Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να αλλάξει πορεία η χώρα"
  • [02] "Οχι σε νέα μέτρα"

  • [01] "Να αλλάξει πορεία η χώρα"

    Συναίνεση μπορεί να υπάρξει υπό δύο προϋποθέσεις από τις οποίες η κυβέρνηση δεν πληροί καμμία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για συνεχή άρνηση.

    Η πρώτη προϋπόθεση, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, είναι αυτός που κάνει τις προτάσεις να έχει αποδείξει διαχρονικά ότι είναι αξιόπιστος. Από την κυβέρνηση, πρόσθεσε, λείπει η στοιχειώδης αξιοπιστία, καθώς αρνήθηκε επανειλημμένα προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη διαφάνεια, την παιδεία, την οικονομία κλπ. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι οτι η συναίνεση πρέπει να έχει κάποιο αντικείμενο.

    Η κυβέρνηση, το βασικό πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια, που είναι το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, δεν το έχει φέρει καν στη Βουλή για συζήτηση, τόνισε.

    Και αναφερόμενος στον προϋπολογισμό σημείωσε ότι η κυβέρνηση λοιδορούσε το ΠΑΣΟΚ όταν υποστήριζε - και αποδείχθηκε - ότι είναι ένας προϋπολογισμός που δεν θα υλοποιηθεί.

    Επομένως, πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν συντρέχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για να υπάρξει συναίνεση.

    Γι΄αυτό, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, η ανάγκη που υπάρχει για τη χώρα, είναι να αλλάξει πορεία κι απο κει προέρχεται κι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ να αποφασίσουν οι πολίτες για το μέλλον της χώρας.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στην αυριανή συνεδρίαση του ECOFIN ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει καθαρή θέση, πριν τη συνεδρίαση, αλλά και ενόψει όσων ακολουθήσουν, ότι δεν σκοπεύει να αυξήσει τον ΦΠΑ.

    Αναφερόμενος στο θέμα της "Ολυμπιακής", ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με την οποία "βιώσιμη λύση για την Ολυμπιακή Αεροπορία, μακροχρόνια, θα υπάρχει μέσα από μια λύση που προβλέπει συνδυασμό ιδιωτικών και δημοσίων κεφαλαίων στην οποία θα περιλαμβάνεται και κάποια στρατηγική συμμαχία με διεθνή αερομεταφορέα. Με αυτή τη βάση και πάνω σε αυτή θα κρίνουμε την τελική συμφωνία όταν δημοσιοποιηθεί".

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς σχετικά με δηλώσεις του κ.Πάγκαλου περί συμμετοχής του κ.κ. Σημίτη ως επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο και περιορίστηκε να πει ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση από πλευράς ΠΑΣΟΚ για το ευρωψηφοδέλτιο.

    Απαντώντας, εξ άλλου, σε ερώτηση για το "φλερτ", όπως ειπώθηκε από τον ερωτήσαντα, μεταξύ ΝΔ και ΛΑΟΣ, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι πρόκειται για δύο συγγενείς πολιτικούς χώρους.Είναι σαφές,τόνισε,ότι "η ΝΔ εκφράζει συγκεκριμένες συντηρητικές πολιτικές και ταυτίζεται με τα άκρα". Τόνισε, επίσης, ότι όλα αυτά καθιστούν εξαιρετικά ευάλωτη την όλη επιχειρηματολογία της ΝΔ περί μετριοπάθειας και μεσαίου χώρου.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν θέλησε εξ άλλου να σχολιάσει τη φημολογία περί εσωτερικών τριβών τόσο στο Συνασπισμό,όσο και στον ΛΑΟΣ και το ενδεχόμενο μετακίνησης στελεχών από τον πρώτο προς το ΠΑΣΟΚ και από τον δεύτερο προς τη ΝΔ.

    Κληθείς να σχολιάσει τα χθεσινά επεισόδια στο γήπεδο της Τούμπας στην Θεσσαλονίκη,ο κ.Παπακωνσταντίνου καταλόγισε ευθύνες σε όσους ήταν υπεύθυνοι για την τήρηση της τάξης, η οποία δεν τηρήθηκε, όπως είπε. Και πρόσθεσε ότι ευθύνες υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα, καθώς και ότι η πολιτική ηγεσία, εκτός από τις πολιτικές της ευθύνες, δεν αναλαμβάνει εδώ και πολλούς μήνες ούτε και τις διοικητικές ευθύνες.

    Ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αγκυρα και όχι στην Αθήνα,ο κ.Παπακωνσταντίνου έκανε δύο αναφορές: Πρώτον, ότι σημασία έχει κάποιος να μη σκέφτεται τις προθέσεις μιας άλλης κυβέρνησης αλλά το τί κάνει ο ίδιος για να βελτιώσει και να προωθήσει τα δικά του ζητήματα. Δεύτερον ότι από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ παρατηρείται στη γειτονική χώρα να χτίζεται ένα πολιτικό κεφάλαιο διαπραγματευτικά, κάτι το οποίο δεν βλέπουμε στη δική μας χώρα.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν θέλησε να προχωρήσει περισσότερο, όπως είπε, πέραν της επισήμανσης ότι πρέπει να μας προβληματίσει όλους η απραξία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή.

    Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με Κ. Σημίτη την Πέμπτη

    Με τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα συναντηθεί την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Οι δύο άνδρες είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου και συμφώνησαν να συναντηθούν την Πέμπτη αμέσως μετά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική.

    Αύριο εξάλλου στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει ο κύκλος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια ο κύκλος Οικονομίας.

    [02] "Οχι σε νέα μέτρα"

    Οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα προγράμματα οικονομικής σταθεροποίησης των κρατών της ΕΕ, η προετοιμασία των εργασιών της επομένης συνόδου κορυφής και οι προτάσεις της Επιτροπής για την αναμόρφωση της λειτουργίας των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων στην Ευρώπη είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες τους υπουργούς οικονομίας της ΕΕ.

    Από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου κατά τη διάρκεια συνάντησής του σήμερα με τους Ελληνες ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, ερωτηθείς αν επίκεινται νέα φορολογικά ή και μισθολογικά μέτρα τόνισε ότι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης στην παρούσα φάση είναι να διασφαλισθεί η απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής σταθεροποίησης και όχι η υιοθέτηση νέων μέτρων. Η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τους οικονομικούς δείκτες και αν στο μέλλον κριθεί αναγκαία κάποια παρέμβαση, θα υπάρξει, ανέφερε ακόμη ο Γ. Παπαθανασίου.

    Σε ότι αφορά την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας από το Συμβούλιο των υπουργών αύριο στις Βρυξέλλες και την προτεινόμενη στην Ελλάδα δημοσιονομική αυτοσυγκράτηση, ο Γ. Παπαθανασίου επανέλαβε ότι η συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% το 2010 (και όχι το 2011 όπως προέβλεπε το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας) δεν συνιστά για την κυβέρνηση μείζον πρόβλημα, αφού επί της ουσίας πρόκειται για οριακής σημασίας διαφορά.

    Συνεδριάζουν Eurogroup και Ecofin

    Οι επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην πραγματική οικονομία της Ευρωζώνης και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στις συναλλαγματικές ισοτιμίες των χωρών-μελών της ΕΕ που δεν μετέχουν στην Ευρωζώνη, θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου.

    Επίσης, θα συζητηθεί το θέμα της προετοιμασίας του εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με βάση σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα σχέδια γνώμης του Συμβουλίου Υπουργών για τα προγράμματα σταθερότητας των χωρών - μελών της Ευρωζώνης.

    Εξάλλου, αύριο, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (ECOFIN) το Συμβούλιο θα δώσει τη Γνώμη του για τα επικαιροποιημένα προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης 21 χωρών-μελών της ΕΕ με βάση τις αξιολογήσεις των προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Θα προετοιμαστεί επίσης το εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (19-20 Μαρτίου) με την υιοθέτηση τελικού εγγράφου βασικών θεμάτων, όπως είναι η οικονομική επιβράδυνση και αβεβαιότητα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές και η πραγματική οικονομία.

    Παράλληλα, θα εξεταστούν τα αναθεωρημένα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων, οι δυνατότητες να υπαχθούν στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες εντάσεως εργασίας και η διεθνής χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τέλος, θα υπογραφεί η σύμβαση για τον κεντρικό τελωνισμό.

    Η ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων:

    Α. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ EUROGROUP

    1. Οικονομική κατάσταση

    Θα συζητηθούν οι επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην πραγματική οικονομία στην Ευρωζώνη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στις συναλλαγματικές ισοτιμίες των χωρών της Ε.Ε. που δεν μετέχουν στην Ευρωζώνη.

    2. Δημοσιονομική Πολιτική και Εφαρμογή των Προγραμμάτων Σταθερότητας και Ανάπτυξης

    Θα συζητηθούν τα σχέδια γνώμης του Συμβουλίου για τα Προγράμματα Σταθερότητας των χωρών της Ευρωζώνης καθώς και οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι γνωμοδοτήσεις της EFC για τις χώρες, για τις οποίες έχει ξεκινήσει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

    3. Προετοιμασία του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

    Με βάση σχετική έκθεση της Ε. Επιτροπής, θα συζητηθούν ορισμένα θέματα, τα οποία αναμένεται να απασχολήσουν το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως οι συστάσεις για την Ευρωζώνη στο πλαίσιο της διαδικασίας της Λισσαβόνας και η έκθεση De Larosiere για το εποπτικό πλαίσιο του χρηματοπιστωτικού τομέα.

