Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας
  • [02] "Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συναίνεση"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Εδώ και τώρα αντεπίθεση"
  • [05] "Προσχηματικός διάλογος"

  • [01] Συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας

    Συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας θα έχει ο πρωθυπουργός, στις 11.30 στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ.Σπηλιωτόπουλος αναμένεται να ενημέρωσει τον πρωθυπουργό για το θέμα του διαλόγου για την Παιδεία που ξεκίνησε χθες.

    "Έχει ωριμάσει πλέον η ανάγκη για ριζικές αλλαγές. Η πρώτη συνεδρίαση έγινε σε καλό κλίμα και φαίνεται ότι οι προκαταλήψεις του χθες, περνούν στο περιθώριο. Στόχος όλων μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε αν προκύψει θετικό σχέδιο για την Παιδεία, να χαραχτεί μια στρατηγική που θα έχει συνέχεια", δήλωσε ο υπουργός.

    Συνάντηση πρωθυπουργού Κ.Χατζηδάκη

    Τις εξελίξεις για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, μετά τη συμφωνία μεταξύ των συμβούλων της κυβέρνησης και της MIG, συζήτησαν ο κ.Κ.Καραμανλής με τον υπουργό Ανάπτυξης κ.Κ.Χατζηδάκη.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι υπάρχει καταρχήν συμφωνία των συμβούλων της κυβέρνησης με τους συμβούλους της MIG, η οποία θα τεθεί υπό την κρίση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, αφού προηγουμένως υπάρξει έγκριση από πλευράς ΕΕ για τις διαδικασίες.

    Αν τα πράγματα εξελιχθούν, πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα έχουμε μία καινούργια Ολυμπιακή, την οποία δεν θα πληρώνουμε με 350 εκατ. ευρώ το χρόνο, αλλά, αντιθέτως, θα εισπράττουμε 150 εκατ. ευρώ από την εισφορά στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" από το φόρο μισθωτών υπηρεσιών και τις εισφορές στο ΙΚΑ.

    Μέχρι εδώ, πρόσθεσε ο υπουργός, δεν φτάσαμε τυχαία, ήταν αποτέλεσμα σχεδίου και σκληρής προσπάθειας. Το σχέδιο της κυβέρνησης, υπογράμμισε ο υπουργός, που αρχικά είχε από αρκετούς αρνήσεις και επιφυλάξεις, φαίνεται ότι γίνεται όλο και πιο πολύ αποδεκτό. Το μήνυμα είναι ότι θα πρέπει να αγνοούμε το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος και αν κάτι το πιστεύουμε μέσα μας, θα πρέπει να το προχωράμε μέχρι τέλος.

    Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά σε ό,τι αφορά την επιβατική κίνηση, αλλά και για τους εργαζομένους, με βάση τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει. Τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα κριθεί από το συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο.

    [02] "Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συναίνεση"

    Συνεδριάζουν σήμερα, υπό την προεδρία του κ.Γ.Παπανδρέου, οι κύκλοι Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας και Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ.

    Με τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα συναντηθεί την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Οι δύο άνδρες είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου και συμφώνησαν να συναντηθούν την Πέμπτη αμέσως μετά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική.

    Δηλώσεις Παπακωνσταντίνου

    Συναίνεση μπορεί να υπάρξει υπό δύο προϋποθέσεις από τις οποίες η κυβέρνηση δεν πληροί καμμία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για συνεχή άρνηση.

    Η πρώτη προϋπόθεση, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, είναι αυτός που κάνει τις προτάσεις να έχει αποδείξει διαχρονικά ότι είναι αξιόπιστος. Από την κυβέρνηση, πρόσθεσε, λείπει η στοιχειώδης αξιοπιστία, καθώς αρνήθηκε επανειλημμένα προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη διαφάνεια, την παιδεία, την οικονομία κλπ. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι οτι η συναίνεση πρέπει να έχει κάποιο αντικείμενο.

    Η κυβέρνηση, το βασικό πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια, που είναι το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, δεν το έχει φέρει καν στη Βουλή για συζήτηση, τόνισε.

    Και αναφερόμενος στον προϋπολογισμό σημείωσε ότι η κυβέρνηση λοιδορούσε το ΠΑΣΟΚ όταν υποστήριζε - και αποδείχθηκε - ότι είναι ένας προϋπολογισμός που δεν θα υλοποιηθεί.

    Επομένως, πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν συντρέχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για να υπάρξει συναίνεση.

