Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες δημοσκοπήσεις
  • [02] Καταβολή αποζημιώσεων σε αγρότες
  • [03] Αρχίζει αύριο ο διάλογος για την Παιδεία
  • [04] Επίθεση εναντίον βρετανικής βάσης
  • [05] Ημέρα της Γυναίκας
  • [06] Ντέρμπι στην Τούμπα

  • [01] Νέες δημοσκοπήσεις

    Υπέρ της πολιτικής συναίνεσης για την αντιμετώπιση της κρίσης που πλήττει την ελληνική, αλλά και τη διεθνή οικονομία, τάσσονται σε μεγάλο ποσοστό οι έλληνες πολίτες, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρίας MRB, για τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής». Σύμφωνα με την έρευνα το 65,6% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της συναίνεσης, έναντι 31,7% που διαφωνεί.

    Από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει επίσης ότι παγιώνεται το σταθερό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες, ενώ ο Κώστας Καραμανλής θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το Γιώργο Παπανδρέου, από τον οποίο μάλιστα αυξάνει τη διαφορά. Ωστόσο οι ερωτηθέντες κρίνουν ότι καταλληλότερη για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης είναι κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό των Γιώργο Παπανδρέου, 40,4% έναντι κυβέρνησης ΝΔ με τον Κώστα Καραμανλή, 35,3%.

    Σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 3,8 ποσοστιαίες μονάδες και συγκεντρώνει το 33,1%, έναντι 29,3% της ΝΔ. Ακολουθουν ΚΚΕ με 7,5%, ΣΥΝ 6,7% και ΛΑΟΣ με 4,3%. Πάντως το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ μειώνεται στις 2,8% μονάδες στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, εύρημα που έχει επιβεβαιωθεί και σε άλλες έρευνες.

    [02] Καταβολή αποζημιώσεων σε αγρότες

    Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες, από το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ, για το οποίο είχε δεσμευθεί η Κυβέρνηση, ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρης Χατζηγάκης.

    Προσερχόμενος σε συνάντηση με τους εκπροσώπους και τους παράγοντες των αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου Στρατηγικής για την γεωργία, ο κ.Χατζηγάκης επισήμανε ότι οι προτάσεις και τα προβλήματα που θα ακουσθούν θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη της πολιτικής στον αγροτικό τομέα.

    Συμβουλευτικό ρόλο σε επιτροπές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που θα ασχοληθούν με επιμέρους ζητήματα της αγροτικής πολιτικής, θα αναλάβουν κάποιοι από τους εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων της Κεντρικής Μακεδονίας, που μίλησαν σήμερα, στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου Στρατηγικής για την γεωργία, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ.

    Την πρόσκληση συμμετοχής απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνάντησης, εξηγώντας ότι «ήταν μία ευχάριστη έκπληξη για εμένα ότι οι προβληματισμοί που ακούστηκαν ήταν εμπεριστατωμένοι και τα ζητήματα που τέθηκαν επιστημονικά δομημένα».

    Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στις Βρυξέλλες όπου θα γίνει συζήτηση και για το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ αγροτικών αποζημιώσεων. Δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει σε ριζοσπαστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στον αγροτικό τομέα, καθώς και ότι θα υλοποιήσει στο ακέραιο τις υποσχέσεις που έδωσε στους αγρότες, παρά τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν.

    Οι πρόεδροι ενώσεων και συλλόγων των αγροτών και των κτηνοτρόφων έθεσαν, μεταξύ άλλων, τα εξής ζητήματα:

    -Ο εθνικός διάλογος να συνεχισθεί για όλες τις καλλιέργειες και σε όλες τις Περιφέρειες

    - Το Μητρώο αγροτών να διασφαλισθεί άμεσα με νομοθετική ρύθμιση

    -Να ληφθούν μέτρα για να κλείσιμο της ψαλίδας από τον παραγωγό στον καταναλωτή

    - Να μη γίνεται κομματικοποίηση των συνεταιρισμών

    -Να εντοπισθούν τα καρτέλ που διαμορφώνουν υψηλές τιμές στις πρώτες ύλες- να ενεργοποιηθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού

    -Να μειωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για αδειοδοτήσεις, ενισχύσεις, επενδύσεις

    -Να στηρίξει το ΥΠΑΑΤ την εξωστρέφεια αγροτικών προϊόντων με συμμετοχή σε εκθέσεις στο εξωτερικό

