Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν απαντάτε στις ανάγκες της χώρας"
  • [02] ΕΚΤ: Νέα μείωση επιτοκίων

  • [01] "Δεν απαντάτε στις ανάγκες της χώρας"

    Στη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποτύχει παταγωδώς και ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας προέβη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη βουλή στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησής του προς τον πρωθυπουργό σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη ζήτηση και την πιστωτική ασφυξία στην αγορά.

    "Απλώς προσπαθείτε να συγκαλύψετε τις δικές σας αποτυχίες, πίσω από το πέπλο της διεθνούς κρίσης. Δεν έχετε την εμπιστοσύνη των εταίρων, δεν έχετε και την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού, ούτε και τη βούληση να αλλάξετε πορεία. Και η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας. Μπορεί να χρεοκόπησε η Νέα Δημοκρατία, δεν θα σας αφήσουμε όμως να χρεοκοπήσετε και την Ελλάδα. Είναι η ώρα του λαού. Γι' αυτό χρειαζόμαστε μια νέα αρχή, μια νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από εκλογές. Μια κυβέρνηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, που θα πάει με αισιοδοξία και σχέδιο τη χώρα μπροστά", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για προσπάθεια του πρωθυπουργού να μεταφέρει τις ευθύνες της κυβέρνησής του στην αντιπολίτευση και υποστήριξε ότι δεν έχει σχέδιο για τη σωτηρία της χώρας: "Σχεδιάζει μόνο για τη δική της σωτηρία, και μαζί, για τη σωτηρία των συμφερόντων που θέλει να εξυπηρετεί". Με αφορμή, δε, τη χθεσινή τους συνάντηση, είπε στον κ. Καραμανλή ότι "μεταφορά ευθυνών στον έκτο χρόνο της διακυβέρνησής σας, παιχνίδια επικοινωνιακά και συναντήσεις για το θεαθήναι, μπροστά στην κρίση που έχουμε, δεν επιτρέπουν οι καιροί".

    Παράλληλα, τον κάλεσε να κοιτάξει τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, τις οποίες "αν τις ξέρατε, δεν θα ζητούσατε συναίνεση. Θα μπορούσατε να εφαρμόσετε μερικές από τις δικές μας προτάσεις, παρότι κι αυτό ακόμη δεν μπορείτε να το κάνετε".

    Ο κ.Παπανδρέου, που επέκρινε τον πρωθυπουργό για αύξηση του χρέους κατά 16 δισεκ. ευρώ το χρόνο και για εκτίναξη των δαπανών στο Δημόσιο, τον ρώτησε -μεταξύ άλλων εάν "είστε έτοιμος να κόψετε μαχαίρι το μπλε πανηγύρι των κομματικών ρουσφετιών, της αναξιοκρατίας και της κομματικής επέλασης στη Δημόσια Διοίκηση, στο Στρατό, στα Σώματα Ασφαλείας κοκ" και εάν "είστε έτοιμος να αλλάξετε την πολιτική των διαγγελμάτων και των διαπιστώσεων".

  • *Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Ευρωπαίο Συνήγορο του Πολίτη Νικηφόρο Διαμαντούρο.

    Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

    «Ασκήσεις θάρρους προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ», χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τη σημερινή παρουσία και ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, στον οποίο, επιπλέον, καταλόγισε «έκδηλο εκνευρισμό από την αποτυχία της χθεσινής επικοινωνιακής του προσπάθειας».

    Ανέφερε επίσης, ότι ο κ. Καραμανλής υπέπεσε «σε σειρά ολισθημάτων, με πρώτο την αποφυγή απαντήσεων στις ερωτήσεις, που υπέβαλε ο κ. Παπανδρέου, μέσω του κειμένου, που κατέθεσε ή σε εκείνες που ανέπτυξε στην ομιλία του» και πρόσθεσε ότι από την ομιλία του πρωθυπουργού έγινε σαφές ότι η κυβέρνηση «έχει αποφασίσει να βαθύνει την ύφεση και να την επιμηκύνει».