    Γι΄αυτό, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, η ανάγκη που υπάρχει για τη χώρα, είναι να αλλάξει πορεία κι απο κει προέρχεται κι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ να αποφασίσουν οι πολίτες για το μέλλον της χώρας.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στην αυριανή συνεδρίαση του ECOFIN ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει καθαρή θέση, πριν τη συνεδρίαση, αλλά και ενόψει όσων ακολουθήσουν, ότι δεν σκοπεύει να αυξήσει τον ΦΠΑ.

    Αναφερόμενος στο θέμα της "Ολυμπιακής", ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με την οποία "βιώσιμη λύση για την Ολυμπιακή Αεροπορία, μακροχρόνια, θα υπάρχει μέσα από μια λύση που προβλέπει συνδυασμό ιδιωτικών και δημοσίων κεφαλαίων στην οποία θα περιλαμβάνεται και κάποια στρατηγική συμμαχία με διεθνή αερομεταφορέα. Με αυτή τη βάση και πάνω σε αυτή θα κρίνουμε την τελική συμφωνία όταν δημοσιοποιηθεί".

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς σχετικά με δηλώσεις του κ.Πάγκαλου περί συμμετοχής του κ.κ. Σημίτη ως επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο και περιορίστηκε να πει ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση από πλευράς ΠΑΣΟΚ για το ευρωψηφοδέλτιο.

    Απαντώντας, εξ άλλου, σε ερώτηση για το "φλερτ", όπως ειπώθηκε από τον ερωτήσαντα, μεταξύ ΝΔ και ΛΑΟΣ, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι πρόκειται για δύο συγγενείς πολιτικούς χώρους.Είναι σαφές,τόνισε,ότι "η ΝΔ εκφράζει συγκεκριμένες συντηρητικές πολιτικές και ταυτίζεται με τα άκρα". Τόνισε, επίσης, ότι όλα αυτά καθιστούν εξαιρετικά ευάλωτη την όλη επιχειρηματολογία της ΝΔ περί μετριοπάθειας και μεσαίου χώρου.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν θέλησε εξ άλλου να σχολιάσει τη φημολογία περί εσωτερικών τριβών τόσο στο Συνασπισμό,όσο και στον ΛΑΟΣ και το ενδεχόμενο μετακίνησης στελεχών από τον πρώτο προς το ΠΑΣΟΚ και από τον δεύτερο προς τη ΝΔ.

    Κληθείς να σχολιάσει τα χθεσινά επεισόδια στο γήπεδο της Τούμπας στην Θεσσαλονίκη,ο κ.Παπακωνσταντίνου καταλόγισε ευθύνες σε όσους ήταν υπεύθυνοι για την τήρηση της τάξης, η οποία δεν τηρήθηκε, όπως είπε. Και πρόσθεσε ότι ευθύνες υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα, καθώς και ότι η πολιτική ηγεσία, εκτός από τις πολιτικές της ευθύνες, δεν αναλαμβάνει εδώ και πολλούς μήνες ούτε και τις διοικητικές ευθύνες.

    Ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αγκυρα και όχι στην Αθήνα,ο κ.Παπακωνσταντίνου έκανε δύο αναφορές: Πρώτον, ότι σημασία έχει κάποιος να μη σκέφτεται τις προθέσεις μιας άλλης κυβέρνησης αλλά το τί κάνει ο ίδιος για να βελτιώσει και να προωθήσει τα δικά του ζητήματα. Δεύτερον ότι από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ παρατηρείται στη γειτονική χώρα να χτίζεται ένα πολιτικό κεφάλαιο διαπραγματευτικά, κάτι το οποίο δεν βλέπουμε στη δική μας χώρα.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν θέλησε να προχωρήσει περισσότερο, όπως είπε, πέραν της επισήμανσης ότι πρέπει να μας προβληματίσει όλους η απραξία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή.

    Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με Κ. Σημίτη την Πέμπτη

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συνέντευξη Τύπου της εταιρίας "Vantage Point A.E. Δημιουργική Αναπτυξιακή & Συμμετοχών", για την παρουσίαση των δραστηριοτήτων της, στο ξενοδοχείο Ηλέκτρα Παλάς (11:15:00, Θεσσαλονίκη/πλατεία Αριστοτέλους)

  • Συνάντηση πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με υπουργό παιδείας Α. Σπηλιωτόπουλο (11:30:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου)

  • Η καθιερωμένη συνάντηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου με τους δημοσιογράφους (12:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • O πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, Αλέξης Τσίπρας, θα επισκεφθεί τα γραφεία της Ο.Λ.Μ.Ε. (12:00:00, Αθήνα/Κορνάρου 2 και Ερμού)