    -Να μειωθεί το ΦΠΑ των αγροτών

    -Να διευθετηθεί το θέμα των χρήσεων γης και των υψηλών ενοικίων των καλλιεργήσιμων εκτάσεων

    -Να διευθετηθούν χωροταξικά και κληρονομικά ζητήματα

    -Να υπάρξει ορθή διαχείριση των Υδάτινων πόρων

    -Να δημιουργηθεί Ταμείο Αγροτικής Εγγυοδοσίας

    -Να υπάρξει γεωργικό εκπαιδευτικό σύστημα (κτηνοτροφικό σχολείο)

    -Να λάβει το ΥΠΑΑΤ μέτρα για την προφύλαξη του κτηνοτροφικού κλάδου από παράνομες εισαγωγές

    -Να μειωθούν οι εισαγωγές γάλακτος και να αναδειχθεί η υψηλή προστιθέμενη αξία του ελληνικού αγελαδινού γάλακτος

    -Να διατηρηθούν οι ελληνικές φυλές και ποικιλίες

    -Να χτυπηθούν τα κυκλώματα ελληνοποίησης προϊόντων

    [03] Αρχίζει αύριο ο διάλογος για την Παιδεία

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή πρώτη συνεδρίαση του πολιτικής επιτροπής που έχει συσταθεί για τις αλλαγές στο Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το θέμα αυτό παρουσίασε η αρμόδια τομεάρχης Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία επισήμανε ότι οι βασικές λέξεις- κλειδιά και ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι "η δημόσια, δωρεάν, υψηλής ποιότητας για όλους, παιδεία".

    Σχετικά με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο κ. Μπαμπινιώτης πρότεινε την "απελευθέρωση" του Λυκείου από τις εξετάσεις, "τουλάχιστον σε κάποιες τάξεις, ώστε να είναι αυτόνομο και όχι προπαρασκευαστικό", την "αναβάθμισή" του και την "αναμόρφωσή" του, με αλλαγή του ρόλου του διδάσκοντος.

    Παράλληλα, πρότεινε την εισαγωγή "μορφωτικών στόχων", ώστε να μην είναι οι εκπαιδευτικοί "δέσμιοι" της διδακτέας ύλης και των αναλυτικών προγραμμάτων.

    Η επιδίωξη της ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια, αλλά με κλίμακα και αίσθηση της πραγματικότητας είναι το ζητούμενο, σύμφωνα με τον κ. Μπαμπινιώτη. Επιπλέον, ο πρόεδρος του Συμβουλίου πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σχετικά με το σύστημα επιλογής στα πανεπιστήμια, τόνισε ότι όσο υπάρχουν εξετάσεις είναι ανάγκη να υπάρξει ένας "εθνικός εξεταστικός φορέας".

    Ο κ. Μπαμπινιώτης πρότεινε οι εξετάσεις να βασίζονται σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και να έχει τη δυνατότητα ο μαθητής να δίνει τις εξετάσεις 4 φορές το χρόνο, κάθε 3 μήνες, έως ότου να πετύχει τη βαθμολογία που θέλει. "Πρέπει να αποεθνικοποιηθούν οι εξετάσεις ως γεγονός και να γίνουν προσωπική υπόθεση του μαθητή, υποστήριξε ο κ. Μπαμπινιώτης.

    Τέλος, ο κ. Μπαμπινιώτης είπε ότι "ίσως χρειάζεται μια συναίνεση για το ποιος θα είναι ο ορίζοντας της εφαρμογής κάποιων στόχων".

    [04] Επίθεση εναντίον βρετανικής βάσης

    Δύο νεκροί είναι ο απολογισμός επίθεσης πριν από λίγο με πυροβόλο όπλο εναντίον βρετανικής στρατιωτικής βάσης στη Βόρεια Ιρλανδία (Ολστερ), δήλωσε ένας εκπρόσωπος του νοσοκομειακού ασθενοφόρου, που έφθασε επί τόπου. Αμφότεροι οι νεκροί είναι στρατιωτικοί, βεβαιώθηκε.

    Στο ίδιο συμβάν, τέσσερις άνθρωποι "τραυματίστηκαν σοβαρά" και ήδη διακομίστηκαν στα πλησιέστερα νοσοκομεία, όπως διευκρινίστηκε από την ίδια πηγή. Οι δύο από αυτούς είναι επίσης στρατιωτικοί . Η εν λόγω στρατιωτική βάση είναι το "αρχηγείο" του Σώματος των Μηχανικών στο Μάσερεν (κομητεία Αντριμ) στα βορειοδυτικά του Μπέλφαστ, ανέφερε η ίδια πηγή.