    Για το δημόσιο χρέος

    Σχετικά με τις αναφορές του πρωθυπουργού στο δημόσιο χρέος, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε στον κ. Καραμανλή «προσπάθεια να αποκρύψει τις επιπτώσεις της διακυβέρνησης Μητσοτάκη στο χρέος» και υποστήριξε ότι «η ΝΔ πήρε το χρέος, το 1989, στο 70% του ΑΕΠ και το παρέδωσε, το 1993, στο 110%, σαράντα μονάδες πιο πάνω. Ενώ η κυβέρνηση Καραμανλή, το 2004, παρέλαβε κάτω από το ύψος, που το είχε παραδώσει ο κ. Μητσοτάκης».

    Σε ό,τι αφορά στο έλλειμμα, στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «η ΝΔ θα αναγκαστεί να ομολογήσει τις τραγικές συνέπειες της απογραφής που έκανε», την οποία αποκάλεσε «ψευδεπίγραφη», ενώ χαρακτήρισε «εγκληματική» τη δημοσιονομική διαχείριση, καθώς, όπως είπε, «η χώρα, επί ΝΔ, μπήκε δύο φορές σε επιτήρηση». Πρόσθεσε δε, ότι «αποτέλεσμα αυτής της διαχείρισης ήταν υπέρβαση του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2007 κατά 4 δισ. ευρώ και του προϋπολογισμού του 2008 κατά 5,6 δισ ευρώ».

    Αναφορικά με τους τόκους τους οποίους καταβάλλει η Ελλάδα, ο κ. Παπακωνσταντίνου συμφώνησε με τον πρωθυπουργό ότι είναι 12 δισ. το χρόνο. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «σήμερα πληρώνουμε τρια δισ. παραπάνω απ΄ ότι πληρώναμε όταν ανέλαβε ο κ. Καραμανλής» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απευθύνει τα μαθήματα δημοσιονομικής διαχείρισης στο δικό του οικονομικό επιτελείο, το οποίο «στο τέλος του 2008 έχει δείξει ταμειακό έλλειμμα πάνω από 18 δισ. ευρώ».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε επίσης τον πρωθυπουργό να δώσει καθαρή απάντηση στο ερώτημα «αν υπάρχουν στα σκαριά νέα φορολογικά μέτρα».

    Για τη συναίνεση

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στο θέμα της συναίνεσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση χωρίς περιεχόμενο, ως λευκή επιταγή, όπως την αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός και αντιπαρέταξε τον τρόπο με τον οποίο επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ τη συναίνεση γύρω από το πρόγραμμά του, φέρνοντας ως παράδειγμα τη χθεσινή εκδήλωση κοινωνικής διαβούλευσης για την «πράσινη ανάπτυξη».

    Περί εκλογών

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τον χρόνο των εκλογών, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή, λόγω των αδιεξόδων της ΝΔ και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα» και υποστήριξε πως ούτε χθες, ούτε σήμερα ο πρωθυπουργός είπε «κάτι πιο σαφές, απ΄ το ότι δεν σκέπτεται εκλογές».

    Για το θάνατο του αστυνομικού

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στο χθεσινό περιστατικό της δολοφονίας του αστυνομικού Μιχάλη Σπανουδάκη, εκφράζοντας τα ειλικρινή συλλυπητήρια του ΠΑΣΟΚ για την απώλεια ενός αστυνομικού που «έχασε τη ζωή του, ξεπερνώντας ακόμα και το ίδιο το καθήκον του».

    Ερώτηση για την αύξηση των δανειακών αναγκών του Δημοσίου

    Για «σοβαρή αύξηση των δανειακών αναγκών του ελληνικού Δημοσίου και εκτροχιασμό του δημοσίου χρέους και του Προϋπολογισμού του 2009», κάνει λόγο, σε ερώτησή της προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Παπαθανασίου, η υπεύθυνη Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη, και οι βουλευτές, Δημήτρης Κουσελάς και Στάθης Κουτμερίδης.

    Στην ερώτηση αναφέρεται ότι, ενώ ο Προϋπολογισμός του 2009 προβλέπει πως το σύνολο των δανειακών αναγκών της χώρας θα ανέλθει στα 40,7 δισ. ευρώ, μετά την υπερψήφισή του ακολούθησαν αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις του επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και του υπουργού Οικονομικών, που ανέβαζαν το ποσό αυτό κατά 1,3 δισ. έως και 12 δισ. - εκκρεμούντων και οφειλών του Δημοσίου προς τα νοσοκομεία (3 δισ.), κατασκευαστικές εταιρείες (5 δισ.) και τα ασφαλιστικά ταμεία (10,8 δισ.).