  • Ενημέρωση Κυβερνητικού εκπροσώπου (13:00:00, Υπουργείο Τύπου)

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί τον Πρόεδρο και τη Γενική Γραμματέα του σωματείου «Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς» (13:00:00, προεδρικό)

  • Παρουσίαση του προγράμματος «Εξοικονομώ» του Υπουργείου Ανάπτυξης, στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου (14:30:00, Θεσσαλονίκη)

  • Εκδήλωση της "Στοάς του Βιβλίου" με θέμα "Κρίση: Οικονομία και Κοινωνία - Συνολικές προοπτικές" (19:00:00, Αθήνα/Στοά Βιβλίου).Το ΑΠΕ έχει παραχωρήσει οπτικό υλικό που εκτίθεται στο πλαίσιο της εκδήλωσης.Προλογίζει ο Γιώργος Μπαμπινιώτης - Συντονιστής ο Νίκος Μουζέλης -Ομιλητές οι Κώστας Βεργόπουλος, Γιώργος Παγουλάτος, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς και Λουκάς Τσούκαλης, (Μέτσιος Θ.)

  • Εκδήλωση με θέμα: «Τα μεγάλα πειράματα στο Cern. Στα όρια της επιστημονικής έρευνας», στο Αμφιθέατρο του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών του Α.Π.Θ. (19:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Επίσκεψη ΥΦΥΠΕΞ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στα Τίρανα

    Αθλητική ατζέντα

  • Υδατοσφαίριση-World League ανδρών (προκριματικά):

    Ελλάδα-Σερβία - 20:00:00, Πειραιάς (GRC)

  • Ποδόσφαιρο-Τσάμπιονς Λιγκ (φάση «16», β` αγώνας):

    Παναθηναϊκός-Βιγιαρεάλ - 21:45:00

    [04] "Εδώ και τώρα αντεπίθεση"

    Για "δήθεν κοινωνικό διάλογο" για την Παιδεία έκανε λόγο η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ και τόνισε ότι χρειάζεται «εδώ και τώρα οργάνωση, πάλη, αντεπίθεση».

    «Η υπόθεση "εξεταστικό", που είναι και το καρότο που προβάλει η κυβέρνηση, είναι ένα μαστίγιο. Θα υπάρξουν νέοι ταξικοί φραγμοί και πολλά φίλτρα τόσο στο Λύκειο και στο Γυμνάσιο, όσο και μέσα στο Πανεπιστήμιο. Καμία αυταπάτη» σημείωσε η κα Παπαρήγα.

    Αναφερόμενη στα μέτρα για την κρίση που προτείνει η ΕΕ η γγ του ΚΚΕ ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις «κάνουν καυγάδες μεταξύ τους οι κυβερνήσεις για το ποια θα βγει πιο ωφελημένη από την κρίση» και εκτίμησε πως «και οι κυβερνήσεις που θα βγουν ωφελημένες και αυτές που θα χάσουν, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Τους εργαζόμενους θα τους χτυπήσουν αλύπητα».

    Στο μεταξύ το Γραφείο τύπου του ΚΚΕ σχολιάζοντας δηλώσεις του πρώην Υπουργού Θ. Πάγκαλου κατά της Αριστεράς, ανακοίνωσε ότι :

    "Μπορεί ο Θ.Πάγκαλος να παίρνει ασυλία από τον ουρανό για να λέει ό,τι θέλει,αλλά δεν έχει το δικαίωμα να ενοχοποιεί με βρωμιές το ΚΚΕ ή και τους οπαδούς του. Έτσι, σεβόμενοι τον εαυτό μας δεν θα του αντιγυρίσουμε, ποιοι έβαλαν γκαζάκι στα γραφεία του «Ριζοσπάστη», την ίδια μέρα".

    Τέλος, το ΚΚΕ αναφορικά με τις εξελίξεις στην "Ολυμπιακή" ανακοίνωσε:

    "Προκλητικά κάνει το μαύρο - άσπρο η κυβέρνηση με τον ισχυρισμό ότι ιδιωτικοποιεί την Ολυμπιακή όχι για το καλό της MIG και των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, αλλά για το καλό του λαού! Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κρύψει τη συναίνεσή του διατυπώνοντας ευχές η ιδιωτικοποίηση να μην έχει συνέπειες σε βάρος των εργαζομένων!Ο λαός πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του".