    [05] Ημέρα της Γυναίκας

    Η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται σήμερα με εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Στην Αθήνα εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων, έχουν προγραμματιστεί στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα.

    Με αφορμή τη εορτή αυτή όλες οι ελληνίδες θα έχουν σήμερα δωρεάν μετακινήσεις με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένου του ΟΣΕ, αλλά και έκπτωση 50% στα εισιτήρια των ΚΤΕΛ.

    «Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών συνιστά και μια ευκαιρία ανανέωσης της δέσμευσής μας και επιτάχυνσης των προσπαθειών μας για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των ευκαιριών μεταξύ των δύο φύλων, για την εξάλειψη των κάθε είδους διακρίσεων και προκαταλήψεων εις βάρος των γυναικών, για τη διασφάλιση, εντέλει, του δικαιώματος της σύγχρονης γυναίκας να συμμετέχει ακώλυτα και ισότιμα στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας. Ταυτόχρονα όμως είναι και μια ημέρα αποτίμησης των έως τώρα προσπαθειών μας στον τομέα της εμπέδωσης της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εσωτερικών κ.Πρ.Παυλόπουλος.

    "Με την ευκαιρία της ημέρας της γυναίκας, στέλνουμε σε όλες τις Ελληνίδες θερμό χαιρετισμό και τη διαβεβαίωση ότι όλες οι υπηρεσίες και οι φορείς του υπουργείου, βρίσκονται στο πλευρό τους, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη παγκόσμια συγκυρία, τις επιπτώσεις της οποίας κατά κύριο λόγο νιώθουν οι εργαζόμενες, οι μητέρες και οι νοικοκυρές. Καθημερινά καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προσφέρουμε συγκεκριμένες υπηρεσίες που θα βοηθούν τις Ελληνίδες", δήλωσαν η υπουργός και η υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και Σοφία Καλαντζάκου.

    "Η φετινή επέτειος της 8ης Μαρτίου βρίσκει τις γυναίκες στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο εν μέσω μιας πολλαπλής κρίσης που πλήττει πολλά από τα δικαιώματά τους. Ο Τομέας Γυναικών του ΠΑΣΟΚ ενώνει τη φωνή του μαζί με όλα τα κινήματα γυναικών, μαζί με όλες τις σοσιαλιστικές και προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, και διεκδικεί την εξάλειψη των διακρίσεων και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται οι γυναίκες σε όλη την υφήλιο".

    Η ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, τις νοικοκυρές, τις νέες γυναίκες, τις μετανάστριες. Διαβεβαιώνει ότι θα παλέψει με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα στο καθήκον που χάραξε το 18ο Συνέδριο για να δυναμώσει ο ρόλος του Κόμματος στην προσπάθεια για την οργάνωση των εργαζομένων γυναικών στα Σωματεία τους, στις Επιτροπές Αγώνα, για τη στήριξη των αγωνιστικών γυναικείων οργανώσεων. Στον αγώνα για να γίνει παλλαϊκή υπόθεση η πάλη για την ισοτιμία και χειραφέτηση της γυναίκας, γενικότερα για τις ανάγκες των νέων ζευγαριών και της λαϊκής οικογένειας.

    Ο Συνασπισμός απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλες τις γυναίκες που βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα όλο αυτό τον καιρό και αρνούνται να επωμιστούν τις συνέπειες της νεοφιλελεύθερης κρίσης. Αντιστέκονται, σε μια εξαθλιωμένη επιβίωση και διεκδικούν τα δικαιώματά τους σε αξιοπρεπή εργασία και ζωή.

    Εκδηλώσεις για τη γυναίκα σήμερα

    Με άρωμα γυναίκας θα πλημμυρίσει την Κυριακή 8 Μαρτίου, ο Πολυχώρος Απόλλων της Νομαρχίας Πειραιά, όπου η Νομαρχία και ο Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Οργανισμός, θα τιμήσουν με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας

    Η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου θα βρίσκεται έξω από το Κεντρικό Κτίριο της Νομαρχίας, στην πλατεία Ελευθερίας με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας για τη γυναίκα την Κυριακή 8 Μαρτίου 2009.

    Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων και το Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Σπύρος Αποστόλου» σας προσκαλούν στις 8 Μαρτίου 2009 και ώρα 6.00 μ.μ. στην εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας, με τίτλο: «Φρεσκάροντας τα όνειρα»?

    Οι εκδηλώσεις και οι δραστηριότητες της ΓΣΕΕ και των Συνδικάτων για την Ημέρα της Γυναίκας θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 9 Μαρτίου.

    [06] Ντέρμπι στην Τούμπα

    Το ντέρμπι στην Τούμπα ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό κλέβει την παράσταση στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκα. Οι δύο ομάδες έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς από τις πρόσφατες αναμετρήσεις για το κύπελλο Ελλάδας, ενώ ο «δικέφαλος του βορρά» με νίκη, μειώνει στους έξι πόντους τη μεταξύ τους διαφορά και δίνει άλλο ενδιαφέρον στη συνέχεια του πρωταθλήματος.

    Το ματς θα διεξαχθεί παρουσία τριών εισαγγελέων. Το γήπεδο της Τούμπας θα βρίσκεται σε αστυνομικό κλοιό για την αντιμετώπιση τυχόν φαινομένων βίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την αναμέτρηση. Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στους κόλπους των οπαδών του ΠΑΟΚ ο αποκλεισμός της ομάδας τους από τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο Ελλάδος, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, αντεισαγγελέας Εφετών Δημήτρης Παπαγεωργίου, διέθεσε τρεις εισαγγελείς που θα συνδράμουν το έργο των αστυνομικών δυνάμεων και θα παρακολουθούν στενά τα γεγονότα. Έτσι, στο γήπεδο της Τούμπας θα βρίσκονται ο υπεύθυνος για αθλητικά θέματα εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευάγγελος Μπακέλας, καθώς και οι αντεισαγγελείς Πρωτοδικών Νικόλαος Κωνσταντίνου και Αντώνιος Παπαματθαίου.

    Αυτό που ξέρει να κάνει καλά πριν τα ευρωπαϊκά του παιχνίδια (7 νίκες και μία ισοπαλία) πέτυχε και χθες ο Παναθηναϊκός. Με τρία γρήγορα γκολ στο β΄ μέρος (48΄ Σαλπιγγίδης, 53΄ Ζιλμπέρτο Σίλβα, 56΄ Χριστοδουλόπουλος), οι "πράσινοι" επικράτησαν της Λάρισας με 3-0 στο ΟΑΚΑ και έδειξαν πανέτοιμοι για το μεγάλο ματς με τη Βιγιαρεάλ. Η Λάρισα ηττήθηκε για πρώτη φορά μετά από 13 αγώνες.

    Ανετη νίκη με 4-0, που θα τον βοηθήσει να αποφύγει τις περιπέτειες, πέτυχε ο Αστέρας στην Τρίπολη επί του Άρη. Τα γκολ πέτυχαν οι Μπαστία (27΄), Μαρσελάο (55΄), Καούνος (78΄), Καρντόσο (90΄+), ενώ οι γηπεδούχοι αγωνίζονταν με δέκα παίκτες από το 20', λόγω αποβολής του τερματοφύλακα Σηφάκη.

    Ο Ηρακλής νίκησε στο Καυτανζόγλειο 2-1 τον Πανιώνιο με τέρματα των Αγρίτη (10΄) και Επστάιν (85΄). Οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν προσωρινά με τον Εστογιάνοφ (73΄). Οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν στο μεγαλύτερο μέρος του β' ημιχρόνου με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής των Παπαζαχαρία (53΄) και Κοντοέ (60΄), ενώ στις καθυστερήσεις αποβλήθηκε με 2η κίτρινη και ο Κονέ.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση του ΟΦΗ με τον Λεβαδειακό, καθώς παίζεται η σωτηρία για τις δύο ομάδες, όπως και η αναμέτρηση στις Σέρρες μεταξύ του Πανσερραϊκού και της ΑΕΚ. Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της 25ης αγωνιστικής:

    ΚΥΡΙΑΚΗ

    (Φυλή) Θρασύβουλος - Εργοτέλης 15:00

    (Ηράκλειο) ΟΦΗ - Λεβαδειακός 16:45 NOVA

    (Σέρρες) Πανσερραϊκός - ΑΕΚ 16:45 Alpha

    (Τούμπα) ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 19:00 NOVA

    (Ξάνθη) Ξάνθη - Πανθρακικός 19:00 ΝΕΤ


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 March 2009 - 19:21:28 UTC