    «Το Ελληνικό δημόσιο δανείζεται για να καλύψει τις πολύ υψηλές ταμειακές του ανάγκες, σημαντικά υψηλότερες από αυτές που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό, καθώς και για να καλύψει τις ανάγκες που προκύπτουν από λήξεις ομολόγων παλαιών (μέχρι τον Απρίλιο ανέρχονται στο πόσο των 18,5 δισεκ. ευρώ, με βάση στοιχεία του Bloomberg) και νέων εκδόσεων», παρατηρούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας να κατατεθεί το ετήσιο πρόγραμμα κάλυψης των δανειακών αναγκών και το διαχειριστικό πρόγραμμα του χαρτοφυλακίου του ελληνικού Δημοσίου - και να διευκρινιστεί γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά στην επιβεβλημένη κατάθεση νέου Προϋπολογισμού, «δεδομένου ότι έχουν πλέον καταρριφθεί όλοι οι στόχοι, που είχε θέσει δύο μόλις μήνες πριν».

    Επίσκεψη Α. Διαμαντοπούλου σε σχολείο στην Κυψέλη

    Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου επισκέφθηκε το 39ο γυμνάσιο-λύκειο Αθηνών στην Κυψέλη όπου συζήτησε με τους καθηγητές για τα προβλήματα της εκπαίδευσης. Αύριο, ο τομέας παιδείας του ΠΑΣΟΚ οργανώνει εκδήλωση με θέμα "Αναμόρφωση Λυκείου, Πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση".

    [02] ΕΚΤ: Νέα μείωση επιτοκίων

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, στο 1,5% και παράλληλα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσής του κατά τους επόμενους μήνες.

    Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης μετά την απόφαση για τα επιτόκια, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλόντ Τρισέ επισήμανε πως πλέον το βασικό επιτόκιο για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης έχει μειωθεί κατά 2,75% σε σχέση με τον Οκτώβριο, δηλώνοντας παράλληλα πως δεν μπορεί να αποκλείσει επιπλέον κινήσεις.

    Σε ερώτηση σχετικά με το αν τα επιτόκια έχουν "χτυπήσει πάτο", ο κ. Τρισέ σημείωσε πως "δεν αποφασίζουμε ex ante (εκ των προτέρων) πως αυτό είναι το χαμηλότερο σημείο που θα μπορούσαμε να φτάσουμε. Περαιτέρω αποφάσεις θα εξαρτηθούν από γεγονότα, στοιχεία και κρίση στη βάση των συζητήσεων του Διοικητικού Συμβουλίου".

    Σχετικά με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, ο κ. Τρισέ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως θα παραμείνει κάτω από το όριο στόχο (του 2%) τόσο κατά το τρέχον όσο και το επόμενο έτος. Όπως είπε "τα ποσοστά του πληθωρισμού έχουν μειωθεί σημαντικά και τώρα αναμένεται να παραμείνουν αρκετά κάτω από το 2% το 2009 και το 2010".

    Εξάλλου, ο Ζαν Κλόντ Τρισέ ανέφερε πως οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ αναμένουν πιο έντονη συστολή της οικονομίας της ευρωζώνης το έτος αυτό σε σχέση με νωρίτερες προβλέψεις και μόνο διστακτική ανάκαμψη το 2010. Η οικονομία ίσως παρουσιάσει ανάπτυξη το 2010, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για διακύμανση του ΑΕΠ από πτώση 0,7% ως και άνοδο 0,7%. Η πρόβλεψη αυτή είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με την εκτίμηση του Δεκεμβρίου που έκανε λόγο για ανάπτυξη 0,5% ως 1,5%.

    Επιπλέον, ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε πως πρόσφατα οικονομικά στοιχεία έχουν προσθέσει "επιπλέον ενδείξεις στην αξιολόγηση μας ότι η ζήτηση τόσο σε παγκόσμια κλίμακα όσο και στη ζώνη του ευρώ πιθανότατα θα είναι αδύναμη το 2009, ενώ κατά τη διάρκεια του 2010 αναμένεται ότι θα ανακάμψει σταδιακά".