    [05] "Προσχηματικός διάλογος"

    Τα γραφεία της ΟΛΜΕ θα επισκεφθεί σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Ο κ.Τσίπρας παρουσίασε χθες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία, με αφορμή το σχετικό δημόσιο διάλογο που ξεκίνησε.

    Ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε το διάλογο αυτό προσχηματικό, δηλώνοντας ότι "δεν θα υποκύψουμε στον πειρασμό να παραβρεθούμε σ΄ένα τραπέζι υποτιθέμενου διαλόγου. Είναι σαν να ρίχνουμε νερό στο μύλο της κυβέρνησης που προσπαθεί να κουκουλώσει τα προβλήματα".

    Είπε ότι ο δημόσιος διάλογος για την παιδεία είναι μια επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης για να καλυφθούν οι αστοχίες της πολιτικής της, επισημαίνοντας ότι για 3η φορά τα τελευταία χρόνια ξεκινάει ένας διάλογος, υποτίθεται, όπως είπε, από μηδενική βάση και σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να "χαϊδέψει" τα αυτιά της εξεγερμένης νεολαίας, ενώ ουσιαστικός στόχος, όπως συμπλήρωσε, είναι να τεθούν νέα θέματα στο τραπέζι, όπως αυτό του ασύλου.

    "Δεν μπορεί να γίνει διάλογος από μηδενική βάση, κρατώντας και εφαρμόζοντας όλα όσα δημιουργούν εντάσεις", τόνισε και κάλεσε τον υπουργό της Παιδείας να τα αποσύρει ή να τα παγώσει και κατόπιν να ξεκινήσει έναν ειλικρινή, όπως τόνισε, δημόσιο διάλογο.

    Είπε ότι η δημόσια δωρεάν παιδεία στη χώρα μας αποτελεί σύντομο ανέκδοτο, καθώς, όπως υποστήριξε, μεγάλο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού δαπανάται για την εκπαίδευση.

    Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την παιδεία, είπε ο κ.Τσίπρας, έχει τρεις άξονες. Την αύξηση της χρηματοδότησης της παιδείας και της έρευνας, την ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την κατάργηση του νόμου πλαισίου.

    Από την πλευρά του, ο συντονιστής της θεματικής για την παιδεία της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Άλκης Ρήγος τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνεται διάλογος για την παιδεία όταν φοιτητές και μαθητές διώκονται για τους αγώνες που έδωσαν τον περασμένο Δεκέμβριο για ένα καλύτερο σχολείο.

    Παράλληλα αναφέρθηκε στις συναντήσεις και στις εκδηλώσεις που προγραμματίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για την παιδεία, ξεκινώντας με τη συνάντηση που θα έχει αύριο με την ΟΛΜΕ, ενώ, όπως πρόσθεσε, θα ακολουθήσουν συναντήσεις με όλα τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών, τα συντονιστικά των μαθητών και φοιτητών και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.

    Επιπλέον το ερχόμενο σαββατοκύριακο ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη πανελλαδική σύσκεψη για την παιδεία, ενώ στόχος του είναι να κλείσει η όλη συζήτηση με την πραγματοποίηση μεγάλης συγκέντρωσης στην Αθήνα περί τα τέλη Μαρτίου.

    ΣΥΝ: Εκλογές για το ευρωψηφοδέλτιο

    Ολοκληρώθηκαν οι εσωκομματικές εκλογές για τη διαμόρφωση της πρότασης του ΣΥΝ προς τον ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδέλτιο.

    "Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που ο Συνασπισμός είναι το μόνο κόμμα που η κατάρτιση του ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές δεν αποτελεί προεδρικό ρουσφέτι, αλλά είναι μια υπόθεση που ανήκει στα μέλη του κόμματος", τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Τσίπρας για τις εσωκομματικές εκλογές.

    Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί τα μέλη του ΣΥΝ "κατά χιλιάδες προσήλθαν στις κάλπες για να ψηφίσουν", τονίζοντας ότι "είμαστε πρωτοπόροι σε ζητήματα δημοκρατίας, είμαστε ένα κόμμα των μελών μας και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ σημείωσε ότι με την κατάρτιση της λίστα μας για τις ευρωεκλογές ξεκινά και ουσιαστικά η καμπάνια μας στην κοινωνία, πλατιά στους Έλληνες πολίτες, προκειμένου οι εκλογές αυτές να είναι μια σημαντική ευκαιρία να καταγραφεί στην κάλπη η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Να είναι εκλογές που θα στείλουν ένα μήνυμα ελπίδας, ότι οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει και ο δικομματισμός έχει υποστεί μια πολύ σημαντική ήττα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 March 2009 - 5:30:47 UTC