρεί χρήσιμο να επαναλάβει τις πάγιες οδηγίες και συστάσεις της προς το καταναλωτικό κοινό για τη χρήση των ATM :

    - Χειριστείτε την κάρτα σας όπως και τα μετρητά. Ελέγχετε συχνά ότι η κάρτα βρίσκεται στο πορτοφόλι σας.

    - Αποστηθίστε τον Προσωπικό Αριθμό Αναγνώρισης (PIN) και σε κάθε περίπτωση μην τον σημειώνετε με οποιονδήποτε τρόπο σε μέσο που μπορεί να συνδυαστεί με την κάρτα.

    - Η κάρτα σε συνδυασμό με το PIN είναι μετρητά.

    - Προσέχετε κατά τη διάρκεια της συναλλαγής. Αν υπάρχει επόμενος πελάτης βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας ώστε να μην μπορεί να αντιληφθεί τι πληκτρολογείτε. Αν προηγείται άλλος συναλλασσόμενος, φροντίστε να διατηρείτε λογική απόσταση απ' αυτόν. Χρησιμοποιείστε το σώμα σας με τρόπο ώστε να μην φαίνεται η συναλλαγή.

    - Μην ανακοινώνετε το PIN σε τρίτα πρόσωπα ακόμα και συγγενείς και ποτέ μην επιλέγετε PIN που μπορεί να προβλεφθεί (ημερομηνία γέννησης, αριθμός αυτοκινήτου κ.ο.κ.).

    - Αλλάζετε συχνά το PIN σας.

    - Μη γνωστοποιείτε το PIN σε πρόσωπα τα οποία με οποιονδήποτε τρόπο επιδιώκουν να σας αποσπάσουν αυτή την πληροφορία, ισχυριζόμενοι ότι είναι υπάλληλοι τραπεζών ή άλλων φορέων ή αρχών. Οι τράπεζες δεν έχουν αναθέσει σε υπαλλήλους τους ή τρίτους ποτέ τέτοια καθήκοντα.

    - Κάνετε οι ίδιοι τις συναλλαγές σας. Μην επιτρέπετε να σας βοηθήσουν τη στιγμή της συναλλαγής, δίνοντας κάρτα ή Κωδικό.

    - Όταν πληκτρολογείτε το PIN καλύπτετε πάντα το χέρι σας με το άλλο χέρι ή κάποιο έγγραφο ή αντικείμενο. Αποφεύγετε έτσι να δουν το PIN σας.

    - Αν η κάρτα σας παρακρατηθεί από το ΑΤΜ., βεβαιωθείτε γι' αυτό, και επικοινωνήστε άμεσα με την τράπεζα.

    - Αν χάσετε ή σας κλέψουν την κάρτα σας δηλώστε αμέσως την απώλεια ή την κλοπή στην Τράπεζα και μόνο στα τηλέφωνα που εμφανίζονται στις οθόνες των ΑΤΜ.

    - Στα ίδια τηλέφωνα αναφέρατε στη τράπεζά σας οτιδήποτε ασυνήθιστο παρατηρήσετε στο ΑΤΜ ή κατά τη διάρκεια της συναλλαγής σ' αυτό.

    [05] "Χρειάζεται βαθιά αλλαγή"

    "Μια βαθιά οικονομική κρίση δεν χρειάζεται επιφανειακές συμφωνίες, απαιτεί βαθιά αλλαγή", δήλωσε ο κ. Αλ. Αλαβάνος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

    Τη Λαμία επισκέπτεται ο πρόεδρος του Συνασπισμού, κ. Αλ. Τσίπρας.

    Δηλώσεις Αλ. Αλαβάνου

    «Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ήταν χρήσιμη αν είχαμε μια κυβέρνηση που καταλάβαινε τα αυτονόητα. Δηλαδή ότι δεν πρέπει να στηρίζει τους τραπεζίτες αλλά κοινωφελείς τράπεζες, ότι δεν μπορεί να δαπανά τα χρήματα τα ελληνικά σ΄ αυτό το τεράστιο κύμα εξοπλισμών και σχετικών δαπανών που έχουμε, ότι θα έπρεπε να ενισχύσει αμέσως την απασχόληση αλλά αυτά τα αυτονόητα δυστυχώς λείπουν από τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση».