    Μείωση και από την Εθνική

    Μετά τη νέα μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει :

    Β· Μείωση κατά 0,50% του κυμαινομένου επιτοκίου του στεγαστικού δανείου Εθνοστέγη

    Β· Μείωση κατά 0,50% του επιτοκίου αγορών στις πιστωτικές κάρτες

    Β· Μείωση κατά 0,50% στα επιτόκια νέων καταναλωτικών δανείων μεταφοράς υπολοίπων

    Β· Μείωση κατά 0,50% σε όλα τα σταθερά επιτόκια νέων στεγαστικών δανείων καθώς και νέων χορηγήσεων σε επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    Β· Μεσοσταθμική μείωση κατά 0,20% στα επιτόκια Ταμιευτηρίου αναλόγως ποσού

    Τα νέα επιτόκια θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 16.3.2009. Υπενθυμίζεται ότι στα επιτόκια όλων των δανείων της Τράπεζας που συμβατικά συνδέονται με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ ή το euribor, οι μειώσεις των επιτοκίων αναφοράς ενσωματώνονται αυτόματα.

    Παράλληλα η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει ότι οι ρυθμοί χορηγήσεων των νέων δανείων στεγαστικής πίστης συνεχίζονται αυξανόμενοι. Συγκεκριμένα το Φεβρουάριο οι αιτήσεις στεγαστικών δανείων ήταν αυξημένες κατά 8% έναντι του Ιανουαρίου και κατά 5% έναντι του ίδιου μήνα του 2008, ενώ στο πρώτο δίμηνο πραγματοποιήθηκαν 4.500 νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων με συνολικά ποσά 370 εκ. β¬ σε πλήρη αντιστοιχία με το ανακοινωμένο πρόγραμμα πιστωτικής επέκτασης για το 2009.

    Η συμμετοχή της Τράπεζας στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ εξελίσσεται με πολύ δυναμικούς ρυθμούς. Στις 15.000 έφθασαν τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από τα οποία 4.000 που αντιστοιχούν σε συνολικό ποσό 380 εκ. β¬ έχουν ήδη προωθηθεί στο ΤΕΜΠΜΕ για την έγκριση της παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου. Από αυτά, οι εκταμιεύσεις μέχρι σήμερα ανέρχονται στο ποσό των 210 εκ. β¬ και συνεχίζονται με αυξητικούς ρυθμούς. Από το σύνολο των χορηγήσεων, ποσοστό 60% αφορά επιπλέον χορηγήσεις σε υφιστάμενους πελάτες της τράπεζας ενώ το υπόλοιπο 40% αφορά νέους πελάτες.

    Alpha Bank - Nέα επιτόκια

    Η Alpha Bank λαμβάνοντας υπβ όψιν την μείωση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης μειώνει:

    - το Ελάχιστο Δανειστικό Επιτόκιο (ΕΔΕ) Επιχειρηματικών Δανείων κατά 0,50%,

    - τα σταθερά επιτόκια Στεγαστικών Δανείων κατά 0,50%,

    - τα επιτόκια Πιστωτικών Καρτών έως 0,50%,

    - τα επιτόκια Καταθέσεων έως 0,50%.

    Τα επιτόκια χορηγήσεων προς επιχειρήσεις και ιδιωτών (στεγαστικών δανείων) τα οποία έχουν ως επιτόκιο βάσεως το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης ή τα διατραπεζικά επιτόκια Euribor, Libor αναπροσαρμόζονται αυτομάτως.

    ΗΠΑ: Η ανεργία ανέβηκε στο 8,1%.

    Το Φεβρουάριο χάθηκαν 651.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, ανεβάζοντας το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα στο 8,1%, που είναι το ανώτατο επίπεδο που έχει φτάσει ποτέ από το Δεκέμβριο του 1983, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

    Η μείωση αυτή των θέσεων εργασίας για το Φεβρουάριο συμφωνεί με τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για την περικοπή περίπου 650.000 θέσεων εργασίας.