    Β. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ECOFIN

    1. Εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης: Προγράμματα Σταθερότητας και Σύγκλισης

    Το Συμβούλιο θα δώσει τη γνώμη του για τα επικαιροποιημένα Προγράμματα Σταθερότητας και Σύγκλισης 21 χωρών - μελών της Ε.Ε., με βάση τις αξιολογήσεις των Προγραμμάτων από την Ε. Επιτροπή.

    2. Προετοιμασία του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (19-20 Μαρτίου)

    α. Έγγραφο Βασικών Θεμάτων

    Αναμένεται η υιοθέτηση του τελικού Εγγράφου Βασικών Θεμάτων, το οποίο στη συνέχεια θα υποβληθεί ως συνεισφορά του Συμβουλίου Ecofin στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου (19-20/3/2009). Το σχέδιο εγγράφου βασικών θεμάτων περιλαμβάνει τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

    - Οικονομική επιβράδυνση και αβεβαιότητα. Επισημαίνεται ο παγκόσμιος χαρακτήρας της οικονομικής κρίσης, η οποία προκαλεί ολοένα και περισσότερες επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.

    - Χρηματοπιστωτικές αγορές. Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της ομαλής λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών στην Ε.Ε. Αναμόρφωση και νέος σχεδιασμός του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    - Πραγματική Οικονομία. Αποτελεσματική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Οικονομικής Ανάκαμψης. Συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισσαβόνας. Εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    β. Κοινά μηνύματα της Ε.Ε. προς τη Σύνοδο Κορυφής της G20

    Κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής της G20 αναμένεται να συζητηθεί η λήψη συντονισμένων μέτρων σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να αποκατασταθεί η σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών και να καταστεί δυνατή η βιώσιμη ανάκαμψη των οικονομιών. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο Ecofin αναμένεται να εγκρίνει τις προτεραιότητες και τα κοινά μηνύματα της Ε.Ε. Οι κοινές θέσεις των κ-μ της Ε.Ε. που αποτυπώνονται στο κείμενο των μηνυμάτων έχουν ως συνισταμένη την ανάγκη αποφυγής του προστατευτισμού, του συντονισμού των προσπαθειών σε παγκόσμιο επίπεδο και της αναθεώρησης των μηχανισμών ρύθμισης και εποπτείας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    γ. Ενοποιημένες κατευθυντήριες γραμμές - Συστάσεις ανά κράτος-μέλος

    Στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισσαβόνας, τα κράτη - μέλη υπέβαλαν τον Οκτώβριο 2008 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προς αξιολόγηση τα αναθεωρημένα Εθνικά τους Προγράμματα Μεταρρυθμίσεων για την περίοδο 2008-2010 μαζί με τις ετήσιες εκθέσεις εφαρμογής. Η ετήσια Έκθεση Προόδου της Επιτροπής κοινοποιήθηκε στις 28/1/2009. Το Συμβούλιο Ecofin αναμένεται να υιοθετήσει την έκθεση, την οποία θα υποβάλει εν συνεχεία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου.

    δ. Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ

    Αναμένεται να εξετασθεί συμβιβαστική πρόταση της Τσεχικής Προεδρίας, σύμφωνα με την οποία θα μπορούσαν να υπαχθούν στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες εντάσεως εργασίας.

    ε. Διεθνής χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

    Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, θα χρειαστεί να αυξηθεί ουσιαστικά η χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών από τις ανεπτυγμένες και από τους πολυμερείς οργανισμούς.

    3. Προτεραιότητες του Συμβουλίου για τον Προϋπολογισμό 2010

    Σύμφωνα με την πρακτική των τελευταίων ετών, το Συμβούλιο διαμορφώνει τις κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό του επόμενου οικονομικού έτους. Στο πλαίσιο αυτό, η Προεδρία διαμόρφωσε σχέδιο συμπερασμάτων, που θα υποβληθεί προς έγκριση.

    Γ. ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΕΛΩΝΙΣΜΟ (CENTRALISED CLEARANCE)

    Ο κεντρικός τελωνισμός προβλέπει ότι ο εισαγωγέας μπορεί να υποβάλλει την τελωνειακή διασάφηση ηλεκτρονικά από τις εγκαταστάσεις του στο τελωνείο που έχει τη χωρική αρμοδιότητα για αυτές και για τον τόπο που διατηρεί το τελωνειακό του αρχείο, ανεξάρτητα από το Κ-Μ εισόδου των εμπορευμάτων στην Κοινότητα, όπου λαμβάνει χώρα ο έλεγχος των εμπορευμάτων για θέματα ασφάλειας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 March 2009 - 19:30:14 UTC