    Τα παραπάνω ανέφερε ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής στο Ηράκλειο όπου συναντήθηκε με την Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου και το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Θήρας.

    Ερωτώμενος για το πώς προσέρχεται στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ο κ. Αλαβάνος ανέφερε:

    "Με την αυτοπεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και χρόνια προειδοποιούσε για τον ερχομό αυτής της κατάστασης και ότι έχει ένα συγκροτημένο πρόγραμμα με συγκεκριμένες θέσεις τις οποίες κοινοποιεί σε όλο το λαό και επομένως και στον ίδιο τον πρωθυπουργό".

    Ο Αλ. Τσίπρας στον "Ευαγγελισμό"

    Ο πρωθυπουργός ζητάει συναίνεση επικαλούμενος την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά «επί της ουσίας ζητάει χρόνο για να κρατηθεί στην εξουσία και άλλοθι για την πολιτική του» και «αποκρύπτει επιμελώς να μας πει ποια πολιτική έφερε αυτήν την κρίση» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους εργαζόμενους του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός", όπου περιόδευσε.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε λόγο για "κοινωνικό έλλειμμα" σημειώνοντας ότι το ποσοστό των δαπανών του ΑΕΠ για την υγεία είναι στο 2,4%, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 13,6% και μίλησε για «συνειδητή απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας».

    «Κατάφεραν να έχουν "στην εντατική" το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας. Με εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις, με κλινικές που δεν λειτουργούν, με εφημερίες που δεν βγαίνουν, χωρίς σύγχρονο εξοπλισμό, με λίστες αναμονής για τους ασθενείς» τόνισε ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την αναγκαιότητα του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας.

    «Η εναλλακτική μας προγραμματική πρόταση έχει αφετηρία ότι η υγεία δεν μπορεί να είναι αντικείμενο εμπορευματοποίησης. Είναι δικαίωμα και διασφαλίζεται μόνο από ένα δημόσιο σύστημα υγείας και πρόνοιας που παρέχει άμεση, δωρεάν, καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε όλους και όλες ανεξαιρέτως, την στιγμή της ανάγκης» υπογράμμισε.

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «ο υπουργός Οικονομίας προαναγγέλλει σφικτή εισοδηματική πολιτική και αυξήσεις πείνας της τάξης του 1,9 με 2,1% , επικαλούμενος τον πληθωρισμό» και πρόσθεσε πως «τα τελευταία 20 χρόνια, όταν πρωθυπουργοί και υπουργοί οικονομίας μιλούν για "σφικτή εισοδηματική πολιτική" και "πειθαρχία", αναφέρονται στους μισθωτούς, στους συνταξιούχους, στους νέους εργαζόμενους» ενώ «ούτε υπήρξαν καθόλου σφικτοί απέναντι στους τραπεζίτες με τα 28 δις ευρώ» και δεν ζητάνε «καμία πειθαρχία για τους βιομηχάνους που εισηγούνται εβδομάδες τριών ημερών εργασίας, ελαστικές σχέσεις και μισθούς πείνας».

    «Βρίσκομαι στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκε η σορός του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Βρίσκομαι στο νοσοκομείο που νοσηλεύεται η Κωνσταντίνα Κούνεβα. Και για μένα αυτά τα δύο γεγονότα, ήταν όχι μόνο μία γροθιά στο στομάχι, αλλά και μία νέα συνειδητοποίηση. Μία ακόμα απόφαση πως ο αγώνας για τα δικαιώματα της νέας γενιάς, των εργαζομένων, των "ενοικιαζόμενων", των ανέργων, της γενιάς των 700 ευρώ, των stage, είναι μία μάχη που εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ, θα δίνουμε καθημερινά. Θα την δίνουμε κόντρα σε όλους και σε όλα. Δεν μας δεσμεύει καμία παγιωμένη κατάσταση που έχει επιβάλλει ο δικομματισμός και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Η δική μας η άποψη, το δικό μας πρόγραμμα συνιστά πρόταση ανυπακοής, ρήξης, και υπέρβασης αυτής της κατάστασης, προς όφελος των εργαζομένων» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 March 2009 - 17:30:25 UTC