    Ωστόσο το υπουργείο Εργασίας αναθεώρησε κατά πολύ προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για τον αριθμό των θέσεων εργασίας που χάθηκαν στη διάρκεια των δύο προηγούμενων μηνών: 655.000 τον Ιανουάριο (αντί για τις 598.000 που είχαν ανακοινωθεί) και 681.000 τον Δεκέμβριο (αντί για τις 577.000 που προβλεπόταν). Το γεγονός αυτό καθιστά τον Δεκέμβριο τον πιο καταστροφικό μήνα όσον αφορά την απασχόληση στις ΗΠΑ από τον Οκτώβριο του 1949.

    "Από τότε που άρχισε η ύφεση, το Δεκέμβριο του 2007, οι απώλειες θέσεων εργασίας έφτασαν τα 4,4 εκατομμύρια", με περισσότερες από τις μισές θέσεις να έχουν χαθεί τους τέσσερις τελευταίους μήνες, σημειώνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

    Ο Γκόρντον Μπράουν καλεί τη G20 να αλλάξει την "πολιτική" των τραπεζικών μπόνους

    Την άποψη ότι η G20 θα πρέπει να αποτρέψει τους τραπεζίτες να απολαμβάνουν υπερβολικών μπόνους βασισμένα σε βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, διατύπωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.

    Θέτοντας τις προτεραιότητες της συνόδου της G20 -η οποία θα διεξαχθεί στο Λονδίνο στις αρχές Απριλίου- ο Μπράουν δήλωσε πως οι διεθνείς θεσμοί θα πρέπει να αναστηλώσουν τα τραπεζικά συστήματα των φτωχότερων κρατών.

    "Πρέπει να συμφωνήσουμε διεθνείς αρχές προκειμένου να σταματήσουμε την "πολιτική" των βραχυπρόθεσμων τραπεζικών πόνους και να δημιουργήσουμε επιβραβεύσεις για μακροπρόθεσμα βιώσιμα αποτελέσματα" σημείωσε, μιλώντας στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος της Σκωτίας στο Νταντί.

    Ο Γκόρντον Μπράουν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα σε συνεργασία σε ό,τι αφορά την εποπτεία των τραπεζών σε όλο τον κόσμο. Όπως επισήμανε "αυτό σημαίνει να χρησιμοποιήσουμε τους διεθνείς θεσμούς με στόχο την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος σε χώρες που δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν μόνες τους και μετά πρέπει να καθιερώσουμε ένα παγκόσμιο πλαίσιο διεθνούς επόπτευσης του χρηματοπιστωτικού τομέα".

    Επιπλέον, ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε -για μία ακόμα φορά- ότι "πρέπει να φέρουμε το σκιώδες τραπεζικό σύστημα και τους φορολογικούς παράδεισους μέσα στο ρυθμιστικό δίχτυ".

    Στα 45 δολάρια το πετρέλαιο

    Στα 45 δολάρια το βαρέλι ανήλθε η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές σήμερα το απόγευμα -ενώ είχε υποχωρήσει 4% στη προηγούμενη συνεδρίαση- ενισχυμένη από το αδύναμο δολάριο και την πρόθεση του ΟΠΕΚ να μειώσει εκ νέου την παραγωγή του.

    Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού ενισχύθηκε το απόγευμα κατά 1,40 δολάρια και βρισκόταν στα 45,01 δολάρια το βαρέλι, ενώ λίγο νωρίτερα είχε "πιάσει" τα 45,21 δολάρια.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ ενισχυόταν 1,06 δολάρια, και ήταν στα 44,70 δολάρια το βαρέλι.

    Τα στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν ότι 651.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν το Φεβρουάριο, ανεβάζοντας το δείκτη της ανεργίας στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 25 χρόνια, αλλά αυτή η εξέλιξη ήταν κοντά στις προβλέψεις των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν μείωση των θέσεων εργασίας κατά 648.000 θέσεις εκτός του γεωργικού τομέα.

    Η αδυναμία του αμερικανικού νομίσματος μπορεί να ενισχύσει τη ζήτηση των επενδυτών για πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα. Όπως σημειώνει ο Άντισον Άρμστρονγκ της Tradition Energy στο Κονέκτικατ "τα νούμερα, αν και άσχημα, είναι κοντά με τις προβλέψεις, συνεπώς με το δολάριο να δέχεται πίεση, φαίνεται πως η τιμή του αργού ίσως να συνεχίσει να ενισχύεται".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 6 March 2009 - 17:30:20 UTC